wijnliefhebbers
Tenuta Olim Bauda, Asti - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Italië (/forum-13.html)
+--- Forum: Noord-Italië (/forum-16.html)
+--- Discussie: Tenuta Olim Bauda, Asti (/thread-1706.html)


Tenuta Olim Bauda, Asti - doc - 29-02-2012 07:33 PM

Barbera d' Asti superiore, Le Rocchette 2009

Deze Barbera komt uit een wijngaard met 60 jaar oude stokken. 18 maanden op 25 hl eiken vaten, daarna 1 jaar flesrust.

Rode vruchtjes in de neus, peper, kruidig zelfs wat florale kenmerken. Sappig, vlezige structuur met prominente zuren, fris en goeie evenwichtige afdronk.
Nog flink bewaarpotentieel. Beetje kelderrust zal goed doen.

Kriekjes met goeie kritiekjes !


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - vinejo - 29-02-2012 07:39 PM

18 ma op kleine eiken vaten, was er geen houtinvloed merkbaar?


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - doc - 29-02-2012 07:49 PM

(29-02-2012 07:39 PM)vinejo schreef:  18 ma op kleine eiken vaten, was er geen houtinvloed merkbaar?

Nu ge 't vraagt, enkel in de mond wat houtimpressies maar absoluut niks te, vandaar, niet vermeld in de TN.


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - vinejo - 01-03-2012 12:45 AM

Dat heb je veel met Piëmontezen vind ik, ondanks lange houtlagering weinig dominante houterige aroma s.


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - doc - 30-05-2012 09:37 PM

Toch mooi drinkbaar deze avond op het terras met gewone biefstuk friet, jonge sla... sappig vlezig, mooi fris rood fruit, lekker ! Versmolten tannines, zacht maar toch crunchy door de zuurtjes. Ik heb NOG te weinig Italian babes in m'n kelder liggen ...


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - koen - 31-05-2012 09:06 AM

(30-05-2012 09:37 PM)dr_magooo schreef:  Ik heb NOG te weinig Italian babes in m'n kelder liggen ...

wie niet? Wink


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - Anne - 31-05-2012 12:48 PM

(30-05-2012 09:37 PM)dr_magooo schreef:  Ik heb NOG te weinig Italian babes in m'n kelder liggen ...

komt inorde babe!Tongue


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - Fre - 24-01-2017 09:22 PM

De Gavi del Comune di Gavi opnieuw geproefd. 2015.

Floraal, vooral witte bloesems. Mineraal. In de mond een wijn met behoorlijk wat zuren. Die het moeilijk heeft om zich recht te houden (fruit is monotoon en zakt weg). Afdronk middellang. Niet slecht maar zeker niet overtuigd van deze wijn.


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - vinejo - 24-01-2017 11:51 PM

(24-01-2017 09:22 PM)Fre schreef:  De Gavi del Comune di Gavi opnieuw geproefd. 2015.

Floraal, vooral witte bloesems. Mineraal. In de mond een wijn met behoorlijk wat zuren. Die het moeilijk heeft om zich recht te houden (fruit is monotoon en zakt weg). Afdronk middellang. Niet slecht maar zeker niet overtuigd van deze wijn.

Wat overprijsd toch he, was dit geen 13 euro of zo?


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - 33S - 25-01-2017 10:55 AM

Ik heb ook nog nooit een Gavi gedronken die meer dan 'gewoon ok' was en die z'n prijs rechtvaardigde.


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - Fre - 25-01-2017 07:19 PM

(24-01-2017 11:51 PM)vinejo schreef:  
(24-01-2017 09:22 PM)Fre schreef:  De Gavi del Comune di Gavi opnieuw geproefd. 2015.

Floraal, vooral witte bloesems. Mineraal. In de mond een wijn met behoorlijk wat zuren. Die het moeilijk heeft om zich recht te houden (fruit is monotoon en zakt weg). Afdronk middellang. Niet slecht maar zeker niet overtuigd van deze wijn.

Wat overprijsd toch he, was dit geen 13 euro of zo?
Inderdaad zo iets...


