Saint Cosme - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html) +--- Forum: Rhone (/forum-4.html) +--- Discussie: Saint Cosme (/thread-329.html) |
Saint Cosme - vinejo - 23-03-2010 11:30 PM Heb jammer genoeg de Gigondas niet liggen, vandaar de gewone CDR 2007 aan het drinken: Heerlijke neus met rood én zwart fruit (is vooral syrah), gerookt vlees, kruidigheid, mineraliteit, scampies, nicnacskes en vol au vent. Die laatste drie zijn erbij gesleurd maar de geur is dus wel zéér rijk. De mond valt eerst lichtjes tegen (wat hard), maar dit verbetert na een tijdje, veel sap, veel smaak, veel genot. Weet niet meer juist wat ik betaalde maar is zijn prijs zeker waard 87-88 RE: Saint Cosme - Mt - 23-03-2010 11:32 PM Ik herken er de Gigondas '07 in.. Vooral donker fruit daar. Naast de Gigondas Tradition '07 van Santa Duc gedronken. Twee zeer verschillende stijlen, beiden voortreffelijk . RE: Saint Cosme - vinejo - 23-03-2010 11:35 PM Voortreffelijk indeed, heb me net nog (een laatste) glaasje ingeschonken RE: Saint Cosme - Mt - 24-03-2010 12:55 AM Santé! Morgen gaan we nog eens bij De Kuiper langs! Keep you posted . RE: Saint Cosme - vinejo - 08-09-2011 07:38 PM Flesje CDR 07. Zeer animale neus, lijkt wel reductie. Een echte staljongen met wat zwart fruit en koffiebonen in de zakken. De wijn is nu zeer soepel, vol, weinig complex. Gerookte en verrassend lange (maar nogal alcoholische) afdronk. RE: Saint Cosme - doc - 09-09-2011 12:42 AM Dronk de Cdr ook al een paar keer, heeft wel deugd van enkele uurtjes karaf... Komt dan zeer schoon open, mineraliteit komt meer op het voorplan. Ik vond hem dan wb P/Q een alternatief voor de Tours, alhoewel je die absoluut niet kunt vergelijken qua stijl. Tours komt altijd als eerste over de eindstreep hoe je het ook draait of keert. RE: Saint Cosme - vinejo - 10-09-2011 06:45 PM Derde dag koffie in de neus en mond. Nogal zware wijn. RE: Saint Cosme - Anne - 11-09-2011 03:00 PM (10-09-2011 06:45 PM)vinejo schreef: Derde dag koffie in de neus en mond. Nogal zware wijn. je hebt gelijk, log en zwaar, zware kost! eigenlijk niet zo lekker! RE: Saint Cosme - vinejo - 11-09-2011 03:06 PM (11-09-2011 03:00 PM)mrs_magooo schreef:(10-09-2011 06:45 PM)vinejo schreef: Derde dag koffie in de neus en mond. Nogal zware wijn. Vee heeft het restje vandaag gebruikt voor de coq au vin RE: Saint Cosme - doc - 11-09-2011 03:24 PM (11-09-2011 03:06 PM)vinejo schreef:(11-09-2011 03:00 PM)mrs_magooo schreef:(10-09-2011 06:45 PM)vinejo schreef: Derde dag koffie in de neus en mond. Nogal zware wijn. 'tja beetje ongelukkige bestemming voor de Cosme, maar in Vee haar coq au vin is het een eer ! De Cosme gaat gelukkig zijn . RE: Saint Cosme - doc - 11-02-2012 04:08 PM Le Poste CdR (wit) 2007 (RP 90) 100% Clairette De wijngaard bestaat uit 4 smalle terrassen met enkele rijen wijnstokken, zogenaamde ‘banquettes’. Drie van de vier zijn beplant met Grenache maar op één ‘banquette’ staat de witte druif Clairette. Jammer genoeg voorziet de AOC Gigondas geen witte wijnen (wel rosé). Deze pure Clairette draagt dan ook de bescheiden AOC Côtes du Rhône Blanc. De bijna 50 jaar oude wijnstokken op een schitterende terroir van ‘marnes calcaires du jurassique’ zorgen voor een unieke minerale vuursteentoets en een verfijning die je zelden in witte Rhône wijnen aantreft (of ze nu Hermitage of Châteauneuf du Pape heten). [Naar Portovino] Caramel in de neus, boter, floraal, mineraal en aardsheid, hout. Vettig, rondeur in de mond, terug caramel, rijpe perzik, volumineus. Rijke, volle witte CdR. met frisse accenten. Niveau witte C9P. RE: Saint Cosme - doc - 20-03-2013 10:12 PM Gigondas 2008 Ja, het moeilijker jaar en dat merk je. Wat vegetale toetsen, niet echt het rijpe fruit met drop of garrigue. Licht rokerig en wat paplaurier maar komt later toch wat meer open. Wat schraler in de mond, hardere tannines maar niet wrang en duidelijk minder lengte. De alcohol brandt wat naast dat bittere. Het was het enigste flesje Rhône 2008 dat ik in m'n kelder had. Beter kan dit zeker niet worden. RE: Saint Cosme - Johan_Vdd - 20-03-2013 10:22 PM (20-03-2013 10:12 PM)doc schreef: Het was het enigste flesje Rhône 2008 dat ik in m'n kelder had. Dat zegt al hééél veel. Ik dronk 2007 en 2009 in gewone Gigondas en vond beiden heel mooi. De "cuvées parcellaires" van 2007 vond ik ronduit prachtig. RE: Saint Cosme - vinejo - 21-03-2013 12:36 AM (20-03-2013 10:12 PM)doc schreef: Gigondas 2008 Pas op, wijn kan toch verrassend evolueren he Doc... Nogal definitief oordeel toch? Is er nog wat in de fles om morgen of zelfs overmorgen te proeven? RE: Saint Cosme - doc - 21-03-2013 07:58 PM (21-03-2013 12:36 AM)vinejo schreef:(20-03-2013 10:12 PM)doc schreef: Gigondas 2008 Tannines zijn wat geluwd, blijft koel aan doen, meer meer evenwicht, voor een Loire liefhebber als kan dit wel smaken. Beter als gisteren maar geen "cigar", hoeft ook niet, hmm, Jo, je krijgt toch een iel klein beetje gelijk ... RE: Saint Cosme - vinejo - 22-03-2013 12:13 AM (21-03-2013 07:58 PM)doc schreef:(21-03-2013 12:36 AM)vinejo schreef:(20-03-2013 10:12 PM)doc schreef: Gigondas 2008 Je bent ook het type niet om iemand volledig ongelijk te geven hé RE: Saint Cosme - doc - 22-03-2013 12:16 AM (22-03-2013 12:13 AM)vinejo schreef:(21-03-2013 07:58 PM)doc schreef:(21-03-2013 12:36 AM)vinejo schreef:(20-03-2013 10:12 PM)doc schreef: Gigondas 2008 Maar gij zijt ook een schatje en ge had wel gelijk ! 