Col d'Orcia - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Italië (/forum-13.html) +--- Forum: Toscane, midden-Italië (/forum-17.html) +--- Discussie: Col d'Orcia (/thread-3853.html) |
Col d'Orcia - Kris G - 25-12-2014 12:06 AM de Col d'Orcia Brunello Riserva Poggio al Vento 2001 blind in het glas gekregen, na de 1e slok wist ik dat het Italië was, en 3 slokken later was ik er vrij zeker van dat het om een Brunello ging, ik vind het nochtans geen type voorbeeld, ik had hem een tik ouder geschat en ik had gezien de zuren moeten weten dat het iets recenter was ik was na die 1e slokken wel ontgoocheld : deed me aan een piepjonge Il Poggione denken qua zuren : echt wel vrij extreem, de afdronk was veel te bitter : dus slechte punten op balans en miste ook wat complexiteit, ergens voelde ik wel dat er meer in zat, na wat extra zuurstof in het glas kwam er gelukkig een mooie evolutie : de scherpste randen van de zuren waren er af en het geheel kwam beter in balans en werd ook wat zachter en minder agressief met leer, chocolade, rood fruit, aards ik denk dat deze wijn sowieso nog wat kelderrust nodig heeft, de zuren blijven redelijk dominant en het typische bruine randje van een Brunello op dronk is er ook nog niet zo'n 75cl blijkt wel nogal klein te zijn toch nog 2 kleine glaasjes voor morgen kunnen overhouden, ik vermoed dat een nachtje gang-rust hem deugd zal doen, maar ik vermoed te kort om de zuren onder de controle te krijgen, voorlopige score 91 (krijgt van Natalie dezelfde score) Koen voor de tips aan Natalie RE: Col d'Orcia - Kris G - 25-12-2014 02:18 PM de verhoopte verbetering op dag 2 is er niet gekomen : smaakt terug zoals net na het ontkurken : de zuren zijn veel te dominant en geven geen ruimte voor iets anders, en nu met extra zuurstof worden de zuren enkel nog sterker eens op CT gekeken en daar gelijkaardige verhalen, van de laatste TN daar zou ik zelfs gewoon een copy/paste kunnen doen slotscore 90 RP92 (Galloni) RE: Col d'Orcia - vinejo - 25-12-2014 03:35 PM (25-12-2014 02:18 PM)Kris G schreef: de verhoopte verbetering op dag 2 is er niet gekomen : smaakt terug zoals net na het ontkurken : de zuren zijn veel te dominant en geven geen ruimte voor iets anders, en nu met extra zuurstof worden de zuren enkel nog sterker Op den duur helt de verhouding goede Brunello/Bordeaux toch weer in het voordeel van Bordeaux over heb ik toch de indruk...? RE: Col d'Orcia - Kris G - 25-12-2014 09:35 PM (25-12-2014 03:35 PM)vinejo schreef:(25-12-2014 02:18 PM)Kris G schreef: de verhoopte verbetering op dag 2 is er niet gekomen : smaakt terug zoals net na het ontkurken : de zuren zijn veel te dominant en geven geen ruimte voor iets anders, en nu met extra zuurstof worden de zuren enkel nog sterker hmmm hier ga ik toch niet mee akkoord mijn laatste "betere" Brunello was Castello Banfi Brunello di Montalcino Riserva Poggio All'Oro 1997 die ik tijdens de 2e ronde op de 4e TFT heb aangeboden en die kon puur op kwaliteit gemakkelijk mee in de 1e ronde bij de echte TFT-flessen Brunello is natuurlijk niet goedkoop en p/k kun je in topjaren in bdx bij de kleinere kastelen wel betere deals doen besef ik, maar ik blijf fan van Brunello, nu op één mindere p/k ervaring afhaken is ook geen goed idee ik had de gewone Brunello ook al gedronken, een 2004 en toen ook als atypisch omschreven zie ik als tegenwerk deze avond een bdx ontkurkt : Clos René 2005, natuurlijk een andere prijsklasse besef ik, maar puur op klasse kon hij wel niet mee met deze Brunello RE: Col d'Orcia - 33S - 05-03-2015 09:49 AM Gisteren Col d'Orcia Rosso di Montalcino 2011. Geen topwijn qua structuur en dergelijke, maar met fris fruit en mooie zuurtjes. Perfecte match bij de pasta met balletjes in tomatensaus. Lekker. RE: Col d'Orcia - TheWineVet - 13-02-2017 09:15 PM Poggio al vento 1995: bij den haas gisteren ging hij perfect. Qua neus vergelijkbaar met een fijne oude bordeaux. Al volledig tertiair, dus zalige neus. Nog wel wat tannines, maar rijpe, zachte tannines. Superlekkere wijn, maar nu ook geen 70-80€ waard die ze tegenwoordig voor recente jaargangen durven vragen. 92 RE: Col d'Orcia - wvd - 15-02-2017 03:37 PM (05-03-2015 09:49 AM)33S schreef: Gisteren Col d'Orcia Rosso di Montalcino 2011. Geen topwijn qua structuur en dergelijke, maar met fris fruit en mooie zuurtjes. Perfecte match bij de pasta met balletjes in tomatensaus. Lekker. Dat zegt toch wel iets, tomatensaus is dodelijk voor de meeste wijnen. RE: Col d'Orcia - 33S - 15-02-2017 03:50 PM (15-02-2017 03:37 PM)wvd schreef:(05-03-2015 09:49 AM)33S schreef: Gisteren Col d'Orcia Rosso di Montalcino 2011. Geen topwijn qua structuur en dergelijke, maar met fris fruit en mooie zuurtjes. Perfecte match bij de pasta met balletjes in tomatensaus. Lekker. Tja, wat versta je onder "de meeste wijnen"? In Italië vind je toch wel voldoende wijnen die wel met tomatensaus gaan, met als meest voor de hand liggende voorbeelden jonge Sangiovese en Barbera met voldoende zuren (en die weinig of zelfs geen hout hebben gezien). Hiermee wil ik niet zeggen dat elke Rosso di Montalcino bij tomatensaus past. Die Caprili waar je onlangs iets over schreef, zou ik daar niet bij schenken. Ik dronk wel enkel de 2010, was heel andere stijl dan Col d'Orcia. RE: Col d'Orcia - wvd - 15-02-2017 08:42 PM (15-02-2017 03:50 PM)33S schreef:(15-02-2017 03:37 PM)wvd schreef:(05-03-2015 09:49 AM)33S schreef: Gisteren Col d'Orcia Rosso di Montalcino 2011. Geen topwijn qua structuur en dergelijke, maar met fris fruit en mooie zuurtjes. Perfecte match bij de pasta met balletjes in tomatensaus. Lekker. Helemaal akkoord, Barbera, jonge Sangiovese, sommige Valpolicella, sommige Noord-Piëmontese Nebbiolo, maar ik ken weinig Franse wijnen die hier goed scoren. Een Bordeaux gaat hier absoluut niet en ik vermoordde ooit een Pegau bij een steak met Choron saus. Die laatste is trouwens een echte killer, nog niks gevonden dat er bij kan (suggesties?) en die dus maar verbannen . RE: Col d'Orcia - TheWineVet - 16-07-2017 01:04 PM Rosso di Montalcino 2014: uit een halfke, P&P: mooie sangiovese-neus, fijne kersjes, lekkere evenwichtige mond. Binnen een uur verder proberen... |