wijnliefhebbers
salon van de rebelse wijnen en bieren - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Wijn kopen/verkopen+ aankondiging degustaties (/forum-56.html)
+--- Forum: Degustaties, proeverijen (/forum-60.html)
+--- Discussie: salon van de rebelse wijnen en bieren (/thread-5582.html)


salon van de rebelse wijnen en bieren - shiraz - 07-11-2017 08:19 PM

http://www.vinibirreribelli.net/NL/index.html


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Olivier - 07-11-2017 09:05 PM

(07-11-2017 08:19 PM)shiraz schreef:  http://www.vinibirreribelli.net/NL/index.html

Ik ga hier naartoe. Eens kijken wat dat geeft.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - troisetoiles - 08-11-2017 10:57 AM

(07-11-2017 09:05 PM)Olivier schreef:  
(07-11-2017 08:19 PM)shiraz schreef:  http://www.vinibirreribelli.net/NL/index.html

Ik ga hier naartoe. Eens kijken wat dat geeft.
Staat ook in m'n agenda, ik probeer op zaterdag even langs te gaan. Ziet er een mooi programma uit.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Olivier - 08-11-2017 11:07 AM

(08-11-2017 10:57 AM)troisetoiles schreef:  
(07-11-2017 09:05 PM)Olivier schreef:  
(07-11-2017 08:19 PM)shiraz schreef:  http://www.vinibirreribelli.net/NL/index.html

Ik ga hier naartoe. Eens kijken wat dat geeft.
Staat ook in m'n agenda, ik probeer op zaterdag even langs te gaan. Ziet er een mooi programma uit.

ja, vrij veel Italiaans ook, dus ik denk dat ik eens die toer opga. Fatalone staat daar onder andere. Ooit van Jo eens een prachtige primitivo gedronken van dat domein. In Beaujolais ben ik heel benieuwd naar Karim Vionnet. Er staan zo nog wel een paar interessante domeinen. Benieuwd!


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - wvd - 08-11-2017 03:49 PM

Er staat zowaar iemand uit Colares!! Ik dacht dat die streek opgehouden had te bestaan en alles nu volgebouwd was met hotels. Gaat daar eens iemand proeven en graag verslag, ben erg benieuwd en vraag ook eens of het nog steeds enkel Ramisco druiven zijn.
Ik heb nog ergens een Azenhas do Mar 1957 liggen. Was in 1983 ondrinkbaar hard, misschien nu toch een 2e flesje proberen....


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Olivier - 08-11-2017 04:43 PM

(08-11-2017 03:49 PM)wvd schreef:  Er staat zowaar iemand uit Colares!! Ik dacht dat die streek opgehouden had te bestaan en alles nu volgebouwd was met hotels. Gaat daar eens iemand proeven en graag verslag, ben erg benieuwd en vraag ook eens of het nog steeds enkel Ramisco druiven zijn.
Ik heb nog ergens een Azenhas do Mar 1957 liggen. Was in 1983 ondrinkbaar hard, misschien nu toch een 2e flesje proberen....

had eerlijk gezegd nog nooit van ramisco gehoord... In dit artikel wat meer uitleg over de regio en de wijn, en ook het domein dat in Brussel zal zijn. Die kopen echter hun wijn van de coöperatieve en voeden die zelf op. De foto's van de wijnstokken in het zand zijn redelijk surrealistisch...

https://www.nytimes.com/2017/08/03/dining/portuguese-wine-colares.html

Als het lukt zal ik eens langs gaan, Wvd. Alhoewel ik waarschijnlijk weer teveel domeinen op mijn lijstje gezet heb Rolleyes


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - wvd - 08-11-2017 05:51 PM

(08-11-2017 04:43 PM)Olivier schreef:  
(08-11-2017 03:49 PM)wvd schreef:  Er staat zowaar iemand uit Colares!! Ik dacht dat die streek opgehouden had te bestaan en alles nu volgebouwd was met hotels. Gaat daar eens iemand proeven en graag verslag, ben erg benieuwd en vraag ook eens of het nog steeds enkel Ramisco druiven zijn.
Ik heb nog ergens een Azenhas do Mar 1957 liggen. Was in 1983 ondrinkbaar hard, misschien nu toch een 2e flesje proberen....

