Initiatie Piemonte - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Italië (/forum-13.html) +--- Forum: Noord-Italië (/forum-16.html) +--- Discussie: Initiatie Piemonte (/thread-5033.html) |
Initiatie Piemonte - TheWineVet - 20-11-2016 11:16 AM Sebiet om 11u wat Piemontezen gaan verkennen. De hamvraag: Bestaat er PQ nebbiolo? Tuurlijk, maar waar te vinden? En door al die tannines in hun jeugd lijkt het mij één van de moeilijkste wijnen om jong te ontdekken. Na 20 jaar, oké, maar dat verkoopt niemand (aan gewone prijzen). Ik ben in ieder geval nog NOOIT omver geblazen door nebbiolo. Eerlijk gezegd nog maar 1 Barolo gedronken die ik echt goed vond ( Olivier). Waar zitten die unsung jewels? Straks het antwoord? Ik post de TN... RE: Initiatie Piemonte - vinejo - 20-11-2016 11:19 AM (20-11-2016 11:16 AM)TheWineVet schreef: Sebiet om 11u wat Piemontezen gaan verkennen. De hamvraag: Bestaat er PQ nebbiolo? Benieuwd, want van identiek van t zelfde gedacht. Gisteren weer een Barolo gedronken waarvan ik allesbehalve onder de indruk was, zal m straks eens posten. RE: Initiatie Piemonte - Smaakatleet - 20-11-2016 11:27 AM (20-11-2016 11:16 AM)TheWineVet schreef: Sebiet om 11u wat Piemontezen gaan verkennen. De hamvraag: Bestaat er PQ nebbiolo? Ik kijk ernaar uit ! Al we mooie toegankelijke Nebbiolo gedronken in de range 15 a 20 euro . Maar het mooiste is steeds duurder . Hopelijk veranderd dit na vandaag . RE: Initiatie Piemonte - Olivier - 20-11-2016 12:41 PM Fre had eens een mooie P/K nebbiolo mee bij u, Jo, weet je nog? Maar ben naam vergeten. Fre, enlighten us please... RE: Initiatie Piemonte - Fre - 20-11-2016 07:30 PM (20-11-2016 12:41 PM)Olivier schreef: Fre had eens een mooie P/ K nebbiolo mee bij u, Jo, weet je nog? Maar ben naam vergeten. Fre, enlighten us please... Dat was toen Nino Negri - Sassella 2011. Valtellina Superiore: een regio die je hier niet direct vindt. Kocht die toen ter plaatse. RE: Initiatie Piemonte - Olivier - 20-11-2016 08:16 PM (20-11-2016 07:30 PM)Fre schreef:(20-11-2016 12:41 PM)Olivier schreef: Fre had eens een mooie P/ K nebbiolo mee bij u, Jo, weet je nog? Maar ben naam vergeten. Fre, enlighten us please... Misschien een tip voor Wvd RE: Initiatie Piemonte - vinejo - 20-11-2016 08:37 PM (20-11-2016 08:16 PM)Olivier schreef:(20-11-2016 07:30 PM)Fre schreef:(20-11-2016 12:41 PM)Olivier schreef: Fre had eens een mooie P/ K nebbiolo mee bij u, Jo, weet je nog? Maar ben naam vergeten. Fre, enlighten us please... Just, had er deze namiddag al even naar gezocht maar toen blijkbaar iets anders begonnen Zeer mooie nebiolo, maar dus niet aan Barolo-prijzen. Van een Barolo verwacht je sowieso nog iets meer maar voorlopig was t meestal minder... RE: Initiatie Piemonte - Smaakatleet - 20-11-2016 09:04 PM (20-11-2016 07:30 PM)Fre schreef:(20-11-2016 12:41 PM)Olivier schreef: Fre had eens een mooie P/ K nebbiolo mee bij u, Jo, weet je nog? Maar ben naam vergeten. Fre, enlighten us please... Is deze ook niet eens aan bod gekomen tijdens een Ebriosi ? Ik herinner me een goeie nebbiolo , en een reis waar er ook nog gefietst moest worden ... RE: Initiatie Piemonte - Fre - 20-11-2016 09:42 PM (20-11-2016 09:04 PM)gertjeuh schreef:Inderdaad, maar toen deemsterde die wat weg onder het zwaarder geweld.