Moderator-proeverij zomer 2013 - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html) +--- Forum: Onvergetelijke degustaties (/forum-64.html) +--- Discussie: Moderator-proeverij zomer 2013 (/thread-2740.html) |
Moderator-proeverij zomer 2013 - doc - 31-07-2013 03:16 PM Moderator-proeverij bij Vinejo thuis... Groot was mijn verrassing bij deze eerste kennismaking met de Arneis, de witte druif uit Roero. Vinejo bracht het flesje zelf mee. Giovanni Almondo Roero Arneis DOCG Bricco delle Ciliegie 2010. We konden niet direkt inschatten waar de wijn vandaan kwam (ik dacht even aan Riesling). De wijn viel op door z’n fraîcheur en z’n kalkerige mineraliteit. Verder groene appel. De volgende wijn zorgde aanvankelijk voor een “Meursault”-gevoel. Kamillebloesem, boter, vanille, luxueus hout, gerookt, pompelmoeszeste, wat vettige mondvulling. Misleidend want het betrof Les Arums de Lagrange 2009, 60% SB, 30% Sém, 10% Muscadelle. Zéér mooie wijn. Hierna kwam er een spécialleke op tafel. Een zeer complexe rosé, intense kleur. Gerookt, beetje fusterig, cassis, kaneel, peren in rode wijn, kerslikeur, kruidige toets, geurtjes van rozenwater. Parisy, de rosé van Ch. Des Tours van Reynaud . Alc slechts 12.5%. Een rosé hard to get ! Een opstapje naar de rode reeks hierna. We herkenden duidelijk gamay. Rood fruit, aardbei, framboos, maar met structuur. Cuvée Ch. Gonflable (Gd Q Glacé) 2006, Beaujolais Villages van Domaine de l’Ancestra. De wijn kwam nog piepjong over en dit voor een Villages. Grappig flesje met een springkasteel op het etiket en de verwijzing naar Grand Cru. Toch kwam er nog een volle witte op tafel. Rokerige toetsen, vanille, caramel, anijs, aardnoten, amandel, een duidelijk bittertje in de finale, kruidig met een frisse toets. Een wijn uit Friuli met als bedruiving Pinot Grigio. Ronco del Gelso Sot Lis Rivis 2011. We vonden hem unaniem zeer karaktervol. Fantastisch flesje ! Bedankt, Olivier. Daarna wel een uitstapje naar Meursault met de rode Les Cras 2011 van Domaine Vincent Latour. Mt en ikzelf brachten hem mee van het domein. Jong maar zeer toegankelijk momenteel. De productie van deze Les Cras is echter zeer beperkt. Een sensuele wijn, zijdig, puur, geweldige finesse. Zacht, rijp, rood fruit, witte peper, varens, caramel, fijne, knisperige zuurtjes. Een duootje van Jo verraste ons daarna. Onmiddellijk Bdx gevoel. De eerste wijn had al een zeer lange evolutie ondergaan, te zien aan de granaatrode evolutie. Gedroogde specerijen, rozijntjes, ijzer, nog aanwezig fruit naast de prominente zuurtjes. Les Fiefs de Lagrange 1990. De tweede in het duo verraadde zich als de eerste wijn, Ch. Lagrange 1996. Deze wijn kwam duidelijk gebalder over, cedertoetsen, mineraal, sigarenkistje, menthol, ijzer…we vonden hem de beste van de twee. De namiddag zou nog een Pomerol-staartje krijgen, hoe kan het anders met Mt in de buurt. Grafiet, herfstbladeren, amandel, drop, leer, gebald en een zijdezacht mondgevoel. Vieux Château Certan 1994. Mt dacht even aan een geëvolueerde Gd Cru uit Bourgogne. Jo sloot af met een laatste triootje rood. Ik zet ze even op een rij. Domaine Borie de Maurel, Minervois 2003. De wijn was wat plat gevallen sinds openen ’s middags vertelde Jo. Beetje aards, lactische van yoghurt. Miste wat spanning. Domaine Pibarnon 2003. Creosoot, koffie, frangipane, kaneel, curry, leer, flink wat zuren. Kloeke Bandol die nog gerust wat jaartjes kan liggen. Rust en Vrede 