Champagne Nathalie Falmet
|
03-12-2017, 12:20 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 03-12-2017 om 12:21 PM door wvd.)
Bericht: #1
|
|||
|
|||
Champagne Nathalie Falmet
Champagne Nathalie Falmet:
Wij werken nu al enkele jaren heel goed samen met Nathalie Falmet, een œnologe met eigen wijngaarden in de Côte des Bar. De "basis cuvée, de Brut, heb ik in die tijd steeds weten zakken in dosage, eerst 8, dan 7, nu 6 en de Champagne ging er enkel maar op vooruit. Deze is steeds een blend van het recente jaar met een solera van alle voorgaande jaren Voor de geïnteresseerden: volgende week zaterdag 9 december kan je haar nieuwste cuvée komen proeven, de Terra Extra Brut. Het is een 100% Chardonnay, afkomstig van de Val Cornet wijngaard, waarvan de vin claire vergist en gerijpt is "en jarre" (amfoor). Geen millesimé, maar wel van oogst 2012 met een dosage 1g/l pure vloeibare druivensuiker zoals voor al haar Champagnes. Naar onze mening een grandioze Champagne, helaas niet goedkoop: 66,95€. |
|||
10-12-2017, 01:22 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 10-12-2017 om 01:23 PM door wvd.)
Bericht: #2
|
|||
|
|||
RE: Champagne Nathalie Falmet
De Terra werd ferm bejubeld gisteren en de proevers zijn wel één en ander gewoon! Was wat verlegen eerst, maar kwam dan heerlijk open en werd een uiterst verfijnde, loepzuivere, complexe Champagne. Zelf zou ik hem nog een paar jaar fles geven, maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk.
|
|||
10-12-2017, 10:04 PM
Bericht: #3
|
|||
|
|||
RE: Champagne Nathalie Falmet
Citaat:Zelf zou ik hem nog een paar jaar fles geven, maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk. In principe hoor je altijd dat een champagne niet meer evolueert of verbetert eens hij gebotteld is. Ook in Rijssel onlangs kreeg ik dat weer te horen van een wijnboer. Hoe zit dat volgens jou, Wvd? Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
10-12-2017, 10:42 PM
Bericht: #4
|
|||
|
|||
RE: Champagne Nathalie Falmet
(10-12-2017 10:04 PM)Olivier schreef:Citaat:Zelf zou ik hem nog een paar jaar fles geven, maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk. Ik ken geen kaloten van Champagne maar weet zeker dat flessen die een aantal jaren in mijn kelder liggen (zowel de klassieke zonder jaargang als de millésimes) een pak van hun fraîcheur verliezen en dat je zeer goed kan zien dat de microbubbles evolueren naar grotere bubbles van 1...2 mm. There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard. Mark Twain (1835-1910) |
|||
11-12-2017, 01:02 PM
Bericht: #5
|
|||
|
|||
RE: Champagne Nathalie Falmet
(10-12-2017 10:04 PM)Olivier schreef:Citaat:Zelf zou ik hem nog een paar jaar fles geven, maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk. Het hangt zoals steeds eerst en vooral af van de basiskwaliteit van de Champagne en van je eigen smaak ook natuurlijk. Ik zou altijd enkele maanden wachten na dégorgement zodat de wijn zich wat kan zetten. Na (heel) lang kelder komt er wel meer CO2 onder de kurk en verlies je wat schuim, maar naar mijn ervaring worden de belletjes eerder kleiner. Het is een feit dat je, alweer naargelang de Champagne, iets kan verliezen aan fraicheur, maar dat zou je dan ruimschoots moeten winnen aan diepte en complexiteit. Indien niet, drink dan zeker jong. Onlangs postte een groot Champagneliefhebber nog iets op Facebook over de Brut NV van Nathalie Falmet: Nathalie Marcelle Falmet... A champagne that greatly benefits from a few years of bottle ageing." Mooie opmerking onlangs van AG ivm dosage: "Dosage is about balance. It is a non-linear relationship with the wine. One of the most fascinating tastings I ever did was blind dosage trials at Selosse for all the lieu-dits and the vintage Champagne. For each wine, there was a single spot on a the dosage curve for which each wine was at its most balanced, and it was not at all predictable. " |