't Fleske is een echte Chinon geworden.... 't Gaat lente worden, ik voel het RE: Chateau de Saint Cosme - koen - 25-03-2013 03:36 PM Gigondas 2003, Charmante neus van framboos, kers, bosbes. Wat garrigue en drop om dan over te gaan naar een meer vlezig grookte kant, leer en een beetje sous-bois. Volle gecorseerde aanzet maar gelukkig niet gestoofd, mooi fris fruit, fluwele tannines en lange afdronk ... knap 91 RE: Chateau de Saint Cosme - de populist - 25-03-2013 04:07 PM (25-03-2013 03:36 PM)koen schreef: Gigondas 2003, Dat klinkt als een super Gigondas! RE: Saint Cosme - koen - 25-03-2013 05:00 PM inderdaad, en jammer genoeg het enige dat ik had .... zat in een panaché lot gigondas - C9 dat ik bij Sylvies op de kop heb kunnen tikken RE: Saint Cosme - koen - 26-03-2013 10:30 AM Gigondas 2003 dag 2, nog steeds wat rood fruit en leer, sousbois, een lichte vegetale toets, mokka en pruim in de neus . Een stevig bittertje in de mond. Iets minder dan op dag 1 RE: Saint Cosme - vinejo - 26-03-2013 11:59 AM (26-03-2013 10:30 AM)koen schreef: Gigondas 2003 dag 2, nog steeds wat rood fruit en leer, sousbois, een lichte vegetale toets, mokka en pruim in de neus . Een stevig bittertje in de mond. Iets minder dan op dag 1 Aha, daar is t typische 2003-bittertje weer...! RE: Saint Cosme - koen - 26-03-2013 12:04 PM (26-03-2013 11:59 AM)vinejo schreef:(26-03-2013 10:30 AM)koen schreef: Gigondas 2003 dag 2, nog steeds wat rood fruit en leer, sousbois, een lichte vegetale toets, mokka en pruim in de neus . Een stevig bittertje in de mond. Iets minder dan op dag 1 Jawel en hoe langer hoe steviger. Vlak na het ontkurken zeer bescheiden kruidig bittertje, op dag 2 bij de laatste slok at full force. Dacht op zeker moments zelfs aan "vendage entière" à la Charvin. RE: Saint Cosme - vinejo - 26-03-2013 12:21 PM (26-03-2013 12:04 PM)koen schreef:(26-03-2013 11:59 AM)vinejo schreef:(26-03-2013 10:30 AM)koen schreef: Gigondas 2003 dag 2, nog steeds wat rood fruit en leer, sousbois, een lichte vegetale toets, mokka en pruim in de neus . Een stevig bittertje in de mond. Iets minder dan op dag 1 Met dit verschil dat - as you know- bij Charvin de bitterheid gewild is en afkomstig van de steeltjes, terwijl in 2003 de tannines geen tijd genoeg kregen om volledig te rijpen. As you also know ;-) RE: Saint Cosme - koen - 26-03-2013 01:44 PM Interessante discussie want voor mij waren de tannines wel rijp, teminste deze die je gewaar wordt voor en rond je tanden. De bitterheid zat voornamelijk in de afdronk ttz de achterkant van je tong, ik associeer dat onder andere met de houtlagering, vendage entière enz. Wie vult aan? RE: Saint Cosme - de populist - 26-03-2013 06:21 PM (26-03-2013 01:44 PM)koen schreef: Interessante discussie want voor mij waren de tannines wel rijp, teminste deze die je gewaar wordt voor en rond je tanden. De bitterheid zat voornamelijk in de afdronk ttz de achterkant van je tong, ik associeer dat onder andere met de houtlagering, vendage entière enz. Wie vult aan?-Ik weet niet of de tannines die je achteraan je tong gewaarwordt, anders zijn dan de tannines die je voor en rond je tanden gewaarwordt. -Er zijn ietske meer bitterreceptoren achteraan de tong (wellicht owv evolutionaire redenen, kotsreflex etc), al liggen er overal op de tong bitterreceptoren. Dit kan je gewaarwording misschien verklaren. -Bittertonen, harde tannine, komt normaal niet van de houtlagering, tannines vanuit het hout lossen zich volledig in de wijn op en geven geen astrigentie (aldus mijn vroegere wijnleraar-scheikundige). -Ik denk zelf, zoals Jo, dat het met de jaargang te maken heeft, al zou ik, om zeker te zijn, ook es die tannine achteraan in mijn mond en rond mijn tanden moeten kunnen proeven. Het was je laatste fles zeker. Spijtig. -vendange entière: mogelijk, ik weet nie of Saint Cosme zo werkt, heeft voordeel dat er hierdoor wat minder alcohol is (nie slecht in 2003). RE: Saint Cosme - koen - 27-03-2013 10:53 AM (26-03-2013 06:21 PM)de populist schreef:(26-03-2013 01:44 PM)koen schreef: Interessante discussie want voor mij waren de tannines wel rijp, teminste deze die je gewaar wordt voor en rond je tanden. De bitterheid zat voornamelijk in de afdronk ttz de achterkant van je tong, ik associeer dat onder andere met de houtlagering, vendage entière enz. Wie vult aan?