Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salicutti, Toscane
01-06-2014, 10:29 PM
Bericht: #1
Salicutti, Toscane
Rosso de Montalcino 2010

De assistente van R Parker verwoordde het als volgt


"The 2010 Rosso di Montalcino Sorgente is a fabulous example of the vintage. Juicy dark cherries, tobacco, mint and violets mesh together in a wine of nearly indescribable elegance. Mid-weight, gracious yet wonderfully resonant, the Rosso impresses for its exceptional balance and class. I especially like the way the 2010 finishes with such substantial energy and vibrant. The 2010 shuts down quickly in the glass, but if you can catch the magic now, you won’t be sorry. This is a great introduction to the wines of the estate. In a word – fabulous. Anticipated maturity: 2015-2022." - 93 Pts Monica Larner - Robert Parker's Wine Advocate

En wij kunnen daar ronduit mee akkoord gaan..

21 euro bij Lambrecht wijnen.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
20-11-2018, 11:47 PM
Bericht: #2
RE: Salicutti, Toscane
(01-06-2014 10:29 PM)vinejo schreef:  Rosso de Montalcino 2010

De assistente van R Parker verwoordde het als volgt


"The 2010 Rosso di Montalcino Sorgente is a fabulous example of the vintage. Juicy dark cherries, tobacco, mint and violets mesh together in a wine of nearly indescribable elegance. Mid-weight, gracious yet wonderfully resonant, the Rosso impresses for its exceptional balance and class. I especially like the way the 2010 finishes with such substantial energy and vibrant. The 2010 shuts down quickly in the glass, but if you can catch the magic now, you won’t be sorry. This is a great introduction to the wines of the estate. In a word – fabulous. Anticipated maturity: 2015-2022." - 93 Pts Monica Larner - Robert Parker's Wine Advocate

En wij kunnen daar ronduit mee akkoord gaan..

21 euro bij Lambrecht wijnen.

Deze avond de 2014 gedronken.
Een stuk lichter van stijl, bijna Bourgondisch kleur, enorm elegant, mooie lengte, blijft lichtvoetig maar toch complex.
Iedereen was hier weg van.
Is op 4 jaar tijd wel 10 euro duurder geworden watte
Raar dat onze Italofielen dit tophuis in Montalcino blijkbaar niet kennen/drinken Huh

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
21-11-2018, 01:50 PM
Bericht: #3
RE: Salicutti, Toscane
(20-11-2018 11:47 PM)vinejo schreef:  Raar dat onze Italofielen dit tophuis in Montalcino blijkbaar niet kennen/drinken Huh

Kom nou...spreek voor jezelf nono

Het is inderdaad een goed huis, maar zitten ook in de meer prijzige hoek.
En bij de weg, 2014, dat was toch een rampjaar...Cool

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
21-11-2018, 03:13 PM
Bericht: #4
RE: Salicutti, Toscane
(21-11-2018 01:50 PM)wvd schreef:  
(20-11-2018 11:47 PM)vinejo schreef:  Raar dat onze Italofielen dit tophuis in Montalcino blijkbaar niet kennen/drinken Huh

Kom nou...spreek voor jezelf nono

Het is inderdaad een goed huis, maar zitten ook in de meer prijzige hoek.
En bij de weg, 2014, dat was toch een rampjaar...Cool

Dat wordt gezegd, maar goede domeinen maken altijd wel ...enz...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
21-11-2018, 03:43 PM
Bericht: #5
RE: Salicutti, Toscane
(21-11-2018 01:50 PM)wvd schreef:  
(20-11-2018 11:47 PM)vinejo schreef:  Raar dat onze Italofielen dit tophuis in Montalcino blijkbaar niet kennen/drinken Huh

Kom nou...spreek voor jezelf nono

Het is inderdaad een goed huis, maar zitten ook in de meer prijzige hoek.
En bij de weg, 2014, dat was toch een rampjaar...Cool

Nog nooit van gehoord hier.

