Nicosia, Sicilië - Olivier - 01-04-2016 02:49 PM
Etna rosso 2013
Bij klassewijnen hebben ze nu ook een etna rosso in het gamma. Dat moest ik natuurlijk eens proberen
Zeer transparent robijnrode wijn. En een aromabommetje in het glas, aanvankelijk heel sterk cuberdon, heel rijp rood fruit dus. Dat maakt echter al snel plaats voor meer kruidigheid, een vanilletoetsje ook. In de mond veel meer fraicheur dan ik verwacht had op basis van de rijpe neus. Fijne zuurtjes onder het rood fruit dat minder rijp overkomt op die manier. Opvallende tanninekes ook, maar juist goed gedoseerd, het trekt een beetje maar niet storend, integendeel, zorgen ervoor dat deze wijn niet te gemakkelijk naar binnen glijdt. Want dat gevaar lonkt wel. Zal een serieuze effort moeten doen om dit te laten staan voor bij het eten
Een wijntje dat ik graag drink dus, mocht dat nog niet duidelijk zijn...
RE: Nicosia, Sicilië - 33S - 01-04-2016 03:36 PM
Super, was eigenlijk een beetje aan het wachten op deze tasting note
Ik vond de wijn niet terug op hun website en zag op Cellartracker dat er ook een Marks & Spencer cuvée was, dat weerhield me een beetje.
Maar 10 euro per fles is echt wel goedkoop voor een Etna Rosso.
Als je fan bent: 2014 zou een topjaargang zijn.
RE: Nicosia, Sicilië - Olivier - 01-04-2016 03:55 PM
(01-04-2016 03:36 PM)33S schreef: Super, was eigenlijk een beetje aan het wachten op deze tasting note
Ik vond de wijn niet terug op hun website en zag op Cellartracker dat er ook een Marks & Spencer cuvée was, dat weerhield me een beetje.
Maar 10 euro per fles is echt wel goedkoop voor een Etna Rosso.
Als je fan bent: 2014 zou een topjaargang zijn.
Heb eens gekeken, op de Italiaanse site heb je wel de Classici lijn, waartoe deze behoort, maar is inderdaad andere fles. Is wel een foto van de 2010 die daar staat. Zou de fles misschien veranderd zijn ondertussen? Ik vind de hudige fles wel terug op andere sites.
Anyway, proberen zou ik zeggen Voor die prijs moet je het inderdaad niet laten. Merci voor de tip over 2014!
RE: Nicosia, Sicilië - vinejo - 26-08-2016 09:16 PM
(01-04-2016 02:49 PM)Olivier schreef: Etna rosso 2013
Bij klassewijnen hebben ze nu ook een etna rosso in het gamma. Dat moest ik natuurlijk eens proberen
Zeer transparent robijnrode wijn. En een aromabommetje in het glas, aanvankelijk heel sterk cuberdon, heel rijp rood fruit dus. Dat maakt echter al snel plaats voor meer kruidigheid, een vanilletoetsje ook. In de mond veel meer fraicheur dan ik verwacht had op basis van de rijpe neus. Fijne zuurtjes onder het rood fruit dat minder rijp overkomt op die manier. Opvallende tanninekes ook, maar juist goed gedoseerd, het trekt een beetje maar niet storend, integendeel, zorgen ervoor dat deze wijn niet te gemakkelijk naar binnen glijdt. Want dat gevaar lonkt wel. Zal een serieuze effort moeten doen om dit te laten staan voor bij het eten
Een wijntje dat ik graag drink dus, mocht dat nog niet duidelijk zijn...
Zonet deze wijn blind in het glas gekregen.
Aan Frankrijk denkend dacht ik aan een Bourgondische Languedoc maar toch zat er een soort rubbertje in wat aan Italie deed denken. Dolcetto en montepulcoano kwamen me voor de geest maar het bleek de minder bekende druif nerello mascalese.
We dronken deze na de Avis de vin fort van Breton en de wijn paste er perfect na. Zelfde stijl en even onweerstaanbaar.
Colruyt, hoe vinden ze deze diamantjes toch...
RE: Nicosia, Sicilië - Jordaens - 27-08-2016 08:37 AM
Nicosia, Sicilië... Beetje verwarrend toch, zo vroeg in de morgen. Sinds de Zangeres Zonder Naam weten we toch allemaal dat Nicosia op een ander eiland ligt...
https://www.youtube.com/watch?v=t8NoBQB05e0
RE: Nicosia, Sicilië - don quichotte - 28-08-2016 12:59 AM
(01-04-2016 03:36 PM)33S schreef: ..............................
Maar 10 euro per fles is echt wel goedkoop voor een Etna Rosso.
Als je fan bent: 2014 zou een topjaargang zijn.
Bevestiging gekregen van Klassewijnen voor een bestellinkje aan 8.75€.
Wel de 2013.
RE: Nicosia, Sicilië - Olivier - 28-08-2016 12:00 PM
(28-08-2016 12:59 AM)don quichotte schreef: (01-04-2016 03:36 PM)33S schreef: ..............................
