Wijnboeren Elzas - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html) +--- Forum: Elzas (/forum-25.html) +--- Discussie: Wijnboeren Elzas (/thread-4291.html) |
Wijnboeren Elzas - Jef - 20-07-2015 06:18 PM Vertrek op 10/8 naar de Elzas.ik kom er al 25 jaar,maar mss zijn er nog goede wijnboeren gekomen die ik moet bezoeken?Normaal bezoek ik Agathe Bursin,Laurent Barth,Meyer Fonne, Eric Rominger, Rolly Gassmann,Kientzler en Albert Mann.Zind Humbrecht en de andere groten heb ik nog niet bezocht. RE: Wijnboer - vinejo - 20-07-2015 08:25 PM (20-07-2015 06:18 PM)Jef schreef: Vertrek op 10/8 naar de Elzas.ik kom er al 25 jaar,maar mss zijn er nog goede wijnboeren gekomen die ik moet bezoeken?Normaal bezoek ik Agathe Bursin,Laurent Barth,Meyer Fonne, Eric Rominger, Rolly Gassmann,Kientzler en Albert Mann.Zind Humbrecht en de andere groten heb ik nog niet bezocht. Hier wat tips http://www.vinejo.freebb.be/thread-2469.html?highlight=Elzas RE: Wijnboer - FRANCISPICCART - 20-07-2015 10:08 PM (20-07-2015 06:18 PM)Jef schreef: Vertrek op 10/8 naar de Elzas.ik kom er al 25 jaar,maar mss zijn er nog goede wijnboeren gekomen die ik moet bezoeken?Normaal bezoek ik Agathe Bursin,Laurent Barth,Meyer Fonne, Eric Rominger, Rolly Gassmann,Kientzler en Albert Mann.Zind Humbrecht en de andere groten heb ik nog niet bezocht. Die namen die jij daar vermeld zijn toch al top. Héél veel beter zul je niet vinden en Weinbach en Marcel Deiss zijn peperduur. Wel goede ervaringen gehad met René Muré in Rouffach en Martin Schaetzel in Ammerschwihr. Goed en net nog betaalbaar. RE: Wijnboer - TheWineVet - 20-07-2015 10:18 PM (20-07-2015 10:08 PM)FRANCISPICCART schreef:Muré is super! En zeer vriendelijk. Knappe pinot gris Lutzental (of zoiets(20-07-2015 06:18 PM)Jef schreef: Vertrek op 10/8 naar de Elzas.ik kom er al 25 jaar,maar mss zijn er nog goede wijnboeren gekomen die ik moet bezoeken?Normaal bezoek ik Agathe Bursin,Laurent Barth,Meyer Fonne, Eric Rominger, Rolly Gassmann,Kientzler en Albert Mann.Zind Humbrecht en de andere groten heb ik nog niet bezocht. RE: Wijnboer - peter - 22-07-2015 11:41 PM Jef, allemaal goede domeinen waar je naar toe gaat maar wel heel verschillend qua stijl Kientzler: beendroog , streng maar riesling en muscat zeer de moeite Rolly Gassmann : zwoelere wijnen met restsuikers en surmaturiteit : niet echt mijn ding Rominger: helaas is de man vorig jaar overleden op amper 50 jarige leeftijd, zijn vrouw doet verder. Goede wijnen maar ook vol gemaakt. de wjinstijl van Muré is gewijzigd van vol en zwoel naar meer verfijning en droge vinificatie. Meyer-Fonné heeft zijn stiel geleerd bij Zind-humbrecht en zoekt ook de rijpheid op. wijnen winnen aan elegantie 1)Wat ik zeker eens zou proberen in de buurt van Soultzmatt is : -Paul Kubler : knappe droge sylvaner uit de grand cru zinkoepffle wijngaard - Valentin zusslin in Orschwihr: biodynamisch , Marie Zusslin is getrouwd met christophe ehrhart die zorgt voor de vinificaties bij Josmeyer. Zeer mooi gamma rieslings. - Dirler Cadé uit Bergholtz ==> voor mij preciezer dan Rominger, eerder droge vinificatie. Ook biodynamisch. 2) Rond Colmar: hou ik veel van Josmeyer in Wintzenheim, maar is ook duur. Verfijnde, elegante wijnen. Albert Boxler: ondertussen onbetaalbaar geworden , maar hele complexe wijnen. Schaetzel had zijn exploitatie of handelsfonds verkocht , doch wegens faling van de overnemer is hij opnieuw gestart Marc Tempé in Zellenberg: boeiende persoonlijkheid, mooie wijnen, eerder vol dan strak Zjin vrouw is caviste in Colmar ( la sommeliere, aan de kathedraal) en heeft mooi assortiment wijnen. 