2003, Stellenbosch. Aards, melkchocola, medicinaal (poepzalf), kersenlikeur, siroopachtig, ceder. Een zoet puntje. Zeer gelagerde wijn ! We dachten even aan een Châteauneuf maar kwamen dan toch uit bij Zuid Afrika. Blend met hoofdzakelijk CS. Om het geheel af te ronden volgde nog een Suduiraut 1998. Werd onmiddellijk herkend als Sauternes. Tijdens de wolkbreuk kregen we van Jo nog twee kanonnen van biertjes in het glas. Waren het Deense ? Een heel dikke merci aan de gastheer en z'n vrouwke voor de prachtige degustatie en de heerlijke quiche met frisse slaatjes ! Doc RE: Moderator-proeverij zomer 2013 - vinejo - 31-07-2013 03:49 PM Bedankt voor dit mooie verslag, Doc! De Frivole Friulees was echt een toppertje.. De Beaujolais is gemaakt door Cyril Alonso, een biodynamische wijngek. Gekocht bij Wijnfolie en zolang bewaard in de wijnkast - terecht, want hier blijkt dat zelfs zulke Beaujolais heel mooi kan ouderen. Zeer verrast door de mooie Meursault rouge, kreeg ruim... 94/100 van mij!! Ook de VCC was zeer mooi, een 1994 die zijn jaargang overtreft - ik meen me te herinneren dat ik (alweer, had dit al eerder bij een Pomerol) aan linkeroever dacht... De Borie de Maurel (cuvee Maxime, 100% mourvedre, was trouwens ook 2003 om te vergelijken met Pibarnon) was de dag erna zeer mooi (vond m de dag zelf eigenlijk ook zeer goed hoor) fruit kwam er enorm door. Zelfde voor de Pibarnon. Eerste bier was de Mikkeler Black Hole -red wine edition, zie link: http://beerfortheweekend.com/mikkeller-black-hole-red-wine-edition/ Tweede bier was van Brouwerij De Molen, Bommen en Granaten - Bordeaux (gelagerd op Bordeauxvaten) Allebei een link met wijn dus, zoals het betaamt op een vergadering van t wijnforum ;-) RE: Moderator-proeverij zomer 2013 - Olivier - 31-07-2013 05:34 PM Bedankt voor dit uitgebreid verslag, Doc! Ik heb heel erg genoten van de wijnen en het gezelschap. Er waren heel veel hoogtepunten voor mij, maar om er enkele te noemen : - de Château Gonflable : wat een verrassing, 7 jaar oud en zo fris! Ik herinner me een coupe heerlijke aardbeien. - de rode Meursault van Latour : helaas moet je soms wat zoeken in Bourgogne om betaalbare top te zoeken, maar als je op zo iets stoot zoals deze, dan weet je waarom het de moeite is. Top! - de VCC 1994 : erg gewaagd aan de Lagrange, maar ondanks dat hij nog een paar jaar ouder was, kwam hij voor mij net iets frisser over. Allebei heel mooi. - Rust en Vrede : Ik had hem absoluut niet herkend als Zuid-Afrikaan. Mooie diepgang. Mooie verrassing. Bedankt voor deze schitterende reeks, en de lekkere slaatjes! RE: Moderator-proeverij zomer 2013 - de populist - 31-07-2013 08:14 PM (31-07-2013 03:16 PM)doc schreef: Moderator-proeverij bij Vinejo thuis...Fijn om dit verslagje te lezen Doc. Die Beaujolais met springkasteel Heb ook mooie ervaringen met Ronco del Gelso (in Leuven door Jublou verdeeld): de Pinot Grigio maar zeker ook de Friuliano! RE: Moderator-proeverij zomer 2013 - Mt - 02-08-2013 09:40 AM Zeer mooie en boeiende proeverij ( Jo en V!). Nogal wat toppers: Lagrange '96, VCC '94, de pinot grigio van Ronco del Gelso, Les Arums... Zo mag het elke zaterdag verlopen . Bedankt voor de TN's Doc! RE: Moderator-proeverij zomer 2013 - Olivier - 09-08-2013 10:51 AM Er was een flesje van mij blijven staan bij de gastheer. Wat doe je in zo'n geval? Er nog een paar flesjes bijzetten en opnieuw beginnen natuurlijk. Castell Reynoard 2012, Bandol Rosé