Het voordeel aan oud worden :) . - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html) +--- Forum: Onvergetelijke degustaties (/forum-64.html) +--- Discussie: Het voordeel aan oud worden :) . (/thread-5318.html) |
Het voordeel aan oud worden :) . - Smaakatleet - 23-04-2017 03:08 PM Gisteren was het de viering van mijn aankomende dertig jarig bestaan . Er werden flessen ontkurkt , spuwemmers (soms )gevuld , borden geledigd , grappen gemaakt , interessante discussies gevoerd en nog zoveel meer ... Dit staat bij onvergetelijke degustaties maar toch heb ik het gevoel. Hier en daar een klein gaatje in men geheugen te hebben. Bij deze mijn onvolledige TN's of mijn soms nog nuchtere momentopnames . 1. Rochet Bocart - Champagne Brut Als apero geschonken dus niet blind. Een hele zachte mousse met peer en een kleine amandeltoets . De wijn is zeer gelaagd de afdronk dan eerder middellang . 2. Leonard Oakes 2012 reserve New York State 100 % Vignoles = Kruising pinot noir kloon + seibel 6905 Terroir : dolomiet/kalksteen, nabij meer zand/keien Klimaat : gematigd continentaal klimaat nabij Lake Ontario Alcohol : 11 % appels , petrol, zeer zachte indrukken in de mond . Vrij knapperige zuren die het vrij rijpe fruit wel nodig hebben 87 3. Domaine L'ausseil Papillon 2014 Frankrijk , Roussillon Grenache Gris 45 %, Muscat : 5 %. Macabeu en Carignan Blanc 50 % +-1 jaar oude barrique Perzik en appel vooral zijn hier terug te vinden , zeer mooi van zuren . Op het einde komt de wijn wel wat warm , waarschijnlijk heeft het klimaat hier wel iets mee te zien . De Bio-touch kwam ook een tikje te veel nog eruit .89 Nog een kletske staan in de frigo dat zal eens herproeven worden . 4. Armenia Wine - Tariri 2013 Armavir regio (Armenië) Druiven : 50 % Kangoun, 25 % Chenin Blanc, 25 % Aligoté; Terroir : vulkanische ondergrond en klei; continentaal klimaat Alcohol : 12,5 %, Vinificatie : 8 maand gerijpt in Franse eiken vaten . Ananas , vuursteen en rijp wit fruit een zeer complexe neus. De mond vult echter niet de verwachting compleet in. Ietsje te mollig ( fraicheur ontbreekt wat ) waardoor je op het middenpallet zowaar het gevoel krijg op je honger te blijven zitten . De afdronk is dan wel weer meer dan ok ! 88-89 5. Cuvée "La Colline Céleste" 2012 Elzas - Frankrijk 72% Gewurztraminer/17% Riesling/11% Pinot gris. Alles op inox . Geoxideerd ! 6.Claude Buchot terroir tradition 2012 Jura - Frankrijk 100% Chardonnay non ouillé 2 jaar sous voile . Caramel , honing , floraal en mineraal heel wat dus . Ook wat steenfruit weer in te vinden . Een zeer pure en evenwichtige wijn . I love it ! De oxidatieve opvoeding is hier wel nauwelijks te merken ! 91 7. Tomaz sesto senso Istrië - Kroatië ( Movotun ) 100% Malvazija 24 dagen schilcontact lagering in moerbei vaten. Alcohol : 13.9 % Restsuiker : 20g/l Clementines , dille bij het openen maar de fraicheur die deze wijn bezig . Das gewoon wat de wijn op een totaal ander niveau zet ook het minerale is zeer mooi verweven . Heel harmonieus en toch rijk . 91-92 8. Reynald Héaulé - Atypique 2015 Blend van Pinot Noir , Pinot Meunier , Gamay en Côt . Terroir : Silice 18 maand opvoeding in oude barriques Rood fruit , mineraliteit , gedroogde rozen een zeer finesse wijn. Zelf tot op het randje fragiele wijn te noemen. Een hele aparte stijl zoals je die wel meer kunt vinden in de Loire. Tis schoon op zich , speelse wijn , lichtvoetig 87-88 ( kunnen gerust een jaar of 7 verouderen ) 9. Kalazic Pinot noir Baranja - Kroatië ( grenst aan Hongarije ) 100% pinot noir 18 maand op foeders Alcohol : 14,5 % Gekurkt ! 10. Marcel Lapierre 2014 Beaujolais - Frankrijk 100% Gamay Maceratie semi-carbonique 10-21 dagen. 9 maand op oude Bourgogne vaten. Rood fruit , Volle en complexe gamay . Zeer mooi ! Bleef ook maar komen . Bewijst opnieuw wat voor een top locatie Morgon is ! 90 5 uur karaf alvorens te serveren. 11. Domaine Chevillon-Chezeaux Nuits St. Georges 1er Cru Aux Champs Perdrix 2006 Bourgogne - Frankrijk 100% pinot noir Een schone wandeling op een herfstige dag door het bos . Nog vrij veel rood fruit ook maar die structuur . Knap ! Elegantie en zeer lang !! 92 12. Guerrini Brandaglia 2011 Toscane - Italië 100% Sangiovese 12 maanden barrique en 6 maanden rijping op fles Leder wat animaal , opnieuw wat rood fruit en een plukje tabak . Helemaal mijn ding als het op finesse aankomt . Zeer pittige zuren . ( werd daardoor ook vrij snel als sangiovese , Italië herkend ) 91 13. Smith haut lafitte 1995 Pessac - Frankrijk Cabernet Sauvignon hoofdzakelijk , Merlot en dan Cabernet Franc. 