-Bittertonen, harde tannine, komt normaal niet van de houtlagering, tannines vanuit het hout lossen zich volledig in de wijn op en geven geen astrigentie (aldus mijn vroegere wijnleraar-scheikundige). Was ook één van mijn wijnleraren en waarschijnlijk degene met de meeste wetenschappelijke bagage ... maar vrijwel alle anderen beweren het tegendeel ... 't zal inderdaad zo zijn dat de tannines van het hout oplossen ... maar wat met de andere componenten? Mijn persoonlijke ervaring leert toch dat je hout in de wijn kan proeven .... en dan denk ik heel specifiek aan vatstalen bij Chidaine of bij Wittmann (enkele forummers zullen dit kunnen bevestigen ... hoop ik ) waar de wijnen uit nieuwe vaten een duidelijk droogtrekkend element in de afdronk hadden ... en hier spreken we over witte wijn dus 't kan niet van de schiltannines komen hé. RE: Saint Cosme - de populist - 27-03-2013 01:27 PM Mijn persoonlijke ervaring leert toch dat je hout in de wijn kan proeven .... en dan denk ik heel specifiek aan vatstalen bij Chidaine of bij Wittmann (enkele forummers zullen dit kunnen bevestigen ... hoop ik ) waar de wijnen uit nieuwe vaten een duidelijk droogtrekkend element in de afdronk hadden ... en hier spreken we over witte wijn dus 't kan niet van de schiltannines komen hé. [/quote] 't is inderdaad nie omdat die leraar dat zegt, dat het waar is hé, ik blijf ook graag kritisch. 't waren nie de zuren die droogtrekten? Ik ben effe aan het denken welke witte wijnen mij ooit een tanninegevoel gegeven hebben... nog heel weinig voorgehad, ook niet bij eikgerijpte wijnen Alternatief is dat er meer fenolen zijn vanuit (koude) schilmaceratie? Of door te harde persing (bij goedkope witte wijnen waar serieus is doorgeperst, kan je wel es tanninebitter tegenkomen, wrang en ruw), wat ik me bij Witmann moeilijk kan voorstellen. Wat zei Witmann er zelf van? Gert? Ik zou hopen dat dat droogtrekkende juist met de vatlagering gaat verdwijnen, zachter worden, anders zit ge toch met een wijnfout, lijkt me. Enfin, 'k weet het ook nie dus. RE: Saint Cosme - koen - 27-03-2013 02:56 PM (27-03-2013 01:27 PM)de populist schreef: 't is inderdaad nie omdat die leraar dat zegt, dat het waar is hé, ik blijf ook graag kritisch. 't waren nie de zuren die droogtrekten? Ik ben effe aan het denken welke witte wijnen mij ooit een tanninegevoel gegeven hebben... nog heel weinig voorgehad, ook niet bij eikgerijpte wijnen Alternatief is dat er meer fenolen zijn vanuit (koude) schilmaceratie? Of door te harde persing (bij goedkope witte wijnen waar serieus is doorgeperst, kan je wel es tanninebitter tegenkomen, wrang en ruw), wat ik me bij Witmann moeilijk kan voorstellen. Wat zei Witmann er zelf van? Gert? Ik zou hopen dat dat droogtrekkende juist met de vatlagering gaat verdwijnen, zachter worden, anders zit ge toch met een wijnfout, lijkt me. Enfin, 'k weet het ook nie dus. Stefaan, ik zeg niet dat ik echt tannines proefde maar wel het droogtrekkende lichtjes rasperig gevoel op de achtertong dat ik met nieuw hout associeer. Bij Chidaine was dit het beste waarneembaar we dronken wijn van hetzelfde perceel (bestemd voor éénzelfde cuvée) met nieuw hout en 5 jaar oude vaten. Bij Witmann waren er net een deel nieuwe grote ongetoaste vaten geleverd en die gebruikt hij eerst een aantal jaren voor zijne ... weissburgunder zekers? Daarna pas voor zijn Rieslings. Gevonden (12-03-2013 11:40 AM)koen schreef: 2. 2012 Weisburgunder : niet mijn ding, hout komt teveel door. Ligt blijkbaar aan de nieuwe vaten die hij gekocht heeft en die ondanks het feit dat ze niet getoast zijn gedurende enkele jaren een invloed op de aroma's zullen hebben. jammer, want al de rest was mooi aanwezig 85 RE: Saint Cosme - de populist - 30-03-2013 10:09 AM (27-03-2013 02:56 PM)koen schreef:(27-03-2013 01:27 PM)de populist schreef: 't is inderdaad nie omdat die leraar dat zegt, dat het waar is hé, ik blijf ook graag kritisch. 't waren nie de zuren die droogtrekten? Ik ben effe aan het denken welke witte wijnen mij ooit een tanninegevoel gegeven hebben... nog heel weinig voorgehad, ook niet bij eikgerijpte wijnen Alternatief is dat er meer fenolen zijn vanuit (koude) schilmaceratie? Of door te harde persing (bij goedkope witte wijnen waar serieus is doorgeperst, kan je wel es tanninebitter tegenkomen, wrang en ruw), wat ik me bij Witmann moeilijk kan voorstellen. Wat zei Witmann er zelf van? Gert? Ik zou hopen dat dat droogtrekkende juist met de vatlagering gaat verdwijnen, zachter worden, anders zit ge toch met een wijnfout, lijkt me. Enfin, 'k weet het ook nie dus. Encycl Robinson: in oven gedroogde eik geeft meer astringentie af. Hoe beter (langzaam bv) en hoe sterker de chauffe hoe minder houttannine. Uiteraard is er altijd wel wat chauffe, anders kan je de duigen niet buigen. Deze experten gaan er dus duidelijk van uit dat houttannine wél te proeven is en astringentie kan afgeven (soms zelfs sterk) afhankelijk van hoe het hout behandeld wordt. De manier van drogen is erg belangrijk. Franse eik heeft meer ellagitannine dan Amerikaanse eik, dat zal misschien ook een rol