wijnliefhebbers
WILT GE WIJN MET WEINIG SULFIET, DRINK DAN SHERRY! - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: Media, blogs, artikels (/forum-67.html)
+--- Discussie: WILT GE WIJN MET WEINIG SULFIET, DRINK DAN SHERRY! (/thread-2043.html)


WILT GE WIJN MET WEINIG SULFIET, DRINK DAN SHERRY! - de populist - 15-08-2012 01:45 PM

Het leven kan soms eenvoudig zijn, een glaasje sherry Manzanilla Barbadillo extra dry, een bordje nootjes in het zomerse zonnetje en een boek, over wijn natuurlijk. Nog geen 6 euro voor dit hemels verfijnde drankje, minstens 3 jaar op Solera onder een gistlaagje. En toch zo goedkoop. In Champagne gaat ge kassa betalen als de wijn 3 jaar sur lie heeft gelegen! Vorige week dronk ik de Papirusa van Lustau, man, man, man, ge weet nie wat ge proeft, zo complex en geraffineerd, 6 euro ook, maar voor een half flesje (let wel dat ge hem vers koopt (minder dan 1 jaar gebotteld, en liefst minder), bij leverancier die hem geen twee jaar in zijn kelders laat liggen, zoals ik vorig jaar meemaakte, wijn was gewoon bruin aan het worden en plat).

Tijdens de productie van Sherry wordt zeer weinig sulfiet gebruikt. Twee belangrijke redenen: 1. de flor, het gistlaagje dat de wijn afschermt van de zuurstof in de niet helemaal gevulde vaten, kan er gewoon niet tegen. 2. Bij botteling gaat men amper of geen sulfiet toevoegen omdat sulfiet acetaldehyden bindt waardoor ze geurloos worden. Die acetaldehyden maken nu precies het typische sherrygeurtje dat we niet kwijt willen natuurlijk.

IK VIND HET ONDERTUSSEN WEL VERMOEIEND, AL DAT GEDOE OVER SULFIETARME WIJNEN. Er wordt de consument voortdurend dingen voorgelogen, zeer vaak uit commerciële overwegingen. 1) sulfiet kunt ge niet ruiken in wijn. Ik heb experimenten meegemaakt met zeer hoge dosissen sulfiet in water, de hoeveel sulfiet die in wijn wordt gebruikt, ruik je amper. En het ruikt niet naar een afgebrande lucifer, hoogstens naar wat Dafalgan bruis. Toch zijn er mensen die zweren dat ze het ruiken... wellicht ruiken ze gewoon reductieve geuren (zwavelverbindingen) die niks maar ook niks met toegevoegd sulfiet te maken hebben. 2) Sulfiet zorgt niet voor hoofdpijn, daar is medische consensus over. Wel hartkloppingen of ademhalingsmoeilijkheden bij een kwart van de astmapatienten. Ongelofelijk hoe zelfs wijnautoriteiten dit verhaaltje over hoofdpijn blijven rondbazuinen, hoe is dat in godsnaam mogelijk? 3) toxiciteit heeft alles met hoeveelheid te maken, de hoeveelheid sulfiet in wijn is niet toxisch. Uiteraard is matigheid in gebruik ten zeerste gewenst en wordt er zeker mee overdreven! Sulfiet in grote hoeveelheid kan het geurpallet van wijnen aanzienlijk platleggen.

Wijnen zonder toegevoegde sulfiet zijn riskant (oxidatie, microbiologische bezoedeling, hergisting, minder edele sherrygeurtjes etc.) maar als het meezit kunnen ze fantastisch zijn, vooral in rood.

Zijt ge gevoelig aan sulfiet, probeer dan eens een Manzanilla of een Fino! Sherry staat qua kwaliteit gewoon aan de top van de witte wijnen. Prijs-kwaliteit door niks te kloppen en koop je eens wat duurdere zoals de Papirusa van Lustau of de San Leon van Arguëso, rond de 10 euro (dezelfde kwaliteit bij andere witte wijn betaal je minstens 20 euro).

LAAT ONS GEWOON MEER SHERRY DRINKEN. MANZANILLA, FINO en soms es een AMONTILLADO EN OLOROSO. WAAR WACHTEN WE NOG OP?

(En waarom deze wijn geen plaats geven op het forum....?)