(20-11-2016 07:30 PM)Fre schreef:(20-11-2016 12:41 PM)Olivier schreef: Fre had eens een mooie P/ K nebbiolo mee bij u, Jo, weet je nog? Maar ben naam vergeten. Fre, enlighten us please... RE: Initiatie Piemonte - 33S - 20-11-2016 09:49 PM AR.PE.PE uit Valtellina (Lombardije) heeft nog betaalbare Nebbiolo rond de 20 euro. Geen blockbusters, maar zuivere, frisse wijnen. RE: Initiatie Piemonte - TheWineVet - 20-11-2016 10:19 PM Kort samengevat: nebbiolo is een moeilijk diertje. Enkele impressies: Eerst 3 witte wijnen: 1 Gavi en 2 arneissen. De Gavi 'Relys' 2015 van Molinetto (100% cortese) was mooi. Zuiver exotisch, wat viognier-achtig precies. Een beetje hout gehad, maar totaal niet merkbaar. Positief bedoeld. Voor 10.5€ komt er iets mooi op de terrastafel met lekkere antipasti. PQ zeer mooi! De arneis uit de roero vond ik minder, die uit de Langhe beter, maar niet overtuigend. De rode wijnen dan: Eerst enkele wijnen van domein Montalbera uit Monferrato: 2 Ruchès: Tradizione wringt wat in de mond, de l'accento was duidelijk beter, maar voor mij veel te rijp. Een 2015 die m.i. geen jaren beschoren is. Wat zoetheid ook. Wel lekker nu. 15€ Dan 2 barbera d'Astis: equilibrio had een mooie zuur/tannine-balans, rijpe neus. 15€; De Nuda 2013 was al snel 27€ en dat is teveel. Mooie balans, cfr hierboven, maar veel meer fraicheur. Het klopt allemaal wel, maar... Van Asti naar de Barbera's van Alba. De superiore van Giribaldi was een mooi PQ wijn, voor de toekomst zelfs. En dat aan 12.5€. Mooie neus, evenwicht, maar nog gigantisch veel tannines. Wel rijp, dus komt wel goed. De Barbera d'alba Vigna del cuculo 2012 van Cavallotto daarentegen is oh zo mooi. Fluweelzachte balans tussen tannines en zuren. Dit is wijn zoals ik het graag heb. AF! Direct een goed gevoel bij de neus en dat klopte volledig met de mond. Finesse en massa's materie. Niks zwaarwichtig, nee, een beetje de Lopez de Heredia van Piemonte... wel aan 23.5€. Giribaldi Barolo 'golden label' 2012: In de verte wat rood fruit (altijd in de verte bij die nebbiolo's), goed verstopt achter die te verwachten massa tannines en fijne zuren. Ik kan het niet vinden, precies. Daarna, als klap op de vuurpijl, had men speciaal voor mij, hoewel de invoerster mij van haren noch pluim kende -ik had enkel deze week per mail laten weten dat ik ging komen- een Barolo riserva 2008 Bricco boschis 'san Giuseppe' van Cavallotto (80€) opengedaan toen ik toekwam. Stop laten ruiken (leek me oké), en glaasje ingeschonken om te laten ademen. Tja, je raadt het al: KUUUUURK. Spijt alom Dan snel een Barbaresco 2006 van Giribaldi geopend: dit was een beetje een bevestiging van de mythe. Na jaren geduld komen de rozekes opzetten, met wat rood fruit. Maar toch nog niet helemaal overtuigd... Zeker nog 5 jaar wachten met die 2006. Besluit: als je een