spelen. Onduidelijk of zagen (is mogelijk bij Amerikaanse eik bv) of splijten van het hout ook invloed heeft. RE: Saint Cosme - vinejo - 12-12-2013 11:47 PM Saint Cosme maakt ook enkele négocewijnen in de Noordelijke Rhone. Vanavond proefde ik de Crozes Hermitage 2010. De syrah- druiven waarvan deze wijn is gemaakt groeien op de weinige hellingen van deze aop (slechts 20%) en daardoor zou deze wijn beter zijn dan een aantal echte Hermitages van druiven die aan de voet van de heuvel liggen. Deze Crozes overtrof alvast de Hermitage die we ernaast dronken (die van Delhaize, bottled by...) Een heel mooie neus met zwart fruit, toast en de obligate pepertoetsen. Heel sappig mondgevoel, een vlezige wijn met veel beet maar blijft toch verrassend soepel, heel breed én lang in de mond, minerale toetsen in de afdronk. Bijzónder knappe wijn! 90 RE: Saint Cosme - vinejo - 05-01-2014 02:08 PM Vrijdag dronken we de Saint Joseph 2005. De peperachtigheid en strakheid van deze wijn deden de hele tafel aan een Bordeaux denken. Mooi op dronk nochtans, na enkele Zuidelijke wijnen wel even wennen maar knappe en knapperige wijn! RE: Saint Cosme - vinejo - 22-04-2016 02:09 PM Cotes du Rhone 2012 Mooi syrah-kleur Ha ja, t is ook 100%syrah! Mooie neus met florale toetsen, frisse kruidigheid, rijpe cassis en kersen, nesquik. Mond is sappig, vol en fris, met lichte vegetaliteit op t einde en toch wel wat droogtrekkende tannines. However, nog steeds verkrijgbaar aan amper 9 euro bij Portovino, aan deze prijs echt wel de moeite- een wijn die me boeit. Dat is al heel wat, nowadays. 88 RE: Saint Cosme - wvd - 21-07-2016 12:32 PM (22-04-2016 02:09 PM)vinejo schreef: Cotes du Rhone 2012 De Côtes du Rhône 2015 nu te koop bij Leuvin aan 10,15€, magnum aan 21,10€. RE: Saint Cosme - vinejo - 21-07-2016 12:38 PM (21-07-2016 12:32 PM)wvd schreef:(22-04-2016 02:09 PM)vinejo schreef: Cotes du Rhone 2012 Werner, is het de hitte? Of ben je vergeten dat er op dit forum een hoekje voor de handelaar is? RE: Saint Cosme - vinejo - 01-02-2017 10:59 PM De Saint Cosme Cotes du Rhone 2011 was twee weken terug zeer aromatisch maar vertoonde in de mond een gebrek aan zuren om de krachtige (overrijpe) materie te ondersteunen. Ondanks de 100% syrah een zware, bijna lompe wijn. De cuvée erboven, Les deux Albions 2011 is in dezelfde stijl gemaakt maar het evenwicht in de mond is beter, hoewel de wijn het ook niet moet hebben van zijn elegantie. Een blend van syrah, grenache, mourvedre en carignan. Beter dan de gewone cuvee , maar niet (meer) mijn stijl. Geef me maar Santa Duc uit dezelfde streek... RE: Saint Cosme - wvd - 15-02-2017 04:45 PM (01-02-2017 10:59 PM)vinejo schreef: De Saint Cosme Cotes du Rhone 2011 was twee weken terug zeer aromatisch maar vertoonde in de mond een gebrek aan zuren om de krachtige (overrijpe) materie te ondersteunen. Ondanks de 100% syrah een zware, bijna lompe wijn. Yves Gras' wijngaarden liggen in de vlakte en zijn dus een pak warmer dan die van bvb. Saint-Cosme. Yves maakte zijn reputatie net met heel "warme", geconcentreerde wijnen, toen helemaal in de lijn met het type dat de reputatie van Gigondas gemaakt heeft. Je kan er voor zijn of niet, ik was in ieder geval fan van zijn wijnen, vooral in de niet àl te warme jaren. Zo hield ik eigenlijk meer van Hautes Garrigues in 1993 dan in het bejubelde 1990. Maar Yves' smaak is zelf, denk ik, ook wat meer geëvolueerd naar wat frissere wijnen (een ouderdomsziekte wellicht ;-)), en hij probeert, denk ik, wijnen te maken die eerder aansluiten bij de relatief koelere terroirs dichter bij de Dentelles (Saint-Cosme, Bouissière, Grand Montmirail,...). Maar ik vraag me af of hij daar, zeker met de opwarming, wel de juiste wijngaarden voor heeft. Vorig jaar proefde ik het gamma en hoewel ik sommige wijnen echt wel goed vond, was er hier en daar iets wat voor mij niet klopte. Misschien oogst hij wat vroeger om meer zuren te houden, maar de Grenache is graag rijp...Ik sprak er met anderen over, tenslotte was dit toch één van de topdomeinen, en hoorde dat ook anderen die indruk hebben en dat er toch een verandering van stijl is. Dat is uiteraard niet eenvoudig, en ik hoop uit de grond van mijn hart dat het helemaal goed komt met dit domein. Als ik de kans zie ga ik in ieder geval dit jaar terug proeven. RE: Saint Cosme - vinejo - 15-02-2017 06:58 PM (15-02-2017 04:45 PM)wvd schreef:(01-02-2017 10:59 PM)vinejo schreef: De Saint Cosme Cotes du Rhone 2011 was twee weken terug zeer aromatisch maar vertoonde in de mond een gebrek aan zuren om de krachtige (overrijpe) materie te ondersteunen. Ondanks de 100% syrah een zware, bijna lompe wijn. Interessant, Werner, thanks! RE: Saint Cosme - TheWineVet - 03-05-2020 09:15 PM Witte IGP Vaucluse 'les 2 albion' 2018: viogniergebaseerde wijn, zeer fris, ging zeer mooi bij de asperges. Maar, ik zou er terug meer marsanne in blenden, zoals een van de vorige jaren. En dus een beetje minder viognier. Weliswaar