wijnliefhebbers
Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html)
+--- Forum: Bordeaux (/forum-9.html)
+--- Discussie: Chateau d' Agassac, Haut Médoc (/thread-1353.html)


Chateau d' Agassac, Haut Médoc - vinejo - 16-09-2011 06:28 PM

Een cru bourgeois van enige renommée, voor meer info zie de (behoorlijk commerciële) website: http://www.agassac.com/

Bij mijn bezoek aan de FAV Auchan liep mijn zoektocht naar Chateau Belle-Vue 2009 (Haut Médoc), d' Escurac 2009, Poujeaux en Chasse Spleen 2009 op niks uit. Alles de dag ervoor verkocht (waarschijnlijk aan opkopers, wanneer gaan ze eens een limiet stellen per klant voor bepaalde wijnen..?).

Mijn oog viel plots op deze wijn, niet dat er nog kisten waren (alles uitverkocht), maar er stonden nog enkele flessen los in de rayon.
Aan 14.95 leek me dit wel een interessante koop.

Thuisgekomen lonkt één van de flessen ongelooflijk naar mij, ik kon niet anders dan ze te openen.

Chateau d' Agassac 2009, Haut Médoc
Een mooie Bordeaux-paarse kleur, gelukkig echter géén superconcentratie, de wijn is niet ondoorzichtig. Onmiddellijk stuift het aroma uit het glas.
FRUIT FRUIT en nog eens fruit. En nog eens! Braambes, pruim,cassis,.. Wat mooie houttoetsen ook, echter niet overdreven (en geen gerookte toetsen)
Heerlijk aroma dus, en de mond mag er ook wezen. Soepel en zacht, toch een mooie fraicheur en structuur, perfect rijpe tannines.
Een paar uur later is het aroma al behoorlijk veranderd, meer finesse nu, met een bijzonder fijne mineraliteit, nu ook opvallende kruidigheid (peper, kaneel, kruidnagel) en duidelijk zoethout. De mond is nog mooier, superfris, de afdronk is lang.
Deze wijn combineert de perfecte combinatie van de koelheid van Bordeaux en de rijpheid van de Nieuwe wereld.

Mijn eerste 2009 en meteen een schot in de roos.


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - doc - 16-09-2011 10:41 PM

Miljaar ik krijg heel grote goesting ! Wink Bewaarkracht moet hij dus niet hebben, als hij nu al zo fantastisch is. Slurp


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - carl - 16-09-2011 11:13 PM

Vandaag op de Colruyt-degustatie ook mijn eerste 2009-ers gedronken en ook ik kan , voor bepaalde wijnen, zeggen dat deze meer dan de moeite zijn. Vooral chateau Malescasse en La Garde en in mindere mate Le Boscq waren ook toonbeelden van een mooie combinatie van 2 werelden.


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - don quichotte - 17-09-2011 12:53 AM

(16-09-2011 06:28 PM)vinejo schreef:  \..............................Bij mijn bezoek aan de FAV Auchan liep mijn zoektocht naar Chateau Belle-Vue 2009 (Haut Médoc), d' Escurac 2009, Poujeaux en Chasse Spleen 2009 op niks uit. Alles de dag ervoor verkocht (waarschijnlijk aan opkopers, wanneer gaan ze eens een limiet stellen per klant voor bepaalde wijnen..?).......

Sukkelaar, je was niet alleen. En gedeelde smart is halve smart.
Ik had naast de Belle-Vue en de Chasse Spleen ook de Johanin Becot op mijn lijstje staan . Deze laatste, waar er zogezegd 3000 flessen in voorraad van waren, werden reeds allemaal weg gekaapt in de voormiddag van 13 september.Gek?
En er komt niets meer van binnen.Sad

Vandaag nog soortgelijk grapje meegemaakt in een andere Supermarkt "Champion" Château Leoville Poyferre 2008 Afgeprijsd van 39.50 euro naar 35 Euro. Deze wijn ( een kist?)was weg voor de opening van hun "Foire aux vins 2011";en opgekocht aan 39.50 Euro.Big Grin
En er komt niets meer van binnen.Sad


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - doc - 17-09-2011 01:19 AM

Ja, da's de frustratie die mij ook al meermaals overviel, daarom koop ik liever bij de wijnhandelaar om de hoek of over de taalgrens :-) We hadden vorig jaar hier de discussie over gelimiteerde aankoop per koper, lees eens na, ge zult versteld staan van de meningen. De warenhuizen interesseren zich enkel aan het volgende principe: winst binnen, off we go, da's wat telt voor hen.


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Jeroen - 17-09-2011 07:31 AM

(16-09-2011 11:13 PM)carl schreef:  Vandaag op de Colruyt-degustatie ook mijn eerste 2009-ers gedronken en ook ik kan , voor bepaalde wijnen, zeggen dat deze meer dan de moeite zijn. Vooral chateau Malescasse en La Garde en in mindere mate Le Boscq waren ook toonbeelden van een mooie combinatie van 2 werelden.

Carl hoe was chateau Le Boscq?