groot bakkes hebt, drink dan jonge nebbiolo: hij zal wel krimpen En als je jaren (+ 25) geduld hebt, drink dan nebbiolo, maar verwacht u aan finesse, als je de goede huizen kiest. Na vandaag dus nog niet overtuigd, maar ik geef de strijd niet op.. En Cavallotto maakt top-barbera! Te koop bij: https://www.madeinpiedmont-wines.be/vini-rossi/barbera-dalba/cavallotto-barbera-dalba-vigna-del-cuculo-2012 RE: Initiatie Piemonte - vinejo - 20-11-2016 11:31 PM voor t verslag RE: Initiatie Piemonte - Fre - 21-11-2016 08:01 AM Mooi verslag inderdaad. ik geef misschien ook de voorkeur aan Barbera op basis van m'n ervaringen. Cavallotto, een naam om te onthouden. Bedankt voor de tip! RE: Initiatie Piemonte - Kris - 21-11-2016 11:11 AM (20-11-2016 10:19 PM)TheWineVet schreef: Besluit: als je een groot bakkes hebt, drink dan jonge nebbiolo: hij zal wel krimpen RE: Initiatie Piemonte - Gaudendo - 22-11-2016 12:42 PM (20-11-2016 11:16 AM)TheWineVet schreef: Sebiet om 11u wat Piemontezen gaan verkennen. De hamvraag: Bestaat er PQ nebbiolo? Nebbiolo is duidelijk geen allemans vriend. Altijd wel wat wringen in de mond. Tanine rijk, maar vaak o zo mooi complex. En in zoveel verschillende verschijningsvormen: Jong, zonder vatlagering in een Langhe Nebbiolo Met ongeveer een jaar vatlagering in een Nebbiolo d'Alba en vanaf 2 jaar vatlagering in een Roero of een Barolo. En daarnaast ook wat minder gekende producten, nog al eens als tafelwijn of IGT op de markt gebracht. Onlangs nog één ontdekt die 10 (ja 10) jaar vatlagering genoten had. Schitterend product en best betaalbaar. PQ hangt dus in de eerste plaats af van waar je naar op zoek bent. En ik denk dat je in alle categoriën wel eens wat zou kunnen vinden. (Ik ken er alvast een paar :-) ) RE: Initiatie Piemonte - wvd - 22-11-2016 09:54 PM Jongens toch, wat doet dat pijn om dit hier allemaal te lezen.... Bijzonder weinig wijnen zijn (worden) m.i. zo heerlijk volmondig, fluwelig en complex als een grote Nebbiolo. Mooie en heel erg drinkbare Nebbiolo vind je al voor zo'n 15€ en daar zijn echt wel boeiende wijntjes bij. Ik zou wat tips kunnen geven, maar dan moet ik weer in het hoekje gaan staan van Jo....:-) Sommige Lessona kan je al wat jonger proeven, maar de meeste Barolo, Barbaresco, Gattinara, Boca e.a. hebben inderdaad wel een aantal jaar op fles nodig. Naar mijn ervaring rijpen die van de goede domeinen erg evenwichtig en vrij voorspelbaar, wat niet van vele andere "bewaarwijnen" gezegd kan worden. En zelfs al worden wijnen van de bekendste domeinen ook weer wat duurder, ondanks de relatief geringe productie zijn ze toch nog steeds mee van de beste prijs-kwaliteit die je in het topsegment kan vinden. Enfin, nog enkele maanden geduld en ge kunt dan eens langskomen en wat proeven. Ge gaat dan nog geen klein beetje verschieten denk ik....