Maar 10 euro per fles is echt wel goedkoop voor een Etna Rosso.
Als je fan bent: 2014 zou een topjaargang zijn.
Bevestiging gekregen van Klassewijnen voor een bestellinkje aan 8.75€.
Wel de 2013.
Is inderdaad de 2013. Hij staat niet meer tussen de kelderresten, maar als je hem individueel opzoekt staat hij nog aan rode prijs. Ik heb er zo nog besteld èn gekregen. Aan deze prijs is dit inderdaad onweerstaanbaar. Wel beetje koelen voor je er een opentrekt.
RE: Nicosia, Sicilië - don quichotte - 03-09-2016 12:55 AM
(01-04-2016 02:49 PM)Olivier schreef: Etna rosso 2013
Bij klassewijnen hebben ze nu ook een etna rosso in het gamma. Dat moest ik natuurlijk eens proberen
Zeer transparent robijnrode wijn. En een aromabommetje in het glas, aanvankelijk heel sterk cuberdon, heel rijp rood fruit dus. Dat maakt echter al snel plaats voor meer kruidigheid, een vanilletoetsje ook. In de mond veel meer fraicheur dan ik verwacht had op basis van de rijpe neus. Fijne zuurtjes onder het rood fruit dat minder rijp overkomt op die manier. Opvallende tanninekes ook, maar juist goed gedoseerd, het trekt een beetje maar niet storend, integendeel, zorgen ervoor dat deze wijn niet te gemakkelijk naar binnen glijdt. Want dat gevaar lonkt wel. Zal een serieuze effort moeten doen om dit te laten staan voor bij het eten
Een wijntje dat ik graag drink dus, mocht dat nog niet duidelijk zijn...
100% eens met deze beschrijving Olivier.
Zeer mooie P/K
Als ik tegen je zeg dat ik zowel in neus als mond impressies had van een verfijnde rode Bourgogne wat is dan je reactie?
Een wijn die het zeker nog 5 jaar in alle gezondheid in mijn kelder zal stellen omwille van die juiste dosis tannines en zuurtegraad.
RE: Nicosia, Sicilië - Olivier - 03-09-2016 07:11 AM
Citaat:Als ik tegen je zeg dat ik zowel in neus als mond impressies had van een verfijnde rode Bourgogne wat is dan je reactie?
Dan kan ik me daar perfect in vinden
RE: Nicosia, Sicilië - vinejo - 13-09-2016 07:12 PM
(01-04-2016 02:49 PM)Olivier schreef: Etna rosso 2013
Bij klassewijnen hebben ze nu ook een etna rosso in het gamma. Dat moest ik natuurlijk eens proberen
Zeer transparent robijnrode wijn. En een aromabommetje in het glas, aanvankelijk heel sterk cuberdon, heel rijp rood fruit dus. Dat maakt echter al snel plaats voor meer kruidigheid, een vanilletoetsje ook. In de mond veel meer fraicheur dan ik verwacht had op basis van de rijpe neus. Fijne zuurtjes onder het rood fruit dat minder rijp overkomt op die manier. Opvallende tanninekes ook, maar juist goed gedoseerd, het trekt een beetje maar niet storend, integendeel, zorgen ervoor dat deze wijn niet te gemakkelijk naar binnen glijdt. Want dat gevaar lonkt wel. Zal een serieuze effort moeten doen om dit te laten staan voor bij het eten
Een wijntje dat ik graag drink dus, mocht dat nog niet duidelijk zijn...
Bij 33° smaakt deze wijn heerlijk... De wijn zelf aan 16° voor de duidelijkheid. ;-)
again aan Oli voor deze pracht ontdekking!
(Mijn lever vindt dit minder interessant... )
RE: Nicosia, Sicilië - Olivier - 13-09-2016 09:29 PM
(13-09-2016 07:12 PM)vinejo schreef: (01-04-2016 02:49 PM)Olivier schreef: Etna rosso 2013
Bij klassewijnen hebben ze nu ook een etna rosso in het gamma. Dat moest ik natuurlijk eens proberen
Zeer transparent robijnrode wijn. En een aromabommetje in het glas, aanvankelijk heel sterk cuberdon, heel rijp rood fruit dus. Dat maakt echter al snel plaats voor meer kruidigheid, een vanilletoetsje ook. In de mond veel meer fraicheur dan ik verwacht had op basis van de rijpe neus. Fijne zuurtjes onder het rood fruit dat minder rijp overkomt op die manier. Opvallende tanninekes ook, maar juist goed gedoseerd, het trekt een beetje maar niet storend, integendeel, zorgen ervoor dat deze wijn niet te gemakkelijk naar binnen glijdt. Want dat gevaar lonkt wel. Zal een serieuze effort moeten doen om dit te laten staan voor bij het eten
Een wijntje dat ik graag drink dus, mocht dat nog niet duidelijk zijn...
Bij 33° smaakt deze wijn heerlijk... De wijn zelf aan 16° voor de duidelijkheid. ;-)
again aan Oli voor deze pracht ontdekking!
