Clos Erasmus - Priorat - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Spanje/Portugal (/forum-15.html) +--- Forum: Ribera, Rioja, Priorat (/forum-20.html) +--- Discussie: Clos Erasmus - Priorat (/thread-4107.html) |
Clos Erasmus - Priorat - fleer - 06-04-2015 08:13 PM Clos Erasmus in Priorat is one of Spain's leading wineries Daphne Glorian was born in Switzerland but came to Priorat in the 1990's. Her friends René Barbier and Álvaro Palacios convinced her to buy a property there and start working with viticulture. The name Clos Erasmus comes from the dutsch philosopher Erasmus von Rotterdam, who is famous for amongst other works ‘hymn to madness’. Daphne Glorian ended up becoming one of the pioners in Priorat. From the foundation of the winehouse in 1989 Clos Erasmus has been working with organic agriculture and from 2004 biodynamic. The winehouse produces one of the most famous wines in the world: Clos Erasmus. The quality of the wine is strictly related to the selection of grapes in the field. The winery and its wines, The Vineyards Areal: 7 hectares/2,8 acres Grape variety: Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah Soil: the soil is volcanic, foremost slate soil with quarz. Climate: temperate and dry with Mediterranean influences The Wines Clos Erasmus The wine ages in new French oak barrels. Clos Erasmus 2004. 100 Parker points. Clos Erasmus 2005. 100 Parker points. 94 points in the Peñín Guide. A Clos Erasmus 2006 (Magnum). 97 Parker points. Clos Erasmus 2008. 99 Parker points. 94 points in the Peñín Guide. Clos Erasmus 2009. Laurel Cherry colored with intense aromas, creamy and toasted. In the mouth it is strong and savoury. Laurel 2008. 91 Parker points. 94 points in the Peñín Guide. Laurel 2011 : The 'Laurel' is the second wine from Clos Erasmus, it is composed of Grenache, Cabernet Sauvignon and Syrah. In 2011 there will be no ‘Clos Erasmus’ so the all fruit was put into the ‘Laurel’ bottling. The wine brings intense aromas of fresh blackberries, cherries, vanilla crème, mineral, toast, spice, licorice and hints of mint leaf. It is dense and concentrated, but kept extremely energetic by its racy core. The finish is long and fresh, with lovely underlying acidity carrying straight through. This already very generous, yet still primal and will need some additional time in bottle, but overall a fantastic job by Daphne Glorian-Solomon. (Best 2017-2028) - December, 2013 (JD) Ik kon niet wachten, het is 2015 en ik heb al een Laurel 2011 in het glas. Na 3 uur karaf is hij nog volop in verandering, alcohol in de neus, mooie tranen, full body voor een priorat, aangename smaak, zuren zijn aan het afnemen.91++ Ben benieuwd hoe hij binnen een dag is. Grts RE: Clos Erasmus - Priorat - WilD - 07-04-2015 08:48 PM Ik dronk de Laurel 2011 ter plekke en mij bleef het zuurtje in de wijn bij. Een zuurtje die je niet altijd aantreft bij Priorat doch die deze wijn wel een mooie frisheid meegaf. Hoe is de wijn op dag 2 Fleer ? Gr, Wil RE: Clos Erasmus - Priorat - fleer - 07-04-2015 09:23 PM Wel, dat zuurtje is er nog steeds maar het is een aangenaam zuurtje geworden, eentje die je in veel crianza's tegenkomt. Je spreekt over frisheid .... wel hij mag voor mij ook een beetje bijten. Blijft 91++ maar dit wordt top ... in 2018 proef ik nog eens Een smaak/body die je enkel tegenkomt bij priorats vanaf €40 Grts RE: Clos Erasmus - Priorat - WilD - 07-04-2015 09:30 PM Volgende week zullen we de 2012 in het glas hebben. Kijken inhoeverre deze afwijkt van de 2011 aangezien in 2012 weer een Clos Erasmus gebottled is. RE: Clos Erasmus - Priorat - fleer - 08-04-2015 09:08 AM Ben ook benieuwd! RE: Clos Erasmus - Priorat - fleer - 20-06-2016 12:19 AM De Laurel gaat er de laatste jaren met €2 per jaar op vooruit en dat is meer dan de index, hij is ook elk jaar uitverkocht voor de einde jaars periode ... ooit breng ik hem wel eens mee naar een tasting ... Grts RE: Clos Erasmus - Priorat - WilD - 22-06-2016 08:45 PM Laurel 2013 TOP ! De 2014 is al beschikbaar doch als deze het niveau van 2013 gaat halen. 2013 is een top vintage in Priorat. Laurel is toch nog voldoende te krijgen in de Spaanse internetshops, niet dan? Sante, Wil RE: Clos Erasmus - Priorat - fleer - 23-06-2016 06:15 PM (22-06-2016 08:45 PM)WilD schreef: Laurel 2013 TOP ! De laatste jaren is hem tegen eind september uitverkocht. 2014 is juist op de markt m.a.w. in Spanje maar 3 à 4 maanden te koop. Grts. RE: Clos Erasmus - Priorat - jr02 - 18-02-2020 05:07 AM Ciara en Dennis houden de zomer nog wat op maar 'Laurel' deed ons alvast watertanden naar de Spaanse zon. Catalonië liefhebbers op bezoek dus het ideale moment om nog eens een Laurel boven te halen. Wat kort door de bocht misschien maar ach...een echte Jupiler of Stella onder de Spaanse zon kan toch ook zo smaken moet ik gedacht hebben . Het zijn Catalonië liefhebbers en wijndrinkers maar niet van deze rangorde dat ik mijn enige fles Clos Erasmus 2013 zal voorschotelen Laurel 2013 I know, eigenlijk iets te jong... Na een uurtje karaf. Donker kleurtje. Een bom van een neus waar prominent rode besjes en cassis sterk op de voorgrond komen. In de mond mag je daar een vleugje eucalyptus aan toevoegen, peper en het zuurtje dat zo typerend is (absoluut niet storend, geeft deze wijn de nodige frisheid mee) Geen blockbuster maar kwaliteit ten top Censor Ik had graag nog een restje weggezet voor de dag er na. De zuurtjes zouden zich dan waarschijnlijk wat teruggetrokken hebben.... maar helaas hij dronk te lekker weg op dag 1 Was perfect te drinken maar is zeker nog een lang leven beschoren waar de tijd alleen maar een positief effect kan hebben op deze wijn. Ik vermoed dat ik er ooit 28€ voor betaalde, iedere euro dubbel waard!!!! Toch nog even stilstaan bij het feit dat dit een 2° wijn is RE: Clos Erasmus - Priorat - Vmk - 10-09-2022 11:25 PM Laurel 2016 Lekker wijntje hoor. Heerlijke neus, en bij het drinken is het een gebalanceerde combinatie van stevige leer en geroosterde tonen, maar ook floraal, spicy, rood fruit. De Erasmus zal ik wel nooit gaan ondervinden, maar dit is een heerlijke instapper. Kijken hoe deze flessen de komende jaren gaan ontwikkelen… |