wijnliefhebbers
Oude Geuze - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Het hoeft niet altijd wijn te zijn (/forum-45.html)
+--- Forum: Andere dranken (/forum-46.html)
+--- Discussie: Oude Geuze (/thread-2073.html)


Oude Geuze - Johan M. - 31-08-2012 01:06 PM

Voor de liefhebbers van wijn en bier: geen betere symbiose van beide werelden dan in Oude Geuze...

Oude Geuze Oud Beersel

Nog een vrij "jonge" Oud Beersel en voor mij van alle Oude Geuzes degene die het meest neigt naar de traditionele gekende bieren. De hoppige toets die heel goed doorkomt vind ik niet zo terug bij Boon, Drie Fonteinen en co. In de mond aanvankelijke een aangename bitterheid gevolgd door de typische zurigheid van de Geuze. Zeer mooi product.


RE: Oude Geuze - Terretoir - 31-08-2012 05:23 PM

Top topic!

Altijd al een grote geuze fan geweest ik. Van Boon ben ik wel niet zo een fan..


RE: Oude Geuze - Johan M. - 31-08-2012 06:03 PM

(31-08-2012 05:23 PM)Tom T schreef:  Top topic!

Altijd al een grote geuze fan geweest ik. Van Boon ben ik wel niet zo een fan..

Drie Fonteinen is voor mij nog altijd de beste. Oud Beersel vind ik ook beter dan Boon, al moet ik diens Mariage Parfait nog eens proberen.


RE: Oude Geuze - jazzper - 31-08-2012 06:29 PM

tilquin is ongelofelijk!
één van de mooiste bierervaringen ooit was een paar magnums van 20j oude geueze van 3 fonteinen


RE: Oude Geuze - carl - 31-08-2012 09:00 PM

Ik heb nog een paar fleskes in de kelder steken van deze lekkernijen. Ik zal er nog eens eentje moeten bovenhalen Smile


RE: Oude Geuze - 33S - 31-08-2012 09:09 PM

Ik heb telkens 2 flessen van de Marriage Parfait van Boon liggen, 2003 t.e.m. 2007. Moeilijk om van af te blijven. Onlangs bij de brouwer wel alle resterende grote flessen van de 2005 meegepakt.


RE: Oude Geuze - Johan M. - 31-08-2012 09:44 PM

(31-08-2012 09:09 PM)33S schreef:  Ik heb telkens 2 flessen van de Marriage Parfait van Boon liggen, 2003 t.e.m. 2007. Moeilijk om van af te blijven. Onlangs bij de brouwer wel alle resterende grote flessen van de 2005 meegepakt.

Marriage Parfait 2005 (75 cl) ligt hier ook nog te wachten, naast oudere jaargangen van Oud Beersel, Hansens, 3 Fonteinen, Girardin en de "gewone" Boon.

Ik moet dringend nog eens de Girardin proberen, vond ik enkele jaren terug eigenlijk tegenvallen. Misschien ondertussen wat minder scherp dan destijds...


RE: Oude Geuze - Terretoir - 31-08-2012 09:47 PM

Ik moet wel zeggen dat ik enkel nog maar de gewone Boon heb gedronken... Dus misschien ook eens de andere proberen?


RE: Oude Geuze - carl - 21-04-2013 07:10 PM

Vandaag 3 brouwerijen bezocht in het teken van de Toer de Geuze 2013. Dit is een tweejaarlijks evenement waarbij 9 brouwerijen hun deuren openzetten in de buurt van Beersel en Dworp. Zelf zijn we langsgeweest bij Oud Beersel, 3 Fonteinen en Hanssens Artisanaal . Vooral van de eerste 2 was ik onder de indruk en daar heb ik dus ook een voorraadje Oude Geuze, Kriek en Framboises ingeslagen. Bij Hanssens wel enkele Oude Geuze Mega Blends 2013 aangekocht. Dit is een mengeling van Lambieks van de 9 deelnemende brouwerijen die enkel die dag te koop is.


RE: Oude Geuze - Corto - 21-04-2013 08:30 PM

(21-04-2013 07:10 PM)carl schreef:  Bij Hanssens wel enkele Oude Geuze Mega Blends 2013 aangekocht. Dit is een mengeling van Lambieks van de 9 deelnemende brouwerijen die enkel die dag te koop is.
Met een beetje geluk is die soms nadien ook nog te vinden bij bepaalde drankencentrales.


