wijnliefhebbers
Champagne Bouquin-Dupont in Avize - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Bubbelbabbels (/forum-58.html)
+--- Forum: Champagne/schuimwijnen (/forum-6.html)
+--- Discussie: Champagne Bouquin-Dupont in Avize (/thread-4660.html)


Champagne Bouquin-Dupont in Avize - FRANCISPICCART - 14-02-2016 03:43 PM

Blanc de Blancs Millisimé 2008 Non Dosé - Bouquin-Dupont - Avize

Deze zeer kleine wijnbouwer maakt zijn champagnes in Avize, Grand Cru dorp in de Côte des Blancs, en hij heeft enkel chardonnay. Is gelocaliseerd op een honderdtal meter van Fallet-Prévostat, rechtover de Mairie.
De stijl is droog, tot zeer droog; bijna alles is Extra-Brut of Non Dosé. Champagnes die veel frisheid hebben maar ook wel genoeg kracht bezitten om verder dan het aperitief gedronken te worden. In de neus wat rokerigheid, wat citrus, steenfruit en wat bloemetjes. In de mond is het die mineraliteit gecombineerd met veel fraîcheur die deze champagnes zo aantrekkelijk maakt. Heel strak, heel puur, geen vervorming door dosages. Voor de liefhebbers van deze stijl.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - don quichotte - 14-02-2016 10:35 PM

(14-02-2016 03:43 PM)FRANCISPICCART schreef:  Blanc de Blancs Millisimé 2008 Non Dosé - Bouquin-Dupont - Avize

Deze zeer kleine wijnbouwer maakt zijn champagnes in Avize, Grand Cru dorp in de Côte des Blancs, en hij heeft enkel chardonnay. Is gelocaliseerd op een honderdtal meter van Fallet-Prévostat, rechtover de Mairie.
De stijl is droog, tot zeer droog; bijna alles is Extra-Brut of Non Dosé. Champagnes die veel frisheid hebben maar ook wel genoeg kracht bezitten om verder dan het aperitief gedronken te worden. In de neus wat rokerigheid, wat citrus, steenfruit en wat bloemetjes. In de mond is het die mineraliteit gecombineerd met veel fraîcheur die deze champagnes zo aantrekkelijk maakt. Heel strak, heel puur, geen vervorming door dosages. Voor de liefhebbers van deze stijl.

Moet ik bij een volgende bezoek in de Champagne zeker eens aandoen.
Mijn wederhelft is zot van dit soort champagnes.
Wijnbouwers die deze champagnes weten te maken ieder jaar na elkaar behoren volgens mij bij de betere.
Door dosage kan men veel; zeer veel maskeren.
Is iets zoals eik in wijn.Rolleyes


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - FRANCISPICCART - 03-04-2016 08:47 PM

Champagne Bouquin Dupont Grand Cru Blanc de Blancs Vieille Réserve

Even geen tijd gehad om te posten na een weekje Champagne en daarna een weekje Bourgogne. Nu misschien de draad weer wat opnemen.

De Vieille Réserve is de Blanc de Blancs die enkele jaren langer kelderrust krijgt en daardoor wat aan diepgang wint. Jaarlijks legt Dominique Bouquin een duizendtal flessen apart die 2 jaar langer op hun gist blijven liggen. Deze champagne is een assemblage van 2009 en 2010 met een lage dosage van 6 gr/l.
In vergelijking met de gewone brut zorgt de verlengde kelderrust voor een meer goudgele kleur en ingetogen kleine belletjes. De champagne is zacht, rond en expressief. De zuren zijn present maar mooi afgerond en nooit agressief. In de smaak vind je rijpe reine claudepruimpjes en abrikoos. Een mooie champagne met een flinke minerale ondersteuning.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - Olivier - 03-04-2016 10:17 PM

Citaat:Even geen tijd gehad om te posten na een weekje Champagne en daarna een weekje Bourgogne. Nu misschien de draad weer wat opnemen.

Zeker doen. Ben benieuwd naar je vondsten! Heb zelf net het laatste glas champagne 2008 van Chaudron uit cheers


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - Benz - 03-04-2016 10:55 PM

(03-04-2016 08:47 PM)FRANCISPICCART schreef:  Champagne Bouquin Dupont Grand Cru Blanc de Blancs Vieille Réserve

Even geen tijd gehad om te posten na een weekje Champagne en daarna een weekje Bourgogne. Nu misschien de draad weer wat opnemen.

De Vieille Réserve is de Blanc de Blancs die enkele jaren langer kelderrust krijgt en daardoor wat aan diepgang wint. Jaarlijks legt Dominique Bouquin een duizendtal flessen apart die 2 jaar langer op hun gist blijven liggen. Deze champagne is een assemblage van 2009 en 2010 met een lage dosage van 6 gr/l.
In vergelijking met de gewone brut zorgt de verlengde kelderrust voor een meer goudgele kleur en ingetogen kleine belletjes. De champagne is zacht, rond en expressief. De zuren zijn present maar mooi afgerond en nooit agressief. In de smaak vind je rijpe reine claudepruimpjes en abrikoos. Een mooie champagne met een flinke minerale ondersteuning.

thumbsup


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - FRANCISPICCART - 29-04-2016 01:39 PM