Het toeval wil dat ik afgelopen weekend een Agassac van 2000 had gedronken, In de neus een zeere mooie wijn, maar had toch nog wat onedele tannines, ikvermoed iets te hard geperst of een paar struiken mee in de pers beland? Maar was zeker niet versleten, volgens mij was ie nu top, dus beschikt zeker over bewaarkracht alé de 2000 dan.


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - vinejo - 17-09-2011 10:03 AM

(16-09-2011 10:41 PM)dr_magooo schreef:  Miljaar ik krijg heel grote goesting ! Wink Bewaarkracht moet hij dus niet hebben, als hij nu al zo fantastisch is. Slurp

Ik veronderstel dat je badinerend bedoelt dat bewaarkracht niet echt nodig is vermits hij nu al zo lekker is? Want - voor alle duidelijkheid- binnen 10 jaar zal hij zéker niet minder goed zijn hoor! (wel anders natuurlijk Wink )


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - doc - 17-09-2011 10:11 AM

(17-09-2011 10:03 AM)vinejo schreef:  [quote='dr_magooo' pid='16621' dateline='1316205702']
Miljaar ik krijg heel grote goesting ! Wink Bewaarkracht moet hij dus niet hebben, als hij nu al zo fantastisch is. Slurp

Ik veronderstel dat je badinerend bedoelt dat bewaarkracht niet echt nodig is vermits hij nu al zo lekker is? Want - voor alle duidelijkheid- binnen 10 jaar zal hij zéker niet minder goed zijn hoor! (wel anders natuurlijk Wink )
[/quote

Zo moest je het inderdaad begrijpen ! Wink


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - carl - 17-09-2011 02:37 PM

(17-09-2011 07:31 AM)Jeroen schreef:  
(16-09-2011 11:13 PM)carl schreef:  Vandaag op de Colruyt-degustatie ook mijn eerste 2009-ers gedronken en ook ik kan , voor bepaalde wijnen, zeggen dat deze meer dan de moeite zijn. Vooral chateau Malescasse en La Garde en in mindere mate Le Boscq waren ook toonbeelden van een mooie combinatie van 2 werelden.

Carl hoe was chateau Le Boscq?

Ik noteerde : mooi houtverweven aroma met een aardse afdronk. Zat nog wat stroef in elkaar maar met de gewenste tijd kan dit wel goed komen.

Ik dronk aan dezelfde tafel en van dezelfde producent (Dourthe) ook de La Garde (Pessac-Leognan) en deze wijn kon me eigenlijk meer bekoren. Deze wijn bezat eigenlijk een groter fruitaroma maar ook mooie tannines en strenge zuren voor de bewaarkracht.


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Cisse M - 17-09-2011 02:45 PM

Chateau d'Agassac 2009 komt in de wijngids van Cora (vanaf 4 oktober) en zal blijkbaar 14.50€ kosten.


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - vinejo - 17-09-2011 04:08 PM

(17-09-2011 02:45 PM)Cisse M schreef:  Chateau d'Agassac 2009 komt in de wijngids van Cora (vanaf 4 oktober) en zal blijkbaar 14.50€ kosten.

Ah, is dezelfde prijs en voor mij een aanrader!

@Carl: Ik kocht in Auchan ook twee flesjes La Garde 09, was 18 euro daar. Maar in Colruyt heb je 10% op de degustatie dacht ik, dan is t hetzelfde.


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Mt - 05-09-2012 11:49 AM

Château d'Agassac 2006:

Eigenlijk nog nooit ontgoocheld geweest door Agassac. Mooie neus met aanvankelijk grafiet en cassis, later meer zoethout, gerookte toetsen en tik alcohol (iets banaler). Mooie suave mond zonder de grote diepgang, maar wel lekker. (2e glas: beetje storende ijzer in de mond) Voordeel: no hard edges en je hoeft er geen eeuwigheid op te wachten.


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - vinejo - 05-09-2012 11:57 AM

(05-09-2012 11:49 AM)Matten schreef:  Château d'Agassac 2006:

Eigenlijk nog nooit ontgoocheld geweest door Agassac. Mooie neus met aanvankelijk grafiet en cassis, later meer zoethout, gerookte toetsen en tik alcohol (iets banaler). Mooie suave mond zonder de grote diepgang, maar wel lekker. (2e glas: beetje storende ijzer in de mond) Voordeel: no hard edges en je hoeft er geen eeuwigheid op te wachten.

Ik hoop dat de 2010 te vinden zal zijn in de wijnfestivals, één van de enige die ik zou willen kopen (is normaal < 15€)


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - don quichotte - 05-09-2012 04:40 PM

(05-09-2012 11:49 AM)Matten schreef:  Château d'Agassac 2006:

Eigenlijk nog nooit ontgoocheld geweest door Agassac. Mooie neus met aanvankelijk grafiet en cassis, later meer zoethout, gerookte toetsen en tik alcohol (iets banaler). Mooie suave mond zonder de grote diepgang, maar wel lekker. (2e glas: beetje storende ijzer in de mond) Voordeel: no hard edges en je hoeft er geen eeuwigheid op te wachten.

