Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html) +--- Forum: Bourgogne (/forum-5.html) +--- Discussie: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? (/thread-5268.html) |
Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - macro - 22-03-2017 05:54 PM Beste wijnvrienden, denken jullie dat wij Belgen, klaar zijn om de wijnen van Beaujolais beter te leren kennen? Ik lees en hoor nu wel al een behoorlijke tijd dat Beaujolais aan zijn terugkeer bezig is ... nieuwe generatie wijnboeren, meer focus op kwaliteit ipv kwantiteit, en noem maar op...maar een echte hype is het momenteel toch nog niet hé !! Naar mijn mening zijn er echt wel mooie prijs/kwaliteit wijnen te vinden in die streek... maar ge moet ze weten te vinden natuurlijk. Ik stel mij de vraag of hier bij ons een markt voor is ? De kriebel is er om er iets mee te gaan doen , nu ik Suze 2016 al een beetje heb verteerd, maar die stap zetten hé ... Ik ben een enorme Bourgogne liefhebber, maar die prijzen hé... Ben erg benieuwd naar jullie reactie! RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Kupers - 22-03-2017 05:59 PM Goed om te weten dat er ondanks Suze toch mensen zijn die nog in Beaujolais interesse kunnen tonen . All koddigheid aside, de stiefmoederlijke behandeling die de regio en zijn wijnen kreeg tijdens Sommelier-Conseil was met momenten toch wat triest. Voor mij persoonlijk is het een van de meest interessante regio's van Frankrijk als het op prijs-kwaliteitverhouding neerkomt. Het is praktisch onmogelijk om iets boven de dertig euro te vinden, enkele rariteiten of zogenaamde 'premium' bojos die door Bourgogndische producenten in de markt worden gezet. Ze hebben het niet gemakkelijk, en de boeren die ik reeds sprak over 2016 zien het ook niet onmiddellijk verbeteren, maar hier geen draconische Bourgogne-prijzen. Zijdelings, waarom spreken sommige mensen toch altijd over Beaujolais in Bourgondische termen? Iedere andere druif in de wereld zou beledigd zijn als zijn beste kwaliteit als pinoterend zou worden omschreven, maar dit blijft wel steeds hangen bij Gamay. RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Olivier - 22-03-2017 08:56 PM Ook al vind ik Beaujolais af en toe wel leuk, ik moet eerlijk bekennen dat ik er zelf niet spontaan naar grijp... RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Kris - 22-03-2017 10:13 PM Gisteren nog 2 superlekkere bojo's gedronken...de Bojo nouveau van Keke Descombes en Clos de Roilette cuvée Tardive 2009. De eerste puur fruitplezier, de 2de was mooi kruidig geworden. Jammer is wel dat de mooie beaujolais de laatste jaren ook verdubbeld zijn van prijs. Btw 2015 is een schitterend bojo jaar. RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - wvd - 22-03-2017 10:19 PM (22-03-2017 05:59 PM)Kupers schreef: Goed om te weten dat er ondanks Suze toch mensen zijn die nog in Beaujolais interesse kunnen tonen . All koddigheid aside, de stiefmoederlijke behandeling die de regio en zijn wijnen kreeg tijdens Sommelier-Conseil was met momenten toch wat triest. Voor mij persoonlijk is het een van de meest interessante regio's van Frankrijk als het op prijs-kwaliteitverhouding neerkomt. Het is praktisch onmogelijk om iets boven de dertig euro te vinden, enkele rariteiten of zogenaamde 'premium' bojos die door Bourgogndische producenten in de markt worden gezet. Ze hebben het niet gemakkelijk, en de boeren die ik reeds sprak over 2016 zien