Champagne Extra Brut Vieille Vigne Chardonnay - Bouquin-Dupont

100% Chardonnay aangeplant in 1960, dosage 3 gr/l, assemblage van 2008 en 2009 en een 6-tal maanden geleden gegorgeerd.
Uitbundige maar fijne belletjes. Expressieve neus van rijp wit fruit, mirabelletjes, kweepeer, kaneel, honing, brioche en wat geroosterde en gebrande toetsen.
De smaak is zacht met wat rijpe peren en wat ingedroogde pruimen. Heel vineus, ook wat mineraliteit en in de nadronk wat eucalyptus. De zuren mochten misschien iets meer present zijn indien gebruikt als aperitief. Maar dit is een volle en krachtige champagne die uitermate geschikt is als maaltijdbegeleider.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - Xcalibur - 16-01-2017 09:33 AM

Champagne Bouquin-Dupont, Vieille Vignes Chardonnay - Blanc de Blancs Extra Brut.

Bleek lichtgeel. Fijne subtiele pareling die continue blijven komen.
Frisse neus met witte appel, citrus, kruisbes, mooi mineraal. Hele verfijnde neus.
Fris in de aanzet met nadien een fijn mondgevoel met granny Smith appel, citrus, mineraal.
Blanc de Blancs van het beste kaliber. Koel serveren.
Wow, als je dit krijgt als aperitief!
Ideaal met vishapjes of verfijnde hapjes.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - FRANCISPICCART - 08-04-2017 06:45 PM

Champagne Rosé Zéro Dosage Grand Cru - Bouquin-Dupont in Avize

Dominique Bouquin is een wijnbouwer in Avize, Grand Cru-gemeente in de Côte des Blancs. Hij bezit dus geen enkele stok Pinot Noir. Als hij een Rosé Champagne wil maken moet hij op zoek gaan naar Pinot Noir in de omgeving. Als hij wil dat zijn champagne het label "Grand Cru" krijgt moet deze stille wijn ook uit een Grand Cru gemeente komen. De ongeveer 15% Pinot Noir die in deze assemblage zit komt uit Aÿ. En druifjes uit Aÿ hebben toch wel een heel goede reputatie (Bollinger en Gosset zitten in Aÿ).
Dit is een lekkere aperitief champage. Heel droog en strak want er werd geen dosage toegevoegd. De kleur is enorm aantrekkelijk en werkt aanstekelijk. De bubbeltjes stormen uitbundig naar de bovenkant van het glas. In de neus rode bessen, bosaardbeitjes, meloen maar zeker ook wat terroir, wat vochtige bosaarde, wat mineraliteit. Ondanks de zéro dosage is de smaak toch vrij rond met de nadruk op frisheid. Niet te versmaden op een mooi terras, onder een heerlijk zonnetje. Deze champagne gaat geen onvergetelijke indruk nalaten maar is wel goed gemaakt om dadelijk plezier te beleven. Gewoon genieten geblazen!


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - FRANCISPICCART - 09-07-2019 06:23 PM

Vieille Réserve - Blanc de Blancs Grand Cru - Bouquin-Dupont
Zondag nog eens zin in een lekker aperitief, een Blanc de Blancs uit de regio van Avize. En dan kom ik automatisch uit bij mijn lievelings wijnbouwer Dominique Bouquin. Een fijne, rijpe Vieille Réserve met een zeer summiere dosage van 3 gr/l. Magnifieke chardonnay, krachtig, vol, evenwichtig, met veel fraîcheur. Een mooie expressie van één van de beste terroirs in de Champagne.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - FRANCISPICCART - 15-08-2019 06:13 PM

Grand Cru Blanc de Blancs - Cuvée Jarod 2012 - Champagne Bouquin-Dupont
Paradepaard van Dominique Bouquin. Terroir van Avize, 1 jaar op vat. Bourgognevaten, uiteraard, die gebruikt werden door een bevriend wijnbouwer uit Vosne-Romanée en die gediend hebben voor Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Damodes Blanc.
Geen malolactische gisting voor deze champagne met een mooie diep gele kleur. Heel fijne belletjes. Neus met biscuit, patisserie, geroosterd brood, honing, kaneel, kweepeer, rijpe ananas en ook wat exotisch fruit. Fantastische zuren. Komt heel fris en rijk over. Krachtig genoeg om de houtlagering aan te kunnen. Zeer lage dosage voor deze 2012, wat een excellent jaar was voor champagne. Schenken in een ruim glas en mag behandeld worden als een goede Bourgogne om tot volle expressie te komen door wat lucht te geven.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - vinejo - 15-08-2019 11:54 PM

Schitterend etiket ook, atypisch voor een Champagne.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - Thierry Debaisieux - 16-08-2019 08:26 AM

https://champagne-bouquin-dupont.com/fr/

Ik had nog nooit van deze Champagne gehoord, dus ging ik naar de website van het Domaine kijken.

Prettige dag verder.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - FRANCISPICCART - 23-08-2019 01:07 PM

(15-08-2019 11:54 PM)vinejo schreef:  Schitterend etiket ook, atypisch voor een Champagne.

Sorry Jo, ik heb deze reactie pas vandaag gezien. Ja, is inderdaad een schitterend etiket, heel speciaal want het is van hout en niet van papier. Flinterdun en kan in fijne reepjes losgetrokken worden. Het zijn dus toch niet altijd de Italianen die zo innovatief in hun fles aankleding overkomen.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - vinejo - 23-08-2019 01:15 PM

(23-08-2019 01:07 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(15-08-2019 11:54 PM)vinejo schreef:  Schitterend etiket ook, atypisch voor een Champagne.

