De VrijdagBorrel - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html) +--- Forum: Onvergetelijke degustaties (/forum-64.html) +--- Discussie: De VrijdagBorrel (/thread-4943.html) |
De VrijdagBorrel - Smaakatleet - 14-09-2016 08:30 PM De nazomer regeert , E-mails worden verzonden , Wijnen krijgen het daglicht te zien , Een leuk weerzien en een aangename kennismaking ... Wit : 1. Barranco Oscuro - Ring Ring 2013 Spanje - Andalousië 100% riesling , 1 jaar op barrique . De wijn al enkele uren op voorhand van een zuurstof kuurtje voorzien . Bijenwas , curry , lijm , vuursteen en nagellak verwijderingsproduct . Met zeer dominerende zuren , een hele strakke jongen ! Naar mijn gevoel nog te jong en het bittertje op het einde maakt dat deze nog wat te wrang is . Drie dagen later weliswaar , kwam deze wijn rijper over en meer effen . 2 . Ermite Del Conde "ALBILLO CENTENARIO" 2013 Spanje - Castilla y León 100 % albillo stokken van 100 jaar oud . 6 maand met de lies in Franse eiken vaten van 225 liter en 12 maand in grote foudres. Een heel zachte uitnodigende neus . Abrikozen , lychee wat boter , toasty . Helemaal niet streng of stroef zachte en fijne zuren . Suave ! 3. Domaine Champ d' Etoiles Cuvée Castor 2009 Frankrijk - Jura Blend van Savagnin en Chardonnay. Bananentaart , caramel , gekonfijte citroen in de neus. Bij eerste instantie dacht ik dit zal een wijn zijn met redelijk wat evolutie . De mond daarentegen , granny smith ! opnieuw de caramel maar zeer mineraal en een schijfje citrus , zeer lang . Knappe wijn . 4. Edgard Schaller et Fils Mandelberg GC 2010 Frankrijk - Elzas 100 % Riesling Petrol , heel mooi fruit een volle wijn , hinten van ananas . Zeer sappig maar met een immens mooie spanning . Haast alsof je in een rijpe druif bijt soms ook . Dat dit op een paar jaar zo mooi is geworden . Een domein die het opvolgen waard is ! 5. Etna Rosso Nicosia 2013 Italië - Sicilië Bananenmousse , floraal , kersen snoepjes . Zeer strakke zuren maar wel niet boers . Eigenlijk een mooie wijn wel ! Heel aangename ontmoeting met deze druiven . 6. Kreuzberg Spätburgunder 2011 ? Duitland - Ahr 100%-------->Zie hierboven Rijp rood fruit goed verweven , streepje tabak . En ook wat bosgrond , een aangename herfstwandeling laat ons zeggen . Beetje houtskool , gerookte toets . Sehr Schön ! 7. Quinta Esencia Sofros Tinto Toro 2012 100% Tinto Toro Bramen , kruidnagel , cacao en wat rozengeur . De notities zijn vanaf hier wel al een pak minder leesbaar . Soit , ervan uitgaande dat er staat , stevig strak of kan zijn stevig start . Wat ook getuigd van mijn excellent nederlands ... 8. Ermite Del Conde 2011 Spanje - Castilla y León 100% Tempranillo Zachte en zalvende wijn met wat bramen opnieuw . En mooi fruit ook de zuren bieden voldoende ondersteuning hier . Met een kleine hout sprokkel die er gerust mag wezen . En zo tikte de klok verder , Richting huiswaarts voldaan , Zot van de goesting in gehaktballetjes met tomatensaus RE: De VrijdagBorrel - Marc - 14-09-2016 10:52 PM (14-09-2016 08:30 PM)gertjeuh schreef: De nazomer regeert , Heerlijk verslag van een heerlijke avond, gertjeuh. Voor mij een zeer aangename kennismaking met beide andere wijngekken. Wijn 5 was de hier op het forum ondertussen epische Etna Rosso Nicosia 2013... Wijn 8 was trouwens de Ermita del Conde 2011, uiteraard niet de Albillo maar wel de grote rode broer ervan. RE: De VrijdagBorrel - Smaakatleet - 15-09-2016 05:08 AM (14-09-2016 10:52 PM)Marc schreef:Super !