is dat mijn mening, omdat ik meer een marsanne-man ben dan een bloemige viognier-er. Behalve in een mooie Condrieu. Dat is toch een hemelsbreed verschil tussen de meeste Condrieus en de zuidelijkere viogniers... Alles bij elkaar zeer genoten van deze instapper van Saint-Cosme, die P/K best goed zit! Bedankt voor de tip, Werner! RE: Saint Cosme - Olivier - 04-05-2020 08:32 AM Citaat:omdat ik meer een marsanne-man ben dan een bloemige viognier-er. mooie beschrijving Ik zie ook wel een droge grenachier in u. RE: Saint Cosme - Vinoco - 04-05-2020 09:16 AM (03-05-2020 09:15 PM)TheWineVet schreef: Witte IGP Vaucluse 'les 2 albion' 2018: viogniergebaseerde wijn, zeer fris, ging zeer mooi bij de asperges. Maar, ik zou er terug meer marsanne in blenden, zoals een van de vorige jaren. En dus een beetje minder viognier. Weliswaar is dat mijn mening, omdat ik meer een marsanne-man ben dan een bloemige viognier-er. Behalve in een mooie Condrieu. Dat is toch een hemelsbreed verschil tussen de meeste Condrieus en de zuidelijkere viogniers... Mooie notitie Bert. dank. Ik deel jouw mening mbt Condrieu. Als ze de alcohol toets onder controle hebben zijn ze voor mij onklopbaar in het viognier segment. afgelopen zomer een "vergeten" fles Condrieu Andre Perret Coteau de Chery 2001 geopend die ons allemaal neersloeg zo groots. Hoezo kan viognier niet ouderen? RE: Saint Cosme - wvd - 04-05-2020 04:25 PM (03-05-2020 09:15 PM)TheWineVet schreef: Witte IGP Vaucluse 'les 2 albion' 2018: viogniergebaseerde wijn, zeer fris, ging zeer mooi bij de asperges. Maar, ik zou er terug meer marsanne in blenden, zoals een van de vorige jaren. En dus een beetje minder viognier. Weliswaar is dat mijn mening, omdat ik meer een marsanne-man ben dan een bloemige viognier-er. Behalve in een mooie Condrieu. Dat is toch een hemelsbreed verschil tussen de meeste Condrieus en de zuidelijkere viogniers...Het eerste jaar van deze wijn van wijngaarden net aan de overzijde van de Ouvèze en dus net buite de AOP Gigondes was een blend van 50% Viognier en 50% Picpoul. In 2017 kwam er dan Marsanne bij en werd de blend 40% Viognier, 30% Marsanne en 30% Picpoul. Weer wat aanpassing in 2018 want dan 40% Viognier, 20% Marsanne, 30% Picpoul, 4% Clairette, 3% Ugni blanc en 3% Bourboulenc en dat vindt Louis blijkbaar de goede blend, want 2019 geeft dezelfde verhoudingen. De wijn rijpt een paar maand "sur lie" op 50% vat, 25% demi-muids en 25% cuve. Naarmate de stokken verder ouderen zal de wijn wellicht nog winnen aan diepte en intensiteit. (04-05-2020 09:16 AM)Vinoco schreef:(03-05-2020 09:15 PM)TheWineVet schreef: Witte IGP Vaucluse 'les 2 albion' 2018: viogniergebaseerde wijn, zeer fris, ging zeer mooi bij de asperges. Maar, ik zou er terug meer marsanne in blenden, zoals een van de vorige jaren. En dus een beetje minder viognier. Weliswaar is dat mijn mening, omdat ik meer een marsanne-man ben dan een bloemige viognier-er. Behalve in een mooie Condrieu. Dat is toch een hemelsbreed verschil tussen de meeste Condrieus en de zuidelijkere viogniers... Dat is inderdaad de algemene opvatting: "Condrieu moet je jong drinken, enkel Château Grillet kan decennia rijpen"...? Nu, ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik erg blij ben met een jonge Condrieu. Ik hou erg van het jonge, aromatische karakter van de Viognier aldaar en dat verdwijnt wellicht wat met ouderen, maar daar heb ik totaal geen ervaring mee. Blij te lezen dus dat daar toch ook wel liefhebbers voor zijn, al vermoed ik dat het karakter wel heel anders zal zijn? RE: Saint Cosme - Vinoco - 04-05-2020 05:37 PM (04-05-2020 04:25 PM)wvd schreef: Dat is inderdaad de algemene opvatting: "Condrieu moet je jong drinken, enkel Château Grillet kan decennia rijpen"...? Nu, ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik erg blij ben met een jonge Condrieu. Ik hou erg van het jonge, aromatische karakter van de Viognier aldaar en dat verdwijnt wellicht wat met ouderen, maar daar heb ik totaal geen ervaring mee. Blij te lezen dus dat daar toch ook wel liefhebbers voor zijn, al vermoed ik dat het karakter wel heel anders zal zijn? Nee toch niet Werner. Het was op en top Condrieu. Maar dan dan veel verfijnder. De lychees en rozenblaadjes waren niet verdwenen. RE: Saint Cosme - wvd - 05-05-2020 05:22 PM (04-05-2020 05:37 PM)Vinoco schreef:(04-05-2020 04:25 PM)wvd schreef: Dat is inderdaad de algemene opvatting: "Condrieu moet je jong drinken, enkel Château Grillet kan decennia rijpen"...? Nu, ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik erg blij ben met een jonge Condrieu. Ik hou erg van het jonge, aromatische karakter van de Viognier aldaar en dat verdwijnt wellicht wat met ouderen, maar daar heb ik totaal geen ervaring mee. Blij te lezen dus dat daar toch ook wel liefhebbers voor zijn, al vermoed ik dat het karakter wel heel anders zal zijn? Dat is nuttige info. RE: Saint Cosme - Fre - 05-05-2020 06:43 PM benieuwd. Nog een 2017 Chéry