After Party Jura Tasting 2011 - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html) +--- Forum: Onvergetelijke degustaties (/forum-64.html) +--- Discussie: After Party Jura Tasting 2011 (/thread-1459.html) |
After Party Jura Tasting 2011 - doc - 16-11-2011 03:51 PM Na het verfrissende en geanimeerde Jurassic avontuur (nog met dank aan Venne voor de heerlijke Comté en de okkers!), kregen we nog meer goesting in wat ging komen. Iedereen zou één Jura fles en één fles naar eigen willekeur meebrengen… We voelden al vlug aan dat er heel wat meer in zat. Ik noteerde hier en daar een krabbel, maar kreeg gelukkig nog wat restjes mee om de TN’s tot een beter einde te brengen, thank you guys! En aarzel niet om aan te vullen… Calon Ségur 1976, St. Estèphe: Kris bracht deze vondst mee uit een zeer warm jaar! Rijk geschakeerde aroma’s van gekookte groenten, confit, specerijen zoals kaneel. Nog geen spoortje sleet, volle mond. Daarna volgde een reeks van vier –allemaal schitterende- top Syrahs met opvallend mooie fraîcheur. La Sizeranne Hermitage 1995, M. Chapoutier: Rokerige minerale toetsen, fris, kruidig, rood en donkerrood fruit, klein putje merkte Jo op. Opvallende fraîcheur in de mond die heel wat tensie geeft aan de mooie korf van terug rood en donkerrood fruit. Mooie lengte met blijvende ondersteuning van rijpe zuren. Chapoutier ging in biodynamie sinds begin jaren 90. Côte Rôtie Terres Sombres 2005, Y. Cuilleron: florale toetsen van viooltjes, zwart fruit, peper, kruidigheid, mineraal en terug een wijn met een enorme frisheid. Lange finale met kruidige rijpe tannines. Clos Syrah Leone 1998, Peyre Rose: animale toetsen, rokerig, munt, complex, kruidig, prachtig rijp donkerrood fruit met een enorme finale en terug heel veel frisheid, Rijpe kruidige tannines na walsen in de mond. Een orgelpunt waar we bleven aan ruiken. Heel grote wijn! Amon Ra 2005, Barossa Valley, Ben Glaetzer: ongefilterd, troebele zeer intens purperrode kleur, opvallend floraal, viooltjes springen er uit, wat eucalyptus, peper, héél expressieve neus. Pakken donkerrood fruit, en pruimencompote gecounterd door heel fijne rijpe zuren. Heel veel finesse en fraîcheur in deze wijn. Wat een spankracht en diepte. Heel veel lengte met op het einde nog een extra punch donkerrood fruit. Mondsensatie die doet denken aan Clos des Papes 2007. RP 98. Héél grote shiraz ! Héél gestileerd! Château de Bellet, Cuvée Baron G 2009, Bellet, Provence: blend van Braquet, Folle Noire, Grenache op terrassen van kiezels en zand. Animale toets, uitgesproken floraal (roosjes), kirsch in de neus, mineraal, grafiet. Heerlijke finesse door het fijne rode fruit (rode kersjes++) en de fijne zure onderbouw, zachte tannines en fluwelige mond. Mooie lengte. La Marginale 2002, Domaine des Roches Neuves, Saumur-Champigny, Loire: Ongelofelijk hoe deze bleef rechtstaan na het rijtje ervoor. Animaliteit, floraal, donkerrood en zwart fruit, ook in de mond. Stevige backbone, strak, goed gestructureerde wijn, nog wat droogtekkend op het einde. Tikkeltje stroef. Mooie lengte. Sinds 2005 slaat Germain een meer uitgesproken richting in met deze cuvée. Nog meer evenwicht, finesse en fruit, de 2009 is daar een uitmuntend voorbeeld van. Pape Clément 2003, Pessac-Léognan: zeer geslaagde uitvoering in dit hete 2003, iedereen was behoorlijk verrast door z’n ( bijna ?) perfect evenwicht. Erg uitgesproken aroma’s van rijp rood en zwart fruit, hazelnoot, chocolade, grafiet. Mooi rijpe tannines en zuren. Complex en heel lang met blijvende finesse tot het eind. Fruit in crescendo in de mond…adembenemend! J.P Gaussen Longue Garde 1997, Bandol: kenmerkende animaliteit in de neus, rokerige toetsen. Mooi versmolten mondgeheel van zwart fruit, kruidig, met toch nog wat tannines en retronasale animaliteit. Châteauneuf-du-Pape 2003, Domaine Charvin: terug florale toetsen, mineralig aardse toets, wat