TFT juni 2017 - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html) +--- Forum: Onvergetelijke degustaties (/forum-64.html) +--- Discussie: TFT juni 2017 (/thread-5404.html) |
TFT juni 2017 - TheWineVet - 24-06-2017 11:02 AM Vandaag TFT bij Fleer. We zijn met 4, dus 8 flessen + 1 secret bottle. Mijn 2 flessen net ontkurkt. Beide wijnen zijn goedgekeurd door mij, nu nog door de rest. 1 van de 2 is een heuse 100/100 Parkerwijn. Maakt ie zijn status waar? Vanavond het relaas... RE: TFT juni 2017 - vinejo - 24-06-2017 11:16 AM (24-06-2017 11:02 AM)TheWineVet schreef: Vandaag TFT bij Fleer. We zijn met 4, dus 8 flessen + 1 secret bottle. Mijn 2 flessen net ontkurkt. Beide wijnen zijn goedgekeurd door mij, nu nog door de rest. 1 van de 2 is een heuse 100/100 Parkerwijn. Maakt ie zijn status waar? Vanavond het relaas... Dit prikkelt serieus mijn nieuwsgierigheid, benieuwd naar de wijnen en ervaringen...Geniet ervan! RE: TFT juni 2017 - Biff - 24-06-2017 12:35 PM Ook fameus benieuwd hier! Have fun!! RE: TFT juni 2017 - fleer - 24-06-2017 02:01 PM Ik heb nog een overschotje van gisteren plus mijn beste dessertwijn dat maakt 11 flessen Grtz RE: TFT juni 2017 - WilD - 24-06-2017 04:04 PM Mannen, Veel proefplezier. Jammer dat ik alsnog verhinderd ben om aan te schuiven. Volgende keer ben ik er graag bij.... Zie jullie PN's graag. Sante, Wil RE: TFT juni 2017 - TheWineVet - 24-06-2017 11:19 PM 1. Mouton-Rothschild 1967: Wat een concentratie, nog mooi fruit zelfs, bruine, dichte kleur. En dan blijkt dit zo maar eventjes een halve eeuw oud te zijn. Knap. 95 2. Biondi-Santi Annata 2004 Brunello di Montalcino: Past in het rijtje na de M-R, maar heeft merkelijk minder concentratie. Is natuurlijk ook een totaal ander type wijn. Geparfumeerde neus, van kriek, aardbei, wat leder, tertiair met mooi fruit eigenlijk. In de mond een perfecte balans, met op het einde een mooi bittertje. Finesse, knap, mooi. 94 3. Pape-Clement 1995: Animaliteit ten top, maar op een ragfijne wijze. Wat rood fruit dat komt piepen. En dan weer die perfecte balans tannines-zuur. Love this! 94-95 4. Pavie 1998: In het begin was diteen veulen. Ik dacht aan Pomerol 2005 max! Veeeel te jong. Blijkt dit bijna de 20 te passeren. 's Avonds presteerde hij veel mooier, evenwichtiger. Wat een wijn: 93 ? 94 5. Wit: Beaucastel Roussanne VV 2009 (100 Parker): Woow, ik begrijp de 100 punten wel. Laurier, thijm en boter in de neus. Kan je aan blijven snuiven. En perfect evenwicht in de mond. Immense afdronk! Bij de mooiste witte ooit! 97 6. Tarapaca Carmenere 2013 (een overschot als 0-wijn ertussen): Chili, Carmenere. Onmiskenbaar. Mooi, soepel, crowdpleaser 7. Clos des Papes 1995: Gekocht aan 56€ geloof ik, onze secret bottle: Maar paste (voor mij dan toch) zeker in het rijtje. Animaal, rood fruit, perfect evenwicht, beetje zoals de Pape-Clement, maar dan Rhone: 95 8. Mouton-Rothschild 1998 (KURK!!!!) 9. Lafleur-Petrus 2005 Pomerol, overduidelijk! Maar heeft nog jaren nodig! Nu al 94, owv de mooie zuren die de concentratie counteren. 10. Pavie 2007: Vanaf het begin mooier dan de 1998, die daarna gelijk kwam met deze. 2007 heeft voor mij die mooie animale toetsen. Totaal verguisd jaar, maar onterecht. 