|||
11-12-2017, 10:05 PM
Bericht: #6
|
|||
|
|||
RE: Champagne Nathalie Falmet
(10-12-2017 10:04 PM)Olivier schreef:Citaat:Zelf zou ik hem nog een paar jaar fles geven, maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk. Het betere werk in de Champagne is zeer zeker gebaat met enkele jaren kelderrust en kan perfect bewaren en zelfs verbeteren. Het merendeel van de gewone cuvées wordt echter gemaakt om binnen het jaar te consumeren. Zeker datgene wat in de gewone supermarkt aangeboden wordt. Waarom wordt er meestal geadviseerd om champagnes niet te lang te laten liggen? Wel omdat bijna niemand de mogelijkheid heeft om zijn champagnes lang te laten ouderen. Champagne stelt veel hogere eisen aan bewaarcondities dan gewone wijn. Wil je je betere flessen perfect kunnen bewaren dan moeten deze donker liggen (champagne is zéér lichtgevoelig), op een constante erg frisse temperatuur van rond de 12° (wees niet tevreden met een kelder waarin de temperatuur met de seizoenen langzaam op en neer gaat), trillingsvrij en een hoge luchtvochtigheid. Bijna niemand heeft deze condities, of je moet een héél goede wijnkelder of een héél goede klimaatkast hebben. Ik heb jaren geleden een investering gedaan in een Eurocave en mijn betere flessen verdwijnen in deze kast. Ik durf gerust stellen dat bv. een Blanc de Blancs GC Non Dosé van een goede wijnbouwer die perfect bewaard werd met een kwaliteitskurk, beter is na 2 jaar dan direct na aankoop. Om te bewijzen dat ik zo maar niet wat uit mijn nek klets zet ik hieronder de beoordeling van de champagnes van Agrapart uit Avize in LRVF. Er zijn uiteraard nog andere voorbeelden. Ik ken die cuvée van Falmet niet maar die zal zeker ook wel deugd hebben aan wat kelderrust mits perfecte condities. Agrapart: Les vins : encore jeune et sur la réserve, la cuvée Terroirs, construite sur près d’une moitié de 2013, impressionne par sa retenue profonde et le crémeux de sa bulle. N’hésitez pas à le garder quatre à cinq ans en cave. Plantée de six cépages (chardonnay, pinot noir, meunier, pinot blanc, arbane et petit meslier) en 2003, la parcelle de Complantée dévoilera son véritable potentiel lorsque les vignes seront plus âgées, mais cette version, encore extrêmement jeune (80 % de 2014), déroule le relief de cette complexité tout en gardant un côté juvénile. Laissez se reposer les 2011 encore cinq ans. Dans ce millésime, les cuvées sont d’un très haut niveau sans avoir la race et l’élan des 2010. La Minéral issu de vignes cinquantenaires d’Avize et Cramant évoluera avec droiture et salinité dans les 20 ans. L’Avizoise se distingue avec une étoffe et une volupté un cran au-dessus. La Vénus est tissée tout en dentelle avec une énergie impressionnante et une sublime définition du chardonnay (planté en 1959) du terroir de la Fosse, à Avize. À ouvrir dans dix ans. |
|||
11-12-2017, 10:57 PM
Bericht: #7
|
|||
|
|||
RE: Champagne Nathalie Falmet
Interessant! Merci Francis en Wvd.
Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov) |
|||
12-12-2017, 08:56 PM
Bericht: #8
|
|||
|
|||
RE: Champagne Nathalie Falmet
(10-12-2017 10:04 PM)Olivier schreef:Als ik kijk naar de 2006 van Rochet-Bocart van vorig jaar, die ik proefde kort na degorgement en een 2-tal maanden terug, dus ongeveer 10 maanden later, dan kan ik stellen dat deze ruimschoots aan kwaliteit had gewonnen, zonder aan wat dan ook van fraicheur in te boeten.Citaat:Zelf zou ik hem nog een paar jaar fles geven, maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk. Ook heb ik dat gehad met een Ruinart, 6 jaar na degorgement. Enorm vineus geworden, prachtig. Maar deze had natuurlijk niet meer de fraicheur van weleer, maar won aan complexiteit. Dus m.i. kan je kwaliteit makkelijk een jaar of 2 wegleggen! Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel) |
|||
13-12-2017, 11:54 AM
Bericht: #9
|
|||
|
|||
RE: Champagne Nathalie Falmet
(12-12-2017 08:56 PM)TheWineVet schreef:(10-12-2017 10:04 PM)Olivier schreef:Als ik kijk naar de 2006 van Rochet-Bocart van vorig jaar, die ik proefde kort na degorgement en een 2-tal maanden terug, dus ongeveer 10 maanden later, dan kan ik stellen dat deze ruimschoots aan kwaliteit had gewonnen, zonder aan wat dan ook van fraicheur in te boeten.Citaat:Zelf zou ik hem nog een paar jaar fles geven, maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk. Absoluut mee akkoord ! Champagne evolueert wel degelijk. Ik drink de meeste Champagnes zelfs liever als een jaartje in de kelder hebben gelegen, omdat ze dan inderdaad vineuzer en complexer worden. Sommigen zijn direct na de botteling ook wat uit evenwicht, met zuren die te zeer domineren. Na een half jaar rust zijn die veel evenwichtiger. Het hangt ook wel van smaak af: sommige mensen houden van heel frisse aperitiefchampagnes en haken af als die frisheid wat afneemt ten voordele van andere aspecten van de wijn. Wat de echte veroudering betreft heb ik voor het experiment een fles van Fallet van mijn eerste bezoek (2014) aan de kant gelegd. Die ga ik eens proeven als ze een jaar of 5 is. Volgens mevrouw Fallet zou dat geen probleem mogen zijn. Keep you posted ! |
|||
13-12-2017, 12:01 PM
Bericht: #10
|
|||
|
|||
RE: Champagne Nathalie Falmet
(12-12-2017 08:56 PM)TheWineVet schreef:(10-12-2017 10:04 PM)Olivier schreef:Als ik kijk naar de 2006 van Rochet-Bocart van vorig jaar, die ik proefde kort na degorgement en een 2-tal maanden terug, dus ongeveer 10 maanden later, dan kan ik stellen dat deze ruimschoots aan kwaliteit had gewonnen, zonder aan wat dan ook van fraicheur in te boeten.Citaat:Zelf zou ik hem nog een paar jaar fles geven, maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk. Bij een vriend-collega zag ik vorig jaar een 6-tal dozen Comtes de Champagne 1976 staan die hij net aangekocht had. Toen ik mijn bezorgdheid uitdrukte ivm de staat van deze Champagne, verzekerde hij me dat die nu pas echt op dronk was!! Enkele dagen later berichtte hij me dan ook dat alles al weg was en dat de ene fles die hij gedronken had fabuleus bleek. Ik vond dit terug bij Galloni, een nota van 2010: "Tattinger's 1976 Comtes de Champagne is simply fabulous. Still creamy, textured and vivid, the 1976 possesses a breathtaking combination of signature citrus freshness, superb inner sweetness and the slightest hints of more advanced oxidative tones. The 1976 has matured beautifully and appears to be at its most profound peak. Tonight it is devastatingly beautiful. Wow! en hij gaf toen te drinken van 2013 tot 2020. En zaterdag vertelde een klant me dat een recent gedronken Val Cornet van 2007 (eerste jaar!) super was en beter dan alle vorige flessen. Hij had er nog maar 1 over en ik helaas ook Maar de boodschap moet toch zijn: als je ze graag jong drinkt: doen! En als je ze wil laten ontwikkelen: enkel zeer goede kwaliteit Champagne wegleggen! |
|||
|