wijnliefhebbers
Denis Bardon - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html)
+--- Forum: Loire (/forum-7.html)
+--- Discussie: Denis Bardon (/thread-4310.html)


Denis Bardon - Olivier - 07-08-2015 02:11 PM

Denis Bardon is ook een wijnmaker die zowel wijnen heeft in AOC Touraine als Valençay, zoals het het Château de Quinçay. Heel ander domein wel, geen proefruimte, alles eerder artisanaal. Toen ik toekwam, was de hele familie labels op de flessen aan het plakken en in dozen aan het steken. We hebben er vlak naast geproefd (lekker lawaaierig) en de wijnen stonden niet fris. Ik had niet de indruk dat het veel verschil gemaakt zou hebben mocht ik op voorhand gebeld hebben Wink
Heb ook niet alles geproefd, normaal want hij heeft een enorm gamma. Wel geproefd :

Les Hauts Taillons 2014

de duurdere witte valençay met 70% sauvignon en 30% chardonnay. ONdanks het hoger percentage sauvignon had deze wijn veel meer rondeur dan de valençay van Chateau de Quinçay. Wel een mooie evenwichtige wijn, die een vleugje hout gekregen heeft. Wat ik nochtans niet merkte. Volgens Denis was dat ook niet de bedoeling, wel om wat meer structuur en rondeur te geven. Mooi!

Paradis 2014

de duurdere rode valençay. Had redelijk hoge verwachtingen bij deze, want de 2012 kreeg van Hachette drie sterren! Redelijke ontgoocheling volgde, want ondanks de 85% côt was dit een naar mijn gevoel lichte wijn, beetje vlak, weinig diepte.

Les oubliés 2014

op mijn vraag heeft hij wat spéciallekes laten proeven. Zoals deze fié gris, ofwel een sauvignon rose. Volgens Denis de voorouder van sauvignon blanc. En je herkent effectief de sauvignonaroma's erin. Misschien ietsje ronder dan de gemiddelde sauvignon blanc. Wel zeer mooie zuren, en zeer aromatisch. Mooie wijn!

Les damnés 2014

een rariteit : een pineau d'aunis in rood gevinifieerd. Deze druif wordt er normaal gebruikt om rosé te maken, maar Denis heeft er een rode van gemaakt. En geslaagd! Beetje Jeckyll en Hyde-achtige wijn, in de neus een peperig, kruidig aroma. Of zoals Denis zegt : in de neus heb je de indruk van een rhone getypeerde wijn, terwijl je in de mond met een fijner profiel zit dat meer neigt naar een pinot noir. Ik zou het niet beter kunnen zeggen. Origineel.

Had eigenlijk graag wat meer wijnen geproefd hier, want Denis is wel iemand die keuzes durft maken en interessante dingen heeft. Maar zal voor een volgende keer zijn. Qua prijzen zaten we hier rond de 6-7€ gemiddeld.


RE: Denis Bardon - vinejo - 30-08-2015 04:38 PM

(07-08-2015 02:11 PM)Olivier schreef:  Denis Bardon is ook een wijnmaker die zowel wijnen heeft in AOC Touraine als Valençay, zoals het het Château de Quinçay. Heel ander domein wel, geen proefruimte, alles eerder artisanaal. Toen ik toekwam, was de hele familie labels op de flessen aan het plakken en in dozen aan het steken. We hebben er vlak naast geproefd (lekker lawaaierig) en de wijnen stonden niet fris. Ik had niet de indruk dat het veel verschil gemaakt zou hebben mocht ik op voorhand gebeld hebben Wink
Heb ook niet alles geproefd, normaal want hij heeft een enorm gamma. Wel geproefd :

Les Hauts Taillons 2014

de duurdere witte valençay met 70% sauvignon en 30% chardonnay. ONdanks het hoger percentage sauvignon had deze wijn veel meer rondeur dan de valençay van Chateau de Quinçay. Wel een mooie evenwichtige wijn, die een vleugje hout gekregen heeft. Wat ik nochtans niet merkte. Volgens Denis was dat ook niet de bedoeling, wel om wat meer structuur en rondeur te geven. Mooi!

Paradis 2014

de duurdere rode valençay. Had redelijk hoge verwachtingen bij deze, want de 2012 kreeg van Hachette drie sterren! Redelijke ontgoocheling volgde, want ondanks de 85% côt was dit een naar mijn gevoel lichte wijn, beetje vlak, weinig diepte.

Les oubliés 2014

op mijn vraag heeft hij wat spéciallekes laten proeven. Zoals deze fié gris, ofwel een sauvignon rose. Volgens Denis de voorouder van sauvignon blanc. En je herkent effectief de sauvignonaroma's erin. Misschien ietsje ronder dan de gemiddelde sauvignon blanc. Wel zeer mooie zuren, en zeer aromatisch. Mooie wijn!

Les damnés 2014

een rariteit : een pineau d'aunis in rood gevinifieerd. Deze druif wordt er normaal gebruikt om rosé te maken, maar Denis heeft er een rode van gemaakt. En geslaagd! Beetje Jeckyll en Hyde-achtige wijn, in de neus een peperig, kruidig aroma. Of zoals Denis zegt : in de neus heb je de indruk van een rhone getypeerde wijn, terwijl je in de mond met een fijner profiel zit dat meer neigt naar een pinot noir. Ik zou het niet beter kunnen zeggen. Origineel.

Had eigenlijk graag wat meer wijnen geproefd hier, want Denis is wel iemand die keuzes durft maken en interessante dingen heeft. Maar zal voor een volgende keer zijn. Qua prijzen zaten we hier rond de 6-7€ gemiddeld.

Les Damnés 2013 geproefd zaterdag.
Pinot noir indeed. We zaten ook eventjes bij gamay.
Hele leuke, frisse, crispy wijn. Zalige kruidigheid.
I love it, zeker bij 30°!


RE: Denis Bardon - Olivier - 01-06-2016 06:32 AM

Gisteren de Hauts Taillons eens gedronken met Jo. Ik vond dit een leuke instinker om eens op te zoeken want blend van sauvignon en chardonnay. En na even zoeken had Jo de sauvignon gevonden. De citruszeste in de neus verraadde de druif. En ook in de mond de heel frisse zuren. De molligheid in de mond kwam dan weer van de chardonnay en in die zin was dit een zeer leuk spel tussen fraicheur en vettigheid. Als je het weet is het natuurlijk perfect te verklaren, maar als je het niet weet is dit toch even een kopbreker.
Jo heeft me daarna direct een koekje van eigen deeg gegeven met de Pergolaia. Niets leuker toch dan eens goed te zitten zoeken op een wijn. cheers


RE: Denis Bardon - vinejo - 01-06-2016 06:53 PM

(01-06-2016 06:32 AM)Olivier schreef:  Gisteren de Hauts Taillons eens gedronken met Jo. Ik vond dit een leuke instinker om eens op te zoeken want blend van sauvignon en chardonnay. En na even zoeken had Jo de sauvignon gevonden. De citruszeste in de neus verraadde de druif. En ook in de mond de heel frisse zuren. De molligheid in de mond kwam dan weer van de chardonnay en in die zin was dit een zeer leuk spel tussen fraicheur en vettigheid. Als je het weet is het natuurlijk perfect te verklaren, maar als je het niet weet is dit toch even een kopbreker.
Jo heeft me daarna direct een koekje van eigen deeg gegeven met de Pergolaia. Niets leuker toch dan eens goed te zitten zoeken op een wijn. cheers

Alweer een verrassende wijn uit de Loire. Ik noteerde passievrucht, citruszeste, een tedere molligheid, kwieke maar zachte zuurtjes. Gaf m 88, wat PQ toch wel bijzonder mooi is!