Sorry Jo, ik heb deze reactie pas vandaag gezien. Ja, is inderdaad een schitterend etiket, heel speciaal want het is van hout en niet van papier. Flinterdun en kan in fijne reepjes losgetrokken worden. Het zijn dus toch niet altijd de Italianen die zo innovatief in hun fles aankleding overkomen.

Vin ét etiquette sur barrique, straf! Wink


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - TheWineVet - 23-08-2019 03:45 PM

(16-08-2019 08:26 AM)Thierry Debaisieux schreef:  https://champagne-bouquin-dupont.com/fr/

Ik had nog nooit van deze Champagne gehoord, dus ging ik naar de website van het Domaine kijken.

Prettige dag verder.
Amai, geen malse prijzen... deze 2012 moet op 't domein al 42€ kosten. Francis, is het dat waard tgo sommige andere Champagnes?


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - FRANCISPICCART - 23-08-2019 07:55 PM

(23-08-2019 03:45 PM)TheWineVet schreef:  
(16-08-2019 08:26 AM)Thierry Debaisieux schreef:  https://champagne-bouquin-dupont.com/fr/

Ik had nog nooit van deze Champagne gehoord, dus ging ik naar de website van het Domaine kijken.

Prettige dag verder.
Amai, geen malse prijzen... deze 2012 moet op 't domein al 42€ kosten. Francis, is het dat waard tgo sommige andere Champagnes?

Tja Bert, ik benader champagne misschien wel anders dan de doorsnee wijnliefhebber die eens sporadisch een flesje champagne ontkurkt en totaal niet bezig is met zich af te vragen van welke regio deze komt, welke druiven erin zitten, dosage, malo of geen malo, rusttijd sur lattes en na dégorgement, enz.... Ik zeg niet dat jij die doorsnee liefhebber bent hé Wink
Dus ja, ik proef daar wel verschil in en geef ook wat geld uit aan wat beter werk. Thierry heeft toevallig vandaag een champagne van Claude Cazals uit Le Mesnil-sur-Oger beschreven. Wel als je van dit huis de "Clos Cazals" of "La Chapelle du Clos" zou kopen zul je nog wat dieper in je portemonnee moeten tasten. Puligny-Montrachet kost meestal ook meer dan Saint-Aubin, en Saint-Aubin kost meestal meer dan Montagny. Allemaal witte Bourgogne met een zeker prijsetiket en de liefhebber bepaalt of dit hem dat waard is.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - Thierry Debaisieux - 23-08-2019 10:31 PM

Ik ben het met U eens, Francis.
De grote Champagne van de Onafhankelijke Wijnbouwers interesseren alleen de liefhebbers die ze duur willen betalen.
Ik word bijvoorbeeld verleid door Agrapart, André Robert en de "Special Club" van Gimonnet.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - FRANCISPICCART - 15-09-2019 01:54 PM

Champagne Bouquin-Dupont, Vieille Vigne Chardonnay - Blanc de Blancs Extra Brut
Ditmaal een assemblage van 2010, 2011 en 2012. Gedoseerd aan 3 g/l. Geen malolactische gisting toegepast.
Deze laatst verkrijgbare assemblage, puur chardonnay, geeft een schitterend glas champagne. Micro belletjes stuiven naar de oppervlakte. Romige structuur met citrus, pompelmoes, perzik en wat floraliteit. Een vieille vignes, terroir van Avize, waar de mineraliteit mooi tot expressie komt. Rijk aan smaak, subtiel en finessevol met een klasserijke fraîcheur. Zeer impressionant en weer komt dat geweldige jaar 2012 zijn voetafdruk nalaten.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - FRANCISPICCART - 07-08-2020 08:12 PM

Blanc de Blancs - Zéro Dosage - Champagne Bouquin-Dupont in Avize
Buiten temperaturen die oplopen tot 35°. Wat kan er frisser smaken dan een knappe, koele champagne Blanc de Blancs, zonder dosage. Twee weken geleden ben ik bij Dominique Bouquin in Avize langsgegaan. We hebben hier nu 1/3 chardonnay van 2013 en 2/3 van 2014 in het glas. Tirage voorjaar 2015, dus ongeveer 5 jaar sut lattes.
Rijpe, mature, gele kleur en een fijne pareling van dit product uit de topterroir Avize. Licht florale tonen, perzik, kweepeer, patisserie, nootjes, sinaasappelschil. Komt erg fris, harmonieus en levendig over, de mineralteit van de bodem zet zich mooi door. Een brut nature zonder scherpe kantjes die toch (afge)rond smaakt en geen tussenkomst van de suikerpot nodig heeft. Dit vind ik knap!


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - Olivier - 07-08-2020 11:06 PM

Citaat: Rijpe, mature, gele kleur en een fijne pareling van dit product uit de topterroir Avize. Licht florale tonen, perzik, kweepeer, patisserie, nootjes, sinaasappelschil. Komt erg fris, harmonieus en levendig over, de mineralteit van de bodem zet zich mooi door. Een brut nature zonder scherpe kantjes die toch (afge)rond smaakt en geen tussenkomst van de suikerpot nodig heeft. Dit vind ik knap!