1995 het jaar dat ze zelf hun vaten zijn beginnen maken. Mijn notities hier waren vrij summier . Oude BDX . 88-89 14. Sociando Mallet 1998 Haut-Medoc - Frankrijk 60% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 10% Cabernet Franc, 5% Petit Verdot Na de SHL kwam deze als een engeltje op men tong pissen ! Rood en zwart fruit , grafiet , streepje hout , mokka . Eigenlijk BDX zoals ik die dolgraag heb . Een mooi complex boeketje , zeer boeiend in de mond ook. Van het begin tot het lange einde . 91 15. Col d'orcia Poggio al Vento 1995 Brunello Riserva Toscane - Italië 2jaar hout 100% Sangiovese Gekurkt ! Vanaf toen had ik het wel gehad met de foutieve en gekurkte wijnen. Voor diegene met veel doorzettingsvermogen zal blijken . Dat de gekurkte wijnen het nog niet gehad hadden met mij . 16. Monteti 2006 Speciale Editie ( Tien jaar op het domein verbleven ) Italië Toscana 18 maand hout 70 % nieuw 30% oud 50% Petit Verdot, 30% Cabernet Franc en 20% Cabernet Sauvignon Typische geur van BDX maar dan met die extra toets . Waardoor je zou denken , héhé deze komt niet uit BDX zelf ! Machtige wijn . Heeft alles wat een topwijn in deze stijl moet hebben. Volgeladen van fruit , spanning , materie . Zuren en rijpe tannines , af over de ganse lijn .93 17. Aldo Viola guarini + 2013 Italië - Sicilië 100% Syrah 8 maand barrique Bij eerst instantie dacht ik deze wijn is gewoon nog te koud . Toen de geur van dode dieren kwam opzetten werd duidelijk . Niet koud maar fout . Opnieuw serieus balen 18. Domaine l'ausseil Frankrijk - Roussillon Les 3 Pierres 2003 80% Syrah, Grenache, Mourvèdre Barrique ( geen idee hoelang ) Peper en donker fruit hebben hier de hoofdrol . De wijn komt soepel over maar met veel body . Dus een volle wijn , die volledig uitgerijpt is . Perfect a point voor mij . Heel mooie prijs kwaliteit . 90 19. San luciano D'ovidio 2007 Italië Toscane 40% sangiovese, 40% montepulciano, 10% cabernet sauvignon en 10% merlot . Heeft ook hout gezien , maar geen gedacht hoeveel . Kaneel , koffie en andere specerijen . Wat rood fruit erin zeer gelaagde wijn opnieuw . En voor mij scoorde deze van al mijn flessen het beste ! Ook weer na uren open te staan ! 92 20. Barranco Oscuro - Rubayat 2010 100% Syrah Deze had ik geopend omdat de Aldo viola ( Syrah ) Foutief was . En er moest en zou een 100% Syrah wijn gedronken worden die avond. GEKURKT !!!!!!!! 21. 100% Syrah Take Drie Clos Val Seille Côtes du Rhône Le Syrah de Germain Frankrijk . Den dezen deed het wel ...Joepie . Ne lekkere Syrah wijn die zowat alles heeft wat je ervan verwacht . Wel geen top materiaal , mist beetje complexiteit ervoor . Maar voor ne zuidelijken zeer fris . 22. Erben von Beulwitz Kaseler Nies'chen Riesling Eiswein 2004 Tjah het beste wat ik tot nu toe heb gedronken in zoete wijn ! Echt waar . The full package . 96-97 Zoet en zuren vinden hier de perfecte balans terwijl ze beide zo extreem aanwezig zijn . Puur genieten met een bolleke speculaas en vanille ijs . Werden ook nog geopend maar zitten niet in de degustatie . Bij de Vol-au-vent. Julien Labet - Chardonnay - Savagnin . Vin de voile . Machtig goed gewoon . Bij den dessert ook nog een Mas amiel 15y . Lekker lekker ... Dan rest me enkel nog iedereen te bedanken om deze avond memorabel te maken ! Ook voor de mooie geschenken woorden van d®ank ! . Bij deze dorstlessende avond aten we : -Makreel , geitenkaas , erwten , munt en room -Gerookte zalm , zalm eieren , lente ui , tomaat , dille , citroen en krab - Vol au vent , puree met een korstje -Hoeve roomijs RE: Het voordeel aan oud worden :) . - vinejo - 23-04-2017 03:29 PM Schitterend! En proficiat uiteraard! En ja, het fenomeen van gelijktijdig gekurkte wijnen is me bekend, je zou op den duur nog gaan denken dat het met de kalender van Thun te maken heeft ;-) RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Fre - 23-04-2017 06:47 PM Zeer diverse en mooie proeverij! Proficiat met je verjaardag! Die Morgon, was die al klaar op gedronken te worden? San Luciano: mijn laatste fles 2007 al meer dan een jaar 'gesceld'. Spijtig. Ik had beter nog wat gewacht als ik dat zo nu lees... RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Olivier - 23-04-2017 08:42 PM Proficiat, Gertjeuh! We drinken er nog wel eens een op. Ik ben leuke flesjes gaan halen RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Smaakatleet - 23-04-2017 09:01 PM Thanks y'all . Ja serieus wat tegenslag met die kurk-flessen maar ja . Dat is allemaal deel van het gebeuren . @ Fré die kun je al drinken . Maar zeker enkele uren karaf geven ! 