wijnliefhebbers
Vinho Verde bij een barbecue van sardines en Assyrtiko 2010 Sigalas - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: Onvergetelijke degustaties (/forum-64.html)
+--- Discussie: Vinho Verde bij een barbecue van sardines en Assyrtiko 2010 Sigalas (/thread-2020.html)


Vinho Verde bij een barbecue van sardines en Assyrtiko 2010 Sigalas - de populist - 04-08-2012 06:42 PM

Wat was het weer een prachtige barbecue-avond gisteren. Spijtig genoeg regenachtig maar niet getreurd, de barbecue verhuisde naar het terras op de eerste verdieping, onder het afdakje aan de ingang van de woonkamer. De geur van verse Bretoense sardines op de barbecue is voor mij de helft van het feest. En inderdaad, toen ze uiteindelijk op de kolen terechtkwamen, kregen we door de geopende livingdeur geuren te ruiken die ons onmiddellijk naar Portugal katapulteerden. Zaaaalig.

Het moest een feest worden, dus geen diepgravende proeverij. De echtgenotes van de getrainde wijnproevers zaten mee aan de tafel en hebben zich volgens mij geen moment verveeld wanneer nu en dan wat proeftermen over de tafel rolden. Klagerige fadomuziek op de achtergrond, alle soorten slaatjes, stokbrood en amicaal gezelschap, top. En Vinho Verde natuurlijk, 6 in totaal.

Vinho Verde heet geen Vinho Verde door de groenige schijn van de wijn. Veel Vinho Verde uit de Minhostreek in het Noordwesten van Portugal is immers rood. Hij verlaat de streek zelden omdat hij -laat het me zo zeggen- wat een speciale smaak heeft (zurig, hard, ruw). De Verde uit Vinho Verde wijst op het jonge karakter van de wijn, vaak sprankelend. De wijn heeft inderdaad iets licht-jeugdig-ongecompliceerd... Vinho Verde kan trouwens ook schuimwijn zijn. We dronken wijn van Anselmo Mendes (basiscuvée, sappig), Quinta do Regueiro (mooie Alvarinho) en Afros.

De Vinho Verde wijn die de meeste oren deed flapperen was de Afros Loureiro 2010 (gekocht bij Amor Vini): limoen en peer in de neus, vol en rond in de mond, wat gebakken boter, zeer evenwichtig en fris in de afdronk. Iets origineels vonden we allemaal. 100% Loureiro dus. Ook de rode Afros Vinhao viel bij een aantal, zeker bij mij, in de smaak als ongecompliceerde, wat koppige (iets struikerig à la Cabernet Franc) maar toch verleidend fruitige wijn. Wat een rode tranen en uitzonderlijk veel depot. 100% Vinhao.

Na de 6 Portugese jongelingen bleef ik als wijngek wat op mijn honger zitten. Ik wou die avond toch nog iets drinken met pakken karakter, onpeilbare diepgang, verbazingwekkende complexiteit. Nee, ik haalde geen Chenin boven. Ik wou in de mediterraanse sfeer blijven. Het werd dus de niet houtgerijpte Assyrtiko 2010 van Sigalas, Assyrtico is één van mijn absolute lievelingsdruiven naast Chenin en Riesling. De wijnsfeer veranderde direct, de geuren waren moeilijk benoembaar, complex, vele laagjes, niemand vond onmiddellijk woorden tenzij rokerig. Dan kwam appel, duidelijk ziltig ook, zoute nootjes, citrus en in de mond boenwas, toch vrij vettig en rond voor een Assyrtiko, intrigerend, veel extract maar vooral ondefinieerbaar of beter ongrijpbaar qua geur en smaak. Nu ik hem herproef, denk ik het ondefinieerbare met de geur van artisjokharten te kunnen verbinden. Bijzonder minerale wijn met veel frisheid en lange afdronk. Uitzonderlijk voor een prijs van nog geen 13 euro (Pasqualino). Ik genoot enorm van de Assyrtikodans op het einde van de "proefsessie".