het ook niet onmiddellijk verbeteren, maar hier geen draconische Bourgogne-prijzen. Dat is een referentie naar de geur die sommige oudere Cru's du Beaujolais ook wel (zouden) krijgen bij het ouderen en die met enige fantasie wel wat aan oude Pinot doet denken. Voor mij hoeft die referentie niet, Beaujolais kan best op eigen merites beoordeeld worden. En inderdaad, er zijn koopjes te doen. Benieuwd hoe het cliënteel zondag zal reageren... RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Fre - 23-03-2017 12:08 PM Er is de laatste tijd nogal wat verschenen over deze regio. Ik las van alles, oa dat het een regio is waarin geinvesteerd kan worden, etc. Zo snel zal het toch allemaal niet lopen, denk ik en hoop ik. Beaujolais en Bourgogne, de twee regio's zijn toch enorm verschillend. Qua complexiteit zal een Gamay zelden het zelfde niveau halen dan dat van een Grand cru of grote 1 cru. Toch lees ik meer en meer dat sommige percelen heel erg geschikte grond hebben voor Pinot en dat er meer en meer wordt gesproken om in de Bojo de Gamay te rooien om Pinot aan te planten. Wat er van aan is... Anderzijds is het een regio die me wel boeit. Gamay kan zo mooi zijn. Denk ik terug aan de Thevenet die ik onlangs dronk: die was wel fijn en tegelijk met een hoek af. Een wijn waar na na glas 3 nog steeds meer van wilt om verder te ontdekken. Of de Moulin à Vents van Desperrier uit 2015: pure bewaarwijn met groot potentieel. En dat aan minder dan 10 EUR/fles. Maar om nu te vergelijken met een top Bourgogne... Het is gewoon anders RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - macro - 06-04-2017 11:26 AM Bedankt voor de respons... Denk dat ik maar eens prospectie ter plaatse zal gaan doen... Moet toch langs Morey Saint Denis om mijn 2015 op te halen Weet er toevallig iemand op dit forum of er bij ons (Vlaanderen) al een wijnhandel bestaat met nadruk op Beaujolais ? RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Dave - 06-04-2017 01:30 PM Yep: http://www.vinovo.be/ RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - macro - 06-04-2017 01:36 PM Had ik ook al gezien . In Nederland hebben ze http://www.beaujolaiswijnen.nl Heel mooie site vind ik persoonlijk... Mss ooit... RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Olivier - 12-04-2017 02:13 PM (22-03-2017 05:54 PM)macro schreef: Beste wijnvrienden, Als je nog beaujolais wil verkopen zal je je moeten haasten, want binnenkort staat er syrah http://www.harpers.co.uk/news/climate-change-prompts-syrah-trials-in-burgundy/551004.article RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Dave - 12-04-2017 03:26 PM Op zich is dat toch niet veel anders dan Cabernet planten in de Languedoc (Daumas Gassac) of in Toscane (alle Supertuscans) ? Het verwondert mij eigenlijk dat er nog geen zotte bioboer zo'n blend op de markt heeft gebracht. "Vin de France" op het etiket en juuuu RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - vinejo - 12-04-2017 05:10 PM (12-04-2017 03:26 PM)Dave schreef: Op zich is dat toch niet veel anders dan Cabernet planten in de Languedoc (Daumas Gassac) of in Toscane (alle Supertuscans) ? Maar idd, dat moet toch al bestaan... liggen maar een boogscheut uit elkaar... RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - bowmore - 14-04-2017 11:08 AM Is dat niet een beetje laat om nu pas beaujolais te "ontdekken"? Er staan hier toch al ettelijke posts over beaujolais die de waarde