Agassac vraagt zeker geen tientallen jaren kelder rust.
Maar de 2000 die ik onlangs dronk was allesbehalve uitgeblust en kan zeker nog 5 à 10 jaar mee.


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Bert - 05-09-2012 06:54 PM

Agassac is steeds te vinden bij Delhaize


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - carl - 06-09-2012 12:46 PM

(05-09-2012 04:40 PM)don quichotte schreef:  Agassac vraagt zeker geen tientallen jaren kelder rust.
Maar de 2000 die ik onlangs dronk was allesbehalve uitgeblust en kan zeker nog 5 à 10 jaar mee.

Ik heb van dit domein enkel nog maar de 2005 gedronken en deze was toch nog steeds te hard wanneer ik hem enkele maanden terug dronk. Ik heb met mezelf een afspraak gemaakt om zeker nog 5 jaar te wachten eer ik deze nog eens probeer.


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - vinejo - 06-09-2012 01:27 PM

(06-09-2012 12:46 PM)carl schreef:  
(05-09-2012 04:40 PM)don quichotte schreef:  Agassac vraagt zeker geen tientallen jaren kelder rust.
Maar de 2000 die ik onlangs dronk was allesbehalve uitgeblust en kan zeker nog 5 à 10 jaar mee.

Ik heb van dit domein enkel nog maar de 2005 gedronken en deze was toch nog steeds te hard wanneer ik hem enkele maanden terug dronk. Ik heb met mezelf een afspraak gemaakt om zeker nog 5 jaar te wachten eer ik deze nog eens probeer.

Hopelijk vergeet je die afspraak niet, anders moogt ge hem alleen opdrinken!
Tongue

Rolleyes


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - carl - 06-09-2012 02:03 PM

(06-09-2012 01:27 PM)vinejo schreef:  
(06-09-2012 12:46 PM)carl schreef:  
(05-09-2012 04:40 PM)don quichotte schreef:  Agassac vraagt zeker geen tientallen jaren kelder rust.
Maar de 2000 die ik onlangs dronk was allesbehalve uitgeblust en kan zeker nog 5 à 10 jaar mee.

Ik heb van dit domein enkel nog maar de 2005 gedronken en deze was toch nog steeds te hard wanneer ik hem enkele maanden terug dronk. Ik heb met mezelf een afspraak gemaakt om zeker nog 5 jaar te wachten eer ik deze nog eens probeer.

Hopelijk vergeet je die afspraak niet, anders moogt ge hem alleen opdrinken!
Tongue

Rolleyes

Ik heb al een groot rood kruis in mijn agenda gezet om mezelf binnen 5 jaar een mail te sturen zodat ik het zeker niet vergeet Wink


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - vinejo - 06-09-2012 02:41 PM

(06-09-2012 02:03 PM)carl schreef:  
(06-09-2012 01:27 PM)vinejo schreef:  
(06-09-2012 12:46 PM)carl schreef:  
(05-09-2012 04:40 PM)don quichotte schreef:  Agassac vraagt zeker geen tientallen jaren kelder rust.
Maar de 2000 die ik onlangs dronk was allesbehalve uitgeblust en kan zeker nog 5 à 10 jaar mee.

Ik heb van dit domein enkel nog maar de 2005 gedronken en deze was toch nog steeds te hard wanneer ik hem enkele maanden terug dronk. Ik heb met mezelf een afspraak gemaakt om zeker nog 5 jaar te wachten eer ik deze nog eens probeer.

Hopelijk vergeet je die afspraak niet, anders moogt ge hem alleen opdrinken!
Tongue

Rolleyes

Ik heb al een groot rood kruis in mijn agenda gezet om mezelf binnen 5 jaar een mail te sturen zodat ik het zeker niet vergeet Wink

woeha


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Vin1 - 05-10-2012 03:50 PM

Beste Allemaal,

Vanavond wil ik weer eens wat opentrekken.
Van mijn vader heb ik een tijd geleden 2 halve flesjes gekregen:

Chateau Soudars 2005 en Chateau D'Agassac 2005

Vinden jullie het al verstandig om ze open te trekken of nog even wachten?

Graag jullie advies...


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - vinejo - 05-10-2012 04:04 PM

(05-10-2012 03:50 PM)Vin1 schreef:  Beste Allemaal,

Vanavond wil ik weer eens wat opentrekken.
Van mijn vader heb ik een tijd geleden 2 halve flesjes gekregen:

Chateau Soudars 2005 en Chateau D'Agassac 2005

Vinden jullie het al verstandig om ze open te trekken of nog even wachten?

Graag jullie advies...

Soudars lijkt me een goed idee, voor Agassac twijfel ik een beetje. Anderzijds, halve flesjs evolueren sneller, dus ik zou zeggen: go for it, Vince, leuke vergelijking!
(en mss toch opletten met karaferen, heb al 2005 gehad die zeer goed was na ontkurken maar waar de volgende dag de tannines plots zeer dominant (lees storend) waren)


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Vin1 - 05-10-2012 04:22 PM

Thanks!
Karaferen doe ik eigenlijk nooit omdat ik dat niet leuk vind.
Ik vind het altijd wel leuk om uit de fles te schenken.