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - Vinogan(s) - 24-07-2018 03:02 PM

Gavi di Gavi 2015

Fris, knapperig en puur. Wat meloen, wit fruit en zeer aanwezige frisse zuren. Nog steeds mooi op dronk. Perfect op een warme dag 87


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - Baldrick - 26-06-2020 07:33 PM

Gavi di Gavi 2018

Meloen, citrus en een lichte fumé (mineraal?) in de neus. In de mond vinnige zuren, doet wat denken aan een heel rijpe citroen, lichtjes filmend ook. In de afdronk blijft de citrus wat nazinderen.

Welkome verfrissing in dit weer.


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - Olivier - 26-06-2020 09:33 PM

(26-06-2020 07:33 PM)Baldrick schreef:  Gavi di Gavi 2018

Meloen, citrus en een lichte fumé (mineraal?) in de neus. In de mond vinnige zuren, doet wat denken aan een heel rijpe citroen, lichtjes filmend ook. In de afdronk blijft de citrus wat nazinderen.

Welkome verfrissing in dit weer.

Is een huis waar ik al lang eens de Barbera’s van wil proeven, maar is er nog nooit van gekomen. Jij al eens geproefd, Baldrick?


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - redacteur - 26-06-2020 09:59 PM

(26-06-2020 09:33 PM)Olivier schreef:  Is een huis waar ik al lang eens de Barbera’s van wil proeven, maar is er nog nooit van gekomen. Jij al eens geproefd, Baldrick?

Ik dronk de Barbera d'Asti La Villa '18 in mei.
Kon wel nog wat karaf gebruiken en was beter licht gekoeld. Voor de rest vond ik dit wel mooi, veel rood fruit, wat kersen, florale toetsen, stevige zuren. Goede p/k, betaalde iets van €12 bij Vitisvin.


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - Olivier - 26-06-2020 10:19 PM

(26-06-2020 09:59 PM)redacteur schreef:  
(26-06-2020 09:33 PM)Olivier schreef:  Is een huis waar ik al lang eens de Barbera’s van wil proeven, maar is er nog nooit van gekomen. Jij al eens geproefd, Baldrick?

Ik dronk de Barbera d'Asti La Villa '18 in mei.
Kon wel nog wat karaf gebruiken en was beter licht gekoeld. Voor de rest vond ik dit wel mooi, veel rood fruit, wat kersen, florale toetsen, stevige zuren. Goede p/k, betaalde iets van €12 bij Vitisvin.

Thanks!


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - Baldrick - 27-06-2020 03:29 PM

(26-06-2020 09:33 PM)Olivier schreef:  
(26-06-2020 07:33 PM)Baldrick schreef:  Gavi di Gavi 2018

Meloen, citrus en een lichte fumé (mineraal?) in de neus. In de mond vinnige zuren, doet wat denken aan een heel rijpe citroen, lichtjes filmend ook. In de afdronk blijft de citrus wat nazinderen.

Welkome verfrissing in dit weer.

Is een huis waar ik al lang eens de Barbera’s van wil proeven, maar is er nog nooit van gekomen. Jij al eens geproefd, Baldrick?

Nog niet geproefd, maar als ik de nota van redacteur lees zou ik dat best binnenkort wel eens doen.


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - 33S - 27-06-2020 11:28 PM

(26-06-2020 09:59 PM)redacteur schreef:  
(26-06-2020 09:33 PM)Olivier schreef:  Is een huis waar ik al lang eens de Barbera’s van wil proeven, maar is er nog nooit van gekomen. Jij al eens geproefd, Baldrick?

Ik dronk de Barbera d'Asti La Villa '18 in mei.
Kon wel nog wat karaf gebruiken en was beter licht gekoeld. Voor de rest vond ik dit wel mooi, veel rood fruit, wat kersen, florale toetsen, stevige zuren. Goede p/k, betaalde iets van €12 bij Vitisvin.