Ik koop zelden iets uit Montalcino dus ook geen kenner van dit soort wijnen. Geen zin om daar mijn weg te zoeken eigenlijk, heb persoonlijk ook betere ervaringen met Chianti. Voor Il Poggione maak ik een uitzondering, die maken wijnen met een uitstekende P/K verhouding. Daar kun je nog de Rosso van kopen onder de 15 euro.

Ik kan jaargang 2014 ook wel appreciëren in Toscane.

I was just, I was just, I was just sitting here thinking
About your kiss and your warm embrace
When the reflection in the glass that I held to my lips baby
Revealed the tears that were on my face
21-11-2018, 04:24 PM
Bericht: #6
RE: Salicutti, Toscane
(21-11-2018 03:43 PM)33S schreef:  
(21-11-2018 01:50 PM)wvd schreef:  
(20-11-2018 11:47 PM)vinejo schreef:  Raar dat onze Italofielen dit tophuis in Montalcino blijkbaar niet kennen/drinken Huh

Kom nou...spreek voor jezelf nono

Het is inderdaad een goed huis, maar zitten ook in de meer prijzige hoek.
En bij de weg, 2014, dat was toch een rampjaar...Cool

Nog nooit van gehoord hier.

Ik koop zelden iets uit Montalcino dus ook geen kenner van dit soort wijnen. Geen zin om daar mijn weg te zoeken eigenlijk, heb persoonlijk ook betere ervaringen met Chianti. Voor Il Poggione maak ik een uitzondering, die maken wijnen met een uitstekende P/K verhouding. Daar kun je nog de Rosso van kopen onder de 15 euro.

Ik kan jaargang 2014 ook wel appreciëren in Toscane.

Het valt me op dat Chianti wijnen veelal sterker (donkerder, gestructureerder, geconcentreerder) zijn dan wijnen uit Montalcino en Montepulciano.
Of ligt dit aan de toevallige wijnen die ik hiervan dronk?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
21-11-2018, 04:51 PM
Bericht: #7
RE: Salicutti, Toscane
(21-11-2018 04:24 PM)vinejo schreef:  
(21-11-2018 03:43 PM)33S schreef:  
(21-11-2018 01:50 PM)wvd schreef:  
(20-11-2018 11:47 PM)vinejo schreef:  Raar dat onze Italofielen dit tophuis in Montalcino blijkbaar niet kennen/drinken Huh

Kom nou...spreek voor jezelf nono

Het is inderdaad een goed huis, maar zitten ook in de meer prijzige hoek.
En bij de weg, 2014, dat was toch een rampjaar...Cool

Nog nooit van gehoord hier.

Ik koop zelden iets uit Montalcino dus ook geen kenner van dit soort wijnen. Geen zin om daar mijn weg te zoeken eigenlijk, heb persoonlijk ook betere ervaringen met Chianti. Voor Il Poggione maak ik een uitzondering, die maken wijnen met een uitstekende P/K verhouding. Daar kun je nog de Rosso van kopen onder de 15 euro.

Ik kan jaargang 2014 ook wel appreciëren in Toscane.

Het valt me op dat Chianti wijnen veelal sterker (donkerder, gestructureerder, geconcentreerder) zijn dan wijnen uit Montalcino en Montepulciano.
Of ligt dit aan de toevallige wijnen die ik hiervan dronk?

Voor mij ook moeilijk om de vergelijking te maken (in mijn ervaring is het zelfs eerder omgekeerd), maar ik hou sowieso net niet van die donkere, gestructureerde en geconcentreerde wijnen, dus zeker niet waar ik naar op zoek ga in goeie Chianti.