Ik zal ze wel een uurtje van te voren opentrekken uiteraard.
Ben benieuwd.
Misschien vanavond de Soudars en morgen de Agassac. Dat weet ik nog niet.


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - carl - 05-10-2012 07:13 PM

Met normale flessen (75 cl) Agassac 2005 heb ik de ervaring dat ze nu eigenlijk nog niet benaderbaar zijn. Halfjes kunnen misschien wel al ok zijn maar eerlijk gezegd durf ik daar aan twijfelen...


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Vin1 - 06-10-2012 08:14 PM

Nou gisteren even de Soudars 2005 opgetrokken.
Geen verkeerde wijn.
Na het openen van de fles werd ik direct verrast door de aangename geur van wijn.
Het inschenken deed ook plezier vanwege zijn mooie diep rode kleur.
Na het beproeven kwam de wijn wat fris over. Een licht zuurtje van het fruit wat aangenaam was. Misschien iets te aanwezig, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik persoonlijk niet zo van een zuurtje houd.
Vooral de finale was lekker waardoor de smaakpupillen nog lang werden verwend na een slok.


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - lien - 27-01-2014 12:27 AM

paar flessen agassac 2009 opengedaan rond 14u voor een winterbbq. Aanvankelijk vrij streng en minder toegankelijk dan verwacht op basis van de reacties hier in het topic maar tegen het eten een zeer aangename fruitige maar echt lekkere wijn. Nu juist thuis en 1 vd flessen die overbleven maar reeds open waren in het glas. Toch wel een groot verschil met daarstraks. Elegant, nog steeds fruitig en lekker kruidiger met lange afdronk en zo mogelijk nog zachter geworden. Leuke meevaller. De meesten dronken blijkbaar liever een witte australische sauvignon blanc uit een bag in box. ik absoluut niet :-) (al was hij zeker niet slecht)

Hopelijk blijft een andere fles met screwpull stop op in de koeling tot morgenavond goed!
goede avond iedereen!


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - don quichotte - 27-01-2014 12:58 AM

(27-01-2014 12:27 AM)lien schreef:  paar flessen agassac 2009 opengedaan rond 14u voor een winterbbq. Aanvankelijk vrij streng en minder toegankelijk dan verwacht op basis van de reacties hier in het topic maar tegen het eten een zeer aangename fruitige maar echt lekkere wijn. Nu juist thuis en 1 vd flessen die overbleven maar reeds open waren in het glas. Toch wel een groot verschil met daarstraks. Elegant, nog steeds fruitig en lekker kruidiger met lange afdronk en zo mogelijk nog zachter geworden. Leuke meevaller. De meesten dronken blijkbaar liever een witte australische sauvignon blanc uit een bag in box. ik absoluut niet :-) (al was hij zeker niet slecht)

Hopelijk blijft een andere fles met screwpull stop op in de koeling tot morgenavond goed!
goede avond iedereen!

Als je nog fleskes van die jaargang heb liggen laat ze nog even rusten.
Ik blijf van de Agassac 2009 zeker tot 2019 met mijn pollekes er van af.Wink


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - lien - 27-01-2014 01:33 AM

ik begin te begrijen wat mensen aanzet een wijnkelder te beginnen.... het aanbod "gerijpte" wijnen is zelfs in de gespecialiseerde handel beperkt en wanneer aanwezig vaak overpriced.

ja heb nog 3 flessen maar die halen geen 10 maanden meer laat staan 10 jaar Tongue


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Benz - 13-01-2015 09:16 PM

Vanavond Chateau d'Agassac 2007 in het glas. Fles 3 uur op voorhand geopend, meteen al na het openen prachtige aroma's van zwart fruit en een klein beetje hout. Na een half uurtje karaf de wijn trg in de fles om 2,5 uur later in het glas te schenken. Nog steeds een zeer mooie neus al is hij iets minder intens geworden. In de mond een soepele zachte zeer mooie evenwichtige wijn met het nodige karakter en niet te veel storende tannines. Wijn heeft een lange hemelse afdronk! 90Slurp


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Vin1 - 13-01-2015 09:54 PM

Laatst een half flesje 2005 gedronken die ik ooit eens had gehad.
Was zeker een wijn om van te genieten.
Vraagje: hoe giet je een wijn weer terug in de fles uit een karaf?
Heb je daar een speciale trechter voor?


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Benz - 13-01-2015 09:56 PM

(13-01-2015 09:54 PM)Vin1 schreef:  Laatst een half flesje 2005 gedronken die ik ooit eens had gehad.
Was zeker een wijn om van te genieten.
Vraagje: hoe giet je een wijn weer terug in de fles uit een karaf?
Heb je daar een speciale trechter voor?

Gebruik hier idd. een gewoon klein trechtertje voor Wink


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Vin1 - 13-01-2015 09:58 PM

Van kunststof of aluminium?
En hoe los je het droesemprobleem op dan?


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Benz - 13-01-2015 10:12 PM

(13-01-2015 09:58 PM)Vin1 schreef:  Van kunststof of aluminium?
En hoe los je het droesemprobleem op dan?