Ik ga hier volledig mee akkoord. Heb hier in het voorjaar een proeffles van gekocht, was nog wat jong, maar toch 12 flessen van bijgekocht voor de komende jaren bij de pasta met tomatensaus. Van geen enkele andere wijn heb ik zoveel flessen liggen.

Ik hou wel van jonge Barbera zonder houtinvloed en aan die prijs vind je niet veel beter.


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - Olivier - 28-06-2020 08:16 AM

(27-06-2020 11:28 PM)33S schreef:  
(26-06-2020 09:59 PM)redacteur schreef:  
(26-06-2020 09:33 PM)Olivier schreef:  Is een huis waar ik al lang eens de Barbera’s van wil proeven, maar is er nog nooit van gekomen. Jij al eens geproefd, Baldrick?

Ik dronk de Barbera d'Asti La Villa '18 in mei.
Kon wel nog wat karaf gebruiken en was beter licht gekoeld. Voor de rest vond ik dit wel mooi, veel rood fruit, wat kersen, florale toetsen, stevige zuren. Goede p/k, betaalde iets van €12 bij Vitisvin.

Ik ga hier volledig mee akkoord. Heb hier in het voorjaar een proeffles van gekocht, was nog wat jong, maar toch 12 flessen van bijgekocht voor de komende jaren bij de pasta met tomatensaus. Van geen enkele andere wijn heb ik zoveel flessen liggen.

Ik hou wel van jonge Barbera zonder houtinvloed en aan die prijs vind je niet veel beter.

Dan ga ik die ook eens aanschaffen!


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - rood - 28-06-2020 04:48 PM

(27-06-2020 11:28 PM)33S schreef:  
(26-06-2020 09:59 PM)redacteur schreef:  
(26-06-2020 09:33 PM)Olivier schreef:  Is een huis waar ik al lang eens de Barbera’s van wil proeven, maar is er nog nooit van gekomen. Jij al eens geproefd, Baldrick?

Ik dronk de Barbera d'Asti La Villa '18 in mei.
Kon wel nog wat karaf gebruiken en was beter licht gekoeld. Voor de rest vond ik dit wel mooi, veel rood fruit, wat kersen, florale toetsen, stevige zuren. Goede p/k, betaalde iets van €12 bij Vitisvin.

Ik ga hier volledig mee akkoord. Heb hier in het voorjaar een proeffles van gekocht, was nog wat jong, maar toch 12 flessen van bijgekocht voor de komende jaren bij de pasta met tomatensaus. Van geen enkele andere wijn heb ik zoveel flessen liggen.

Ik hou wel van jonge Barbera zonder houtinvloed en aan die prijs vind je niet veel beter.
Ik beaam! Toevallig een flesje ‘villa’ cadeau gekregen en geopend gisteren. Veel wijn voor onder de 10 euro (hij koopt aan op superiore). Voldoende complex en interessant in smaken en de afdronk heeft een redelijke lengte.


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - Olivier - 16-07-2021 10:14 PM

(28-06-2020 04:48 PM)rood schreef:  
(27-06-2020 11:28 PM)33S schreef:  
(26-06-2020 09:59 PM)redacteur schreef:  
(26-06-2020 09:33 PM)Olivier schreef:  Is een huis waar ik al lang eens de Barbera’s van wil proeven, maar is er nog nooit van gekomen. Jij al eens geproefd, Baldrick?

Ik dronk de Barbera d'Asti La Villa '18 in mei.
Kon wel nog wat karaf gebruiken en was beter licht gekoeld. Voor de rest vond ik dit wel mooi, veel rood fruit, wat kersen, florale toetsen, stevige zuren. Goede p/k, betaalde iets van €12 bij Vitisvin.

Ik ga hier volledig mee akkoord. Heb hier in het voorjaar een proeffles van gekocht, was nog wat jong, maar toch 12 flessen van bijgekocht voor de komende jaren bij de pasta met tomatensaus. Van geen enkele andere wijn heb ik zoveel flessen liggen.