Een sherryverhaaltje van mijn hand: http://www.winetasting.be/nl/Info/WineTales/?art=39657

(Mijn schrijfsels kan je volgen na Friend Request op facebook; http://www.facebook.com/photo.php?fbid=227871170669032&set=a.154579001331583.29528.100003384526115&type=1)


RE: WILT GE WIJN MET WEINIG SULFIET, DRINK DAN SHERRY! - koen - 16-08-2012 10:11 AM

(15-08-2012 01:45 PM)de populist schreef:  Het leven kan soms eenvoudig zijn, een glaasje sherry Manzanilla Barbadillo extra dry, een bordje nootjes in het zomerse zonnetje en een boek, over wijn natuurlijk. Nog geen 6 euro voor dit hemels verfijnde drankje, minstens 3 jaar op Solera onder een gistlaagje. En toch zo goedkoop. In Champagne gaat ge kassa betalen als de wijn 3 jaar sur lie heeft gelegen! Vorige week dronk ik de Papirusa van Lustau, man, man, man, ge weet nie wat ge proeft, zo complex en geraffineerd, 6 euro ook, maar voor een half flesje (let wel dat ge hem vers koopt (minder dan 1 jaar gebotteld, en liefst minder), bij leverancier die hem geen twee jaar in zijn kelders laat liggen, zoals ik vorig jaar meemaakte, wijn was gewoon bruin aan het worden en plat).

Awel hier krijg ik goesting van ... zal me ne leverancier moeten zoeken Slurp


RE: WILT GE WIJN MET WEINIG SULFIET, DRINK DAN SHERRY! - koen - 22-01-2013 11:24 AM

Eindelijk eens de Papirusa geproefd en bingo ... dit proeft als een mengeling van wijn en sherry (een wijnsherry) inderdaad complex en elegant, beendroog maar toch een mooie volheid ... roept bij mij meer associaties met jura non-oullié op dan met "klassieke sherry". Ben fan


RE: WILT GE WIJN MET WEINIG SULFIET, DRINK DAN SHERRY! - carl - 22-01-2013 10:12 PM

Vandaag nog eens een Tio Pepe (de fino sherry van Gonalez Byass) gedronken. Hoewel ik deze drank meer met de zomerse temperaturen van Andalusië associeer had ik er vandaag nog eens serieus zin in. Blijkbaar was ik niet alleen Smile
Ondanks de massale productie van deze wijn haalt deze toch steevast een hoog niveau. Ondanks het duidelijk oxidatieve karakter heeft deze wijn toch ook altijd een zekere molligheid en volheid. Ook is er sprake van een zeker zilt karakter , alhoewel niet zo sterk als sommige Manzanilla's kunnen hebben. Afgezien van het koude weer een leuke aperitief. 86


RE: WILT GE WIJN MET WEINIG SULFIET, DRINK DAN SHERRY! - koen - 22-01-2013 10:20 PM

zit nu aan ne winterse droge beaume de venise ... karakter in het glas ... TN morgen


RE: WILT GE WIJN MET WEINIG SULFIET, DRINK DAN SHERRY! - fleer - 10-06-2013 09:32 AM

What happens to wine as it ages?

The aromatic composition of the wine changes: fruity esters are reduced as other flavours develop. The SO2 content is reduced. In particular, the amount of free SO2 [the SO2 that actively reverses oxidation processes] gets less and less. This means that the wine is more susceptible to oxidation. It changes the aroma from fruity to caramel-like, then on to Sherry and a bread-like aroma.
http://www.blog.liv-ex.com/liv-ex-interviews/

Met andere woorden, Sherry heeft altijd een laag SO2 gehalte, anders zou het geen Sherry zijn.


RE: WILT GE WIJN MET WEINIG SULFIET, DRINK DAN SHERRY! - de populist - 10-06-2013 10:40 AM

(10-06-2013 09:32 AM)fleer schreef:  What happens to wine as it ages?

The aromatic composition of the wine changes: fruity esters are reduced as other flavours develop. The SO2 content is reduced. In particular, the amount of free SO2 [the SO2 that actively reverses oxidation processes] gets less and less. This means that the wine is more susceptible to oxidation. It changes the aroma from fruity to caramel-like, then on to Sherry and a bread-like aroma.
http://www.blog.liv-ex.com/liv-ex-interviews/

Met andere woorden, Sherry heeft altijd een laag SO2 gehalte, anders zou het geen Sherry zijn.
Yep, sherry-makers gebruiken stikstof als anti-oxidant.