ervan weergeeft. RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - macro - 14-04-2017 11:35 AM Ik heb het gevoel dat Beaujolais nog lang niet genoeg algemeen bekend is... of het is enkel in negatieve zin... ik bedoel hiermee bij de mensen die gewoon eens van een goed glas genieten (met en zonder eten) en de meeste lezen het forum niet hé. Er zullen waarschijnlijk nog wel meer pareltjes verstopt zitten in de streek , die hier nog niet besproken werden ... Enfin, het is een uitdaging om juist die pareltjes te vinden ... En iemand een wijn laten ontdekken waarvan men zegt "wauw" ... daar doen we het voor toch? RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Venne - 15-04-2017 01:18 PM (12-04-2017 05:10 PM)vinejo schreef:Tuurlijk bestaat da al!! :-)(12-04-2017 03:26 PM)Dave schreef: Op zich is dat toch niet veel anders dan Cabernet planten in de Languedoc (Daumas Gassac) of in Toscane (alle Supertuscans) ? En is nog lekker ook! RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Dave - 16-04-2017 01:37 PM Tell me more, tell me more... RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Venne - 17-04-2017 12:53 PM In Auvergne kan je dat wel vinden. En Stéphan Elzière maakt zoiets lekker :-) RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - vinejo - 17-04-2017 02:17 PM (17-04-2017 12:53 PM)Venne schreef: In Auvergne kan je dat wel vinden. Hmm... had het concreter gehoopt.. RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Monique - 29-04-2017 07:49 PM Vandaag naar de grote voorjaarsproeverij van Vojacek in Maastricht geweest. Wat een verwennerij met meer dan 40 open wijnen, diverse kazen, paté's, worsten, entrecote van de grill, enz. Er stond ook één Beaujolais tussen; de Chénas Les Blemonts 2015 van domaine Thillardon. Zou volgens alles een rijzende ster moeten zijn in de Beaujolais. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik sinds het overlijden van mijn schoonmoeder nooit meer een druppel Beaujolais heb gedronken... Het was namelijk ieder jaar weer prijs in november met dózen Beaujolais Primeur die dan vervolgens maandenlang bij ieder bezoek gedronken moest worden . De afkeer is dan hopelijk begrijpelijk.. Maar goed, vandaag eindelijk een herkansing en eerlijk is eerlijk, ook alleen maar omdat ik dit item had gelezen! Wat een heerlijke wijn! Een prachtige neus, iets bloemig, zacht, rood fruit, hele mooie balans, rond, iets kruidig, mondvullend, zachte tannines en een hele lange afdronk. Ik heb er in ieder geval 4 flesjes van meegenomen en ook nog een andere cuvée, de les Carrières 2014, die zou iets mineraliger zijn. Dus een begin is gemaakt..! RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - vinejo - 29-04-2017 11:31 PM (29-04-2017 07:49 PM)Monique schreef: Vandaag naar de grote voorjaarsproeverij van Vojacek in Maastricht geweest. Haha, herkenbaar, dat schoonmoederverhaal Thillardon is inderdaad schitterend, we bezochten het domein 3 jaar terug. Is ook al een topic op t forum trouwens ;-) http://www.vinejo.freebb.be/thread-5052-post-69099.html#pid69099 RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Monique - 30-04-2017 08:59 AM Ahh, oeps, als ik een fles heb geopend zal ik de proefnotitie bij het topic plaatsen RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Venne - 30-04-2017 01:12 PM Ik drink elk jaar in November zéér lekkere Beaujolais nouveau ! :-) RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - vinejo - 30-04-2017 02:07 PM (30-04-2017 01:12 PM)Venne schreef: Ik drink elk jaar in November zéér lekkere Beaujolais nouveau ! :-) Venne, ik drink de laatste tijd meer en meer bio- of natuurlijke wijnen, soms uit Bojo, soms de Loire of Languedoc,... en ik word gewaar dat men betere resultaten haalt dan vroeger, de oxidatieve of brett invloeden worden minder. En dan kom je soms tot schitterende wijnen. Jij als notoir kenner en liefhebber van deze wijnen.. kan je af en toe je ontdekkingen met ons eens delen...? RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Smaakatleet - 30-04-2017 08:43 PM natuurlijke wijnen ! RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Marc - 23-05-2017 10:32 AM We waren er hélemaal klaar voor. Verslag van een uitzonderlijke tasting: https://wijnkrabbels.wordpress.com/2017/05/22/thematasting-de-crus-van-de-beaujolais-14-mei-2017/ RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - vinejo - 23-05-2017 03:18 PM (14-04-2017 11:08 AM)bowmore schreef: Is dat niet een beetje laat om nu pas beaujolais te "ontdekken"? Er staan hier toch al ettelijke posts over beaujolais die de waarde ervan weergeeft. Heel juist, Bowmore, de Beaujolaisstreek is op dit forum al langer ontdekt als leverancier van prachtwijnen aan betaalbare prijzen... RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Monique - 26-05-2017 05:21 PM Wat voor de een geldt hoeft natuurlijk niet voor de ander te gelden Ik heb de streek jaren lang links laten liggen en ben me nu aan het oriënteren en inlezen om er toch e.e.a. van op te steken. Heb ook hier en daar al een paar flessen besteld om uit te proberen, dus blijf vooral posten... @ Marc, mooie proeverij! RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Marc - 26-05-2017 07:40 PM (26-05-2017 05:21 PM)Monique schreef: Wat voor de een geldt hoeft natuurlijk niet voor de ander te gelden Dankjewel, Monique. Je berichtje betekent veel voor mij... RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - macro - 06-06-2017 01:15 PM Het Bojo verslagje, Na, op voorhand heel wat mails te liggen versturen ,een selectie gemaakt van een aantal wijnbouwers die volgens mij het waard zijn om zeker eens te bezoeken. Ik zocht wijnbouwers die nog niet superbekend zijn in de regio ( dat dacht ik toch… ), waarvan hun wijnen ook nog “normale “prijzen hebben EN die openstaan om eventueel later nog zaken mee te doen. Volgens mij heb ik een heel mooie verzameling gepassioneerde wijnbouwers weten te strikken J Met heel mooi weer vetrokken wij (mezelf en een vriendin/wijnliefhebber, want mijn vrouw was gaan stappen in Compostella !) naar Beaune voor een 1ste overnachting, zodat we er de dag erna met een fris hoofd aan konden beginnen. De start van een 3 daagse Bojo trip… Maandag 22/5: Eerst op onze stappen teruggekeerd want 1ste afspraak was op domein Castagnier in Morey Saint Denis. Afspraak was om 10u,maar door problemen vroeg hij te verlaten naar 10u45. Jerôme was zoals ik hem ondertussen al een beetje ken… heel vriendelijk ,maar nogal stressy. Op de koop toe kregen we te horen dat zijn wijnen van ’16 volop in de malô zaten en er dus niets op vat kon worden geproefd L . Als troostprijs kregen we dan maar een Aligoté 15 te proeven die naar mijn mening heel mooi is prijs/kwaliteit (6€ !).wit fruit, mooie aciditeit, lichte houttoets. Ik ben daar voor het eerst een beetje met gemengde gevoelens vertrokken… Mijn wijnen van 2015 heb ik in