Ik hou wel van jonge Barbera zonder houtinvloed en aan die prijs vind je niet veel beter.
Ik beaam! Toevallig een flesje ‘villa’ cadeau gekregen en geopend gisteren. Veel wijn voor onder de 10 euro (hij koopt aan op superiore). Voldoende complex en interessant in smaken en de afdronk heeft een redelijke lengte.

Vanavond dan eindelijk eens een barbera in het glas van dit huis. Het is La Villa 2019. Als ik zeg dat ik al aan mijn laatste glas van de fles zit, zegt dit genoeg zeker?

Wat een zalige doordrinker zeg. Rijpe kersjes, wat bosfruit in de neus. Iets floraal ook. En in de mond die typische barberazuurtjes, perfect door de fruitmand geweven. Na enkele glazen pas begin je iets van tannines gewaar te worden. Als talkpoeder.

Lekkerrrrrrr!


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - vinejo - 16-07-2021 11:15 PM

(16-07-2021 10:14 PM)Olivier schreef:  
(28-06-2020 04:48 PM)rood schreef:  
(27-06-2020 11:28 PM)33S schreef:  
(26-06-2020 09:59 PM)redacteur schreef:  
(26-06-2020 09:33 PM)Olivier schreef:  Is een huis waar ik al lang eens de Barbera’s van wil proeven, maar is er nog nooit van gekomen. Jij al eens geproefd, Baldrick?

Ik dronk de Barbera d'Asti La Villa '18 in mei.
Kon wel nog wat karaf gebruiken en was beter licht gekoeld. Voor de rest vond ik dit wel mooi, veel rood fruit, wat kersen, florale toetsen, stevige zuren. Goede p/k, betaalde iets van €12 bij Vitisvin.

Ik ga hier volledig mee akkoord. Heb hier in het voorjaar een proeffles van gekocht, was nog wat jong, maar toch 12 flessen van bijgekocht voor de komende jaren bij de pasta met tomatensaus. Van geen enkele andere wijn heb ik zoveel flessen liggen.

Ik hou wel van jonge Barbera zonder houtinvloed en aan die prijs vind je niet veel beter.
Ik beaam! Toevallig een flesje ‘villa’ cadeau gekregen en geopend gisteren. Veel wijn voor onder de 10 euro (hij koopt aan op superiore). Voldoende complex en interessant in smaken en de afdronk heeft een redelijke lengte.

Vanavond dan eindelijk eens een barbera in het glas van dit huis. Het is La Villa 2019. Als ik zeg dat ik al aan mijn laatste glas van de fles zit, zegt dit genoeg zeker?

Wat een zalige doordrinker zeg. Rijpe kersjes, wat bosfruit in de neus. Iets floraal ook. En in de mond die typische barberazuurtjes, perfect door de fruitmand geweven. Na enkele glazen pas begin je iets van tannines gewaar te worden. Als talkpoeder.

Lekkerrrrrrr!

Laatste glas… zonder hulp? En geopend rond 18 uur..?
Respect! Big Grin


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - Olivier - 17-07-2021 07:59 PM

Citaat: Laatste glas… zonder hulp? En geopend rond 18 uur..?
Respect!

Iets vroeger begonnen Wink


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - ntr0 - 27-10-2023 11:46 PM

Le rochette - barbera d'asti superiore 2018

Vandaag geen kinderen thuis en gezien het seizoen kreeg ik zin in wild. Dus onder de middag een tripje naar mijn favoriete slager. Daar brak keuzestress uit: er lag vanalles, van everzwijn stoofvlees over hazenrug tot wilde fazant en patrijs. Het werd uiteindelijk geen wild in de strikte zin, ik kwam buiten met kwarteltjes.
Ik had deze beestjes nog nooit klaar gemaakt, en ik kan alvast zeggen: ze hebben gesmaakt Slurp

Op een vrijdagavond hoort daar uiteraard een wijntje bij, en ik had vooraf al besloten dat er hoedanook een italiaan zou opengaan vanavond. Het werd een barbera van olim bauda - qua combo misschien niet de beste beslissing, maar al bij al best te genieten bij de vogeltjes.