3) regio rond Ribeauvillé: in riquewihr ga je naar Agapé: zoekt droge vinificatie op , is afsplitsing van domein Sipp-Mack Henry Fuchs in ribeauvillé is een opkomend talent 4) Bas-Rhin: hier vind je echt nog toffe dingen. ik vind de wijnen daar dikwijls eleganter en meer passend bij gastronomie. Deze regio verdient meer aandacht. voorbeeld: florian beck hartweg in dambach la villé heeft een rokerige, kruidige riesling grand cru frankstein Mittelbergheim: zowel Rietsch als Rieffel zijn vakmannen, Haegi en Boeckel ook ok Traenheim : Frederic Mochel voor zijn riesling altenberg de bergbieten Dahlenheim: Pfister, met de zeer gedreven Melanie Pfister aan het commando. Mooie uitgebalanceerde wijnen en een zeer hartelijke ontvangst. Westhoffen: Domaine Loew in centrum RE: Wijnboeren Elzas - carl - 23-07-2015 07:59 AM Wow, Peter! Ik wist al dat je veel van de Elzas kende maar dit is werkelijk encyclopedisch. RE: Wijnboeren Elzas - Jef - 23-07-2015 06:14 PM Bedankt Peter voor de info. domaine Gresser en Guy Wach vind ik ook aanraders voor riesling. Ik krijg ook veel info van Tav. Alsacienne in Ingersheim.Philippe zoekt ook altijd nieuwe wijnboeren en zo ben ik bij Laurent Barth terecht gekomen.Ik laat zeker weten wie ik bezocht heb. RE: Wijnboeren Elzas - peter - 23-07-2015 08:15 PM Dag jef Bij la taverne alsacienne zit je aan het goede adres ...wat een wijnkaart Ik ben benieuwd naar je bevindingen van laurent barth. RE: Wijnboeren Elzas - Jef - 16-08-2015 01:54 PM Hallo, Juist terug van de Elzas.Volgende wijnboeren bezocht. Rene meyer katzenthal:lekkere blanc de Katz en Noir de Katz. Meyer Fonne Katzenthal:zeer lekkere gewurgz. Louis Sipp:lekkere droge Riesling Kirchberg. EblinFuchs Zellenberg:Goede Rouge de Zellenberg en auxerrois. Eblin was lang geleden,maar de kwaliteit is gestegen wat mij betreft. Laurent Barth:fijne wijnen waaronder een lekkere gewurtz en Riesling.Ook een verrassende Pinot Noir. Sipp was een verassing voor mij qua Riesling. RE: Wijnboeren Elzas - don quichotte - 16-08-2015 06:09 PM (16-08-2015 01:54 PM)Jef schreef: .................................................. Dit verbaast me niet, die heeft een paar mooie Rieslings. RE: Wijnboeren Elzas - Jef - 11-07-2016 11:35 AM Hallo,ik vertrek volgende maand terug naar de Elzas. Iemand nieuwe ervaringen qua wijnboeren en restaurants? Tks. RE: Wijnboeren Elzas - peter - 18-07-2016 10:02 PM (11-07-2016 11:35 AM)Jef schreef: Hallo,ik vertrek volgende maand terug naar de Elzas. jef ik was dit jaar onder de indruk van meyer fonne GC wineck schlosberg riesling 2014 vol, droog en precies. comme il faut. ook heel knap is de riesling fronholz van domaine ostertag . een topwijnmaker , maar ook wel duur, gelegen in Epfig. restaurant: goed gegeten in la palette in Wettolsheim. Het interieur kan mij niet echt bekoren, mist wat sfeer maar de man kan wel koken. in de basrhin in traenheim vind ik frederic mochel ook mooi. 2015 was een warm jaar, volgens mij ga je frissere wijnen vinden in het noordelijker gelegen bas rhin. Wijngaarden die zuid georienteerd zijn met kans op waterstress zoals graniet....ik zou daar voorzichtig zijn. kies voor kalkhoudende terroirs die beter water vasthouden. RE: Wijnboeren Elzas - Jef - 26-07-2016 01:29 PM Bedankt Peter.Meyer Fonné staat zeker op de lijst. Mochel heb ik ooit eens gedronken op restaurant in Traenheim. Ostertag heb ik ook al bezocht en is inderdaad ook de moeite. RE: Wijnboeren Elzas - don quichotte - 26-07-2016 09:53 PM (18-07-2016 10:02 PM)peter schreef: .................. Is deze Riesling hier ergens te koop? RE: Wijnboeren Elzas - FRANCISPICCART - 26-07-2016 10:25 PM (26-07-2016 09:53 PM)don quichotte schreef:(18-07-2016 10:02 PM)peter schreef: .................. Bij Frank Fissette in Diepenbeek. RE: Wijnboeren Elzas - peter - 27-07-2016 06:28 PM (26-07-2016 10:25 PM)FRANCISPICCART schreef:(26-07-2016 09:53 PM)don quichotte schreef:(18-07-2016 10:02 PM)peter schreef: .................. Ik heb hem gekocht bij vivelevin in luik. Heel leuke wijnwinkel. En als je daar bent