wijnliefhebbers
Roborst 2012 - Part II - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: Onvergetelijke degustaties (/forum-64.html)
+--- Discussie: Roborst 2012 - Part II (/thread-1935.html)


Roborst 2012 - Part II - Bert - 17-06-2012 01:47 PM

WIT
1 - Malartic Lagravière 2007, Pessac

2 – Mas de Daumas Gassac 2008, VdP de l’Hérault

3 – Soula 2003, VdP des Côtes Catalanes

4 – Carbonnieux 2007, Pessac

ROOD
5 – Clos Saint Michel, Cuvée Reservée 2007, C9P

6 – Pesquié Quintessence 2009, Cote du Ventoux

7 – Quinta das Tecedeiras 2004, Douro (Portugal)

8 – Grand Puy Lacoste 2004, Pauillac

9 – Branaire Ducru 2001, Saint-Julien

10 – Monbousquet 1995, Saint-Emilion GC

11 – Dominus 2002, Napa Valley (USA)

12 – Troplong Mondot 2002, Saint-Emilion GC

13 - Smith Haut Lafitte 2006, Pessac

14 – Clos Triguedina, Prince Probus 2000, Cahors

15 – Poujeaux 2009, Moulis

16 – Saint Préfert 2010, C9P


RE: Roborst 2012 - Part II - Tienne - 17-06-2012 03:01 PM

Kick off met de Malartic Lagravière blanc 2007.

Onmiddelijk herkend als Sauvignon blanc (deze bevat 95%).
Maar is dit nu Loire of Bordeaux?

Afwijkend naar een mindere Carbonnieux 2007 die Doc kort ervoor had,
plaatste Bert deze in de koelemmer als extra fles.

Het duo wit (Mas Daumas Gassac 20082 & Soula 2003, VdP des Côtes Catalanes) was een enorme proefervaring.
De Mas Daumas Gassac 2008 had een zeker terughoudend karakter, was fris en elegant.
Deed me (stilzwijgend) wat denken aan Maconnais. Goed te horen dat er toch een 30%(?) chardonnay aanwezig was, samen met chenin en nog enkele lokale(?) druiven. Totaal verrast van de herkomst van deze wijn!

De Soula 2003, VdP des Côtes Catalanes had aanvankelijk een tinteling op de tong, die na een tijd verdween. Bigger dan de vorige en omschreven als meer bewaarwijn.
Frappant: 30%(?) sauvignon blanc, ook wat chenin?, grenache, en ..... 2003!
Nu nog een challenger voor deze witte 2003 ... no way!

Ondanks de goede reputatie van Carbonnieux, lag deze in de lijn van Doc's fles. Kon niet echt overtuigen en miste evenwicht.

De repasse van de Malartic was nog een tikkeltje beter na de caraffage.

And so was white...


RE: Roborst 2012 - Part II - doc - 17-06-2012 03:25 PM

1/De Malartic Lagravière 07 is de beste witte uit Bdx die ik ooit dronk ! Exotisch fruit, pompelmoeszeste, limoen, vanille alles in een heel delicaat evenwicht, uitmuntende finesse en bijzonder fijne zuurtjes. Enorm complex !

2/Mas Daumas Gassac 2008

25% Viognier – 25% Chardonnay – 25% Petit
Manseng – 15% Chenin Blanc & 10% d’une
collection de cépages dont le Courbu du Béarn, la
petite Arvine du Valais, le Rhole de Provence, la
Marsanne du Rhône et dix autres grandissimes
variètés Européennes.
Vinification : Macération pelliculaire pendant 5 à 7 jours.
Fermentation en cuve inox.
Elevage : Entre 2 à 4 mois en cuve inox.
Récolte : 100% Manuelle.
Rendement : 35 hl/ha

Stoofappels, krijt, floraal.

3/De Soula 2003 heeft volgende bedruiving en inderdaad hoog gelegen !