had eerlijk gezegd nog nooit van ramisco gehoord... In dit artikel wat meer uitleg over de regio en de wijn, en ook het domein dat in Brussel zal zijn. Die kopen echter hun wijn van de coöperatieve en voeden die zelf op. De foto's van de wijnstokken in het zand zijn redelijk surrealistisch...

https://www.nytimes.com/2017/08/03/dining/portuguese-wine-colares.html

Als het lukt zal ik eens langs gaan, Wvd. Alhoewel ik waarschijnlijk weer teveel domeinen op mijn lijstje gezet heb Rolleyes

Toch doen zou ik zeggen. Het is een historisch gebied en je kan niet dikwijls pre-phylloxera wijnen proeven.
Geen idee hoe nieuwe aanplant (is er?) nu gezet wordt, maar vroeger werd een diepe kuil gemaakt in het mulle zand, tot op de kleilaag. Omdat de kuil kon instorten werd er onder een mand gegraven, kan je je dat voorstellen? En dan wachten tot de stokken boven komen, waarbij je niet weet waar hij juist zal bovenkomen en zelfs niet welke tak van welke stok afkomstig is.
Helaas waren de wijnen die ik proefde "goed" maar niet echt memorabel, zij het dat ze toen veel te jong waren. Vrij veel zuren en tannines. Benieuwd of mijn laatste 2 flesjes nog leven na 60 jaar.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - vinejo - 08-11-2017 06:57 PM

(08-11-2017 05:51 PM)wvd schreef:  
(08-11-2017 04:43 PM)Olivier schreef:  
(08-11-2017 03:49 PM)wvd schreef:  Er staat zowaar iemand uit Colares!! Ik dacht dat die streek opgehouden had te bestaan en alles nu volgebouwd was met hotels. Gaat daar eens iemand proeven en graag verslag, ben erg benieuwd en vraag ook eens of het nog steeds enkel Ramisco druiven zijn.
Ik heb nog ergens een Azenhas do Mar 1957 liggen. Was in 1983 ondrinkbaar hard, misschien nu toch een 2e flesje proberen....

had eerlijk gezegd nog nooit van ramisco gehoord... In dit artikel wat meer uitleg over de regio en de wijn, en ook het domein dat in Brussel zal zijn. Die kopen echter hun wijn van de coöperatieve en voeden die zelf op. De foto's van de wijnstokken in het zand zijn redelijk surrealistisch...

https://www.nytimes.com/2017/08/03/dining/portuguese-wine-colares.html

Als het lukt zal ik eens langs gaan, Wvd. Alhoewel ik waarschijnlijk weer teveel domeinen op mijn lijstje gezet heb Rolleyes

Toch doen zou ik zeggen. Het is een historisch gebied en je kan niet dikwijls pre-phylloxera wijnen proeven.
Geen idee hoe nieuwe aanplant (is er?) nu gezet wordt, maar vroeger werd een diepe kuil gemaakt in het mulle zand, tot op de kleilaag. Omdat de kuil kon instorten werd er onder een mand gegraven, kan je je dat voorstellen? En dan wachten tot de stokken boven komen, waarbij je niet weet waar hij juist zal bovenkomen en zelfs niet welke tak van welke stok afkomstig is.
Helaas waren de wijnen die ik proefde "goed" maar niet echt memorabel, zij het dat ze toen veel te jong waren. Vrij veel zuren en tannines. Benieuwd of mijn laatste 2 flesjes nog leven na 60 jaar.