liggen. Hoef k dus nog niet meteen te openen. RE: Saint Cosme - Vinoco - 05-05-2020 07:05 PM (05-05-2020 06:43 PM)Fre schreef: benieuwd. Nog een 2017 Chéry liggen. Hoef k dus nog niet meteen te openen. Chéry 17 is een zeer grote Condrieu Fre. Eigenlijk moet je zijn saint-joseph blanc kopen voor early drinking en zijn condrieu voor een jaar of 7-12 later RE: Saint Cosme - Vinoco - 19-05-2020 04:57 PM afgelopen week een 120 flessen St. Cosme van de 2007 en 2010 gekocht in Duitsland en uiteraard moest er meteen 1 in het glas. Gigondas Hominis Fides 2010: Overweldigende neus van zoete kersen en chocolade. Deze wijn is nog wel heel primair maar wat een verleiding! Pamela Anderson in haar jonge jaren in een rode Corvette 200 km/uur topless over de snelweg. Veel van alles maar extreem goed gemaakt. Ik snap de 100/100 Parker maar daar moeten we nog een paar jaar op wachten. Voor nu een welverdiende 97+/100 RE: Saint Cosme - WilD - 19-05-2020 07:44 PM Saint Cosme was altijd onze tussenstop voor ons jaarlijkse Priorat bezoek. De 2010 was de eerste jaargang die we mochten kopen aangezien ik vooraf een verzoek had ingediend. Ik mocht 2xHominis Fides 2010 en 1x Le Poste 2010 kopen voor 36 euro per fles. Een week later gaf Parker 100 pts voor de Hominis en 99 pts voor de Le Poste. Mooie deal ...... Een kleine rondleiding ter plekke liet een oude Romeinse put zien waar de wijn in bewaard werd. Prachtig oud domein. Jammer dat de cru’s behoorlijk aan de prijs geraken vandaag de dag. RE: Saint Cosme - Vinoco - 19-05-2020 08:04 PM (19-05-2020 07:44 PM)WilD schreef: Saint Cosme was altijd onze tussenstop voor ons jaarlijkse Priorat bezoek. De 2010 was de eerste jaargang die we mochten kopen aangezien ik vooraf een verzoek had ingediend. Ik mocht 2xHominis Fides 2010 en 1x Le Poste 2010 kopen voor 36 euro per fles. Een week later gaf Parker 100 pts voor de Hominis en 99 pts voor de Le Poste. Mooie deal ...... en of dat een mooie deal was...….inmiddels zijn de prijzen minimaal vervijfvoudigd voor die 2010's RE: Saint Cosme - wvd - 20-05-2020 02:04 PM (19-05-2020 08:04 PM)Vinoco schreef:(19-05-2020 07:44 PM)WilD schreef: Saint Cosme was altijd onze tussenstop voor ons jaarlijkse Priorat bezoek. De 2010 was de eerste jaargang die we mochten kopen aangezien ik vooraf een verzoek had ingediend. Ik mocht 2xHominis Fides 2010 en 1x Le Poste 2010 kopen voor 36 euro per fles. Een week later gaf Parker 100 pts voor de Hominis en 99 pts voor de Le Poste. Mooie deal ...... Gezien het niveau van deze wijnen is het nog steeds een superdeal in de wijnwereld van vandaag. Ter vergelijking: ik kreeg net Romanée-Conti 2013 aangeboden aan € 14.500 EXW RE: Saint Cosme - Vinoco - 20-05-2020 03:42 PM (20-05-2020 02:04 PM)wvd schreef:(19-05-2020 08:04 PM)Vinoco schreef:(19-05-2020 07:44 PM)WilD schreef: Saint Cosme was altijd onze tussenstop voor ons jaarlijkse Priorat bezoek. De 2010 was de eerste jaargang die we mochten kopen aangezien ik vooraf een verzoek had ingediend. Ik mocht 2xHominis Fides 2010 en 1x Le Poste 2010 kopen voor 36 euro per fles. Een week later gaf Parker 100 pts voor de Hominis en 99 pts voor de Le Poste. Mooie deal ...... Ach ja Werner....alles is relatief. Ik hoop dat ik dit jaar de Romanée-Conti 2017 aangeboden krijg voor 14.500 euro. Die ben je 1 minuut later kwijt voor 18.500 euro. 4000 euro winst op 1 flesje wijn is niet onaardig. Om maar te zeggen dat waarde/duur/goedkoop etc etc relatieve begrippen zijn. 1 ding is zeker: het is veel geld voor vergist druivensap. Mooi dat je lyrisch bent over de Hominus Fides 2010. Als ik jou mag geloven kan deze wijn niet goed ouderen aangezien het een zeer geëxtraheerde alcoholische wijn is. Toch? RE: Saint Cosme - wvd - 21-05-2020 12:12 PM (20-05-2020 03:42 PM)Vinoco schreef:(20-05-2020 02:04 PM)wvd schreef:(19-05-2020 08:04 PM)Vinoco schreef:(19-05-2020 07:44 PM)WilD schreef: Saint Cosme was altijd onze tussenstop voor ons jaarlijkse Priorat bezoek. De 2010 was de eerste jaargang die we mochten kopen aangezien ik vooraf een verzoek had ingediend. Ik mocht 2xHominis Fides 2010 en 1x Le Poste 2010 kopen voor 36 euro per fles. Een week later gaf Parker 100 pts voor de Hominis en 99 pts voor de Le Poste. Mooie deal ...... Zoals je wel weet ben ik in het algemeen niet de grootste fan van vele zogenaamde topcuvées uit de zuidelijke Rhône's, maar Saint-Cosme reken ik tot de allerbeste domeinen van Frankrijk. Ondanks de concentratie, die hier nooit overdreven is, blijven de wijnen altijd hun frisheid bewaren. Louis vinifieert deze pure Grenache trouwens in vendange entière en 14,5% is nu ook weer niet overdreven voor deze regio. Ook de hoeveelheid nieuw hout is niet overdreven. Waar de 2010 nog 30% nieuwe vaten kreeg is dat vanaf 2014 teruggebracht naar 20%. In februari een "Le Poste" en "Valbelle" 2010 geproefd en die waren allebei groots. Zelf leg ik een fors deel van mijn allocatie in eigen kelder. RE: Saint Cosme - Vinoco - 21-05-2020 