11. Suduiraut 1997 Ik miste gelijk wat Pourriture noble, maar desalniettemin knappe wijn. 91 TN volgen. Mijn Top 3, met de rest kort in het kielzog: Beaucastel 2009 Roussanne VV: 97 Mouton-Rothschild 1967: 95 Clos des Papes 1995: 95 Merci aan Fleer voor spijs en gastvrijheid! RE: TFT juni 2017 - Mr Coone - 25-06-2017 11:52 AM 1) Château Mouton Rothschild 1967 Pauillac - oog: baksteenbruin, enorm geëvolueerde wijn - neus: leder, aarde en rood fruit. Weinig evolutie na walsen - mond: zure aanzet. Hoge zuren en toetsen van sigarenkistje, lichte koffietoetsen Afdronk van 6-7 seconden Te oud en te zuur naar mijn persoonlijke smaak, maar enorm veel respect voor een wijn uit de tijd waar mijn moeder nog met twee vlechtjes en een lolly door de straten huppelde. Ik vind het trouwens altijd speciaal om een wijn te drinken die al bestond terwijl ik nog moest geboren worden. 2) Biondi Santi Brunello di Montalcino 2004 Toscane - oog: lichte intensiteit, tamelijk wat evolutie, baksteenrood - neus: medium intense neus. Rood fruit en toast in de neus. Fruitiger na walsen. Ook wat pruim nu - mond: zure aanzet. Toetsen van hout, rood fruit (aalbes, zoals Mathijs correct aangaf), leder en een lichte floraliteit. Medium tannines. Afdronk: 4-5 sec Terug iets te zuur voor mij 3) Château Pape Clement 1995 Pessac-Léognan - oog: kersrood, lichte evolutie - neus: heel intens. Toetsen van cacao. Rijp fruit en jammy na walsen - mond: zachte aanzet. Toetsen van leder, sigarenkistje, animale toetsen en zwart, rijp fruit. Lichte tannines. Afdronk van 9 sec+ Vanille in de herinnering. Dit is voor mij de eerste topper van de avond. Een echt waauw gevoel, of zoals ik op mijn geschreven notities gezet heb: TOP! Alles is aanwezig in deze wijn. Na herproeving, later op de avond, was de wijn voor mij al iets te tertiair geworden 95 ptn 4) Château Pavie 1998 Saint Emilion - oog: kersrood, weinig tot geen evolutie - neus: intense neus, toetsen van zwart fruit, pruim en chocolade. - mond: zachte aanzet. Toetsen van cassis, pruim, chocolade en kruidig. Iets alcoholisch ook Hoge zuren, maar mooi in balans met de tannines Afronk van 9 sec+ Nog een heel krachtige en fruitige wijn. Ik had gedacht dat ie veel ouder ging overkomen. Na herproeving is deze wijn nog meer open gekomen. Verbeterde enorm na zuurstof gekregen te hebben. Had deze fles beter vroeger geopend. Aanvankelijk 94 gescoord, nadien upgrade naar 96 5) Château de Beaucastel Vieilles Vignes Cuvée Rousanne (100%) Châteauneuf du Pape - oog: strogeel, lage viscositeit - neus: heel intense neus! Toetsen van steenfruit, mineraal, floraal, wit fruit, honing en een botertje die me aan een houtgerijpte Bourgogne doet denken. Chardonnay? Een lekkere Meursault? - mond: zachte aanzet. Vettig in de mond, steenfruit, mineraal en lichte honingtoets. Doet me opeens denken aan de vettigheid van Semillon. Chardonnay impressie uit de neus is totaal verdwenen. Voor mij absoluut één van de beste witte wijnen die ik ooit geproefd heb. Dolgelukkig dat ik hier ook een flesje van gekocht heb (welke na deze tasting achter slot en grendel gaat ). Buiten categorie. 