Terroirs de granites décomposés, entre 400 m et 550 m d'altitude

40% Grenache Blanc et Gris (vignes de 50 ans environ)
30% Sauvignon (vignes de 15 ans environ)
20% Marsanne, Roussanne (vignes de 20 ans environ)
10% Chenin (vignes de 15 ans environ)
Cépages
Rendement 12 hl/ha

Ik noteerde inderdaad ook restgas watte, heel aards en mineraal, grassig. Ongefilterd ?


RE: Roborst 2012 - Part II - Bert - 17-06-2012 04:01 PM

WIT
1 - Malartic Lagravière 2007, Pessac
Expressieve neus met ananas, exotisch fruit en perzik.
Klassewijn. Fraicheur, lange, fruitige afdronk.

2 – Mas de Daumas Gassac 2008, VdP de l’Hérault
Puur appelsap in de mond, zei Jo bij herproeven.
Kan op dag 2 enkel beaamd worden. Soepele wijn, fruitig (abrikoos, lychee) en floraal.

3 – Soula 2003, VdP des Côtes Catalanes
Troebele witte.
In de neus, de geur van dat builtje gekookte rijst dat je net opensnijdt. Aards en mineraal.

4 – Carbonnieux 2007, Pessac
Tegenvaller is hiet het trefwoord.
En herproeven kan ik nog niet meteen. Heb nu een Carbonnieux-frisco, want gisteren vergeten uit de vriezer te halen...

ROOD
5 – Clos Saint Michel, Cuvée Reservée 2007, C9P
Vegetaal, beetje alcohol, hoog in zuren. De gasten vroegen zich aanvankelijk af of het een franse was...

6 – Pesquié Quintessence 2009, Cote du Ventoux
Vol & complex. Wordt snel als een 2009 herkend. Fruitige afdronk (vruchTenlikeur) waarbij de mond lekker warm wordt (14,5%Alc).

7 – Quinta das Tecedeiras 2004, Portugal
Zoethout, beetje leder, grafiet, zwart fruit, kruidnagel.
Een volle, mooi gestructureerde wijn met Chileens cassis-smaakje (vervaagd op dag 2).

8 – Grand Puy Lacoste 2004, Pauillac
Eerder frisse neus met tipje munt (net daardoor fris, natuurlijk), leder.
Een pure, loepzuivere, fijnkorrelige Pauillac. (Schoon gezegd, Jo :-) )

9 – Branaire Ducru 2001, Saint-Julien
Lekker soepele en romige St-Julien.
Trapje minder dan een Lagange of St Pierre.

10 – Monbousquet 1995, Saint-Emilion GC
Zo moet een klasse-Bdx zijn! Alles perfect versmolten. Op zijn hoogtepunt.
De gasten denken aan een linkeroever. NOT...

11 – Dominus 2002, Napa Valley
De Petrus van Amerika. Ongekende lengte in de mond. Vol & complex
Vergelijk het met die bolle wolken van een atoombom die maar blijven en blijven komen bovenop die andere... (toevallig dat dat bij deze Amerikaan wordt vernoemd hoor...)

12 – Troplong Mondot 2002, Saint-Emilion GC
Rubber, animale toetsen, leder, cacao, beetje stinken zelf. Lekker vegetale geëvolueerde Bdx, die unaniem als linkeroever werd bestempeld. Alweer: NOT! Twee super-Troplongs in drie weken.

13 - Smith Haut Lafitte 2006, Pessac
Niks genoteerd. Maar dat zal dan te wijten zijn geweest aan het genieten…
Super...

14 – Clos Triguedina, Prince Probus 2000, Cahors
Groene paprika, munt en eucalyptus in de neus.
Een klassevolle krachtpatser.

15 – Poujeaux 2009, Moulis
Elegante topwijn met een mooie structuur.
Doc dacht eerst efkes aan een 2009, maar dat werd weggelachen door de andere gasten die gokten op 2006-2001-2000-1999

16 – Saint Préfert 2010, C9P
Frisse neus. Luikse siroop in de mond, lange afdronk. DrInkplezier!