Dat doet me toch een beetje denken aan die alternatieve muziekliefhebber die fan is van een zeer obscure groep die niemand kent maar die op de keper beschouwd zeer middelmatige nummers maakt...
Big Grin


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - wvd - 08-11-2017 07:19 PM

(08-11-2017 06:57 PM)vinejo schreef:  
(08-11-2017 05:51 PM)wvd schreef:  
(08-11-2017 04:43 PM)Olivier schreef:  
(08-11-2017 03:49 PM)wvd schreef:  Er staat zowaar iemand uit Colares!! Ik dacht dat die streek opgehouden had te bestaan en alles nu volgebouwd was met hotels. Gaat daar eens iemand proeven en graag verslag, ben erg benieuwd en vraag ook eens of het nog steeds enkel Ramisco druiven zijn.
Ik heb nog ergens een Azenhas do Mar 1957 liggen. Was in 1983 ondrinkbaar hard, misschien nu toch een 2e flesje proberen....

had eerlijk gezegd nog nooit van ramisco gehoord... In dit artikel wat meer uitleg over de regio en de wijn, en ook het domein dat in Brussel zal zijn. Die kopen echter hun wijn van de coöperatieve en voeden die zelf op. De foto's van de wijnstokken in het zand zijn redelijk surrealistisch...

https://www.nytimes.com/2017/08/03/dining/portuguese-wine-colares.html

Als het lukt zal ik eens langs gaan, Wvd. Alhoewel ik waarschijnlijk weer teveel domeinen op mijn lijstje gezet heb Rolleyes

Toch doen zou ik zeggen. Het is een historisch gebied en je kan niet dikwijls pre-phylloxera wijnen proeven.
Geen idee hoe nieuwe aanplant (is er?) nu gezet wordt, maar vroeger werd een diepe kuil gemaakt in het mulle zand, tot op de kleilaag. Omdat de kuil kon instorten werd er onder een mand gegraven, kan je je dat voorstellen? En dan wachten tot de stokken boven komen, waarbij je niet weet waar hij juist zal bovenkomen en zelfs niet welke tak van welke stok afkomstig is.
Helaas waren de wijnen die ik proefde "goed" maar niet echt memorabel, zij het dat ze toen veel te jong waren. Vrij veel zuren en tannines. Benieuwd of mijn laatste 2 flesjes nog leven na 60 jaar.

Dat doet me toch een beetje denken aan die alternatieve muziekliefhebber die fan is van een zeer obscure groep die niemand kent maar die op de keper beschouwd zeer middelmatige nummers maakt...
Big Grin

Tsja, maar hoe relevant is dat, een wijn die 60 jaar geleden gemaakt is en die ik 34 jaar geleden proefde.... Colares is echt een historische wijn en daar kan je alleen maar van leren. Ik zou de kans zeker niet laten passeren, dat staat vast.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Smaakatleet - 08-11-2017 08:03 PM

Olivier , als ik een tip mag geven.
Riccardi Reale uit Lazio.
Maakt 100% cesanese wijnen die hoogstwaarschijnlijk wel in jouw goesting passen.
Zeer precies , voldoende body en finesse...

Ook lijsternest.
De enige natuurlijke wijnmaker uit België!


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Olivier - 08-11-2017 08:19 PM

(08-11-2017 08:03 PM)gertjeuh schreef:  Olivier , als ik een tip mag geven.
Riccardi Reale uit Lazio.
Maakt 100% cesanese wijnen die hoogstwaarschijnlijk wel in jouw goesting passen.
Zeer precies , voldoende body en finesse...

Ook lijsternest.
De enige natuurlijke wijnmaker uit België!

Merci voor de tip Gertjeuh! Die Cesanese klinkt inderdaad als spek voor mijn bek Smile


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Fre - 08-11-2017 11:38 PM

En Charly Thevenet. Jong opkomend talent blijkbaar. T wordt een drukke dag voor jou. Oli


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Olivier - 09-11-2017 11:37 AM

(08-11-2017 11:38 PM)Fre schreef:  En Charly Thevenet. Jong opkomend talent blijkbaar. T wordt een drukke dag voor jou. Oli

Smile helaas...

Is dat familie van Jean-Paul Thévenet?


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - vinejo - 09-11-2017 11:46 AM

(09-11-2017 11:37 AM)Olivier schreef:  
(08-11-2017 11:38 PM)Fre schreef:  En Charly Thevenet. Jong opkomend talent blijkbaar. T wordt een drukke dag voor jou. Oli

Smile helaas...

Is dat familie van Jean-Paul Thévenet?

