Kelderopruiming, het nieuwe schooljaar en het vieren van de vriendschap - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html) +--- Forum: Onvergetelijke degustaties (/forum-64.html) +--- Discussie: Kelderopruiming, het nieuwe schooljaar en het vieren van de vriendschap (/thread-4929.html) |
Kelderopruiming, het nieuwe schooljaar en het vieren van de vriendschap - carl - 03-09-2016 11:35 AM Gisteren samen met 3 andere wijnliefhebbers een aanvang genomen om mijn kelder wat op te ruimen en wat plaats te maken. Hierbij een kleine impressie. Alle wijnen kwamen uit mijn eigen kelder en werden blind geschonken, sommige uit karaf andere rechtstreeks uit de fles. Geen enkele wijn werd echt gekaraffeerd. De karaf diende enkel voor het onherkenbaar maken van de wijn. Aanwezig : Bert, Michael, Peter H Eerst het witte geweld 1. Am Stein Stettener Riesling 2013 (Franken) : Mineraal, groene kruidigheid, pittig, goede frisheid, klein bittertje, stenigheid, licht petrole, afdronk iets te mollig, 87 3 wijnen op een rij 2. Wittmann Morstein GG 2011 (Rheinhessen) : Rijp fruit, steenfruit, speculaas, krachtige aanzet, licht bittertje, mooie zuren, mooie fruitexpressie in de mond, 91 3. Burklin-Wolf Pechstein GG 2011 (Pfalz) : Stinkiewinkie, kruidigheid, zeer mooie balans in de mond, licht zoete toets op de afdronk, ook hier weer een licht bittertje, mineraal, 93+ 4. Mullen Huhnerberg 2011 (Moezel) : Licht zoete impressie op de neus, plantaardig, licht gebrek aan zuren, flabby, blauwe bes, klein bittertje, valt wat sneller weg, rijpere stijl, 88 2 wijnen op een rij 5. Pattes Loup Beauregard 2012 (Chablis) : Geoxideerde appel, lactisch, mineraal, goede zuren, evenwichtig, yoghurt op de afdronk, 91+ 6. Huber Chardonnay 2012 (Baden) : Lambicgeur, gebrand, licht vettige toets, citrus, genoeg zuren, plantaardig, middenpallet ontbreekt een beetje, je gaat meteen over van houtindruk naar zuren, lange afdronk 88 Rosé intermezzo 7. Bercher rosé (Baden) : Fruitella aardbei, licht vegetaal, aards, lichte stijl, droog, geen grote wijn, past goed bij de vegetarische quiche 86 Tijd voor rood 2 wijnen op een rij 8. Charvin 2004 (Chateauneuf du Pape) : Groene takjes, rode bessen, gekookte groenten, aards, herfstwandeling, bouillon, alcoholtoets op de neus, teveel structuur maar iets te weinig smaak, jeneverbes, 84 9. Charvin 2005 (Chateaujeuf du Pape) : gekurkt 10. Huber Bienenberg GG 2006 (Baden) : Warm gevoel op de neus, fruitig, cederhout, potloodslijpsel, neigt naar Bordeaux, licht onrijp op de neus, framboos, behoorlijk complex, behoorlijk stevige zuren, 91+ 2 wijnen op een rij 11. Pietro Cassina Lessona Tanzo 2009 (Lessona) : Nebbiolo uit het Noorden van Piemonte, Banaan, eucalyptus, rood fruit in de mond, zure kersen, lichte zuurstructuur, behoorlijke structuur, floraal, vlezig, licht uitdrogend, 90 12. Dalamara Palliokalias 2008 (Naoussa) : wijn op basis van xinomavro, Animaal, licht tertiair, tannines zijn nog duidelijk aanwezig, goede fruitvulling, droogt fel uit, inkt, 87 13. Trivento Malbec reserve 2015 (Mendoza) : Geconcentreerd, confituur, zwart fruit, licht animaal, groene peper, niet complex maar wel lekker. 87 14. Artadi Pagos Viejos 1997 (Rioja) : Redelijk intens qua kleur, mooi versmolten, topwijn, 94 Zoeter werk 15. Donnhoff Leistenberg kabinett 2014 (Nahe) : Licht mollig, mooie zuren, nog niet hypercomplex, munt, heeft nog tijd nodig, 88 16. Hahn Letterlay spatlese 1983 (Moezel) : Firne, duidelijk moezel, appelsap, honing, apfelstrudel, 88 17. Zilliken Rausch spatlese 2005 (Saar) : Mineraler, munt, blauwe bes, zeer mooie balans tussen zoet en zuur, precisie, onsterfelijkheid in een glas, 92 18. la Cadiere Monbazillac 1990 (Monbazillac) : Velpon, alcoholgevoel, nootjes, gedroogde abrikoos, rozijntjes, rozijnenbrood, wijn komt open met de tijd. 88 19. Graham's 20 year old tawny (Porto) : koffie, arabiersnoepjes, mooie frisheid. 90 Het werd een intense avond die al bij al vlot en gestructureerd verliep. De proeverij was op een schappelijk uur afgelopen. De epiloog liep evenwel iets langer door dan verwacht. Nogmaals bedankt aan de aanwezigen voor vriendschap en de geanimeerde discussies. RE: Kelderopruiming, het nieuwe schooljaar en het vieren van de vriendschap - don quichotte - 03-09-2016 11:15 PM Niet een klassieke maar mooie en interessante degustatie. Carl, als je schrijft "Pattes Loup Beauregard 2012 (Chablis) : Geoxideerde appel, " heeft dit oxidatief karakter iets te maken met weinig resistentie tot veroudering of is dit een intrinsieke eigenschap van deze wijn die deze reeds meekrijgt bij botteling. Charvin; een ontgoocheling? Het kan verkeren. Hoe komt dat? Was er graag bij geweest maar had andere verplichtingen ook met wijn en culinaire genoegens. RE: Kelderopruiming, het nieuwe schooljaar en het vieren van de vriendschap - carl - 03-09-2016 11:24 PM (03-09-2016 11:15 PM)don quichotte schreef: Niet een klassieke maar mooie en interessante degustatie. Ik heb er idd voor gekozen om er deze keer eens geen Bordeaux tussen te steken, vandaar misschien minder klassiek. Het oxidatieve in de wijnen van Pattes Loup is idd eigen aan elke cuvée van dit huis. Heeft met de manier van opvoeden te maken. Charvin heeft duidelijk al betere tijden gekend, deze jaargangen dan toch. Ik wou vooral eens kijken of het warmere jaar 2005 en het koelere 2004 nu echt zo ver uit elkaar zouden liggen op gebied van kwaliteit. Maar door het gelukt zijn van de ene en het over the top zij van de andere is het zover niet gekomen. Spijtig. Misschien lukt een volgende keer wel terug voor jou. Ik hou je op de hoogte, Louis. |