I was just, I was just, I was just sitting here thinking
About your kiss and your warm embrace
When the reflection in the glass that I held to my lips baby
Revealed the tears that were on my face
21-11-2018, 05:34 PM
Bericht: #8
RE: Salicutti, Toscane
(21-11-2018 04:51 PM)33S schreef:  
(21-11-2018 04:24 PM)vinejo schreef:  
(21-11-2018 03:43 PM)33S schreef:  
(21-11-2018 01:50 PM)wvd schreef:  
(20-11-2018 11:47 PM)vinejo schreef:  Raar dat onze Italofielen dit tophuis in Montalcino blijkbaar niet kennen/drinken Huh

Kom nou...spreek voor jezelf nono

Het is inderdaad een goed huis, maar zitten ook in de meer prijzige hoek.
En bij de weg, 2014, dat was toch een rampjaar...Cool

Nog nooit van gehoord hier.

Ik koop zelden iets uit Montalcino dus ook geen kenner van dit soort wijnen. Geen zin om daar mijn weg te zoeken eigenlijk, heb persoonlijk ook betere ervaringen met Chianti. Voor Il Poggione maak ik een uitzondering, die maken wijnen met een uitstekende P/K verhouding. Daar kun je nog de Rosso van kopen onder de 15 euro.

Ik kan jaargang 2014 ook wel appreciëren in Toscane.

Het valt me op dat Chianti wijnen veelal sterker (donkerder, gestructureerder, geconcentreerder) zijn dan wijnen uit Montalcino en Montepulciano.
Of ligt dit aan de toevallige wijnen die ik hiervan dronk?

Voor mij ook moeilijk om de vergelijking te maken (in mijn ervaring is het zelfs eerder omgekeerd), maar ik hou sowieso net niet van die donkere, gestructureerde en geconcentreerde wijnen, dus zeker niet waar ik naar op zoek ga in goeie Chianti.

De donkere, "warme" Chianti's vind je vooral in Panzano en ik denk dan in de eerste plaats aan Fontodi, maar er zijn nog wijnen in die sfeer (Marinai, Caffaggio,...). Maar een Lamole of Radda kan heel anders zijn. De verschillen binnen de Classico zijn zeer groot qua terroir, met oriëntaties in alle windrichtingen, hoogtes van 200 tot meer dan 500 meter en uiteraard ook erg diverse bodemtypes, het is niet al galestro en albarese. Dergelijke diversiteit vind je weinig in andere regio's.
En eigenlijk heb je dat ook in Montalcino. Misschien de meest geconcentreerde Sangiovese wijn is Soldera. Ook de meeste wijnen uit het zuiden zijn nogal "warm", vol en donker. De "echte" Brunello is gemiddeld lichter van kleur en komt eerder van het historische gedeelte rond het stadje. Dat zijn meestal toch wat lichter gekleurde wijnen met meer frisse zuren en dikwijls ook een lange(re) adem, de quasi onsterfelijkheid van Biondi-Santi is welbekend.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
21-11-2018, 05:35 PM
Bericht: #9
RE: Salicutti, Toscane
(21-11-2018 04:24 PM)vinejo schreef:  
(21-11-2018 03:43 PM)33S schreef:  
(21-11-2018 01:50 PM)wvd schreef:  
(20-11-2018 11:47 PM)vinejo schreef:  Raar dat onze Italofielen dit tophuis in Montalcino blijkbaar niet kennen/drinken Huh

Kom nou...spreek voor jezelf nono

Het is inderdaad een goed huis, maar zitten ook in de meer prijzige hoek.
En bij de weg, 2014, dat was toch een rampjaar...Cool

Nog nooit van gehoord hier.

Ik koop zelden iets uit Montalcino dus ook geen kenner van dit soort wijnen. Geen zin om daar mijn weg te zoeken eigenlijk, heb persoonlijk ook betere ervaringen met Chianti. Voor Il Poggione maak ik een uitzondering, die maken wijnen met een uitstekende P/K verhouding. Daar kun je nog de Rosso van kopen onder de 15 euro.

Ik kan jaargang 2014 ook wel appreciëren in Toscane.

Het valt me op dat Chianti wijnen veelal sterker (donkerder, gestructureerder, geconcentreerder) zijn dan wijnen uit Montalcino en Montepulciano.
Of ligt dit aan de toevallige wijnen die ik hiervan dronk?