RE: Roborst 2012 - Part II - doc - 17-06-2012 04:06 PM

4/ Ik las eerst een Carbonnieux-fiasco Big Grin misschien ook ?

15/ Correctie: ik was redelijk overtuigd van 2009 zu, was m'n onmiddellijk gevoel hierbij, de wijn had nog een jonge, purperen schijn en gekleurde tranen en jong fruit ! Mrs was daar ook van overtuigd.
Matten ook ...


RE: Roborst 2012 - Part II - Bert - 17-06-2012 04:09 PM

(17-06-2012 04:06 PM)dr_magooo schreef:  15/ Correctie: ik was redelijk overtuigd van 2009 zu, de wijn had nog een jonge, purperen schijn en gekleurde tranen en jong fruit ! Weggelachen ...wie laatst lacht...
Matten was ook overtuigd dat het een jonge was...

Matten zei eerst 2006 en dan 2000, Doc:
heb dat met plezier genoteerd Smile

De millésimes regenden plotseling uit de hemel te Roborst !
(17-06-2012 04:06 PM)dr_magooo schreef:  4/ Ik las eerst een Carbonnieux-fiasco Big Grin misschien ook ?

Die ook ja Smile



RE: Roborst 2012 - Part II - doc - 17-06-2012 04:14 PM

Bijzonder thank you trouwens voor de vlugge impressies, Bert, ge doet u zelf alle eer aan !


RE: Roborst 2012 - Part II - doc - 17-06-2012 04:20 PM

13/ SHL 2006: champignons, munt, ceder, frisheid die bevestigd wordt in de mond ! Mooie wijn, misschien jong maar toch al zeer van te genieten. Opnieuw benieuwd naar de 1994 ! Die ondanks het verguisde millésime een uitmuntende wijn is.


RE: Roborst 2012 - Part II - Bert - 17-06-2012 04:27 PM

[attachment=342]Frisco....


RE: Roborst 2012 - Part II - don quichotte - 17-06-2012 04:29 PM

(17-06-2012 04:06 PM)dr_magooo schreef:  15/ Correctie: ik was redelijk overtuigd van 2009 zu, was m'n onmiddellijk gevoel hierbij, de wijn had nog een jonge, purperen schijn en gekleurde tranen en jong fruit ! Mrs was daar ook van overtuigd.
Matten ook ...

Very interesting.Rolleyes
Toen ik de Poujeaux 2009 voor het eerst dronk dacht ik :"is dit nu werkelijk Poujeaux " Deze 2009 is uitzonderlijk toegankelijk in vergelijking met alle andere voorgaande jaren die echte bewaarwijnen zijn en in hun jonge leeftijd eerder wat afschrikken dan een echt genoegen zijn. Ik denk dat ik hier uit ervaring spreek want er zijn bijna geen jaargangen van deze wijn sinds 1971 die ik niet gedronken hen.
De Poujeaux 2009 zeker een atypische Poujeaux.Sleepy
(17-06-2012 04:27 PM)Bert schreef:  Frisco....

Niet aan likken of je tong plakt vast.Wink


RE: Roborst 2012 - Part II - Bert - 17-06-2012 04:34 PM

(17-06-2012 04:29 PM)don quichotte schreef:  Very interesting.Rolleyes
Toen ik de Poujeaux 2009 voor het eerst dronk dacht ik :"is dit nu werkelijk Poujeaux " Deze 2009 is uitzonderlijk toegankelijk in vergelijking met alle andere voorgaande jaren die echte bewaarwijnen zijn en in hun jonge leeftijd eerder wat afschrikken dan een echt genoegen zijn. Ik denk dat ik hier uit ervaring spreek want er zijn bijna geen jaargangen van deze wijn sinds 1971 die ik niet gedronken hen.
De Poujeaux 2009 zeker een atypische Poujeaux.Sleepy

