Bodegas Habla - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Spanje/Portugal (/forum-15.html) +--- Forum: Andere Spaanse furie (/forum-21.html) +--- Discussie: Bodegas Habla (/thread-1725.html) |
Bodegas Habla - nco - 06-03-2012 06:19 PM 2008 Vino de la Tierra Extremadura Solum 45% Cabernet Sauvignon, 35% Syrah, 20% Tempranillo Interessante info (bron La Buena Vida): Extremadura is één van Spanjes grootste regio’s gelegen in het zuid-westen van Spanje. Sinds 1999 werd er ook een voorlopig enige appellatie gecreëerd, de D.O. Ribera del Guadiana, een enorm wijngebied in extensie, maar met relatief weinig ha wijngaard. Het betreft voor het grootste gedeelte een afgelegen gebied dat nog in grote mate ruraal is. Extremadura is dan ook vooral bekend voor de kweek van de wereldberoemde Ibérico-varkens, die zich te goed doen aan eikels in het typische Dehesa-landschap. Historisch werden de druiven uit dit gebied vooral gebruikt voor de Brandy de Jerez. Zowel witte als rode druiven zijn aangeplant. Aangezien het om een groot gebied gaat, is de appellatie zeer divers, met hoogtes tussen 200 meter en 900 meter, steeds met een verschillend micro-klimaat en verschillende terroirs. Hierdoor alleen al een appellatie met veel toekomst. Domein Eén van de meest prestigieuze projecten van de laatste jaren in Spanje. Bovendien in Extremadura, een regio die niet dadelijk bekend is vanwege zijn topwijnen! Na gedetailleerde studies door bodemspecialisten om te bepalen welke druif het best zou gedijen in welke grond werden verschillende soorten aangeplant op hun beste terroir. In principe is dit domein binnen de D.O. Ribera del Guadiana gelegen, maar de eigenaars José Civantos en Juan Tirado, wilden de vrijheid hebben om op het hoogste niveau te werken zonder de strikte richtlijnen van een der elke appellatie die normaal vooral regels uitvaardigt om de kwaliteit te waarborgen voor basiswijnen. Vandaar dat ze hun wijnen op de markt brengen als “vino de la tierra”. Volgens "La Buena Vida": Dieprood met paarse schittering. Een glas vol zon, rijpe rode bes, kleine draai van de pepermolen en zoete kruidigheid. Breed in de aanzet, sappige tannine, zalvende structuur en vooral vlezig. Vatrijping is zeer goed geïntegreerd en zeer verantwoord ten overstaande van het fruit. Een vlotte zuiderse jonge met beet en klasse! Niks aan de wijn op aan te merken maar ik weet niet, ik miste iets, saai is misschien veel gezegd maar dat is het woord dat bij mij op komt... Ook nog niet te rap oordelen trouwens want dit was de eerste jaargang van deze instap cuvée. RE: Bodegas Habla - vinejo - 06-03-2012 06:32 PM Leuk, Nico, met die info erbij. Ik kan me bij saai wel wat voorstellen. Heb dat namelijk wel meer bij Spaanse wijnen.. RE: Bodegas Habla - nco - 06-03-2012 06:38 PM (06-03-2012 06:32 PM)vinejo schreef: Leuk, Nico, met die info erbij. Ja, het klikte gewoon niet... RE: Bodegas Habla - nco - 16-05-2012 10:42 AM Nog eens een flesje open gedaan en zéér interessante ervaring.... Op dag 1 dacht ik hij dat over zijn top was. Weinig of geen fruit, wrang/groene nasmaak, helemaal niet lekker en het scheelde niet veel of hij was in de gootsteen beland... Op dag 2: tiens, is dit dezelfde wijn als gisteren? Ineens wel wat fruit, de nasmaak was ook veel beter, veel minder groen Op dag 3: nog beter, nog mooier versmolten, alles zat nu nog beter ineen. Moraal van het verhaal (nogmaals): schrijf een wijn niet te rap af, zuurstof