We sloten af met bevroren druiven, aardbeien, wat gesmolten chocolade, wat taart en een heerlijke Toscaanse Grappa. En zoals altijd werd het laat, blijven hangen in de zetels met een maat en opgaan in de nacht. 't is altijd hetzelfde, ik probeer het te vermijden maar ik vind de weg naar het bed op zo'n avonden maar moeilijk.


RE: Vinho Verde bij een barbecue van sardines en Assyrtiko 2010 Sigalas - vinejo - 04-08-2012 08:35 PM

Dank voor dit heerlijke verslag! respect
En weer wat bijgeleerd (vinho verde schuimwijn watte )


RE: Vinho Verde bij een barbecue van sardines en Assyrtiko 2010 Sigalas - doc - 04-08-2012 08:56 PM

Mooi, heel mooi ...


RE: Vinho Verde bij een barbecue van sardines en Assyrtiko 2010 Sigalas - Anne - 04-08-2012 09:07 PM

(04-08-2012 08:35 PM)vinejo schreef:  Dank voor dit heerlijke verslag! respect
En weer wat bijgeleerd (vinho verde schuimwijn watte )

Jaaa! en bevroren druiven!


RE: Vinho Verde bij een barbecue van sardines en Assyrtiko 2010 Sigalas - carl - 05-08-2012 07:45 PM

Zeer leerrijk en leuk verslag! Moet een top-avond geweest zijn.


RE: Vinho Verde bij een barbecue van sardines en Assyrtiko 2010 Sigalas - don quichotte - 05-08-2012 10:32 PM

(04-08-2012 06:42 PM)de populist schreef:  ................ De geur van verse Bretoense sardines op de barbecue is voor mij de helft van het feest. En inderdaad, toen ze uiteindelijk op de kolen terechtkwamen, kregen we door de geopende livingdeur geuren te ruiken die ons onmiddellijk naar Portugal katapulteerden. Zaaaalig...........................................

Je maakt me jaloers.Wink

Mag ik weten waar je deze verse Bretoense sardines ( Bretonse ?) op de kop wist te tikken?
Heb tevergeefs de voorbije week ook een bestelling van deze visjes bij twee bekende vishandels uit het Leuvense proberen te plaatsen voor gisteren zaterdag maar het resultaat was noppes.
Moest me dan tevreden stellen met sardine filets uit de supermarkt die niet die kwaliteit halen.
Ik rooster deze op een barbecue waar ik op het houtskoolvuur eenmaal volledig doorbrand een pak droge dennenappels op gooi die men op hun beurt volledig laat opbranden tot enkel de gloeiende koolresten overblijven. Tijdens het braden gooi ik ook nog wat droge tijm op het vuur.Resultaat:top klasse.

Tegen alle regels in serveerde ik deze met een Graves wijn ; Château de Chantegrive 2007 Cuvée Caroline. Resultaat: ook zaaalig.

Wat zou het nog meer geweest zijn met verse Bretonse sardines; die grote van rond de 25 cm?


RE: Vinho Verde bij een barbecue van sardines en Assyrtiko 2010 Sigalas - de populist - 06-08-2012 08:12 AM

(05-08-2012 10:32 PM)don quichotte schreef:  
(04-08-2012 06:42 PM)de populist schreef:  ................ De geur van verse Bretoense sardines op de barbecue is voor mij de helft van het feest. En inderdaad, toen ze uiteindelijk op de kolen terechtkwamen, kregen we door de geopende livingdeur geuren te ruiken die ons onmiddellijk naar Portugal katapulteerden. Zaaaalig...........................................

Je maakt me jaloers.Wink

Mag ik weten waar je deze verse Bretoense sardines ( Bretonse ?) op de kop wist te tikken?
Heb tevergeefs de voorbije week ook een bestelling van deze visjes bij twee bekende vishandels uit het Leuvense proberen te plaatsen voor gisteren zaterdag maar het resultaat was noppes.
Moest me dan tevreden stellen met sardine filets uit de supermarkt die niet die kwaliteit halen.
Ik rooster deze op een barbecue waar ik op het houtskoolvuur eenmaal volledig doorbrand een pak droge dennenappels op gooi die men op hun beurt volledig laat opbranden tot enkel de gloeiende koolresten overblijven. Tijdens het braden gooi ik ook nog wat droge tijm op het vuur.Resultaat:top klasse.