wip dan eens binnen bij cave des oblats , de meest indrukwekkende collectie van franse wijnen uit zuidelijk gedeelte van frankrijk... RE: Wijnboeren Elzas - Jef - 17-08-2016 11:36 AM Hallo Peter,we hebben Meyer-Fonne bezocht.Inderdaad lekkere Rieslings,maar dat wisten we al.Wel wat duurder geworden en van twee GC kon je maar 3 fl. Kopen.Daarna gaan eten in wistub du Sommelier in Bergheim.P/Q in orde voor mij.In Bergheim zou de souschef van Maximilien nu koken bij Chez Norbert.Iemand al ervaringen mee?Ook nog een bezoek gebracht aan Melanie Pfister.Ook zeer lekkere wijnen,maar ook niet goedkoop. RE: Wijnboeren Elzas - peter - 21-08-2016 09:03 PM (17-08-2016 11:36 AM)Jef schreef: Hallo Peter,we hebben Meyer-Fonne bezocht.Inderdaad lekkere Rieslings,maar dat wisten we al.Wel wat duurder geworden en van twee GC kon je maar 3 fl. Kopen.Daarna gaan eten in wistub du Sommelier in Bergheim.P/Q in orde voor mij.In Bergheim zou de souschef van Maximilien nu koken bij Chez Norbert.Iemand al ervaringen mee?Ook nog een bezoek gebracht aan Melanie Pfister.Ook zeer lekkere wijnen,maar ook niet goedkoop. Hallo Jef, dank voor de feedback. Ik heb geen ervaringen met Chez Robert. de GC van pfister zijn inderdaad ook duurder aan het worden . heb je de " gentil" of cuvé 8 geproefd ? ik vond dit knap gemaakt, droog en fris ondanks de aanwezigheid van gewurztraminer in de fles RE: Wijnboeren Elzas - Jef - 23-08-2016 11:03 AM Peter,heb enkel de Rieslings en de Gewurtztraminers geproefd. Vond dit toch allemaal mooie fijne wijnen.Had toch een voorkeur voor de GC. RE: Wijnboeren Elzas - MH - 05-05-2017 02:34 PM Eind mei ga ik voor de eerste keer naar de Elzas. Ik heb al een hoop informatie verzameld, waarvoor dank. Er zijn hier precies een paar mensen die gerust een bezoek aan de Elzas kunnen gidsen We logeren bij Vincent Sipp op Domaine Agapé. Ik ga me vooral verdiepen in de Pinot Noir's. Op het forum staan hier en daar al aanraders van PN maar ik wou hier de vraag nog eens stellen of er iemand nog specifieke Pinot Noir tips kan geven? Ook de top cuvées maar misschien nog liever van opkomende wijnmakers.. In afwachting, thanks! PS: zelf ben ik nog niet zo 'plaatsend' actief op het forum. Dit laat ik meestal over aan DC met wie ik de meeste vino drink:-) RE: Wijnboeren Elzas - vinejo - 05-05-2017 03:47 PM (05-05-2017 02:34 PM)MH schreef: Eind mei ga ik voor de eerste keer naar de Elzas. Bij Vincent Sipp, zalig! Ik doe toevallig deze avond een fles Helios pinot noir 2011 open, zet die blind naast een Pernand Vergelesses van Pavelot. Benieuwd naar je wedervaren ;-) RE: Wijnboeren Elzas - peter - 09-05-2017 10:31 PM (05-05-2017 03:47 PM)vinejo schreef:(05-05-2017 02:34 PM)MH schreef: Eind mei ga ik voor de eerste keer naar de Elzas. pinot noir: 2015 is een heel goed pinot jaar, geen rot , rijpe druiven perfecte situatie voor deze moeilijke druif Goede pinot vind je oa bij Paul Gingingler in eguisheim, Schoenheitz in Wihr au val, meyer-fonné in katzenthal kan er ook goed weg mee Als je u een wilt laten gaan qua prijs ga dan langs bij Rene Muré in Rouffach voor zijn pinot noir V ( uit de grand cru vorbourg) in het noordelijk gedeelte van Elzas maakt Rieffel en boeckel uit Mittelberbergheim mooie pinot Idem dito voor beck hartweg uit dambach la villé Uiteraard moet je ook bij vincent sipp eens proberen ...een heel goed domein veel plezier alvast RE: Wijnboeren Elzas - Jef - 10-05-2017 03:02 PM In goede jaren maakt Eblin-Fuchs normaal ook goede rouge. Bij Laurent Barth heb ik ook al lekkere geproefd. En natuurlijk Albert Mann en Barmes Buecher. Ook al goede Hugel geproefd. RE: Wijnboeren Elzas - MH - 24-05-2017 10:03 AM Bedankt allemaal voor de tips! Deze zijn uiteraard ter harte genomen en de nodige afspraken gemaakt. Binnenkort de bevindingen:-) Voor de geïnteresseerden, heb ik