wijnliefhebbers
De champagnereeks - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: Media, blogs, artikels (/forum-67.html)
+--- Discussie: De champagnereeks (/thread-3076.html)


De champagnereeks - Kupers - 28-12-2013 01:02 AM

Bon, onder het mom van goede voornemens heb ik alvast een voorsprong genomen op actiever te bloggen, en haal ik mijn gebrek aan activiteit in 2013 in tijdens de laatste dagen. Deel I van ? (Zoveel als we goesting in hebben zeker?).

Champagne -a state of affairs


RE: De champagnereeks - Marc - 28-12-2013 02:58 PM

Alvast een mooi onderbouwde inleiding, Peter.
Ik hoop in het voorjaar een (mijn eerste) tripje naar de streek te maken, dus ik ben benieuwd naar het vervolg en jouw tips.


RE: De champagnereeks - Smaakatleet - 29-12-2013 09:27 AM

Leuk om te lezen , thank you for sharing Smile


RE: De champagnereeks - Dave - 29-12-2013 10:30 AM

(28-12-2013 01:02 AM)Kupers schreef:  Bon, onder het mom van goede voornemens heb ik alvast een voorsprong genomen op actiever te bloggen, en haal ik mijn gebrek aan activiteit in 2013 in tijdens de laatste dagen. Deel I van ? (Zoveel als we goesting in hebben zeker?).

Champagne -a state of affairs

Interessant ! Ik kijk uit naar het vervolg....


RE: De champagnereeks - Pietn - 29-12-2013 11:19 AM

(28-12-2013 01:02 AM)Kupers schreef:  Bon, onder het mom van goede voornemens heb ik alvast een voorsprong genomen op actiever te bloggen, en haal ik mijn gebrek aan activiteit in 2013 in tijdens de laatste dagen. Deel I van ? (Zoveel als we goesting in hebben zeker?).

Champagne -a state of affairs

Top artikel! Heb ervan genoten


RE: De champagnereeks - shiraz - 29-12-2013 06:37 PM

leuk artikel, vlot geschreven thumbsup


RE: De champagnereeks - Corto - 30-12-2013 11:30 AM

Interessant om te lezen. Ik kijk al uit naar de volgende delen.


RE: De champagnereeks - Kupers - 31-12-2013 06:56 PM

Right-o, alvast bedankt voor de positieve feedback! Deel II staat inmiddels online, deel III volgt misschien morgen, het licht eraan of we deze avond goede champagne drinken of niet Wink

Elegantie in de Cote des Blancs


RE: De champagnereeks - shiraz - 02-01-2014 06:11 PM

(31-12-2013 06:56 PM)Kupers schreef:  Right-o, alvast bedankt voor de positieve feedback! Deel II staat inmiddels online, deel III volgt misschien morgen, het licht eraan of we deze avond goede champagne drinken of niet Wink

Elegantie in de Cote des Blancs

In welke prijsklasse zitten deze champagnes ?


RE: De champagnereeks - Kupers - 03-01-2014 12:44 AM

Dit is het prijslijstje op het domein van de wijnen besproken, ik zal anders het lijstje inscannen en doorzenden.

Tradition - 25,5
3A - 39
Caudalies - 46
Caudalies Rosé- 59,50
Le Mesnil - 138 (ik zou het er nooit aan kunnen geven maar ik zou bijna durven beweren dat het dit wel waard is)
En we proberen ons te houden aan onze goede voornemens, dus dat betekent dat de posts elkaar sneller opvolgen dan ooit tevoren Cool

Biodynamische landbouw in de Champagne


RE: De champagnereeks - doc - 05-01-2014 01:50 AM

Graag gelezen, Peter, ik wist niet dat ze al die rommel vermaalden tot mest...hallucinant !
Stuurt de opgelegde blokkage, rendementsbeperking (kg/ha) niet bij ten voordele van kwaliteit ? ...enfin leg maar uit, jij bent de expert Wink Verder ben ik benieuwd naar de RM's die jij straks aanbeveelt. cheers
Het nieuwe boek van Guido Van Imschoot vind ik wel leuk om te lezen, voor ieders meug. Toeristische bezienswaardigheden naast de wijnstories...


RE: De champagnereeks - Olivier - 05-01-2014 12:24 PM

Citaat:ik wist niet dat ze al die rommel vermaalden tot mest...hallucinant !

dat wist ik ook niet. Ronduit choquerend... Weet iemand daar (gadoux) meer van?


RE: De champagnereeks - Kupers - 05-01-2014 04:27 PM

Toevallig had ik het boek van Van Imschoot gisteren vast in de Fnac, maar heb het toch maar niet gekocht aangezien ik nog een stapel boeken heb waar ik mij door moest werken Wink.