(Mijn lever vindt dit minder interessant... )
With pleasure
RE: Nicosia, Sicilië - 33S - 14-09-2016 09:39 AM
Intussen hier ook al 3 flessen gekraakt tijdens de warme dagen . Had er zes gekocht en zes van de Barbera "Cipressi della court" 2012 van Michele Chiarlo. Aan 15% korting in totaal 12 flessen rood aan gemiddeld nog geen 10 euro. Heb al slechter zaken gedaan!
Inderdaad een mooie wijn en helemaal mijn ding, dus ook van mij bedankt voor de tip! Op dag 3 ook nog lekker (gewoon met stop op in de berging, fles was bijna leeg).
RE: Nicosia, Sicilië - Olivier - 14-09-2016 02:15 PM
(14-09-2016 09:39 AM)33S schreef: Intussen hier ook al 3 flessen gekraakt tijdens de warme dagen . Had er zes gekocht en zes van de Barbera "Cipressi della court" 2012 van Michele Chiarlo. Aan 15% korting in totaal 12 flessen rood aan gemiddeld nog geen 10 euro. Heb al slechter zaken gedaan!
Inderdaad een mooie wijn en helemaal mijn ding, dus ook van mij bedankt voor de tip! Op dag 3 ook nog lekker (gewoon met stop op in de berging, fles was bijna leeg).
Blij dat je hem goed vond, 33S. In tijden van duurder wordende wijnen is het altijd leuk om dergelijke flessen te ontdekken die veel drinkplezier geven en geen gat in het budget slaan...
RE: Nicosia, Sicilië - vinejo - 15-09-2016 08:06 PM
Derde dag denk ik bij het ruiken aan mijn tienerjaren op t Atheneum Voskenslaan...ik ruik patchouli..
RE: Nicosia, Sicilië - Tienne - 24-10-2016 03:08 PM
(03-09-2016 07:11 AM)Olivier schreef: Citaat:Als ik tegen je zeg dat ik zowel in neus als mond impressies had van een verfijnde rode Bourgogne wat is dan je reactie?
Dan kan ik me daar perfect in vinden
We dronken dit weekend ook de Etna rosso Nicosia 2013.
Ook ons dreef dit richting bourgogne.
C wist me te vertellen dat dit kenmerkend is voor deze druif.
Mooie ontdekking!
RE: Nicosia, Sicilië - don quichotte - 24-10-2016 09:10 PM
(24-10-2016 03:08 PM)Tienne schreef: (03-09-2016 07:11 AM)Olivier schreef: Citaat:Als ik tegen je zeg dat ik zowel in neus als mond impressies had van een verfijnde rode Bourgogne wat is dan je reactie?
Dan kan ik me daar perfect in vinden
We dronken dit weekend ook de Etna rosso Nicosia 2013.
Ook ons dreef dit richting bourgogne.
C wist me te vertellen dat dit kenmerkend is voor deze druif.
Mooie ontdekking!
Voor mij nu ook een ontdekking dat mijn neusorgaan me nog niet in de steek laat bij mijn bezadigde leeftijd.
RE: Nicosia, Sicilië - Fre - 25-03-2017 09:20 AM
Etna Rosso 2013. Een wijn die ik door Oli ontdekte: rode vruchten, rubbertje en kruiden in de neus. In de mond eerder een grenache gevoel. Toch wel wat zuurtjes ook die m fris houden. Geen complexe wijn, wel goed gemaakt mét t gevaar dat deze zich snel laat wegdrinken.
RE: Nicosia, Sicilië - Hugel - 25-03-2017 11:26 AM
Ook geproefd en goedgekeurd!
RE: Nicosia, Sicilië - vinejo - 13-06-2017 12:29 PM
(25-03-2017 09:20 AM)Fre schreef: Etna Rosso 2013. Een wijn die ik door Oli ontdekte: rode vruchten, rubbertje en kruiden in de neus. In de mond eerder een grenache gevoel. Toch wel wat zuurtjes ook die m fris houden. Geen complexe wijn, wel goed gemaakt mét t gevaar dat deze zich snel laat wegdrinken.
Bij de zwoele temperaturen van zondag was dit perfect bij de koude schotel. Ook de niet-wijnaddicts vonden dit heel lekker.
RE: Nicosia, Sicilië - don quichotte - 30-05-2018 01:34 PM
(26-08-2016 09:16 PM)vinejo schreef: (01-04-2016 02:49 PM)Olivier schreef: Etna rosso 2013
Bij klassewijnen hebben ze nu ook een etna rosso in het gamma. Dat moest ik natuurlijk eens proberen
Zeer transparent robijnrode wijn. En een aromabommetje in het glas, aanvankelijk heel sterk cuberdon, heel rijp rood fruit dus. Dat maakt echter al snel plaats voor meer kruidigheid, een vanilletoetsje ook. In de mond veel meer fraicheur dan ik verwacht had op basis van de rijpe neus. Fijne zuurtjes onder het rood fruit dat minder rijp overkomt op die manier. Opvallende tanninekes ook, maar juist goed gedoseerd, het trekt een beetje maar niet storend, integendeel, zorgen ervoor dat deze wijn niet te gemakkelijk naar binnen glijdt. Want dat gevaar lonkt wel. Zal een serieuze effort moeten doen om dit te laten staan voor bij het eten
Een wijntje dat ik graag drink dus, mocht dat nog niet duidelijk zijn...