5 uur is niet te weinig en werd beter in het glas ... Deze wijn heeft dan zeker nog een bewaar potentieel van minimum 10 jaar . Blijkbaar gemist en mijn karaf met de Lapierre bij de rest van de fles van Reynald héaulé gekapt . Vandaag eens geproefd en tis wel een schoon resultaat ! RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Kupers - 23-04-2017 09:07 PM Indrukwekkend! Maar toch wel veel pechflessen precies, de frustratie is bijna tastbaar . RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Smaakatleet - 23-04-2017 09:17 PM (23-04-2017 09:07 PM)Kupers schreef: Indrukwekkend! Maar toch wel veel pechflessen precies, de frustratie is bijna tastbaar . de frustratie valt goed mee . Alcohol maakt van mij nog een nog meer vredelievende mens . Ook worden 3 van de 5 flessen al vervangen door de leveranciers ! Wat dan ook wel weer plezant is Op de andere is het nog wachten op antwoord. RE: Het voordeel aan oud worden :) . - vinejo - 23-04-2017 09:45 PM (23-04-2017 09:01 PM)gertjeuh schreef: Blijkbaar gemist en mijn karaf met de Lapierre bij de rest van de fles van Reynald héaulé gekapt . Cuvee Gertjeuh RE: Het voordeel aan oud worden :) . - wvd - 24-04-2017 10:59 AM (23-04-2017 09:45 PM)vinejo schreef:(23-04-2017 09:01 PM)gertjeuh schreef: Blijkbaar gemist en mijn karaf met de Lapierre bij de rest van de fles van Reynald héaulé gekapt . The noble art of blending? Eigenlijk toch wel opmerkelijk. Er wordt algemeen aangenomen, en ik ben het daar grotendeels wel mee eens, dat de Gamay in Beaujolais zijn mooiste expressie vindt op graniet ondergrond. Wel, in Morgon is amper graniet te vinden, die vind je vooral in Fleurie, Moulin-à-Vent en Chènas en nog het meest in Chiroubles. De reputatie van Morgogn heeft wellicht vooral te maken met de grotere concentratie aan kwaliteits-wijnbouwers aldaar. Maar het verandert, steeds meer jongeren zetten in op kwaliteit en ik proef nu de betere wijnen toch wel uit Moulin-à-Vent en Fleurie en niet alleen bij Yohan Lardy. Ik denk dat die beide appellaties snel terug het voortouw gaan nemen. Spannend toch? RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Mathijs81 - 24-04-2017 05:08 PM Eerst en vooral dikke duim naar onze gastheer Gregory. Qua wijnen een ideale line-up ( goed ingeschat qua opbouw ). Mooie en sexy "gerechjes" - vooral het voorgerecht heeft een diepe indruk nagelaten. Zeer verrassend en verfrissend. Ook qua deelnemers rondom de tafel was er alvast een top sfeertje ! Interessante gesprekken, weetjes en de obligatoire vuile praat . Goed - nu naar de wijnen toe ... het zou voor mij een "mixed feelings" avond worden. 1. Rochet-Bocart Brut 1er Cru ( Champage ) - Neus : zure appeltjes, zeer mooi - Mond : ietwat meer zoete appel, zeer subtiele bubbel - Afdronk : beetje droeg, verder een mengeling van neus & mond - mooi 2. Leonard Oakes 2012 ( wit - USA ) - Neus : beetje petrol, muf, licht animaal, bloemen - Mond : zuren, witte snoepjes, vlak, egaal, jammer - Afdronk : beetje snoeperig, ook nog wat suren 3. Domaine de l'Ausseuil "Papillon" 2013 ( wit - Frankrijk ) - Neus : rubber, rijpe banaan, pêche - Mond : vreemd, kon ik niet direct iets uit halen - Afdronk : smaakte naar cider, gist, verder geen idee 4. Tariri 2013 ( wit - Armenia ) - Neus : rubber, asperges, sulfer, vulkanisch gesteente - Mond : overrijp wit fruit, vlot langs de tanden, maar valt plat - Afdronk : kort, flets, alcohol 5. La Colline Céleste 2012 ( wit - Frankrijk ) - geoxideerd 6. Côtes du Jura Claude Buchot "Terroir du By" 2012 - Neus : honing, maar meer haal ik er niet uit - Mond : beetje vuile smaak, ziltig - Afdronk : zoutig, verder geen idee 7. Sesto Senso 2012 ( orange wine - Croatia ) - Neus : honing, dille ( stilstaande fase ), citroen zeste, saus van appelsien - Mond : roze pompelmoes, licht vettig, zeer interessant - Afdronk : mooi, licht zoutig, tamelijk lange afdronk, mooi 8. Atypique Reynald Héaulé 2015 ( rood - Frankrijk ) - Neus : rozenwater, rode poepkes - Mond : verwaterd rood snoep - Afdronk : ook hier verwaterd rood snoep, verder geen idee 9. Morgon Lapierre 2014 ( rood - Frankrijk ) -Neus : rood sappig fruit, beetje rood snoep -Mond : licht, beetje kruidig, rood snoep, zure kersen - Afdronk : kort, nog een beetje groen, volgt neus & mond 10. Nuits St.Georges 1er Cru Domaine de Chevillon-Chezeaux 2006 ( rood - Frankrijk ) - Neus : ? - Mond : ? - Afdronk : ? ( ik haalde hier totaal NIETS uit - in tegenstelling tot de rest rond de tafel ) 11. Brandaglia Guerini 2001 ( rood - Italy ) - Neus : vulkanisch gesteente, animaal - Mond :krokantje, scherp kantje, zuren - Afdronk : zuren, gedroogd fruit, alcohol 12. Smith Haut Lafitte 1995 ( rood - Frankrijk ) - Neus : licht gebrand, groen (?), gerookt, houterig - Mond : beetje licht, vleugje fruit nog, trekt wel droog - Afdronk : beetje gedroogd, fruit, totaal atypisch met de neus 13. Sociando Mallet 1998 ( rood - Frankrijk ) - Neus : krokant, fruitig, vegetaal - Mond : licht, fijn, fruit, grassig - Afdronk : heeft nog een bepaalde sappigheid 14. Poggio al Venta 1995 ( Rood - Italy ) - gekurkt 15. Monteti 2006 ( Rood - Italy ) - Neus : verf, aceton (+), rood snoep, botertje - Mond : vol en zeer kruidig - Afdronk : sappig fruit 16. Aldo Viola 2013 Guarini Syrak ( Rood - Italy ) - Neus : zakje besuikerde nic-nacs, laurier en hint eucalyptus - Mond : beetje verf (+) - Afdronk : kaneel, gebakjes ( meningen aan tafel was dat deze wijn fout zat - zou kunnen ) 17. Domaine de l'Ausseuil Les Trois Pierres 2003 ( rood - Frankrijk ) - Neus : bescheiden, ingetogen ( jammer ) - Mond : munt, rood fruit, rond, laurier - Afdronk : pittig, krachtig, kruidig, wel nog wat tannines 18. San Luciano d'Ovidio 2007 ( rood - Frankrijk ) - Neus : ook hier nog zeer ingetogen, jammer - Mond : fris, beetje zoet, flink wat tannines nog - Afdronk : boterkoekjes, trekt nog wat te droog 19. Clos Val Seille 2012 Le Syrak de Germain ( rood - Frankrijk ) - Neus : bescheiden en ingetogen ( jammer ) - Mond : fris, zoet, maar vooral te flets voor mij - Afdronk : zoetigheid, maar vooral te flets / zwak Nu, mijn nummering is wat afwijkend - tijdens een plaspauze had ik blijkbaar een gekurkte fles gemist. Ook geen notities van de wijnen bij het dessert - ik moest nog een stuk rijden en bewust niet meer geproefd. Nogmaals een diepe buiging voor de gastheer - mooie namiddag / avond ! Mathijs RE: Het voordeel aan oud worden :) . - TheWineVet - 24-04-2017 05:59 PM 1. Rochet Bocart - Champagne Brut Tja, Rochet-Bocart rules! Mijnen huischampagne, dus wat meer te zeggen? 90 2. Leonard Oakes 2012 reserve New York State Aha, Riesling! 100% zeker met die petrol, mooi zuur, ... Witte Pinot trekt dus hard op riesling 's zaterdags... Wel mooi en lange toekomst voor de boeg. 88 3. Domaine L'ausseil Papillon 2014 Frankrijk , Roussillon Weer een duidelijke witte natuurlijke wijn die ik monder apprecieer owv de duidelijke gistende halfoogstappelkes in juli onder mijnen appelaar. En dan die cider in de afdronk zoek ik niet in wijn. Zeker niet slecht, maar totaal niet mijn stijl. 4. Armenia Wine - Tariri 2013 Armavir regio (Armenië) Mooie neus, maar de mond volgde niet. Is Armenië een land? 5. Cuvée "La Colline Céleste" 2012 Elzas - Frankrijk Geoxideerd! Langs geen kanten te herkennen als 1 van de druiven die in de fles zaten. 6.Claude Buchot terroir tradition 2012 Jura - Frankrijk 100% Chardonnay non ouillé In de neus al meer m'n ding! Complex, vol, inderdaad weinig tot geen oxidatieve toetsen. De mond komt wat onbekend over, ik zou hier geen Chardonnay van hebben gemaakt. 89 7. Tomaz sesto senso Istrië - Kroatië ( Movotun ) 100% Malvazija Kwam niet echt over als orange wine qua tannines, maar in de smaak letterlijk wel. Crêpes suzettes a gogo, zowel in neus als mond. Eigenaardige wijn aldus, maar kon me toch zeer bekoren. Moeilijk te scoren omdat ik geen vergelijking kan maken. 8. Reynald Héaulé - Atypique 2015 Deed me qua neus wat denken aan des Tours, met ook dat zoetachtig kantje. Wel iets lichter, maar vergelijkbaar. De mond was echter wel wat dunnetjes, waardoor deze voor mij wat door de mand viel. Er ontbrak wat matière en sappigheid. En dan 20-25% duurder dan domaine des tours... 85 9. Kalazic Pinot noir Baranja - Kroatië ( grenst aan Hongarije ) Gekurkt ! 10. Marcel Lapierre 2014 Beaujolais - Frankrijk Fijne neus en dito mond. Kwam enorm evenwichtig over met genoeg concentratie, rijp, maar niet danig geëvolueerd. 90 11. Domaine Chevillon-Chezeaux Nuits St. Georges 1er Cru Aux Champs Perdrix 2006 Bourgogne - Frankrijk Wauw, wat ne neus. Mooi! De eerste slok kwam wat twijfelachtig over, maar vanaf de 2de verlangde ik naar de 3de enz... Mooie tertiaire kreupelhoutaroma's, champignons, ... Rijpe, oudere noordelijke Rhône? Nee. Bourgogne dan natuurlijk! Tja, we drinken onze Bourgognes veeeeelst te jong!!!! En dit zijn we niet meer gewoon dan. 92 zonder problemo's 12. Guerrini Brandaglia 2011 Toscane - Italië Mooie, zoniet prachtige Sangiovese. Ooit de 2009 geproefd en deze was zeer vergelijkbaar. Schitterende PQ, toch iets van bijkopen, denk ik. 91 13. Smith haut lafitte 1995 Pessac - Frankrijk Net als vorig jaar kon de mond niet mee met de neus. Maar dit keer ontbrak het in de neus aan fruit, wat bij de vorige beurt wel het geval was. De kriekskes waren op, de punch ook wat. 14. Sociando Mallet 1998 Haut-Medoc - Frankrijk Espressobonen, mooie tertiaire aroma's, klassenbak. Moeilijk thuis te brengen in 1 van de linkeroevers buiten Medoc en Haut Medoc owv de stijl, maar de kwaliteit wees dan wel in die richting. Stijl klopt dus wel, kwaliteit ligt te hoog. But who cares? 