Kunststof, als de wijn in de karaf gaat laat ik het laatste steeds in de fles uit veiligheid. Dat laatste doe ik in mijn glas wijn om al eens te proeven of als er te veel droesem in zit giet ik het gewoon in de pombak. Dan spoel ik de fles mooi proper uit om daarna de wijn trg in de fles te gieten om te kunnen schenken uit de originele flesWink


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Biff - 14-01-2015 12:21 AM

Of hiermee...


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Vin1 - 14-01-2015 09:44 PM

Ook niet verkeerd Smile
Houdt dat zeefje wel al het droesem tegen? Ziet er niet zo fijntjes uit namelijk.


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Biff - 14-01-2015 10:00 PM

(14-01-2015 09:44 PM)Vin1 schreef:  Ook niet verkeerd Smile
Houdt dat zeefje wel al het droesem tegen? Ziet er niet zo fijntjes uit namelijk.
De afbeelding is geen trechterje voor wijn, maar ik weet wel dat ze bestaan, met waarschijnlijk een fijner zeefjeSmile


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Vin1 - 14-01-2015 10:16 PM

Betreft een zgn beluchter zeker?


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Mathijs81 - 14-01-2015 10:34 PM

Tenzij je een koffiefilter gebruikt, zijn deze zogenaamde "wijnzeefjes" nutteloos - het bezinksel gaat er los door.


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Vin1 - 14-01-2015 11:04 PM

Heeft een koffiefilter geen negatieve invloed op de smaak?


RE: Chateau d' Agassac 2010 - vinejo - 26-02-2016 08:16 PM

Gisteren een fles 2010 geopend.
Zeer donker gekleurde wijn.
Sllechts één glaasje gedronken. Niet dat de wijn niet goed was maar je voélde gewoon dat ie wat tijd nodig had. Nog zeer geknoopt, krachtig en koel, met op t einde dat typische bittertje voor een klassiek Bordeauxjaar (minder wel dan bij 2005-Bordeaux).
Vandaag herproefd, en inderdaad, de wijn laat zich beter drinken. Niet dat ie in al zijn glorie is opengekomen, maar t is wel reeds behoorlijk genieten. De neus gematigd intens maar zalig gelaagd. Na de ene wals heb je donker fruit, na de andere kruiden en lichte toast, na wederom walsen wat peper, frambozen, amandel en kersen, een koffiebittertje ook. In de mond is de wijn nu zachter, maar nog steeds compact, een wijn met veel materie en evenwicht. In de finale komt wel weer dat bittertje opduiken en lichtjes droge tannine. Maar je voélt de precisie, je voelt dat deze wijn gemaakt is voor the long run.
Een perfecte symbiose van cabernet en merlot.
89+


RE: Chateau d' Agassac 2010 - Benz - 26-02-2016 08:23 PM

(26-02-2016 08:16 PM)vinejo schreef:  Gisteren een fles 2010 geopend.
Zeer donker gekleurde wijn.
Sllechts één glaasje gedronken. Niet dat de wijn niet goed was maar je voélde gewoon dat ie wat tijd nodig had. Nog zeer geknoopt, krachtig en koel, met op t einde dat typische bittertje voor een klassiek Bordeauxjaar (minder wel dan bij 2005-Bordeaux).
Vandaag herproefd, en inderdaad, de wijn laat zich beter drinken. Niet dat ie in al zijn glorie is opengekomen, maar t is wel reeds behoorlijk genieten. De neus gematigd intens maar zalig gelaagd. Na de ene wals heb je donker fruit, na de andere kruiden en lichte toast, na wederom walsen wat peper, frambozen, amandel en kersen, een koffiebittertje ook. In de mond is de wijn nu zachter, maar nog steeds compact, een wijn met veel materie en evenwicht. In de finale komt wel weer dat bittertje opduiken en lichtjes droge tannine. Maar je voélt de precisie, je voelt dat deze wijn gemaakt is voor the long run.
Een perfecte symbiose van cabernet en merlot.
89+

Prachtige wijn met een mooi bewaarpotentieel. Wink


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Biff - 25-06-2016 10:10 AM

Gisteren dus de 2010 open.
59% CS, 41% Merlot

Gekocht Delhaize, -30% en 11.34 betaald.
Thuis nog enkele uren in de klimaatkast om temp wat te doen dalen!
Rond 18u in de karaf en beetje in het glas.

Neus niet echt open in het glas, smaak zat wel al behoorlijk goed.
Je voelt dat de wijn in de karaf beter gaat wordenWink

Mooi donkerrood
Na tweetal uren karaf, mokka, kruiden, peper, leer...
Zoals Jo zegt, bij elke walsing van het glas nieuwe geuren die vrijkomen!
Kleine drooggtrekking en fijn bittertje, mooie afdronk!

Nog 3tal glazen over, vandaag gaan we wel ergens een gaatje vinden om nog es te proeven!