ieder geval mee J… maar voor een domein waar ik ieder jaar de helft van mijn budget spendeer, zou ik toch iets meer willen proeven. Wat betreft wijn van 2015… doe geen moeite J.Alles altijd uitverkocht. Er schijnt een grote stock te liggen in Assenede J Na een snelle hap op het pleintje in NSG op weg naar Domaine Des Marrans te Fleurie. Heel vriendelijk ontvangen door de eigenares zelf ,Ze hadden de dag ervoor opendeurdagen gehad dus het was er nog een beetje chaos…we proefden er 12 wijnen van zowel ’14-‘15’16. Het meeste wat ons bijbleef was de Fleurie ’15 (rood fruit ,intens van kleur, peper, evenwichtige tannines, mooie aciditeit., De Julienas’16 (18 maand op foudres, kers, abrikoos, heel licht confituré, voldoende tannines, de Fleurie “clos du Pavillon”’15 (60 j oude stokken, rood fruit, kruidig, behoorlijk wat tannines… te jong ! dezelfde cuvée maar dan van ’14 was al heel wat toegankelijker, eleganter. Het domein gebruikt zo weinig als mogelijk sulfiet. Het is vooral de zoon Mathieu die er nu de wijnen maakt en zoals al de volgende domeinen is dat te merken… Na dit geslaagd bezoek reden we door richting Les Ardillats naar onze B&B “domaine de la Félicitée”. Frans sprekende eigenaars, maar naar mijn mening een echte aanrader… ( zeer netjes, heel vriendelijk , niet duur & table d’hôtes ) geen hoogstaande gerechten, maar voor die prijs… Dinsdag 23/5: Afspraak om 10u30 met Romain Jambon in Odenas (10 ha waarvan 8.5 Brouilly,1.5ha Bojo Village,0.5ha chard.) terug heel sympatieke ontvangst en uitgebreide uitleg… 6 wijnen geproefd. Tranche Chardo ’16 ( erg vettige wijn met mooie neus van wit fruit en meer dan voldoende zuren ) , een Bojo Village ’16 (heel veel rood fruit, fris, mineraliteit, tannines die nog droogtrekken), een Brouilly – Les Eronnes ’15 ( rijp donker fruit , mineraliteit, kruidig, complexe neus ,behoorlijke tannines , geen hout gezien ) een wijn die zeker nog zal evolueren. Brouilly ’15 ( 25 dagen M.Carb. en 6 maand op hout, mooie krachtige neus van rijp zwart fruit, alles reeds prima in balans… bij de Brouilly ’15 “La Pointe des Einards” kwam dan weer die mineraliteit naar boven naast het zwarte fruit, aciditeit en tannines goed aanwezig. Als laatste kregen we de Brouilly ’15 “Les vieux Ceps” te proeven… (wijn van zijn oudste stokken 60 – 100 jaar, 1 jaar hout) mooie wijn waar alles prima in evenwicht is, hier was wel al meer het zoethout, vanille aanwezig. Heel tevreden over dit domein vertrokken we naar onze volgende bestemming… maar eerst een hapje eten in “Au Hameau Dubeouf”… ’t was een kleine 30 graden , dus een sla’tje was meer dan ok… we kregen daar “een bokaal” sla… jawadde ! Aangekomen om 14u in Romanèche-Torins op domein Richard Rottiers. (9 verschillende percelen ,en hij heeft al overal gezeten, werkt bio en volgens mij zelf biodynamie.) Na een korte begroeting zat de sfeer er al direct in… Daar vroeg de wijnbouwer of “wij “wat tijd hadden? Mmm.. dat klinkt niet slecht J. Alé hup,c’est parti… na 5 min zaten we al in zijn auto om de streek af te rijden en hem overal zijn verhaal te laten doen waar hij stukken grond heeft om te eindigen aan de molen boven op de berg in Moulin a Vent. Gewoon TOP die kerel…7 wijntjes stonden op de menu… Bojo Village ’16 “La Sambinerie”. Veel rood fruit ,weinig tannines, lange afdronk. mooi, nu te drinken. Vervolgens de Brouilly ’16 druiven van zijn kameraad Romain Jambon moeten kopen want zijn perceel was