RE: Oude Geuze - JT - 21-04-2013 09:11 PM

(21-04-2013 07:10 PM)carl schreef:  Vandaag 3 brouwerijen bezocht in het teken van de Toer de Geuze 2013. Dit is een tweejaarlijks evenement waarbij 9 brouwerijen hun deuren openzetten in de buurt van Beersel en Dworp. Zelf zijn we langsgeweest bij Oud Beersel, 3 Fonteinen en Hanssens Artisanaal . Vooral van de eerste 2 was ik onder de indruk en daar heb ik dus ook een voorraadje Oude Geuze, Kriek en Framboises ingeslagen. Bij Hanssens wel enkele Oude Geuze Mega Blends 2013 aangekocht. Dit is een mengeling van Lambieks van de 9 deelnemende brouwerijen die enkel die dag te koop is.

Ben zowat overal geweest. Ging zeer vlot, de brouwerijen liggen allemaal niet zover uit elkaar. Vele interessante nieuwigheden gezien en gekocht.
Bij Tilquin, de 'Tilquin Oude Quetsche' is een lambiek met blauwe pruimen uit de Elzas. Bij Hanssens, de 'Schaarbeekse kriekenlambiek' nu voor het eerst gebrouwen. Bij 3 Fonteinen, de 'Oude kriek Intense Red' met 40% krieken. Bij De Cam, de 'Lambiek Special' met gele kruisbes, braambessen en zure kersen. Bij Boon, de 'Mono Blend VAT 44' en natuurlijk de 'Mega Blend 2013' Zal veel te proeven hebben komende maanden. Kwestie van voort te kunnen ... tot de volgende 'Tour de Geuze' in 2015 Tongue


RE: Oude Geuze - doc - 22-04-2013 12:42 AM

(21-04-2013 07:10 PM)carl schreef:  Vandaag 3 brouwerijen bezocht in het teken van de Toer de Geuze 2013. Dit is een tweejaarlijks evenement waarbij 9 brouwerijen hun deuren openzetten in de buurt van Beersel en Dworp. Zelf zijn we langsgeweest bij Oud Beersel, 3 Fonteinen en Hanssens Artisanaal . Vooral van de eerste 2 was ik onder de indruk en daar heb ik dus ook een voorraadje Oude Geuze, Kriek en Framboises ingeslagen. Bij Hanssens wel enkele Oude Geuze Mega Blends 2013 aangekocht. Dit is een mengeling van Lambieks van de 9 deelnemende brouwerijen die enkel die dag te koop is.

Eigenlijk iets wat al een heel tijdje door m'n kop spookt om 's te doen ! Een paar Geuze brouwerijen bezoeken. Misschien toch een gedacht voor volgend jaar !


RE: Oude Geuze - JT - 22-04-2013 09:18 AM

(22-04-2013 12:42 AM)doc schreef:  
(21-04-2013 07:10 PM)carl schreef:  Vandaag 3 brouwerijen bezocht in het teken van de Toer de Geuze 2013. Dit is een tweejaarlijks evenement waarbij 9 brouwerijen hun deuren openzetten in de buurt van Beersel en Dworp. Zelf zijn we langsgeweest bij Oud Beersel, 3 Fonteinen en Hanssens Artisanaal . Vooral van de eerste 2 was ik onder de indruk en daar heb ik dus ook een voorraadje Oude Geuze, Kriek en Framboises ingeslagen. Bij Hanssens wel enkele Oude Geuze Mega Blends 2013 aangekocht. Dit is een mengeling van Lambieks van de 9 deelnemende brouwerijen die enkel die dag te koop is.

Eigenlijk iets wat al een heel tijdje door m'n kop spookt om 's te doen ! Een paar Geuze brouwerijen bezoeken. Misschien toch een gedacht voor volgend jaar !

Dan moet je helaas wachten tot 2015 doc. Het was weer een zeer gezellige bedoening, en bijna overal kreeg je een proevertje onder de vorm van een één of tweejarige lambiek. Aangenaam fris en bevat zeer weinig alcohol zodat je veilig de toer kan doen.