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Hugel - 25-06-2016 09:58 PM

(25-06-2016 10:10 AM)Biff schreef:  Gisteren dus de 2010 open.
59% CS, 41% Merlot

Gekocht Delhaize, -30% en 11.34 betaald.
Thuis nog enkele uren in de klimaatkast om temp wat te doen dalen!
Rond 18u in de karaf en beetje in het glas.

Neus niet echt open in het glas, smaak zat wel al behoorlijk goed.
Je voelt dat de wijn in de karaf beter gaat wordenWink

Mooi donkerrood
Na tweetal uren karaf, mokka, kruiden, peper, leer...
Zoals Jo zegt, bij elke walsing van het glas nieuwe geuren die vrijkomen!
Kleine drooggtrekking en fijn bittertje, mooie afdronk!

Nog 3tal glazen over, vandaag gaan we wel ergens een gaatje vinden om nog es te proeven!

Heb wat halve flesjes vd 2010 en deze zijn al heel erg te genieten nu. Maar ook de halfjes karafeer ik steeds want dat heeft de wijn nodig. Nog niet op zn top. P/q dik ok.


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - don quichotte - 15-10-2016 10:54 PM

De 2000 is voor mij nu juist in balans.
In neus kruidig maar ook in de smaak.
Blindelings zou ik deze wijn nooit definiëren als Bordeaux.
Ook facetten van koffie, ceder, geroosterde rode paprika.
Licht tertiair.
In zijn finale aangename zuren en tannines.

Ik vind dit zeer mooie wijn.
90++

EDIT
Jo, je schreef hier vroeger over de 2009:
Citaat:Heerlijk aroma dus, en de mond mag er ook wezen. Soepel en zacht, toch een mooie fraicheur en structuur, perfect rijpe tannines.
Een paar uur later is het aroma al behoorlijk veranderd, meer finesse nu, met een bijzonder fijne mineraliteit, nu ook opvallende kruidigheid (peper, kaneel, kruidnagel) en duidelijk zoethout. De mond is nog mooier, superfris, de afdronk is lang
.

Misschien wordt deze 2009 binnen 10 jaar ook zo als de 2000


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - vinejo - 16-10-2016 12:40 AM

(15-10-2016 10:54 PM)don quichotte schreef:  De 2000 is voor mij nu juist in balans.
In neus kruidig maar ook in de smaak.
Blindelings zou ik deze wijn nooit definiëren als Bordeaux.
Ook facetten van koffie, ceder, geroosterde rode paprika.
Licht tertiair.
In zijn finale aangename zuren en tannines.

Ik vind dit zeer mooie wijn.
90++

EDIT
Jo, je schreef hier vroeger over de 2009:
Citaat:Heerlijk aroma dus, en de mond mag er ook wezen. Soepel en zacht, toch een mooie fraicheur en structuur, perfect rijpe tannines.
Een paar uur later is het aroma al behoorlijk veranderd, meer finesse nu, met een bijzonder fijne mineraliteit, nu ook opvallende kruidigheid (peper, kaneel, kruidnagel) en duidelijk zoethout. De mond is nog mooier, superfris, de afdronk is lang
.

Misschien wordt deze 2009 binnen 10 jaar ook zo als de 2000

Goed mogelijk, mss is 2009 wel een beetje vergelijkbaar met 2000.


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Benz - 18-01-2017 09:49 PM

Vanavond d'Agassac 2006 in het glas. Wijn 3 uur op voorhand geopend. Kurk in absolute nieuwstaat. In het glas prachtig mooie donker granaatrood van kleur. Dan de neus heel mooi zwart fruit, cassis, eik, eucalyptus, even een klein beetje chocolade wat enkele glaasjes later weer volledig verdwenen lijkt, ook na een tijdje in het glas beetje tabbak dat wat komt opzetten. In de mond hele mooie evenwichtige wijn met zachte tannines en echt prachtige zuren + ook nog wat hout maar zeker niet storend. Hele mooie afdronk ook. Dit is een prachtige wijn die nu al zeer mooi te genieten is en in de toekomst enkel nog mooier zal worden. Man wat kan Bordeaux toch zo mooi zijn en het hoeft daarom zeker niet altijd duur te zijn. Daar is d'Agassac net zoals VELE andere weer een mooi voorbeeld van! Wink. Dik verdiende 90+ cheers


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - vinejo - 19-01-2017 12:11 AM

(18-01-2017 09:49 PM)Benz schreef:  Vanavond d'Agassac 2006 in het glas. Wijn 3 uur op voorhand geopend. Kurk in absolute nieuwstaat. In het glas prachtig mooie donker granaatrood van kleur. Dan de neus heel mooi zwart fruit, cassis, eik, eucalyptus, even een klein beetje chocolade wat enkele glaasjes later weer volledig verdwenen lijkt, ook na een tijdje in het glas beetje tabbak dat wat komt opzetten. In de mond hele mooie evenwichtige wijn met zachte tannines en echt prachtige zuren + ook nog wat hout maar zeker niet storend. Hele mooie afdronk ook. Dit is een prachtige wijn die nu al zeer mooi te genieten is en in de toekomst enkel nog mooier zal worden. Man wat kan Bordeaux toch zo mooi zijn en het hoeft daarom zeker niet altijd duur te zijn. Daar is d'Agassac net zoals VELE andere weer een mooi voorbeeld van! Wink. Dik verdiende 90+ cheers

Agassac is idd PQ toch wel een van de allerbeste wijnen uit de streek.
En blij dat 2006 zich een beetje begint te geven...


