Maius 2006 - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Spanje/Portugal (/forum-15.html) +--- Forum: Ribera, Rioja, Priorat (/forum-20.html) +--- Discussie: Maius 2006 (/thread-2683.html) |
Maius 2006 - shiraz - 30-06-2013 07:32 PM Priorat is een kleine, unieke enclave met zwarte heuvels, waar al meer dan acht eeuwen dieprode, krachtige wijnen van buitengewone kwaliteit worden gemaakt. De Priorat streek kent sinds 2000 z'n eigen appelation, in het Spaans heet dat Denominación d'Origen Qualificada. Deze D.O. in het district Tarragona, ten zuiden van Barcelona, kwam gedurende het laatste decennium in de schijnwerpers te staan, nadat producenten nieuwe technologieën begonnen toe te passen. Sindsdien hebben de wijngaarden, die aan het begin van de jaren '80 van de 20e eeuw werden aangeplant met zowel Franse als inheemse druivensoorten, de zo bejubelde 'nieuwe Priorato's' geproduceerd. De Catalanen hebben jaren lang met ziel en zaligheid hun wijnen gemaakt en sinds enkele jaren wordt de Priorat eindelijk wereldwijd – van Amerika to Japan - gewaardeerd als kwaliteitswijn. De Prioratwijnen worden alom bewierookt en vinden hun opmars op de wijnkaart van menig gerenommeerd restaurant. Kortom, het wordt tijd om de Priorats te ontdekken . De wijngaarden in dit gebied liggen al dan niet op terrassen, tegen de flanken van de Serra del Montsant en bevinden zich op een hoogte van tussen de 300 en 700 meter. De bodem is hard en ruw met een ondergrond van rotsen, waardoor de wijnstokken geen kans hebben weg te spoelen. De van oorsprong vulkanische bodem bestaat vooral uit kwarts en zwarte leisteen, hier ook wel LLicorella genaamd. Het is dit terroir en de menging van oude – en nieuwe soorten die ervoor zorgen dat Priorat één van de meest nagevolgde Europese wijnbouwgebieden is geworden. Omdat de bodem arm is, moeten de wijnstokken diep wortelen op zoek naar water en voedsel. Het rendement ligt dan ook niet hoger dan ongeveer 15 hl/ha., hetgeen de kwaliteit en concentratie in de wijn positief beïnvloedt. De voornaamste druivensoorten in de streek, de garnacha tinta, oorspronkelijk dé Priorat druif, en de cariñena vullen elkaar perfect aan. De aroma's en zachtheid van de garnacha paren zich aan de stevigheid en kleur van de cariñena. Het klimaat is continentaal met lange, warme zomers ( tot zo'n 40°C), de invloed van de warme oostelijke Mistral-wind wordt in evenwicht gehouden door een koele noorderwind. Jaarlijks valt hier 400-600 mm neerslag, het meest in de perioden maart-april en oktober-november, de gemiddelde temperatuur ligt op 15°C en het aantal zonuren bedraagt 2600 Maius 2006 / 17€ / 13.5% alcohol / Montsant 50% Garnache, 30% Cabernet Sauvignon, 20% Mazuela carinena 20% van de wijn verouderd op eiken vaten Rode kersenkleur Volle minerale wijn,rood fruit, lichte houttoetsen, potloodpunt, een zeer lichte hint van kalissehout, goed geïntegreerde taninnes. Middellange afdronk Gedronken bij noord Amerikaanse striploin met béarnaisesaus en frietjes RE: Maius 2006 - Olivier - 01-07-2013 10:41 AM heb even moeten opzoeken wat kalissehout was. Is blijkbaar zoethout? Heb er meteen ook wat door bijgeleerd (bron wikipedia) : Zoethout is in de handel de aanduiding voor korte stukjes van de wortelstok van Glycyrrhiza glabra. Deze bevat een zoetstof die zo'n 30 tot 50 keer zo sterk is als suiker, maar niet schadelijk is voor de tanden[1]. Er moet flink op gekauwd en gezogen worden om de zoetstof te proeven. Toch werd zoethout — vooral door kinderen — gewaardeerd voordat de snoepindustrie deze markt overnam met veel makkelijker te consumeren producten. Het sap uit de wortel wordt gebruikt als grondstof voor drop, eventueel samen met het zout salmiak. De zoetstof in zoethout heet glycyrrhizinezuur, dit is een stof die de bloeddruk verhoogt. Zowel van drop als van zoethout is dit effect beschreven en dit kan tot klinisch significante hypertensie leiden[bron?]. |