wijnliefhebbers
Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Nieuwe wereld (/forum-29.html)
+--- Forum: Zuid Afrika (/forum-54.html)
+--- Discussie: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa (/thread-1659.html)


Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - Roeland V - 15-02-2012 12:13 AM

Deze avond de cuvée Snowbush 2008 opengedaan.

Dit is een blend van sauvignon, sémillon en wat nouvelle (een kruising tussen trebbiano en crouchen blanc).

Slecht een piepklein gedeelte heeft wat hout gezien.

Cape Agulhas is het meest zuidelijke puntje van Zuid-Afrika, een must om het dorpje Agulhas te gaan bezoeken; de Indische en de Atlantische oceaan botsen er tegen elkaar.

Cape Agulhas is tevens één van de recentste Wines of Origin (W.O.) van Zuid-Afrika (beschouw het roughly als een AOC).
Je vindt er steeds meer frisse witte wijnen die echt een zilte toets hebben.

Lomond is het topdomein uit de regio van Agulhas.

Deze snowbush is de enige witte blend van het domein en geeft duidelijk enorme complexiteit. De drie sauvignon blancs van het domein (een gewone en twee single vineyards) zijn ook zeer goed, zeker de Pincushion, maar deze Snowbush blend heeft iets heel intrigerends dat de sauvignons - hoe goed ze ook zijn - niet hebben. Dat aromatisch verscheidene, complexe.

Wat ananas en perzik in de neus, maar tegelijk silex, zilt en wat hout in de neus. Intrigerende combinatie. De smaak is fris maar toch vol rijp exotisch fruit en strak met opnieuw silex die terugkeert. Wie dit de eerste keer drinkt, zal zich afvragen: wat drink ik nu eigenlijk: het is niet puur mineraal, niet puur fruit, niet puur ziltig, niet puur hout, ... Best leuke wijn en goed gemaakt.

(88/100 - Rouseu Kaapse Wijn)


RE: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - vinejo - 15-02-2012 12:49 AM

Weer veel bijgeleerd... Had nog nooit gehoord van nouvelle, crouchen blanc of Cape Agulhas.


RE: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - Roeland V - 15-02-2012 10:18 AM

That's what the konaain is for ...

Zuid-Afrika is eigenlijk echt zo een beetje mijn maîtresse, sinds de eerste keer dat ik er in 2002 geweest ben. Liefde op het eerste gezicht.
En tegenwoordig zijn er zo veel topdomeinen (bijna allemaal eigenlijk) die in ons land verdeeld worden, het is echt een plezier om al die topwijnen in ons landje bijeen te zoeken.
Ik zou echt eens een top-zuid-afrika-forum-tasting op poten moeten zetten.
Sommigen (velen) van t forum zouden verschieten denk ik.


RE: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - doc - 15-02-2012 10:35 AM

(15-02-2012 10:18 AM)Roeland V schreef:  Ik zou echt eens een top-zuid-afrika-forum-tasting op poten moeten zetten.
Sommigen (velen) van t forum zouden verschieten denk ik.

Wat houdt u nog tegen ? Bitter weinig ervaring met Z Afr...


RE: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - koen - 15-02-2012 11:32 AM

Ik verschiet graag Slurp


RE: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - vinejo - 15-02-2012 12:00 PM

(15-02-2012 10:18 AM)Roeland V schreef:  That's what the konaain is for ...
Zuid-Afrika is eigenlijk echt zo een beetje mijn maîtresse, sinds de eerste keer dat ik er in 2002 geweest ben. Liefde op het eerste gezicht.

Dat hoorde ik al van nog mensen die ginder op bezoek waren. Blijkbaar verliest iedereen (en zeker de wijnliefhebber) er zijn hart.

Anderzijds, je moet wat op de hoogte zijn en bewust kunnen kiezen denk ik, kan heerlijk zijn maar evengoed heb je pinotages en andere inotiolaftreksels die ik liever in de pompbak gooi dan in mijn keelgat Wink

En, Roeland, wat vind jij van deze uitspraak van een gerenommeerd wijnhandelaar:
"Ik drink nooit Zuid Afrikaanse wijn, ze zijn allemaal bijgezuurd, en dat smaak je...!"