RE: Chateau d' Agassac 2010 - vinejo - 28-12-2017 11:38 PM

(26-02-2016 08:16 PM)vinejo schreef:  Gisteren een fles 2010 geopend.
Zeer donker gekleurde wijn.
Sllechts één glaasje gedronken. Niet dat de wijn niet goed was maar je voélde gewoon dat ie wat tijd nodig had. Nog zeer geknoopt, krachtig en koel, met op t einde dat typische bittertje voor een klassiek Bordeauxjaar (minder wel dan bij 2005-Bordeaux).
Vandaag herproefd, en inderdaad, de wijn laat zich beter drinken. Niet dat ie in al zijn glorie is opengekomen, maar t is wel reeds behoorlijk genieten. De neus gematigd intens maar zalig gelaagd. Na de ene wals heb je donker fruit, na de andere kruiden en lichte toast, na wederom walsen wat peper, frambozen, amandel en kersen, een koffiebittertje ook. In de mond is de wijn nu zachter, maar nog steeds compact, een wijn met veel materie en evenwicht. In de finale komt wel weer dat bittertje opduiken en lichtjes droge tannine. Maar je voélt de precisie, je voelt dat deze wijn gemaakt is voor the long run.
Een perfecte symbiose van cabernet en merlot.
89+

Deze wijn in het glas deze avond.
Zes uur karaf.
En nog is de wijn niet volledig open.
Maar toch al heel genietbaar.
Heel fijne neus, in de mond herkennen we de precisie waarover vorige post het had.
Deze wijn is zeer beloftevol maar verschaft vandaag al heel veel plezier.
90+


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - jr02 - 14-08-2018 02:51 AM

d'Agassac 2007 (0.375)

Zondagmiddag en tijd om nog eens de bbq boven te halen. Een mals stukje côte à l'os ligt te zonnen op de grill. Of wel kan ik er niks van of wel was het met voorbedachte rade...een côte à l'os van enkele centimeters dikte vraagt de nodige tijd = aperotijd Slurp

Na de uitgebreide 'apero-bak-tijd' vond mijn echtgenote dat zij reeds genoeg alcohol op had en ik had de boodschap al vlug door. De rode wijn ging zij aan zich voorbij laten gaan. Dus dan maar op zoek in mijn schatkamertje (Ilja Gort kan dit zo sappig vertellen) naar bijhorende wijn.

Het enige halfje die ik nog liggen heb: Chat. d'Agassac 2007 Cru Bourgeois Haut-Médoc

Rechtstreeks uit de wijnkamer (12.5°) het glas in. Diep paarse kleur. Na het walsende ritueel, een verrassende uitnodigende neus, donker fruit nog prominent aanwezig. De zon en de tijd geven de wijn een paar extra graadjes kado en in ruil krijgt het leder en het hout de bovenhand met een zweem van humus, aarde ... en een snuifje laurier. Zachte tannines maar verder bleef het mondgevoel wat achterop hinken bij deze 2007. Vermoedelijk het moeilijke jaar die hier zijn stempel drukt. Ervaring met andere jaren heb ik niet, dus vergelijken kan ik niet. Maar als ik hier lees wat de commentaren zijn van de
06,09,2010...(de betere jaren) dan mag ik stellen dat deze 2007 zich mooi staande heeft weten te houden mits een gebrek aan samenhang in de mond. En dit voor een halfje. Een wijntje die ik zeker nog eens in huis moet halen, in halfjes, voor als de vrouw geen zin heeftSad


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Hugel - 10-04-2019 08:46 PM

d’Agassac 2009.

Eigenlijk kan deze wijn niet volledig overtuigen. Vrij fris voor 2009, 13 procent alcohol, das positief. In de mond vrij vlak en geen echte complexiteit, modern maar mist daardoor karakter?
Gasten vonden dit wel heel goed.
Minder dan 1/3 in de fles gewoon open laten staan in fles op aanrecht en 18u later nog niet ‘gebougeerd’. Had gedacht dat dat volledig geoxideerd ging zijn, maar zelfs geen echt merkbare evolutie! Wat hebben ze daar ingekaptwatteHuh


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Mathijs81 - 04-09-2019 10:18 PM

D'Agassac 2010 ( demi-bouteille, Delhaize, 6,99 € )

In een wilde bui twee halve flesjes 2010 gekocht tijdens een recente Delhaize promotie.
Geen idee waarom, iets wat ik niet geproefd had, dus waarom niet eens proberen.
Trouwens ook benieuwd hoe een Cru Bourgeois van 2010 zou standhouden in 1/2 fles.

