18-02-2011, 11:35 AM
Omdat de vorige topic per abuis verwijderd was:
All schreef:Jan K
1 uur
Voor enkele vrienden uit het buitenland moet ik tijdens een diner een klein uurtje komen praten over wijn. Nu stel ik mezelf de vraag wat ze in die korte tijd zeker moeten te weten komen over wijn. Het moet leerzaam en handig zijn zodat ze terug thuis met hun kennis kunnen uitpakken maar zeker ook een beetje fun zodat het niet te saai wordt.
Enkele ideeën die ik had:
Hoe wordt wijn gemaakt
Enkele basics van wijn en eten
Ik vond het ook wel interessant en misschien wat minder zwaar om te vertellen over de rol van China in de wijnwereld. Grappige anekdotes die ik hier(denk ik) heb opgevangen zijn die vertalingen van websites in het Chinees, opkopen van chateaus met grand cru klinkende namen, handel in lege flessen, ...
En sowieso wordt er natuurlijk wel een fles of 3 geopend dus ik zal ook wel zeggen hoe je moet proeven, etiket lezen, etc.
Dus, als jullie één uur hadden om iemand iets uit te leggen over wijn, wat zou je dan zeker nog zeggen?
vinejo
RE: 1 uur
Eén uur is zo om, Jan, zeker als je er 3 wijnen bij gaat opentrekken (waar je ook iets over zal willen zeggen)
Iets wat ik zeer relevant vind voor nieuwelingen is het verschil tussen het maken van rode en witte wijn: druiven voor witte wijn worden eerst geperst en dan start de gisting, rode druiven worden gekneusd en gisten dan samen met pelletjes en pitjes. Op die manier kan je ook verklaren waar de kleur vandaan komt (want witte wijn kan ook gemaakt worden van rode druiven)
Altijd leuk is vertellen hoe schuimwijn aan zijn bubbeltjes komt, je zou ervan versteld staan hoe weinig mensen dit weten.
Ook ingaan op het degusteren uiteraard, bij het ruiken even de soorten geurgroepen bespreken, bij het proeven even over de structuur praten (en over het evenwicht tussen zuur-moelleux, alcohol, tannine).
Enfin, tegen dan is je uurtje al meer dan om vrees ik
Jan K
RE: 1 uur
De 3 wijnen worden tijdens het eten gedegusteerd, dus dat valt eigenlijk buiten dat ene uurtje. Het diner zelf zal denk ik een 4tal uren duren. Omdat we moeten wachten op iemand die wat later komt, zal er tussen het voor en hoofdgerecht een uur tijd zijn ongeveer. Maar dat zal inderdaad snel om zijn vrees ik
Het verschil tussen rood en wit ging ik sowieso aanbrengen al is het enkel om nadien de vraag te stellen: " Hoe wordt rosé gemaakt?" en het antwoord "mengen van rood en wit!" te horen.
vinejo
RE: 1 uur
Ja, juist, ook leuk om uit te leggen
jazzper
RE: 1 uur
ik zou een korte introductie geven over hoe wijn gemaakt word, eventueel wat veel gebruike termen uitleggen zodat ze weten wat hun aangesmeerd wordt...
misschien voornamelijk de nadruk leggen op food-wine want daarover gaat het toch meestal hé...
champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
33S
RE: 1 uur
Iemand die nog niet veel van wijn kent, is volgens mij niet altijd geïnteresseerd in hoe wijn gemaakt wordt. Althans, dat was bij mij toch zo. En tegen mijn vrouw moet ik daar aan tafel ook niet over beginnen. Ik zou alleszins niet te lang over technische zaken uitwijden, al hangt het natuurlijk ook wat van je publiek af. Ingenieurs vinden zo'n zaken vaak net wel interessant.
Eerder zou ik het hebben over wijn kopen en kiezen (bv. verschil supermarkt vs. speciaalzaak, kort iets zeggen over belangrijkste wijnlanden en -regio's, effect van klimaat en bodem), dan iets over hoe wijn te schenken en te proeven, over combinatie wijn met eten in grote lijnen, met een aantal voorbeelden en anekdotes erbij. En dan nog wat over hoe ze wijn best bewaren.
vinejo
RE: 1 uur
Het spreekt vanzelf dat je niet te technisch moet gaan, maar ik heb net het tegenovergestelde gevoel; mensen zijn zéér geinteresseerd in hoe iets gemaakt wordt. En als je over de verschillende wijnlanden of streken begint heb je al helemaal te weinig met een uurtje.
Over food-wine pairing zou ik op dat ene uur ook al helemaal niks zeggen.
vinejo
RE: 1 uur
Even nuanceren: Ik zou niet over wine-food beginnen omdat de mensen nog geen referentiekader hebben. je kan onmogelijk zeggen dat ze een sauvignon blanc bij geitenkaas moeten drinken als ze niet weten wat dat voorstelt. Of zelfs als je hem beschrijft als een wijn die hoog in zuren is kunnen ze zich daar niks bij voorstellen.
Je kan er wél iets over zeggen als je er de voorbeelden bij laat drinken.
Zoals in dit voorstel voor Jan
Koop een typische, strakke sauvignon blanc en een volle Chardonnay.
Leg eerst kort uit hoe witte wijn gemaakt wordt, en bespreek ook het verschil met het maken van rood en rosé.
Demonstreer hoe je moet proeven (zicht, ruiken, walsen, proeven, afdronk, hoe hou je je glas vast enz). Zeg iets over hoe men de geur onderverdeelt in primaire, secundaire en tertiaire geuren, maar ook in fruitige, florale, vegetale, animale,... aromas. Vertel hen hoe men de mond beoordeelt en bespreekt. Zuren-moelleux, strak-mollig.
Schenk eerst de sb en dan de chardonnay blind.
Zeg dan dat ze de twee bekendste witte druivensoorten in het glas hebben en geef van elke druif de typische kenmerken, zeg ook welke streken bekendst zijn voor die druiven. Spreek ondertussen ook eens over het verschil tussen monocepages en geassembleerde wijnen.
Laat de mensen nu raden welke de chardonnay en welke de sauvignon is. Altijd leuk als ze iets moeten raden, nog leuker als ze juist zijn.
Bespreek dan samen de wijnen in kleur, aroma en smaak, laat de mensen zeggen wat ze ruiken. Spreek over fruit (limoen, citrus) en vegetale toetsen (buxus, gras). Doe hetzelfde met de chardonnay. Andere aroma s en eerder een volle smaak.
Hier in dit specifieke geval kan je ook iets zeggen over het eten, de sauvignon eerder bij zeevruchten of slaatjes, de chardonnay bij vis met saus of bij wit vlees, ik zeg maar iets.
Voila, succes verzekerd