RE: Oude Geuze - jr02 - 22-04-2013 09:25 AM

Oude Geuze haalt het nieuwsblad;
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130421_00549150


RE: Oude Geuze - Corto - 24-04-2013 10:17 PM

(22-04-2013 09:25 AM)jr02 schreef:  Oude Geuze haalt het nieuwsblad;
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130421_00549150
Jammer dat dergelijke praktijken plaatsvinden. Ik ben een Geuze liefhebber en heb verscheidene flessen van meer dan 10 jaar oud in de kelder. Over het algemeen biedt een oude Geuze een schitterende artisanale ervaring aan een betaalbare prijs. Ik zou nooit een dergelijke artificieel gelimiteerde en doelbewust overprijsde editie aanschaffen. Voor die prijs kan ik in de plaats tientallen andere Geuzes kopen en ik vermoed dat deze peperdure Geuze niet 10 keer beter zal smaken.


RE: Oude Geuze - Venne - 24-04-2013 10:39 PM

oude geuze ?:-)
Weer de vraag, wanneer spreek je over oude geuze?
da's de madeira van het bier....


RE: Oude Geuze - JT - 25-04-2013 08:59 AM

(24-04-2013 10:39 PM)Venne schreef:  oude geuze ?:-)
Weer de vraag, wanneer spreek je over oude geuze?
da's de madeira van het bier....

Je kan er hier meer over te weten komen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Geuze


RE: Oude Geuze - Corto - 25-04-2013 01:14 PM

(24-04-2013 10:39 PM)Venne schreef:  oude geuze ?:-)
Weer de vraag, wanneer spreek je over oude geuze?
da's de madeira van het bier....
Zie ook: http://www.zythos.be/dossiers/geuze/index.html voor meer uitleg omtrent de verschillende soorten Geuze.
Voor zeer veel informatie omtrent Geuze, verwijs ik je met plezier door naar het literaire werk van Jef van den Steen.

Wat de mogelijke ouderdom betreft: 20 jaar en meer zou vlot haalbaar moeten wezen. Mijn oudste flessen zijn momenteel flessen van 75 cl met een ouderdom van een 15tal jaar van Oud Beersel (nog van voor de heropstart). Die vallen nog steeds zeer te genieten. Zeer zacht van smaak vergeleken met de jonge versie (de zuren zijn zeer verminderd).


RE: Oude Geuze - 33S - 30-05-2013 12:04 PM

Gisteren de 'nieuwe' oude geuze van Timmermans gedronken. Zeer jong nog, veel zuren, precies of er was citroensap bijgekapt, mist wat bitterheid en complexiteit. Wel niet wrang en heel toegankelijk voor een oude geuze.

Voorlopig niet m'n favoriet, maar zal de andere fles een paar jaar vergeten en dan wordt het misschien wel wat.


RE: Oude Geuze - shiraz - 31-05-2013 02:59 PM

Voor liefhebbers van speciale bieren en de brasseriekeuken --> http://www.heerenvanliedekercke.be . Uitgeroepen tot het beste bierrestaurant van de wereld (http://www.ratebeer). Persoonlijk vind ik dat je meer moet gaan voor de bieren dan voor de keuken.


RE: Oude Geuze - Vinogan(s) - 31-05-2013 03:12 PM

(31-05-2013 02:59 PM)shiraz schreef:  Voor liefhebbers van speciale bieren en de brasseriekeuken --> http://www.heerenvanliedekercke.be . Uitgeroepen tot het beste bierrestaurant van de wereld (http://www.ratebeer). Persoonlijk vind ik dat je meer moet gaan voor de bieren dan voor de keuken.

Akkoord


RE: Oude Geuze - JT - 31-05-2013 05:36 PM

(31-05-2013 02:59 PM)shiraz schreef:  Voor liefhebbers van speciale bieren en de brasseriekeuken --> http://www.heerenvanliedekercke.be . Uitgeroepen tot het beste bierrestaurant van de wereld (http://www.ratebeer). Persoonlijk vind ik dat je meer moet gaan voor de bieren dan voor de keuken.

Als je je graag blauw betaald voor een speciaal bier moet je zeker bij de 'Heeren' gaan.
En ja wat is de quote van Ratebier nog waard, ik heb me er al meermaals aan geërgerd. Sad


RE: Oude Geuze - 33S - 15-06-2013 09:45 PM

Tweede en laatste fles van de Mono Blend VAT 44 van Boon. Niet kunnen wachten om dit te laten rijpen, maar nu al fantastisch. 8,5°, dus geen doordrinker, maar de houtopvoeding(in een vat van meer dan 100 jaar oud geeft deze serieus wat complexiteit. Wel niet goedkoop (meer dan 5 euro voor 37,5cl, maar z'n geld toch waard m.i.).

