Perticaia, Umbria - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Italië (/forum-13.html) +--- Forum: Toscane, midden-Italië (/forum-17.html) +--- Discussie: Perticaia, Umbria (/thread-2131.html) |
Perticaia, Umbria - 33S - 28-09-2012 09:56 PM Dit domein verdient z'n eigen topic ... Net de Montefalco Rosso 2008 gedronken. Hoewel ik dacht dat hij nog 3 jaar kon gebruiken om op z'n best te zijn, kon ik er toch niet afblijven. Echter geen spijt van. Zéér mooi aan 12 euro (superiore). Discrete, subtiele neus, met eerder rood fruit. In de mond een ronde wijn met rijpe tannines, drinkt echt vlot weg. Vooral de kruidigheid spreekt me aan. Mooie blend overigens: 60% Sangiovese, 15% Sagrantino, 15% Colorino, 10% Merlot. Eerstdaags gaat de Trebbiano Spoletino voor de boeg ... RE: Perticaia, Umbria - 33S - 01-10-2012 10:49 PM Vandaag bij een Risotto van tuinkruiden ('t loopt helaas op z'n eind) de Trebbiano Spoletino van Perticaia geopend. Fantastische druif, aanvankelijk prefereerde ik de Cantina Novelli, maar na deze ervaring, begin ik te twijfelen. Beide zeer goed! Ik doe weer beroep op een hulplijn, omdat ik het zelf niet lyrischer kan omschrijven... TREBBIANO SPOLETINO Umbria IGT 2009, Perticaia. Deze wijn klatert veelbelovend in ons glas en heeft een intens heldere en lichtgele kleur. Deze wijn werd pas heel laat geoogst eind oktober) en werd na de gisting nog eens 6 maanden in contact gelaten met de gistresten zodat hij een complexer en gevarieerder boeket zou ontwikkelen. En dat is heel goed gelukt, want deze trebbiano spoletino heeft naast het obligate parfum van geel fruit ook nog eens de verfijnde geur van witte peper, bloesems en zelfs al wat honing. De hoofdmoot wordt echter uitgemaakt door het intense, redelijk tropische fruit dat bijna uit het glas zou durven springen. Witte peer, gele pruim, groene appel, harde perzik, verse ananas en knapperig sterfruit: de hele fruitkorf is aanwezig en is absoluut niet beschaamd om het achterste van z´n tong te laten zien. Een neus waar je gerust een kwartier aan zou kunnen snuffelen dus. De eerste slok blijkt erg verfrissend en dorstlessend te zijn. Het jonge tropische fruit laat zich natuurlijk als eerste gelden met citroen, verse ananas en sinaasappel, groene kiwi, rabarber en erg veel witte en roze pompelmoes. Redelijk zurig en bitter dus, maar met zo´n intense smaak dat het niet eentonig wrang gaat smaken. De gele pruimen, jonge abrikozen en nectarines, verse ananas en groene appel zorgen voor de nodige zomerse sfeer in de smaak en de 13% alcohol is gelukkig niet overdreven. Nu is de balans mooi in evenwicht tussen de onbezonnenheid van het fruitige en het ietwat strengere van het kruidige. Doe daar nog eens een intens bittere en erg lange afdronk bovenop en je weet dat, ook al lijkt de prijs op het eerste zicht eerder aan de hoge kant, je met dit buitenbeentje zeker waar voor je geld krijgt. Prijskwaliteit:***1/2. Frank Pelgroms. Te verkrijgen bij Umbria en Superiore.de, liefst bij eerstgenoemde. RE: Perticaia, Umbria - vinejo - 01-10-2012 11:49 PM (01-10-2012 10:49 PM)33S schreef: Vandaag bij een Risotto van tuinkruiden ('t loopt helaas op z'n eind) de Trebbiano Spoletino van Perticaia geopend. Fantastische druif, aanvankelijk prefereerde ik de Cantina Novelli, maar na deze ervaring, begin ik te twijfelen. Beide zeer goed! Inderdaad, veel mooier kan je deze wijn niet beschrijven denk ik..! Prijs a d hoge kant? 15-20 euro? RE: Perticaia, Umbria - 33S - 02-10-2012 09:11 AM Rond de 10 euro bij Superiore, 13,3 bij Umbria. RE: Perticaia, Umbria - koen - 02-10-2012 04:17 PM (01-10-2012 11:49 PM)vinejo schreef:(01-10-2012 10:49 PM)33S schreef: Vandaag bij een Risotto van tuinkruiden ('t loopt helaas op z'n eind) de Trebbiano Spoletino van Perticaia geopend. Fantastische druif, aanvankelijk prefereerde ik de Cantina Novelli, maar na deze ervaring, begin ik te twijfelen. Beide zeer goed! hmm mijn kritische ik .... overdaad schaadt, als ik een TN zie die zomaar eventjes 17 aromas uit een wijn haalt dan ontgaat mij de indruk niet dat deze mijnheer eerder een proza-stukje wou schrijven dan een accurate omschrijving van de wijn ... aan de ander kant, de kans dat zijn lezers één van deze geuren herkent ligt natuurlijk een pak hoger RE: Perticaia, Umbria - 33S - 16-03-2015 10:48 AM Vrijdag Sagrantino 2005 gedronken. Aanvankelijk wat te koud en dat deed 'm jammer genoeg oneer aan. M'n vrouw vond het toen niks bijzonders. Het laatste glas was veruit het beste. Al redelijk wat tertiaire toetsen, maar sagrantinogewijs ook nog stevige tannines. Verder bewaarpotentieel is moeilijk in te schatten, ik dronk nog nooit een sagrantino die ouder was dan 10 jaar, maar 2 à 3 jaar extra mag geen probleem zijn. Dag erna wel enorme hoofdpijn, weet wel niet zeker of het door de wijn kwam (4 glazen ben ik wel gewoon). RE: Perticaia, Umbria - 33S - 14-06-2016 11:57 AM Dit weekend de Sagrantino 2006 gedronken. Zocht in het begin nog naar z'n beste vorm, maar presteerde uitmuntend op dag 2! Veel meer kwaliteit dan z'n broer uit 2005, met kans om nog beter te worden de komende jaren. Sagrantino is de wijn die mij tot liefhebber heeft gemaakt en vervolgens een paar keer heeft ontgoocheld, maar van uw eerste liefde onthou je vooral de goede herinneringen zeker? RE: Perticaia, Umbria - vinejo - 14-06-2016 06:35 PM (14-06-2016 11:57 AM)33S schreef: Dit weekend de Sagrantino 2006 gedronken. Zocht in het begin nog naar z'n beste vorm, maar presteerde uitmuntend op dag 2! Veel meer kwaliteit dan z'n broer uit 2005, met kans om nog beter te worden de komende jaren. Inderdaad, heb hetzelfde met mourvedre |