wijnliefhebbers
Olivier Guyot, Marsannay - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html)
+--- Forum: Bourgogne (/forum-5.html)
+--- Discussie: Olivier Guyot, Marsannay (/thread-2721.html)


Olivier Guyot, Marsannay - vinejo - 17-07-2013 07:14 PM

Nog geen topic over deze klassieke wijnbouwer in de eerste (noordelijk gezien) wijngemeente van de Cotes de Nuits.
In 2011 bezochten we het domein. Goede ontvangst en mooie degustatie. Mooi in rosé, wit en rood. Geen crowdpleasers nochtans deze wijnen.

Over de rosé schreef ik hier in mei 2012:

Deze middag Bourgogne rosé van Olivier Guyot, licht en kruidig, iets té licht zelfs voor de toastjes met tapenade van olijven (bij nazicht: 11,5 C° slechts - een Bandolrosé heeft er algauw 13,5 en zou hier beter hebben gepast). - Maar zonder hapje was ie bijzonder lekker, fris, klein bittertje, een puur glasleegmakertje.

Over de witte in januari 2012:


Marsannay Blanc 09 Guyot
Allebei de gasten dachten aan sauvignon - begrijpelijk want heel fijn en mineraal in de neus, hoge zuren in de mond- een chardonnay op finesse die tijd nodig heeft.

En deze week dronk ik een rode, de Marsannay La Montagne 2009.

La Montagne is de topcuvee van het huis (in Marsannay dan toch, Guyot maakt ook Gevrey en Chambolle).
Eerste dag is deze wijn gesloten. Het aroma is na opschudden dan wel fijn en complex, in de mond is hij nogal hoog in zuren en vooral... heel bitter. Een onrijpe 2009,waar gaan we dàt schrijven? Op het domein vond ik deze wijn nochtans schitterend.
Na enkele uren was er lichte verbetering, vooral de neus werd van langsom mooier, maar de bitterheid bleef.
Ontgoocheling en het gevoel dat dit niet kan goed komen.
WRONG!
Schrijf nooit een wijn af op de eerste dag!!
De tweede dag was deze wijn schitterend. Rijp, zacht, aards, sappig, en vooral.. allesbehalve bitter. Echt waar (er waren drie getuigen), geen spatje, geen sikkepit, geen greintje bitterheid meer in deze wijn.
Hij kreeg dan ook 90++.

En, wat hebben we geleerd?
1/Marsannay is al een tijdje het prijs-kwaliteitswalhalla waar jammer genoeg meer en meer goudjagers hun weg vinden
2/olivier Guyot is een uitstekende wijnbouwer in de streek maar maakt wijnen die niet erg toegankelijk zijn en heel wat tijd vergen.
3/schrijf gerust OVER maar schrijf een wijn noot AF op de eerste dag!


RE: Olivier Guyot, Marsannay - Olivier - 17-07-2013 10:21 PM

Citaat:En, wat hebben we geleerd?

Jo Huysentruyt? Wink


RE: Olivier Guyot, Marsannay - vinejo - 17-07-2013 11:11 PM

(17-07-2013 10:21 PM)Olivier schreef:  
Citaat:En, wat hebben we geleerd?

Jo Huysentruyt? Wink

Ze noemen me wel eens SOS Jo maar dat heeft zeker niet met mijn kookkunsten te maken. Cool


RE: Olivier Guyot, Marsannay - doc - 18-07-2013 10:10 PM

Akkoord, hier kun je heel mooie wijnen kopen aan betaalbare prijzen zelfs van topdomeinen. Denk maar aan Trapet, Charlopin ...of Bart ...


RE: Olivier Guyot, Marsannay - vinejo - 05-04-2016 01:17 PM

Ik was van plan deze TN te noteren zoals hij hier zal komen te staan alvorens ik mijn eerste (vergeten) post had gelezen.
Ben zelf blij met mijn consistente bevindingen...

Marsannay Les Favieres 2008

Dag 1: hm, redelijk wat materie, maar die zuren en dat bitter, hoop dat dit morgen beter is.

Dag 2 : dju, geen echte beterschap, integendeel. Naast de Savigny van Muzard en de Morey van Lignier Michelot ga ik dit niet schenken, wijn zou afgaan als een gieter. Mist evenwicht, is onrijp. Een wijn die de typische foutjes van 2008 Bourgogne accentueert.

Dag 3: Pf, heeft deze wijn kurk of wa? Of een ander vuiligheidje? Komt nie goe..