Net de Mariage Parfait 2003 koud gezet om er een wedstrijdje van te maken.


RE: Oude Geuze - vinejo - 16-06-2013 01:27 AM

(15-06-2013 09:45 PM)33S schreef:  Tweede en laatste fles van de Mono Blend VAT 44 van Boon.

Net de Mariage Parfait 2003 koud gezet om er een wedstrijdje van te maken.

Te zat om de uitslag nog te posten? Wink


RE: Oude Geuze - 33S - 16-06-2013 08:27 PM

Inderdaad Wink

Ik moet ook toegeven dat de Mariage Parfait uiteindelijk gewonnen is, nog meer complexiteit (appelsienschil).


RE: Oude Geuze - carl - 18-06-2013 10:31 PM

Vandaag een 75 cl-fles Oude Geuze van Oud Beersel uit de kelder getrokken. Flesje is ondertussen al 2 jaar oud (maart 2011) en de hoogste zuren zijn al wat verdwenen. Romigheid en versmoltenheid zijn in de plaats gekomen maar de zuren steken ook nog hier en daar de kop op wat voor een lekker evenwicht zorgt. 88+


RE: Oude Geuze - Innesto - 18-06-2013 11:16 PM

(18-06-2013 10:31 PM)carl schreef:  Vandaag een 75 cl-fles Oude Geuze van Oud Beersel uit de kelder getrokken. Flesje is ondertussen al 2 jaar oud (maart 2011) en de hoogste zuren zijn al wat verdwenen. Romigheid en versmoltenheid zijn in de plaats gekomen maar de zuren steken ook nog hier en daar de kop op wat voor een lekker evenwicht zorgt. 88+

Hier vandaag een "Kriek" van Oud Beersel...cheers


RE: Oude Geuze - JT - 19-06-2013 11:22 AM

(15-06-2013 09:45 PM)33S schreef:  Tweede en laatste fles van de Mono Blend VAT 44 van Boon. Niet kunnen wachten om dit te laten rijpen, maar nu al fantastisch. 8,5°, dus geen doordrinker, maar de houtopvoeding(in een vat van meer dan 100 jaar oud geeft deze serieus wat complexiteit. Wel niet goedkoop (meer dan 5 euro voor 37,5cl, maar z'n geld toch waard m.i.).

Net de Mariage Parfait 2003 koud gezet om er een wedstrijdje van te maken.

Is moeilijk te vergelijken ne Mariage Parfait van 2003 met de Vat 44 alhoewel deze laatste reeds in 2008 werd gebrouwen en in 2010 gebotteld. De Vat 44 is zeer lekker wanneer je hem enkele uren op voorhand in de koelkast zet, je kan deze dan gerust als aperitief schenken. Het is een zeer zachte sprankelende geuze, die gerust naast de beste Champagne kan staan en is nog veel goedkoper ook.
Ik heb alvast mijn voorraadje opgeslagen tijdens de toer de geuze met 3 dozen van 12 flesjes. De houdbaarheidsdatum is immers 31-08-2030.
Over het algemeen zijn de geuzes van BOON zeer zachte geuzes.


RE: Oude Geuze - 33S - 19-06-2013 12:00 PM

Ik heb maar 2 kleine flesjes gekocht bij de lokale bierhandelaar, heb ik wel spijt van want zal nu wel uitverkocht zijn. Was inderdaad een moeilijke vergelijking omwille van het verschil in evolutie. De MP 2003 is de oudste Geuze die ik ooit dronk, was een fantastische ervaring die naar meer doet verlangen.

Die bierhandel (Willems in Grobbendonk) heeft trouwens een fantastisch assortiment. Zowat alle Oude Geuzes (bv. ook Tilquin en Moriau, die laatste is een van m'n favorieten, ook een zachte geuze), vaak ook speciale blends (of verschillende cuvées van Cantillon). Vorige keer waren er zelfs Duitsers speciaal tot daar gekomen om een hele voorraad in te slaan.