sousbois, appelsienzeste. Zachte aanzet met fijne zuren, daarna een verleidelijke korf rijp donkerrood fruit (bramen), hoog in rijpe tannines. Heel lang einde met enorme spankracht die zich geweldig opbouwt. Enorm van genoten. We sloten af met nog een laatste fleske uit de bodem van m’n kelder. Tokay Pinot Gris Hengst,1989 VT, Clos du Vicus Romain, Domaine Stentz: rijpe perzik, honing, wat putje ook, rozijntjes, licht bittertje op het eind, heel vif, fris nog en mooie finesse, complex. Heeft al behoorlijk wat van z’n suiker opgegeten. De tafel stond vol, de spitoons werden voor de tweede of derde keer geledigd door Mrs. Ze trakteerde ons allen nog op een dikke nachtzoen en we droomden weg, ver weg van sprookjes “alf laila wa-laila”, "duizend nachten en een nacht". We raakten met één vinger even de hemel… Man, wat smaakte die koffie bitter de volgende dag… Linkeroever http://www.youtube.com/watch?v=m9TPkhj2R8o&feature=results_main&playnext=1&list=PL24D24065077AA92B Uploaded with ImageShack.us RE: After Party Jura Tasting 2011 - koen - 16-11-2011 04:39 PM Deju nu zijt ge de ultieme afsluiter: de chimaykes toch nog vergeten makker ;-). Zeer verfrissend zo ne triple na ne tasting. Mijn préférés maar eigenlijk was alles van een enorm niveau. WIT: 1. St-Paul 1988 (beste witte ooit 95) 2. Overnoy 2000 3. Puffeney 2005 Vin Jaune 1969 ROOD: 1. Peyre Rose 1998 (absolute top eveneens 95) 2. Pape Clément 2003 Sizeranne 1995 3. St-Paul 1989 Overnoy Plousard 2002 (na een goed half uur in 't glas) Charvin 2003 Kan niet veel aan de TNs toevoegen behalve dit: de Amon Ra die deed denken aan de Clos 2007 ? ... niet echt. Mijn eerste neus was Black Label, maar in de mond was ie veel en veel fijner ? BTW: er ontbreken 2 flessen op de foto RE: After Party Jura Tasting 2011 - doc - 16-11-2011 05:26 PM De absolute verfrissing met de Chimay Tripel niet vergeten, maar we houden nog iets voor onszelf hé, met de politieke babbel enz. Niet alles moet op deze public place... allez 't staat er nu toch op. Het plaatsen van trappist na een wijndegustatie is een killer en leerde ik bij Mostade. Dodelijk als ge niet gespuwd hebt natuurlijk. De Aamon Ra deed me vooral denken aan de Clos wat betreft de intensiteit en crescendo opbouw in de mond met het frisse fijne rode en donkerrode fruit en de ellenlange lengte Neus uiteraard heel verschillend. Zondag was ie eigenlijk nog meer in evenwicht, of was 't m'n smaakpalet, kan ook natuurlijk. De Peyre Rose ontbreekt, Venne nam hem mee als souvenir denk ik. Qua toppers, inderdaad Chardo van Loye op kop samen met de Peyre Rose. RE: After Party Jura Tasting 2011 - Kris G - 16-11-2011 06:15 PM het zou moeten verboden worden om mensen zo jaloers te maken er staan wel paar fleskes tussen die ik echt wel eens zou willen proeven precies dik in orde jullie tasting RE: After Party Jura Tasting 2011 - doc - 16-11-2011 06:22 PM (16-11-2011 06:15 PM)Kris G schreef: het zou moeten verboden worden om mensen zo jaloers te maken Bwaaa... denk je ? Welke wekken je goesting op ? RE: After Party Jura Tasting 2011 - Kris G - 16-11-2011 06:46 PM (16-11-2011 06:22 PM)dr_magooo schreef:(16-11-2011 06:15 PM)Kris G schreef: het zou moeten verboden worden om mensen zo jaloers te maken Pape 2003 en Aamon Ra RE: After Party Jura Tasting 2011 - vinejo - 16-11-2011 06:53 PM Die Calon Ségur 1976 was ongelofelijk! Iedereen dacht hier aan een wijn van maximum 10 jaar oud... Zo vol nog, zo rijk en rijp!! Geef deze wijn gerust nog 35 jaar extra (geen zever) De Noordelijke Rhones waren allebei heel typisch - krachtige maar tegelijk fijne syrahmonstertjes. De Peyre Rose heb ik jammer genoeg enkel geroken, was eventjes het smaakvermogen kwijt (zeer frustrerend vermits de verwachtingen na de neus zeer hoog gespannen waren) Amon Ra, tja, daar zijn er anderen die er wat naast hebben geproefd vermoed ik. Ik vond die alvast zeer