wijnliefhebbers
Castello di Verduno, Piëmonte - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Italië (/forum-13.html)
+--- Forum: Noord-Italië (/forum-16.html)
+--- Discussie: Castello di Verduno, Piëmonte (/thread-5496.html)


Castello di Verduno, Piëmonte - Olivier - 09-09-2017 09:52 AM

Basadone 2015

heb deze fles meegenomen uit Italië. De winkeldame had me dit aangeraden. Is gemaakt van de nobele onbekende druif Pelaverga Piccolo. Er zijn maar een goeie twintig domeinen die wijn maken van deze druif rond het dorp Verduno.
Toen ik de wijn opende (niet gekoeld) was de alcohol het eerste dat me opviel, zowel in de neus als in de mond. Daarom maar een beetje gekoeld om later te drinken. Helaas waren die alcoholtoetsen nog altijd redelijk sterk aanwezig, naast rode wat kers. In de mond wel redelijk wat zuurtjes die voor spanning zorgen, maar dan ook een bitter die me redelijk stoorde vanaf het middenpallet. Niet direct een wijn die me aanspreekt, maar ik geef hem vandaag een tweede kans.


RE: Castello di Verduno, Piëmonte - 33S - 09-09-2017 12:13 PM

(09-09-2017 09:52 AM)Olivier schreef:  Basadone 2015

heb deze fles meegenomen uit Italië. De winkeldame had me dit aangeraden. Is gemaakt van de nobele onbekende druif Pelaverga Piccolo. Er zijn maar een goeie twintig domeinen die wijn maken van deze druif rond het dorp Verduno.
Toen ik de wijn opende (niet gekoeld) was de alcohol het eerste dat me opviel, zowel in de neus als in de mond. Daarom maar een beetje gekoeld om later te drinken. Helaas waren die alcoholtoetsen nog altijd redelijk sterk aanwezig, naast rode wat kers. In de mond wel redelijk wat zuurtjes die voor spanning zorgen, maar dan ook een bitter die me redelijk stoorde vanaf het middenpallet. Niet direct een wijn die me aanspreekt, maar ik geef hem vandaag een tweede kans.

Ik dronk hier 1 of 2 jaar geleden de 2013 van. Vind wel geen TN terug, maar ik weet nog heel goed dat ik heel enthousiast was over deze wijn. Herinner mij een kruidige wijn, lichte kleur, maar toch geconcentreerd in de mond. Wel wat bitterheid, maar toch voldoende elegant en in balans. Helemaal mijn ding.

Niet zo lang geleden een andere Pelaverga gedronken van Bel Colle (ook 2015) en dat was dan weer een van de slechtste wijnen die ik heb gedronken dit jaar. Helemaal niet in balans en een storende bitterheid.

Het zal nog wat zoeken zijn met deze druif, maar als ik nog eens een fles zie passeren, ga ik zeker nog eens proberen.


RE: Castello di Verduno, Piëmonte - Olivier - 09-09-2017 08:50 PM

(09-09-2017 12:13 PM)33S schreef:  
(09-09-2017 09:52 AM)Olivier schreef:  Basadone 2015

heb deze fles meegenomen uit Italië. De winkeldame had me dit aangeraden. Is gemaakt van de nobele onbekende druif Pelaverga Piccolo. Er zijn maar een goeie twintig domeinen die wijn maken van deze druif rond het dorp Verduno.
Toen ik de wijn opende (niet gekoeld) was de alcohol het eerste dat me opviel, zowel in de neus als in de mond. Daarom maar een beetje gekoeld om later te drinken. Helaas waren die alcoholtoetsen nog altijd redelijk sterk aanwezig, naast rode wat kers. In de mond wel redelijk wat zuurtjes die voor spanning zorgen, maar dan ook een bitter die me redelijk stoorde vanaf het middenpallet. Niet direct een wijn die me aanspreekt, maar ik geef hem vandaag een tweede kans.