RE: Oude Geuze - JT - 19-06-2013 12:31 PM

(19-06-2013 12:00 PM)33S schreef:  Ik heb maar 2 kleine flesjes gekocht bij de lokale bierhandelaar, heb ik wel spijt van want zal nu wel uitverkocht zijn. Was inderdaad een moeilijke vergelijking omwille van het verschil in evolutie. De MP 2003 is de oudste Geuze die ik ooit dronk, was een fantastische ervaring die naar meer doet verlangen.

Die bierhandel (Willems in Grobbendonk) heeft trouwens een fantastisch assortiment. Zowat alle Oude Geuzes (bv. ook Tilquin en Moriau, die laatste is een van m'n favorieten, ook een zachte geuze), vaak ook speciale blends (of verschillende cuvées van Cantillon). Vorige keer waren er zelfs Duitsers speciaal tot daar gekomen om een hele voorraad in te slaan.

Ik ga ook geregeld naar Willems om mijn voorraad aan te vullen. Is bovendien een van de goedkoopste. Soms ook bij de Bierschuur in Groot-Bijgaarden, deze hebben ook een schitterend assortiment.
Vergeet ook niet de Girardin oude geuze (zwart etiket) een van de goedkoopste geuzes, maar zeer lekker en de 3 Fonteinen.
Persoonlijk vind ik de Bio Cantillon Oude Geuze zeer lekker.
De Vat 44 is nog te koop bij webshop etregourmet aan 7,37 euro zie ik (nog 13 voorradig!!!) Ikzelf heb bij deze webshop al verschillende malen bieren besteld en was telkens zeer correct geleverd na enkele dagen en zeer goed verpakt.
http://www.bieresgourmet.be/catalog/index.php?zenid=1939035e14721779edfbb8a59313389a&main_page=index&manufacturers_id=21&zenid=1939035e14721779edfbb8a59313389a


RE: Oude Geuze - Corto - 20-06-2013 02:16 PM

(19-06-2013 12:31 PM)JT schreef:  De Vat 44 is nog te koop bij webshop etregourmet aan 7,37 euro zie ik (nog 13 voorradig!!!)

Zelf vind ik bieren zoals de VAT 44 of Armand's 4 veel te duur als ik ze vergelijk met de standaard Oude Geuze Boon, de Boon Mariage Parfait of de standaard Drie Fonteinen. Maar blijkbaar is er een markt voor omdat bepaalde liefhebbers sowieso met alle plezier grof geld betalen voor "gelimiteerde en speciale" oplages.
Zolang de brouwers nog steeds hun normale - sowieso ook al schitterende - Geuzes blijven maken aan een betaalbare prijs, stoort het me niet echt. En als iemands volledige gamma te duur wordt, koop ik wel Geuzes van een andere producent. Keuze genoeg wat schitterende Geuzes betreft: Boon, 3 Fonteinen, Hanssens, Girardin, Oud Beersel, Cantillon, De Cam, ...


RE: Oude Geuze - JT - 20-06-2013 02:48 PM

(20-06-2013 02:16 PM)Corto schreef:  
(19-06-2013 12:31 PM)JT schreef:  De Vat 44 is nog te koop bij webshop etregourmet aan 7,37 euro zie ik (nog 13 voorradig!!!)

Zelf vind ik bieren zoals de VAT 44 of Armand's 4 veel te duur als ik ze vergelijk met de standaard Oude Geuze Boon, de Boon Mariage Parfait of de standaard Drie Fonteinen. Maar blijkbaar is er een markt voor omdat bepaalde liefhebbers sowieso met alle plezier grof geld betalen voor "gelimiteerde en speciale" oplages.
Zolang de brouwers nog steeds hun normale - sowieso ook al schitterende - Geuzes blijven maken aan een betaalbare prijs, stoort het me niet echt. En als iemands volledige gamma te duur wordt, koop ik wel Geuzes van een andere producent. Keuze genoeg wat schitterende Geuzes betreft: Boon, 3 Fonteinen, Hanssens, Girardin, Oud Beersel, Cantillon, De Cam, ...

