wijnliefhebbers
Bier en veroudering - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Het hoeft niet altijd wijn te zijn (/forum-45.html)
+--- Forum: Andere dranken (/forum-46.html)
+--- Discussie: Bier en veroudering (/thread-1021.html)


Bier en veroudering - vinejo - 08-03-2011 11:55 PM

Vrijdagavond ons weekend in Bouillon ingezet met een bierproeverijtje. St Canarus had 4 duo s voor ons klaar staan, alles blind geproefd.
Ah nee, ik zou nog de starter vergeten die we dronken bij de vol-au vent: Saison Dupont, een heerlijk witachtig bier, perfect dorstlessend maar ook verbazend complex.

De proeverij die erop volgde stond in het teken van de veroudering van bier.
Jammer genoeg ben ik onderweg ergens mijn notities kwijtgespeeld.
Het 1ste duo:
Eerste bier: zeer fris, zacht en romig in de mond, zeker niet Duvelachtig. Het was nochtans Duvel, een bier waar ik normaal niet erg wild van ben maar dat me blind kon overtuigen.
Tweede bier: Veel donkerder kleur, in de neus de aroma s van een (te ) oude wijn, gemaderiseerde toetsen. In de mond veel minder fraicheur maar wel een zekere complexiteit met opvallend gebrand karakter (caramel). Een Duvel van 2006, meer dan een jaar voorbij zijn houdbaarheidsdatum. Sommigen waren hier redelijk enthousiast over, ik verkoos met ruime voorsprong het jonge duiveltje (oeioei dat klinkt slecht Confused )

Tweede duo: Een jonge Brigand naast één van bijna drie jaar oud. Verbaasd over de kwaliteit van dit bier. De oudere versie kon me hier wel bekoren, hoewel ook hier de complexiteit ten koste ging van de fraicheur.

Derde duo een jonge en twee jaar oude Chimay tripel, beide bieren zeer bekoorlijk.

Vierde duo: Eerste bier was veel bleker dan het tweede, waarvan het aroma me onmiddellijk deed denken aan een heerlijk gerijpte wijn. Had dit nog maar één keer eerder waargenomen, en het was ook nu de Westvleteren 12 (van 2008) die deze extra dimensie vertoonde. Een mooie afsluiter van een interessante en bijzonder lekkere proeverij.
Maar voorlopig is de conclusie dat niet alle bieren van hoge gisting baat hebben bij veroudering op fles.

edit: 1ste wijn van laatste duo was Westvleteren 8, ook lekker maar minder vineus.


RE: Bier en veroudering - doc - 09-03-2011 12:05 AM

Chimay tripel van 't vat geeft nog iets andere dimensie, ....moeilijk te omschrijven , ik zou ze echt eens naast elkaar moeten zetten. Proefde ook eens Duvel die over z'n houdbaarheidsdatum was en vond die absoluut niet meer lekker. Drink ook zelden Duvel trouwens.
Probeer ook eens de Saison van St Feuillien !
Zou graag eens een verouderde St Bernardus 12 proeven trouwens.


RE: Bier en veroudering - don quichotte - 09-03-2011 01:23 AM

(09-03-2011 12:05 AM)dr_magooo schreef:  ...................
Zou graag eens een verouderde St Bernardus 12 proeven trouwens.

En naast een Westvleteren 12 die even oud is.
Zou eens zeer interessant kunnen zijn. Twee bieren met hetzelfde basisrecept.


RE: Bier en veroudering - Kris - 09-03-2011 07:44 AM

Saison van St Feuillien is ook één van mijn favorieten. De Moinette en de Saison van Brasserie Dupont zeker ook es proeven.


RE: Bier en veroudering - Mt - 09-03-2011 08:25 AM

Gisteren Saison van St Feuillien geproefd. Zeer lekker.


RE: Bier en veroudering - jazzper - 09-03-2011 09:21 AM

de gulden draak of een orval een paar jaar laten ouderen is ook fantastisch.

als je vineuze bieren wil moet je van bush de cuvee prestige en bush de nuits eens proberen (beiden op wijnvaten gelagerd: prestige op bordeaux en de nuits op nuits st georges vaten)


RE: Bier en veroudering - Tom - 16-03-2011 12:59 PM

Beste bier ooit gedronken: een Stille Nacht (kerstbier van de Dolle Brouwers) van 11 jaar oud. Maw serieus over datum.
Een kameraad, biochemist en nochtans bierliefhebber, durfde er zijn lippen niet aan te zetten.
Het vocht was fenomenaal complex en vol. (karamel, honing, appel)

Ik geloof dat voor de Stille Nacht wort gebruikt wordt dat het zwaarste is van het land (maw biertje met de grootste densiteit).


RE: Bier en veroudering - Venne - 16-03-2011 11:55 PM

hoogste plato gehalte dan?:-)
Saison , dupont en co.... bij Laurent eens passeren eh mannen.

Thin Lizzy , The boys are.....:-)

Nu een Pannep/ot 2006 in het glas


RE: Bier en veroudering - wvd - 22-03-2011 02:14 PM

Nog meer dan bij wijn, is mi bier niet gemaakt om te ouderen.

Nochtans, zoals bij wijn, zijn er enkele uitzonderingen.

Een paar biertjes worden zelfs enige tijd wat beter op fles, zoals bvb Westmalle tripel (6 maand) of Orval (1 jaar). Echte gueuze (de Saar van de bieren?) kan soms heerlijk zijn na wat fles. Ik heb nog 1 fles Boon '82-'84 en de vorige was perfect!!

wvd


RE: Bier en veroudering - Bert - 22-03-2011 10:34 PM

(22-03-2011 02:14 PM)wvd schreef:  Een paar biertjes worden zelfs enige tijd wat beter op fles, zoals bvb Westmalle tripel (6 maand) of Orval (1 jaar).

Een maat van mij koopt een bak Orval, en ruilt die dan in een café voor een bak die al meer dan een jaar staat...
Vooral geliefd door wielerliefhebbers, naar het schijnt.


RE: Bier en veroudering - Venne - 23-03-2011 01:05 AM

Bij boeres staat er jonge en oude orval op de kaart
Ik ben niet zo ne liefhebber van Orval, moet da waarschijnlijk nog leren drinken:-)


RE: Bier en veroudering - doc - 23-03-2011 01:13 AM

Je hebt wschl gelijk , 't was herinner ik mij ook de laatste in de Trappistenreeks die ik leerde appreciëren, ben nu wel grote fan. Eigenlijk heeft Orval een unieke smaak die je niet bij de andere Trappisten tegenkomt. Inderdaad leren drinken dus... en 't is de lichtste in de reeks, je kunt er dus ééntje meer van drinken !


RE: Bier en veroudering - jazzper - 23-03-2011 04:26 PM

(23-03-2011 01:13 AM)dr_magooo schreef:  Je hebt wschl gelijk , 't was herinner ik mij ook de laatste in de Trappistenreeks die ik leerde appreciëren, ben nu wel grote fan. Eigenlijk heeft Orval een unieke smaak die je niet bij de andere Trappisten tegenkomt. Inderdaad leren drinken dus... en 't is de lichtste in de reeks, je kunt er dus ééntje meer van drinken !

vooral een licht bittertje en een mooie aciditeit die je bij anderen niet tegenkomt (en een lage alcoholgraad)