voor meer dan 80% kapot gehageld. Prachtige wijn…soepel, casis, pruim,… 4 maand hout, evenwicht… nu klaar om te genieten. We gingen over naar Moulin a Vent – Foudres ’16. Fijn , elegant, toch krachtig, aciditeit en tannines goed aanwezig… hier spreken we al van de Bourgogne, Pinot stijl…daarna een Moulin a Vent ’15 – het perceel aan het kerkhof… rijp zwart fruit, kruidigheid, pruim… stijl Rhône (2015?) … mineraal, terug hetzelfde… fris, krachtig, zuren ok… kan zeker 10 jaar bewaren. Vervolgens MaV ’15 “Champ de Cour. Prachtig, stijl Bourgogne… Wow ! Eindigen doen we met een Gamay schuimwijn “methode ancestrale” , niet mis bij dessertjes met rood fruit of chocolade… persoonlijk zou ik dit niet gebruiken als apéro. Een beetje onder den indruk van ons bezoek ( 2u! ) rijden we naar onze volgende klant … 16u ! Raphael Chopin in Lantignié staat ons op te wachten… Heel vriendelijke kerel… beetje “ timide “, maar met veel passie voor de wijnbouw… Zelfde verhaal, jonge gast die in het buitenland heeft gezeten en het nu gaat waarmaken in Beaujolais. Voorstander van afzonderlijke percelen te vinifiëren… een trend die die generatie allemaal beginnen toe te passen. Naar mijn gevoel, een prima verandering … Blijkbaar zijn al die wijnbouwers ( ook die later volgen ) ook kameraden van elkaar… puur toeval, maar dat zorgde er wel voor dat het ijs heel snel was gebroken J We proefden 9 wijnen : Bojo Village La Savoye ’15 , Regnié La Ronze ’14 en ’15 , Morgon Les Charmes ’14 en ’15 , Morgon Archambault ’15 , Regnié Caprices ’15 , Regnié Gaia ’16. Allemaal mooie wijnen, maar het is toch Les Charmes 14 & La Ronze 14 die er echt boven uitsteken. Van de 15’s hadden we ook genoteerd snoepkes, limonade, confituré. Benieuwd wat dit na een jaar of 2,3 gaat geven… Volgens hem was 2015 ook gewoon top ! Een jaar waar zowel fruit, zuren als tannines allemaal perfect zaten met als gevolg heel geconcentreerde wijnen die het wachten waard zijn. Moe maar voldaan keerden we daarna terug naar de b&b. De gastvrouw wist mij die avond nog te overhalen om bij haar buurman ,die ook wijnbouwer is, indien mogelijk toch maar eens langs te gaan… zo gezegd , zo gedaan… afspraak vastgelegd om 14u de dag er op. Woensdag 24/5 : Afspraak om 10u30 in Regnié-Durette op domaine Les Capréoles bij Cédric Lecareux, een ingenieur/oenoloog die vroeger in Languedoc verschillende wijndomeinen moest beheren (had tijdens de pluk 150 man nodig?!) en sinds 4 jaar in Beaujolais een domein heeft. Terug van’t zelfde …heel hartelijke ontvangst en uitgebreide rondgang. Werkt biologisch, zo weinig mogelijk sulfiet, bewerken van de bodem (zand/graniet) is van superbelang, zodat de wortels goed diep kunnen geraken. We proefden er 5 wijnen : Een rosé Cossinelle ’16 (4gr suiker!) , een Lantignié L’Amourgandise ’16, Regnié Chamodere ’16,Regnié Diaclase ’14 en Regnié Sous la Crois ’16. Van iedere wijn zwaar onder de indruk… mooi !! Je zal mss denken … een Lantignié ? dat is toch geen Cru ? zo dadelijk meer J Aangezien ook dat bezoek behoorlijk wat tijd in beslag nam, kwamen we uiteindelijk beetje in tijdsnood, op aangeven van Cédric iets gaan eten in Auberge du Vigneronne. Awel, het moet gezegd… we hadden op voorhand laten weten dat we beperkt in tijd zaten (45min)… de uitbater liet weten “ pas de soucis “. We vreesden het ergste… maar neen hoor, lekker fris sla’tje en een koffie binnen de afgesproken tijd. Alweer een aanrader ! Na het middagmaal, de auto in en naar Lantignié. 