(14-09-2016 08:30 PM)gertjeuh schreef: De nazomer regeert , Ik pas het aan . RE: De VrijdagBorrel - Marc - 15-09-2016 10:33 AM Dankzij dit onnavolgbare forum en twee forumleden heb ik een mooie avond in het Gentse doorgebracht. Mooie wijnen, stuk voor stuk. Bedankt voor de uitnodiging, Olivier, en bedankt voor het aangename positieve gezelschap gertjeuh. Over de wijnen: 1- Baranco Oscura Ring Ring Riesling 2013: dit is de derde "Vin Naturel" van Riesling die ik proef, en drie keer zijn de kenmerken die riesling typeren niet te herkennen. Op zich wel een mooie wijn, hoekig, streng en tegenstribbelend, maar boeiend om te proeven. 2- Ermita del Conde Albillo Centenario 2013: wit en Spaans is niet evident, en fris wit zeker niet. Deze mag er méér dan zijn voor mij. Zacht, maar met de nodige fruitzuurtjes die blijven hangen om van fraicheur te voorzien. Dit moet culinair heel veel mogelijkheden bieden. 3- Champ d' Etoiles Cuvée Castro 2009: Mooie wijn zeg! Krachtig en vol, met heel veel impressies zowel in neus als mond. We hadden de Jura moeten herkennen, maar we kwamen er niet direkt op. 4- Schaller Mandelberg GC 2010. Nog zo'n topper. Hier onmiddellijk wel de riesling herkend (gelukkig maar). Mooi evenwicht tussen aciditeit (herkenbare spitse 2010 zuurtjes) en fruitzoet. Heel sappig ook, met mooie lengte in afdronk. Zo'n fles is snel leeg, denk ik. 5- Etna Rosso Nicosia 2013. Strak, gebald en krachtig, met toch primair fruit in de neus. Content dat ik deze wijn, op het forum al veelvuldig geprezen, eens kon proeven. Kan niet anders dan ook enthousiast zijn: dit is een mooie wijn die veel drinkplezier geeft. 6- Kreuzberg Neuenahrer Spätburgunder 2011 Ik vond er wat teveel gestoofd fruit in naar mijn goesting. Ook al wat evolutie. En de typische Duitse zoetheid en kruidigheid, waar ik wat op afknap. Op zich niets mios mee, integendeel, gewoon minder mijn ding. 7- Quina Esencia Sofros Toro 2012 Heb ik ook gekocht op een grote degustatie waarbij deze wijn voor mij boven de meeste andere uitsprong. Op CT nochtans geen hoge scores, noch op Vivino. Ik wou dus eens de mening van iemand anders horen. Het blijkt dat ik toch niet zo verkeerd was met mijn oordeel. Geconcentreerd, donker fruit, animaliteit, kruidnagel, roosjes, tabak, chocolaté. Krachtpatser met toch behoud van fraicheur. Fijne tannines die meer nadrukkelijk worden naar het einde toe. Wijn met spanning, lengte en structuur. 8- Ermita del Conde 2011 Castilla y Leon Uit dezelfde streek als voorgaande, net buiten Ribera-grens. Ook Tempranillo, wilde gisting, hooggelegen wijngaarden, natuurlijke manier van wijnmaken. Iets rijper van fruit dan voorgaande, bramen, animaal en mineraal. Fijn houtgebruik. Wat zoeter dan voorgaande, maar toch nog behoorlijke frisheid. Tegenover de vorige iets wolliger en rijper. Na drie dagen herproefd: de wijn staat nog als een huis, is zelfs bij dit warme weer heel aangenaam. Meer zelfs: iets warmer in het glas komt de wijn ten goede. RE: De VrijdagBorrel - Olivier - 15-09-2016 11:12 AM Bedankt Gertjeuh en Marc voor een heel gezellige avond! De TNs zijn redelijk volledig dus heb enkel hier en daar nog wat toegevoegd. (14-09-2016 08:30 PM)gertjeuh schreef: Wit : RE: De VrijdagBorrel - vinejo - 15-09-2016 07:11 PM " Baranco Oscura Ring Ring Riesling 2013: dit is de derde "Vin Naturel" van Riesling die ik proef, en drie keer zijn de kenmerken die riesling typeren niet te herkennen." En de Vin Naturel fanatics zullen nu juist zeggen dat dít de echte smaak en geur is van de riesling druif. Ze vergeten er dan wel bij te vertellen dat al die andere witte Vins Naturel (gemaakt van andere druiven) krek hetzelfde smaken. RE: De VrijdagBorrel - Smaakatleet - 15-09-2016 08:12 PM (15-09-2016 07:11 PM)vinejo schreef: " Baranco Oscura Ring Ring Riesling 2013: dit is de derde "Vin Naturel" van