Op de webshop zijn ze natuurlijk duurder dan bij de brouwerij of in de gespecialiseerde bierhandel. Wat betreft de Armand's Lente, Zomer, Herfst en Winter zijn zeer duur, daar heb je wel gelijk in. Maar deze werden wel gebrouwen uit financiele noodzaak om de heropstart van brouwerij 3 Fonteinen te financieren, nadat nagenoeg alle bouwsels verloren gingen door een defecte termostaat! En het duurt dan vele jaren om de lambiek te laten rijpen voor er opnieuw geuze kan gemaakt worden, bijgevolg jaren nagenoeg geen inkomsten!
Wanneer je bedenkt dat er 5 jaren voorafgaan vooraleer het eerste flesje VAT 44 van BOON kon verkocht worden is 5 euro helemaal niet duur, zelfs belachelijk goedkoop! Weet je dat er verschillende geuzestekers amper het hoofd boven water kunnen houden, en sommigen nog een bijberoep doen om te overleven. Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is.


RE: Oude Geuze - Corto - 20-06-2013 03:42 PM

(20-06-2013 02:48 PM)JT schreef:  Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is.
De Vega Sicilia Unico bijvoorbeeld. Die krijgt een vatrijping van tenminste 7 jaar.
Er zijn ook tal van ports en madeira's die langer dan 5 jaar op vat rijpen.


RE: Oude Geuze - vinejo - 20-06-2013 03:51 PM

(20-06-2013 03:42 PM)Corto schreef:  
(20-06-2013 02:48 PM)JT schreef:  Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is.
De Vega Sicilia Unico bijvoorbeeld. Die krijgt een vatrijping van tenminste 7 jaar.
Er zijn ook tal van ports en madeira's die langer dan 5 jaar op vat rijpen.

Maar die kosten wel pákken meer dan 5 euro natuurlijk... Terwijl het genot niet per sé hoger ligt vermoed ik. t Is een kwestie van cultuur blijkbaar, wijn mag peperduur zijn maar als een flesje bier 5 euro kost schreeuwt men moord en brand ( cfr de WestVleteren discussie ooit op dit forum)
Anderzijds, om de beste kwaliteitswijnen te maken zijn er idd ook wel heel wat jaren nodig in de meeste gevallen. Om nog maar te zwijgen over wijn van oude stokken-rekenen we dat ook mee? ;-)


RE: Oude Geuze - JT - 20-06-2013 04:03 PM

(20-06-2013 03:51 PM)vinejo schreef:  
(20-06-2013 03:42 PM)Corto schreef:  
(20-06-2013 02:48 PM)JT schreef:  Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is.
De Vega Sicilia Unico bijvoorbeeld. Die krijgt een vatrijping van tenminste 7 jaar.
Er zijn ook tal van ports en madeira's die langer dan 5 jaar op vat rijpen.

Maar die kosten wel pákken meer dan 5 euro natuurlijk... Terwijl het genot niet per sé hoger ligt vermoed ik. t Is een kwestie van cultuur blijkbaar, wijn mag peperduur zijn maar als een flesje bier 5 euro kost schreeuwt men moord en brand ( cfr de WestVleteren discussie ooit op dit forum)
Anderzijds, om de beste kwaliteitswijnen te maken zijn er idd ook wel heel wat jaren nodig in de meeste gevallen. Om nog maar te zwijgen over wijn van oude stokken-rekenen we dat ook mee? ;-)

Vinejo is me juist voor, kwaliteitswijnen is natuurlijk een ander paar mouwen. En Ports en Madeira's zijn dan weer versterkte wijnen. Is totaal niet te vergelijken he Corto. Corto gaat hier wel over de prijs ten opzichte van het jarenlange brouw en rijpingsproces!


RE: Oude Geuze - Corto - 20-06-2013 04:17 PM

(20-06-2013 03:51 PM)vinejo schreef:  
(20-06-2013 03:42 PM)Corto schreef:  
(20-06-2013 02:48 PM)JT schreef:  Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is.
De Vega Sicilia Unico bijvoorbeeld. Die krijgt een vatrijping van tenminste 7 jaar.
Er zijn ook tal van ports en madeira's die langer dan 5 jaar op vat rijpen.