RE: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - Kris G - 15-02-2012 01:40 PM

ik deel hier zowel de mening van Jo als van Roeland : veel Zuid-Afrikaanse wijn is gewoon brol die echt niet lekker is : daardoor in de lagere en middenklasse afgehaakt voor Zuid-Afrikaanse wijnen, maar ze maken ook pareltjes die nog betaalbaar zijn ook : Kanonkop Paul Sauer natuurlijk, maar ook Naledi Cabernet Sauvignon, en nu onlangs Glenelly Lady May 2008 gekocht waar ik wel vertrouwen in heb (ik moet wel nog eens proeven)


RE: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - Roeland V - 20-05-2013 11:01 PM

Zaterdagavond was één van mijn bijdragen op de forumdegustatie bij Koen de Lomond, Snowbush 2010, Cape Agulhas.

Ik wist begot niet meer dat ik ooit al een ander jaar er van op het forum had gezwierd. Vinejo merkte zaterdag na mijn uitleg over Cape Agulhas op: "Roeland, ik geloof dat er daar ooit al iets van op het forum gestaan heeft." waarop ik uit de lucht viel en niet wist waar hij het over had. Hij had dus volledig gelijk, en amaai: Jo: goed geheugen !

Soit, ik vond de 2010 van zaterdag exact hetzelfde als de 2008 die ik hier blijkbaar eerder gepost had.
En, (en dat doet me persoonlijk veel plezier) ik ben blijkbaar heel consistent in het beoordelen, want die 2008 scoorde ik vroeger blijkbaar 88/100 en de 2010 zaterdag (zonder in de verste verte te herinneren dat ik die wijn ooit al op het forum gezet had) 87/100.

De reacties op de 2010 zaterdag waren uiteenlopend. Sommigen vonden het een goede wijn (waaronder ikzelf), anderen vonden het best ok, maar die bizarre toets (als vegetale paté omschreven) te raar om goed te zijn.
Trouwens, op de site van Lomond lees ik vanavond dat ze zelf die wijn omschrijven als o.a. gekenmerkt door groene vijg. Kan dit het bizarre trekje zijn ?

Anyway, boodschap to myself: het wordt tijd dat ik terug wat meer op het forum kom zitten zodat ik kan vergelijken met wat ik hier allemaal al gepend heb... !


RE: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - vinejo - 21-05-2013 12:38 AM

(20-05-2013 11:01 PM)Roeland V schreef:  Zaterdagavond was één van mijn bijdragen op de forumdegustatie bij Koen de Lomond, Snowbush 2010, Cape Agulhas.

Ik wist begot niet meer dat ik ooit al een ander jaar er van op het forum had gezwierd. Vinejo merkte zaterdag na mijn uitleg over Cape Agulhas op: "Roeland, ik geloof dat er daar ooit al iets van op het forum gestaan heeft." waarop ik uit de lucht viel en niet wist waar hij het over had. Hij had dus volledig gelijk, en amaai: Jo: goed geheugen !

Heb ik dat gezegd? Herinner ik me niet meer hoor Big Grin

(20-05-2013 11:01 PM)Roeland V schreef:  : het wordt tijd dat ik terug wat meer op het forum kom zitten

thumbsup (beter een forum- dan een twitterzitter! Wink )


RE: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - Olivier - 21-05-2013 09:54 AM

Citaat:ze zijn allemaal bijgezuurd, en dat smaak je

Hoe zou je dat moeten smaken?


RE: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - Somers - 21-05-2013 10:44 AM

(20-05-2013 11:01 PM)Roeland V schreef:  Trouwens, op de site van Lomond lees ik vanavond dat ze zelf die wijn omschrijven als o.a. gekenmerkt door groene vijg. Kan dit het bizarre trekje zijn ?

Vond hem zeer ok. Zelfs met die lichte vegetale paté geur Smile Maar inderdaad, groene vijg, dat zou het wel eens kunnen zijn.


RE: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - de populist - 21-05-2013 05:25 PM

