Dinner & Tasting Duitse wijnen - 1 november 2013 - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html) +--- Forum: Onvergetelijke degustaties (/forum-64.html) +--- Discussie: Dinner & Tasting Duitse wijnen - 1 november 2013 (/thread-2957.html) |
Dinner & Tasting Duitse wijnen - 1 november 2013 - Marc - 03-11-2013 01:38 AM Verslagje staat op onze blog... http://vriendenvanderiesling.wordpress.com/2013/11/03/dinner-tasting-duitse-wijn-bij-gerd/ Commentaar mag uiteraard ook hier. RE: Dinner & Tasting Duitse wijnen - 1 november 2013 - Olivier - 03-11-2013 09:42 AM Klinkt allemaal heerlijk! RE: Dinner & Tasting Duitse wijnen - 1 november 2013 - vinejo - 03-11-2013 09:52 AM (03-11-2013 09:42 AM)Olivier schreef: Klinkt allemaal heerlijk! Inderdaad! Marc, je schrijft over de weissburgunder van Keller dat ie premier cru is. Nu herinner ik me dat ik ergens iets las over deze nieuwe klassering, ik vermoed zelfs dat het op jouw blog was.Ben wel verrast dat dit al gold voor een 2008. Kan je daar nog iets over kwijt? (Of de link naar de uitleg geven? ) RE: Dinner & Tasting Duitse wijnen - 1 november 2013 - Marc - 03-11-2013 11:16 AM (03-11-2013 09:52 AM)vinejo schreef:(03-11-2013 09:42 AM)Olivier schreef: Klinkt allemaal heerlijk! Je hebt gelijk, Jo, dit is niet helemaal correct. Ook Gerd heeft onze lapsus opgemerkt: "Nog een kleine randopmerking: de Weissburgunder van Franz Keller is niet een echte Premier Cru -of erste Lage-'. Dit domein werkt met een eigen classificatie waar de topwijnen als "A" op de markt komen en de trap eronder als "S". Je zou de S wijnen dus kunnen beschouwen als hun Premier Cru niveau en de A wijnen als hun Grand Cru, maar dat is officieus. Er zijn trouwens nog topdomeinen in Duitsland die met eigen benamingen werken. Bv Bürklin Wolf met PC en GC wijnen. Maar ook daar is duidelijk dat het hun variant is op het meer gangbare systeem. Tja, Duitsland, complex maar o zo boeiend :-)" RE: Dinner & Tasting Duitse wijnen - 1 november 2013 - vinejo - 03-11-2013 11:48 AM (03-11-2013 11:16 AM)Marc schreef:(03-11-2013 09:52 AM)vinejo schreef:(03-11-2013 09:42 AM)Olivier schreef: Klinkt allemaal heerlijk! voor de aanvulling, Marc! Het gangbare systeem, is dat dan met een premier cru klassering naar perceel, zoals in Bourgogne? (Sorry dat ik dit even niet zelf opzoek, maar denk dat dit nog anderen kan interesseren) RE: Dinner & Tasting Duitse wijnen - 1 november 2013 - carl - 03-11-2013 12:06 PM Hierbij ook even mijn notities van deze werkelijk schitterende avond : Von Winning Sauvignon Blanc “500” 2011 (Pfalz) – Rilette makreel : Fumé, groene toets, frisheid, stevige structuur,wit fruit, munt, mondvullend, middellange afdronk, speculaas. 91 Wittmann Riesling Brunnenhausschen GG 2008 (Rheinhessen) – Garnaalkroket : Ananas, licht petrolé, mineraal, citrus, mango, appelsien, pikante toets, heel lange afdronk. 93+ Keller Riesling Abtserde GG 2009 (Rheinhessen) – Zeewolf/béarnaise met kervel en gekonfijte tomaat : Ananas, mineraal, afgeronde zuren, pikant, papaja, citrus, eerder gesloten. Na een 4-tal uren ook een duidelijke (in sommige glazen dan toch ) curry-toets. 91-92 Franz Keller Weissburgunder “S” 2008 (Baden) – King Crab/geklaarde boter : Wit fruit, abrikoos, gebrand, middellange afdronk. 89+ Zilliken Saarburger Rausch Rielsing Auslese 1983 (Moezel) – Tartaar van Rode Biet/Gerookte paling : Evolutieve aroma’s (Firne, boenwas, rubber), geoxideerde appel, zalvend, zoet/zout tegelijk, blauw fruit, geïntegreerd, aardsheid, venkel, steenvrucht, rozijn, intellectuele wijn. 93-94 Shelter Winery Pinot Noir 2005 (Baden) – Pasta/Cepes/Kastanjepaddestoel : Blauw fruit, gerookt, aards, peperig, uiterst kruidig,nog jonge impressie, lichtjes medicinaal. 89 Salwey Spätburgunder Eichberg GG2008 (Baden) - Ragout van Everzwijn : Fijn van stijl, rood fruit, kruidnagel, nootmuskaat, aardappelpuree, geplette aardbei. 88 Müller-Catoir Haardter Bürgergarten Riesling Spätlese 2001 (Pfalz) – Foie gras/Epoisses/Brioche/Appel : Ananas, niet teveel evolutie, blijft fris, mooi bittertje, fijne citrus, geplette aardbei. 