Naast de Montus ook een Grandes Teppes vieilles vignes 2007, 90 jaar oude stokken, 2 jaar op eiken vaten, geen sulfieten. Heeft een beetje tijd nodig om open te komen. Gele appel, minerale aardse neus. In de mond schitterende body, beendroog maar toch vol, zuren die opduiken en alles mooi in evenwigt houden. Ook in de afdronk komen ze terug. Ik heb het nog al gezegd een moeilijke wijn om een TN over te maken (Venne need help on this one). Voor mij één van de beste chardonnays die ik al gedronken heb. 92
@ Doc deze zeker bezoeken als je in de Jura bent, neemt soms een loopje met de vaste waarden in vinificatie
http://www.wineterroirs.com/2010/11/jf_g..._jura.html kijk oa hoe hij ontrist (sommige cuvees met de schaar
) of hoe hij geen temperatuurcontrole doet tijdens de gisting en vinificatie. Ook zijne savagnin ouillé "les vignes de mon père" van 1999 (11 jaar op 't vat, geen sulfieten en 50% van het oorspronkelijke most verdampt). Maf.
Bedankt Koen wordt genoteerd, tnx !
Als je Ganevat eens wil ontmoeten, hij komt regelmatig naar België om zijn wijnen te laten proeven bij Laurent Melotte. Hij maakt ook mooie pinot noir zoals cuvée Julien.
(23-02-2011 11:13 AM)koen schreef: [ -> ]Naast de Montus ook een Grandes Teppes vieilles vignes, 90 jaar oude stokken, 2 jaar op eiken vaten, geen sulfieten. Heeft een beetje tijd nodig om open te komen. Gele appel, minerale aardse neus. In de mond schitterende body, beendroog maar toch vol, zuren die opduiken en alles mooi in evenwigt houden. Ook in de afdronk komen ze terug. Ik heb het nog al gezegd een moeilijke wijn om een TN over te maken (Venne need help on this one). Voor mij één van de beste chardonnays die ik al gedronken heb. 92
@ Doc deze zeker bezoeken als je in de Jura bent, neemt soms een loopje met de vaste waarden in vinificatie http://www.wineterroirs.com/2010/11/jf_g..._jura.html kijk oa hoe hij ontrist (sommige cuvees met de schaar ) of hoe hij geen temperatuurcontrole doet tijdens de gisting en vinificatie. Ook zijne savagnin ouillé "les vignes de mon père" van 1999 (11 jaar op 't vat, geen sulfieten en 50% van het oorspronkelijke most verdampt). Maf.
ik krijg er gvd dorst van
Hey Koen , ik veronderstel dat het over de 08 gaat? Het is trouwens Grands Teppes:-)
Idd een moeilijk beschrijfbare wijn in zijn jeugd. Gaat er nogal hevig aan toe in het glas:-)
Wijn is nog zeer jong en dan mag hij gerust wat uurtjes openstaan, zelfs 24u !
Voor mij heeft hij die typische Jura chardonnay agrumes, stevige maar schitterende zuren, volume en blijft lang hangen. Zeer zuiver en puur ook. Je moet proberen van die een aantal jaren te laten liggen....
Dit is een specialleke en hij verdient wel een apart plaatske:
Carl:
8. Ganevat Les vignes de mon pere 1998 (cotes de Jura) : hars, citruszeste, nootjes, zuren komen nadien opzetten
Jo:
8. Ganevat Les vignes de mon pere 1998 (cotes de Jura) :Dacht ook hier aan chardonnay, is savagnin, ook een cultwijn maar hier terecht. Prachtig
Koen:
8. Ganevat Les vignes de mon pere 1998 (cotes de Jura) : had deze eventjes gekarafeerd en dacht: oei had beter niet zo hard gelachen met Venne zijne ambré ... deze hier moet er niet voor onderdoen. De wijn heeft zeven jaar sur lie gelegen en werd geouilleerd. Hars, nootjes sinaasappelschil. Frisse aanzet, stevige aangename zuren, mooie body, complexiteit. Dit is mooi. Ook op dag drie (in de karaf laten staan) toen kwamen er wat meer abrikoosjes door ... maar nog steeds die frisheid. Top.
Cuvée Julien 2009
Pinot Noir , 12 maanden op fusten van 228 l.
Halve dag karaf gezien.