91 15. Col d'orcia Poggio al Vento 1995 Brunello Riserva Toscane - Italië Gekurkt ! 16. Monteti 2006 Speciale Editie ( Tien jaar op het domein verbleven ) Italië Toscana Klassebak! Mooie aroma's, rokerigheid, zwart fruit, beetje rood fruit ertussen. Prachtig zuur en fijne tannines. Spijtig genoeg niet meer verkrijgbaar 93 17. Aldo Viola guarini + 2013 Italië - Sicilië Toen ik wist wat 't was, kon ik me deze smaak van de vorige keer niet herinneren. Maar blijkbaar zit het nog goed met mij, want in deze fles was precies een familie muizen opgegroeid. Duidelijk foute fles in vergelijking met de fraicheur en prachtige zuren vorige keer. 18. Domaine l'ausseil Frankrijk - Roussillon Les 3 Pierres 2003 14 jaar oud? Ik schatte 2011.Komt piepjong, maar afgerond over met een enorme fraicheur en dito fruit. Moooooi. 90 19. San luciano D'ovidio 2007 Italië Toscane Onlangs nog geproefd en niet herkend nu. Mag gerust uren open staan, moet dit zelfs. Heel mooie Toscaan. 91 20. Barranco Oscuro - Rubayat 2010 GEKURKT !!!!!!!! Maar in deze fles kon ik het echt niet terugvinden. 21. 100% Syrah Take Drie Clos Val Seille Côtes du Rhône Le Syrah de Germain Frankrijk . Frisse Syrah, maar moeilijk terug te brengen blind. Ik drink dan ook weinig Zuidelijke 100% Syrah. Wel zeer mooi en goede PQ. 89+ 22. Erben von Beulwitz Kaseler Nies'chen Riesling Eiswein 2004 Aaaargh, heaven! Hou dit een halve minuut in je mond en de tranen springen in je ogen, zowel van genotzalig geluk als van de enorme aciditeit in de wijn. Maar die wordt dan weer perfect gedragen door de strakke zoetheid. Ik vind beter dan de beste Sauternes owv de zuren en de mond, maar niet vergelijkbaar natuurlijk. Geen Botrytis hier, wat een totaal andere neus geeft. Je kan geen appelen met peren vergelijken, maar wel liever een bepaald soort peer lusten, natuurlijk. Als engeltjes zo pissen, en ik heb gedronken, en ze zijn oud genoeg natuurlijk, dat ze dan maar oppassen 97-98 Julien Labet - Chardonnay - Savagnin . Pure finesse, prachtig evenwicht tussen fruit en oxidatieve toetsen. 91 Ook lekker gegeten, al werd er een rare afspraak gemaakt over het roeren in de pot na of voor het WC gebruik. Merci greg en op naar de 31!! RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Smaakatleet - 24-04-2017 08:59 PM Bert whahahaa die foto ! Pinot ( al dan niet de witte versie ) en eiswein daar zullen we elkaar nog zeker treffen ! Wvd ik wist niet dat in Morgon weinig graniet was . Bedankt hiervoor , men leert weer bij . Wel akkoord met de stelling van top-wijnbouwers in "mindere" liggingen t.o.v. Morgon . Beste Bojo voor mij blijven de wijnen van Denny Baldin . Uit fleurie juist spijtig dat ze die buiten gesjot hebben hé . Ook Régnié heeft me al kunnen bekoren . Weliswaar op elegantie niet op die concentratie als Fleurie of Morgon. Worden er ook stevigere gemaakt daar ? Domaine Chevillon-Chezeaux ging jij niet eens grasduinen naar notities hiervan ? Hopelijk heb je ooit ook dezen geproefd die wij hebben in het glas gehad ! @ Mathijs als je wilt dat receptje kan je altijd krijgen hé . En anders als ge nog eens komt weet ik wat ge graag op u bordje krijgt . Vandaag die Reynald-Lapierre soldaat gemaakt . Dat bleef toch wel te zuipen zenne RE: Het voordeel aan oud worden :) . - shiraz - 26-04-2017 12:41 PM Ik zal mij beperken tot mijn préféré's In wit: 7. Sesto Senso Motovun 2012 ( orange wine - Croatia ) roze pompelmoes, mandarijn, dille, appelsienolie, complex, mooie mineraliteit, 3. Domaine de l'Ausseuil "Papillon" 2013 Cpotes Catalanes ( wit - Frankrijk ) banaan, peche, volle wijn, in de afdronk wat toetsen van calvados In rood: 10. Morgon Lapierre 2014 ( rood - Frankrijk ) mooie wijn, sappig, puur, frisse zuren, Ik heb de 2015 liggen en daar ontbreken die frisse zuren wat --> warmer jaar 11. Nuits St.Georges 1er Cru Domaine de Chevillon-Chezeaux 2006 ( rood - Frankrijk ) Champignions, sous bois, rood fruit, mooie zuren, natte bladeren, tertiar 12. Brandaglia Guerini 2001 IGT Toscanië ( rood - Italy ) mooie sangiovese, zou het heel goed doen met een ribstuk op de BBQ 14. Sociando Mallet 1998 ( rood - Frankrijk ) Koffie, sappig, mooie aciditeit, mooie wijn RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Vinogan(s) - 04-05-2017 06:06 PM Met enige vertraging mijn toevoegingen 1. Rochet