Maar die kosten wel pákken meer dan 5 euro natuurlijk... Terwijl het genot niet per sé hoger ligt vermoed ik. t Is een kwestie van cultuur blijkbaar, wijn mag peperduur zijn maar als een flesje bier 5 euro kost schreeuwt men moord en brand ( cfr de WestVleteren discussie ooit op dit forum)
Anderzijds, om de beste kwaliteitswijnen te maken zijn er idd ook wel heel wat jaren nodig in de meeste gevallen. Om nog maar te zwijgen over wijn van oude stokken-rekenen we dat ook mee? ;-)
Ik heb de indruk dat bier ondergewaardeerd wordt omdat het zo "goedkoop" is vergeleken met andere alcoholische dranken. We mogen ons echter gelukkig prijzen dat we over tal van verrukkelijke én betaalbare bieren beschikken (Rodenbach bv.). Ik heb er niets op tegen dat mensen extra veel betalen voor "spécialekes "(zelf koop ik ook af en toe wat bieren van bv. de Struise Brouwers of Alvinne, Rodenbach Vintage, Cuvée van de keizer, ...) . Als ik echter vergelijkbare alternatieven kan vinden voor een fractie van de prijs, kies ik wel deze voor courante consumptie.

Ik denk dat niet alleen met betrekking tot bepaalde bierprijzen moord en brand wordt geschreeuwd. Ik heb verleden jaar nog een flesje Romanée-Conti zien liggen in de Galéries Lafayette aan 31.000 (inderdaad: 3 nullen) euro. Ook van bepaalde whisky's zoals Brora en Port Ellen, weet ik dat de kans klein is dat ik er ooit een flesje van in huis haal.
En elk jaar weer lees ik "moord en brand artikelen" omtrent de prijzen van de nieuwe Bordeaux jaargang.
Ach, ik denk sowieso dat het geld dat men bepaalde zaken waard acht zeer subjectief is.

(20-06-2013 04:03 PM)JT schreef:  kwaliteitswijnen is natuurlijk een ander paar mouwen. En Ports en Madeira's zijn dan weer versterkte wijnen. Is totaal niet te vergelijken he Corto.
Tja, je schreef "Noem me eens één wijn waaraan 5 jaar werk is. ", maar gaf geen criteria waaraan deze moest voldoen. Rolleyes


RE: Oude Geuze - vinejo - 20-06-2013 07:13 PM

(20-06-2013 04:17 PM)Corto schreef:  We mogen ons echter gelukkig prijzen dat we over tal van verrukkelijke én betaalbare bieren beschikken

Soo right punk


RE: Oude Geuze - 33S - 08-11-2013 01:25 PM

Een spiegeleike, wat boerehesp mee in de pan en dan een Geuze Moriau erbij. Kan weinig tegenop!


RE: Oude Geuze - doc - 09-11-2013 02:11 AM

(08-11-2013 01:25 PM)33S schreef:  Een spiegeleike, wat boerehesp mee in de pan en dan een Geuze Moriau erbij. Kan weinig tegenop!

Verdomme, ik smaak het tot hier man ! 't Doet me denken aan garnalen met Rodenbach aan de kust met zicht op een koppel duinen Smile


RE: Oude Geuze - carl - 09-11-2013 03:03 AM

(09-11-2013 02:11 AM)doc schreef:  
(08-11-2013 01:25 PM)33S schreef:  Een spiegeleike, wat boerehesp mee in de pan en dan een Geuze Moriau erbij. Kan weinig tegenop!

Verdomme, ik smaak het tot hier man ! 't Doet me denken aan garnalen met Rodenbach aan de kust met zicht op een koppel duinen Smile

Elke regio zijn streekgerechten en -bieren, hé.


RE: Oude Geuze - BrunoB - 12-11-2013 01:46 PM

prijzen/werk mbt wijn en bier vergelijken is zoals appelen met peren. Jullie gaan voorbij aan de hele dimensie van de wijnbouwer: aankoop/bewerken van het terroir, snoeiwerk, alea van de weersomstandigheden en daarmee samenhangende moeilijke beslissingen, oogst ...
Behoudens vergissing zijn er geen biermakers die "cultivateur" zijn, enkel "eleveur". Eerlijkheidshalve merk ik op dat veel wijnmakers ook negociant zijn en dus (deels) op vergelijkbare leest werken als bierbrouwers, maar dit is naar mijn inschatting geen meerderheid. Ik vind beide evenwel fantastische producten.


RE: Oude Geuze - Olivier - 17-05-2015 01:18 PM

De oude gueuze aan het drinken van Tilquin. Zalig! Perfect als aperitief. Leve oude geuze!


RE: Oude Geuze - 33S - 22-08-2015 10:31 PM

Mariage Parfait 2009 grote fles. De scherpe kantjes zijn er vanaf, en drinkt nu echt heerlijk. Perfect evenwicht tussen bitter, zuur en wat zoet.