(15-02-2012 01:40 PM)Kris G schreef:  ik deel hier zowel de mening van Jo als van Roeland : veel Zuid-Afrikaanse wijn is gewoon brol die echt niet lekker is : daardoor in de lagere en middenklasse afgehaakt voor Zuid-Afrikaanse wijnen, maar ze maken ook pareltjes die nog betaalbaar zijn ook : Kanonkop Paul Sauer natuurlijk, maar ook Naledi Cabernet Sauvignon, en nu onlangs Glenelly Lady May 2008 gekocht waar ik wel vertrouwen in heb (ik moet wel nog eens proeven)
Dat Zuid-Afrikaanse wijn brol isHuh? Ik volg de Z.Afrikaanse wijnen in België (minder de grootwarenhuizen) al een jaar of 8 op de voet (proef er bijna wekelijks) en ik schrik toch van zo'n uitspraak. De gemiddelde kwaliteit van de wijnen in dat land, zeker van het segment boven de 6 euro, is stukken beter dan wat je in bijvoorbeeld Frankrijk vindt en zéker als ge naar streken zoals Bourgogne en Bordeaux gaat. Wat een brol hebben ze daar zeg. Zoals in het recente nummer van Tong werd geargumenteerd: Z-Afrika is een zéér beloftevol wijnland waarin niet alleen de betere huizen maar ook sommige coöperatieven écht goede wijn van constante kwaliteit maken en waarvan we het beste nog niet gezien hebben.


RE: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - vinejo - 21-05-2013 06:09 PM

(21-05-2013 09:54 AM)Olivier schreef:  
Citaat:ze zijn allemaal bijgezuurd, en dat smaak je

Hoe zou je dat moeten smaken?

Dat moet je de persoon die de uitspraak deed zelf vragen, hup sè, geen gefluister, t was Hans van Wijnfolie (natuurlijke wijnen)


RE: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - de populist - 21-05-2013 08:15 PM

(21-05-2013 06:09 PM)vinejo schreef:  
(21-05-2013 09:54 AM)Olivier schreef:  
Citaat:ze zijn allemaal bijgezuurd, en dat smaak je

Hoe zou je dat moeten smaken?

Dat moet je de persoon die de uitspraak deed zelf vragen, hup sè, geen gefluister, t was Hans van Wijnfolie (natuurlijke wijnen)
Het valt mij op -en ik heb het hier niet over Hans die ik spijtig genoeg nog niet leerde kennen- dat mensen die het fijnste snuifje sulfiet ruiken, het minste grammetje toegevoegd wijnsteenzuur smaken, het aantal klontjes suikers kunnen raden die in de most werden gemikt, om de één of andere vreemde reden olfactorisch ongevoelig zijn voor de emmers stront, de composteervaten rottende groenten, de tubes velponlijn en de liters azijn in de wijnen die zij door dik en dun blijven verheerlijken. Voila, da's geen gefluister. (En ik hou van sommige natuurlijke wijnen voor diegene die me graag in het antikamp zouden willen duwen).


RE: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - vinejo - 21-05-2013 09:28 PM

(21-05-2013 08:15 PM)de populist schreef:  
(21-05-2013 06:09 PM)vinejo schreef:  
(21-05-2013 09:54 AM)Olivier schreef:  
Citaat:ze zijn allemaal bijgezuurd, en dat smaak je

Hoe zou je dat moeten smaken?

Dat moet je de persoon die de uitspraak deed zelf vragen, hup sè, geen gefluister, t was Hans van Wijnfolie (natuurlijke wijnen)
Het valt mij op -en ik heb het hier niet over Hans die ik spijtig genoeg nog niet leerde kennen- dat mensen die het fijnste snuifje sulfiet ruiken, het minste grammetje toegevoegd wijnsteenzuur smaken, het aantal klontjes suikers kunnen raden die in de most werden gemikt, om de één of andere vreemde reden olfactorisch ongevoelig zijn voor de emmers stront, de composteervaten rottende groenten, de tubes velponlijn en de liters azijn in de wijnen die zij door dik en dun blijven verheerlijken. Voila, da's geen gefluister. (En ik hou van sommige natuurlijke wijnen voor diegene die me graag in het antikamp zouden willen duwen).
woeha

Eh, ik bedoel, goed gezegd, Stefaan ;-)


RE: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - Venne - 21-05-2013 11:12 PM

Op ne steak doet ge ook peper..... Maar die van rondou gaan recht de grillpan in :-)


RE: Lomond, Cape Agulhas, South-Africa - Roeland V - 22-05-2013 05:07 PM

Awel Stefaan, ik ben het roerend met uw mening eens !
(Te) Veel van die bio/natuurlijk/biodynamische gasten verheerlijken enkel de zuiverheid van hun wijnen (Hans D heeft dat ook wel een beetje) en negeren soms de ondrinkbaarheid van vele van die wijnen... In de eerste plaats telt de smaak vind ik, daarna pas hoe de wijn gemaakt werd.