Champagne Pierre Baillette in Trois-Puits - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Bubbelbabbels (/forum-58.html) +--- Forum: Champagne/schuimwijnen (/forum-6.html) +--- Discussie: Champagne Pierre Baillette in Trois-Puits (/thread-5362.html) |
Champagne Pierre Baillette in Trois-Puits - FRANCISPICCART - 19-05-2017 03:31 PM Village Nature - Premier Cru - Pierre Baillette 60% PN en 40% CH waarvan 70% oogst 2013 met 30% reservewijnen. Dégorgering in november 2016 zonder toevoeging dosage, dus Brut Nature. Het is Périne Baillette, de dochter van Pierre Bailette, die verantwoordelijk is voor het maken van de champagnes op dit uiterst klein domein in Trois-Puits dichtbij Reims. Zij is gehuwd met Alexandre Chartogne van het huis Chartogne-Taillet. Er wordt op natuurlijke wijze gewerkt met inzet van paarden om de wijngaarden te bewerken. Deze Village Nature werd me aangeraden door een cavist in Reims en ik moet zijn bevindingen beamen. Zeer expressief, zuiver en fijn. Een champagne die het terroir laat spreken. Minuscule belletjes. In de neus limoen, veel mineraliteit, wat kruidigheid, wat rokerigheid. Heel mooie zuren in de mond die nooit agressief zijn maar complementair zijn met de kenmerkende minerale toetsen. Heel goed gemaakt met gevoel voor precisie en respect voor hun terroir. Er zijn er daar die heel goed bezig zijn. RE: Champagne Pierre Baillette in Trois-Puits - Olivier - 19-05-2017 04:29 PM (19-05-2017 03:31 PM)FRANCISPICCART schreef: Village Nature - Premier Cru - Pierre Baillette ik krijg direct goesting in een glaasje! RE: Champagne Pierre Baillette in Trois-Puits - Olivier - 30-01-2020 09:25 PM Coeur de Craie, extra-brut Een blanc de noirs van lieu-dit « Les Malachets » met druiven van 2011, gedegorgeerd in 2016. Een cuvée parcellaire dus eigenlijk, zonder dat het op het hoofdlabel staat. Fijne neus, mineraliteit, wat rokerig, wit fruit, wat aalbessen. In de mond een heel aangenaam mondgevoel, een mousse zoals ik ze graag heb, fijn, niet agressief. Maar er één iets dat mijn drinkplezier hier in de weg staat, en dat is een heel prominente pompelmoesbitter die al komt opzetten vanaf het middenstuk. Redelijk storend, vind ik toch. Ik heb eigenlijk nog nooit een 100% pinot noir champagne gehad die mij echt kon bekoren, en deze slaagt daar ook niet in. Ondanks een prijskaartje van meer dan 40€. RE: Champagne Pierre Baillette in Trois-Puits - wvd - 31-01-2020 01:44 PM (30-01-2020 09:25 PM)Olivier schreef: Coeur de Craie, extra-brut Meen je dat echt? 2011 is nu ook wel een moeilijk jaar, maar toch. Mailly was vroeger onze "huis" Champagne en ik vond dat altijd erg bevredigend. RE: Champagne Pierre Baillette in Trois-Puits - Olivier - 31-01-2020 04:58 PM Citaat:Meen je dat echt? 2011 is nu ook wel een moeilijk jaar, maar toch. Mailly was vroeger onze "huis" Champagne en ik vond dat altijd erg bevredigend. Het zijn toch heel andere Champagnes he, die 100% pinot noirs. Ik herinner me de RSRV Blanc de Noirs van Mumm, nog duurder dan de Baillette. Zelfde indruk, wat wollig, een bittertje. Het is mijn genre champagne niet. RE: Champagne Pierre Baillette in Trois-Puits - FRANCISPICCART - 31-01-2020 11:07 PM (31-01-2020 04:58 PM)Olivier schreef:Citaat:Meen je dat echt? 2011 is nu ook wel een moeilijk jaar, maar toch. Mailly was vroeger onze "huis" Champagne en ik vond dat altijd erg bevredigend. 2011 was een zeer goed, kwaliteitsvol jaar voor de Champagne, beter dan 2010 bv. Maar ik kan je wel wat begrijpen Olivier, een Blanc de Blancs of een champagne met een flinke portie chardonnay spreekt ook meer tot mijn verbeelding. Chardonnay geeft voor mijn gevoel altijd wat meer finesse in de assemblage. Op het uithangbord van Mailly, hun meest verkochte, Brut Réserve zit ook 25% chardonnay. Maar regelmatig kom ik toch ook wel een zeer goed gemaakte puur pinot noir tegen. Die van Godmé is een toonvoorbeeld, en nog aan een deftige prijs. RE: Champagne Pierre Baillette in Trois-Puits - Olivier - 01-02-2020 10:32 AM Citaat: Chardonnay geeft voor mijn gevoel altijd wat meer finesse in de assemblage. Inderdaad, dat vind ik ook. Maar ja, het is uiteindelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur ook natuurlijk. Gisteren trouwens nog de laatste 2 glaasjes opgedronken van de Coeur de Craie, en die bitter was zo goed als weg, wat de wijn al een stuk aangenamer maakte voor mij. RE: Champagne Pierre Baillette in Trois-Puits - wvd - 01-02-2020 01:24 PM (31-01-2020 11:07 PM)FRANCISPICCART schreef: 2011 was een zeer goed, kwaliteitsvol jaar voor de Champagne, beter dan 2010 bv. Oh? Ik ga maar af op wat ik lees in de pers, want ikheb zelf veel te weinig ervaring met Millésimé Champagne om te kunnen vergelijken, maar dit staat op Vinous: One of the most challenging vintages in recent memory. Many of 2011-based NV Champagnes show overpowering strident, vegetal flavors that are not likely to disappear. In fact, these notes are likely to only become more pronounced over time. As was the case throughout many regions in northern Europe, the growing season got off to an unusually early start with flowering that was several weeks ahead of schedule. An inversion of seasons followed, as the summer was not especially warm, which meant that sugars were low moving into August, when things get critical. A burst of heat appeared at the beginning of harvest, but was then followed by rain, which had the effect of both lowering sugars and acidities. The harvest was the earliest on record, but ripeness levels were, paradoxically, low because of the start and stop weather. 70/100 Dit is de laagste score van alle vermelde Champagne jaren sinds 1906... Anderzijds geef ik toe dat ik een zeeer mooie in assortiment heb die gebaseerd is op dat jaar, dus ik ben zelf eerder geneigd om jou te volgenn, Francis.... |