96+ 6) Tarapaca Gran Reserva 2013 Chili - oog: paars-kersrood - neus: intense neus van vooral koffie. Zwarte bessen en cassis na walsen. Haal je direct Zuid Amerika uit. - mond: zachte aanzet. Koffie overheerst. Ook toetsen van cassis en lichte floraliteit. Hogere zuren brengen de wijn in balans. Afdronk: 5 sec Een hele mooie wijn. Prijs/kwaliteit super op de grens van 89-90 ptn 7) Clos des Papes 1995 Châteauneuf du Pape - oog: robijnrood, tamelijk wat evolutie - neus: intense neus. Toetsen van leder en rood fruit. Een lichte stink na walsen - mond: zure aanzet. Toetsen van koffie, leder, sigarenkistje, hout en floraal. Afdronk: 5 sec. Te tertiair voor mij. Persoonlijk niet mijn ding. De 2005 die ik ooit geproefd heb van dit huis vond ik daarentegen top. 8) Château Mouton Rothschild 1998 Pauillac Kurk eruit, kurk controleren..., kurk nog eens controleren, paniek. Nog eens ruiken, grotere paniek. Confraters vragen om de wijn in te schenken en ook eens te controleren => bevestigde conclusie: KURK! censor Dit is persoonlijk slecht worden. 9) Château La Fleur Petrus 2005 Pomerol - oog: kersrood, geen evolutie - neus: intense neus. Lactisch, kruidig en fruitig (pruim). Fluweelzacht in de neus. Cassis na walsen. - mond: zachte aanzet. Toetsen van pruim, cassis en hout. Kruidig en lactisch, maar nog iets wrang in de mond. Afdronk: 4-5 sec Een hele mooie, maar zware wijn. Dat wrange steekt iets tegen, maar de wijn is te laat geopend en heeft zuurstof nodig. Had deze graag na een half uurtje nog eens geproefd. Kan deze wijn daarom niet naar juiste waarde schatten. 10) Château Pavie 2007 Saint Emilion - oog: hoge intensiteit, donker kersrood - neus: weinig intensiteit. Toetsen van paprika die mij op linkeroever doen denken. Weinig evolutie na walsen. - mond: zachte aanzet. Lactisch en sappig in de mond. Toetsen van pruim, cassis en zwarte bessen. Hoge tannines die de mond droog trekken Afdronk: 6 sec. Komt heel jong over. Wijn heeft echter, net zoals de voorgaande zuurstof nodig en is te laat geopend. Had deze ook heel graag nog eens na een half uur eens geproefd. Daarom hier ook geen rating. 11) Château Suduiraut 1997 Sauternes - oog: oranje-geel - neus: honing, iets eiswein-achtig - mond: toetsen van dikke honing en sinaaszeste. Lage zuren RE: TFT juni 2017 - Mathijs81 - 25-06-2017 11:55 AM Aha .... 24/06/2017 ... de langverwachte TFT op verplaatsing !!! Eerst en vooral dank aan onze gastheer Patrik voor de organisatie & het culinaire. De wijnen dan - zeer mooie + hier en daar onverwachte line-up .... 1. Mouton Rothschild 1967 ( Rood, FR ) + Kleur : donker, soort karamel bruin + Neus : aards ( vochtige grond ), gedroogde tabak + Mond : zuren, aarde, ver fruit, licht zoet kantje + Afdronk : licht zurig, beetje snoeperig Persoonlijke nota - dit was nu mijn tweede fles Mouton 1967. Grote dank aan de gastheer om deze fles op tafel te zetten. Bracht de mooie herinnering van de eerste fles naar boven. 2. Biondi Santi Tenuta Greppo 2004 ( Rood, IT ) + Neus : lichte oxidatie, rauw koekjesdeeg, aardbei, aalbes + Mond : zuurtjes, beetje snoeperig, scherp + Afdronk : zure cola latten, lang, trekt wel nog wat droog 3. Pape Clement 1995 ( Rood, FR ) + Neus : immens verschil tussen stilstaande & mobiele fase. Van zo'n lekkere animale stank, tot cacao, tot luxe confituur + Mond : zacht, rond, tabak, aards, leder, lichte tannines, licht tertiair + Afdronk : licht zurig, gedoofd fruit, lange afdronk Persoonlijke nota - nog maar eens een mooie ervaring met Pape Clement. Toont nogmaals dat 1995 op bepaalde domeinen een succes is. 4. Pavie 1998 ( Rood, FR ) + Neus : boenwas, nic-nacs, beetje menthol, kaneel + Mond : soepel, vol, mooi, afgerond, lekker pittig + Afdronk : lang, rond, snoeperig 5. Beaucastel Vieilles Vignes 2009 ( Wit, FR ) ( ter info - dit is een 100 punten Robert Parker ) + Neus : gekookte asperges, mineraliteit, gebrande toetsen + Mond : explosie van smaken, fris, fruitig, pittig, mineraal, natte arduin, frisse zuren, vol & vettig + Afdronk : zeer .............. lang, stroperig, mooi !!! 