Vreemd genoeg is er online bitter weinig te vinden over gadoux, ik kwam er zelf eigenlijk pas achter na een gesprek met Pierre Larmandier tijdens ons tripje vorig jaar. Blijkbaar werd dit in eerste instantie gedaan om de afvalberg van Parijs te verminderen, en op dat punt in de tijd was in de champagne alles goed om te bemesten, ook omdat de dosages toen hoger lager en de terroirsmaak minder naar voor kwam. Ik herinner mij een artikel dat hij mij toen liet zien, weet het tijdschrift niet meer, waar je effectief minuscule stukjes plastic kon zien tussen de wijnranken. Aan de ene kant is het gewoon ongelofelijk dat dit wordt toegelaten en kan je niet geloven dat het zo lang heeft geduurd, maar aan de andere kant vind je op een gewone akker vaak ook al ik weet niet wat tussen de plantjes, dus het is een beetje relatief allemaal.

Het blijft een spel van vraag en aanbod, om de paar jaren worden de rendementsbeperkingen weer aangepast omdat de vraag te groot wordt. Omdat de regels zo algemeen zijn, geldend voor kleine boeren en voor boeren compleet afhankelijk van de grote huizen moet je daarin flexibel zijn. Kleine boeren interesseren zich niet in de beperking, zij kiezen zelf wat ze willen opofferen voor een hogere kwaliteit te bekomen, maar de andere boeren die hun oogst verkocht moeten zien te krijgen willen deze dan toch ook maximaliseren.

Daarnaast is het voor veel suikerbietenboeren crisis met als gevolg dat velen van hen willen switchen naar druiven net omdat daarin de rendementscontrole zeer flexibel is. Zolang de vraag uit vnl. de VS en emerging markets blijft toenemen zal een Fransman zich toch op 1 gebied flexibel opstellen Smile.

Ondertussen staat er weer een nieuw artikel online, allen daarheen zou ik zeggen applaus

Biodynamie in de Champagne - Francis Boulard


RE: De champagnereeks - Kupers - 09-01-2015 05:00 PM

Tijdens de feestdagen ben ik begonnen met deze reeks te vertalen voor The Wine Analyst. Natuurlijk gaat het weer veel groter worden dan in eerste instantie gepland, met als gevolg dat we na drie posts slechts op de helft zitten en de komende weken ook nog in de regio worden gespendeerd. Alles is te vinden op de website, specifieke artikels via onderstaande links:

Champagne, a state of affairs

Elegance in the Côte des Blancs - De Sousa

Champagne, a quest for terroir


RE: De champagnereeks - Abouriou - 09-01-2015 06:03 PM

Heel erg leuk gedaan!


RE: De champagnereeks - Kupers - 22-01-2015 11:51 PM

Op Champagnedag moet er natuurlijk niet enkel gedronken worden maar ook geschreven, kwestie van toch een poging te doen om productief bezig te zijn. Onderstaand artikel gaat om een van de mooiste ontdekkingen die ik recent heb gedaan in de regio, allen daarheen!

Terroir geekery at Laherte Frères


RE: De champagnereeks - FRANCISPICCART - 23-01-2015 12:39 AM

Schitterend geschreven. Je leest dat het lekker moet zijn. Lijkt me inderdaad een mooi adres als de prijzen wat doenbaar zijn.


RE: De champagnereeks - Kupers - 07-02-2015 08:22 PM

Het is echt wel een topadres, hieronder de prijzen van op het domein, ik weet niet wie de belangrijkste importeur is bij ons maar ze zijn oa. bij Rob in St.-Pieters-Woluwe te vinden.

ultradition - 15,60
BdB brut nature - 20,50
Prestige 2006 - 24
Les Vignes d'Autrefois 2010 - 31,50
Les 7 - 52

Vooral de basiswijnen zijn zeer interessant geprijsd, voor Nieuwjaar had ik enkele magnums BdB meegenomen, aan 42 euro is het moeilijk om eenzelfde niveau van kwaliteit te vinden.

Mijn twee recente artikels in de Champagnereeks gaan niet over specifieke wijndomeinen, maar eerder over vinificatietechnieken zelf. Volgens sommigen is het net een beetje te technisch, maar voor wijnliefhebbers moet het geen probleem zijn Wink.

Natural winemaking in the Champagne

Dosage - Less is not always better


RE: De champagnereeks - El Nicho - 07-02-2015 09:13 PM

(22-01-2015 11:51 PM)Kupers schreef:  Op Champagnedag moet er natuurlijk niet enkel gedronken worden maar ook geschreven, kwestie van toch een poging te doen om productief bezig te zijn. Onderstaand artikel gaat om een van de mooiste ontdekkingen die ik recent heb gedaan in de regio, allen daarheen!

Terroir geekery at Laherte Frères

Mooi verslag Kupers & een domein dat ik zal onthouden !


RE: De champagnereeks - Kupers - 12-02-2015 12:49 AM

Na twee vrij technische artikels houden we het wat eenvoudiger en bespreken we weer wat wijnen, kwestie dat de mensen toch weten wat te drinken Tongue

The Dosage Experiment

Biodynamic conversion in practice - Francis Boulard