eventueel ook heel wat prijslijsten die doorgestuurd kunnen worden van o.a: Domaine Agapé Bott-Geyl René Muré Albert Mann Edgard Schaller (Onbekend, maar kleine wijnboer tegengekomen ooit op Foire du vin in Leuven. Toen ook geproefd door enkele mede forum leden volgens mij. -> Riesling Mandelberg Grand cru 2010 als ik het me goed herinner) Boeckel Beck-Hartweg Albert Boxler Meyer-Fonne Schoenheitz (staan op website) Stoeffler (staan op website) Afspraken maar geen prijslijst: Laurent Barth (Alle wijnen behalve gewurztraminer & pinot gris uitverkocht Na doorvragen gelukkig nog wat magnums Pinot Noir liggen) Barmes Buecher Binnenkort dus een update. RE: Wijnboeren Elzas - peter - 24-05-2017 10:37 PM @MH de actuele prijslijsten van Beck-Hartweg Albert Boxler mag je mij altijd bezorgen Boxler ben ik nog geweest in 2008 dus tijdje geleden , prijzen zijn alsmaar gestegen thanks emailadres: peter.depre@telenet.be RE: Wijnboeren Elzas - troisetoiles - 16-07-2018 03:59 PM Een lekenvraagje, ik post het maar even hier. De classificatie in de Elzas verschilt van die van andere Franse wijnstreken. Niet alleen staat de naam van de druif op de fles, maar je hebt ook de verschillende grand cru wijngaarden. Een domein kan vb drie of meer Grand Cru rieslings hebben. Als je nu wil inschatten wat de kwaliteit van een fles is, kijk je dan naar de naam van het domein of naar de naam van de wijngaard? Wat zijn vb voor riesling de betere domeinen en/ of grand cru’s? En wat zijn de verschillen? RE: Wijnboeren Elzas - Jordaens - 16-07-2018 07:53 PM Een paar losse flodders: - ook elders mag intussen (eindelijk) de druif op het label staan. Eindelijk kan men b.v. de voornaamste informatie meegeven aan liefhebbers van merlot, van cabernet-sauvignon of van cabernet franc. - ook elders moet je uitkijken naar de identiteit van de producent. Er zijn genieën en klungelaars onder hen en ze kunnen als bij toeval eigenaar zijn van een stukje van een mooi perceel. - ook elders heb je subtiele verschillen tussen de verschillende percelen. De grote kenner zal wellicht onderscheid kunnen maken tussen een riesling van Pfersigberg en Pfingstberg... Met genoegen laat ik de eer aan "de grote kenner", zelf heb ik geen idee. - meer dan elders speelt in de Elzas het onderscheid tussen zelfstandige boer, handelaar en coöperatieve. Onder de eersten zitten de grote kleppers zoals Zind. Die zijn intussen veel te duur geworden, so fuck them. Bij een heleboel handelaars (meestal met eigen wijngaarden) zit je veilig (Hugel, Sipp, Schlumberger, de gezusters Faller van Weinbach etc.). En bij de coöperatieven vind je wellicht de P/Q's waar je naar op zoek bent. Let wel: men verzint soms namen. Zo is Wolfberger geen mens, maar een product van de goede coöperatieve van Eguisheim (zie ook Delhaize, als ik me niet vergis). Bref, er zit ook hier niets anders op dan proeven, vent. Een goede raad van iemand die eigenlijk maar weinig van Elzasser wijnen afweet... RE: Wijnboeren Elzas - Marc - 17-07-2018 01:43 PM (16-07-2018 03:59 PM)troisetoiles schreef: Een lekenvraagje, ik post het maar even hier. Veel, zo niet alles, heeft te maken met de bodem. Net zoals in Duitsland is men in de Elzas meester om de kenmerken van de verschillende bodems te laten spreken in de wijn. Zoals Ian D'Agata in Vinous onlangs schreef: "Niemand zal waarschijnlijk een andere regio tegenkomen met evenveel wijnmakers die allemaal een fixatie lijken te delen met het maken van zoveel mogelijk verschillende wijnen uit ontelbare perceeltjes wijngaard en verschillende druivenrassen. Zelfs schijnbaar minimale variaties in hellinggraad of bodemsamenstelling doet het aangeboren gevoel voor terroir opborrelen, en dus bieden veel wijnhuizen meerdere bottelingen aan van Riesling, Pinot Gris en Gewurztraminer." Op de Rieslingblog staan enkele artikels