(hoop ik) RE: Initiatie Piemonte - TheWineVet - 22-11-2016 11:17 PM (22-11-2016 09:54 PM)wvd schreef: Jongens toch, wat doet dat pijn om dit hier allemaal te lezen....Wanneer en wat staat er dan op de proeftafel? Ik denk dat het voor velen eens interessant is om 2 dezelfde nebbiolo's met 15 jaar verschil naast elkaar te proeven om aan te tonen wat er na jaren aan aroma's en smaken bijkomen. Ik zou dit toch eens willen weten/proeven... RE: Initiatie Piemonte - nco - 23-11-2016 12:47 PM Toch ook al wel zeer mooie ervaringen gehad met Nebiollo, maar geduld loont inderdaad altijd. Paar voorbeeldjes: * Pietro Cassina Coste della Sesia Ca' Daj Tass- komt van bij V&L en destijds maar 13 Euro. Herinner me dit als zeer sappig en fijn en hier moet je geen jaren wachten * Nervi Gattinara - vorig jaar gedronken en kon me zeer bekoren, ligt nu te rijpen in mijn kelder * Gamma van Produtorri dei Barbaresco, van de instapper ("Langhe") tot de cru's (hier wel lang wachten) * Heb ook nog 2 flesjes Barolo 2006 liggen van Renato Corino waar ik wel een en ander van verwacht maar waar ik vooralsnog van af blijf * Dik 10 jaar geleden de Cinque Stelle Sfursat di Valtellina DOCG gedronken, toen helemaal van mijn sokken geblazen (wel verre van goedkoop- RE: Initiatie Piemonte - shiraz - 23-11-2016 06:58 PM (22-11-2016 11:17 PM)TheWineVet schreef:(22-11-2016 09:54 PM)wvd schreef: Jongens toch, wat doet dat pijn om dit hier allemaal te lezen....Wanneer en wat staat er dan op de proeftafel? Misschien een goed idee voor een volgende ebriosi naar analogie van onze Zuid Afrika tasting RE: Initiatie Piemonte - wvd - 23-11-2016 07:12 PM (22-11-2016 11:17 PM)TheWineVet schreef:(22-11-2016 09:54 PM)wvd schreef: Jongens toch, wat doet dat pijn om dit hier allemaal te lezen....Wanneer en wat staat er dan op de proeftafel? Degustatie is in Linden op kasteel Beau Séjour (ja, grappig hé...) op 36 maart, maar alle info komt nog wel in "Het hoekje van..." Uit Piëmonte komen alvast Christoph Künzli (Le Piane) en ook Giorgio Pelissero (nieuw in assortiment) zal vertegenwoordigd zijn. Ik heb nog wel wat oudere Nebbiolo's en denk er al lang over om eens een diner te organiseren ook oudere wijnen. Wat Produttori Riserva betreft, daar moest je vroeger idd héél lang op wachten, maar ook daar is de laatste jaren wat versoepeling. 2005 en 2007 begint te komen, 2001 vorig jaar was kindermoord. Enzo Brezza vindt dat zijn wijnen, behalve in topjaren, genietbaar zijn vanaf hun zevende jaar en ik kan daar wel inkomen. RE: Initiatie Piemonte - vinejo - 23-11-2016 07:24 PM (23-11-2016 07:12 PM)wvd schreef:(22-11-2016 11:17 PM)TheWineVet schreef:(22-11-2016 09:54 PM)wvd schreef: Jongens toch, wat doet dat pijn om dit hier allemaal te lezen....Wanneer en wat staat er dan op de proeftafel? Ik hou me beschikbaar op 36 maart! RE: Initiatie Piemonte - TheWineVet - 23-11-2016 08:04 PM (23-11-2016 07:24 PM)vinejo schreef:Nee Jo, 5 april(23-11-2016 07:12 PM)wvd schreef:(22-11-2016 11:17 PM)TheWineVet schreef:(22-11-2016 09:54 PM)wvd schreef: Jongens toch, wat doet dat pijn om dit hier allemaal te lezen....Wanneer en wat staat er dan op de proeftafel? RE: Initiatie Piemonte - wvd - 23-11-2016 08:17 PM Oesje, dikke vingers... 26 maart natuurlijk, zie ook "ons hoekske"! |