6. Tarapaca Gran Reserva 2013 ( Rood, Chili ) ( ter info - dit werd aanzien als onze "nul-wijn" ) + Neus : zoete toetsen, koekjes + Mond : zwart fruit, diep, prikkelend + Afdronk : lang, maar vooral zeer zoet 7. Clos des Papes 1995 ( Rood, FR ) ( ter info - dit was een onverwachte "tussen-wijn" ) + Neus : tabak, beetje animaal, licht verbrand, rokerig + Mond : peper, aards, licht, rood fruit + Afdronk : stevig, peperig, kruidig 8. Mouton Rothschild 1998 ( Rood, FR ) + Pijnlijk, daar deze fles zeer zwaar gekurkt bleek te zijn 9. La Fleur-Petrus 2005 ( Rood, FR ) + Neus : jong, krachtig, zwart en diep donker fruit + Mond : rond, peperig, kruidig, ook hier diep en donker fruit + Afdronk : mooi, lang, hedonistisch, maar zo veel te jong 10. Pavie 2007 ( Rood, FR ) + Neus : hout, pickles, rokerig, gebrand, kruidig, open + Mond : vol, zeer kruidig, rond, zo diep, zo mooi, zo diep & donker fruit + Afdronk : zeer lang, verder had ik enkel "wow" genoteerd Persoonlijke nota - leuk & vooral interessant vergelijk tussen oude en nieuwe stijl Pavie. Veel voor en tegenstanders van de nieuwe stijl, ik sta aan de kant v/d voorstanders. Dat gezegd zijnde, ik hou ook van de oude stijl .... dus, ik hou gewoonweg van Pavie. 11. Suduiraut 1997 ( Sauternes, FR ) + Neus : gedroogde zeste van sinas + Mond : stroperig, beetje ananas & abrikoos + Afdronk : zie mond, leuke en speels De middag / avond zelf had ik moeite om een top-3 op te stellen. Ook nu nog is het moeilijk, maar toch even proberen ... 1. Beaucastel 2009 2. Pape Clement 1995 / Pavie 1998 ( sorry, kon niet kiezen ) 3. Pavie 2007 [attachment=2627] Mathijs RE: TFT juni 2017 - vinejo - 25-06-2017 01:06 PM Bedankt voor de gedetailleerde tasting notes! Die wrangheid in de Lafleur Petrus lijkt me echt iets typisch voor 2005, heel herkenbaar. Denk dat dit binnen 10 jaar wel goed komt.. ;-) En dan die gekurkte Mouton, kan me de lichte ontzetting wel voorstellen Wel ongelooflijk dat die 1967 blijkbaar nog zoveel concentratie had.. RE: TFT juni 2017 - Mr Coone - 25-06-2017 01:12 PM (25-06-2017 01:06 PM)vinejo schreef: Bedankt voor de gedetailleerde tasting notes! Is die wrangheid echt iets typisch voor Bordeaux 2005? Hoe komt dit? Bert zei ook al om dit binnen 10 jaar nog eens te proberen. RE: TFT juni 2017 - WilD - 25-06-2017 02:31 PM Oprechte Topflessen proeverij..... TOP. Prachtige BDX's. Jammer van de Mouton. Altijd prachtig om met gelijkgestemden van deze wijnen te kunnen genieten. Voor mij is dit de essentie van wijn: delen met vrienden. RE: TFT juni 2017 - Smaakatleet - 25-06-2017 02:47 PM Ja hallo toch wel enkele legendes ! Schone proeverij ! RE: TFT juni 2017 - vinejo - 25-06-2017 03:36 PM (25-06-2017 01:12 PM)Mr Coone schreef:(25-06-2017 01:06 PM)vinejo schreef: Bedankt voor de gedetailleerde tasting notes! Voor mij is dit heel typisch Bordeaux 2005. Een combinatie van hoge zuren en tannine, die zorgen voor een enorme bewaarcapaciteit maar ook voor moeilijkere wijnen in hun "jeugd". RE: TFT juni 2017 - Mr Coone - 25-06-2017 07:50 PM (25-06-2017 03:36 PM)vinejo schreef:(25-06-2017 01:12 PM)Mr Coone schreef:(25-06-2017 01:06 PM)vinejo schreef: Bedankt voor de gedetailleerde tasting notes! Thanks. Heb hetzelfde eigenlijk ook al