Dag 4: Eerste glas: nog altijd iets van een vuil vat. Maar toch wel materie.
Glas 2: Ho, dat komt er hier door. Dat is precies wél rijp. Oké, tannines zijn nog steeds droger dan verwacht voor een Bourgogne, maar het fruit is mooi en elegant, met perfect ondersteunende zuurtjes.

Aldus is mijn conclusie dezelfde als die van mijn eerste post.
En mijn overblijvende flesjes Guyot laat ik nog minimum 5 jaar liggen.
Als ik het niet vergeet. Rolleyes


RE: Olivier Guyot, Marsannay - vinejo - 29-12-2017 09:27 AM

(05-04-2016 01:17 PM)vinejo schreef:  Ik was van plan deze TN te noteren zoals hij hier zal komen te staan alvorens ik mijn eerste (vergeten) post had gelezen.
Ben zelf blij met mijn consistente bevindingen...

Marsannay Les Favieres 2008

Dag 1: hm, redelijk wat materie, maar die zuren en dat bitter, hoop dat dit morgen beter is.

Dag 2 : dju, geen echte beterschap, integendeel. Naast de Savigny van Muzard en de Morey van Lignier Michelot ga ik dit niet schenken, wijn zou afgaan als een gieter. Mist evenwicht, is onrijp. Een wijn die de typische foutjes van 2008 Bourgogne accentueert.

Dag 3: Pf, heeft deze wijn kurk of wa? Of een ander vuiligheidje? Komt nie goe..

Dag 4: Eerste glas: nog altijd iets van een vuil vat. Maar toch wel materie.
Glas 2: Ho, dat komt er hier door. Dat is precies wél rijp. Oké, tannines zijn nog steeds droger dan verwacht voor een Bourgogne, maar het fruit is mooi en elegant, met perfect ondersteunende zuurtjes.

Aldus is mijn conclusie dezelfde als die van mijn eerste post.
En mijn overblijvende flesjes Guyot laat ik nog minimum 5 jaar liggen.
Als ik het niet vergeet. Rolleyes

Toch vergeten.. Rolleyes
Maar 5 jaar was niet echt nodig.
Goed anderhalf jaar later is deze wijn (dag ervoor gekarafeerd) echt à point. Nu ja, men dacht aan 2013 en schatte de wijn dus veel jonger in.
Een frisse pinot, met zinderende spanning maar ook genoeg (rood) fruit en kruidigheid om te óntspannen.
Er bestaat al jaren veel scepsis over het jaartal, maar 2008 Bourgogne begint zijn kwaliteit te tonen...


RE: Olivier Guyot, Marsannay - wvd - 29-12-2017 01:33 PM

2008 is idd een beetje een jaar voor "puristen". Misschien gaat 2013 ook die richting uit, hoewel ik denk dat ze vlugger genietbaar zullen zijn.
Leuk artikel ivm degustatie Gevrey versus Marsannay/Fixin. De uitspraak van Perrin over de al dan niet mindere terroir expressie van sommige Marsannay's laat ik voor hem, de geo-kaart erboven zegt eerder het tegendeel. Misschien is hij nog minder vertrouwd met de eerder pure, fruitiger stijl van vele Marsannay.
Laurent was (net als ik) ook niet al te enthousiast over wat met wat vergeleken werd, Dugay-Py bvb. kost het dubbele van de Fixin van Berthaut, maar enfin...


RE: Olivier Guyot, Marsannay - vinejo - 29-12-2017 03:15 PM

(29-12-2017 01:33 PM)wvd schreef:  2008 is idd een beetje een jaar voor "puristen". Misschien gaat 2013 ook die richting uit, hoewel ik denk dat ze vlugger genietbaar zullen zijn.
Leuk artikel ivm degustatie Gevrey versus Marsannay/Fixin. De uitspraak van Perrin over de al dan niet mindere terroir expressie van sommige Marsannay's laat ik voor hem, de geo-kaart erboven zegt eerder het tegendeel. Misschien is hij nog minder vertrouwd met de eerder pure, fruitiger stijl van vele Marsannay.
Laurent was (net als ik) ook niet al te enthousiast over wat met wat vergeleken werd, Dugay-Py bvb. kost het dubbele van de Fixin van Berthaut, maar enfin...

Ze hadden idd beter wijnen uit dezelfde prijscategorie vergeleken, nu lijkt het echt alsof de Gevrey wijnen altijd beter waren. Met 1 uitzondering, men noemde de Fixin van Fournier de mooiste wijn van de avond. Toch straf!