12:35 PM Ik ben ook grote fan van het huis. Al vind ik overigens wel dat het monsters van wijnen zijn maar inderdaad door de perfecte balans hebben ze absoluut verfijning wat ze zo bijzonder maakt. Volgens mij weet jij ook wel dat 14,5% op het etiket 15 tot 15,5% in werkelijkheid zal zijn. RE: Saint Cosme - wvd - 21-05-2020 12:43 PM (21-05-2020 12:35 PM)Vinoco schreef: Ik ben ook grote fan van het huis. Al vind ik overigens wel dat het monsters van wijnen zijn maar inderdaad door de perfecte balans hebben ze absoluut verfijning wat ze zo bijzonder maakt. Volgens mij weet jij ook wel dat 14,5% op het etiket 15 tot 15,5% in werkelijkheid zal zijn. Ik dacht ± 0,5%, dus hier tussen 14% en 15%. Hominis Fides, Le Claux en Le Poste liggen ook wat hoger, niet ver van het dorp en dat geeft samen met de koelte die afdaalt dan de Dentelles een wat groter dag-nachtverschil dan in het dal. Ook de entière zorgt voor iets lagere alcohol. RE: Saint Cosme - Vinoco - 21-05-2020 12:50 PM (21-05-2020 12:43 PM)wvd schreef:Nooit maar dan ooit nooit zal het alcoholgehalte op het etiket lager zijn dan in werkelijk Werner. Dan zouden ze dat er maar al te graag op vermelden namelijk. Hoe lager het alc gehalte hoe groter het publiek met interesse om te kopen. En het mag dan misschien officieel 0,5% zijn dat het mag afwijken.....in werkelijk doet 1 tot 1,5% ook mee. Ik heb eerder al de etiketten hier getoond van Pure 2005 voor de Europese en Canadese markt waar een verschil op te lezen valt van ruim 1%. Veel en heel veel .(21-05-2020 12:35 PM)Vinoco schreef: Ik ben ook grote fan van het huis. Al vind ik overigens wel dat het monsters van wijnen zijn maar inderdaad door de perfecte balans hebben ze absoluut verfijning wat ze zo bijzonder maakt. Volgens mij weet jij ook wel dat 14,5% op het etiket 15 tot 15,5% in werkelijkheid zal zijn. Ik zet mijn geld op 15,5% voor de H Fidis 2010. Maakt mij ook niet uit. Heb er geen last van. Wijn zit geweldig in elkaar. Beter dan de 07 die ook 100/100 kreeg van Parker. RE: Saint Cosme - wvd - 21-05-2020 02:39 PM (21-05-2020 12:50 PM)Vinoco schreef:(21-05-2020 12:43 PM)wvd schreef:Nooit maar dan ooit nooit zal het alcoholgehalte op het etiket lager zijn dan in werkelijk Werner. Dan zouden ze dat er maar al te graag op vermelden namelijk. Hoe lager het alc gehalte hoe groter het publiek met interesse om te kopen. En het mag dan misschien officieel 0,5% zijn dat het mag afwijken.....in werkelijk doet 1 tot 1,5% ook mee. Ik heb eerder al de etiketten hier getoond van Pure 2005 voor de Europese en Canadese markt waar een verschil op te lezen valt van ruim 1%. Veel en heel veel .(21-05-2020 12:35 PM)Vinoco schreef: Ik ben ook grote fan van het huis. Al vind ik overigens wel dat het monsters van wijnen zijn maar inderdaad door de perfecte balans hebben ze absoluut verfijning wat ze zo bijzonder maakt. Volgens mij weet jij ook wel dat 14,5% op het etiket 15 tot 15,5% in werkelijkheid zal zijn. Zou best kunnen, maar het zou me wel verbazen want ik ken Louis toch zo'n beetje. Maar ik zal het hem eens vragen. Geen HF, Claux of Poste geproefd van St. Cosme (wel Valbelle), maar alle jaren sinds 2014 en die zijn allemaal super. En volgens hem zal 2019 wellicht op niveau 2016, 2010, 1998 en 1990 zitten. RE: Saint Cosme - Vinoco - 31-07-2020 03:46 PM Saint Cosme Gigondas Le Poste 2010. Gezien het warme weer een graad of 3 terug gekoeld zodat hij met 15 graden in het glas komt. Dat komt de wijn EN de drinker ten goede....In de neus veel kersen. De rode variant, niet de zoete donkere kersen. Frambozen, Garrigue. Bloemig, viooltjes en asfalt. Zeer zuiver gemaakt en op dit moment eigenlijk een ballerina in plaats van beest. Minder zoet dan ik had verwacht. Zeer goed gemaakte wijn maar voor mij op dit moment niet overweldigend wauw. 95+/100 RE: Saint Cosme - wvd - 31-07-2020 05:09 PM (31-07-2020 03:46 PM)Vinoco schreef: Saint Cosme Gigondas Le Poste 2010. De fles die ik in februari proefde was blijkbaar een pak rijper, al deels op tertiaire, wat me eerlijk gezegd toen enigszins verbaasde. Die fles was, zo vernam ik, in de zomer meegebracht in de koffer en dat kan wel wat geholpen hebben. Een Valbelle 2010 van dezelfde bron was trouwens vergelijkbaar qua rijping en ook zeer mooi trouwens. Nu, ik heb onlangs nog een Le Claux 2014 per abuis en die is nog hard als een been en 2014 is, hoewel dit een heel mooie wijn is, toch niet van 2010 kaliber. RE: Saint Cosme - vinejo - 14-08-2020 10:16 AM Gisterenavond blind de Crozes Hermitage 2018 van St Cosme geschonken. Zeer duidelijke N rhone neus met zwart fruit en peper. Heel veel sap in de mond, nog jong en onstuimig maar echt wel klasse. De blindproevers zaten meteen in de N Rhone maar vonden dat er ook wel een Bordeaux-touch inzat. Kon dat wel begrijpen, dacht bvb aan de Chevalier 2008 die we, bij twee verschillende gelegenheden, linkten aan een Cote Rotie. Aan 22 euro is dit zeer koopwaardig. RE: Saint Cosme - Fre - 14-08-2020 10:40 PM Yes indeed. Ik dacht aan een Saint Joseph. Van Coursodon bvb. Met hout als de link. Nu misschien nog te nadrukkelijk aanwezig. Maar binnen 3 jaar kan deze wel verrassen in degustaties. RE: Saint Cosme - wvd - 08-06-2021 04:26 PM [attachment=5645] Deze dronken we vorige zondag. Deze keer goed gekaraffeerd en wellicht heeft dat wat geholpen want vorige fles, nu al mer dan een jaar terug, was nog zo hard als een been. Nu nog diepe kleur (Vera vreesde al Bordeaux...), maar eens de neus in het glas ging het meer richting Pinot maar dan met eerder wat donkere aroma's van bos en gedroogd fruit met wat florale toets en nog net geen leer. In de mond vrij stevig, veel volume maar zeker niet overdreven en bijzonder lang op de afdronk. Heel mooi vind ik dit en de tannines zijn reeds goed aan het versmelten, dus we gaan ervoor. Wetende dat dit in theorie eigenlijk de minste van onze reeks zou moeten zijn, is dit echt wel hoopvol voor de volgende jaren! Is Le Claux mijn favoriet van de drie cru's? Ik denk het uiteindelijk wel, ergens logisch misschien want nog steeds van vignes geplant net na de phylloxera crisis, rond 1880! RE: Saint Cosme - jr02 - 11-06-2021 10:50 AM (08-06-2021 04:26 PM)wvd schreef: Wetende dat dit in theorie eigenlijk de minste van onze reeks zou moeten zijn, is dit echt wel hoopvol voor de volgende jaren! Is Le Claux mijn favoriet van de drie cru's? Ik denk het uiteindelijk wel, ergens logisch misschien want nog steeds van vignes geplant net na de phylloxera crisis, rond 1880! Werner, bedoel je de minste van zijn 3 cult wijnen, Le Claux, Le Poste & Hominis Fides?Le Claux is inderdaad de enige nog op oude stokken, de andere maakten pas in de jaren 60 deel uit van Cosme, dacht ik. Jammer genoeg geen Le Claux in mijn bezit en deze ook nog nooit gedronken. Enkel Le Poste en Fides, de jongste van 2016 ...maar met bovenstaande te lezen wacht ik wel nog even om deze te openen. Benieuwd wat hun nieuwste cult wijnen gaan brengen op Ch. de Rouanne? De basis vinsobres is alvast eentje die tijd nodig heeft RE: Saint Cosme - wvd - 11-06-2021 04:14 PM (11-06-2021 10:50 AM)jr02 schreef:Met de minste van onze reeks bedoelde ik het jaar 2014. Alle volgende jaren zijn in theorie grotere jaren. De drie cru's zijn al heel lang in bezit van de familie, maar worden pas ergens in de zestiger jaren (af en toe) afzonderlijk gebotteld. Hominis Fides is misschien de meest begeerde en de latijnse naam zit daar zeker voor iets tussen. Normaal (niet dit jaar dus...) proef ik, ze naast mekaar niet lang na botteling en dan heb ik meestal een voorkeur voor Le Claux, maar het is wat muggenziften eigenlijk, want alle drie horen ze m.i. tot de mooiste wijnen uit de zuidelijk Rhône. Ik proefde in februari 2020 een Le Poste 2010 en dat was een geweldige waw wijn! Een klant van mij is al een jaar of dertig privé klant bij Saint-Cosme en hij proeft zijn eerste fles van deze drie als de wijn zo'n 15 jaar is. Of dat nog hoeft met de recentere jaren is maar zeer de vraag, want deze 2014 kwam toch al aardig mooi over en de 10 jaar oude Poste (maar die was wel zelf meegebracht in zomervakantie...) was volgens mij op zijn top.(08-06-2021 04:26 PM)wvd schreef: Wetende dat dit in theorie eigenlijk de minste van onze reeks zou moeten zijn, is dit echt wel hoopvol voor de volgende jaren! Is Le Claux mijn favoriet van de drie cru's? Ik denk het uiteindelijk wel, ergens logisch misschien want nog steeds van vignes geplant net na de phylloxera crisis, rond 1880! Ik heb dus eigenlijk te weinig ervaring met ouder flessen van deze cru's, maar van de "basis" Saint-Cosme hab ik nog 1 fles 1998 liggen en een jaar of 4 - 5 geleden nog allesbehalve op de terugweg, integendeel zelfs. Misschien doet de climate change hier ook zijn ding. Wat Rouanne betreft, daar ben ik, om het zacht uit te drukken, ook nogal van verrast. Die was net gebotteld eigenlijk veel sappiger en lieflijker (relatief) dan nu. Bizar en ik vrees met je dat het een wijn wordt die al evenveel kelderrust zal kunnen gebruiken als zijn Gigondas. Of meer... want al bij al koeler terroir. RE: Saint Cosme - jr02 - 16-02-2022 05:52 PM Kabeljauw in roomsaus met groene asperges in harmonie met "Château de Saint Cosme Les Deux Albions Blanc 2019" Bloemige- Viognier aroma met toetjes van perzik, fris, aangenaam zuurtje, niet de volste wijn maar gedreven door citrus, steenfruit en een 'vleugje natte rots'. Drinkt heerlijk bij het gerecht. RE: Saint Cosme - jr02 - 24-01-2023 08:02 PM (16-02-2022 05:52 PM)jr02 schreef: Kabeljauw in roomsaus met groene asperges in harmonie met Vandaag de 2018 in mariage met Schelvis, citroen & tomaat in olijfolie Château de Saint Cosme Les Deux Albion Blanc Domaine 2018 Misschien iets minder hoog qua aciditeit en met een vleugje gebrande nootjes deed deze 2018 Albion het toch weeral wonderbaarlijk bij een stukje gebakken vis. Drinkt zo gemakkelijk en dit voor 12€ Rhône is geen vergif hé gasten |