+ Voorbereiding : eigenlijk gewoon pop and pour en op het gemak nuttigen doorheen de avond ( had ik beter wel gedecanteerd, flink wat depot in mijn laatste glas )
+ Kleur : licht, medium donker rood, lichte paarse schijn, met licht waterachtig randje
+ Neus : kreupelhout, gedroogd rood fruit, gesmolten varkensvet, kruidig, tamelijk secundair ook, licht tertiair
+ Mond : iets te licht, waterachtig, ook hier meer secundaire toetsen, beetje leder, wat koffie, gedroogd fruit
+ Afdronk : scherp, doch een licht zoet kantje, trekt wat droog, kan wel boeien

Persoonlijk vind ik geen topper, maar deze 1/2 flesjes zijn niet om lang te bewaren, mogelijks geeft een 75cl fles andere indrukken.

Wel eens leuk om te proeven en ook geen overschot meer voor morgen Rolleyes.

Mathijs


RE: Chateau d' Agassac, Haut Médoc - Olivier - 11-05-2020 08:16 PM

(04-09-2019 10:18 PM)Mathijs81 schreef:  D'Agassac 2010 ( demi-bouteille, Delhaize, 6,99 € )

In een wilde bui twee halve flesjes 2010 gekocht tijdens een recente Delhaize promotie.
Geen idee waarom, iets wat ik niet geproefd had, dus waarom niet eens proberen.
Trouwens ook benieuwd hoe een Cru Bourgeois van 2010 zou standhouden in 1/2 fles.

+ Voorbereiding : eigenlijk gewoon pop and pour en op het gemak nuttigen doorheen de avond ( had ik beter wel gedecanteerd, flink wat depot in mijn laatste glas )
+ Kleur : licht, medium donker rood, lichte paarse schijn, met licht waterachtig randje
+ Neus : kreupelhout, gedroogd rood fruit, gesmolten varkensvet, kruidig, tamelijk secundair ook, licht tertiair
+ Mond : iets te licht, waterachtig, ook hier meer secundaire toetsen, beetje leder, wat koffie, gedroogd fruit
+ Afdronk : scherp, doch een licht zoet kantje, trekt wat droog, kan wel boeien

Persoonlijk vind ik geen topper, maar deze 1/2 flesjes zijn niet om lang te bewaren, mogelijks geeft een 75cl fles andere indrukken.

Wel eens leuk om te proeven en ook geen overschot meer voor morgen Rolleyes.

Mathijs

Ik heb ook eens een halfje Agassac 2010 geprobeerd. Eerst zeer klassiek Bordeaux : tabak, grafiet, bosfruit. Na een tijdje evolueert de wijn en komt de klassieke ceder er duidelijker door, peper ook, een vleugje zoethout, en bij momenten zelfs wat stal.
In de mond verrast door de aanvankelijk zeer stevige zuren. Die worden na half uur wat getemperd. Het fruit begint op kantelmoment te komen, lichtjes belegen toetsen. Tannines trekken nog wat maar zijn fijn.
Al bij al niet slecht, maar ik word er ook niet enthousiast van.


RE: Chateau d' Agassac 2010 - vinejo - 03-08-2021 07:05 PM

(28-12-2017 11:38 PM)vinejo schreef:  
(26-02-2016 08:16 PM)vinejo schreef:  Gisteren een fles 2010 geopend.
Zeer donker gekleurde wijn.
Sllechts één glaasje gedronken. Niet dat de wijn niet goed was maar je voélde gewoon dat ie wat tijd nodig had. Nog zeer geknoopt, krachtig en koel, met op t einde dat typische bittertje voor een klassiek Bordeauxjaar (minder wel dan bij 2005-Bordeaux).
Vandaag herproefd, en inderdaad, de wijn laat zich beter drinken. Niet dat ie in al zijn glorie is opengekomen, maar t is wel reeds behoorlijk genieten. De neus gematigd intens maar zalig gelaagd. Na de ene wals heb je donker fruit, na de andere kruiden en lichte toast, na wederom walsen wat peper, frambozen, amandel en kersen, een koffiebittertje ook. In de mond is de wijn nu zachter, maar nog steeds compact, een wijn met veel materie en evenwicht. In de finale komt wel weer dat bittertje opduiken en lichtjes droge tannine. Maar je voélt de precisie, je voelt dat deze wijn gemaakt is voor the long run.
Een perfecte symbiose van cabernet en merlot.
89+

Deze wijn in het glas deze avond.
Zes uur karaf.
En nog is de wijn niet volledig open.
Maar toch al heel genietbaar.
Heel fijne neus, in de mond herkennen we de precisie waarover vorige post het had.
Deze wijn is zeer beloftevol maar verschaft vandaag al heel veel plezier.
90+

En ja, 3 en een half jaar later komt deze wijn eindelijk open.
Had na de laatste slok Capreoles zin in nog iets en opende dan maar een halfje van dit (met wat schrik want geen zin in zuren en tannine)
Maar valt dit even mee zeg.
Nog niks tertiair (wel zwart fruit, kruiden, zoethout) maar wél al enorm drinkbaar nu, de zuurtjes en tannines hebben eindelijk hun plaats gevonden.
Binnen een jaar of twee is dit nog beter, maar vandaag toch al behoorlijk genoten.

Edit: Past goed bij kruidige schotels!