wijnliefhebbers
Twitter Team Thema Tasting: Monocépage - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: Onvergetelijke degustaties (/forum-64.html)
+--- Discussie: Twitter Team Thema Tasting: Monocépage (/thread-4570.html)


Twitter Team Thema Tasting: Monocépage - Marc - 23-12-2015 09:15 PM

Hoe het begon, kan je lezen in dit verslag op de rieslingblog.
De vier wijnfreaks en hun al even wijngekke partners kwamen afgelopen zondag weer samen. Het thema was deze keer “Monocépage: raad de druif”. Er werden verder geen beperkingen gesteld, het was dus niet verplicht om naar wijn van obscure druiven op zoek te gaan. Hoewel een van de dames zich daar wel toe geroepen had gevoeld.
Een verslag van een “Onvergetelijke degustatie” die letterlijk onvergetelijk eindigde.
Alles wordt blind geserveerd, en de geanimeerde discussies leidden de ene keer wel, maar de andere keer even goed niet tot het ontdekken van de druif in kwestie.
Omdat er vooraf geen afspraken werden gemaakt, bleken er vier schuimwijnen te zijn.
Maar beginnen we bij het begin. In afwachting tot iedereen aanwezig is, komt er al een starter in het glas, een “Nulwijntje”, om het palet te prepareren.

1. Roussanne de Madone – Vignes sur Volcan (Gille Bonnefoy) IGP Urfé 2012
Medium intense strogele wijn. Mineraliteit valt op in de neus, verder kleine kruidigheid en wit fruit: rijpe peer, rijpe appel, ook een beetje exotisch (ananas in blik). Aanzet met wit fruit en wat romigheid, medium zuren, wat molligheid. Afdronk met wat droogtrekking.
[RV] komt als laatste toe, snift en nipt aan het glas en vraagt droogweg: “Kan dat Roussanne zijn?”. De monden vallen open van verbazing...

2. Domaine de la Loue Pet’ Nat’ (Cathérine Hannoun) Vin de France 2014
Fel parelend. Mooie licht citroengele kleur. Wilde neus van de wilde gisting. Limoen en citroenzeste, klein rood fruit. Heel zuivere neus. Mousse met citrus en wat pompelmoes, beetje passievrucht en granaatappel. Licht mondgevoel. Wat bitters in middenstuk die voor wat “beet” zorgen. Med afdronk, fris, zuiver.
De Savagnin werd snel verklapt, want niemand had een idee.

3. Sella&Mosca Terre Bianco Brut Cuvée 161 Vino Spumante DOC Alghero (Sardegna)
Licht bleek met een fijne pareling. Intense neus van groene appel, groene peer, kweepeer, beetje blauw fruit, banaan. Mooie, fijne neus. Aciditeit in aanzet, met fijne mousse. Evenwicht door wat fruitzoet. Korte tot med afdronk met klein bittertje. Mooie aperitiefschuimwijn.
De druif? 100% Torbato. Een moeilijk te kweken druivensoort, omdat de stam en de takken niet sterk genoeg zijn om de trossen te dragen. Die vielen dus op de grond, waardoor de kwekers nogal wat verlies leden. De druif zou totaal verdwenen zijn geweest als Sella&Mosca niet had ingegrepen. Deze producent beweert nu de enige ter wereld te zijn die wijn van Torbato maakt.

4. Colombaia Metodo Ancestrale Vino Rosato 2014
Lichte uienschilkleur, intens parelend. Wilde gisten in de neus, lijkt op bier. Wat groen (paprika, hooi), klein rood fruit en wat peper. Bittertjes en zuurtje vallen op in de mond. Ook een tanninegevoel. Krachtig, en beendroog. Ook de afdronk is droog, en wat sherryachtig.
Een roséschuimwijn met wat tannine? Uiteindelijk kwamen we op Sangiovese, maar er gingen heel wat verkeerde gokken aan vooraf.

5. Fallet-Prévostat Blanc de Blancs Grand Cru Champagne
Licht storgeel met fijne parels. Wat evolutie in de neus, richting klein blauw fruit. Gist/autolyse/droesem. Vlierbloemen. Complex in de neus, maar moeilijk te benoemen. Zacht en romig in de mond, evenwicht tussen zuurtjes (citrus!) en wat restzoet (4g/l dosage). Med tot lange afdronk, met fijn bittertje op het einde.
Toch discussie over de te vinden druif. Evenveel stemmen voor Pinot Meunier, Pinot Noir als Chardonnay. Door de 8 jaar sur lattes is de druiftypiciteit inderdaad wel wat naar de achtergrond verdreven. Mooie champagne, dat wel...

6. Cesoni Manzoni Bianco IGT Vigneti delle Dolomiti 2013
Noem nu onmiddellijk de 13de meest aangeplante druif in Italië..? Hoe, nog nooit van Manzoni Bianco gehoord? Prof Manzoni kruiste Riesling met Pinot Bianco en bekwam een druif die hij naar zichzelf noemde. Tegen de 10.000 ha van deze druif staat momenteel aangeplant in Italië.
Heel bleke kleur. Snoepjes in de neus: cassis, viooltjes. Ook sappige peer en fijne citrus. Wit fruit domineert het mondgevoel, met druivenschil en wat bitters. Redelijk strak, met med lange, droge afdronk.

7. Wgt Am Stein Würzburger Innere Leiste Silvaner GG 2011
Nadat op vorige degustatie de Riesling hoge toppen scoorde, ging ik deze keer voor de Silvaner van het domein dat dit jaar in Eichelmann de eretitel voor “Weißweinkollektion des Jahres” kreeg.
Licht citroengeel. Ingetogen fijne neus met citrus en zeste, mineraliteit. In de mond licht geel fruit, witte perzik en romigheid. Mineraliteit valt ook hier op. Lange afdronk, droog. Mooie wijn.
Bijna iedereen dacht aan Riesling. Maar dus een Grosses Gewächs Silvaner uit Franken.


8. Equipo Navazos “La Bota de Florpower” 53 Màs alta L. MMX Vino blanco
Jesús Barquín en zijn goede vriend Eduardo Ojeda (samen Equipo Navazos) zijn twee sherryliefhebbers die interessante vaten in de streek opkopen en op die manier speciale en unieke wijnen aan de man brengen. Hun verhaal kan je kort lezen in dit artikel van Perswijn: http://www.perswijn.nl/artikel/equipo-navazos-maakt-sherry-weer-trendy/
Een “Florpower” is een onversterkte sherry, van 100% Palomino fino. Deze is geheel afkomstig van de oogst van 2010, hoewel dat gegeven niet expliciet op het etiket vermeld mag worden, vandaar de verwijzing MMX. De wijn heeft 42 maanden onder flor doorgebracht, waarna nog 10 maanden in barrique afkomstig van manzanilla en palo cortado sherry’s.
Licht goudgeel met oranje tint in de body. Complexe neus met nootjes, rozijntjes op alcohol, fijne floraliteit (zomerbloesem), kruiden en specerijen, mineraal (“koele marmer”). Droog in aanzet, met ziltigheid en complex, breed mondgevoel. Toch delicaat in evenwicht, en lichtvoetig. Heerlijk lange afdronk, droog, met walnoot en specerijen. Heerlijk glas wijn, niet alleen voor sherryliefhebbers.

9. Ronco del Gnemiz 2012 Friuli Colli Orientali
100% Schioppettino. Deze zeer oude druif (eerste vermelding omstreeks het jaar 1282) was nagenoeg volledig verdwenen na de Phyloxeraplaag midden 19de eeuw. In recente jaren is de aanplant wat toegenomen, maar nog niet in die mate dat de soort buiten gevaar van verdwijnen is.
Intens gekleurde kersenrode wijn met nog wat lila. Intense neus van aardbei, kers, rijpe rode bes. Mooie, zuivere neus. Medium tot hoge aciditeit in de mond. Stevige wijn met gekookt rood fruit, en een toetsje rokerigheid. Tannines zijn nauwelijks merkbaar. De afdronk is medium, eerder richting zwart fruit.

10. Jean-Claude Lapalu Brouilly Cuvée des Fous 2007
Evolutieve, beetje matte kleur. Evolutie in de neus ook, maar nog goed bewaard. Aards, lictte animaal, met daaronder zwart fruit (bramen, bosbessen). Peper, munt, tijm. Mooie, complexe neus. Krachtig en tegelijk zalvend in de mond. Rood fruit met mooie zuurstructuur en veel finesse. Medium tot lange afdronk, waar de tannines nog komen meespelen.
Een Gamay van 8 jaar oud, het kan als de wijnmaker maniakaal met kwaliteit bezig is.

11. Achaval-Ferrer Finca Mirador 2007 Mendoza Argentinie
Intens geconcetreerde paars-zwarte kleur. Zwart fruit (moerbei, blauwe bes) en mineraliteit, leder, eikenhout en kruiden. Ook wat tabak, thee en grafiet. Beginnende evolutie maar toch complex. Aanzet vol zwart fruit. Mooie fraicheur die de wijn optilt. Cassis en blauwe bessen, met fijn houtgevoel en satijnzachte tannines. Lange afdronk met rijp fruit en iets droogtrekkende tannine. Nog een 2 – 3 jaar reserve.
De Malbec werd al met al nogal snel gedefinieerd.

12. Chateau du Cèdre Le Prestige 2000 Cahors
Vermits door het grote aantal schuimwijnen en witte wijnen er niet zoveel rode zouden tevoorschijn komen, werd deze fles nog snel uit de kelder getoverd.
Medium nog bewaarde kersenrode kleur. Bijna geen evolutie. Nog extreem frisse fruitige neus: cassis, bosbes, zwarte kers. Heel complex, want bij opschudden munt, tabak en animaal (leder) en wat groene olijven. Complex maar licht mondgevoel, nog vers rood fruit met zachte versmolten tannines. Lange afdronk met heel veel smaakpersistentie. Complexe, mooi geëvolueerde wijn.
Een Malbec van 15 jaar oud: geen probleem voor deze topproevers...

13. Gsellmann Blaufränkisch Rosenberg 2011 Burgenland Oostenrijk
“Kan wijn met wilde gisten en zonder zwavel? Wat gebeurt er als je het vat afsluit en twee jaar rust geeft?” Deze wijn biedt uitsluitsel.
Geconcentreerde paarse inkt. Kruidige neus: peper en nootmuskaat, met veel fruit (bessen, bramen, kersen, marascino), wat versgezaagd hout en bos. Nog ingetogen maar veelbelovend. Ook nog gesloten in de mond, maar potentieel en kracht is te merken. Volop zwart fruit, wat hout, aards. Zachte tannines. Lange afdronk die wat lactisch eindigt.
De schenker kennende en door de koelheid zaten we al snel in Oostenrijk (na een uitstapje in Spanje), om dan op Blaufränkisch uit te komen.

14. Domaine Rottier Renaissance 2011 Gaillac Vendages Tardives
Licht goudgele fonkeling. Geweekte rozijntjes, dadel, gedroogde vruchten, lokum, honing, beetje vanille. Zoete aanzet met vooral rijp fruit en geconfijt fruit. Citruszeste-op-suiker. Aciditeit blijft wat verdoken onder het zoet. Afdronk lang, met wat gecarameliseerd fruit op het einde. Opulente wijn met nog een lang leven voor zich.
Ik kan me niet herinneren of de druif uiteindelijk geraden werd, het betreft een wijn van 100% L’en de l’El, typische druif van Gaillac.

15. Equipo Navazos La Bota de Amontillado 49 “Bota A. R.” Jerez
De beoordeling van Wine Advocate laat weinig tot de verbeelding over: http://www.farrvintners.com/wine.php?wine=39982
Voor wie de link liever niet opent, enkel het laatste lijntje: Score: 100
Een extreem oude Amontillado met de respectabele leeftijd van 85 jaar. Slechts 1200 halve flesjes gebotteld van een enkel vat. “This is an extreme wine to sip in small doses, as good as it gets. This wine will outlive us all, and probably our grandchildren too.”
“In your face” neus: een explosie van geroosterde noten, amandel, hars, een kruidenkabinet vol, citrusschil, zeezout. Hier kan je uren aan ruiken en altijd komt er iets nieuws bij. Boenwas, wierook, houtoven. Naarmate de wijn wat opwarmt komen nog meer zilte tonen boven: zeewier, strand… Intense smaakbom op de tong die aanvangt met uitgesproken ziltigheid, daarna prikkelende kruidigheid en rokerigheid. Is dit droog? Niet echt. Is dit zoet? Niet echt. Dit is perfect in evenwicht. De afdronk duurt minuten. “Amontillado at its brillant zenith”. Kippenvel en een eerbiedige stilte zijn hier het gevolg van.


RE: Twitter Team Thema Tasting: Monocépage - vinejo - 23-12-2015 10:53 PM

(23-12-2015 09:15 PM)Marc schreef:  Hoe het begon, kan je lezen in dit verslag op de rieslingblog.
De vier wijnfreaks en hun al even wijngekke partners kwamen afgelopen zondag weer samen. Het thema was deze keer “Monocépage: raad de druif”. Er werden verder geen beperkingen gesteld, het was dus niet verplicht om naar wijn van obscure druiven op zoek te gaan. Hoewel een van de dames zich daar wel toe geroepen had gevoeld.
Een verslag van een “Onvergetelijke degustatie” die letterlijk onvergetelijk eindigde.
Alles wordt blind geserveerd, en de geanimeerde discussies leidden de ene keer wel, maar de andere keer even goed niet tot het ontdekken van de druif in kwestie.
Omdat er vooraf geen afspraken werden gemaakt, bleken er vier schuimwijnen te zijn.
Maar beginnen we bij het begin. In afwachting tot iedereen aanwezig is, komt er al een starter in het glas, een “Nulwijntje”, om het palet te prepareren.

1. Roussanne de Madone – Vignes sur Volcan (Gille Bonnefoy) IGP Urfé 2012
Medium intense strogele wijn. Mineraliteit valt op in de neus, verder kleine kruidigheid en wit fruit: rijpe peer, rijpe appel, ook een beetje exotisch (ananas in blik). Aanzet met wit fruit en wat romigheid, medium zuren, wat molligheid. Afdronk met wat droogtrekking.
[RV] komt als laatste toe, snift en nipt aan het glas en vraagt droogweg: “Kan dat Roussanne zijn?”. De monden vallen open van verbazing...

2. Domaine de la Loue Pet’ Nat’ (Cathérine Hannoun) Vin de France 2014
Fel parelend. Mooie licht citroengele kleur. Wilde neus van de wilde gisting. Limoen en citroenzeste, klein rood fruit. Heel zuivere neus. Mousse met citrus en wat pompelmoes, beetje passievrucht en granaatappel. Licht mondgevoel. Wat bitters in middenstuk die voor wat “beet” zorgen. Med afdronk, fris, zuiver.
De Savagnin werd snel verklapt, want niemand had een idee.

3. Sella&Mosca Terre Bianco Brut Cuvée 161 Vino Spumante DOC Alghero (Sardegna)
Licht bleek met een fijne pareling. Intense neus van groene appel, groene peer, kweepeer, beetje blauw fruit, banaan. Mooie, fijne neus. Aciditeit in aanzet, met fijne mousse. Evenwicht door wat fruitzoet. Korte tot med afdronk met klein bittertje. Mooie aperitiefschuimwijn.
De druif? 100% Torbato. Een moeilijk te kweken druivensoort, omdat de stam en de takken niet sterk genoeg zijn om de trossen te dragen. Die vielen dus op de grond, waardoor de kwekers nogal wat verlies leden. De druif zou totaal verdwenen zijn geweest als Sella&Mosca niet had ingegrepen. Deze producent beweert nu de enige ter wereld te zijn die wijn van Torbato maakt.

4. Colombaia Metodo Ancestrale Vino Rosato 2014
Lichte uienschilkleur, intens parelend. Wilde gisten in de neus, lijkt op bier. Wat groen (paprika, hooi), klein rood fruit en wat peper. Bittertjes en zuurtje vallen op in de mond. Ook een tanninegevoel. Krachtig, en beendroog. Ook de afdronk is droog, en wat sherryachtig.
Een roséschuimwijn met wat tannine? Uiteindelijk kwamen we op Sangiovese, maar er gingen heel wat verkeerde gokken aan vooraf.

5. Fallet-Prévostat Blanc de Blancs Grand Cru Champagne
Licht storgeel met fijne parels. Wat evolutie in de neus, richting klein blauw fruit. Gist/autolyse/droesem. Vlierbloemen. Complex in de neus, maar moeilijk te benoemen. Zacht en romig in de mond, evenwicht tussen zuurtjes (citrus!) en wat restzoet (4g/l dosage). Med tot lange afdronk, met fijn bittertje op het einde.
Toch discussie over de te vinden druif. Evenveel stemmen voor Pinot Meunier, Pinot Noir als Chardonnay. Door de 8 jaar sur lattes is de druiftypiciteit inderdaad wel wat naar de achtergrond verdreven. Mooie champagne, dat wel...

6. Cesoni Manzoni Bianco IGT Vigneti delle Dolomiti 2013
Noem nu onmiddellijk de 13de meest aangeplante druif in Italië..? Hoe, nog nooit van Manzoni Bianco gehoord? Prof Manzoni kruiste Riesling met Pinot Bianco en bekwam een druif die hij naar zichzelf noemde. Tegen de 10.000 ha van deze druif staat momenteel aangeplant in Italië.
Heel bleke kleur. Snoepjes in de neus: cassis, viooltjes. Ook sappige peer en fijne citrus. Wit fruit domineert het mondgevoel, met druivenschil en wat bitters. Redelijk strak, met med lange, droge afdronk.

7. Wgt Am Stein Würzburger Innere Leiste Silvaner GG 2011
Nadat op vorige degustatie de Riesling hoge toppen scoorde, ging ik deze keer voor de Silvaner van het domein dat dit jaar in Eichelmann de eretitel voor “Weißweinkollektion des Jahres” kreeg.
Licht citroengeel. Ingetogen fijne neus met citrus en zeste, mineraliteit. In de mond licht geel fruit, witte perzik en romigheid. Mineraliteit valt ook hier op. Lange afdronk, droog. Mooie wijn.
Bijna iedereen dacht aan Riesling. Maar dus een Grosses Gewächs Silvaner uit Franken.


8. Equipo Navazos “La Bota de Florpower” 53 Màs alta L. MMX Vino blanco
Jesús Barquín en zijn goede vriend Eduardo Ojeda (samen Equipo Navazos) zijn twee sherryliefhebbers die interessante vaten in de streek opkopen en op die manier speciale en unieke wijnen aan de man brengen. Hun verhaal kan je kort lezen in dit artikel van Perswijn: http://www.perswijn.nl/artikel/equipo-navazos-maakt-sherry-weer-trendy/
Een “Florpower” is een onversterkte sherry, van 100% Palomino fino. Deze is geheel afkomstig van de oogst van 2010, hoewel dat gegeven niet expliciet op het etiket vermeld mag worden, vandaar de verwijzing MMX. De wijn heeft 42 maanden onder flor doorgebracht, waarna nog 10 maanden in barrique afkomstig van manzanilla en palo cortado sherry’s.
Licht goudgeel met oranje tint in de body. Complexe neus met nootjes, rozijntjes op alcohol, fijne floraliteit (zomerbloesem), kruiden en specerijen, mineraal (“koele marmer”). Droog in aanzet, met ziltigheid en complex, breed mondgevoel. Toch delicaat in evenwicht, en lichtvoetig. Heerlijk lange afdronk, droog, met walnoot en specerijen. Heerlijk glas wijn, niet alleen voor sherryliefhebbers.

9. Ronco del Gnemiz 2012 Friuli Colli Orientali
100% Schioppettino. Deze zeer oude druif (eerste vermelding omstreeks het jaar 1282) was nagenoeg volledig verdwenen na de Phyloxeraplaag midden 19de eeuw. In recente jaren is de aanplant wat toegenomen, maar nog niet in die mate dat de soort buiten gevaar van verdwijnen is.
Intens gekleurde kersenrode wijn met nog wat lila. Intense neus van aardbei, kers, rijpe rode bes. Mooie, zuivere neus. Medium tot hoge aciditeit in de mond. Stevige wijn met gekookt rood fruit, en een toetsje rokerigheid. Tannines zijn nauwelijks merkbaar. De afdronk is medium, eerder richting zwart fruit.

10. Jean-Claude Lapalu Brouilly Cuvée des Fous 2007
Evolutieve, beetje matte kleur. Evolutie in de neus ook, maar nog goed bewaard. Aards, lictte animaal, met daaronder zwart fruit (bramen, bosbessen). Peper, munt, tijm. Mooie, complexe neus. Krachtig en tegelijk zalvend in de mond. Rood fruit met mooie zuurstructuur en veel finesse. Medium tot lange afdronk, waar de tannines nog komen meespelen.
Een Gamay van 8 jaar oud, het kan als de wijnmaker maniakaal met kwaliteit bezig is.

11. Achaval-Ferre Finca Mirador 2007 Mendoza Argentinie
Intens geconcetreerde paars-zwarte kleur. Zwart fruit (moerbei, blauwe bes) en mineraliteit, leder, eikenhout en kruiden. Ook wat tabak, thee en grafiet. Beginnende evolutie maar toch complex. Aanzet vol zwart fruit. Mooie fraicheur die de wijn optilt. Cassis en blauwe bessen, met fijn houtgevoel en satijnzachte tannines. Lange afdronk met rijp fruit en iets droogtrekkende tannine. Nog een 2 – 3 jaar reserve.
De Malbec werd al met al nogal snel gedefinieerd.

12. Chateau du Cèdre Le Prestige 2000 Cahors
Vermits door het grote aantal schuimwijnen en witte wijnen er niet zoveel rode zouden tevoorschijn komen, werd deze fles nog snel uit de kelder getoverd.
Medium nog bewaarde kersenrode kleur. Bijna geen evolutie. Nog extreem frisse fruitige neus: cassis, bosbes, zwarte kers. Heel complex, want bij opschudden munt, tabak en animaal (leder) en wat groene olijven. Complex maar licht mondgevoel, nog vers rood fruit met zachte versmolten tannines. Lange afdronk met heel veel smaakpersistentie. Complexe, mooi geëvolueerde wijn.
Een Malbec van 15 jaar oud: geen probleem voor deze topproevers...

13. Gsellmann Blaufränkisch Rosenberg 2011 Burgenland Oostenrijk
“Kan wijn met wilde gisten en zonder zwavel? Wat gebeurt er als je het vat afsluit en twee jaar rust geeft?” Deze wijn biedt uitsluitsel.
Geconcentreerde paarse inkt. Kruidige neus: peper en nootmuskaat, met veel fruit (bessen, bramen, kersen, marascino), wat versgezaagd hout en bos. Nog ingetogen maar veelbelovend. Ook nog gesloten in de mond, maar potentieel en kracht is te merken. Volop zwart fruit, wat hout, aards. Zachte tannines. Lange afdronk die wat lactisch eindigt.
De schenker kennende en door de koelheid zaten we al snel in Oostenrijk (na een uitstapje in Spanje), om dan op Blaufränkisch uit te komen.

14. Domaine Rottier Renaissance 2011 Gaillac Vendages Tardives
Licht goudgele fonkeling. Geweekte rozijntjes, dadel, gedroogde vruchten, lokum, honing, beetje vanille. Zoete aanzet met vooral rijp fruit en geconfijt fruit. Citruszeste-op-suiker. Aciditeit blijft wat verdoken onder het zoet. Afdronk lang, met wat gecarameliseerd fruit op het einde. Opulente wijn met nog een lang leven voor zich.
Ik kan me niet herinneren of de druif uiteindelijk geraden werd, het betreft een wijn van 100% L’en de l’El, typische druif van Gaillac.

15. Equipo Navazos La Bota de Amontillado 49 “Bota A. R.” Jerez
De beoordeling van Wine Advocate laat weinig tot de verbeelding over: http://www.farrvintners.com/wine.php?wine=39982
Voor wie de link liever niet opent, enkel het laatste lijntje: Score: 100
Een extreem oude Amontillado met de respectabele leeftijd van 85 jaar. Slechts 1200 halve flesjes gebotteld van een enkel vat. “This is an extreme wine to sip in small doses, as good as it gets. This wine will outlive us all, and probably our grandchildren too.”
“In your face” neus: een explosie van geroosterde noten, amandel, hars, een kruidenkabinet vol, citrusschil, zeezout. Hier kan je uren aan ruiken en altijd komt er iets nieuws bij. Boenwas, wierook, houtoven. Naarmate de wijn wat opwarmt komen nog meer zilte tonen boven: zeewier, strand… Intense smaakbom op de tong die aanvangt met uitgesproken ziltigheid, daarna prikkelende kruidigheid en rokerigheid. Is dit droog? Niet echt. Is dit zoet? Niet echt. Dit is perfect in evenwicht. De afdronk duurt minuten. “Amontillado at its brillant zenith”. Kippenvel en een eerbiedige stilte zijn hier het gevolg van.

Score van dit verslag: 100
Bedankt, Marc!


RE: Twitter Team Thema Tasting: Monocépage - Olivier - 24-12-2015 12:04 AM

Citaat:15. Equipo Navazos La Bota de Amontillado 49 “Bota A. R.” Jerez
De beoordeling van Wine Advocate laat weinig tot de verbeelding over: http://www.farrvintners.com/wine.php?wine=39982
Voor wie de link liever niet opent, enkel het laatste lijntje: Score: 100
Een extreem oude Amontillado met de respectabele leeftijd van 85 jaar. Slechts 1200 halve flesjes gebotteld van een enkel vat. “This is an extreme wine to sip in small doses, as good as it gets. This wine will outlive us all, and probably our grandchildren too.”
“In your face” neus: een explosie van geroosterde noten, amandel, hars, een kruidenkabinet vol, citrusschil, zeezout. Hier kan je uren aan ruiken en altijd komt er iets nieuws bij. Boenwas, wierook, houtoven. Naarmate de wijn wat opwarmt komen nog meer zilte tonen boven: zeewier, strand… Intense smaakbom op de tong die aanvangt met uitgesproken ziltigheid, daarna prikkelende kruidigheid en rokerigheid. Is dit droog? Niet echt. Is dit zoet? Niet echt. Dit is perfect in evenwicht. De afdronk duurt minuten. “Amontillado at its brillant zenith”. Kippenvel en een eerbiedige stilte zijn hier het gevolg van.

Mooi...


RE: Twitter Team Thema Tasting: Monocépage - Bert - 26-12-2015 10:21 AM

Jawatte....
Top!


RE: Twitter Team Thema Tasting: Monocépage - Fre - 28-12-2015 10:48 PM

Heel erg mooie degustatie en ditto verslag. Uw top 3 Marc?


RE: Twitter Team Thema Tasting: Monocépage - Marc - 29-12-2015 01:10 AM

(28-12-2015 10:48 PM)Fre schreef:  Uw top 3 Marc?

Da's een moeilijke, Fre...
Ze lagen allemaal heel dicht bij elkaar. Buiten de Amontillado, natuurlijk, die uitzonderlijk was, en eigenlijk buiten categorie speelt.
De andere toppers:
Florpower, wegens speciaal;
Am Stein Silvaner, klassiek en groot;
en verrassend, zeker bij herproeven, de Manzoni Bianco: erg fris en levendig.
Ook de Fallet-Prevostat presteerde naar verwachting. Goed dus.