Bocart - Champagne Brut Brioche, intens 89 2. Leonard Oakes 2012 reserve New York State Hoge zuren, ronder in de mond dan riesling, petrolé toets 88 3. Domaine L'ausseil Papillon 2014 Frankrijk , Roussillon Rubber, rijp fruit, banaan, mineraal, cider, gist, duidelijk bio 87 4. Armenia Wine - Tariri 2013 Armavir regio (Armenië) Neus: vulkaan. Mond: zuid-frans, maar dan de niet zo goede exemplaren. De frisheid ontbreekt, waardoor hij wat plat is. 88 5. Cuvée "La Colline Céleste" 2012 Elzas - Frankrijk Oxidatie NR 6.Claude Buchot terroir tradition 2012 Jura - Frankrijk Caramel, mineraal, complex, aciditeit, bio, goed gedaan 89 7. Tomaz sesto senso Istrië - Kroatië ( Movotun ) 100% Malvazija Dille (stille fase), citroen, honing, appelsien (bij opschudden). Beste witte voor mij en 1 van mijn 1e ervaringen met orange wijn. 91 8. Reynald Héaulé - Atypique 2015 Lichte kleur, dun in de mond 84 9. Kalazic Pinot noir Baranja - Kroatië ( grenst aan Hongarije ) Kurk NR 10. Marcel Lapierre 2014 Beaujolais - Frankrijk Niks genoteerd, niet mijn stijl, wel beter dan de vorige 86 11. Domaine Chevillon-Chezeaux Nuits St. Georges 1er Cru Aux Champs Perdrix 2006 Bourgogne - Frankrijk Mooie neus, mond eerst iets minder maar komt daarna toch goed. Mijn eerste mooie PN ervaring :-) Mooi verouderde wijn 90 12. Guerrini Brandaglia 2011 Toscane - Italië Voor mij typische chianti (hoewel het een igt is :-) ) - chianti sangiovese uit het boekje, knappe aciditeit 90 (nb dit domein valt net buiten de classico regio maar uiteraard wel in de 'bredere' chianti appellatie) 13. Smith haut lafitte 1995 Pessac - Frankrijk BDX, tertiair, beetje té om top te zijn 89 14. Sociando Mallet 1998 Haut-Medoc - Frankrijk BDX, aciditeit, rood fruit, kort & licht, paprika. Zeer klassieke BDX, voor mij iets te streng zelfs. De 2003 van een maand voordien kon mij toen meer bekoren. 90 15. Col d'orcia Poggio al Vento 1995 Brunello Riserva Toscane - Italië Kurk NR 16. Monteti 2006 Speciale Editie ( Tien jaar op het domein verbleven ) Italië Toscana Prachtig. Topwijn. 92/93 WOTN voor mij 17. Aldo Viola guarini + 2013 Italië - Sicilië Gebak, appeltaart, olijven, kaneel. Foutje in fles NR 18. Domaine l'ausseil Frankrijk - Roussillon Les 3 Pierres 2003 Mooie wijn met voldoende frisheid. Jong gezien het jaar. 89 19. San luciano D'ovidio 2007 Italië Toscane Top in zijn (prijs)klasse 91 20. Barranco Oscuro - Rubayat 2010 Kurk NR 21. Clos Val Seille Côtes du Rhône Le Syrah de Germain Frankrijk . Geen detailnotities, enkel score. 89 Afsluiters 22. Erben von Beulwitz Kaseler Nies'chen Riesling Eiswein 2004 Schitterende eiswijn! Ik vind dit wel altijd moeilijk te scoren, NR 23. Julien Labet - Chardonnay - Savagnin . Oxidatieve stijl. Ik pas hiervoor :-) NR Nogmaals thanks voor de beredeneerde line-up :-) en het lekkere voedsel! Edit: score voor wijn 7 nog toegevoegd. RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Pietn - 04-05-2017 07:34 PM (04-05-2017 06:06 PM)Vinogan(s) schreef: Met enige vertraging mijn toevoegingenMooie degustatie! Genoten van de beoordelingen en happy b day aan gertjeuh. Groetjes uit limassol RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Smaakatleet - 05-05-2017 03:22 PM Merci Pietn ! RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Dc - 23-07-2017 01:47 PM Deze week ook 30 geworden, jawadde 2 wijnvrienden uitgenodigd voor last minute degustatieke... - Monte Carbonare 2012 - Tussock Pinot Noir 2012 - Altimus 2010 - Sastre Crianza 2010 - Luis Canas Gran Reserva 2008 Beperkte line up maar alles was dan ook op. Met meer had dit niet goed gekomen Monte Carbonare is toch lekker wit voor zijn prijs hoor! Altimus was ook zeer aangenaam. Bordeauxblends van het zuidelijk halfrond werken wel voor mij. (91p) Sastre was mooi maar kan nog even mee hoor. Geen haast bij. (90p) Luis Canas was zeer mooi. smorgens om 9u al open gedaan en kurk er terug op. Om 19u karaf in en om 21.30u genuttigd. Toonde zich mooi, rond. Voor mij duidelijk waarom in zo van Rioja houd (92+p). Dit gaat nog beteren. RE: Het voordeel aan oud worden :) . - don quichotte - 23-07-2017 07:00 PM (23-07-2017 01:47 PM)Dc schreef: Deze week ook 30 geworden, jawadde Dc; mijn reactie in het rood en proficiat met je dertigste. RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Dc - 23-07-2017 07:17 PM Bedankt don! Tja op deze moment mijn leven is 30 een mijlpaal... Ik had de monte carbonare van op het wijnhuis zelf, dus refereerde ook naar die prijs en niet Belgische prijs Altimus heb ik nog wat van en het plan is inderdaad op nog wat te laten liggen RE: Het voordeel aan oud