Misschien zijn dat dan chianti's met een royale scheut cabernet en/of merlot?

Dit is in Montalcino al onmogelijk, want steeds 100% sangiovese. En ik ben geen expert in de rosso's uit Montepulciano (ik prefereer nobile), maar ik heb de indruk dat deze wijnen ook weinig tot geen internationale druiven in hun blend zien (wat bij nobile's ook soms anders is) - hoewel de RdM van Poliziano wel 20% merlot bevat en dus wel in het "sterkere" kamp zou moeten vallen (zelf nog nooit geproefd).
21-11-2018, 05:40 PM
Bericht: #10
RE: Salicutti, Toscane
(21-11-2018 05:35 PM)Vinogan(s) schreef:  
(21-11-2018 04:24 PM)vinejo schreef:  
(21-11-2018 03:43 PM)33S schreef:  
(21-11-2018 01:50 PM)wvd schreef:  
(20-11-2018 11:47 PM)vinejo schreef:  Raar dat onze Italofielen dit tophuis in Montalcino blijkbaar niet kennen/drinken Huh

Kom nou...spreek voor jezelf nono

Het is inderdaad een goed huis, maar zitten ook in de meer prijzige hoek.
En bij de weg, 2014, dat was toch een rampjaar...Cool

Nog nooit van gehoord hier.

Ik koop zelden iets uit Montalcino dus ook geen kenner van dit soort wijnen. Geen zin om daar mijn weg te zoeken eigenlijk, heb persoonlijk ook betere ervaringen met Chianti. Voor Il Poggione maak ik een uitzondering, die maken wijnen met een uitstekende P/K verhouding. Daar kun je nog de Rosso van kopen onder de 15 euro.

Ik kan jaargang 2014 ook wel appreciëren in Toscane.

Het valt me op dat Chianti wijnen veelal sterker (donkerder, gestructureerder, geconcentreerder) zijn dan wijnen uit Montalcino en Montepulciano.
Of ligt dit aan de toevallige wijnen die ik hiervan dronk?

Misschien zijn dat dan chianti's met een royale scheut cabernet en/of merlot?

Dit is in Montalcino al onmogelijk, want steeds 100% sangiovese. En ik ben geen expert in de rosso's uit Montepulciano (ik prefereer nobile), maar ik heb de indruk dat deze wijnen ook weinig tot geen internationale druiven in hun blend zien (wat bij nobile's ook soms anders is) - hoewel de RdM van Poliziano wel 20% merlot bevat en dus wel in het "sterkere" kamp zou moeten vallen (zelf nog nooit geproefd).

Die zijn er, maar dat maakt ze niet krachtiger, Fontodi is 100% Sangiovese, het is vooral het terroir en uiteraard de vinificatie. Ook vind ik dat die "Franse" druiven vooral in jongere wijnen hun rol spelen, maar bij verouderen (gelukkig...) een beetje ondergesneeuwd raken.
Naar mijn ervaring zal Merlot eerder wat verzachten. Rosso di Montalcino is 100% Sangiovese. Als er andere druiven gebruikt worden, kan de wijn onder de Sant Antimo AOP dacht ik.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
21-11-2018, 05:45 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-11-2018 om 05:48 PM door Vinogan(s).)
Bericht: #11
RE: Salicutti, Toscane
(21-11-2018 05:40 PM)wvd schreef:  
(21-11-2018 05:35 PM)Vinogan(s) schreef:  
(21-11-2018 04:24 PM)vinejo schreef:  
(21-11-2018 03:43 PM)33S schreef:  
(21-11-2018 01:50 PM)wvd schreef:  
(20-11-2018 11:47 PM)vinejo schreef:  Raar dat onze Italofielen dit tophuis in Montalcino blijkbaar niet kennen/drinken Huh

Kom nou...spreek voor jezelf nono

Het is inderdaad een goed huis, maar zitten ook in de meer prijzige hoek.
En bij de weg, 2014, dat was toch een rampjaar...Cool

Nog nooit van gehoord hier.