De wijn dan:
Lichte paarse gloed, klein waterrandje in het glas.
Kruidige neus, blauw en zwart fruit, tikje drop.
Nog vol leven, heel kruidig, zoethout, blauwe bessen, kersen en wat hout. Spannende zuurtjes op het einde met nog wat licht trekkende tannines. Voor bij de kwartels toch net iets te zwaar, nadien in de zetel met wat meer lucht enkel beter.


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - Fre - 28-10-2023 07:50 AM

Die Barberas van Olim Bauda zijn kwalitatief maar inderdaad een lichte pinot noir was misschien een betere foodpairing geweest


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - wvd - 28-10-2023 10:57 AM

(28-10-2023 07:50 AM)Fre schreef:  Die Barberas van Olim Bauda zijn kwalitatief maar inderdaad een lichte pinot noir was misschien een betere foodpairing geweest

Of een Alto-Piemonte!


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - Olivier - 28-10-2023 01:07 PM

Citaat: Ik had deze beestjes nog nooit klaar gemaakt, en ik kan alvast zeggen: ze hebben gesmaakt

Ik kokerel al eens graag, maar ik zou echt niet weten hoe je kwartels klaar maakt.

Hoe heb jij dat gedaan, ntr?


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - wvd - 28-10-2023 01:53 PM

(28-10-2023 01:07 PM)Olivier schreef:  
Citaat: Ik had deze beestjes nog nooit klaar gemaakt, en ik kan alvast zeggen: ze hebben gesmaakt

Ik kokerel al eens graag, maar ik zou echt niet weten hoe je kwartels klaar maakt.

Hoe heb jij dat gedaan, ntr?

Insmeren met boter en 15-20 minuten in de hete oven, klaar...


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - ntr0 - 28-10-2023 05:42 PM

(28-10-2023 01:07 PM)Olivier schreef:  
Citaat: Ik had deze beestjes nog nooit klaar gemaakt, en ik kan alvast zeggen: ze hebben gesmaakt

Ik kokerel al eens graag, maar ik zou echt niet weten hoe je kwartels klaar maakt.

Hoe heb jij dat gedaan, ntr?

Beetje zoals een piepkuiken klaargemaakt. Goed kruiden peper en zout, aanbraden in pot. Dekseltje erop tot gewenste gaarheid...kleine 10 minuutjes.


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - Olivier - 28-10-2023 07:47 PM

(28-10-2023 05:42 PM)ntr0 schreef:  
(28-10-2023 01:07 PM)Olivier schreef:  
Citaat: Ik had deze beestjes nog nooit klaar gemaakt, en ik kan alvast zeggen: ze hebben gesmaakt

Ik kokerel al eens graag, maar ik zou echt niet weten hoe je kwartels klaar maakt.

Hoe heb jij dat gedaan, ntr?

Beetje zoals een piepkuiken klaargemaakt. Goed kruiden peper en zout, aanbraden in pot. Dekseltje erop tot gewenste gaarheid...kleine 10 minuutjes.

Thanks, zal ik eens moeten proberen!


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - shiraz - 28-10-2023 09:00 PM

(28-10-2023 01:07 PM)Olivier schreef:  
Citaat: Ik had deze beestjes nog nooit klaar gemaakt, en ik kan alvast zeggen: ze hebben gesmaakt

Ik kokerel al eens graag, maar ik zou echt niet weten hoe je kwartels klaar maakt.

Hoe heb jij dat gedaan, ntr?

Ik gebruik voor het klaarmaken van vlees en gevogelte ( in de oven, BBQ, en cocotte )een kerntemperatuurmeter.
In het geval van gevogelte de kerntemperatuur naar 70°C te brengen. Dan is het beestje door en door gaar, zonder droog te worden. Meet de kerntemperatuur in de dijen.