Zonet deze wijn blind in het glas gekregen.
Aan Frankrijk denkend dacht ik aan een Bourgondische Languedoc maar toch zat er een soort rubbertje in wat aan Italie deed denken. Dolcetto en montepulcoano kwamen me voor de geest maar het bleek de minder bekende druif nerello mascalese.
We dronken deze na de Avis de vin fort van Breton en de wijn paste er perfect na. Zelfde stijl en even onweerstaanbaar.
Colruyt, hoe vinden ze deze diamantjes toch...
Citaat:Colruyt, hoe vinden ze deze diamantjes toch...
Via een politiek netwerk?
Volgens mijn archief zou ik er nog 6 van deze Etna rosso Nicosia moeten hebben.(kocht er 8 van) maar vind ze niet terug in mijn kelder.
Ik laat nochtans de wijn bij Colruyt aangekocht altijd in zijn originele verpakkingen.
Straks nog eens goed zoeken.
RE: Nicosia, Sicilië - don quichotte - 02-06-2018 10:44 PM
(30-05-2018 01:34 PM)don quichotte schreef: (26-08-2016 09:16 PM)vinejo schreef: (01-04-2016 02:49 PM)Olivier schreef: Etna rosso 2013
Bij klassewijnen hebben ze nu ook een etna rosso in het gamma. Dat moest ik natuurlijk eens proberen
Zeer transparent robijnrode wijn. En een aromabommetje in het glas, aanvankelijk heel sterk cuberdon, heel rijp rood fruit dus. Dat maakt echter al snel plaats voor meer kruidigheid, een vanilletoetsje ook. In de mond veel meer fraicheur dan ik verwacht had op basis van de rijpe neus. Fijne zuurtjes onder het rood fruit dat minder rijp overkomt op die manier. Opvallende tanninekes ook, maar juist goed gedoseerd, het trekt een beetje maar niet storend, integendeel, zorgen ervoor dat deze wijn niet te gemakkelijk naar binnen glijdt. Want dat gevaar lonkt wel. Zal een serieuze effort moeten doen om dit te laten staan voor bij het eten
Een wijntje dat ik graag drink dus, mocht dat nog niet duidelijk zijn...
Zonet deze wijn blind in het glas gekregen.
Aan Frankrijk denkend dacht ik aan een Bourgondische Languedoc maar toch zat er een soort rubbertje in wat aan Italie deed denken. Dolcetto en montepulcoano kwamen me voor de geest maar het bleek de minder bekende druif nerello mascalese.
We dronken deze na de Avis de vin fort van Breton en de wijn paste er perfect na. Zelfde stijl en even onweerstaanbaar.
Colruyt, hoe vinden ze deze diamantjes toch...
Citaat:Colruyt, hoe vinden ze deze diamantjes toch...
Via een politiek netwerk?
Volgens mijn archief zou ik er nog 6 van deze Etna rosso Nicosia moeten hebben.(kocht er 8 van) maar vind ze niet terug in mijn kelder.
Ik laat nochtans de wijn bij Colruyt aangekocht altijd in zijn originele verpakkingen.
Straks nog eens goed zoeken.
Originele verpakkingen?
Een beetje verward of de eerste tekenen van seniliteit?
Vond een karton van 6 terug maar dan in de originele verpakking van het domein en niet van Colruyt.
Heb er dan ook een flesje uit gehaald voor deze avond.
RE: Nicosia, Sicilië - Hugel - 03-06-2018 10:32 AM
(02-06-2018 10:44 PM)don quichotte schreef: (30-05-2018 01:34 PM)don quichotte schreef: (26-08-2016 09:16 PM)vinejo schreef: (01-04-2016 02:49 PM)Olivier schreef: Etna rosso 2013
Bij klassewijnen hebben ze nu ook een etna rosso in het gamma. Dat moest ik natuurlijk eens proberen
Zeer transparent robijnrode wijn. En een aromabommetje in het glas, aanvankelijk heel sterk cuberdon, heel rijp rood fruit dus. Dat maakt echter al snel plaats voor meer kruidigheid, een vanilletoetsje ook. In de mond veel meer fraicheur dan ik verwacht had op basis van de rijpe neus. Fijne zuurtjes onder het rood fruit dat minder rijp overkomt op die manier. Opvallende tanninekes ook, maar juist goed gedoseerd, het trekt een beetje maar niet storend, integendeel, zorgen ervoor dat deze wijn niet te gemakkelijk naar binnen glijdt. Want dat gevaar lonkt wel. Zal een serieuze effort moeten doen om dit te laten staan voor bij het eten
Een wijntje dat ik graag drink dus, mocht dat nog niet duidelijk zijn...