Ik koop zelden iets uit Montalcino dus ook geen kenner van dit soort wijnen. Geen zin om daar mijn weg te zoeken eigenlijk, heb persoonlijk ook betere ervaringen met Chianti. Voor Il Poggione maak ik een uitzondering, die maken wijnen met een uitstekende P/K verhouding. Daar kun je nog de Rosso van kopen onder de 15 euro.

Ik kan jaargang 2014 ook wel appreciëren in Toscane.

Het valt me op dat Chianti wijnen veelal sterker (donkerder, gestructureerder, geconcentreerder) zijn dan wijnen uit Montalcino en Montepulciano.
Of ligt dit aan de toevallige wijnen die ik hiervan dronk?

Misschien zijn dat dan chianti's met een royale scheut cabernet en/of merlot?

Dit is in Montalcino al onmogelijk, want steeds 100% sangiovese. En ik ben geen expert in de rosso's uit Montepulciano (ik prefereer nobile), maar ik heb de indruk dat deze wijnen ook weinig tot geen internationale druiven in hun blend zien (wat bij nobile's ook soms anders is) - hoewel de RdM van Poliziano wel 20% merlot bevat en dus wel in het "sterkere" kamp zou moeten vallen (zelf nog nooit geproefd).

Die zijn er, maar dat maakt ze niet krachtiger, Fontodi is 100% Sangiovese, het is vooral het terroir en uiteraard de vinificatie. Ook vind ik dat die "Franse" druiven vooral in jongere wijnen hun rol spelen, maar bij verouderen (gelukkig...) een beetje ondergesneeuwd raken.
Naar mijn ervaring zal Merlot eerder wat verzachten. Rosso di Montalcino is 100% Sangiovese. Als er andere druiven gebruikt worden, kan de wijn onder de Sant Antimo AOP dacht ik.

Ik wist trouwens niet dat Salicutti teruggekeerd was naar het Consorzio? Een aantal jaar geleden zijn ze er immers samen met Pian'dell Orino en Stella di Campalto uitgestapt om de SPA uit de grond te stampen (sangiovese per amico)

De lokroep van de commerce, waarschijnlijk

Edit: ik zie nu dat de anderen ook terug onder de vleugels van het consorzio gekropen zijn - geen succes blijkbaar
21-11-2018, 05:53 PM
Bericht: #12
RE: Salicutti, Toscane
(21-11-2018 05:45 PM)Vinogan(s) schreef:  
(21-11-2018 05:40 PM)wvd schreef:  
(21-11-2018 05:35 PM)Vinogan(s) schreef:  
(21-11-2018 04:24 PM)vinejo schreef:  
(21-11-2018 03:43 PM)33S schreef:  
(21-11-2018 01:50 PM)wvd schreef:  
(20-11-2018 11:47 PM)vinejo schreef:  Raar dat onze Italofielen dit tophuis in Montalcino blijkbaar niet kennen/drinken Huh

Kom nou...spreek voor jezelf nono

Het is inderdaad een goed huis, maar zitten ook in de meer prijzige hoek.
En bij de weg, 2014, dat was toch een rampjaar...Cool

Nog nooit van gehoord hier.

Ik koop zelden iets uit Montalcino dus ook geen kenner van dit soort wijnen. Geen zin om daar mijn weg te zoeken eigenlijk, heb persoonlijk ook betere ervaringen met Chianti. Voor Il Poggione maak ik een uitzondering, die maken wijnen met een uitstekende P/K verhouding. Daar kun je nog de Rosso van kopen onder de 15 euro.

Ik kan jaargang 2014 ook wel appreciëren in Toscane.

Het valt me op dat Chianti wijnen veelal sterker (donkerder, gestructureerder, geconcentreerder) zijn dan wijnen uit Montalcino en Montepulciano.
Of ligt dit aan de toevallige wijnen die ik hiervan dronk?

Misschien zijn dat dan chianti's met een royale scheut cabernet en/of merlot?