over Elzas, geschreven oa door Elzas kenner Peter: https://vriendenvanderiesling.wordpress.com/2016/11/05/riesling-wereldwijd-een-overzicht-riesling-in-de-elzas/ https://vriendenvanderiesling.wordpress.com/2016/12/04/riesling-in-de-elzas-te-ontdekken-wijnmakers-en-wijngaarden/ In de reeks "Vijf mannen in de Elzas..." schrijf ik over ons recent bezoek aan de streek: https://vriendenvanderiesling.wordpress.com/tag/elzastrip2018/ RE: Wijnboeren Elzas - troisetoiles - 17-07-2018 07:16 PM Bedankt Jordaens en Marc, dat is allemaal zeer verhelderend. Het eerste artikel van Peter Depré was helemaal de informatie waar ik naar op zoek was! Vandaag twee wijnboeren bezocht in de Elzas (Agapé en Henry Fuchs) en die fixatie op verschillende cuvées bottelen van eenzelfde druivensoort klinkt nu bekend in de oren. Al moet ik erbij zeggen dat de wijnen over het algemeen erg betaalbaar en kwaliteitsvol zijn, zelfs de instapwijnen. Beide huizen hebben bijvoorbeeld een prima Sylvaner. Bij Fuchs wist men ons nog te vertellen dat de wijnboeren uit de streek ijveren voor een vernieuwing van het classificatiesysteem. Nu is een wijn ofwel Grand Cru, ofwel een gewone wijn. Ze zouden graag ook naar een systeem met premier cru, deuxième cru enzovoort gaan. In die optiek maken ze overigens nu al hun wijnen. RE: Wijnboeren Elzas - Jean - 18-07-2018 12:34 PM (17-07-2018 07:16 PM)troisetoiles schreef: Bedankt Jordaens en Marc, dat is allemaal zeer verhelderend. Het eerste artikel van Peter Depré was helemaal de informatie waar ik naar op zoek was!De sylvaner van Agapé staat op een grand cru, dacht ik. Mede daardoor hoge kwaliteit. Het is toegelaten... - vinejo - 19-07-2018 12:31 PM ...om ook in de vakantie, zelfs bij 30°, eens iets over wijn te schrijven! Al is het maar om te melden hoe verfrissend je roseetje smaakt... RE: Het is toegelaten... - troisetoiles - 19-07-2018 09:11 PM Al wandelend tussen de wijngaarden hier in de Elzas, die (als ze op de goede kant liggen) van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in het zonlicht baden - valt me toch weer op wat een mooie hobby ons bindt. Ondanks die intensieve vorm van landbouw liggen wijngaarden er vaak erg idyllisch bij. Ik word altijd blij als ik tussen de wijnstokken wandel, ik kan er uren naar blijven kijken. Als je dan nog eens ontvangen wordt door een gepassioneerde wijnboer die je rondleidt in zijn kelder en je van zijn verschillende cuvées laat proeven, kan de dag helemaal niet meer stuk. Met zicht op de Schoenenbourg GC helling geniet ik van een Henry Fuchs Sylvaner Vieilles Vignes 2016. Citroen en bloemen in de neus, voldoende zuurtjes in de mond. lekker verfrissend na een erg warme dag. Schijnt goed te passen bij oesters maar als aperitief doet hij het ook erg goed. Meer moet dat niet zijn RE: Het is toegelaten... - Jerver - 19-07-2018 11:33 PM Aha, goed om te lezen alleszins, wij vertrekken morgenavond! Eerst een paar dagen zwarte woud en dan Elzas. We hebben alvast ook een afspraak bij Henri Fuchs. Nog recente aanraders in de streek? Mag ook gastronomisch of cultureel zijn We gaan ook nog langs bij Kientzler, Pfister, Agapé, Schoenheitz & mss Albert Boxler. Nog een goed vervolg tussen de wijngaarden gewenst RE: Het is toegelaten... - vinejo - 20-07-2018 08:38 AM (19-07-2018 09:11 PM)troisetoiles schreef: Al wandelend tussen de wijngaarden hier in de Elzas, die (als ze op de goede kant liggen) van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in het zonlicht baden - valt me toch weer op wat een mooie hobby ons bindt. @Jerver: warme groeten aan Vincent Sipp ;-) RE: Het is toegelaten... - Kupers - 20-07-2018 09:26 AM (19-07-2018 11:33 PM)Jerver schreef: Aha, goed om te lezen alleszins, wij vertrekken morgenavond! Bij Muré langs geweest een paar maanden geleden. Mooie wijnen, maar wel vrij snel vrij