Voor de liefhebbers:

Kerntemperaturen wild
Everzwijn (wild zwijn)
medium well 62°C

Fazant
rosé 55-60°C

Grouse
medium 60-65°C

Haas
filet & rug 50°C
bouten 80-85°C

Hert
medium rare 55-57°C

Patrijs
rosé 55-60°C, well 75°C

Ree
medium rare 55-57°C

Wilde duif
medium 63°C

Wilde eend
filet, medium 55-60°C
bouten, well 75°C

Wilde gans
filet, medium 55-60°C
bouten, well 75°C

Wild konijn
filet, medium rare 52-55°C
bouten, well 82°C

Kerntemperaturen tam
Anjouduif (tamme duif)
medium 63°C

Buffel
medium-rare 50°C

Coquelet & poussin
well 70-75°C

Kalkoen
well 70-75°C

Kip
well 70-75°C

Konijn
filet, medium rare 52-55°C
bouten, well 82°C

Kwartel
well 70°C

Parelhoen
medium-well 63°C

Tamme eend
filet, medium 55-60°C
bouten, well 75°C


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - Thomas - 29-10-2023 09:39 AM

(28-10-2023 09:00 PM)shiraz schreef:  
(28-10-2023 01:07 PM)Olivier schreef:  
Citaat: Ik had deze beestjes nog nooit klaar gemaakt, en ik kan alvast zeggen: ze hebben gesmaakt

Ik kokerel al eens graag, maar ik zou echt niet weten hoe je kwartels klaar maakt.

Hoe heb jij dat gedaan, ntr?

Ik gebruik voor het klaarmaken van vlees en gevogelte ( in de oven, BBQ, en cocotte )een kerntemperatuurmeter.
In het geval van gevogelte de kerntemperatuur naar 70°C te brengen. Dan is het beestje door en door gaar, zonder droog te worden. Meet de kerntemperatuur in de dijen.

Ik gebruik er ook één; zou hem niet meer kunnen missen. Zelfs voor braadworsten is hij heel handig (70-72°). Net niet meer rosé, altijd lekker sappig.


RE: Tenuta Olim Bauda, Asti - Olivier - 29-10-2023 08:09 PM

(28-10-2023 09:00 PM)shiraz schreef:  
(28-10-2023 01:07 PM)Olivier schreef:  
Citaat: Ik had deze beestjes nog nooit klaar gemaakt, en ik kan alvast zeggen: ze hebben gesmaakt

Ik kokerel al eens graag, maar ik zou echt niet weten hoe je kwartels klaar maakt.

Hoe heb jij dat gedaan, ntr?

Ik gebruik voor het klaarmaken van vlees en gevogelte ( in de oven, BBQ, en cocotte )een kerntemperatuurmeter.
In het geval van gevogelte de kerntemperatuur naar 70°C te brengen. Dan is het beestje door en door gaar, zonder droog te worden. Meet de kerntemperatuur in de dijen.

Voor de liefhebbers:

Kerntemperaturen wild
Everzwijn (wild zwijn)
medium well 62°C

Fazant
rosé 55-60°C

Grouse
medium 60-65°C

Haas
filet & rug 50°C
bouten 80-85°C

Hert
medium rare 55-57°C

Patrijs
rosé 55-60°C, well 75°C

Ree
medium rare 55-57°C

Wilde duif
medium 63°C

Wilde eend
filet, medium 55-60°C
bouten, well 75°C

Wilde gans
filet, medium 55-60°C
bouten, well 75°C

Wild konijn
filet, medium rare 52-55°C
bouten, well 82°C

Kerntemperaturen tam
Anjouduif (tamme duif)
medium 63°C

Buffel
medium-rare 50°C

Coquelet & poussin
well 70-75°C

Kalkoen
well 70-75°C

Kip
well 70-75°C

Konijn
filet, medium rare 52-55°C
bouten, well 82°C

Kwartel
well 70°C

Parelhoen
medium-well 63°C

Tamme eend
filet, medium 55-60°C
bouten, well 75°C

Wow, nice. Merci, Shiraz!

Dat lijkt mij iets waar ik ook wel graag mee aan de slag zal gaan. Vaak durf ik niet beginnen aan zulke dingen, net omwille van de moeilijkheid van het garen zonder zo’n thermometer.

Een ideetje voor onder de kerstboom Smile