RE: Olivier Guyot, Marsannay - Mr Coone - 29-12-2017 05:37 PM

Olivier Guyot simple of Olivier Guyot double? woeha

Flauw, I know Blush


RE: Olivier Guyot, Marsannay - vinejo - 29-12-2017 06:02 PM

(29-12-2017 05:37 PM)Mr Coone schreef:  Olivier Guyot simple of Olivier Guyot double? woeha

Flauw, I know Blush

T kan niet flauw genoeg zijn, zelfs snoeiharde humor is toegelaten (nog flauwer, I know Wink )


RE: Olivier Guyot, Marsannay - vinejo - 17-10-2018 02:15 PM

Marsannay La Montagne 2008

Heb deze wijn met enige schrik in het hart (enfin, in de lever) geopend.
Want de wijnen van Guyot kunnen echt scherp en tanninerijk zijn, zeker in een jaar zoals 2008.
Maar...
Wat een openbaring!
Een heerlijk Bourgondisch aroma, eerder zwart fruit en een enorme mineraliteit- echt ijzervijlsel. In de mond mooi uitgesponnen, heel fris, mooi evenwichtig.
Deze 2008 is heden perfect op dronk. Het droge gevoel dat zich vanaf de finale en in de afdronk manifesteert belichaamt de jaargang maar is voor mij zeker niet storend.
I Heart Bourgogne...


RE: Olivier Guyot, Marsannay - wvd - 17-10-2018 04:02 PM

(17-10-2018 02:15 PM)vinejo schreef:  I Heart Bourgogne...

thumbsup


RE: Olivier Guyot, Marsannay - Vince - 18-10-2018 03:50 PM

bourgogne 2008 is als millésime vaak erop of eronder
blij dat deze thumbsup was

ik blijf 2008 in rood boeiender vinden dan 2009 (en in wit is 2008 aboluut top)


RE: Olivier Guyot, Marsannay - Baldrick - 13-11-2020 02:47 PM

4 wijnen van deze wijnbouwer staan momenteel aan 1+1 gratis in delhaize wineworld.
2 chevreys en 2 chambolles.
Geen idee of dit dan koopwaardig is maar ze zijn allemaal van 13, oftewel, zoals ik op dit forum geleerd heb, het jaar voor puristen Wink.


RE: Olivier Guyot, Marsannay - wvd - 13-11-2020 03:02 PM

(13-11-2020 02:47 PM)Baldrick schreef:  4 wijnen van deze wijnbouwer staan momenteel aan 1+1 gratis in delhaize wineworld.
2 chevreys en 2 chambolles.
Geen idee of dit dan koopwaardig is maar ze zijn allemaal van 13, oftewel, zoals ik op dit forum geleerd heb, het jaar voor puristen Wink.

Vele 2013 vind ik momenteel zeer aangenaam om drinken. Recent een topper, de Gevrey van Fournier en we vonden die vééél aangenamer dan een nog wat stuurse Marsannay Trois Terres 2012, een jaar met (terecht?) een veel betere reputatie.


RE: Olivier Guyot, Marsannay - vinejo - 05-01-2022 09:26 PM

(17-07-2013 07:14 PM)vinejo schreef:  Nog geen topic over deze klassieke wijnbouwer in de eerste (noordelijk gezien) wijngemeente van de Cotes de Nuits.
In 2011 bezochten we het domein. Goede ontvangst en mooie degustatie. Mooi in rosé, wit en rood. Geen crowdpleasers nochtans deze wijnen.

Over de rosé schreef ik hier in mei 2012:

Deze middag Bourgogne rosé van Olivier Guyot, licht en kruidig, iets té licht zelfs voor de toastjes met tapenade van olijven (bij nazicht: 11,5 C° slechts - een Bandolrosé heeft er algauw 13,5 en zou hier beter hebben gepast). - Maar zonder hapje was ie bijzonder lekker, fris, klein bittertje, een puur glasleegmakertje.

Over de witte in januari 2012:


Marsannay Blanc 09 Guyot
Allebei de gasten dachten aan sauvignon - begrijpelijk want heel fijn en mineraal in de neus, hoge zuren in de mond- een chardonnay op finesse die tijd nodig heeft.

En deze week dronk ik een rode, de Marsannay La Montagne 2009.

La Montagne is de topcuvee van het huis (in Marsannay dan toch, Guyot maakt ook Gevrey en Chambolle).
Eerste dag is deze wijn gesloten. Het aroma is na opschudden dan wel fijn en complex, in de mond is hij nogal hoog in zuren en vooral... heel bitter. Een onrijpe 2009,waar gaan we dàt schrijven? Op het domein vond ik deze wijn nochtans schitterend.
Na enkele uren was er lichte verbetering, vooral de neus werd van langsom mooier, maar de bitterheid bleef.
Ontgoocheling en het gevoel dat dit niet kan goed komen.
WRONG!
Schrijf nooit een wijn af op de eerste dag!!
De tweede dag was deze wijn schitterend. Rijp, zacht, aards, sappig, en vooral.. allesbehalve bitter. Echt waar (er waren drie getuigen), geen spatje, geen sikkepit, geen greintje bitterheid meer in deze wijn.
Hij kreeg dan ook 90++.