prijzig. Gastronomische tip: La Nouvelle Auberge, alleen al voor de wijnlijst. Heel redelijk geprijsd voor een Michelin ster, denk 140 euro voor twee personen. RE: Het is toegelaten... - Jean - 20-07-2018 09:38 AM (19-07-2018 11:33 PM)Jerver schreef: Aha, goed om te lezen alleszins, wij vertrekken morgenavond!Mijn favorieten: Vincent Stoeffler (Barr) en Domaine Schoffit (Colmar). Toppertjes! RE: Het is toegelaten... - troisetoiles - 20-07-2018 04:54 PM (19-07-2018 11:33 PM)Jerver schreef: Aha, goed om te lezen alleszins, wij vertrekken morgenavond! De stadjes / dorpen met vakwerkhuizen zijn natuurlijk erg mooi, al riskeren ze na een tijdje nogal op elkaar te gaan lijken . Hunawihr, klein dorpje op een heuvel, vond ik wel leuk. Van bij de kerk heb je een mooi zicht op de omgeving. Kaysersberg is ook de moeite, maar nogal toeristisch. Als je van wandelen houdt: in Thannenkirch vertrekken enkele mooie wandelingen, of vanuit Ribeauvillé naar de 3 kastelen. RE: Het is toegelaten... - troisetoiles - 22-07-2018 09:11 AM (20-07-2018 09:26 AM)Kupers schreef: Gastronomische tip: La Nouvelle Auberge, alleen al voor de wijnlijst. Heel redelijk geprijsd voor een Michelin ster, denk 140 euro voor twee personen. De beter bereide tartes flambées vind je in de Gambrinus in Beblenheim. In Krutenau, de yuppenwijk van Straatsburg, zitten ook enkele goeie restaurantjes - niet enkel Elzasser keuken. Pan y Vino (Baskische pintxos), East Canteen (Aziatisch street food) of MiTo (van dezelfde eigenaren als het restaurant in Brussel, gastronomische pizza's, het restaurant in Straatsburg wel nog niet getest). RE: Wijnboeren Elzas - vinejo - 22-07-2018 09:54 AM Heb even deze discussie verplaatst, kwestie van op die manier de berichten plots enorm on topic te maken RE: Het is toegelaten... - peter - 24-07-2018 12:49 PM (20-07-2018 04:54 PM)troisetoiles schreef:(19-07-2018 11:33 PM)Jerver schreef: Aha, goed om te lezen alleszins, wij vertrekken morgenavond! Met Agapé en Fuchs zit je zeker al goed. Ook eens proberen en een goede vriend van Fuchs is domaine Mader uit Hunawihr met mooie rieslings die snel uitverkocht zijn. Laatste jaren in Elzas waren niet altijd eenvoudig met droogtestress ....dan ben je beter af met de wat zwaardere gronden om en rond Hunawihr die goed water draineren. De granietgronden van Boxler en Schoenheitz hebben het volgens mij dan wat moeilijker, ze zijn tevens ook zuid georienteerd. bij onze laatste reis waren wij behoorlijk onder de indruk van de homogene kwaliteit van de wijnen bij Emile Beyer uit Eguisheim. Mooie wandeling om te maken is naar de petit ballon vanuit Wasserbourg. in de Bas-rhin kan je zeker ook eens langsgaan in Mittelbergheim, een heel mooi en niet toeristisch dorpje met oa Rieffel en Boeckel. Veel plezier. RE: Wijnboeren Elzas - Jerver - 01-08-2018 03:44 PM Terug thuis, helaas. Maar wel een mooie reis achter de rug. Een aantal korte reistips op basis van onze ervaringen Dorpjes/te bezoeken: - naast de reeds genoemde typische dorpen vond ik Chatenois wel iets hebben (wel klein) en de mooie korte wandeling naar het naastgelegen Kintzheim. [attachment=3498] - Rond het gekende Eguisheim zijn kortere wandelingen te doen door de wijngaarden, er zijn er een 8tal te doen, ik plaats hier nog eens een fotootje van de folder met beschrijving. We hebben er wel één gestaakt wegens een halve zonneslag - Voor de liefhebbers van architectuur; in Guebwiller staan 3 kerken die in hun stijl allen de moeite zijn, waarbij deze van de dominicanen dienst doet als cultureel centrum & er vrij kruiden kunnen geplukt worden in de mooie tuin. Nog iets verder staat de abdij van Murbach maar deze is grotendeels tegen de vlakte gegaan. - Hohlandbourg: er staat veel minder van recht dan Haut-Konigsbourg, maar het uitzicht is fantastisch! [attachment=3499][attachment=3500] Gastronomie / verblijf: - La Nouvelle Auberge (bedankt voor de tip Kupers): Zeer lekker gegeten aan een schappelijke prijs, met prachtige wijnkaart, absoluut aan te raden adres. - Le Colombier hotel in Colmar: net & modern hotel op ideale locatie - Hotel Le Saint Barnabé in Buhl: zeer kort: wegblijven De bezochte wijndomeinen in het zeer kort: - Domaine Schoffit: ik vond het basisgamma niet schitterend, maar de grand cru Rangen des te meer - Kientzler: zeer aangenaam bezoek met veel tijd voor informatie uitwisseling, mooi zicht op de omgeving vanuit de verkoopsruimte/proeflokaal. De wijnen zelf zo droog mogelijk gevinifieerd, mooie zuren. De Rieslings waren voor mij absoluut de betere cuvées, waarbij de réserve p/q goed scoort. De gcs staan uiteraard wel nog een trapladdertje hoger - Agapé: Ontvangst door de secretaresse, althans hoe ze zichzelf omschreef. Vincent Sipp was nog bezig en is er later bij gekomen. Aangenaam verrast door de crémant, mooie balans. Duidelijke verschillen merkbaar tussen de 15 &16 jaargangen (geldt voor bijna alle domeinen uiteraard). Zeer goed gemaakte wijnen - Henry Fuchs: wat. een. wijnen. Zeer uitgebreide ontvangst, ik denk dat we een kleine 2uur later terug zijn buitengekomen, met zeer boeiende discussies over wijn, komende veranderingen en het leven Een 15tal jaar geleden de conversie van massaproductie door de ouders naar lage rendementen & bio gemaakt, met prachtig resultaat. Momenteel leiden Paul (voornamelijk) en Julie het bedrijf, met hun ouders die gepensioneerd doch nog zeer actief zijn. Met de klimaatverandering worden ook experimenten met andere cepages gedaan. De wijnen zelf: van mijn sokken geblazen door de kwaliteit. Riesling: de Equinoxe & GC Kirchberg '16: toppers in droge Riesling. Eigenlijk nu al meer dan te genieten, maar kunnen jaren meegaan volgens mij. De Hagel '15 was (millesime..) molliger en moest zich precies nog wat meer ontplooien de de jongere broertjes, maar ook hier potentieel PG: Tzigane & GC 16: de GC heeft lichte houtalgering gehad, en heeft een toast mee van de terroir zelf, een heel andere wijn dan de tzigane die typischer PG is. Uiteraard vollere wijnen, maar met voldoende frisse ruggengraat. Gewurz: nog nooit echt mijn druif geweest, werd wel zeer gesmaakt door mijn vrouw. Pinot Noir: Naast de Rieslings voor mij de beste wijn van het domein. Het fruit kraakt in de mond, diepgang, fris én vol, prachtig. En uitverkocht. Een schande dat dit domein nog geen eigen pagina heeft ik maak er werk van als ik de flessen openmaak. - Domaine Pfister: op de terugweg gestopt bij de sympathieke Mélanie Pfister, die beendroog en zeer strak vinifieert (zie meer gedetaileerde beschrijving in Peter zijn berichten). Zeer hoog in zuren, wat voor de cuvées uit '15 sowieso een goede zaak is. De GC die op heden te koop is is de '14. De Cuvée 8, assemblage van de 4 nobele rassen kon mij zeer bekoren. Mooi evenwicht, volle wijn met voldoende aciditeit, meerwaarde tegenover het landschap van enkel monocépages. Voor alle domeinen geldt dat ze wellicht binnen een week of 3 zullen oogsten, vanaf +-20 augustus. Op dit ogenblik nog geen stress hydrique, maar er moet nu toch nog wat regen gaan komen, zeker om aan wat volume te geraken. Een paar keer de discussie gehad over het verschil tussen technische en fenolische rijpheid, waarbij de laatste iets minder afhankelijk is van zon & warmte, en waar de factor tijd dus belangrijker is. Volgens de één minder belangrijk, maar uiteindelijk, al dan niet tussen de regels wordt wel aangegeven dat zo vroeg oogsten de wijnen niet onverdeeld goed zal doen. Wat mij logisch lijkt. Bedankt voor alle tips mbt de regio, ze hebben hun nut bewezen, met speciale dank aan Peter voor de Henry Fuchs tip, ik ben fan! Jo, Vincent Sipp doet de groeten terug! RE: Wijnboeren Elzas - Olivier - 