Riesling die ik proef, en drie keer zijn de kenmerken die riesling typeren niet te herkennen." Persoonlijk gene fanatic maar ben er zeker voor te vinden . Maar als een wijn goed gemaakt is , natuurlijk of niet smaken doet die toch ... Zouden ze dan allemaal "krek hetzelfde smaken" of eerder dat er vaak een natuurlijke toets terug in te vinden is ? Als die toets er te stevig inzit dan is het voor mij ook minder hoor . Maar zou wel eens graag een 10-tal witte natuurlijke wijnen naast mekaar zetten . Dit in kwestie van de wetenschap RE: De VrijdagBorrel - Marc - 23-11-2016 06:37 PM De wijnmakers van Ermita del Conde (wijnen 2 en 8 in bovenstaande proeverij) zijn dit weekend te gast in Gent, bij wijnhuis Tinto. Zaterdag (10u30) is er een geleide proeverij gepland. Ik ga toch wel eens kijken, waren verrassende wijnen voor mij. Zie ook bericht van Tinto hier op het forum: http://www.vinejo.freebb.be/thread-1881-post-68918.html#pid68918 RE: De VrijdagBorrel - Smaakatleet - 23-11-2016 07:40 PM (23-11-2016 06:37 PM)Marc schreef: De wijnmakers van Ermita del Conde (wijnen 2 en 8 in bovenstaande proeverij) zijn dit weekend te gast in Gent, bij wijnhuis Tinto. Helaas genen tijd dit weekend dju . Post je nog een tn eventueel over deze wijnen Marc ? RE: De VrijdagBorrel - Marc - 23-11-2016 10:44 PM (23-11-2016 07:40 PM)gertjeuh schreef:(23-11-2016 06:37 PM)Marc schreef: De wijnmakers van Ermita del Conde (wijnen 2 en 8 in bovenstaande proeverij) zijn dit weekend te gast in Gent, bij wijnhuis Tinto. Con muchos plezieros (ik ben mijn Spaans al aan het oefenen, zoals je merkt). RE: De VrijdagBorrel - vinejo - 23-11-2016 11:41 PM (23-11-2016 10:44 PM)Marc schreef:(23-11-2016 07:40 PM)gertjeuh schreef:(23-11-2016 06:37 PM)Marc schreef: De wijnmakers van Ermita del Conde (wijnen 2 en 8 in bovenstaande proeverij) zijn dit weekend te gast in Gent, bij wijnhuis Tinto. Marc goes Jommeke RE: De VrijdagBorrel - Smaakatleet - 24-11-2016 06:20 AM (23-11-2016 10:44 PM)Marc schreef:(23-11-2016 07:40 PM)gertjeuh schreef:(23-11-2016 06:37 PM)Marc schreef: De wijnmakers van Ermita del Conde (wijnen 2 en 8 in bovenstaande proeverij) zijn dit weekend te gast in Gent, bij wijnhuis Tinto. feilloosos ! RE: De VrijdagBorrel - Marc - 27-11-2016 12:03 AM Ik weet niet goed in welke rubriek dit te plaatsen, dus ik zal het verslagje hier zetten en bij de topics over de betreffende wijnmakers een linkje naar hier. Zoals beloofd dus het verslag van de proeverij in aanwezigheid van de wijnbouwers bij Wijnhuis Tinto. Door een klein kinkje in de kabel was Laura de Hoyos van Ermita del Conde niet tijdig op de afspraak, maar waren Antonio Lopes Ribeiro en Sara Dionisio, de wijnmakers van Casa de Mouraz al wel gearriveerd. Het programma werd omgegooid, en Antonio mocht beginnen met de presentatie van zijn wijnen. Een geluk voor mij, want zo kon ik de twee voorstellingen toch bijwonen. Over Case de Mouraz schreef ik hier al ter gelegenheid van een vroegere proeverij. http://www.vinejo.freebb.be/thread-3346-post-52046.html#pid52046 Vandaag startte Antonio met een verrassende Vinho Verde van 100% Loureiro: Antonio Lopes Ribeiro Vinho Verde 2015. De eerste jaargang van deze wijn. Lopes Ribeiro is op zoek naar een nieuwe uitdrukking van Vino Verde. Met deze wijn streeft hij naar lichtheid, naar lage alcoholgehaltes, en er mag wat restzoet blijven. Hij is op zoek naar wijnen in de stijl van riesling in Duitsland of Oostenrijk, waarbij hij met aciditeit en restzoet wil spelen. Amper 9% alc in deze sappige wijn, met finesse, goede dichtheid, niet al te complex maar wel eerlijk en puur. Ondanks het merkbare restzoet blijft het mondgevoel