kan soms echt wel wonderen doen... Maar voor alle duidelijkheid (en zoals ik al schreef in mijn vorige post): ik vind dit geen topper (ga ook niet bijkopen), hij is OK maar een beetje te gewoon, mist wat eigenheid... RE: Bodegas Habla - fleer - 16-05-2012 04:07 PM Klopt, als ik mijn notes erbij neem, Habla 7 van 2007 dit jaar geproefd, heel gewoontjes en €30 maw onder de €15 vind je ook zo'n wijnen. RE: Bodegas Habla - vinejo - 16-05-2012 04:29 PM (16-05-2012 10:42 AM)nco schreef: Moraal van het verhaal (nogmaals): schrijf een wijn niet te rap af, zuurstof kan soms echt wel wonderen doen... Door alle wijnliefhebbers van buiten te leren en bij elke degustatie te herhalen!! RE: Bodegas Habla - Dc - 11-10-2013 10:05 AM Ik heb gisteren de Solum van 2010 opgen getrokken en was toch een aangename ervaring vond ik. Vol in de mond, mooie afdronk en zeker nog niet aan zijn top denk ik. Mag zeker nog even liggen want hij werd beter als hij wat geademd had. RE: Bodegas Habla - El Nicho - 03-02-2015 01:16 AM Habla N°6 2007 Vdt Extremadura Syrah 14,5% alcohol Gekocht bij LaBuenaVida, Mol (28,45 Euro) Imposante neus met veel zwart fruit, braambessen, nat mos, tabak, zoethout, grafiet, gemlalen peper. Ook in de mond bakken zwart fruit & rijpe kersen, pruimtabak en (cayenne)peper, rond & vlezig, zeer geconcentreerd, niet lomp, wel wat wollig. Habla is wat een 'design' domein en dat vertaalt zich ook in hun wijn. Niet alleen de flessen en de labels zijn zorgvuldig uitgekozen, ook de wijn zelf is uiterst modern gestyled. Deze habla N°6 is echter zeer vakkundig gemaakt : ondanks de concentratie is dit geen eentonige, lompe wijn ... al is het ook geen toonvoorbeeld van veelzijdigheid. Naar mijn gevoel eerder te vergelijken met Zuid-Afrika dan met Ausralië & in zijn stijl echt wel de moeite, al vind ik de jongste jaargangen minder sterk. Score : 91 RE: Bodegas Habla - El Nicho - 12-02-2015 01:04 AM Solum 2010 Vdt Extremadura Cabernet Sauvignon (45%), Syrah (35%), Tempranillo (20%) 14,5% alcohol Gekocht bij LaBuenaVida, Mol (12,26 Euro) Solum is/ was de instapwijn van het domein maar -klaarblijkelijk- enkel gemaakt voor de export, op hun site vind je geen info over deze wijn. Sinds jaargang 2012 hebben ze de wel de 'habla de la tierra' als starter wat, gezien de samenstelling, wss toch een andere wijn is. Deze laatste heb ik zelf ook nog niet gedronken. Uurtje voor consumptie geopend, geen karaf. In de neus mooi rood rijp fruit, rode besjes, aardbeien & kersen, wat cuberdons & winegums, potloodslijpsel, witte peper, zoethout & 'zoet piedje'. In de mond eveneens rijp doch donkerder fruit (donkere kersen), pruimtabak, behoorlijk kruidig, wat munt, goede beet, voldoende zuurtjes & mooi bittertje naar 't einde, tannines nog niet volledig versmolten. Een moderne, 'funky' wijn, stevig maar niet ééntonig die best nog een paar jaar op de teller heeft. Score : 88+ @Nco Kan je je het etiket nog herinneren van de Solum 2008 ? 