In de neus nat sprokkelhout, varens, en rode vruchtjes zoals gekookte aardbeien, framboosjes, zeer mineraal, aards .In de mond is hij niet zo vol , had graag wat meer structuur gehad (tannines ontbreken wat), zeer zacht en fruitig, loopt zeer vlot binnen. Zéér toegankelijk. Vooral charmant in de neus....Begrijp me niet verkeerd, is fantastisch hoor, maar de ruggengraat ontbreekt wat... Bit too easy. Mrs vond hem heel lekker maar niet complex. Gisteren met een cavist gesproken , Jura 2009 zou een prachtig millésime zijn, maar kan wat fraîcheur missen, deze Ganevat zeker niet, ik moest denken aan het Bojo milliésime 2009 verhaal beetje idem. Fruitig, toegankelijk maar niet klassiek. Trop is trop, test dit deze week zeker verder uit... we zien wel.
Is dat niet een beetje typisch voor sommige natuurlijke wijnen, dat gebrek aan structuur?
Anders wel prijzige wijn dacht ik?
Ja, inderdaad, ik volg die stelling ook, uiteraard genuanceerd voor "sommige" zoals je schreef. Deze Pinot Noir is daar een voorbeeld van. Tegelijk is deze wijn bijzonder puur....
Heb nog geen Chardo gedronken van Ganevat, prijzen zijn hoog maar nog betaalbaar, al koop ik er dan enkel losse flesjes van... kwestie van diversiteit ipv kwantiteit.
De chardonnay (les grandes teppes) en de savagnin (chalasses marnes bleues) zijn voor mij de toppers beiden rond de 20€ hier. Buiten de Vignes de mon père (savagnin) uiteraard maar dat is een gevalleke apart. Rood heeft mij hier PQ gewijs nooit kunnen overtuigen.
Kocht van beide witte cuvées een flesje, betaalde geloof ik 18 euro bij Essencia. Deze en de rode pinot waren de enige nog te verkrijgen flessen van Ganevat.
Patron van Essencia is ne goeie vriend van Fanfan en als ik me goed herinner vond ik de PN 09 niet slecht als Fanfan hem is komen voorstellen bij Laurent. Eigenlijk nog vrij jong hoor, was toen ook nog maar pas op fles. Jaarke of 5 laten rusten, zeker zijn witte Chalasse en Grandes Teppes!
Les Chalasses Marnes Bleues 2008, Côtes du Jura
Bijna een volle dag in de karaf. En zie, onmiddellijk na het schenken mineraliteit, aards, maar ook pompelmoes, agrume, wat limoen, vooral citrustoetsen dus. Goudgele kleur, beetje troebel, pure, pure wijn met terug overheersende zuren, deze wijn zal ergens onderaan de in de kelder z'n plaatsje krijgen voor jaren ! Wat opvalt is dat de Savagnin impressies zéér ver heen zijn, niks noterigs... Ik ging nog eens de fles nazien of er hier toch geen andere cépage in zat, niet dus, monocépage Savagnin. Op de de flipzijde van de fles staat het volgende "Cette cuvée n'est pas la recherche du Vin Jaune...., ....,elle vous apportera un plaisir différent. " Is inderdaad correct ! Maar wat een formidabele wijn, dit is pure bio.
Zeer delicaat en pure finesse, loepzuiver maar mijlen ver van de Savagnin.... Jura is a crazy little thing called love !
Ja, gedurende 2 jaar geöuilleerd, heel goed opgemerkt, Koentje ! Ik leer weer bij op dit forum !!!!!
Is eigenlijk logisch...
Savagnin is kameleon en de rest is part des anges:-)
(15-08-2011 11:07 PM)Venne schreef: [ -> ]Savagnin is kameleon en de rest is part des anges:-)
Mooie quote !
Rémy Treuvey uit Villette (vlakbij Arbois) zei me onlangs nog dat meer en meer jonge wijnboeren uit de Jura afstappen van het oxidatief opvoeden van wijnen (ook de niet-bioboeren). Dat geldt natuurlijk niet voor de vin jaune, maar wel voor de "gewone" savagnins en chardonnays. Ik vermoed dat dit vooral een commercieel gegeven is, wat dat oxidatieve is voor veel mensen moeilijk. Ik daarentegen hou er wel van en hoop vooral dat die stijl niet helemaal verdwijnt...
(15-08-2011 06:55 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Les Chalasses Marnes Bleues 2008, Côtes du Jura
Bijna een volle dag in de karaf. En zie, onmiddellijk na het schenken mineraliteit, aards, maar ook pompelmoes, agrume, wat limoen, vooral citrustoetsen dus. Goudgele kleur, beetje troebel, pure, pure wijn met terug overheersende zuren, deze wijn zal ergens onderaan de in de kelder z'n plaatsje krijgen voor jaren ! Wat opvalt is dat de Savagnin impressies zéér ver heen zijn, niks noterigs... Ik ging nog eens de fles nazien of er hier toch geen andere cépage in zat, niet dus, monocépage Savagnin. Op de de flipzijde van de fles staat het volgende "Cette cuvée n'est pas la recherche du Vin Jaune...., ....,elle vous apportera un plaisir différent. " Is inderdaad correct ! Maar wat een formidabele wijn, dit is pure bio.