RE: WILT GE WIJN MET WEINIG SULFIET, DRINK DAN SHERRY! - doc - 10-06-2013 01:02 PM

(10-06-2013 10:40 AM)de populist schreef:  
(10-06-2013 09:32 AM)fleer schreef:  What happens to wine as it ages?

The aromatic composition of the wine changes: fruity esters are reduced as other flavours develop. The SO2 content is reduced. In particular, the amount of free SO2 [the SO2 that actively reverses oxidation processes] gets less and less. This means that the wine is more susceptible to oxidation. It changes the aroma from fruity to caramel-like, then on to Sherry and a bread-like aroma.
http://www.blog.liv-ex.com/liv-ex-interviews/

Met andere woorden, Sherry heeft altijd een laag SO2 gehalte, anders zou het geen Sherry zijn.
Yep, sherry-makers gebruiken stikstof als anti-oxidant.

Kun je daar nog iets meer toelichting over geven ?


RE: WILT GE WIJN MET WEINIG SULFIET, DRINK DAN SHERRY! - de populist - 10-06-2013 03:02 PM

(10-06-2013 01:02 PM)doc schreef:  
(10-06-2013 10:40 AM)de populist schreef:  
(10-06-2013 09:32 AM)fleer schreef:  What happens to wine as it ages?

The aromatic composition of the wine changes: fruity esters are reduced as other flavours develop. The SO2 content is reduced. In particular, the amount of free SO2 [the SO2 that actively reverses oxidation processes] gets less and less. This means that the wine is more susceptible to oxidation. It changes the aroma from fruity to caramel-like, then on to Sherry and a bread-like aroma.
http://www.blog.liv-ex.com/liv-ex-interviews/

Met andere woorden, Sherry heeft altijd een laag SO2 gehalte, anders zou het geen Sherry zijn.
Yep, sherry-makers gebruiken stikstof als anti-oxidant.

Kun je daar nog iets meer toelichting over geven ?
Wel, omdat sulfiet acetaldehyden bindt (die typische sherry-aroma's geven) en dus onruikbaar maakt, gebruiken sherry-makers zoals Arguëso stikstof als manier om te maken dat hun sherry, bv tijdens overhevelingen en bij botteling niet oxideert. Beetje stikstof in de fles, dan vullen. Geen of minimale hoeveelheden toegevoegde sulfiet dus. Maar stikstof is bijlange niet zo efficiënt als sulfiet, dus die Fino's gewoon snel opdrinken.


RE: WILT GE WIJN MET WEINIG SULFIET, DRINK DAN SHERRY! - doc - 10-06-2013 03:09 PM

(10-06-2013 03:02 PM)de populist schreef:  
(10-06-2013 01:02 PM)doc schreef:  
(10-06-2013 10:40 AM)de populist schreef:  
(10-06-2013 09:32 AM)fleer schreef:  What happens to wine as it ages?

The aromatic composition of the wine changes: fruity esters are reduced as other flavours develop. The SO2 content is reduced. In particular, the amount of free SO2 [the SO2 that actively reverses oxidation processes] gets less and less. This means that the wine is more susceptible to oxidation. It changes the aroma from fruity to caramel-like, then on to Sherry and a bread-like aroma.
http://www.blog.liv-ex.com/liv-ex-interviews/

Met andere woorden, Sherry heeft altijd een laag SO2 gehalte, anders zou het geen Sherry zijn.
Yep, sherry-makers gebruiken stikstof als anti-oxidant.

Kun je daar nog iets meer toelichting over geven ?
Wel, omdat sulfiet acetaldehyden bindt (die typische sherry-aroma's geven) en dus onruikbaar maakt, gebruiken sherry-makers zoals Arguëso stikstof als manier om te maken dat hun sherry, bv tijdens overhevelingen en bij botteling niet oxideert. Beetje stikstof in de fles, dan vullen. Geen of minimale hoeveelheden toegevoegde sulfiet dus. Maar stikstof is bijlange niet zo efficiënt als sulfiet, dus die Fino's gewoon snel opdrinken.

Merci Stefaan, lijkt eigenlijk heel logisch...


RE: WILT GE WIJN MET WEINIG SULFIET, DRINK DAN SHERRY! - koen - 03-06-2014 05:23 PM

Het is sherry week !!!!

Laat de flessen maar komen. Jammer dat er voor België niet zo veel op de kalender staat.

http://www.isherryweek.com/