met een mooie zalmkleurtje. Amandel. De geur van het opendoen van de doos met kerstslingers na een jaar op zolder gestaan te hebben. En dat in een positieve melancholische zin. Heel zacht en rond in de mond. Beetje alcoholisch. Na een paar graadjes opwarming in het glas begint er een meloentje door te komen. Frühburgunder 2012, HJ Kreuzberg, Ahr Zie link voor meer details : http://www.vinejo.freebb.be/thread-2758.html Domaine Jacob 2010, Ladoix Jo had zo een flauw vermoeden dat ik met iets uit de Ahr ging afkomen en heeft er deze bourgogne naast gezet. Kruidig, wat ceder, beetje kaneel, zelfs wat karamel. Zowel de frühburgunder als de domaine Jacob bleven constant evolueren, dan ook moeilijk om er één beeld van te schetsen. Het blijven contrasteren van de twee was ook bijzonder interessant. Het frisse van de frühburgunder werd plotseling wat meer aardbeienconfituur na de domaine jacob die wat strakker overkwam. Die laatste was ook mooi rijp en zacht, en mooi ondersteund op het einde met de zuurtjes die nog even komen piepen. Heel leuk duo. Château du Champ des Treilles Grand Vin, 2008, Sainte Foy Zwart fruit, beetje zoet hout, klein beetje leder, cassis. In de mond blauwe bes. Dan slaan de tannines toe. Heel korrelig. Wat kaas helpt om de tannines te verzachten, maar ook de smaakintensiteit wordt daardoor wat minder. Nog veel potentieel in deze wijn, die nu al heel mooi is, maar zeker nog meer zal versmelten mits wat rust. Cabernet sauvignon 2009, Coonawarra, Leconfield, Australië Wat voor mij in mijn herinnering een volle wijn was, kwam na de Champ des Treilles over als minder complex. In de neus eucalyptus, beetje munt. In de mond aanvankelijk redelijk fruitig, maar na bijvullen begint het eigen karakter van deze wijn erdoor te komen. Wat meer chocola, cacaopoeder. Geen eikmonster, zoals je zou kunnen verwachten, ook niet te alcoholisch, maar redelijk wat fraicheur en evenwicht. Heel zacht. Loopt binnen zonder dat je het weet. Hoog pretgehalte. Bedankt aan de gastheer! Niets beter dan een aangename proefavond om de 0-3 nederlaag van Zulte te verzachten. RE: Moderator-proeverij zomer 2013 - doc - 09-08-2013 12:28 PM Mooi beschreven, Olivier. De Champ des Treilles ken ik. De Grand Vin is natuurlijk een stapje hoger, moet je zeker eens proberen. Is een wijn die wat tijd vraagt. De wijnmaakster is de vrouw van Pontet Canet (dacht ik toch). Zie linkje. Het hoge pretgehalte van de Leconfield zal ongetwijfeld aan een ander hoog gehalte gelegen hebben ? Dronk ik ook ooit, maar ik vind dat toch nogal zwoel. Ligt aan mijn persoonlijke voorkeur natuurlijk. Domaine Jacob inderdaad zeer lekker. 2010 Rules ! http://www.vinejo.freebb.be/thread-1117.html?highlight=champ+des+treilles RE: Moderator-proeverij zomer 2013 - Olivier - 09-08-2013 01:19 PM Doc, het was inderdaad de Grand Vin die we gedronken hebben. Ik heb het aangepast in de vorige post. RE: Moderator-proeverij zomer 2013 - vinejo - 09-08-2013 02:13 PM (09-08-2013 10:51 AM)Olivier schreef: Castell Reynoard 2012, Bandol De allermooiste beschrijving van het aroma van een Bandolrosé ever. En toppunt van al: het klopte nog ook! Ongelooflijk. De Leconfield heb ik de dag erna verder uitgedronken. Pretwijn is perfect omschreven, hoewel zoals Olivier voorspelde de dag erna de wijn iets meer beet (en tannine) had. In de afdronk nu meer houttoetsen (caramel, toffee), ik geloof zeker dat deze wijn minstens 10 jaar mooi kan ouderen. |