14u afspraak op domein Fredric Berne. Ik val in herhaling… weer heel vriendelijke ontvangst, uitgebreide uitleg. Heeft 8 ha , is 3 jaar bezig , is getrouwd op chateau des Vergers en was zodanig onder de indruk dat hij er gebleven is. Maakt een deel wijnen voor zijn eigen en een deel van zijn wijnen onder etiket Chateau des Vergers in ruil voor het gebruik van de faciliteiten van het chateau. Jonge, zeer gedreven kerel. Blijkbaar is hij de man (directeur of voorzitter) die er moet/gaat voor zorgen dat Lantignié een CRU gaat worden. Men verwacht dat dit tussen nu en 5 jaar gaat gebeuren… Meestal is het 10 jaar wachten op zo’n ingrepen van het INAO, maar deze keer is de organisatie naar het schijnt zeer enthousiast en zou het daarom veel vlugger lukken. Volgens Frederic,produceert Lantignié wijnen met kleindere rendementen , maar hoge kwaliteit. Momenteel hebben ze een classificatie tussen in…Vandaar dat ze nu al Lantignié mogen vermelden op het etiket. We proefden er 5 wijnen : een witte & rode Bojo Lantignié vv ’16 , rosé gamay noir ’16 , Chiroubles & Morgon ‘15 1 wijn had (volgens ons) kurk… dus dat was effe minder… maar voor de rest zeker geen verkeerde wijntjes. Na dit aangename bezoek was het de beurt aan domaine des Nugues in Lancié. Ik had dit domein er eigenlijk maar bijgenomen zonder al te veel opzoekwerk…Maar ze hadden een cuvée Elle & Lui die gemaakt was van Syrah en Gamay, en dat triggerde mij wel… tja, kwam dus een “beetje” bedrogen uit. Niet dat het slechte wijnen waren, maar de “passie” ontbrak… enfin, toch tijdens de degustatie… Het is ook een vrij groot domein (32ha). We proefden er 8 wijnen waarvan de Fleurie ’14 & Elle & Lui ’14 zijn blijven steken. Wat ons opviel… geen enkele keer hebben wij het gehad over het aroma “banaan”… Mensen die wij ontmoeten stonden ons allen graag en met veel passie te woord… De meeste wijnen hadden echt wel een mooie fraicheur (zelfs voor 2015) , volgens de wijnbouwers komt dit echt wel door de bodem. Iedereen was eensgezind… 2015 beetje A typisch, wel zeer mooi… maar nog enkele jaren afblijven. 2016 is een zeer mooi “gewoon” jaar. Richard rottiers ( zowat de voorbeeldfunctie voor de jonge garde aldaar…) Frederic Berne : de kerel die het daar allemaal gaat rechttrekken… de voorvechter voor de AOP Lantignié Dom Les Capréoles : de ervaren man met de meeste ervaring ( komt uit de Langedoc ) Raphael Chopin: de ietwat timide wijnbouwer die heel trots zijn wijnen laat degusteren Domain Des Nugues : Het grote domein die alles in kannen en kruiken hebben… het ontbrak daar aan “het overbrengen naar ons toe” van hun passie. Des Marrans: goed maar niet wow… misschien hadden we de zoon moeten kunnen spreken. Volgens mij is “wijn” ook een deel passie , emotie… vandaar dat ik veel sneller onder de indruk ben van een traditioneel en kleiner wijndomein dan zo’n grote kast van een domein. (wat niet wil zeggen dat die geen lekkere wijnen kunnen maken… maar de beleving er rond is anders ) Met dank aan mijn reisgezel Lieve, voor de gezelligheid en ondersteuning. Voila, voor iemand die niet veel schrijft, niet slecht hé J Hopelijk hebben jullie er iets aan en kijk een beetje over de schrijffouten heen aub. RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Biff - 06-06-2017 05:19 PM Heel mooi verslag Macro! Ik ga het straks nog es herlezen Die schrijffouten, dat valt goe mee RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - vinejo - 06-06-2017 05:46 PM Topverslag, merci Macro!! Rottiers zijn we ook geweest, idd een zalige kerel (beetje hippie stijl ;-) ) Maar je gaf nog enkele zeer waardevolle tips, ideaal want moet nog een paar domeinen vastleggen voor onze trip naar Bojo in juli... RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Monique - 06-06-2017 06:41 PM Super bedankt voor het uitgebreide verslag Macro, ik ga me er verder in verdiepen. Je hebt helemaal gelijk, kleine wijnboeren bezoeken die met passie en liefde zelf nog hun land bewerken is vele malen fijner en boeiender dan grote gevestigde namen bezoeken. Chapeau voor, zoals je zelf al zegt: iemand die niet veel schrijft! RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - Fre - 06-06-2017 07:19 PM Super leuk om te lezen Macro. Het lijkt alsof ik het zelf allemaal beleef. Voor mij is de beleving ter plaatse toch ook wel belangrijk: iemand die vol passie en enthousiasme praat over z'n vak, is belangrijk. Zeker bij een bezoekje ter plaatse. RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - vinejo - 07-06-2017 04:25 PM Klein vraagje nog, Macro, was er op elk domein in Bojo nog 2015 te koop? Ik las namelijk ergens dat het heel snel gaat voor die jaargang, ook in de Beaujolais... RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - FRANCISPICCART - 07-06-2017 05:48 PM (06-06-2017 01:15 PM)macro schreef: Woensdag 24/5 : Fijn te lezen beste Macro dat je, net als mij, de wijnen van Cédric Lecareux van domaine Les Caprioles zo kon appreciëren. Ik vind dit een heuse topper die fel aan Bourgogne doet denken met zijn Diaclase- en Sous la Croixwijnen. RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - macro - 08-06-2017 12:41 PM Jo, Ik dacht wel dat 2015 nog overal verkrijgbaar was . En anders voor de zekerheid... mailtje hé RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - vinejo - 08-06-2017 01:28 PM (07-06-2017 05:48 PM)FRANCISPICCART schreef:(06-06-2017 01:15 PM)macro schreef: Woensdag 24/5 : Die ga ik dus zéker bezoeken...! RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - vinejo - 08-06-2017 01:28 PM (08-06-2017 12:41 PM)macro schreef: Jo, Ga ik sowieso doen, thanks! RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - wvd - 10-06-2017 11:23 AM (08-06-2017 12:41 PM)macro schreef: Jo, Er zijn momenteel 3 grote jaargangen in Beaujolais. 2015 is wat meer mediageniek, maar zowel 2014 en 2016 zijn uitstekend en wellicht meer "typerend" Beaujolais. Zeker 2014 bezit wat meer spanning en is wat mineraliger, wat rasvoller. De 2015 zijn wat ronder, soepeler, gemakkelijker, maar dat kan nog wel wat veranderen bij het ouderen. De 2016 die ik al proefde waren ook uitstekend, weer een erg mooi jaar. RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - vinejo - 10-06-2017 12:20 PM (10-06-2017 11:23 AM)wvd schreef:(08-06-2017 12:41 PM)macro schreef: Jo, Thanks, Werner. 2014 in Bourgogne is ook zo n jaargang (rasvoller, mooi benoemd!), wellicht is Bojo vergelijkbaar. Ook in Bordeaux zal ik wellicht de jaargang 2014 prefereren boven 15. RE: Beaujolais... zijn we d'er klaar voor ? - wvd - 10-06-2017 01:23 PM (10-06-2017 12:20 PM)vinejo schreef:(10-06-2017 11:23 AM)wvd schreef:(08-06-2017 12:41 PM)macro schreef: Jo, Ik vond idd mooie 2014 in Bordeaux, maar je moet selectief zijn, niks kopen zonder proeven. Er is nl. nogal wat onrijpe tannine hier en daar. (of is dat "klassiek" ) |