Zonet deze wijn blind in het glas gekregen.
Aan Frankrijk denkend dacht ik aan een Bourgondische Languedoc maar toch zat er een soort rubbertje in wat aan Italie deed denken. Dolcetto en montepulcoano kwamen me voor de geest maar het bleek de minder bekende druif nerello mascalese.
We dronken deze na de Avis de vin fort van Breton en de wijn paste er perfect na. Zelfde stijl en even onweerstaanbaar.
Colruyt, hoe vinden ze deze diamantjes toch...
Citaat:Colruyt, hoe vinden ze deze diamantjes toch...
Via een politiek netwerk?
Volgens mijn archief zou ik er nog 6 van deze Etna rosso Nicosia moeten hebben.(kocht er 8 van) maar vind ze niet terug in mijn kelder.
Ik laat nochtans de wijn bij Colruyt aangekocht altijd in zijn originele verpakkingen.
Straks nog eens goed zoeken.
Originele verpakkingen?
Een beetje verward of de eerste tekenen van seniliteit?
Vond een karton van 6 terug maar dan in de originele verpakking van het domein en niet van Colruyt.
Heb er dan ook een flesje uit gehaald voor deze avond.
Benieuwd wat jer ervan vind. Mijn laatste fles was vermoed ik een slechte. Had wat CO2 erin. Of kapot?
RE: Nicosia, Sicilië - don quichotte - 03-06-2018 01:10 PM
(03-06-2018 10:32 AM)Hugel schreef: (02-06-2018 10:44 PM)don quichotte schreef: (30-05-2018 01:34 PM)don quichotte schreef: (26-08-2016 09:16 PM)vinejo schreef: (01-04-2016 02:49 PM)Olivier schreef: Etna rosso 2013
Bij klassewijnen hebben ze nu ook een etna rosso in het gamma. Dat moest ik natuurlijk eens proberen
Zeer transparent robijnrode wijn. En een aromabommetje in het glas, aanvankelijk heel sterk cuberdon, heel rijp rood fruit dus. Dat maakt echter al snel plaats voor meer kruidigheid, een vanilletoetsje ook. In de mond veel meer fraicheur dan ik verwacht had op basis van de rijpe neus. Fijne zuurtjes onder het rood fruit dat minder rijp overkomt op die manier. Opvallende tanninekes ook, maar juist goed gedoseerd, het trekt een beetje maar niet storend, integendeel, zorgen ervoor dat deze wijn niet te gemakkelijk naar binnen glijdt. Want dat gevaar lonkt wel. Zal een serieuze effort moeten doen om dit te laten staan voor bij het eten
Een wijntje dat ik graag drink dus, mocht dat nog niet duidelijk zijn...
Zonet deze wijn blind in het glas gekregen.
Aan Frankrijk denkend dacht ik aan een Bourgondische Languedoc maar toch zat er een soort rubbertje in wat aan Italie deed denken. Dolcetto en montepulcoano kwamen me voor de geest maar het bleek de minder bekende druif nerello mascalese.
We dronken deze na de Avis de vin fort van Breton en de wijn paste er perfect na. Zelfde stijl en even onweerstaanbaar.
Colruyt, hoe vinden ze deze diamantjes toch...
Citaat:Colruyt, hoe vinden ze deze diamantjes toch...
Via een politiek netwerk?
Volgens mijn archief zou ik er nog 6 van deze Etna rosso Nicosia moeten hebben.(kocht er 8 van) maar vind ze niet terug in mijn kelder.
Ik laat nochtans de wijn bij Colruyt aangekocht altijd in zijn originele verpakkingen.
Straks nog eens goed zoeken.
Originele verpakkingen?
Een beetje verward of de eerste tekenen van seniliteit?
Vond een karton van 6 terug maar dan in de originele verpakking van het domein en niet van Colruyt.
Heb er dan ook een flesje uit gehaald voor deze avond.
Benieuwd wat jer ervan vind. Mijn laatste fles was vermoed ik een slechte. Had wat CO2 erin. Of kapot?
Op een kleine 2 jaar toont deze wijn toch al wat evolutie. ( eerste 2 flesjes dronk ik ergens september 2016)
De resterende flesjes gaan van mij geen jaren meer krijgen om plaats in mijn kelder in beslag te nemen
Verwacht van deze wijn geen krachtpatser maar wel een wijn die zich vlot laat drinken en waar ik niet direct een zuiders karakter zou op plakken.
Een foutloze wijn met voldoende fruit
En voor 8,95€ zit deze wijn zeker snor.