worden :) . - vinejo - 23-07-2017 07:45 PM (23-07-2017 07:17 PM)Dc schreef: Bedankt don! Proficiat Daan! 30 worden vond ik helemaal niet erg, de jaren tussen je 35 en 40ste zijn voor mij trouwens de mooiste jaren van 't leven. Dus t beste moet nog komen ;-) Bij 40 had ik het wat moeilijker... RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Dc - 23-07-2017 08:12 PM Uiteraard is 30 geen drama Maar de essentie was: het was goede wijn! RE: Het voordeel aan oud worden :) . - fleer - 24-07-2017 12:20 PM Proficiat Daan!! Lekkere wijntjes! Spijtig genoeg is de Altimus niet meer verkrijgbaar, ik heb er nog eentje liggen ... Grtz RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Dc - 25-07-2017 03:16 PM (24-07-2017 12:20 PM)fleer schreef: Proficiat Daan!! Ik ook nog maar 1 . Als ik de kans ergens krijg, koop ik bij. RE: Het voordeel aan oud worden :) . - WilD - 25-07-2017 03:36 PM Sligro heeft deze toch in haar assortiment. Heb zelf nog een paar 2009. Geregeld in de aanbieding voor 16,90 euri incl. BTW RE: Het voordeel aan oud worden :) . - fleer - 25-07-2017 11:11 PM Er zijn blijkbaar twee met de naam Altimus. Bodega El Esteco Altimus, Cafayate, Argentina Michel Torino Altimus, Cafayate, Argentina Ik dacht de Michel Torino te hebben. Grtz RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Dc - 26-07-2017 07:46 AM Ik en Wil hebben het over de Esteco RE: Het voordeel aan oud worden :) . - WilD - 26-07-2017 11:38 AM Klopt Daan :-) Volgens mij is Bodega El Esteco Altimus, Cafayate, Argentina EN Michel Torino Altimus, Cafayate, Argentina dezelfde wijn Patrik. Overigens, gisteren stond deze wijn wederom in de aanbieding bij de Sligro (NL). 14,99 excl. BTW. RE: Het voordeel aan oud worden :) . - fleer - 26-07-2017 11:51 AM Er wordt veel geklaagd over de prijs van een fles wijn .... dit is nu een echte p/k voor wie houdt van een stevig glas! Grtz RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Smaakatleet - 19-07-2022 03:24 PM Naar aanleiding van ''Le forum est mort'', hierbij een proeverij der ''Vins vivants''. Deze atleet begint stilaan zijn eerste grijze haren te vertonen. Daarbij komt het voordeel dat er het één en het ander al een tijdje ligt te wachten op ontkurkt te worden. Daarvoor was het hoogtijd... Bubbels: 2019 Jean-Pierre Robinot (Les Vignes de l'Ange Vin) Fêtembulles France, Loire Valley 100% Chenin Smaakvol, verfijnde bubbels, nog wat babyvet wel. Dit zal waarschijnlijk beter zijn binnen een jaar of 5. 2020 Jean-Louis Tribouley Vin de Pays des Côtes Catalanes Marceau le blanc France, Languedoc Roussillon, Roussillon, Vin de Pays des Côtes Catalanes 100% Macabeu De eerste witte, ook bedoeld om te gaan ijken. Er werd al snel chardonnay geopperd. En viel zelfs een naam die later wel nog effectief in de namiddag ging verschijnen. Klein beetje vettig, zeer mineraal. Mooie aciditeit in het begin van z'n drinkvenster. 2015 Domaine Labet Chardonnay Côtes du Jura En Chalasse France, Jura, Côtes du Jura Vrij oxidatief en minder fruit dan verwacht. Maar wat een body en zuren, gewoon af. 2017 Domaine Valette Viré-Clessé Et Pourtant... France, Burgundy, Mâconnais, Viré-Clessé En dan gaan we er nog eens over met deze chardonnay. Jeetje wat een smaakbom. Heeft het totale pakket, iets minder body dan de voorganger. Maar wel meer fruit, complexer middenpallet. 2016 Domaine Labet Côtes du Jura Fleur de Savagnin En Chalasse France, Jura, Côtes du Jura Eerst wat reductief, erna komt de wijn helemaal open. De slankste als we gaan kijken naar de wijnen van Labet. Maar het is dan ook Savagnin. Heel straight forward, snijdende zuren. Zeer mooi! 2014 Jean-Pierre Robinot (L'Opera des Vins) Chenin Blanc L'Iris France, Loire Valley, Coteaux du Loir 100% Chenin. Wat sinaasappel zeste, vrij veel mineralen, rijpe impressies, niks overrijp maar wel verslavend lekker. 2019 La cave Apicole Côtes du Roussillon Villages Latour PINK is not RED France, Languedoc Roussillon, Roussillon, Côtes du Roussillon Villages Latour Goede kruidigheid, veel sap. Mooie maaltijdwijn. Els Jelipins Vi Rosat 2019 Aanvankelijk wat bescheiden, zeer mooie zuurtjes. Zeer zuiver, rechttoe rechtaan. 2019 Cellier Saint Benoit Ploussard Viandris France, Jura, Arbois Pupillin Deze was iets minder vivant. Een vrij grote hype rond dit domein. Niet mijn ding, ontbrak wat karakter. De alcohol was goed merkbaar en zowat het enige wat deze wijn liet zien. 2017 Carlito Yavol France, Vin de France Nog een hype, moest een loepzuivere Pinot Noir zijn. Dit was een foutieve wijn, volatiliteit, muis,... Zonde van de centen. 