Dit is in Montalcino al onmogelijk, want steeds 100% sangiovese. En ik ben geen expert in de rosso's uit Montepulciano (ik prefereer nobile), maar ik heb de indruk dat deze wijnen ook weinig tot geen internationale druiven in hun blend zien (wat bij nobile's ook soms anders is) - hoewel de RdM van Poliziano wel 20% merlot bevat en dus wel in het "sterkere" kamp zou moeten vallen (zelf nog nooit geproefd).

Die zijn er, maar dat maakt ze niet krachtiger, Fontodi is 100% Sangiovese, het is vooral het terroir en uiteraard de vinificatie. Ook vind ik dat die "Franse" druiven vooral in jongere wijnen hun rol spelen, maar bij verouderen (gelukkig...) een beetje ondergesneeuwd raken.
Naar mijn ervaring zal Merlot eerder wat verzachten. Rosso di Montalcino is 100% Sangiovese. Als er andere druiven gebruikt worden, kan de wijn onder de Sant Antimo AOP dacht ik.

Ik wist trouwens niet dat Salicutti teruggekeerd was naar het Consorzio? Een aantal jaar geleden zijn ze er immers samen met Pian'dell Orino en Stella di Campalto uitgestapt om de SPA uit de grond te stampen (sangiovese per amico)

De lokroep van de commerce, waarschijnlijk

Edit: ik zie nu dat de anderen ook terug onder de vleugels van het consorzio gekropen zijn - geen succes blijkbaar

Salicutti staat niet op de kaart van het consorzio, dus wellicht nog rebel.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
21-11-2018, 05:56 PM
Bericht: #13
RE: Salicutti, Toscane
(21-11-2018 05:53 PM)wvd schreef:  
(21-11-2018 05:45 PM)Vinogan(s) schreef:  
(21-11-2018 05:40 PM)wvd schreef:  
(21-11-2018 05:35 PM)Vinogan(s) schreef:  
(21-11-2018 04:24 PM)vinejo schreef:  
(21-11-2018 03:43 PM)33S schreef:  
(21-11-2018 01:50 PM)wvd schreef:  
(20-11-2018 11:47 PM)vinejo schreef:  Raar dat onze Italofielen dit tophuis in Montalcino blijkbaar niet kennen/drinken Huh

Kom nou...spreek voor jezelf nono

Het is inderdaad een goed huis, maar zitten ook in de meer prijzige hoek.
En bij de weg, 2014, dat was toch een rampjaar...Cool

Nog nooit van gehoord hier.

Ik koop zelden iets uit Montalcino dus ook geen kenner van dit soort wijnen. Geen zin om daar mijn weg te zoeken eigenlijk, heb persoonlijk ook betere ervaringen met Chianti. Voor Il Poggione maak ik een uitzondering, die maken wijnen met een uitstekende P/K verhouding. Daar kun je nog de Rosso van kopen onder de 15 euro.

Ik kan jaargang 2014 ook wel appreciëren in Toscane.

Het valt me op dat Chianti wijnen veelal sterker (donkerder, gestructureerder, geconcentreerder) zijn dan wijnen uit Montalcino en Montepulciano.
Of ligt dit aan de toevallige wijnen die ik hiervan dronk?

Misschien zijn dat dan chianti's met een royale scheut cabernet en/of merlot?

Dit is in Montalcino al onmogelijk, want steeds 100% sangiovese. En ik ben geen expert in de rosso's uit Montepulciano (ik prefereer nobile), maar ik heb de indruk dat deze wijnen ook weinig tot geen internationale druiven in hun blend zien (wat bij nobile's ook soms anders is) - hoewel de RdM van Poliziano wel 20% merlot bevat en dus wel in het "sterkere" kamp zou moeten vallen (zelf nog nooit geproefd).