Zeer delicaat en pure finesse, loepzuiver maar mijlen ver van de Savagnin.... Jura is a crazy little thing called love !
Op dag drie kan ik en mijn vrouwke niets meer zeggen dat dit absolute top is , evolueert fantastisch, niet stuk te krijgen , grote klasse, ik koop zeker bij hoor ! Eén van de verrassendste domeinen tot dusver, volgende week open ik een Chardo !!!
Veel gehoorde vraag (tot vervelens toe) op degustaties, hoe lang kan ik die nog bewaren mr. De wijnboer?
Fanfan was me voor, en 2012 il est prêt tom, ti's om joenk te drinken dus.
PN neuske, geen putteke, kruidig, vlezig.
Mooie frisse aanzet, aangename zuurkes, en schone afdronk.
Wat bedoelen jullie met een ruggegraat in een PN?
Vraagt steeds naar een volgend glas. lekker!
(13-04-2012 10:56 PM)Venne schreef: [ -> ]Veel gehoorde vraag (tot vervelens toe) op degustaties, hoe lang kan ik die nog bewaren mr. De wijnboer?
Fanfan was me voor, en 2012 il est prêt tom, ti's om joenk te drinken dus.
PN neuske, geen putteke, kruidig, vlezig.
Mooie frisse aanzet, aangename zuurkes, en schone afdronk.
Wat bedoelen jullie met een ruggegraat in een PN?
Vraagt steeds naar een volgend glas. lekker!
Ook eentje bovengehaald. Echt een flesje dat op een wip leeg is. Subtiele PN, fruit en snoepjes, frisheid...volgens mij ook schitterend als ie licht gekoeld is in de zomer.
Deze zomer ook een PN geproefd , staat hier ergens boven vermeld vermoed ik. Was toen ook aangenaam verrast over het hapklare karakter van die fles.
Les Chalasses VV 2007. How how how...superchardo. Mooi op dronk. Neus is zeer complex, om de zoveel tijd ruik je wat anders (exotisch fruit, wit fruit, steentjes, champagnetoetsen, brioche....), de zuren zitten overal en zijn zeer fijn. In de mond de perfecte balans. Wijn in Coche-Dury-stijl.....de elegante zuren vind ik echt vergelijkbaar. Absolute top !
(10-08-2012 05:52 PM)Kris schreef: [ -> ]Les Chalasses VV 2007. How how how...superchardo. Mooi op dronk. Neus is zeer complex, om de zoveel tijd ruik je wat anders (exotisch fruit, wit fruit, steentjes, champagnetoetsen, brioche....), de zuren zitten overal en zijn zeer fijn. In de mond de perfecte balans. Wijn in Coche-Dury-stijl.....de elegante zuren vind ik echt vergelijkbaar. Absolute top !
Ge kunt die fles drinken over een kleine week, en elke dag heb je een andere wijn ! De laatste dagen zijn meestal de beste, heb dit een paar keer kunnen ervaren een paar honderd meter boven Poligny !
Grands Teppes VV 2007
Gisteren al na eerste mondcontact fles terug gesloten en in kelder gezet.
Vandaag iets opengekomen maar toch niet dat waw GTVV effect van altijd.
Mindere fles of in gesloten fase... Volgens kenners ook pas vanaf volgend jaar te openen
Maar wel zeer goed zonne!!!
ik gok op laten liggen, heb dat nog al ondervonden, eerste jaren lekker (nooit echt super aromatisch wel) en dan kruipt ie in zijn schulp ... ben benieuwd heb er hier ook nog een paar
PN Julien 2010
Zo lekker , strak en mineralig, lage kracht maar zo elegant
Schone wijn!
Plein Sud 2008
De trousseau dus, daarom doen ik af en toe eens een rode jura open se!
Zo lekker fruitig en fris, zekere complexiteit maar het zit hem echt in de nuances. Bravo FanFan!
Grands Teppes 2007
Wow, aciiiiieeeeed en jura agrumes! Eindelijk wat op dronk :-)
Beste chardo van dit jaar!
Wa gaat dit geven over een jaar of 10? Ik zet hem naast een Montrachet....
Heb die van de zomer gedronken (zelfde jaargang) en was ook van mijn sokken geblazen. Na jaren potdicht gezeten hebben ... bloeit ie nu helemaal open. Had me voorgenomen dat dit jaar het laatste jaar zou zijn dat ik GT en Marnes Bleues nog zou kopen .... maar heb me na dit flesje wijselijk bedacht. Zelfs na de stevige prijsstijgingen is dit nog steeds zijn geld meer dan waard. BTW hij komt naar de WE vignerons op 12-13/12 bij Melotte