2008 was de eerste jaargang van Solum en de eerste botteling (met een wit groot etiket) is mss P/K de beste wijn die ik ooit kocht (10 Euro). De laatste fles dronk ik een half jaartje geleden en deze was simpelweg fenomenabel, gaf hem 92 punten. De tweede botteling 2008 (met het landingsbaantje etiket), alsook de latere jaargangen haalden nooit meer dat niveau, al blijven het best zeer mooie wijnen RE: Bodegas Habla - vinejo - 12-02-2015 08:35 AM (12-02-2015 01:04 AM)El Nicho schreef: Solum 2010 Memorabel en fenomenaal in 1 woord, schitterend! RE: Bodegas Habla - nco - 13-02-2015 02:50 PM (12-02-2015 01:04 AM)El Nicho schreef: Solum 2010 Het was een smal zwart vertikaal etiket waar de letters SOLUM op hun zijnde opstonden... dus ik vermoed wat jij noemt het landingsbaan etiket alhoewel er geen landingsbaan opstaat :-) RE: Bodegas Habla - El Nicho - 13-02-2015 03:41 PM (12-02-2015 08:35 AM)vinejo schreef: Memorabel en fenomenaal in 1 woord, schitterend! Ondanks het uur van schrijven was het alcoholverbruik echt niet overmatig ... dichterlijke vrijheid, hé (13-02-2015 02:50 PM)nco schreef: Het was een smal zwart vertikaal etiket waar de letters SOLUM op hun zijnde opstonden... dus ik vermoed wat jij noemt het landingsbaan etiket alhoewel er geen landingsbaan opstaat :-) Klopt, het smal etiket was de tweede 'batch' 2008. Ik heb hier geen kennis van dat dit wettelijk überhaupt mogelijk is, maar voor mij waren dat 2 verschillende wijnen (éénmaal ook naast elkaar gedronken) Niet alleen een verschillend etiket, de eerste versie was niet gefilterd, de tweede wel ... de eerste ronduit formidabel (zeker na wat xtra jaren rust), de tweede zeer goed. RE: Bodegas Habla - fleer - 05-09-2015 09:49 PM De Habla7, is een blend van 40% Cabernet Sauvignon, 40% Tempranillo en 20% Petit Verdot die gedurende 13 maanden op nieuw Frans eiken vaten heeft gerijpt. De Cabernet Sauvignon geeft de wijn zijn diep kersenrode kleur, terwijl de Petit Verdot zorgt voor de purperen kleurnuance. Na 5h in de decanter komt hij helemaal open ... eentje van de bewaarkast en misschien daardoor nog iets te jong. Ik ga dit niet bijkopen ... een lekker wijntje 91p maar niet uitgesproken, geen specifiek karakter. Grts RE: Bodegas Habla - fleer - 21-10-2016 10:06 PM Habla 7 2007, mooi geëvolueerd, decanteren is niet nodig, perfect op dronk. Ik ben niet op de map gaan kijken waar deze bodega zich situeert maar er zijn overeenkomsten qua smaak met de Ribera del Duero ... doordat het een blend is heeft deze wijn zich beter ontwikkelt dan een 100% Tempranillo zou doen. 91p Grtz RE: Bodegas Habla - Dc - 17-10-2018 09:04 AM Habla 12 2011 100% Syrah Gisteren dikke 2u karaf gegeven. Donkere wijn Donker fruit maar je ruikt het nieuwe hout... Sterk, streng, in your face. Als ik het goed heb, ligt Habla in Extremadura (echt zuiden van Spanje). Je ruikt dit vind ik. Qua geur doet hij me te geconcentreerd aan. Iets waar ik de laatste tijd meer en meer van weg wil merk ik... Proeven dan: De geur trekt zich wat door in de wijn. Ook hier (té) geconcentreerd. Wel vlezige, volle wijn maar te... Ofwel heb ik dit te vroeg open gedaan ofwel vind ik het niet lekker . RE: Bodegas Habla - Olivier - 17-10-2018 09:38 AM (17-10-2018 09:04 AM)Dc schreef: Habla 12 2011 ik kan er mij iets bij voorstellen. Al eens wat noordelijke rhone geprobeerd? zal toch iets subtieler zijn... RE: Bodegas Habla - Dc - 17-10-2018 09:52 AM (17-10-2018 09:38 AM)Olivier schreef:Heb ik de laatste tijd wat van ingekocht .(17-10-2018 09:04 AM)Dc schreef: Habla 12 2011 Ik merk een evolutie op in mijn kelder. Los daarvan vond ik deze echt té. Ribera bvb kan ook echt van die krachtige wijnen voorbrengen, maar die vallen normaal ergens op hun plaats en dit gevoel had ik hier niet... RE: Bodegas Habla - fleer - 17-10-2018 10:01 AM Waarschijnlijk te vroeg open gedaan ... op de manier waarop je het beschrijft zou ik hem minstens 3 jaar laten liggen. Grtz |