Ik dronk hier 1 of 2 jaar geleden de 2013 van. Vind wel geen TN terug, maar ik weet nog heel goed dat ik heel enthousiast was over deze wijn. Herinner mij een kruidige wijn, lichte kleur, maar toch geconcentreerd in de mond. Wel wat bitterheid, maar toch voldoende elegant en in balans. Helemaal mijn ding.

Niet zo lang geleden een andere Pelaverga gedronken van Bel Colle (ook 2015) en dat was dan weer een van de slechtste wijnen die ik heb gedronken dit jaar. Helemaal niet in balans en een storende bitterheid.

Het zal nog wat zoeken zijn met deze druif, maar als ik nog eens een fles zie passeren, ga ik zeker nog eens proberen.

Vandaag nog eens geprobeerd en een stuk meer in evenwicht nu, de bitterheid is ook weg. Maar de wijn mist toch wat diepte, complexiteit.

33S, hoe wordt 2015 beschreven in Piëmonte?


RE: Castello di Verduno, Piëmonte - 33S - 09-09-2017 10:30 PM

(09-09-2017 08:50 PM)Olivier schreef:  
(09-09-2017 12:13 PM)33S schreef:  
(09-09-2017 09:52 AM)Olivier schreef:  Basadone 2015

heb deze fles meegenomen uit Italië. De winkeldame had me dit aangeraden. Is gemaakt van de nobele onbekende druif Pelaverga Piccolo. Er zijn maar een goeie twintig domeinen die wijn maken van deze druif rond het dorp Verduno.
Toen ik de wijn opende (niet gekoeld) was de alcohol het eerste dat me opviel, zowel in de neus als in de mond. Daarom maar een beetje gekoeld om later te drinken. Helaas waren die alcoholtoetsen nog altijd redelijk sterk aanwezig, naast rode wat kers. In de mond wel redelijk wat zuurtjes die voor spanning zorgen, maar dan ook een bitter die me redelijk stoorde vanaf het middenpallet. Niet direct een wijn die me aanspreekt, maar ik geef hem vandaag een tweede kans.

Ik dronk hier 1 of 2 jaar geleden de 2013 van. Vind wel geen TN terug, maar ik weet nog heel goed dat ik heel enthousiast was over deze wijn. Herinner mij een kruidige wijn, lichte kleur, maar toch geconcentreerd in de mond. Wel wat bitterheid, maar toch voldoende elegant en in balans. Helemaal mijn ding.

Niet zo lang geleden een andere Pelaverga gedronken van Bel Colle (ook 2015) en dat was dan weer een van de slechtste wijnen die ik heb gedronken dit jaar. Helemaal niet in balans en een storende bitterheid.

Het zal nog wat zoeken zijn met deze druif, maar als ik nog eens een fles zie passeren, ga ik zeker nog eens proberen.

Vandaag nog eens geprobeerd en een stuk meer in evenwicht nu, de bitterheid is ook weg. Maar de wijn mist toch wat diepte, complexiteit.

33S, hoe wordt 2015 beschreven in Piëmonte?

Op dit moment nog niet zoveel wijnen gedronken van deze jaargang. Even googlen zegt een hete zomer, maar daarvoor was het eerder koeler dan gemiddeld.

Dronk recent nog wel een 2015, de Dolcetto 'Papa Celso' van Abbona en die was, hoewel iets te jong, toch veelbelovend.

In Piemonte moet je wel rekening houden met de druif. Een goeie jaargang voor Nebbiolo is niet per se een goeie jaargang voor Barbera of Dolcetto. Ik heb bv. al wel ondervonden dat 2014 niet goed was voor de vroegrijpende Dolcetto.