Score: 88
RE: Nicosia, Sicilië - don quichotte - 03-06-2018 10:08 PM
(03-06-2018 01:10 PM)don quichotte schreef: (03-06-2018 10:32 AM)Hugel schreef: (02-06-2018 10:44 PM)don quichotte schreef: (30-05-2018 01:34 PM)don quichotte schreef: (26-08-2016 09:16 PM)vinejo schreef: (01-04-2016 02:49 PM)Olivier schreef: Etna rosso 2013
Bij klassewijnen hebben ze nu ook een etna rosso in het gamma. Dat moest ik natuurlijk eens proberen
Zeer transparent robijnrode wijn. En een aromabommetje in het glas, aanvankelijk heel sterk cuberdon, heel rijp rood fruit dus. Dat maakt echter al snel plaats voor meer kruidigheid, een vanilletoetsje ook. In de mond veel meer fraicheur dan ik verwacht had op basis van de rijpe neus. Fijne zuurtjes onder het rood fruit dat minder rijp overkomt op die manier. Opvallende tanninekes ook, maar juist goed gedoseerd, het trekt een beetje maar niet storend, integendeel, zorgen ervoor dat deze wijn niet te gemakkelijk naar binnen glijdt. Want dat gevaar lonkt wel. Zal een serieuze effort moeten doen om dit te laten staan voor bij het eten
Een wijntje dat ik graag drink dus, mocht dat nog niet duidelijk zijn...
Zonet deze wijn blind in het glas gekregen.
Aan Frankrijk denkend dacht ik aan een Bourgondische Languedoc maar toch zat er een soort rubbertje in wat aan Italie deed denken. Dolcetto en montepulcoano kwamen me voor de geest maar het bleek de minder bekende druif nerello mascalese.
We dronken deze na de Avis de vin fort van Breton en de wijn paste er perfect na. Zelfde stijl en even onweerstaanbaar.
Colruyt, hoe vinden ze deze diamantjes toch...
Citaat:Colruyt, hoe vinden ze deze diamantjes toch...
Via een politiek netwerk?
Volgens mijn archief zou ik er nog 6 van deze Etna rosso Nicosia moeten hebben.(kocht er 8 van) maar vind ze niet terug in mijn kelder.
Ik laat nochtans de wijn bij Colruyt aangekocht altijd in zijn originele verpakkingen.
Straks nog eens goed zoeken.
Originele verpakkingen?
Een beetje verward of de eerste tekenen van seniliteit?
Vond een karton van 6 terug maar dan in de originele verpakking van het domein en niet van Colruyt.
Heb er dan ook een flesje uit gehaald voor deze avond.
Benieuwd wat jer ervan vind. Mijn laatste fles was vermoed ik een slechte. Had wat CO2 erin. Of kapot?
Op een kleine 2 jaar toont deze wijn toch al wat evolutie. ( eerste 2 flesjes dronk ik ergens september 2016)
De resterende flesjes gaan van mij geen jaren meer krijgen om plaats in mijn kelder in beslag te nemen
Verwacht van deze wijn geen krachtpatser maar wel een wijn die zich vlot laat drinken en waar ik niet direct een zuiders karakter zou op plakken.
Een foutloze wijn met voldoende fruit
En voor 8,95€ zit deze wijn zeker snor.
Score: 88
Toch een correctie op wat ik hier boven schreef.
Vandaag dronk ik de rest van de fles die ik gisteren opende.
Mijn oordeel is nu dat deze wijn zelfs meer dan vijf jaar nog kan ouderen en verbeteren.
Wijn is toch een complexe materie
RE: Nicosia, Sicilië - 33S - 23-07-2018 09:58 AM
Dit weekend mijn laatste fles van de 2013 gedronken en het was de beste van de 6, zelfs bij deze hoge temperaturen. Mooi op dronk, maar geen haast bij.
RE: Nicosia, Sicilië - Corto - 23-07-2018 01:01 PM
Welke versie is de versie die in Colruyt werd verkocht en in deze topic werd besproken?
http://www.cantinenicosia.it/en/wines
RE: Nicosia, Sicilië - 33S - 23-07-2018 02:13 PM
(23-07-2018 01:01 PM)Corto schreef: Welke versie is de versie die in Colruyt werd verkocht en in deze topic werd besproken?
http://www.cantinenicosia.it/en/wines
Geen denk ik. Misschien de basisversie onderaan maar dan is de fles wel veranderd. Heb de fles nu ook wel niet in detail bekeken maar zou om een supermarktcuvée kunnen gaan.
Normaal ga ik straks de Cerasuolo di Vittoria van de Fondo Filara lijn openen bij Penne alla Norma (met aubergines).
Als ik tijd heb, zal ik verslag uitbrengen.
RE: Nicosia, Sicilië - redacteur - 15-08-2019 09:09 PM
Vulkà, Etna Rosso 2016
Eerste kennismaking met dit domein. Robijnrode kleur, semitransparant in het glas.
Neus neemt me in eerste instantie mee naar Bourgogne. Veel rood fruit, putje, rook, aarde, wat specerijen.
In de mond ligt de nadruk op rood fruit, maar komt er al snel een storend bittertje opzetten. Wordt nadrukkelijker hoe langer de wijn zich in de mond bevindt. Afdronk is vrij beperkt.
Op dag twee is het bittertje minder storend, maar nog steeds aanwezig. Zuren komen ook iets meer naar voren en het geheel is meer in balans. Finale lijkt me ook iets meer uitgesproken.
Jammer van de wat storende bittere toets, anders was dit best wel een geslaagde P/K aan 13 euro.
Sowieso een streek die me weet te boeien en waar ik me in de toekomst verder wil in verdiepen.
RE: Nicosia, Sicilië - Olivier - 15-08-2019 10:04 PM
(15-08-2019 09:09 PM)redacteur schreef: Vulkà, Etna Rosso 2016
Eerste kennismaking met dit domein. Robijnrode kleur, semitransparant in het glas.
Neus neemt me in eerste instantie mee naar Bourgogne. Veel rood fruit, putje, rook, aarde, wat specerijen.
In de mond ligt de nadruk op rood fruit, maar komt er al snel een storend bittertje opzetten. Wordt nadrukkelijker hoe langer de wijn zich in de mond bevindt. Afdronk is vrij beperkt.
Op dag twee is het bittertje minder storend, maar nog steeds aanwezig. Zuren komen ook iets meer naar voren en het geheel is meer in balans. Finale lijkt me ook iets meer uitgesproken.
Jammer van de wat storende bittere toets, anders was dit best wel een geslaagde P/K aan 13 euro.
Sowieso een streek die me weet te boeien en waar ik me in de toekomst verder wil in verdiepen.
Da’s niet de cuvée van Klassewijnen he toch?
RE: Nicosia, Sicilië - redacteur - 15-08-2019 10:27 PM
(15-08-2019 10:04 PM)Olivier schreef: Da’s niet de cuvée van Klassewijnen he toch?
Nee, inderdaad. Wel zelfde blend van 80% Nerello Mascalese en 20% Nerello Cappuccio, maar andere maceratie en opvoeding.
RE: Nicosia, Sicilië - vinejo - 16-08-2019 12:06 AM
(15-08-2019 10:27 PM)redacteur schreef: (15-08-2019 10:04 PM)Olivier schreef: Da’s niet de cuvée van Klassewijnen he toch?
Nee, inderdaad. Wel zelfde blend van 80% Nerello Mascalese en 20% Nerello Cappuccio, maar andere maceratie en opvoeding.
Al een tijdje niet meer gezien bij Klassewijnen
Ze hebben wel een andere nu, iets duurder
Etna Rosso tasca d'Almerita
In september bij de kortingen toch eens een flesje van proberen..
RE: Nicosia, Sicilië - 33S - 29-03-2021 10:09 AM
Etna Rosso 'Lenza di Munti' 2017
2de keer dat ik deze wijn drink. Gekocht in promo bij xtrawine aan iets meer dan 10 euro.
80% Nerello Mascalese en 20% Nerello Cappuccio. Krijgt ook maar korte houtopvoeding, maar zo heb ik ze graag.
Verrassend mooie neus voor een wijn van deze prijsklasse. Ook in de mond een zeer knappe wijn, rood fruit, iets kruidigs, veel zuren maar toch mooi evenwicht. De blend werkt perfect en geen storende houtinvloeden. Helemaal mijn ding. Fles ging vlot leeg ...
RE: Nicosia, Sicilië - Corto - 29-03-2021 10:36 AM
(29-03-2021 10:09 AM)33S schreef: Etna Rosso 'Lenza di Munti' 2017
2de keer dat ik deze wijn drink. Gekocht in promo bij xtrawine aan iets meer dan 10 euro.
80% Nerello Mascalese en 20% Nerello Cappuccio. Krijgt ook maar korte houtopvoeding, maar zo heb ik ze graag.
Verrassend mooie neus voor een wijn van deze prijsklasse. Ook in de mond een zeer knappe wijn, rood fruit, iets kruidigs, veel zuren maar toch mooi evenwicht. De blend werkt perfect en geen storende houtinvloeden. Helemaal mijn ding. Fles ging vlot leeg ...
Het is toch ongelooflijk dat de (meeste?) Etna Rosso's zo uitmunten in drinkplezier tegen een redelijke prijs.
Degene die ik al gedronken heb (Planeta, Terre Nere, Firriato, ...) vielen allen in de smaak.
RE: Nicosia, Sicilië - 33S - 29-03-2021 10:58 AM
(29-03-2021 10:36 AM)Corto schreef: (29-03-2021 10:09 AM)33S schreef: Etna Rosso 'Lenza di Munti' 2017
2de keer dat ik deze wijn drink. Gekocht in promo bij xtrawine aan iets meer dan 10 euro.
80% Nerello Mascalese en 20% Nerello Cappuccio. Krijgt ook maar korte houtopvoeding, maar zo heb ik ze graag.
Verrassend mooie neus voor een wijn van deze prijsklasse. Ook in de mond een zeer knappe wijn, rood fruit, iets kruidigs, veel zuren maar toch mooi evenwicht. De blend werkt perfect en geen storende houtinvloeden. Helemaal mijn ding. Fles ging vlot leeg ...
Het is toch ongelooflijk dat de (meeste?) Etna Rosso's zo uitmunten in drinkplezier tegen een redelijke prijs.
Degene die ik al gedronken heb (Planeta, Terre Nere, Firriato, ...) vielen allen in de smaak.