En, wat hebben we geleerd?
1/Marsannay is al een tijdje het prijs-kwaliteitswalhalla waar jammer genoeg meer en meer goudjagers hun weg vinden
2/olivier Guyot is een uitstekende wijnbouwer in de streek maar maakt wijnen die niet erg toegankelijk zijn en heel wat tijd vergen.
3/schrijf gerust OVER maar schrijf een wijn noot AF op de eerste dag!

Bijna 9 jaar later had ik een wijn nodig om te genieten tijdens het maken van de spaghettisaus.
Ik koos voor deze La Montagne 2009, had zin in een eerder rijpe wijn.

En rijp was hij. In de allerbeste zin van het woord. Heerlijk op dronk gewoon. Ouderwets Bourgogneputje in de neus, met wat toefjes zwart fruit er rond. In de mond is dit zalig zacht, evenwichtig, fluwelig.
Prachtige wijn.

En nog maar eens het bewijs dat een wijn die in zijn jeugd veel zuren heeft of zelfs wat bittere toetsen vertoont, na rijping perfect kan zijn.
Dat ik dus niemand, niemand meer hoor zeggen bij het proeven van een jonge wijn: “Dit komt nooit goed”. taz


RE: Olivier Guyot, Marsannay - Fre - 05-01-2022 11:27 PM

Hah, ik ken t gevoel. Ben nu de Perrieres van Lucien Boillot aan t drinken. 2010. Ik vroeg de man 2 jaar geleden of ik deze mocht openen. Hij antwoordde me dat de wijn toch 9 jaar op de teller had. Toen nochtans een redelijke tegenvaller. Nu begint ie zich pas te tonen. Beetje bij beetje ontvouwt ie zijn vleugels. En zijn finesse ten praal. Ik vraag me af of die wijnbouwers soms zelf van hun eigen oude wijnen proeven?


RE: Olivier Guyot, Marsannay - vinejo - 06-01-2022 09:03 AM

(05-01-2022 11:27 PM)Fre schreef:  Hah, ik ken t gevoel. Ben nu de Perrieres van Lucien Boillot aan t drinken. 2010. Ik vroeg de man 2 jaar geleden of ik deze mocht openen. Hij antwoordde me dat de wijn toch 9 jaar op de teller had. Toen nochtans een redelijke tegenvaller. Nu begint ie zich pas te tonen. Beetje bij beetje ontvouwt ie zijn vleugels. En zijn finesse ten praal. Ik vraag me af of die wijnbouwers soms zelf van hun eigen oude wijnen proeven?

Het overtuigt me alleszins dat we geen schrik moeten hebben om onze Bourgognes wat langer te laten liggen.
Én het overtuigt me nogmaals van de kwaliteit van 2009 in de streek.


RE: Olivier Guyot, Marsannay - wvd - 06-01-2022 06:12 PM

(05-01-2022 11:27 PM)Fre schreef:  Hah, ik ken t gevoel. Ben nu de Perrieres van Lucien Boillot aan t drinken. 2010. Ik vroeg de man 2 jaar geleden of ik deze mocht openen. Hij antwoordde me dat de wijn toch 9 jaar op de teller had. Toen nochtans een redelijke tegenvaller. Nu begint ie zich pas te tonen. Beetje bij beetje ontvouwt ie zijn vleugels. En zijn finesse ten praal. Ik vraag me af of die wijnbouwers soms zelf van hun eigen oude wijnen proeven?

Ja, dat is zo typisch hé... Ik kom dat bij de meeste domeinen tegen. Op de Paulée de Marsannay in 2018 had Laurent o.a. een Clos du Roy van een jaar of 15 oud bij en hij was erg fier dat de wijn nog "fraiche" was en dus niet versleten. Zelfs bij Noëllat staat op hun website dat hun Villages wel 6 tot 8 jaar kunnen bewaren! En de premier crus zelfs 8 tot 10, geloof het of niet. Rolleyes
Ik denk dat dit komt doordat ze altijd heel, heel jonge wijn proeven en dus eigenlijk het (piep)jonge fruit appreciëren. En als je regelmatig zo'n jonge wijnen proeft, begrijp ik het ergens wel. Ik proef ook altijd graag de wijnen als ze net binnen komen, dat heeft wel iet vind ik.