Zeker waar, Don.
Ik heb niet alle Poujeaux' sinds 1971 gedronken Wink, maar is idd een wijn die veroudering vraagt.
De 09 is direct bam erop.
Vandaag dag 2 gewoon zaaaalig, nie te doen


RE: Roborst 2012 - Part II - doc - 17-06-2012 04:34 PM

(17-06-2012 04:27 PM)Bert schreef:  Frisco....

applausapplausapplaus S C H I T T E R E N D E PIC ! Eiswein op z'n kop Wink


RE: Roborst 2012 - Part II - Tienne - 17-06-2012 05:32 PM

(17-06-2012 04:01 PM)Bert schreef:  WIT
1 - Malartic Lagravière 2007, Pessac
Expressieve neus met ananas, exotisch fruit en perzik.
Klassewijn. Fraicheur, lange, fruitige afdronk.

2 – Mas de Daumas Gassac 2008, VdP de l’Hérault
Puur appelsap in de mond, zei Jo bij herproeven.
Kan op dag 2 enkel beaamd worden. Soepele wijn, fruitig (abrikoos, lychee) en floraal.

3 – Soula 2003, VdP des Côtes Catalanes
Troebele witte.
In de neus, de geur van dat builtje gekookte rijst dat je net opensnijdt. Aards en mineraal.

4 – Carbonnieux 2007, Pessac
Tegenvaller is hiet het trefwoord.
En herproeven kan ik nog niet meteen. Heb nu een Carbonnieux-frisco, want gisteren vergeten uit de vriezer te halen...

ROOD
5 – Clos Saint Michel, Cuvée Reservée 2007, C9P
Vegetaal, beetje alcohol, hoog in zuren. De gasten vroegen zich aanvankelijk af of het een franse was...

6 – Pesquié Quintessence 2009, Cote du Ventoux
Vol & complex. Wordt snel als een 2009 herkend. Fruitige afdronk (vruchTenlikeur) waarbij de mond lekker warm wordt (14,5%Alc).

7 – Quinta das Tecedeiras 2004, Portugal
Zoethout, beetje leder, grafiet, zwart fruit, kruidnagel.
Een volle, mooi gestructureerde wijn met Chileens cassis-smaakje (vervaagd op dag 2).

8 – Grand Puy Lacoste 2004, Pauillac
Eerder frisse neus met tipje munt (net daardoor fris, natuurlijk), leder.
Een pure, loepzuivere, fijnkorrelige Pauillac. (Schoon gezegd, Jo :-) )

9 – Branaire Ducru 2001, Saint-Julien
Lekker soepele en romige St-Julien.
Trapje minder dan een Lagange of St Pierre.

10 – Monbousquet 1995, Saint-Emilion GC
Zo moet een klasse-Bdx zijn! Alles perfect versmolten. Op zijn hoogtepunt.
De gasten denken aan een linkeroever. NOT...

11 – Dominus 2002, Napa Valley
De Petrus van Amerika. Ongekende lengte in de mond. Vol & complex
Vergelijk het met die bolle wolken van een atoombom die maar blijven en blijven komen bovenop die andere... (toevallig dat dat bij deze Amerikaan wordt vernoemd hoor...)

12 – Troplong Mondot 2002, Saint-Emilion GC
Rubber, animale toetsen, leder, cacao, beetje stinken zelf. Lekker vegetale geëvolueerde Bdx, die unaniem als linkeroever werd bestempeld. Alweer: NOT! Twee super-Troplongs in drie weken.

13 - Smith Haut Lafitte 2006, Pessac
Niks genoteerd. Maar dat zal dan te wijten zijn geweest aan het genieten…
Super...

14 – Clos Triguedina, Prince Probus 2000, Cahors
Groene paprika, munt en eucalyptus in de neus.
Een klassevolle krachtpatser.

15 – Poujeaux 2009, Moulis
Elegante topwijn met een mooie structuur.
Doc dacht eerst efkes aan een 2009, maar dat werd weggelachen door de andere gasten die gokten op 2006-2001-2000-1999

16 – Saint Préfert 2010, C9P
Frisse neus. Luikse siroop in de mond, lange afdronk. DrInkplezier!

