21-02-2011, 12:21 PM
Onze "Italiaanse" proefavond
Begonnen met het domein Di Lenardo, Toh! Friulano 2009 (Friuli-Venezia Giulia) 8€, geler van kleur dan dat ik verwachtte, in de neus appel, steenfruit. Wat later komen aroma's van witte truffel naar boven. Volle aanzet, rijp wit fruit. Fris mondgevoel, mooi evenwicht, medium body. Kan me bekoren 86
Dan 2 witte wijnen uit de Marche, beide Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico.
Eerst de Verdicchio Le Vele 2010, Moncaro Terre Cortesi 6,59€ : helder witgeel, rijpe peer, pompelmoes, florale toetsen. Frisse ronde zuren die mooi in de mond walsen bij de afdronk een licht bittertje en wat zuren, die net iets meer aan de wijn geven. Fris 85
Dan de Bucci 2008, Verdicchio CJC superiore 11€,: donkergeel (enorm verschil met de vorige) wit fruit, ananas later komt een toetsje karamel en een behoorlijke mineraliteit naar boven met een ziltige ondertoon. Een frisse aanzet, een licht oxidatief mondgevoel, mineraliteit en in de afdronk mooie zuren en een puntje van het ziltige. Knappe wijn, mooie evolutie in het glas. 88-89
De eerste rode is een bio: Ala del Drago 2007, domein Luretta (Emilia-Romagna)10,7€, gemaakt van Barbera en Bonarda (60-40). Tonnen rood fruit, donkere kersen en zoethout. Een wijn die het van het fruit moet hebben en best aangenaam in de mond is. Soepel op de tong met een licht korrelige afdronk. 86-87
Varius 2007, van Cantele (Puglia) 9,8€. Zwart fruit met wat vegetale toetsen, bosgrond, een beetje putteke en wat rokerig. Gemaakt van Negroamaro, CS en Merlot. In de mond fruitige aanzet die onmiddellijk wordt overgenomen door houtindrukken, licht uitdrogend met een behoorlijke afdronk: 84
Avi Sangiovese Riserva 2005 van San Patrignano (Emilia-Romagna) 23,5€, 100% Sangiovese 12 maanden barrique Allier en 18 maanden flesrijping. Rood fruit, kers, tabak en tonnen hout … oei wat gaat dat in de mond geven. Inderdaad de mond wordt volledig overheerst door het hout, droogtrekkend van voor tot achter en van boven naar beneden. Geen tandenstoker, geen balk maar een hele boom. Dit is voor mij een bos te ver. Onmiddellijk gekarafeerd en na drie dagen nog eens geproefd: het hout blijft de wijn scheeftrekken 79
Brolio 2007, Castello di Brolio, Chianti Classico 12,1€, het merendeel Sangiovese en zoals vermeld (of toch geïnterpreteerd) nen hoop overschotjes van het domein . Tijdens het inschenken zweven de aroma's al uit het glas: rijp rood fruit, een beetje zwart, kersen, rokerige aroma's, kruiden. In de mond sappig krokant fruit (eerste indruk vergelijkbaar met de coudoulet die ik twee weken geleden dronk) maar dan met een iets kruidigere afdronk. Mondvullend en perfect in balans. 90
Afsluiter was de Barolo Serralunga 2006 van Paolo Manzone 16,59€ deze was een stuk meer geëvolueerd dan ik verwachtte, subtiel rood fruit, kers, vlees. Aangename aanzet die verrassend fris is, krokante zuren maar mist toch wel wat materie. Zeker na het fruitfestijn van de vorige fles. 85
Begonnen met het domein Di Lenardo, Toh! Friulano 2009 (Friuli-Venezia Giulia) 8€, geler van kleur dan dat ik verwachtte, in de neus appel, steenfruit. Wat later komen aroma's van witte truffel naar boven. Volle aanzet, rijp wit fruit. Fris mondgevoel, mooi evenwicht, medium body. Kan me bekoren 86
Dan 2 witte wijnen uit de Marche, beide Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico.
Eerst de Verdicchio Le Vele 2010, Moncaro Terre Cortesi 6,59€ : helder witgeel, rijpe peer, pompelmoes, florale toetsen. Frisse ronde zuren die mooi in de mond walsen bij de afdronk een licht bittertje en wat zuren, die net iets meer aan de wijn geven. Fris 85
Dan de Bucci 2008, Verdicchio CJC superiore 11€,: donkergeel (enorm verschil met de vorige) wit fruit, ananas later komt een toetsje karamel en een behoorlijke mineraliteit naar boven met een ziltige ondertoon. Een frisse aanzet, een licht oxidatief mondgevoel, mineraliteit en in de afdronk mooie zuren en een puntje van het ziltige. Knappe wijn, mooie evolutie in het glas. 88-89
De eerste rode is een bio: Ala del Drago 2007, domein Luretta (Emilia-Romagna)10,7€, gemaakt van Barbera en Bonarda (60-40). Tonnen rood fruit, donkere kersen en zoethout. Een wijn die het van het fruit moet hebben en best aangenaam in de mond is. Soepel op de tong met een licht korrelige afdronk. 86-87
Varius 2007, van Cantele (Puglia) 9,8€. Zwart fruit met wat vegetale toetsen, bosgrond, een beetje putteke en wat rokerig. Gemaakt van Negroamaro, CS en Merlot. In de mond fruitige aanzet die onmiddellijk wordt overgenomen door houtindrukken, licht uitdrogend met een behoorlijke afdronk: 84
Avi Sangiovese Riserva 2005 van San Patrignano (Emilia-Romagna) 23,5€, 100% Sangiovese 12 maanden barrique Allier en 18 maanden flesrijping. Rood fruit, kers, tabak en tonnen hout … oei wat gaat dat in de mond geven. Inderdaad de mond wordt volledig overheerst door het hout, droogtrekkend van voor tot achter en van boven naar beneden. Geen tandenstoker, geen balk maar een hele boom. Dit is voor mij een bos te ver. Onmiddellijk gekarafeerd en na drie dagen nog eens geproefd: het hout blijft de wijn scheeftrekken 79
Brolio 2007, Castello di Brolio, Chianti Classico 12,1€, het merendeel Sangiovese en zoals vermeld (of toch geïnterpreteerd) nen hoop overschotjes van het domein . Tijdens het inschenken zweven de aroma's al uit het glas: rijp rood fruit, een beetje zwart, kersen, rokerige aroma's, kruiden. In de mond sappig krokant fruit (eerste indruk vergelijkbaar met de coudoulet die ik twee weken geleden dronk) maar dan met een iets kruidigere afdronk. Mondvullend en perfect in balans. 90
Afsluiter was de Barolo Serralunga 2006 van Paolo Manzone 16,59€ deze was een stuk meer geëvolueerd dan ik verwachtte, subtiel rood fruit, kers, vlees. Aangename aanzet die verrassend fris is, krokante zuren maar mist toch wel wat materie. Zeker na het fruitfestijn van de vorige fles. 85