Inderdaad, er wordt daar ook heel dure wijn gemaakt, maar ik vind dat je daar onder de 15 euro nog altijd heel mooie en originele wijnen kan vinden, en dit in rood, wit en rosato.
RE: Nicosia, Sicilië - Olivier - 03-08-2021 07:46 PM
(03-06-2018 10:08 PM)don quichotte schreef: (03-06-2018 01:10 PM)don quichotte schreef: (03-06-2018 10:32 AM)Hugel schreef: (02-06-2018 10:44 PM)don quichotte schreef: (30-05-2018 01:34 PM)don quichotte schreef: (26-08-2016 09:16 PM)vinejo schreef: (01-04-2016 02:49 PM)Olivier schreef: Etna rosso 2013
Bij klassewijnen hebben ze nu ook een etna rosso in het gamma. Dat moest ik natuurlijk eens proberen
Zeer transparent robijnrode wijn. En een aromabommetje in het glas, aanvankelijk heel sterk cuberdon, heel rijp rood fruit dus. Dat maakt echter al snel plaats voor meer kruidigheid, een vanilletoetsje ook. In de mond veel meer fraicheur dan ik verwacht had op basis van de rijpe neus. Fijne zuurtjes onder het rood fruit dat minder rijp overkomt op die manier. Opvallende tanninekes ook, maar juist goed gedoseerd, het trekt een beetje maar niet storend, integendeel, zorgen ervoor dat deze wijn niet te gemakkelijk naar binnen glijdt. Want dat gevaar lonkt wel. Zal een serieuze effort moeten doen om dit te laten staan voor bij het eten
Een wijntje dat ik graag drink dus, mocht dat nog niet duidelijk zijn...
Zonet deze wijn blind in het glas gekregen.
Aan Frankrijk denkend dacht ik aan een Bourgondische Languedoc maar toch zat er een soort rubbertje in wat aan Italie deed denken. Dolcetto en montepulcoano kwamen me voor de geest maar het bleek de minder bekende druif nerello mascalese.
We dronken deze na de Avis de vin fort van Breton en de wijn paste er perfect na. Zelfde stijl en even onweerstaanbaar.
Colruyt, hoe vinden ze deze diamantjes toch...
Citaat:Colruyt, hoe vinden ze deze diamantjes toch...
Via een politiek netwerk?
Volgens mijn archief zou ik er nog 6 van deze Etna rosso Nicosia moeten hebben.(kocht er 8 van) maar vind ze niet terug in mijn kelder.
Ik laat nochtans de wijn bij Colruyt aangekocht altijd in zijn originele verpakkingen.
Straks nog eens goed zoeken.
Originele verpakkingen?
Een beetje verward of de eerste tekenen van seniliteit?
Vond een karton van 6 terug maar dan in de originele verpakking van het domein en niet van Colruyt.
Heb er dan ook een flesje uit gehaald voor deze avond.
Benieuwd wat jer ervan vind. Mijn laatste fles was vermoed ik een slechte. Had wat CO2 erin. Of kapot?
Op een kleine 2 jaar toont deze wijn toch al wat evolutie. ( eerste 2 flesjes dronk ik ergens september 2016)
De resterende flesjes gaan van mij geen jaren meer krijgen om plaats in mijn kelder in beslag te nemen
Verwacht van deze wijn geen krachtpatser maar wel een wijn die zich vlot laat drinken en waar ik niet direct een zuiders karakter zou op plakken.
Een foutloze wijn met voldoende fruit
En voor 8,95€ zit deze wijn zeker snor.
Score: 88
Toch een correctie op wat ik hier boven schreef.
Vandaag dronk ik de rest van de fles die ik gisteren opende.
Mijn oordeel is nu dat deze wijn zelfs meer dan vijf jaar nog kan ouderen en verbeteren.
Wijn is toch een complexe materie
Ik quote hier even Don, want hij heeft gelijk. Dit is een wijn die wel degelijk nog mooi kon evolueren. Zonet mijn laatste fles van de 2013 opengetrokken. Wel heel anders dan mijn eerste indrukken in 2016.
Daar waar ik toen een heel aromatische neus had, is het nu allemaal een stuk serieuzer, ingetogener. Evolutie, dat wel, maar mooie evolutie : sous-bois, dennenbos, nog wat fruit, dat nu eerder op kersen zit dan rood fruit. Een hartige toets ook. Bij bijschenken plots ook een vleug Bourgondisch putje. En mineraliteit ook nu.
In de mond dezelfde ingrediënten : iets meer fruit, maar toch ook wat evolutie, en heel frisse zuren. Tannines nog aanwezig, maar rijp, niet storend.
Heeft de tand des tijds beter doorstaan dan ik dacht. Dit is nu een mooi geëvolueerde, eerder ernstige en boeiende wijn. Karaktervol.
Doet me wat denken aan de Garnacha van Jimenez-Landi 2008 die we onlangs dronken. Met dat verschil dat deze Etna Rosso minder dan een derde van de prijs kostte
Ooit moeten we toch eens een proeverij doen : vind de pinot noir!
|