RE: Castello di Verduno, Piëmonte - Olivier - 10-09-2017 07:55 AM

(09-09-2017 10:30 PM)33S schreef:  
(09-09-2017 08:50 PM)Olivier schreef:  
(09-09-2017 12:13 PM)33S schreef:  
(09-09-2017 09:52 AM)Olivier schreef:  Basadone 2015

heb deze fles meegenomen uit Italië. De winkeldame had me dit aangeraden. Is gemaakt van de nobele onbekende druif Pelaverga Piccolo. Er zijn maar een goeie twintig domeinen die wijn maken van deze druif rond het dorp Verduno.
Toen ik de wijn opende (niet gekoeld) was de alcohol het eerste dat me opviel, zowel in de neus als in de mond. Daarom maar een beetje gekoeld om later te drinken. Helaas waren die alcoholtoetsen nog altijd redelijk sterk aanwezig, naast rode wat kers. In de mond wel redelijk wat zuurtjes die voor spanning zorgen, maar dan ook een bitter die me redelijk stoorde vanaf het middenpallet. Niet direct een wijn die me aanspreekt, maar ik geef hem vandaag een tweede kans.

Ik dronk hier 1 of 2 jaar geleden de 2013 van. Vind wel geen TN terug, maar ik weet nog heel goed dat ik heel enthousiast was over deze wijn. Herinner mij een kruidige wijn, lichte kleur, maar toch geconcentreerd in de mond. Wel wat bitterheid, maar toch voldoende elegant en in balans. Helemaal mijn ding.

Niet zo lang geleden een andere Pelaverga gedronken van Bel Colle (ook 2015) en dat was dan weer een van de slechtste wijnen die ik heb gedronken dit jaar. Helemaal niet in balans en een storende bitterheid.

Het zal nog wat zoeken zijn met deze druif, maar als ik nog eens een fles zie passeren, ga ik zeker nog eens proberen.

Vandaag nog eens geprobeerd en een stuk meer in evenwicht nu, de bitterheid is ook weg. Maar de wijn mist toch wat diepte, complexiteit.

33S, hoe wordt 2015 beschreven in Piëmonte?

Op dit moment nog niet zoveel wijnen gedronken van deze jaargang. Even googlen zegt een hete zomer, maar daarvoor was het eerder koeler dan gemiddeld.

Dronk recent nog wel een 2015, de Dolcetto 'Papa Celso' van Abbona en die was, hoewel iets te jong, toch veelbelovend.

In Piemonte moet je wel rekening houden met de druif. Een goeie jaargang voor Nebbiolo is niet per se een goeie jaargang voor Barbera of Dolcetto. Ik heb bv. al wel ondervonden dat 2014 niet goed was voor de vroegrijpende Dolcetto.

Thanks! Ik lees dat het de warmste juli was sinds 1880... En dus toch wel uitdaging om alcohol in toom te houden.
(09-09-2017 10:30 PM)33S schreef:  
(09-09-2017 08:50 PM)Olivier schreef:  
(09-09-2017 12:13 PM)33S schreef:  
(09-09-2017 09:52 AM)Olivier schreef:  Basadone 2015

heb deze fles meegenomen uit Italië. De winkeldame had me dit aangeraden. Is gemaakt van de nobele onbekende druif Pelaverga Piccolo. Er zijn maar een goeie twintig domeinen die wijn maken van deze druif rond het dorp Verduno.
Toen ik de wijn opende (niet gekoeld) was de alcohol het eerste dat me opviel, zowel in de neus als in de mond. Daarom maar een beetje gekoeld om later te drinken. Helaas waren die alcoholtoetsen nog altijd redelijk sterk aanwezig, naast rode wat kers. In de mond wel redelijk wat zuurtjes die voor spanning zorgen, maar dan ook een bitter die me redelijk stoorde vanaf het middenpallet. Niet direct een wijn die me aanspreekt, maar ik geef hem vandaag een tweede kans.

Ik dronk hier 1 of 2 jaar geleden de 2013 van. Vind wel geen TN terug, maar ik weet nog heel goed dat ik heel enthousiast was over deze wijn. Herinner mij een kruidige wijn, lichte kleur, maar toch geconcentreerd in de mond. Wel wat bitterheid, maar toch voldoende elegant en in balans. Helemaal mijn ding.