89+ Buiten competitie : Eugene Carrel Altesse Marestel 2011 (Savoie) : Opvallend peer, ander wit fruit, lichte kruidigheid, honing, pikantje, licht bittertje op de afdronk. 89 Robert Weil Kiedricher Gräfenberg Riesling Auslese 2005 (Rheingau) – Ananas/Munt/Passievrucht : Veel concentraat maar toch dartel en fris, mooie zuren, leuke kruidigheid, Grootse lengte. 94 Ahr 6 (Ahr) – Chocomouse : Kruidig, kaneel, alcoholisch, volfruitig, rozijnen. 87 Geil Spätburgunder Weissherbst Auslese 1988 : Sultanarozijnen, thee-indruk, zeer droog in de mond. 88+ Domaine Grand Cotes du Jura Vin Jaune 1986 : Noten, kaaskorst, salé, blijft maar doorgaan in de afdronk, duidelijk droog met toch een zekere molligheid. 89+ (03-11-2013 11:48 AM)vinejo schreef:(03-11-2013 11:16 AM)Marc schreef:(03-11-2013 09:52 AM)vinejo schreef:(03-11-2013 09:42 AM)Olivier schreef: Klinkt allemaal heerlijk! Het gangbare systeem (in verschillende regio's zoals Pfalz en Franken bvb) gaat inderdaad percelen kwalificeren naar mogelijkheid tot maken van grote (1er Cru/Erste Lage) en heel grote wijnen (Grand Cru/Grosse Lage) en werken met 4 trappen in de kwaliteitsladder te weten Gutsweine (generieke wijn die van wijngaarden van overal in de regio kan komen ) / Ortsweine (wijn die van wijngaarden uit 1 bepaald dorp komt ) / Erste Lage / Grosse Lage . Rheinhessen bvb werkt dan weer enkel met Gutsweine / Ortsweine / Grosse Lage. Momenteel nog niet gemakelijk maar stelselmatig zullen ze wel trachten om alle ®eg(i)o's meer en meer op 1 lijn te krijgen. RE: Dinner & Tasting Duitse wijnen - 1 november 2013 - Marc - 03-11-2013 12:24 PM (03-11-2013 11:48 AM)vinejo schreef:(03-11-2013 11:16 AM)Marc schreef:(03-11-2013 09:52 AM)vinejo schreef:(03-11-2013 09:42 AM)Olivier schreef: Klinkt allemaal heerlijk! Zo is het, Jo, maar let wel, deze klassering naar perceel geldt alleen voor domeinen die aangesloten zijn bij het VDP, en is dus eigelijk ook een soort "vrijwillige" classificatie (maar wel verplicht voor de VDP domeinen). Officieel geldt in Duitsland nog steeds de classificatie volgens suikergehalte in de most, waardoor banale wijnen een Auslese benaming kunnen krijgen, en topwijnen soms onder Kabinett moeten geklasseerd worden. Hier nog eens de link naar ons artikel over de nieuwe classificatie: http://vriendenvanderiesling.wordpress.com/2013/09/14/de-nieuwe-vdp-classificatie-in-de-praktijk-vanaf-wijnoogst-2012/ (03-11-2013 12:06 PM)carl schreef: Hierbij ook even mijn notities van deze werkelijk schitterende avond : Alweer een erg to-the-point verslag, Carl, ! RE: Dinner & Tasting Duitse wijnen - 1 november 2013 - carl - 03-11-2013 02:12 PM (03-11-2013 12:24 PM)Marc schreef: Alweer een erg to-the-point verslag, Carl, ! Bedankt Marc. Tegen jouw verslag kan ik echter niet op. Knap gedaan, man! RE: Dinner & Tasting Duitse wijnen - 1 november 2013 - vinejo - 03-11-2013 06:12 PM (03-11-2013 01:38 AM)Marc schreef: Hier nog eens de link naar ons artikel over de nieuwe classificatie: Dankuwel, Marc (én even grote rieslinggek Carl), zeer interessant allemaal ( en ook wel redelijk complex ) RE: Dinner & Tasting Duitse wijnen - 1 november 2013 - carl - 04-11-2013 07:45 PM (03-11-2013 06:12 PM)vinejo schreef:(03-11-2013 01:38 AM)Marc schreef: Hier nog eens de link naar ons artikel over de nieuwe classificatie: Graag gedaan, vinejo. Voor jou doen we al eens iets extra, hé. Al was het maar omdat Marc zo tevreden is van je lessen RE: Dinner & Tasting Duitse wijnen - 1 november 2013 - Marc - 04-11-2013 08:58 PM (04-11-2013 07:45 PM)carl schreef: Graag gedaan, vinejo. Voor jou doen we al eens iets extra, hé. Al was het maar omdat Marc zo tevreden is van je lessen Daar kan ik niks aan toevoegen. RE: Dinner & Tasting Duitse wijnen - 1 november 2013 - vinejo - 05-11-2013 12:37 AM (04-11-2013 08:58 PM)Marc schreef:(04-11-2013 07:45 PM)carl schreef: Graag gedaan, vinejo. Voor jou doen we al eens iets extra, hé. Al was het maar omdat Marc zo tevreden is van je lessen |