Tegen alle regels in serveerde ik deze met een Graves wijn ; Château de Chantegrive 2007 Cuvée Caroline. Resultaat: ook zaaalig.

Wat zou het nog meer geweest zijn met verse Bretonse sardines; die grote van rond de 25 cm?
Bij de Walvis in de Mechelsestraat kunt ge ze krijgen op bestelling en enkel op vrijdag, als ik dat goed begrepen heb. Succes!


RE: Vinho Verde bij een barbecue van sardines en Assyrtiko 2010 Sigalas - don quichotte - 06-08-2012 10:58 AM

(06-08-2012 08:12 AM)de populist schreef:  .....................
Bij de Walvis in de Mechelsestraat kunt ge ze krijgen op bestelling en enkel op vrijdag, als ik dat goed begrepen heb. Succes!

De winkel "Walvis" was één van de leveranciers waar ik een bestelling plaatste. Spijtig genoeg waren er uiteindelijk voorbijgaande vrijdag geen aangekomen. ( 2 x gebeld)
Men vertelde me toen dat ze deze slechts inkopen als de kwaliteit OK is.Huh


RE: Vinho Verde bij een barbecue van sardines en Assyrtiko 2010 Sigalas - Venne - 06-08-2012 11:52 PM

Jaja....als de prijs ok is zekers? Om goei marge te kunnen pakken..... Die op de naamsesteenweg?


RE: Vinho Verde bij een barbecue van sardines en Assyrtiko 2010 Sigalas - de populist - 07-08-2012 07:53 AM

(06-08-2012 11:52 PM)Venne schreef:  Jaja....als de prijs ok is zekers? Om goei marge te kunnen pakken..... Die op de naamsesteenweg?

Mechelsestraat winkelwandelstraat nog geen 9 euro kilo vrijdag laatstleden afgehaald en donderdagmorgen besteld


RE: Vinho Verde bij een barbecue van sardines en Assyrtiko 2010 Sigalas - don quichotte - 07-08-2012 12:07 PM

(07-08-2012 07:53 AM)de populist schreef:  Mechelsestraat winkelwandelstraat nog geen 9 euro kilo vrijdag laatstleden afgehaald en donderdagmorgen besteld

@ Populist

Mijn ervaring met de "Walvis" uit de Mechelsestraat is als volgt.
Donderdag verleden week belde ik nog eens of de bestelde visjes er vrijdag zouden zijn. Men was nog niet zeker en vroeg me rond 10 uur vrijdag terug te bellen.
Vrijdag rond 10 uur; de camion was nog niet langs geweest en men vroeg me rond de middag terug te bellen. Heb dit gedaan rond 2...3 uur.Er waren toen nog geen sardientjes te vinden. Ben toen maar langs de Carrefour gereden waar ze enkel de "fileekes" ervan hadden.( zijn nooit zo vers)

Ben je die van jou na 3 uur gaan ophalen?


RE: Vinho Verde bij een barbecue van sardines en Assyrtiko 2010 Sigalas - de populist - 07-08-2012 01:40 PM

(07-08-2012 12:07 PM)don quichotte schreef:  
(07-08-2012 07:53 AM)de populist schreef:  Mechelsestraat winkelwandelstraat nog geen 9 euro kilo vrijdag laatstleden afgehaald en donderdagmorgen besteld

@ Populist

Mijn ervaring met de "Walvis" uit de Mechelsestraat is als volgt.
Donderdag verleden week belde ik nog eens of de bestelde visjes er vrijdag zouden zijn. Men was nog niet zeker en vroeg me rond 10 uur vrijdag terug te bellen.
Vrijdag rond 10 uur; de camion was nog niet langs geweest en men vroeg me rond de middag terug te bellen. Heb dit gedaan rond 2...3 uur.Er waren toen nog geen sardientjes te vinden. Ben toen maar langs de Carrefour gereden waar ze enkel de "fileekes" ervan hadden.( zijn nooit zo vers)

Ben je die van jou na 3 uur gaan ophalen?

Tegen 4 uur, denk ik. Ik heb precies chance gehad