wijnliefhebbers
Benanti, sicilie - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Italië (/forum-13.html)
+--- Forum: Zuid-Italië (/forum-18.html)
+--- Discussie: Benanti, sicilie (/thread-4826.html)


Benanti, sicilie - Olivier - 14-06-2016 07:21 PM

Rosso di Verzella 2012, Etna rosso

Deze fles wat achteloos open getrokken en dat had ik beter niet gedaan. Niet te drinken op dit moment! Scherpe zuren, ruwe tannines, fruit is ondefinieerbaar. Alles wringt aan deze wijn. In frigo gezet en hopen een wonder...


RE: Benanti, sicilie - vinejo - 14-06-2016 09:01 PM

(14-06-2016 07:21 PM)Olivier schreef:  Rosso di Verzella 2012, Etna rosso

Deze fles wat achteloos open getrokken en dat had ik beter niet gedaan. Niet te drinken op dit moment! Scherpe zuren, ruwe tannines, fruit is ondefinieerbaar. Alles wringt aan deze wijn. In frigo gezet en hopen een wonder...

Benanti is Benanti!


RE: Benanti, sicilie - Olivier - 15-06-2016 12:43 PM

(14-06-2016 09:01 PM)vinejo schreef:  
(14-06-2016 07:21 PM)Olivier schreef:  Rosso di Verzella 2012, Etna rosso

Deze fles wat achteloos open getrokken en dat had ik beter niet gedaan. Niet te drinken op dit moment! Scherpe zuren, ruwe tannines, fruit is ondefinieerbaar. Alles wringt aan deze wijn. In frigo gezet en hopen een wonder...

Benanti is Benanti!

Awel, er is toch een klein wonder geschied! De zuren zijn gemilderd, de tannines zijn niet weg maar wringen niet meer, en uit het glas stuiven nu rijp rood fruit, een kruidigheid die mij aan nootmuskaat doet denken, een houttoets ook nog, zelfs wat bacon.
In de mond ook al een heel stuk aangenamer. Rijp rood fruit, nog altijd vrij stevige tannines, mooie afdronk ook wel. Maar beetje vlak, mist ook finesse.
Is dus toch nog een degelijke wijn geworden, maar de verrijzenis zal voor een andere keer zijn.


RE: Benanti, sicilie - 33S - 03-03-2018 11:37 PM

Nerello Capuccio 2015

Nog jong en heel fruitig, maar zo sappig en levendig dat je er blij van wordt. Niet de structuur van de Nerello Mascalese, maar ik hou er wel van. Zo eentje waar je misschien niet mee zou trouwen, maar waar je wel nog vaak aan terug denkt Sleepy


RE: Benanti, sicilie - wvd - 04-03-2018 05:14 PM

Van Benanti moet je eens een wat oudere Pietramarina (100% Carricante) proberen te pakken te krijgen, van mineraliteit gesproken....


RE: Benanti, sicilie - 33S - 04-03-2018 09:30 PM

(04-03-2018 05:14 PM)wvd schreef:  Van Benanti moet je eens een wat oudere Pietramarina (100% Carricante) proberen te pakken te krijgen, van mineraliteit gesproken....

Paar jaar terug in Italië stond de 2006 op de kaart aan een schappelijke prijs, nog altijd spijt dat ik toen een andere keuze gemaakt heb.


RE: Benanti, sicilie - wvd - 06-03-2018 11:14 AM

(04-03-2018 09:30 PM)33S schreef:  
(04-03-2018 05:14 PM)wvd schreef:  Van Benanti moet je eens een wat oudere Pietramarina (100% Carricante) proberen te pakken te krijgen, van mineraliteit gesproken....

Paar jaar terug in Italië stond de 2006 op de kaart aan een schappelijke prijs, nog altijd spijt dat ik toen een andere keuze gemaakt heb.

Moet je nooit spijt van hebben, wellicht heb je van je toenmalige keuze ook genoten en wie weet komt er toch nog eens een kans. Het is trouwens een vrij extreme wijn en zelf hou ik nogal van wijnen met een erg uitgesproken karakter.


RE: Benanti, sicilie - Corto - 06-03-2018 03:09 PM

(06-03-2018 11:14 AM)wvd schreef:  Het is trouwens een vrij extreme wijn en zelf hou ik nogal van wijnen met een erg uitgesproken karakter.
Werner, heb je hun gewone Etna Bianco al gedronken? Wat vond je daar van?


RE: Benanti, sicilie - wvd - 07-03-2018 12:17 PM

(06-03-2018 03:09 PM)Corto schreef:  
(06-03-2018 11:14 AM)wvd schreef:  Het is trouwens een vrij extreme wijn en zelf hou ik nogal van wijnen met een erg uitgesproken karakter.
Werner, heb je hun gewone Etna Bianco al gedronken? Wat vond je daar van?

Amai, lang gezocht, eindelijk gevonden. Biancodicaselle 2012 geproefd op Vinitaly 2014 als eerste bij Benanti. Vond hem "fris fijnfruitig, mineralig op het zoute af, simpel en goed." En als ik het allemaal terug lees was ik vooral verbaasd over de "lichtheid" van hun witte wijnen. Men verwacht volle vette wijnen van Sicilië, maar deze, met amper 12%, zijn licht, maar zeer intens smakend. De vetheid komt (bij de Pietramarina, maar misschien ook wel een beetje bij deze) vooral met meer flesrijpheid. Ik proefde toen o.a. Pietramarina 2009 en die was echt schitterend, grote wijn.


RE: Benanti, sicilie - Thomas - 18-06-2023 10:58 AM

Gisterenavond laatste flesje (van 6) Etna Rosso 2018.
Heerlijk stadium, eerste tonen van evolutie in kleur en aroma's, tegelijk nog kraakvers rood en zwart fruit en wat kruidigheid. Zijdezacht en elegant. Piuttosto pinoteggiante che nebbioleggiante...


RE: Benanti, sicilie - Olivier - 18-06-2023 02:22 PM

Citaat: Piuttosto pinoteggiante che nebbioleggiante...

Mooi Smile Aan het vloeken dat je niet nog wat meer liggen had nu?


RE: Benanti, sicilie - Thomas - 18-06-2023 06:52 PM

Ik heb nog 5 flessen 2020 liggen dus geen zorgen. En nog 4 flessen Terre Nere 2020 die sneller zullen opengaan: Benanti is stroever en minder joviaal in zijn jeugd dan Terre Nere… een beetje zoals Pavelot tegenover Rollin in Pernand. Alletwee mooie huizen maar de een heeft meer geduld nodig en de ander levert instant plezier.