Klinkt goed. Doe mij maar een glaasje Wink


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - wvd - 08-08-2020 12:38 PM

(07-08-2020 08:12 PM)FRANCISPICCART schreef:  Blanc de Blancs - Zéro Dosage - Champagne Bouquin-Dupont in Avize
Buiten temperaturen die oplopen tot 35°. Wat kan er frisser smaken dan een knappe, koele champagne Blanc de Blancs, zonder dosage.

Een perfecte Prosecco natuurlijk! Smile


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - vinejo - 08-08-2020 12:47 PM

(08-08-2020 12:38 PM)wvd schreef:  
(07-08-2020 08:12 PM)FRANCISPICCART schreef:  Blanc de Blancs - Zéro Dosage - Champagne Bouquin-Dupont in Avize
Buiten temperaturen die oplopen tot 35°. Wat kan er frisser smaken dan een knappe, koele champagne Blanc de Blancs, zonder dosage.

Een perfecte Prosecco natuurlijk! Smile

Het was een retorische vraag Werner Rolleyes


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - troisetoiles - 08-08-2020 01:12 PM

(07-08-2020 11:06 PM)Olivier schreef:  
Citaat: Rijpe, mature, gele kleur en een fijne pareling van dit product uit de topterroir Avize. Licht florale tonen, perzik, kweepeer, patisserie, nootjes, sinaasappelschil. Komt erg fris, harmonieus en levendig over, de mineralteit van de bodem zet zich mooi door. Een brut nature zonder scherpe kantjes die toch (afge)rond smaakt en geen tussenkomst van de suikerpot nodig heeft. Dit vind ik knap!

Klinkt goed. Doe mij maar een glaasje Wink

Ik krijg ook altijd dorst van de TN’s van Francis! Alvast een Blanc de Blancs koel gelegd voor vanavond...


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - vinejo - 08-08-2020 01:19 PM

(08-08-2020 01:12 PM)troisetoiles schreef:  
(07-08-2020 11:06 PM)Olivier schreef:  
Citaat: Rijpe, mature, gele kleur en een fijne pareling van dit product uit de topterroir Avize. Licht florale tonen, perzik, kweepeer, patisserie, nootjes, sinaasappelschil. Komt erg fris, harmonieus en levendig over, de mineralteit van de bodem zet zich mooi door. Een brut nature zonder scherpe kantjes die toch (afge)rond smaakt en geen tussenkomst van de suikerpot nodig heeft. Dit vind ik knap!

Klinkt goed. Doe mij maar een glaasje Wink

Ik krijg ook altijd dorst van de TN’s van Francis! Alvast een Blanc de Blancs koel gelegd voor vanavond...

thumbsup


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - wvd - 08-08-2020 04:57 PM

(08-08-2020 12:47 PM)vinejo schreef:  
(08-08-2020 12:38 PM)wvd schreef:  
(07-08-2020 08:12 PM)FRANCISPICCART schreef:  Blanc de Blancs - Zéro Dosage - Champagne Bouquin-Dupont in Avize
Buiten temperaturen die oplopen tot 35°. Wat kan er frisser smaken dan een knappe, koele champagne Blanc de Blancs, zonder dosage.

Een perfecte Prosecco natuurlijk! Smile

Het was een retorische vraag Werner Rolleyes

O.... Rolleyes


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - FRANCISPICCART - 18-08-2020 08:13 PM

Rosé Brut Grand Cru - Champagne Bouquin-Dupont
Op dit ogenblik bestaat de rosé uit chardonnay Grand Cru wijn die integraal uit het fantastische jaar 2012 komt met een toevoeging van 8% vin rouge uit Aÿ, ook Grand Cru. Voor mij de beste rosé die ik van dit huis al geproefd heb. 2012 was gewoon fenomenaal in de Champagne en dit uit zich nu nadrukkelijk. Voor de liefhebbers: moest je deze jaargang tegenkomen bij de betere wijnbouwers of grote huizen, twijfel dan niet! Ze zitten nu in de verkoop, dikwijls is het al te laat.
Dit is dus een tirage van 2013 met dégorgering 6 à 7 jaar later. Dosage 6 à 7 gr/l. Als je dit nu proeft met de wetenschap dat je hier 2012 in je glas hebt dan denk je: kan dat wel? Ja, dat kan dus, maar wel in de topjaren. Het lijkt alsof je hier een erg finessevolle, charmante klasbak uit een veel recenter jaar in je glas hebt. Maar neen, 2012 blijft gewoon in topvorm en verliest niks van zijn waarde. Enorm lekker en wat een charmeur!


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - Rik Martens - 18-08-2020 09:23 PM

Die close-up van die belletjes onderaan het glas is echt wel overtuigend.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - rood - 19-08-2020 08:20 AM

Hele leuke TN! Merci voor de tip over het topjaar 2012!


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - FRANCISPICCART - 24-01-2021 03:52 PM

Cuvée Jarod 2014 - Grand Cru Blanc de Blancs - Champagne Bouquin-Dupont

Terroir Avize, enkel 2014. Geen malo, aan 3 gr/l gedoseerd, 1 jaar op vat, ongeveer 5 jaar sur lattes.
Gisterenavond enorm genoten van deze champagne met een begeesterende en corpulente smaakintensiteit die mijn papillen doen trillen van emotie en hartstocht naar meer en meer. Want dit is zo puur en vol en krachtig en het vat geeft hier nog een kleine surplus injectie van complexiteit aan de mineraliteit van een superterroir uit de Côte des Blancs, Avize.
De belletjes zijn klein en bescheiden. De geuren evolueren naar mate van de tijd in het glas naar meer verfijning en volume. Honing, boter, broodkruim (geroosterd), nootjes, rijpe perziken en peer. Een kenmerkende fraîcheur van citrus voor dit type champagne dat geen malolactische gisting heeft ondergaan. Het is dik ok!