Die zijn er, maar dat maakt ze niet krachtiger, Fontodi is 100% Sangiovese, het is vooral het terroir en uiteraard de vinificatie. Ook vind ik dat die "Franse" druiven vooral in jongere wijnen hun rol spelen, maar bij verouderen (gelukkig...) een beetje ondergesneeuwd raken.
Naar mijn ervaring zal Merlot eerder wat verzachten. Rosso di Montalcino is 100% Sangiovese. Als er andere druiven gebruikt worden, kan de wijn onder de Sant Antimo AOP dacht ik.

Ik wist trouwens niet dat Salicutti teruggekeerd was naar het Consorzio? Een aantal jaar geleden zijn ze er immers samen met Pian'dell Orino en Stella di Campalto uitgestapt om de SPA uit de grond te stampen (sangiovese per amico)

De lokroep van de commerce, waarschijnlijk

Edit: ik zie nu dat de anderen ook terug onder de vleugels van het consorzio gekropen zijn - geen succes blijkbaar

Salicutti staat niet op de kaart van het consorzio, dus wellicht nog rebel.

Echt? Op hun site staat de brunello en RdM nochtans te blinken met een schoon lintje Huh

https://poderesalicutti.it/der-wein/
21-11-2018, 05:56 PM
Bericht: #14
RE: Salicutti, Toscane
Citaat:Dit is in Montalcino al onmogelijk, want steeds 100% sangiovese.

in theorie dan toch...

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
21-11-2018, 05:57 PM
Bericht: #15
RE: Salicutti, Toscane
(21-11-2018 05:56 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Dit is in Montalcino al onmogelijk, want steeds 100% sangiovese.

in theorie dan toch...

Hallo, oude koe Big Grin
21-11-2018, 06:02 PM
Bericht: #16
RE: Salicutti, Toscane
(21-11-2018 05:57 PM)Vinogan(s) schreef:  
(21-11-2018 05:56 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Dit is in Montalcino al onmogelijk, want steeds 100% sangiovese.

in theorie dan toch...

Hallo, oude koe Big Grin

tot en met oogst van 2008, als ik me niet vergis? Ik weet niet hoe lang jij Brunello laat liggen, maar er is dus nog maar een jaar of 5 op de markt sinds brunellogate. Zo heel veel is dat niet he. Kans is dus groot dat de perceptie die her en der nog bestaat van Brunello gebaseerd is op wijnen die effectief merlot en/of cabernet bevatten.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
21-11-2018, 06:50 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-11-2018 om 06:54 PM door Vinogan(s).)
Bericht: #17
RE: Salicutti, Toscane
T gaat hier over de rosso, gereleased na 1 jaar na oogst

Bovendien ging het over 4 van de 220 producenten, ok toegegeven, de grote(re) spelers

Afhankelijk van hoe de blending verloopt (de niet-sangiovese er pas op het eind bij of niet) zou brunello ook al sinds jaargang 2004 kunnen "clean" zijn Smile
22-11-2018, 12:31 AM
Bericht: #18
RE: Salicutti, Toscane
(21-11-2018 04:24 PM)vinejo schreef:  Het valt me op dat Chianti wijnen veelal sterker (donkerder, gestructureerder, geconcentreerder) zijn dan wijnen uit Montalcino en Montepulciano.
Of ligt dit aan de toevallige wijnen die ik hiervan dronk?

Ik denk dat het toch de wijnen zijn die je dronk, ik heb (ook) eerder het idee dat de Montalcino & Montepulciano wijnen per definitie steviger zijn.
Ik prefereer de klassiere CC domeinen, misschien daarom, maar louter op alcohol valt bij mijn wijnen op dat de Chianti Classico's zelden boven de 14% gaan, de Montalcino's & Montepulciano's zelden onder de 14%.
Wat WVD zegt klopt natuurlijk ook, je hebt veel variatie naargelang de ligging binnen de appelatie, hoogte, stijl ... zelfs binnen eenzelfde domein. Ik hou bvb (ook) enorm van Fontodi maar zie zelf een groot verschil tussen de basis Chianti Classico die ik zeker niet donker of warm vind en de Vigna del Sorbo die helemaal aan het andere eind zit, maar in zijn stijl ook top is.


Ga naar locatie: