wijnliefhebbers
Interessante topic: www.allzthings.com - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: klik hier om bijzonder interessante topics te ontdekken! (/forum-42.html)
+--- Discussie: Interessante topic: www.allzthings.com (/thread-5029.html)


Interessante topic: www.allzthings.com - BobVanGhent - 16-11-2016 08:53 PM

Hoi,
Ik kreeg de toestemming van vinejo om het project waarvan ik de bezieler ben toe te lichten, genaamd http://www.allzthings.com, waarvoor erg veel dank.

Wat doen we daar precies?
Dingen uitpuren zoveel als maar mogelijk is: voor een wijn wil dat zeggen alles wat we maar kunnen vinden op een fles.

Een voorbeeld van een recentelijk toegevoegde wijn: Château L'Arrosée 2009:
http://www.allzthings.com/ShowCollectoritem.aspx?thingnumber=13674&version=1
En dat doen we niet voor "Château L'Arrosée" in het algemeen, maar we doen dat jaar per jaar en voor elke fles: Château L'Arrosée 2009, Château L'Arrosée 2008, Château L'Arrosée 2007 etc.

Om een voorbeeld te geven van een wijn waar dat al behoorlijk werd uitgewerkt, een wijn die me nauw aan het hart ligt: Château Nodoz:
http://www.allzthings.com/ShowCollectoritem.aspx?thingnumber=371&version=1

De hoofdbekommernis is dus niet om in eerste instantie een review of tasting note te schrijven, maar om daadwerkelijk de fles zelf volledig te detailleren met mooie foto’s en alle tekst die erop te vinden is!
Eens die fles er is, dan kunnen reviews en tasting notes toegevoegd worden, maar er kan zoveel meer.
Op die manier maken we immers "kapstokken" (unique reference points) voor elk ding. Aan die kapstok of aan die welbepaalde fles hangt dan van alles vast:
- samenstelling
- producteur
- bottler
- streek (geliefkoosde bron: Wikipedia, alles steeds met bronvermelding)
- appellation (geliefkoosde bron: Wikipedia, alles steeds met bronvermelding)
- tasting notes
- DYNAMIC rating: dat is een echt goed concept: de punten worden bijgehouden in een tijdgrafiek, want wat wil "9/10" zeggen zonder dat je weet wanneer die score werd gegeven? Immers wat vandaag top is, kan binnen tien jaar verwaterd zijn en omgekeerd kan iets jaar na jaar openbloeien.
Klik maar eens op die grafiekjes bij Cuvée Juliette om te zien wat ik bedoel:
http://www.allzthings.com/ShowCollectoritem.aspx?thingnumber=54
- Users kunnen het thing ook toevoegen aan hun 'collection' (My Wine Cellar bvb) of hun 'wantlist'
- Users kunnen ook meteen het aantal flessen ingeven dat ze hebben
- Users kunnen er "private notes" aan toevoegen die enkel zij kunnen lezen
- Het is een open project wat wil zeggen dat iedereen kan toevoegen wat hij liggen heeft (nooit websubmitting aub), als het maar mooi en stijlvol wordt gedaan
- Eens iemand een fles heeft toegevoegd staat de fles daar voor eeuwig en wordt de submitter ook eeuwig gecrediteerd met de "Submitted By" link. Hij krijgt ook “rank-punten” naargelang het aantal toegevoegde dingen.
- Dat toevoegen kan ook vrij snel als er al minstens één jaargang inzit door gebruik te maken van de handige "Copy To My Unfinished Submissions" zodat je niet steeds alles opnieuw dient in te typen
- etc.

Dit alles kan voor wijn, maar evenzeer voor film, boeken en nog een hoop boeiende things.
Wie evenwel enkel in wijn geïnteresseerd is kan op de homepagina alles aftoggelen, uitgezonderd wijn, en zal dan al de rest niet meer zien.


Nu zit ik daar wel met een mooi concept, maar niemand kent het :o
En als niemand het kent, voegt er ook niemand een fles toe.

En daarom deze oproep.

Ik weet, er zijn al sites zoals wine-searcher.com of http://www.cellartracker.com maar wat wij doen is toch anders. Ik noem het soms een Wikipedia op Thing niveau. Wikipedia zal wel een "Château L'Arrosée" opnemen, maar zal nooit doorgaan tot op het niveau van de individuele fles, noch van de erop vermelde bedrijven en personen.

Hopelijk voelt iemand zich geroepen om af en toe een fles uit te werken !
Dat zou enorm geapprecieerd worden.

Vragen, opmerkingen, suggesties? Ik hoor het graag, hier op het forum of DM bobvanghent@gmail.com

Bedankt!
Bob
moderator