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - Olivier - 24-01-2021 06:46 PM

Citaat:Cuvée Jarod 2014 - Grand Cru Blanc de Blancs - Champagne Bouquin-Dupont

Terroir Avize, enkel 2014. Geen malo, aan 3 gr/l gedoseerd, 1 jaar op vat, ongeveer 5 jaar sur lattes.
Gisterenavond enorm genoten van deze champagne met een begeesterende en corpulente smaakintensiteit die mijn papillen doen trillen van emotie en hartstocht naar meer en meer. Want dit is zo puur en vol en krachtig en het vat geeft hier nog een kleine surplus injectie van complexiteit aan de mineraliteit van een superterroir uit de Côte des Blancs, Avize.
De belletjes zijn klein en bescheiden. De geuren evolueren naar mate van de tijd in het glas naar meer verfijning en volume. Honing, boter, broodkruim (geroosterd), nootjes, rijpe perziken en peer. Een kenmerkende fraîcheur van citrus voor dit type champagne dat geen malolactische gisting heeft ondergaan. Het is dik ok!

Toch ook wat op vat gelegen. Champagne puristen zijn hier misschien tegen, maar ik vindt dat een beetje hout, als het goed gedaan is, toch wel nog een extra dimensie kan toevoegen aan een Champagne. Klinkt in ieder geval meer als dik ok Wink


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - TheHolyGrape - 19-03-2022 08:48 PM

Deze Bouquin-Dupont rosé zéro dosage ligt al een jaartje in de kelder maar vandaag mocht ‘ie open: het weer was ernaar, de terrassen waren op orde gezet en na een weekje corona (vooral zwaar verkouden) een welverdiende afwisseling met gember-citroenthee.

Hmm, geen uitgesproken geur. Ook geen uitgesproken smaak. Kan dit want vorig jaar was ik zo enthousiast toen ik deze champagne op onze champagnetrip kocht? Ligt het aan mij?
Terug naar de keuken en de kruidenla en koelkast open. Zout, tabasco, limoen, lookpoeder, … proeven, proeven, proeven… Voorlopig ruik ik eigenlijk niets meer. Héél uitgesproken smaken blijven nog een klein beetje overeind maar that’s it! Damn!

Soit, de champagne was blijkbaar écht wel dik oké volgens mijn lief en krijgt ook van mij zeker een herkansing wanneer (?!) mijn geur en smaak wat terugzijn.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - vinejo - 19-03-2022 09:47 PM

(19-03-2022 08:48 PM)TheHolyGrape schreef:  Deze Bouquin-Dupont rosé zéro dosage ligt al een jaartje in de kelder maar vandaag mocht ‘ie open: het weer was ernaar, de terrassen waren op orde gezet en na een weekje corona (vooral zwaar verkouden) een welverdiende afwisseling met gember-citroenthee.

Hmm, geen uitgesproken geur. Ook geen uitgesproken smaak. Kan dit want vorig jaar was ik zo enthousiast toen ik deze champagne op onze champagnetrip kocht? Ligt het aan mij?
Terug naar de keuken en de kruidenla en koelkast open. Zout, tabasco, limoen, lookpoeder, … proeven, proeven, proeven… Voorlopig ruik ik eigenlijk niets meer. Héél uitgesproken smaken blijven nog een klein beetje overeind maar that’s it! Damn!

Soit, de champagne was blijkbaar écht wel dik oké volgens mijn lief en krijgt ook van mij zeker een herkansing wanneer (?!) mijn geur en smaak wat terugzijn.

Aha, een lotgenoot.
Zijn je geur en smaak nu pas weg? Is het niet begonnen door de verstopte neus?
Hier een dag of twee last gehad, nu grotendeels ok (maar nog niet 100%).
PS Mooie bloemekes.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - TheHolyGrape - 19-03-2022 11:04 PM

(19-03-2022 09:47 PM)vinejo schreef:  
(19-03-2022 08:48 PM)TheHolyGrape schreef:  Deze Bouquin-Dupont rosé zéro dosage ligt al een jaartje in de kelder maar vandaag mocht ‘ie open: het weer was ernaar, de terrassen waren op orde gezet en na een weekje corona (vooral zwaar verkouden) een welverdiende afwisseling met gember-citroenthee.

Hmm, geen uitgesproken geur. Ook geen uitgesproken smaak. Kan dit want vorig jaar was ik zo enthousiast toen ik deze champagne op onze champagnetrip kocht? Ligt het aan mij?
Terug naar de keuken en de kruidenla en koelkast open. Zout, tabasco, limoen, lookpoeder, … proeven, proeven, proeven… Voorlopig ruik ik eigenlijk niets meer. Héél uitgesproken smaken blijven nog een klein beetje overeind maar that’s it! Damn!

Soit, de champagne was blijkbaar écht wel dik oké volgens mijn lief en krijgt ook van mij zeker een herkansing wanneer (?!) mijn geur en smaak wat terugzijn.

Aha, een lotgenoot.
Zijn je geur en smaak nu pas weg? Is het niet begonnen door de verstopte neus?
Hier een dag of twee last gehad, nu grotendeels ok (maar nog niet 100%).
PS Mooie bloemekes.
Inderdaad begonnen met een verstopte neus eind vorige week. Vandaag voelde ik me eindelijk weer écht goed dus vroeg op en vol enthousiasme naar het tuincentrum, wat klussen… Bij het drinken van de champagne merkte ik dan voor het eerst het geur- en smaakverlies… Nu ik er op let merk ik hoe weinig ik proef/ruik. Was het al enkele dagen aan het sluimeren zonder dat ik het merkte? Alleszins een erg vreemde ‘ervaring’ maar het geeft hoop dat jouw smaak op zo’n korte termijn terug is!
Ben jij het te weten gekomen door het geur- en smaakverlies?


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - vinejo - 20-03-2022 05:46 AM

(19-03-2022 11:04 PM)TheHolyGrape schreef:  
(19-03-2022 09:47 PM)vinejo schreef:  
(19-03-2022 08:48 PM)TheHolyGrape schreef:  Deze Bouquin-Dupont rosé zéro dosage ligt al een jaartje in de kelder maar vandaag mocht ‘ie open: het weer was ernaar, de terrassen waren op orde gezet en na een weekje corona (vooral zwaar verkouden) een welverdiende afwisseling met gember-citroenthee.

Hmm, geen uitgesproken geur. Ook geen uitgesproken smaak. Kan dit want vorig jaar was ik zo enthousiast toen ik deze champagne op onze champagnetrip kocht? Ligt het aan mij?
Terug naar de keuken en de kruidenla en koelkast open. Zout, tabasco, limoen, lookpoeder, … proeven, proeven, proeven… Voorlopig ruik ik eigenlijk niets meer. Héél uitgesproken smaken blijven nog een klein beetje overeind maar that’s it! Damn!

Soit, de champagne was blijkbaar écht wel dik oké volgens mijn lief en krijgt ook van mij zeker een herkansing wanneer (?!) mijn geur en smaak wat terugzijn.

Aha, een lotgenoot.
Zijn je geur en smaak nu pas weg? Is het niet begonnen door de verstopte neus?
Hier een dag of twee last gehad, nu grotendeels ok (maar nog niet 100%).
PS Mooie bloemekes.
Inderdaad begonnen met een verstopte neus eind vorige week. Vandaag voelde ik me eindelijk weer écht goed dus vroeg op en vol enthousiasme naar het tuincentrum, wat klussen… Bij het drinken van de champagne merkte ik dan voor het eerst het geur- en smaakverlies… Nu ik er op let merk ik hoe weinig ik proef/ruik. Was het al enkele dagen aan het sluimeren zonder dat ik het merkte? Alleszins een erg vreemde ‘ervaring’ maar het geeft hoop dat jouw smaak op zo’n korte termijn terug is!
Ben jij het te weten gekomen door het geur- en smaakverlies?

Neen, ik had keelpijn en een vervelend hoestje, zelftest was positief.
Verloor pas geur en smaak toen mijn kop vol snot zat, dus had denk ik niks met corona zelf te maken. Omicron valt alvast niet rechtstreeks aan op de reuk en smaakzenuwen. Zal bij jou dus ook wel gewoon van het vele snuiten zijn, komt wel goed ;-)


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - FRANCISPICCART - 19-05-2022 06:17 PM

Dinsdag even gaan bijpraten bij Dominique Bouquin in Avize. Hij liet mij een foto zien van één van zijn wijnstokken waar de floraison, de bloemzetting reeds begonnen was. Dit betekent oogsttijd vanaf 25 augustus.
Vader Bouquin kwam tussen met verhalen uit "zijn" tijd toen er standaard eind september, begin oktober geoogst werd.
Chaptalisatie wordt er bij Bouquin niet meer gedaan. Op geen enkele cuvée wordt de malolactische gisting nog toegepast, juist om de aciditeit te verhogen. Alle cuvées zijn nu non dosé of extra-brut (<4 g/l). De suikerpot wordt verbannen Smile


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - FRANCISPICCART - 23-05-2022 07:19 PM

Blanc de Blancs - Vieille Réserve - Bouquin-Dupont
Zondagmiddag aperitieven met de Vieille Réserve. Assemblage 2014 en 2015 uit Avize, Cramant en Le Mesnil-sur-Oger. Dosage 3gr/l en 5,5 jaar sur lattes.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - Sur la Table - 12-06-2022 04:18 PM

Ook hier een mooi zondagmiddag aperitief. Wat een smaak weer. Dit is de ‘basis’ champagne die je ook zonder dosage kunt krijgen. Deze heeft 2 gram, wat ook niet veel is maar hem toch nog wat rijker van smaak maakt.

Zo zonder wat te knabbelen in het zonnetje prefereer ik de zero dosage maar dit is zeker geen straf. Hij heeft wat tijd nodig om zich volledig te geven maar dan krijg je ook wat. De neus is eerst veel gist en appel maar even later komen daar geroosterde tonen bij van toast en gebrande nootjes. Brioche. De appel wordt frisser. Heel compleet.

