wijnliefhebbers
Gueli - Sicilië - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Italië (/forum-13.html)
+--- Forum: Zuid-Italië (/forum-18.html)
+--- Discussie: Gueli - Sicilië (/thread-4315.html)


Gueli - Sicilië - Smaakatleet - 09-08-2015 08:45 PM

Eerst wat Copy/Paste werk verrichten Big Grin .

The Farm
The Gueli family cultivates and produces its grapes in the beautiful and generous countryside of Grotte, near Agrigento, not far from the Valley of the Temples.

Founded in 1986 by Vincenzo Gueli, the farm measures 10 hectares, divided in vineyards and almond orchards, at an altitude of between 450 and 550 metres above sea level. Today, his three sons (Giuseppe, Calogero and Davide) contribute towards the development and management of the farm with ability and enthusiasm.

The decision of planting Nero d' Avola vines in different areas with different soil properties, has enabled us to obtain two different products that reflect the character of each area of growth. The vines grow in two different types of soil: "Trubi" commonly known as "Erbatini", which are pale in colour, of a chalky consistency similar to talcum, not very stoney, which helps maintain the soil cool during the hot seasons and are rich in varius minerals, producing wines of a great structure and full-bodiedness. "Calcari" a limestone soil in the area of "Scintilia" fertile and stoney, which confers to the wine, freshness and drinkability.


calcareus 2011 :

DENOMINATION: Tipical geografic indication
VINE: Nero d'Avola 100%
PRODUCTION AREA: locality "Scintilìa" (Grotte - prov.Ag)
VINEYARD ALTITUDE: 450/550 mt. above sea level
TYPE OF SOLI: limestone/clayey/dark soil
TYPE OF CULTIVATION: "Tendone" pergola structure
YIELD PER HECTARE: 8000-9000 kg
GRAPE YIELD TO WINE: 65%
VINEYARDS PLANTED IN YEAR: 2000
HARVEST: manual, end of september
FERMENTATION TEMP: 28-30 °c
METHOD OF WINE PRODUCTION: maceration-fermentation of 40 days with the aid of indigenous yeasts in open concrete containers capacity 2000 kg each, and frequent stirring by hand.
PERIOD OF MATURITY: 24-30 months
in oak barrels of 220 litres each
REFINING PERIOD IN BOTTLESS: 6 months
TOTAL AMOUNT SULPHUR DIOXIDE USED: 6/15 mg/l
SOLFITES AND ADDED: 0

De kleur is ergens tussen rood en bruin .
Ruikt heel sterk naar kalk , en dit kom ook in de mond terug.
Van fruit redelijk mager zelfs maar heel mooie zuren.
Na 10 minuten open te laten komen in het glas komt er ook fruit bij Big Grin .
Rabarber , gedroogde pruimen en vijgen .
Mooi een zeer gevuld glas wijn met een lange nasmaak.
Een hele aparte wijn wel komt heel hard over maar toch zo mijn goesting .


RE: Gueli - Sicilië - Kris G - 10-08-2015 01:04 PM

(09-08-2015 08:45 PM)gertjeuh schreef:  Een hele aparte wijn wel komt heel hard over maar toch zo mijn goesting .

ah, dat was wijn Tongue ik dacht eigenlijk dat ik puur den terroir aan het drinken was Wink


RE: Gueli - Sicilië - Smaakatleet - 10-08-2015 08:57 PM

(10-08-2015 01:04 PM)Kris G schreef:  
(09-08-2015 08:45 PM)gertjeuh schreef:  Een hele aparte wijn wel komt heel hard over maar toch zo mijn goesting .

ah, dat was wijn Tongue ik dacht eigenlijk dat ik puur den terroir aan het drinken was Wink

Haha Smile zeker geen alledaagse kost hé .
Maar zeer zeker expressief sapje !


RE: Gueli - Sicilië - Kris G - 10-08-2015 09:04 PM

extreme wijn, niet mijn ding, maar er was wel verwondering over hoe het mogelijk was om de terroir zo in je wijn te laten reflecteren


RE: Gueli - Sicilië - Smaakatleet - 11-08-2015 06:39 AM

Inderdaad , toen ik deze wijn de eerste keer proefde stond ik even perplex.


RE: Gueli - Sicilië - Smaakatleet - 29-06-2016 06:10 PM

Opnieuw de Calcareus 2011 , ditmaal over 3 dagen .
Deze wijn is er al op vooruit gegaan met de vorige fles die ik mocht proeven.
Veel van dezelfde geuren en smaken .
Maar veel ronder , veel meer op zen plaats alles .
Toch blijft het een zeer brede wijn .

De 2012 die ik een tijd geleden proefde kwam me preciezer over .
En dit zal deze 2011 naar mijn gevoel nooit halen .

m.a.w. de 12 zal nog meer in men goesting liggen Tongue


RE: Gueli - Sicilië - Smaakatleet - 21-05-2017 01:38 PM

[attachment=2570]Erbatino 2011 ...
100% nero d'avola

Volledig a point .
Zure krieken, pruimen , gesteente , rabarber, witloof .
Zeer complex maar ook zeer afgerond.
14% ... Zuiden uit Italië.
Alles is mooi rijp , fles licht gekoeld geschonken.
Was een voltreffer !
Een afdronk die blijft plakken Smile .

Vergezeld met pasta/zongedroogde tomaten en wat vlees op de bbq.

Een zaligheid op zich .
Hoe kan ik dit morgen nog verbeteren Wink .


RE: Gueli - Sicilië - Smaakatleet - 21-05-2017 02:45 PM

Ook hier nog een extra foto .