Roberto Henriquez - Bio Bio & Itata - Chili
|
30-09-2021, 10:46 AM
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Roberto Henriquez - Bio Bio & Itata - Chili
Op basis van verschillende artikelen, boeken, podcast en andere verhalen schijnen er aardig interessante projecten aan de gang te zijn in zuid Chili (ie. gedeelte van Maule, Bio Bio, Itata en Malleco). In dit gebied staan nog veel oude druivenstruiken (cinsault, carignan, país, muscat en sémillon) die zijn meegenomen door de Spaanse kolonisten en later de missionarissen, in plaats van de recentere, populaire druivenstruiken die in de jaren ’80 zijn geplant. Daarnaast wordt er ook nog veelvuldig op traditionale manier landbouw bedreven. Als je de instagram accounts volgt dan lijkt het soms alsof je teruggaat naar 1900 met de families nog op paard en wagen.
Om het een en ander te ontdekken kijk ik bij elke aankoop of de wijnwinkel ook een flesje uit een van deze regio’s heeft. Dat blijkt trouwens een stuk moeilijker dan simpel vragen om een Bordeaux of een Bourgogne. Allereerst maar eens wat over Roberto Henriquez. Smaragdwijnen: In het zuiden van Chili werkt Roberto Hendriquez, super bio- bio uit het zuiden van Chili, met missiongrapes(druiven die zijn meegekomen met de Spaanse en Portugese overheersers). Met dank aan een vriend ben ik hem op het spoor gekomen en na een blind tasting was ik helemaal betoverd. Envinate stijl, maar vanaf de andere kant van de wereld. Welcome to the team Roberto! Roberto Henriquez gevestigd in het ruige Bío-Bío (rivier) in de Itata regio in het zuiden van het land. Roberto werkt enkel met 'mission grapes' ook wel Criolla's genoemd. Druiven die vanuit het Europese vastenland gedurende 15e - 17e eeuw mee werden gebracht op de 'missie' schepen richting Zuid-Amerika. In zijn wijngaarden vinden we Semillon en Moscatell en kleine beetje Corinto (Chasselas). Ik moet gelijk aan Zuid-Afrika denken waar Semillon en Moscatell ook zeer belangrijk zijn geweest bij de start van de wijnbouw. Qua rood is het Païs als druif, ook wel bekend in Spanje als Listan Prieto waar Envinate mee werkt op Tenerife. Roberto heeft ervaring op gedaan buiten Chili (Loire Mossé) alvorens hij in 2015 zijn eerste wijngaarden aanschaft in Bío-Bío en start met zijn bijzondere project. Langzaam groeit het project tot een kleine 25.000 flessen in 2019 en bouwt hij een nieuwe fermentatie kelder en is hij klaar voor een prachtige toekomst. The South America Wine Guide (Amanda Barnes): Roberto is a leading light on the Bio Bio’s wine scene, making delicious and distinctive natural wines from old vines and often helping resuscitate abandoned vineyards. He not only stands up for the Criolla and natural wine movement, but he’s also vocal about the importance of the industry supporting small growers here and how vital they are to Chile’s wine ecosystem. RH:<<Pais is a social topic, because it lives with the local people in the countryside of Bio Bio and Itata – so it’s a social issue! And it’s a big challenge because Chile has lots of hectares of Pais. Wineries need to respect the people who live in the vineyards and have been growing their vines this way for centuries, and the challenge is not only in commercialising these wines, but making them into something that improves the quality of lives of the local farmes>>. Rivera del Notro Blanco 2018 Blend van 40% Muscat, 20% Corinto en 40% Semillon, apart vergist met schilcontact 2/3 weken, graniet zand terroir, vergisting in deels een eikenhouten vat (20%) en deels staaltank (80%). Ik pakte deze wijn eigenlijk een beetje blind, zonder goed na te denken wat ik nou eigenlijk pakte. Nou dat heb ik geweten. Eigenlijk als direct bij het inschenken, donkergeel, enigszins troebel. Dus gelijk maar op de fles kijken. Schilcontact, dan had ik hem eigenlijk nog wel iets meer oranje verwacht. De geur brengt je direct op de heide – wilde bloemen, tijm, rozemarijn, rokerig, misschien zelfs wel bacon. Daarna wilde peer, venkel en limoenschil. Je blijft zoeken naar nieuwe te ontdekken geuren en smaken. Zeker weten iets aparts en bijzonders. Tegelijkertijd ook elegant en zuiver, van iets geoxideerds – waar schilcontact wijnen nog wel eens last van hebben – is absoluut geen sprake. Leefde op met een goede maaltijd erbij. Over 4 dagen ook geen spoortje verval, maar werd ook niet beter. Rebuy? Geen idee, ik denk het niet 123. Het is een bijzondere wijn en de amber/schilcontact wijnen uit Slovenie, Noord-Oost Italie en Georgie spreken mij vooralsnog iets meer aan. |
|||
30-09-2021, 01:26 PM
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Roberto Henriquez - Bio Bio & Itata - Chili
Vorig weekend dronk ik op restaurant een Cinsault uit Itata van Domein Masintin, een project van enkele Belgen.
Voor mij een aanrader, als je op zoek bent naar wijnen uit die regio. Maar kost ook al richting 20€. Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
30-09-2021, 04:22 PM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: Roberto Henriquez - Bio Bio & Itata - Chili
(30-09-2021 01:26 PM)Olivier schreef: Vorig weekend dronk ik op restaurant een Cinsault uit Itata van Domein Masintin, een project van enkele Belgen. Staat inderdaad op het lijstje, pak ik mee als ik volgende keer weer bij Wijnig.nl bestel. Prijs is herkenbaar, alle redelijke wijnen uit die streek gaan al snel die kant op. |
|||
30-09-2021, 04:49 PM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: Roberto Henriquez - Bio Bio & Itata - Chili
(30-09-2021 04:22 PM)UC schreef:Franse eik wordt elk jaar duurder...(30-09-2021 01:26 PM)Olivier schreef: Vorig weekend dronk ik op restaurant een Cinsault uit Itata van Domein Masintin, een project van enkele Belgen. WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië) |
|||
|