ROOD
5 – Clos Saint Michel, Cuvée Reservée 2007, C9P
Ik dacht dat we toch vrij vlug de zuidfranse toer opgingen. Bert gaf ons de pap in de mond, maar het was toch een aangename verrassing dat het deze wijn was.

6 – Pesquié Quintessence 2009, Cote du Ventoux
Deze was een mooi gevolg.
Als Fondrèche wat te is, een zeer mooi alternatief.

7 – Quinta das Tecedeiras 2004, Portugal
Mooi rijp maar niet overdone. Goed evenwicht en lengte.
Opnieuw verrassend en zeer mooi.
Portugal als stand-in voor Frankrijk.

8 – Grand Puy Lacoste 2004, Pauillac
Zoals vele 2004: fris.
Scoorde merkelijk beter dan de vorige GPL 2004.
Jo:"dit is overduidelijk, we zitten in B"

9 – Branaire Ducru 2001, Saint-Julien
Deze was helemaal niet cru: Mooi verouderd met mooie soeple lengte.

10 – Monbousquet 1995, Saint-Emilion GC
Vanaf hier werd een "trapje" hoger geschakeld.
Zeer mooie structuur, harmonieus, lang. Great wine!
Monbousquet kan niet ontgoochelen.
Opmerkelijk: alcoholgehalte 12.5

11 – Dominus 2002, Napa Valley
Opmerkelijk was de zeer gereserveerde neus.
In de mond tegenstaande was dit idd een atoombom!
Zeer gestructureerd en complex. Blijft maar komen.
2002? Welke topbordeaux kan dit zijn...?
Meesterlijke wijn.

12 – Troplong Mondot 2002, Saint-Emilion GC
Mijn eerste TplM en een zeer lekkere.

Trop long pour les invités? Suivant!

13 - Smith Haut Lafitte 2006, Pessac
Zeer gedistingeerd. Gelukkig niet volledig gesloten.
Topwijn en jaren te gaan.

14 – Clos Triguedina, Prince Probus 2000, Cahors
Deze was opnieuw een verrassing. Na het vorige geweld kwam deze wijn zeer goed tot zijn recht. Jo zat direct goed, Matten zat bij de tegenganger.
Deze komt nog altijd zeer jong over. Krachtig, maar zijdezacht en elegant.
Loved it.


15 – Poujeaux 2009, Moulis
We vonden het allen zeer goede wijn, al hadden we het vanaf hier wat moeilijker....

16 – Saint Préfert 2010, C9P Charles Guiraud.
Gecarafeerd en koel gehouden.
Geconcentreerd fris rood fruit.
Direct herkend als CdP. Zeer toegankelijk en lang.
Fris schenken is wel de boodschap, anders komt de alcolhol te veel opzetten (15).


RE: Roborst 2012 - Part II - Bert - 17-06-2012 06:43 PM

[attachment=343]


RE: Roborst 2012 - Part II - vinejo - 17-06-2012 11:47 PM

Bedankt voor de mooie TN' s, ik sluit me er volledig bij aan!

Ook voor mij was de Malartic mijn allerbeste witte Bordeaux-ervaring ever - dacht hier aan iets van Dageneau of zo - de 95% sauvignon hadden daar veel mee te maken. Toch onder de indruk van Doc en Mss die er de aop én zelfs het juiste Chateau op plakten!!

In rood zééer onder de indruk van Monbousquet en Smith Haut Lafite. En Dominus natuurlijk...
Voor de tweede keer op 3 weken ook mijn (nogal negatieve) perceptie van Troplng Mondot moeten herzien...


RE: Roborst 2012 - Part II - Mt - 18-06-2012 09:26 AM

Great memories! De meeste wijnen waren niet minder dan top he. Verrassende Portugees, knaller van een Cahors. Etc!


