Jura-Tasting 19 Juli 2014 - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html) +--- Forum: Onvergetelijke degustaties (/forum-64.html) +--- Discussie: Jura-Tasting 19 Juli 2014 (/thread-3539.html) |
Jura-Tasting 19 Juli 2014 - carl - 23-07-2014 04:34 PM Vorige zaterdag de gelegenheid gehad om samen met 10 andere wijnliefhebbers ten huize De Populist de zeer interessante wijnstreek "JURA" te ontdekken. Niet alleen mooie wijnen maar ook zeer lekkere kazen kwamen er op tafel om geproefd te worden. Als opwarmers kwamen er eerst een Sherry en een Moezelauslese. Nadien werden eerst de rode wijnen geproefd en pas dan de witte. 1. Lustau Papyrus NV : Gerookt, kaaskorst, ziltig, bittere koffie. 88 2. Bert Simon Serrig Wurtzberg Auslese 1990 : Appelsienmarmelade, mineraal, citrussmaak, firne, preciese stijl. 90+ 3. Camille Loye Arbois Cuvee du Luron 1990 : Wijn op basis van 100 % Trousseau van een wijnmaker die zijn wijnen liever oud dan jong drinkt en ze dus ook langer bijhoudt dan anderen. Naderhand bleek duidelijk dat we deze wijn te koud gedronken hadden want eens hij opwarmde kwam hij veel beter uit de verf. Licht oxidatief, caramel, kandijsuiker, nootjes, licht in de mond, hoog op zuren, zure kersen, floraal, bloedappelsien, beendroog à la Fino Sherry. 87. Na opwarmen 89+ 4. Domaine Wicky Cotes du Jura Cuvee de Noël 2011 : 100 % Poulsard met slechts 10,5° alcohol. Doffe rosé kleur, natuurlijke geur, floraal, droog, appelsien, kruidig, chapelure, evenwichtig, hogere zuren, eerder korte afdronk. 88+ 5. Overnoy Arbois Puppillin Poulsard 2011 : Cultwijnnbouwer die op deze gelegenheid zijn grote reputatie niet helemaal kon waarmaken. Rode bessen, aards, geuze, niet helemaal droog, precies ietwat hergist, mandarijntjes, licht gerookt. 87 6. Stephane Tissot Trousseau Singulier 2010 : 100 % Trousseau van de oudste stokken van het domein. Deze wijnbouwer heeft het domein van zijn ouders uitgebouwd tot mondiaal de best gedistribueerde Jura-wijnbouwer. Zoethout, marsepein, licht tannineus, rood fruit, goed volume, viooltjes, nog iets te jong. 89. Ik dronk deze wijn op een andere proeverij een dikke maand geleden en toe was ik nog meer onder de indruk van deze fles (92) … Flessenvariatie op zo’n jonge leeftijd? 7. Geneletti Brut Prestige Cremant du Jura NV : Eigenlijk een illegale cuvee omdat deze schuimwijn gemaakt was van 100 % Savagnin wat volgens de AOC Cremant du Jura niet toegestaan is. De Cremants moeten ook altijd een bepaald percentage Chardonnay bevatten. 4 jaar sur Lattes trouwens ook. Vlees, licht oxidatief, witte bloesem, gist, brood, curry, brede stijl, eerder een maaltijdschuimwijn. 90 8. La Maison de Rose 2012 : 100 % Traminer (Zo wordt Savagnin genoemd indien deze geouilleerd wordt opgevoed) op inox opgevoed zonder malolactisch omzetting. Selder, citrus, licht bitter, curry, fijne zuren, aards, groene appel, passievrucht. 86 Goede wijn maar miste wat karakter voor mij. 9. La Maison de Rose Novelin 2009 : Eveneens 100 % Traminer van dezelfde wijnbouwer maar deze keer opvoeding op hout met malolactische omzetting. Selder, boter, ietwat vlak van smaak, rokerig, lychee, peer, mooie zuren,. 87 Correct maar niet wauw. 10. Tissot Bruyeres Savagnin Vin de Table 2010. 100 % Savagnin geouilleerd met een 15 gram restsuiker omdat de gisting gestopt is. Dat is ook de reden dat deze wijn VdT moet genoemd worden. Geoxideerde appel, natuurlijk, vlees, artisjok, lindebloesem, mooie diepte, knapperige zuren die mooi balanceren met de restsuiker, nog grote toekomst voor zich. 91 11. Tissot Cotes du Jura 2006 : 60 % Chardonnay + 40 % Savagnin beide oxidatief opgevoed. Voor mij bij de wijnen van de avond : Duidelijk oxidatief, appeltaart met amandel, mineraal, fijne stijl, complex, licht yoghurt, voldoende body. 92 12. Crudoz Cotes du Jura Selection 2011 : Wijn die ietwat foutief leek. Snoeperig, zuurtjes, appel, banaan, Lange Jan-snoep, azijnzuur, vlak van smaak, groene banaan. 79 13. Pignier Cotes du Jura Savagnin 2007 : Savagnin oxidatief opgevoed gedurende 3 jaar. Volgens de info op de fles is deze wijn 40 jaar te bewaren! Okkernoot, oxidatief à la Cognac, nootjes, mooie rondeur, pikant, kaaskorst, hogere zuren, ietwat weinig fruit. 89+ 14. Geneletti l’Etoille Vin Jaune 1973 : De oudste wijn van de avond alsook de duurste (90 €). Jonge kleur, complex geur, intense wijn, appl, amandel. 91 15. Tissot Arbois Vin Jaune 2000 : Oranje kleur, marsepein, brede stijl, curry, hogere zuren, minder focus, lange afdronk. 88+ 16. Macle Chateau Chalon Vin Jaune 2005 : Cultwijnbouwer uit Chateau Chalon. Firne, kaaskorst, subtiel, champignon, bruinere kleur, diepte. 90 17. Auguste Pirou Cotes du Jura Vin de Paille 2005 : Mokka, abrikozenmousse, ingedroogde rozijnen, honing, niet hypercomplex. 88 18. La Maison de Rose Cotes du Jura Vin de Paille 2006 : Geel fruit, gerookt, kruidig, bittertje, gekruide nootjes, kaneel, peper. 91+ RE: Jura-Tasting 19 Juli 2014 - vinejo - 23-07-2014 05:29 PM Interessant! Tissot doet het weer goed... Dank om dit hier te posten, Carl! RE: Jura-Tasting 19 Juli 2014 - Marc - 23-07-2014 06:45 PM Bedankt voor dit schitterend verslag, Carl. Ik vond het een heel moeilijke proeverij. Wel heel mooie wijnen, maar zo buiten het "gangbare" dat soms een referentiekader voor mij ontbrak. Dat ik een beginnende verkoudheid had (zo bleek de dag nadien), kan ook meegespeeld hebben. Het duo 8 en 9 (8 op inox zonder malo, 9 op hout met malo, verder hetzelfde fruit gebruikt) was heel interessant vond ik. Merci ook aan de medeproevers voor de mooie avond en aan De Populist voor de organisatie en de omkadering. RE: Jura-Tasting 19 Juli 2014 - Venne - 27-07-2014 11:26 AM Doeme eh , spijtig dat ik er niet kon bijzijn.... Dan had ik er nog wat Jura namen kunnen bijzetten :-) |