Maître Sommelier - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Dit wil ik (/forum-32.html) +--- Forum: even kwijt... (/forum-38.html) +--- Discussie: Maître Sommelier (/thread-4758.html) |
Maître Sommelier - Biff - 18-04-2016 04:54 PM Vandaag afscheid genomen van Maître Sommelier Noël Pauwels. Maître Noël heeft ons vele keren ontvangen in Restaurant Yperley en Restaurant 't Convent... Telkens breed glimlachend, z'n druiventros trots opgespeld. Bonsoir madame, bonsoir monsieur... Hoeveel anekdotes heeft ie ons niet verteld over alle wijnen die over de tafel passeerden.... Zonder dat hij het besefte liet hij ons koning en koningin voelen... Vele speciale gelegenheden zoals verjaardagen, Moederdag,... werden telkens gevierd in aanwezigheid van Maître Noël. Gelukkig heb ik je vorige maand nog enkele keren gesproken, we hebben gelachen en gehuild... Ik gaf je een fles Margaux kado, die gingen we samen uitdrinken zei je... Helaas.... Niet de bloemen, niet de fles Margaux, maar "la chaleur humaine" deed je op die laatste weken zo'n deugd! Bedankt Maître, om die vele speciale momenten nog specialer te maken... We vergeten je nooit!! RE: Maître Sommelier - vinejo - 18-04-2016 06:43 PM (18-04-2016 04:54 PM)Biff schreef: Vandaag afscheid genomen van Maître Sommelier Noël Pauwels. Een mooie hommage.. RE: Maître Sommelier - Olivier - 18-04-2016 09:14 PM (18-04-2016 04:54 PM)Biff schreef: Vandaag afscheid genomen van Maître Sommelier Noël Pauwels. Mooie woorden! RE: Maître Sommelier - Biff - 18-04-2016 10:17 PM Hij leefde voor z'n vak... Vorig jaar is het Convent failliet verklaard en is hij zonder boe of ba, gewoon voor een gesloten deur toegekomen op donderdag, en nooit een woord uitleg gekregen.... Na 19 jaar trouwe dienst in het restaurant, schandalig.... Dit heeft hem echt gebroken! Hij heeft het nooit kunnen plaatsen, na zo'n mooie loopbaan als Maître op je 79ste zo aan de kant gezet worden... Zo jammer..... RE: Maître Sommelier - vinejo - 19-04-2016 06:33 AM (18-04-2016 10:17 PM)Biff schreef: Hij leefde voor z'n vak... Blijkbaar is er een ongeschreven regel dat er in het restaurantwezen geen menselijkheid moet zijn (cfr ook "mijn restaurant" en al die bekende blaaskaken die er fier op zijn dat ze hun personeel uitschelden) RE: Maître Sommelier - Fre - 19-04-2016 09:14 AM (18-04-2016 04:54 PM)Biff schreef: Vandaag afscheid genomen van Maître Sommelier Noël Pauwels.Je berichtje is op zich al een mooi eerbetoon RE: Maître Sommelier - Mathijs81 - 19-04-2016 08:04 PM Duidelijk een man met eer en trots in zijn beroep - zeldzaamheid in de horeca tegenwoordig. RE: Maître Sommelier - Biff - 19-04-2016 10:16 PM (19-04-2016 08:04 PM)Mathijs81 schreef: Duidelijk een man met eer en trots in zijn beroep - zeldzaamheid in de horeca tegenwoordig.Heel zeker, z'n métier was z'n alles.... De manier waarop hij aan tafel over de wijnen sprak, prachtig... We gingen ginder eten omdat "Maître Noël" daar was, telkens we reserveerden vroegen we of ie er was, zoniet verplaatsen we onze reservatie Zo'n liefde voor z'n vak, zelden gezien eigenlijk... Altijd met het nodige respect naar de klant/vriend toe, ook al iets die zeldzaam aan het worden is! Om dan zo te eindigen RE: Maître Sommelier - carl - 20-04-2016 10:50 AM Zeer mooie woorden, Biff. Het vertrek van zulke verstandige, vlotte, mooie en lieve mensen uit de horeca is immer een groot verlies. Dat er echter geen liefde voor het vak of gedrevenheid om klanten in de watten te leggen meer zou bestaan in de horeca lijkt me een overdreven statement. Ik heb de 3 laatste dagen het genoegen gehad om met een bende jonge (25-45 jaar) sommeliers en maitres op pad te zijn en de gedrevenheid en passie die deze mensen uitdragen voor hun vak is bewonderenswaardig. En dit ondanks de veelal lange dagen, de af en toe moeilijke klanten, de occasionele problemen met leveranciers, de constante in- en uitstroom van personeel , de constant stijgende aankoopprijzen, het bereikbaar houden van mooie wijnen voor de klanten aan schappelijke prijzen, etcetera Ik geloof nog in de toekomst van de Belgische sommeliers en nu nog meer dan ooit. RE: Maître Sommelier - Biff - 20-04-2016 08:58 PM (20-04-2016 10:50 AM)carl schreef: Dat er echter geen liefde voor het vak of gedrevenheid om klanten in de watten te leggen meer zou bestaan in de horeca lijkt me een overdreven statement. Ik heb de 3 laatste dagen het genoegen gehad om met een bende jonge (25-45 jaar) sommeliers en maitres op pad te zijn en de gedrevenheid en passie die deze mensen uitdragen voor hun vak is bewonderenswaardig. En dit ondanks de veelal lange dagen, de af en toe moeilijke klanten, de occasionele problemen met leveranciers, de constante in- en uitstroom van personeel , de constant stijgende aankoopprijzen, het bereikbaar houden van mooie wijnen voor de klanten aan schappelijke prijzen, etceteraBlij dit te lezen... RE: Maître Sommelier - don quichotte - 20-04-2016 10:25 PM (20-04-2016 08:58 PM)Biff schreef:(20-04-2016 10:50 AM)carl schreef: Dat er echter geen liefde voor het vak of gedrevenheid om klanten in de watten te leggen meer zou bestaan in de horeca lijkt me een overdreven statement. Ik heb de 3 laatste dagen het genoegen gehad om met een bende jonge (25-45 jaar) sommeliers en maitres op pad te zijn en de gedrevenheid en passie die deze mensen uitdragen voor hun vak is bewonderenswaardig. En dit ondanks de veelal lange dagen, de af en toe moeilijke klanten, de occasionele problemen met leveranciers, de constante in- en uitstroom van personeel , de constant stijgende aankoopprijzen, het bereikbaar houden van mooie wijnen voor de klanten aan schappelijke prijzen, etceteraBlij dit te lezen... Wel Carl, ik ben het met alles eens van je post behalve met dat ene zinnetje Citaat: " het bereikbaar houden van mooie wijnen voor de klanten aan schappelijke prijzen," Vele sommeliers in restaurants hebben een belangrijke bijdrage in de keuze; aankoop en samenstelling van de wijnkelder van het soort wijnen die worden opgediend. Toch is hun inbreng op de prijszetting op de verkoopprijs van deze wijnen meestal minimaal. Hoe kan een sommelier die het ernstig meent een acceptabele uitleg geven voor exuberante prijzen die een factor 4.....8 en meer dragen. Toen ik dit zinnetje las dacht ik onmiddellijk aan een ex-restaurant in de Limburg ( met sterren) en aan een restaurant in het Antwerpse (met sterren) die hun hoge prijzen op hun kaart van de wijn motiveren dat de kost en toegevoegde waarde van een sommelier hier ook in moet verrekend worden. NB. Ik weet niet hoe de prijszetting was in het telloor gegane restaurant 't Convent. |