zeer straf, van het beste wat ik ooit uit de nieuwe wereld dronk. Finesse en power gebundeld in een meesterlijke wijn. De Bellet viel alweer dik mee, animaliteit in de neus, fraicheur en fruit in de mond. I deze kleine appellatie De Marginale zette iedereen op het verkeerde been, een wilde, onstuimige wijn die niemand in het noorden plaatste. Nu ja, velen waren op dat moment het noorden al wat kwijt Pape Clément 2003, de allerbeste Magrez-wijn die ik ooit dronk. Persoonlijk dacht ik eerst aan een topLanguedoc (die rijpheid zie je zelden in Bordeaux). Als een wijn na zulke parade van topwijnen nog bewonderende kreten kan veroorzaken moét ie wel fantastisch zijn. Top drie van de avond. J.P Gaussen Longue Garde 1997 De eerste jaargang van Gaussen, met enige nostalgie gedronken... Rots van een wijn, de Pauillac van de Provence. Châteauneuf-du-Pape 2003, Domaine Charvin: Toen er iemand aan noordelijke Rhone dacht en Koen grijnzend "close " zei dacht ik onmiddellijk aan Charvin. Geen enkele CH9 die zulk een noordelijke fraicheur kan bieden. Top! Tokay Pinot Gris Hengst,1989 VT, Clos du Vicus Romain, Domaine Stentz: Mooie neus, eigenaardig genoeg animaal. De smaak kan ik me niet herinneren, was m weer kwijt jammer genoeg. Gelukkig kwam er toen een slokje Chimay aan, dat deed deugd... Nogmaals merci aan Doc en zijn lieftallige Doctrine We zijn weer voor een poosje met deze wereld verzoend... RE: After Party Jura Tasting 2011 - koen - 16-11-2011 07:27 PM Als reactie op Jo: ik had de 4 syrahs op een rijtje laten staan en de Amon Ra had echt wel een enorme evolutie in het glas. Was die eigenlijk gekarafeerd? Bellet was voor mij ook een schot in de roos, samen met de Gaussen de beste PQ zekers? RE: After Party Jura Tasting 2011 - doc - 16-11-2011 11:33 PM (16-11-2011 07:27 PM)koen schreef: Als reactie op Jo: ik had de 4 syrahs op een rijtje laten staan en de Amon Ra had echt wel een enorme evolutie in het glas. Was die eigenlijk gekarafeerd? Vond de Bellet zelf zeer verrassend, zit ronde de 20 euro bij 1jour. Jo haalde hem er zo uit !! Mooi om al jong te drinken. Heel fijne spitse lengte, rode kersjes en schoon zuurtjes. Kopen ! RE: After Party Jura Tasting 2011 - vinejo - 16-11-2011 11:59 PM (16-11-2011 07:27 PM)koen schreef: Als reactie op Jo: ik had de 4 syrahs op een rijtje laten staan en de Amon Ra had echt wel een enorme evolutie in het glas. Was die eigenlijk gekarafeerd? Was niet gekarafeerd maar wel van de dag ervoor open (en 5 cl uit de fles, heb mij zeer moeten inhouden ) Maar karaf zou m zeker deugd gedaan hebben (zie ook ervaring van Doc de dag erop) RE: After Party Jura Tasting 2011 - doc - 17-11-2011 12:06 AM (16-11-2011 11:59 PM)vinejo schreef:(16-11-2011 07:27 PM)koen schreef: Als reactie op Jo: ik had de 4 syrahs op een rijtje laten staan en de Amon Ra had echt wel een enorme evolutie in het glas. Was die eigenlijk gekarafeerd? Klopt, schreef m'n TN vooral na het proeven de dag erop, mega-expansieve wijn enz. tja TN hierboven lezen zeker...Ik vond hem in vergelijking met Penfolds (zie 100euro tasting) en Hardy's (zie eerste offensief) véél meer gestileerd ! Koen was daar aan tafel mee akkoord meen ik te weten... Dit schreef ik zondagavond hierover in een PB @Jo "Nog es bedankt voor het restje Amon Ra, man, fantastisch gewoon, wat een spankracht, wat een diepte, op het einde nog een ferme linkse punch van donkerrood fruit met enorm stevige zuuronderbouw. Schittttterend ++++." RE: After Party Jura Tasting 2011 - Venne - 17-11-2011 11:12 PM idd, Peyre Rose staat op de "lege speciale flessen" kast:-) twas dedju lekker!!! RE: After Party Jura Tasting 2011 - Kris G - 17-11-2011 11:38 PM (17-11-2011 11:12 PM)Venne schreef: idd, Peyre Rose staat op de "lege speciale flessen" kast:-) die Bourgogne van op de topflessen tasting staat er ook zeker? ik vond hem niet voor de "groepsfoto" van de topflessen |