2017 Domaine Labet Pinot Noir Côtes du Jura Les Varrons France, Jura, Côtes du Jura Rijpere, dikkere stijl van Pinot. Blind ga je dit niet per direct in de Jura plaatsen. Gemengde gevoelens aan tafel bij de proevers. Heeft me niet belet deze met veel vreugde verder leeg te maken. 2015 Paul Schumacher Walporzheimer Kräuterberg Spätburgunder Germany, Ahr Nu we toch de rijpere en dikkere stijl ingaan. Zoet, vol, stevige zuren, houtimpressies zijn wel nog best merkbaar. Grote wijn inderdaad! 2018 Domaine Jean-Louis Tribouley Elepolypossum France, Vin de France Bevestiging opnieuw, dit is gewoon een top wijnmaker. Deze 100% Carignan geeft van katoen. Kruidig, rijp en toch vers donker fruit. Zuren een een mooie afdronk. Mersie Jean-Lowie! 2015 Ormiale France, Bordeaux, Bordeaux Supérieur Bordeaux, supérieur dan nog wel. Klassiek, maar o zo mooi. Konden er maar meer deze stijl maken in Bordeaux. Klassebak. 2016 Les Cailloux du Paradis Racines France, Vin de Table Français Een blend van meer dan twintig soorten. Niet heavy, maar heel rijk. Specerijen, fruit, complex, lang en verfijnd. Meer van dit aub! 2009 Fontedicto Vin de Table Français Promise France, Vin de Table Français Carignan, grenache, syrah en aramon. Donker fruit, een stevige rakker zoals het wel eens mag zijn en zeker naar het einde toe van de degustatie. Toch heeft dit alles een balans en heb je nooit een vervelend moment. 2008 Domaine Labet Côtes du Jura Vin Jaune France, Jura, Côtes du Jura Deze was nog wat te jong, beetje teveel van alles. Verder onderzocht, menige kleine glaasjes en dit werd beter. 2018 François Rousset-Martin, Jura Le chaux 2018 Chardonnay Nog één chardonnay om het af te leren zeg maar. Alsook om nog wat stukken kaas naar binnen werken. Mooie wijn, zeer zuiver, kan nog jaren mee. De dagen erna waren een echte hel* aangezien niemand restjes wou meenemen. *Voor mijn lever. Daarbij werd er nog wat gegeten ook. Tajine met kippenvleugels. Pokebowl met rauwe tonijn. Breughelplan'. Kaasplank. Ijstaart. RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Olivier - 19-07-2022 07:03 PM Merci voor het verslag! Er zitten veel dingen tussen die klinken alsof ze ook wel in mijne winkel zouden passen. Ik had gehoopt dat die Viré-Clessé redelijk ging zijn van prijs maar kost ook al een eind in de 30, zie ik. RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Smaakatleet - 19-07-2022 08:42 PM (19-07-2022 07:03 PM)Olivier schreef: Merci voor het verslag! Er zitten veel dingen tussen die klinken alsof ze ook wel in mijne winkel zouden passen. Valette is zeker niet goedkoop. Denk niet dat er wijnen zijn onder de €25. Maar de kwaliteit is echt enorm. RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Olivier - 19-07-2022 09:50 PM (19-07-2022 08:42 PM)Smaakatleet schreef:(19-07-2022 07:03 PM)Olivier schreef: Merci voor het verslag! Er zitten veel dingen tussen die klinken alsof ze ook wel in mijne winkel zouden passen. Bedankt voor de tip. Toch eens naar uitkijken dan. RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Fre - 20-07-2022 06:27 PM Mooie tasting. Ook fan van Labet blijkbaar. Van de zuiverste witte die ik al dronk. In rood zouden ze iets volatieler zijn, al kan ik dit niet bevestigen. RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Smaakatleet - 22-07-2022 09:43 AM Heel blij om dit eens te kunnen aanbieden. Na enkele jaren sparen en koesteren. Enorme fan van deze wijnen en het was met goede vrienden dan mag voor mijn part het beste van het beste wel eens open. Volatiliteit is me nog nooit opgevallen in rood. RE: Het voordeel aan oud worden :) . - vinejo - 22-07-2022 09:51 AM (22-07-2022 09:43 AM)Smaakatleet schreef: Heel blij om dit eens te kunnen aanbieden. Labet (wit) al een paar keer gedronken, telkens ook onder de indruk. Ondertussen raakt Vince ook niet meer binnen op het domein…”t Wordt even erg als in Bourgogne, Jo!” RE: Het voordeel aan oud worden :) . - Smaakatleet - 22-07-2022 10:06 AM (22-07-2022 09:51 AM)vinejo schreef:(22-07-2022 09:43 AM)Smaakatleet schreef: Heel blij om dit eens te kunnen aanbieden. De vraag overstijgt ruim het aanbod. Nu er zijn gelukkig nog een pak mooie dingen te vinden in deze regio. Alsook in het zuiden van de Bourgogne. RE: Het voordeel aan oud worden :) . - vinejo - 22-07-2022 01:12 PM (22-07-2022 10:06 AM)Smaakatleet schreef:(22-07-2022 09:51 AM)vinejo schreef:(22-07-2022 09:43 AM)Smaakatleet schreef: Heel blij om dit eens te kunnen aanbieden. Dat klopt, hopelijk blijft het duren (want bvb in Jura is het niet enkel bij Labet waar het (quasi) onmogelijk bleek om binnen te raken. En dan spreek ik niet over de Puffeneys of Ganevats.. |