redelijk strak. Als binnenkomer kon dit tellen. Air Vinho Verde 2014 is een assemblage, met hoofdzakelijk ook Loureiro. Deze jaargang is ook strak en met minder restsuiker dan de vorige jaargangen. Bij Casa de Mouraz wordt de typiciteit van de jaargang - 2014 was een heel koud en nat jaar in Noord Portugal - niet gemaskeerd. Wat bloemetjes, rijpe appel en gele perzik, citrus en mineraliteit in deze wijn. Heel veel fruitigheid ook in de mond: citrus, limoen, appeltjes, pompelmoesschil. Beetje vettigheid om alles mooi rond te houden. Casa de Mouraz Dão 2011 (wit) vertaalt dan weer het warme jaar 2011. Droog, kruidig, korrelig, romig mondgevoel, afdronk met bittertje, schreef ik in 2014 op dit forum. Vandaag staat er bijna hetzelfde in mijn schriftje. Vooral het droge karakter van de wijn valt op nu. Er volgen twee monocepagewijnen van Encruzado. Encruzado 2014 Dão is nog gesloten, met wat olieachtige neus, broodkorst, bij opschudden citrus, floraal en mineraal. Hier ook eerder strak en droog, maar met goede lengte en mooi mondgevoel. Met de Encruzado 2010 Dão wil Antonio aantonen dat deze wijnen best tegen wat kelderrust kunnen. terecht, want dit is mooi nu. Fijnee, complexe neus met wat pétrolé, pitvruchten en mineraliteit. Olieachtig en mondvullend, met veel sap en kracht. Bijna tannineus gevoel. Lange afdronk met droesembittertjes. Ook in rood heeft de wijnmaker een nieuwe wijn bij. Red 2015 Vinho Verde is een vatstaal, de wijn is nog niet gebotteld. Ik heb een stukje van het gesprek gemist, maar ook dit is een zoektocht naar nieuwe expressie voor Vinho Verde in rood. De wijn is transparant rosékleurig. Kleine rode vruchten en snoepjes, banaan, kruiden, mineraliteit, maar dan komt ineens een volle olieachtig aroma van donkerder fruit opzetten. Primair rood fruit in de mond, maar met enorme sappigheid en wat tannines om de lichtheid toch de nodige structuur te geven. Bijzondere wijn, maar bijzonder lekker. Casa de Mouraz Dão 2011 is een klassieker, en is nu mooi op dronk. Zwarte bessen en dadels, zwarte kers ook. Fraicheur en heel zuiver op het fruit, met onderliggend een korrelige kruidigheid. Mooie structuur en mooie vulling. De twee volgende wijnen vertonen meer de houtinvloed van de opvoeding. Private Selection Dão 2011 is complex, zacht met veel fraicheur. Dão Elfa 2013 is een boeiende wijn, met rondeur, sappig zwart fruit en een fijne tanninestructuur. Lange afdronk, mooi wijn! "BOT" 2015 is ook een nieuwe wijn. De wijn wordt op de klassieke manier met de voeten geperst in grote open bakken (lagares) in open lucht. Geen houtlagering, fieldblend van verschillende soorten. Intens rood met lila tint. Complex maar meer op primair jong fruit, rode bessen, kers, munt ook. Weinig tannines in deze wijn (door de zachte persing) maar zijdezacht mondgevoel en heel fris. In afdronk komt zwart fruit meespelen. De Air Alentejo 2012 (blend met oa Alicante Bouchet) en de Antonio Lopes Ribeiro Douro 2011 stonden achteraan niet echt op hun plaats, en vielen wat bleek uit in vergelijking met enkele van de voorgaande toppers. Ik was nog maar eens verrast door de kwaliteit die deze biodynamische wijnmaker in de fles tovert. Vooral door de fraicheur in de Dão's, die al naargelang de opvoeding hun eigen structuur en finesse hebben is, was deze voorstelling interessant. Van Portugal naar Spanje dan. Ermita del Conde is een recent domein nabij appelatiegrens van Ribeira del Duero. De wijnen worden als Vino de la Tierra de Castilla y León gebotteld. Hooggelegen wijngaarden, met soms meer dan 100 jaar oude wijnstokken. Laura de Hoyos bracht vier wijnen mee. Albillo Centenario 2013, van de bijna vergeten