Het is echt mondvullend met in het begin vooral een mega lange afdronk die opvalt, en weer een fris geel appeltje. De zuren zijn er zeker maar ondersteunend en ze moeten er ook zijn, maar ze kunnen wel eens erg hard zijn in champagnes. Hier mogen ze bijna nog een tikkie scherper. Maar ligt misschien ook aan het tijdstip en de felle zon. Toch een prachtige rijke smaak die niet verveeld. Strakdroog op het einde, mooie mineraliteit, amandel, ook weer wat romigs, toch wel mooie zuren. En die afdronk is zo lang en krachtig. Top kwaliteit. Elke glaasje lijkt beter en completer.

De kleur is trouwens ook mooi, vrij licht goud geel. De belletjes lijkt in de start wat grof maar ook dit verfijnd. Mooi!!!


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - vinejo - 12-06-2022 08:04 PM

(12-06-2022 04:18 PM)Sur la Table schreef:  Ook hier een mooi zondagmiddag aperitief. Wat een smaak weer. Dit is de ‘basis’ champagne die je ook zonder dosage kunt krijgen. Deze heeft 2 gram, wat ook niet veel is maar hem toch nog wat rijker van smaak maakt.

Zo zonder wat te knabbelen in het zonnetje prefereer ik de zero dosage maar dit is zeker geen straf. Hij heeft wat tijd nodig om zich volledig te geven maar dan krijg je ook wat. De neus is eerst veel gist en appel maar even later komen daar geroosterde tonen bij van toast en gebrande nootjes. Brioche. De appel wordt frisser. Heel compleet.

Het is echt mondvullend met in het begin vooral een mega lange afdronk die opvalt, en weer een fris geel appeltje. De zuren zijn er zeker maar ondersteunend en ze moeten er ook zijn, maar ze kunnen wel eens erg hard zijn in champagnes. Hier mogen ze bijna nog een tikkie scherper. Maar ligt misschien ook aan het tijdstip en de felle zon. Toch een prachtige rijke smaak die niet verveeld. Strakdroog op het einde, mooie mineraliteit, amandel, ook weer wat romigs, toch wel mooie zuren. En die afdronk is zo lang en krachtig. Top kwaliteit. Elke glaasje lijkt beter en completer.

De kleur is trouwens ook mooi, vrij licht goud geel. De belletjes lijkt in de start wat grof maar ook dit verfijnd. Mooi!!!

thank you voor de mooie TN, als het ware Piccartiaans!
Enkel de woordjes “mega” en “tikkie” zou Francis niet gebruiken ;-)


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - Sur la Table - 12-06-2022 08:10 PM

(12-06-2022 08:04 PM)vinejo schreef:  
(12-06-2022 04:18 PM)Sur la Table schreef:  Ook hier een mooi zondagmiddag aperitief. Wat een smaak weer. Dit is de ‘basis’ champagne die je ook zonder dosage kunt krijgen. Deze heeft 2 gram, wat ook niet veel is maar hem toch nog wat rijker van smaak maakt.

Zo zonder wat te knabbelen in het zonnetje prefereer ik de zero dosage maar dit is zeker geen straf. Hij heeft wat tijd nodig om zich volledig te geven maar dan krijg je ook wat. De neus is eerst veel gist en appel maar even later komen daar geroosterde tonen bij van toast en gebrande nootjes. Brioche. De appel wordt frisser. Heel compleet.

Het is echt mondvullend met in het begin vooral een mega lange afdronk die opvalt, en weer een fris geel appeltje. De zuren zijn er zeker maar ondersteunend en ze moeten er ook zijn, maar ze kunnen wel eens erg hard zijn in champagnes. Hier mogen ze bijna nog een tikkie scherper. Maar ligt misschien ook aan het tijdstip en de felle zon. Toch een prachtige rijke smaak die niet verveeld. Strakdroog op het einde, mooie mineraliteit, amandel, ook weer wat romigs, toch wel mooie zuren. En die afdronk is zo lang en krachtig. Top kwaliteit. Elke glaasje lijkt beter en completer.

De kleur is trouwens ook mooi, vrij licht goud geel. De belletjes lijkt in de start wat grof maar ook dit verfijnd. Mooi!!!

thank you voor de mooie TN, als het ware Piccartiaans!
Enkel de woordjes “mega” en “tikkie” zou Francis niet gebruiken ;-)

Dat zijn de noord Nederlandse nuances zullen we maar zeggen Wink


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - FRANCISPICCART - 25-06-2022 08:16 PM

Cuvée du Dom - Grand Cru - Bouquin-Dupont in Avize
Laatste nieuwe cuvée van het domein. Chardonnay uit 2014 en 2015 met beetje houtopvoeding, niet te veel, tirage 2016, 5 en half jaar sur lattes. Gedegorgeerd in oktober 2021 , 2 gr/l dosering (Tip: bovenaan de kurk zie je 2110 staan, wat betekent dat de degorgering in oktober 2021 gebeurd is.) Geen malolactische gisting.
Breder glas genomen voor dit type champagne. De belletjes zijn expressief maar minuscuul, de kleur neigt naar rijp, diep geel. Romige textuur. De neus is complex met citrus, appel, patisserie, brioche, beetje honing, wat floraliteit, wat kaneel en behoorlijk wat mineraliteit eigen aan de terroir van Avize. En wat een prachtige terroir is dit voor het betere chardonnay werk. Die zuren zijn zo ragfijn en fris en het zit zo goed in elkaar. Ik kan hier toch zo van genieten!