Niet zo lang geleden een andere Pelaverga gedronken van Bel Colle (ook 2015) en dat was dan weer een van de slechtste wijnen die ik heb gedronken dit jaar. Helemaal niet in balans en een storende bitterheid.

Het zal nog wat zoeken zijn met deze druif, maar als ik nog eens een fles zie passeren, ga ik zeker nog eens proberen.

Vandaag nog eens geprobeerd en een stuk meer in evenwicht nu, de bitterheid is ook weg. Maar de wijn mist toch wat diepte, complexiteit.

33S, hoe wordt 2015 beschreven in Piëmonte?

Op dit moment nog niet zoveel wijnen gedronken van deze jaargang. Even googlen zegt een hete zomer, maar daarvoor was het eerder koeler dan gemiddeld.

Dronk recent nog wel een 2015, de Dolcetto 'Papa Celso' van Abbona en die was, hoewel iets te jong, toch veelbelovend.

In Piemonte moet je wel rekening houden met de druif. Een goeie jaargang voor Nebbiolo is niet per se een goeie jaargang voor Barbera of Dolcetto. Ik heb bv. al wel ondervonden dat 2014 niet goed was voor de vroegrijpende Dolcetto.

Thanks! Ik lees dat het de warmste juli was sinds 1880... En dus toch wel uitdaging om alcohol in toom te houden.


RE: Castello di Verduno, Piëmonte - Gaudendo - 11-09-2017 09:29 AM

Pelaverga is een best wel boeiende druif.

Wordt inderdaad vooral rond Verduno geteeld door een 10-tal wijnhuizen en heeft met de Verduno Pelaverga een aparte DOC.

Geeft meestal fruitige wijnen met een uitgesproken kruidigheid van witte peper in de neus en vaak ook in de mond (sommigen omschrijven het eerder als wat bitterheid).

Ook cullinair wel verrassende dingen mee te doen: Past, al dan niet iets koeler geschonken, zeer goed bij ( lichtere ) visgerechten.
Uiteraard ook bij kruidige gerechten, maar ook perfect bij een hartig, niet zoet dessert (zoals geitenkaasbrood)

2015 was volgens mij een redelijk jaar voor Pelaverga, 2016 heb ik nog niet geproefd.
Wijn is normaal dadelijk tot vrij snel op dronk en is meestal geen bewaarwijn. Vinificatie gebeurt gebruikelijk op inox.


RE: Castello di Verduno, Piëmonte - vinejo - 11-09-2017 01:13 PM

(11-09-2017 09:29 AM)Gaudendo schreef:  Pelaverga is een best wel boeiende druif.

Wordt inderdaad vooral rond Verduno geteeld door een 10-tal wijnhuizen en heeft met de Verduno Pelaverga een aparte DOC.

Geeft meestal fruitige wijnen met een uitgesproken kruidigheid van witte peper in de neus en vaak ook in de mond (sommigen omschrijven het eerder als wat bitterheid).

Ook cullinair wel verrassende dingen mee te doen: Past, al dan niet iets koeler geschonken, zeer goed bij ( lichtere ) visgerechten.
Uiteraard ook bij kruidige gerechten, maar ook perfect bij een hartig, niet zoet dessert (zoals geitenkaasbrood)

2015 was volgens mij een redelijk jaar voor Pelaverga, 2016 heb ik nog niet geproefd.
Wijn is normaal dadelijk tot vrij snel op dronk en is meestal geen bewaarwijn. Vinificatie gebeurt gebruikelijk op inox.

Interessant, merci!
Koeler schenken lijkt me inderdaad een optie, het was de alcohol die de wijn wat uit balans bracht. Had nochtans het gevoel dat er potentieel was voor een heel knappe wijn die het midden houdt tussen pakweg een gamay, pinot, dolcetto en grignolino...