Doet me hieraan denken (maar dan iets minder zoet natuurlijk):

[Afbeelding: wilkinson.jpg]


RE: Oude Geuze - Olivier - 26-03-2016 08:39 PM

Golden doesjel van 3 fonteinen. Subtiele en complexe aroma's. Heerlijk spel van zuren en bitterke. Waarom drink ik dit niet vaker eigenlijk?


RE: Oude Geuze - Dc - 19-04-2018 09:37 AM

Het is er het weer voor om nog eens een geuze te ontkurken denk ik dan.
Als ik dit topic door lees, moet ik wel toegeven dat ik mijn geuzes meestal jong drink.
Worden die écht beter met ouderen?
Iemand die ik ken en geuze gebrouwd heeft, zegt dat die gemaakt zijn om te consumeren binnen de 4 jaar... Ze kunnen uiteraard veel langer mee, maar je wint er niets mee.
Akkoord? Smile


RE: Oude Geuze - Corto - 19-04-2018 10:01 AM

(19-04-2018 09:37 AM)Dc schreef:  Het is er het weer voor om nog eens een geuze te ontkurken denk ik dan.
Als ik dit topic door lees, moet ik wel toegeven dat ik mijn geuzes meestal jong drink.
Worden die écht beter met ouderen?
Iemand die ik ken en geuze gebrouwd heeft, zegt dat die gemaakt zijn om te consumeren binnen de 4 jaar... Ze kunnen uiteraard veel langer mee, maar je wint er niets mee.
Akkoord? Smile

Niet akkoord ;-). Als je volop van de aanwezige zuren wilt genieten, kan je inderdaad het beste je geuze ASAP drinken.
Als je Geuze laat ouderen, verdwijnen de zuren naar de achtergrond en komen andere aroma's meer naar de voorgrond. Je krijgt meer body en een "completer", "evenwichtiger", bier vindt ik.

Dit kan wel enorm verschillen, zelfs m.b.t. flessen met een identieke inhoud.
Ik heb nog wat Oud Beersel van een 20-tal jaar liggen en de flesvariatie is enorm. Sommige flessen zijn formidabel en bevatten nog wat subtiele zuren, andere zijn stukken minder.
Verleden week heb ik wegens terrasjesweer een Megablend 2009 gedronken, die was schitterend en kan volgens mij zeker nog een paar jaar liggen en nog beter worden.

Ik vind de discussie een beetje vergelijkbaar met Orval: zeer jong drinken of wat (of heel wat) langer wachten. Elke stijl heeft zijn liefhebbers.


RE: Oude Geuze - 33S - 19-04-2018 11:13 AM

Ook niet akkoord, maar het is net als bij veel wijn zoeken naar het juiste tijdstip.

Ik vind ze jong zeer lekker (heel moeilijk trouwens om er lang vanaf te blijven), maar pakweg de Marriage Parfait van Boon vind ik het best na een aantal jaren flesrust.

Zo dronk ik de Marriage Parfait 2003 in 2010 en 2013 en telkens zeer goed. Vorig jaar de laatste 2003 gedronken en die was minder, maar dat kan natuurlijk ook pech geweest zijn.

Zou het zeker wel eens proberen om een paar flessen lang te laten liggen, want voor het geld moet je het niet laten. Ik heb mijn oudere geuze (2005-2009) vorig jaar allemaal soldaat gemaakt omwille van de mindere ervaring met die laatste 2003. Denk eerlijk gezegd ook niet dat ze nog beter gaan worden als ze al 10 jaar oud zijn. Heb nu nog maar 1 fles liggen uit 2010, het geboortejaar van mijn zoon, die ga ik wel nog houden tot minstens 2026 Tongue

Edit: onlangs ook een gewone Geuze gedronken van Cantillon gebotteld in 2013 en die paar jaar rust doet de scherpe kanten toch wat verminderen en de complexiteit iets toenemen.


RE: Oude Geuze - Jordaens - 19-04-2018 12:15 PM

Voor mij moet ge geen bier (te) lang wegleggen, dan gaat er m.i. teveel smaak verloren. Maar "smaak" is hier inderdaad het sleutelwoord en daar valt niet over te discussiëren, naar het schijnt.