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - vinejo - 25-06-2022 08:25 PM

(25-06-2022 08:16 PM)FRANCISPICCART schreef:  Ik kan hier toch zo van genieten!

En wij kunnen genieten van je zalige TN en foto s! Heart


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - Olivier - 26-06-2022 08:17 AM

(25-06-2022 08:25 PM)vinejo schreef:  
(25-06-2022 08:16 PM)FRANCISPICCART schreef:  Ik kan hier toch zo van genieten!

En wij kunnen genieten van je zalige TN en foto s! Heart

Inderdaad! Welk glas is dat Francis?


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - FRANCISPICCART - 26-06-2022 12:28 PM

(26-06-2022 08:17 AM)Olivier schreef:  
(25-06-2022 08:25 PM)vinejo schreef:  
(25-06-2022 08:16 PM)FRANCISPICCART schreef:  Ik kan hier toch zo van genieten!

En wij kunnen genieten van je zalige TN en foto s! Heart

Inderdaad! Welk glas is dat Francis?

Ik gebruik meestal Lehmann. In dit geval was het de Jamesse Premium 28,5. Maar de standaard voor champagne is de Premium 18. Het cijfer staat voor de inhoud.
Absolus is ook een mooie reeks voor champagne of schuimwijn. De prijzen vallen zeer goed mee, ik denk rond de €30 voor een doos van 6.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - Olivier - 26-06-2022 01:04 PM

(26-06-2022 12:28 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(26-06-2022 08:17 AM)Olivier schreef:  
(25-06-2022 08:25 PM)vinejo schreef:  
(25-06-2022 08:16 PM)FRANCISPICCART schreef:  Ik kan hier toch zo van genieten!

En wij kunnen genieten van je zalige TN en foto s! Heart

Inderdaad! Welk glas is dat Francis?

Ik gebruik meestal Lehmann. In dit geval was het de Jamesse Premium 28,5. Maar de standaard voor champagne is de Premium 18. Het cijfer staat voor de inhoud.
Absolus is ook een mooie reeks voor champagne of schuimwijn. De prijzen vallen zeer goed mee, ik denk rond de €30 voor een doos van 6.

Bedankt! Ik heb al vaker naar deze glazen van Lehmann zitten kijken. Ik heb nog ouderwetse flutes. Mooi, maar ik ervaar dat ik toch minder die complexiteit heb die je hebt in zo’n tulpenglas. En inderdaad, de prijzen van die Lehmann glazen vallen bijzonder goed mee!


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - wvd - 26-06-2022 02:21 PM

(26-06-2022 01:04 PM)Olivier schreef:  
(26-06-2022 12:28 PM)FRANCISPICCART schreef:  
(26-06-2022 08:17 AM)Olivier schreef:  
(25-06-2022 08:25 PM)vinejo schreef:  
(25-06-2022 08:16 PM)FRANCISPICCART schreef:  Ik kan hier toch zo van genieten!

En wij kunnen genieten van je zalige TN en foto s! Heart

Inderdaad! Welk glas is dat Francis?

Ik gebruik meestal Lehmann. In dit geval was het de Jamesse Premium 28,5. Maar de standaard voor champagne is de Premium 18. Het cijfer staat voor de inhoud.
Absolus is ook een mooie reeks voor champagne of schuimwijn. De prijzen vallen zeer goed mee, ik denk rond de €30 voor een doos van 6.

Bedankt! Ik heb al vaker naar deze glazen van Lehmann zitten kijken. Ik heb nog ouderwetse flutes. Mooi, maar ik ervaar dat ik toch minder die complexiteit heb die je hebt in zo’n tulpenglas. En inderdaad, de prijzen van die Lehmann glazen vallen bijzonder goed mee!

Lehmann is een goede bron voor redelijk sterke glazen. Ze verkochten vroeger (verreries de la Marne) enkel aan horeca. Ik vind sommige glazen wel net iets te dikke glaswand hebben, dus uitkijken wat je (online) bestelt.
Ze maakten een glas dat als 2 druppels water gelijkt op Zaalto Bourgogne en die waren rond de €100 per 6, maar blijkbaar maken ze die niet meer. (?)


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - Sur la Table - 22-04-2023 05:25 PM

We kunnen hier weer een Piccartiaanse proefnotitie schrijven maar dat hoeft niet altijd. Wat maakt deze man toch fantastische champagnes. Hier weer een parel van een vintage, 2010. Echt genieten. Heerlijk na een weekje hard werken en om het druilige weer even te vergeten.


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - Sur la Table - 09-06-2023 06:08 PM

Stralend weer, warm en ik zag op instagram een post van Dominique dat hij hoog bezoek had uit Vlaanderen (wie o wie zou dat zijn). Dat deed mij trek krijgen in zijn zero dosage ‘instap’ Champagne. Wat een mooie manier om het weekend in te luiden. Zo heerlijk droog, fris citrus fruit, brioche, ongelooflijk lang en vol. Heel puur, en puur genieten op deze eerste warme dag. Juiste wijn op het juiste moment. En wat kunnen we hier na nu nog schenken..


RE: Champagne Bouquin-Dupont in Avize - Olivier - 09-06-2023 11:09 PM

Citaat: En wat kunnen we hier na nu nog schenken..

Een tweede fles champagne natuurlijk Smile