ervaren met 2009 en 2010. Zal dezelfde reden hebben dan. Maar amai, als een 2005 nog steeds in zijn jeugd zit zeg. I'll keep this in mind! RE: TFT juni 2017 - TheWineVet - 25-06-2017 08:25 PM Ik vond de 2 Pavies en de Lafleur-Petrus machtig, maar te jong in zulke proeverij, het waren de knappe buitenbeentjes. Oké, 19 jaar is niet jong, maar zo kwam de Pavie over! Toppers, dat staat buiten kijf (kijf, zo'n prachtig woord, net zoals de vreemde eend in de 'bijt'... Bijt, nog zo'n oer-Nederlands woord, dat kennen ze tegenwoordig niet meer...). Derhalve (hier gaan we weer...) blijven dit momenteel veulens van Arabische volbloeden, waarbij de Pavie 2007 al wat sneller geslachtsrijp wordt. Het geeft blijk van ware wijnmakerij-wijntovenarij! Ook de Biondi was eigenlijk zo'n buitenbeentje, maar dan o.w.v.de stijl. Genuine scents of Brunello, maar in een bijna Bordeaux-proeverij springt dit eruit als different style. De complexiteit haalt de Brunello wel tegenover de Bdx, maar de concentratie, daar moet ie aan toegeven... Top-Bdx, je moet er toch al wat tegenover zetten. Ze kennen verdomme hun vak wel, hoor! Top-Rhone dus, al weze (of woze, als dit de verleden tijd is?) het eigen voorkeur voor deze streek. Net de rest van de Clos des Papes 1995 binnengespeeld, en ja hoor, het doet hem geen kl**en, die 24 uur. Spijtig dat die 17 andere flessen niet meer te koop zijn. Een dijk van een wijn, waarvan er weinig dijken te vinden zijn TOPPROEVERIJ! Zulke flessen moet je gewoon delen RE: TFT juni 2017 - Benz - 25-06-2017 09:54 PM Wat een prachtige degustatie vol toppers zeg. Ik heb hier nog een flesje Pavie 1975 (in de perfecte omstandigheden bewaard) liggen, waar ik wel heel benieuwd naar ben. Jammer van de Mouton natuurlijk, maar verder echte TOP degustatie jongens. RE: TFT juni 2017 - fleer - 25-06-2017 10:45 PM Toptasting!!! [attachment=2628] RE: TFT juni 2017 - vinejo - 25-06-2017 10:59 PM (25-06-2017 10:45 PM)fleer schreef: Toptasting!!! Die foto komt me bekend voor RE: TFT juni 2017 - fleer - 25-06-2017 11:57 PM (25-06-2017 10:59 PM)vinejo schreef:(25-06-2017 10:45 PM)fleer schreef: Toptasting!!! En toch is het een andere RE: TFT juni 2017 - Dc - 26-06-2017 08:55 AM Jawadde datte heren. Ziet er super uit. Ongetwijfeld top en zeker met Patrik als gastheer. Een tasting om oprecht jaloers op te zijn RE: TFT juni 2017 - WilD - 29-06-2017 06:35 PM Ik mis de tasting notes van de organisator van deze mooie tasting. Fleer, may I have your points please :-) Grtz Wil RE: TFT juni 2017 - fleer - 01-07-2017 11:15 AM (29-06-2017 06:35 PM)WilD schreef: Ik mis de tasting notes van de organisator van deze mooie tasting. Geen tasting notes! Top 3 samenstellen is enorm moeilijk, alles lag dicht bij elkaar. 1. Beaucastel Vieilles Vignes 2009 - 96p 2. Pape Clement 1995 – 95p 3. Pavie 1998 – 94p De meest hoogstaande proeverij die ik mocht meemaken en dat met 4 personen! Ik ben geen voorstander om Bordeaux (in het algemeen) aan te kopen in slechte jaren maar als je een Pavie 1998 en 2007 naast elkaar proeft dan heb ik wel begrip voor de 2007 ... ik gaf de Pavie 2007 93p ... het verschil is niet enorm groot en je hebt een wijn die "snel" op dronk is aan een goedkope Pavie-prijs. Spijtig van de Mouton 1998, wanneer kom je dat nog eens tegen, 2 Moutons op een tasting. Voor mij hoeft er elke maand geen proeverij te zijn als ik dit een paar keer per jaar kan meemaken Grtz |