Albillo druif. De wijnstokken staan tussen oude Tempranillostokken aangeplant, en moeten dus met de hand worden geoogst. De druif werd vroeger in Spanje als eetdruif gebruikt, Ermita del Conde maakt er een geslaagde witte wijn mee, die hoog scoorde in de wijnpublicaties. Ingetogen vineuse neus, citruszeste, gele rozijntjes, fijne kruidigheid, kleine rode besjes en wat gedroogd fruit. Veel sappig geel fruit in de mond, zacht en evenwichtig. Perzikschil, boomgaardfruit, citrus. Mooi, zuiver en sappig. En lekker. El Vuelo Mountain Wine 2011 is de eerste rode van dit domein. Tempranillo met 10% Merlot. Zwart fruit met kersen, cassis en blauwe bes. Tabak en ceder ook. Fraicheur, saline, rijp en sappig zwart fruit. Kleine kruidigheid en wat hout. Medium afdronk met rood fruit en wat hout. Heel zachte wijn. Ermita del Conde 2011 is van meer dan 100 jaar oude Tempranillo gemaakt, de wijn gist spontaan en krijgt dan 12 maanden Franse eik. Finesse in de neus, kersen, bessen, cassis, een zoet kruidigheid, wat munt, gedroogd fruit (vijgen, dadels) en wat hout. Rijk en rijp fruit in de mond, korrelige tannines maar in balans. Grote fraicheur die de alcohol tempert. Wat zoetere impressie, maar heel aangenaam. In de lange afdronk wat tannines zonder droogtrekking en gedroogd zwart fruit. Mooie wijn. Pago del Conde 2011 is afkomstig van "plot selection" van dezelfde wijngaarden als de vorige. Er worden maar 5000 flessen van gemaakt. Fijne neus van rijp fruit, bramen, bessen, bosbes, cassis. Fijn hout en kleine kruidigheid. Sappig en mondvullend met frisheid. Tannines woerden weer gebalanceerd door de sappigheid. Onderliggend wat groene indruk (steeltjestannine?). Medium afdronk met zwart en gedroogd fruit. Ook deze korte presentatie was een schot in de roos. Heel mooie wijnen van een domein dat in de Guia Penin en Guía de Vinos Gourmets hoge scores krijgt. Mijn voorkeur gaat naar de Albillo in wit en de Ermita del Conde 2011 in rood. RE: De VrijdagBorrel - Smaakatleet - 27-11-2016 08:25 AM Een zeer schoon TN-tje . hiervoor ! Portugal lijkt toch ook zeer de moeite waard . Betreffende de albillo centenario echt knappe wijn ! Misschien een wijn die nog wat complexer wordt met verouderen ? RE: De VrijdagBorrel - don quichotte - 29-11-2016 10:48 PM Marc in je beoordeling schreef je/ Citaat:" Er volgen twee monocepagewijnen van Encruzado. Encruzado 2014 Dão is nog gesloten, met wat olieachtige neus, broodkorst, bij opschudden citrus, floraal en mineraal. Hier ook eerder strak en droog, maar met goede lengte en mooi mondgevoel.Ik heb ervaring met een aantal wijnen op basis van 100% Encruzado maar ook deze wijn Encruzado 2014 Dão van Casa de Mouraz zou ik niet 3..4 jaar laten liggen. Deze wijn heeft nu naast je aangehaalde positieve karakteristieken zoveel aan fraîcheur en knapperigheid te bieden. Positieve eigenschappen waarvan ik denk dat ze hieraan gaan inboeten met de jaren. Graag comments. RE: De VrijdagBorrel - Marc - 30-11-2016 01:03 AM (29-11-2016 10:48 PM)don quichotte schreef: Marc in je beoordeling schreef je/Don, de wijnmaker sprak van een degustatie in de streek met Encruzado's van de jaren '60, die fantastisch waren. Ik was er niet bij, dus ik weet het niet. Het verschil tussen deze nog gesloten 2014 die amper iets prijsgeeft, en de mooi op dronk zijnde 2010 was groot. Je moest echt schudden met het glas van de 2014 om de geuren te kunnen benoemen. De 2010 was fijn en complex. Volgens mij is 2014 nu véél te jong, en zal die pas binnen enkele jaren zijn kwaliteit beginnen vertonen. Maar niks houdt je tegen om deze al jong te drinken, als jij dat verkiest. Daar is gelukkig nog geen wet tegen. |