RE: Roborst 2012 - Part II - Mt - 18-06-2012 04:02 PM

En dan vergeet ik nog om lyrisch te doen over de Monbousquet, den Dominus (wat een monster. Volgens mij de Latour van Amerika Wink), de Smith H L, den Préfert, den Branaire (yum yum), ... .


RE: Roborst 2012 - Part II - Anne - 18-06-2012 05:15 PM

(17-06-2012 11:47 PM)vinejo schreef:  Voor de tweede keer op 3 weken ook mijn (nogal negatieve) perceptie van Troplng Mondot moeten herzien...

Don't shoot me, maar ik vond die te vegetaal, onrijp en de minste van de reeks.
Bert en C. bedankt om ons zo te soigneren, ik heb er met volle teugen van genoten! 't Was zalig!


RE: Roborst 2012 - Part II - vinejo - 18-06-2012 05:46 PM

(18-06-2012 05:15 PM)mrs_magooo schreef:  
(17-06-2012 11:47 PM)vinejo schreef:  Voor de tweede keer op 3 weken ook mijn (nogal negatieve) perceptie van Troplng Mondot moeten herzien...

Don't shoot me, maar ik vond die te vegetaal, onrijp en de minste van de reeks.

Ik proefde de 2002 oa op het Chateau zelf- met 8 andere wino' s. - niemand vond m toen lekker.
Dit was mijn TN:
"De 2002 was zoals ik ‘m eerder thuis al proefde. Onversmolten extractie, kort in de mond en even verleidelijk als Gerolf Annemans in minirok."
Zie ook hier:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/archive/2009/07/29/chateau-troplong-mondot.html

Derde fles viel ook tegen in eerste instantie, zie hier:

http://www.vinejo.freebb.be/thread-338-post-2003.html#pid2003

En zondag was ie (voor mij) dan eindelijk eens lekker - hoewel ik dat vegetale wel begrijp (reden dat we linkeroever zaten) - onrijp vond ik m echter zeker niet.

De minste van de reeks was voor mij de Branaire 2001 - slap en zonder profiel.
Ook ontgoocheld in de witte Mas de Daumas... te weinig complex voor een wijn met die reputatie.


RE: Roborst 2012 - Part II - Anne - 18-06-2012 05:54 PM

(18-06-2012 05:46 PM)vinejo schreef:  [quote='mrs_magooo' pid='26450' dateline='1340032533']
[quote='vinejo' pid='26439' dateline='1339969666']

even verleidelijk als Gerolf Annemans in minirok."

woeha


RE: Roborst 2012 - Part II - Mt - 18-06-2012 06:02 PM

Akkoord met de commentaren i.v.m. Troplong. (links en rechts, ja we waren goed bezig) Maar de Branaire vond ik zeker lekker. Toch echt niet slap. Deed een beetje aan een ronde rechteroever denken Cool.


RE: Roborst 2012 - Part II - vinejo - 18-06-2012 06:03 PM

(18-06-2012 06:02 PM)Matten schreef:  Deed een beetje aan een ronde rechteroever denken Cool.

Allez gij, en gij vond 'm lekker? Wink


RE: Roborst 2012 - Part II - Mt - 18-06-2012 06:06 PM

cheers


RE: Roborst 2012 - Part II - don quichotte - 18-06-2012 10:16 PM

(18-06-2012 05:15 PM)mrs_magooo schreef:  ......................................
Don't shoot me, maar ik vond die te vegetaal, onrijp en de minste van de reeks.

I Heart that.

Troplong Mondot is voor mij een overroepen wijn.
Heb op een bepaald ogenblik afgehaakt van deze nog te kopen.
De 1990 en de 1995 bv zijn volgens mij TM 's die nooit tot volwassenheid zijn gekomen en waar dan sommigen meer dan 100 Euro voor op 't tafel gooien. Huh

Nochtans zijn er anderen ( bv mijn dochter) die de 1990 zeer enthousiast benaderen.