01-08-2018 03:59 PM Mooi verslagje, bedankt! Ben nog nooit in de Elzas geweest, maar als ik dit lees, krijg ik zin om eens een tripje te plannen. Uit nieuwsgierigheid : met welke andere druivensoorten werd er geëxperimenteerd bij Henry Fuchs? RE: Wijnboeren Elzas - vinejo - 01-08-2018 04:43 PM Thanks, Jerver! RE: Wijnboeren Elzas - peter - 01-08-2018 07:29 PM (01-08-2018 03:44 PM)Jerver schreef: Terug thuis, helaas. Maar wel een mooie reis achter de rug. mooi verslag Jerver, ben blij dat je veel beleving hebt gehad met de bezoeken. Heb je de pinot noir geproefd bij melanie Pfister ? RE: Wijnboeren Elzas - Jef - 04-07-2023 05:10 PM 17 Juli terug naar de Elzas. Momenteel 3 wijnboeren op het programma. Meyer Fonné,René Meyer en Weinbach. RE: Wijnboeren Elzas - Jef - 25-03-2024 02:38 PM Woensdag 24 Apr naar de Elzas. Restaurants:La Vieille Forge,Taverne Alsacienne,le Valtrivin en La Truite(persoonlijke vrienden) Wijnboeren:Agathe Bursin,Weinbach Faller en Henry Fuchs. Als er iemand nog tips heeft,shoot. RE: Wijnboeren Elzas - Jef - 23-04-2024 06:16 PM Morgenvroeg vertrek naar de Elzas. Ben vooral benieuwd naar Agathe. Lang geleden dat ik geweest ben. RE: Wijnboeren Elzas - vinejo - 23-04-2024 06:44 PM (23-04-2024 06:16 PM)Jef schreef: Morgenvroeg vertrek naar de Elzas. Doe m de groeten van een leeftijdsgenoot..! RE: Wijnboeren Elzas - peter - 23-04-2024 09:35 PM Bij Agathe Bursin zeker de pinot noir Strangenberg 2022 proeven die hopelijk nu op fles zit. Ik heb hem in november geproefd, en heb er direct 6 opzij laten leggen. Daarnaast blijf ik fan van haar gewurztraminer Zinnkoepfle, vermoedelijk één van de beste wijngaarden in de Elzas voor dit wijnras, samen met de Furstentum. Ook de Sylvaner Lutzelthal was P/K dik ok. Hopelijk vind je nog wat ...want in november was heel veel uit 2022 ( uitzondering de pinot noir die nog niet gebotteld was) uitverkocht, en ik betwijfel of 2023 al op fles is. Als je toch in buurt bent van Westhalten, eventueel eens passeren bij Francois Schmitt in Orschwihr voor zijn Crémants, riesling Pfingstberg en pinot noir. Veel plezier daar. RE: Wijnboeren Elzas - wvd - 24-04-2024 11:39 AM Iemand enig idee wat Burn presteert de laatste jaren? Ik kocht ooit zijn Clos Saint Imer's en ook een paar Clos de la Chapelle en vond die toen top, maar ik ben in geen decennia meer in de Elzas geweest... RE: Wijnboeren Elzas - peter - 05-05-2024 09:20 PM (24-04-2024 11:39 AM)wvd schreef: Iemand enig idee wat Burn presteert de laatste jaren? Ik kocht ooit zijn Clos Saint Imer's en ook een paar Clos de la Chapelle en vond die toen top, maar ik ben in geen decennia meer in de Elzas geweest... Is uit de aandacht verdwenen, een stijl die niet meer aanspreekt zijnde overrijp plukken met restzoet. tijden en smaken zijn veranderd... RE: Wijnboeren Elzas - wvd - 06-05-2024 10:17 AM (05-05-2024 09:20 PM)peter schreef:(24-04-2024 11:39 AM)wvd schreef: Iemand enig idee wat Burn presteert de laatste jaren? Ik kocht ooit zijn Clos Saint Imer's en ook een paar Clos de la Chapelle en vond die toen top, maar ik ben in geen decennia meer in de Elzas geweest... Indertijd (begin jaren 90) waren die wijnen zeker niet te zoet, integendeel. Ik was ook fan van Zind-Humbrecht, droge wijnen tot 1988 en dan plots met 1989 werd het me wat te zoet toch. Dat vond ik toen ook van Rolly-Gassman waar Jos Van Eccelpoel mee werkte begin jaren 80. Dat werd alsmaar moeilijker te verkopen en ze zijn er dan ook mee gestopt, maar nu worden die oudere jaren erg gezocht las ik onlangs en in sommige publicaties scoren ze nu bij de top. Raar toch allemaal... Vorig jaar stond zowaar Deiss op Vinitaly. Ik proefde er zowat het ganse gamma en daar zaten ook nogal wat wijnen met restsuiker bij, maar die waren toch mooi en evenwichtig en aan de prijzen te zien worden die ook wel gewaardeerd. |