Zoon van.
Denk dat je zijn Regnie al eens gedronken hebt bij mij.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Kupers - 09-11-2017 11:58 AM

(09-11-2017 11:46 AM)vinejo schreef:  
(09-11-2017 11:37 AM)Olivier schreef:  
(08-11-2017 11:38 PM)Fre schreef:  En Charly Thevenet. Jong opkomend talent blijkbaar. T wordt een drukke dag voor jou. Oli

Smile helaas...

Is dat familie van Jean-Paul Thévenet?

Zoon van.
Denk dat je zijn Regnie al eens gedronken hebt bij mij.

Die Regnié is schitterend, dronk daar een tweetal jaar geleden de 2009 van in een degustatie van alle Beaujolais cru's, en die haalde met gemak de top drie.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - wvd - 09-11-2017 12:41 PM

(09-11-2017 11:58 AM)Kupers schreef:  
(09-11-2017 11:46 AM)vinejo schreef:  
(09-11-2017 11:37 AM)Olivier schreef:  
(08-11-2017 11:38 PM)Fre schreef:  En Charly Thevenet. Jong opkomend talent blijkbaar. T wordt een drukke dag voor jou. Oli

Smile helaas...

Is dat familie van Jean-Paul Thévenet?

Zoon van.
Denk dat je zijn Regnie al eens gedronken hebt bij mij.

Die Regnié is schitterend, dronk daar een tweetal jaar geleden de 2009 van in een degustatie van alle Beaujolais cru's, en die haalde met gemak de top drie.

Ik ken deze wijn niet, maar Regnié heeft na Chiroubles, Fleurie en Moulin-à-Vent, misschien nog relatief de meeste terroirs op al dan niet verweerde graniet.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Olivier - 09-11-2017 12:49 PM

(09-11-2017 11:58 AM)Kupers schreef:  
(09-11-2017 11:46 AM)vinejo schreef:  
(09-11-2017 11:37 AM)Olivier schreef:  
(08-11-2017 11:38 PM)Fre schreef:  En Charly Thevenet. Jong opkomend talent blijkbaar. T wordt een drukke dag voor jou. Oli

Smile helaas...

Is dat familie van Jean-Paul Thévenet?

Zoon van.
Denk dat je zijn Regnie al eens gedronken hebt bij mij.

Die Regnié is schitterend, dronk daar een tweetal jaar geleden de 2009 van in een degustatie van alle Beaujolais cru's, en die haalde met gemak de top drie.

Allez, nog één op het lijstje dan... Blush


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Hugel - 09-11-2017 04:02 PM

(09-11-2017 12:49 PM)Olivier schreef:  
(09-11-2017 11:58 AM)Kupers schreef:  
(09-11-2017 11:46 AM)vinejo schreef:  
(09-11-2017 11:37 AM)Olivier schreef:  
(08-11-2017 11:38 PM)Fre schreef:  En Charly Thevenet. Jong opkomend talent blijkbaar. T wordt een drukke dag voor jou. Oli

Smile helaas...

Is dat familie van Jean-Paul Thévenet?

Zoon van.
Denk dat je zijn Regnie al eens gedronken hebt bij mij.

Die Regnié is schitterend, dronk daar een tweetal jaar geleden de 2009 van in een degustatie van alle Beaujolais cru's, en die haalde met gemak de top drie.

Allez, nog één op het lijstje dan... Blush

Charly Thevenet? Ik lees anthony... En die ken ik niet...


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Fre - 09-11-2017 04:21 PM

(09-11-2017 04:02 PM)Hugel schreef:  
(09-11-2017 12:49 PM)Olivier schreef:  
(09-11-2017 11:58 AM)Kupers schreef:  
(09-11-2017 11:46 AM)vinejo schreef:  
(09-11-2017 11:37 AM)Olivier schreef:  
(08-11-2017 11:38 PM)Fre schreef:  En Charly Thevenet. Jong opkomend talent blijkbaar. T wordt een drukke dag voor jou. Oli

Smile helaas...

Is dat familie van Jean-Paul Thévenet?

Zoon van.
Denk dat je zijn Regnie al eens gedronken hebt bij mij.

Die Regnié is schitterend, dronk daar een tweetal jaar geleden de 2009 van in een degustatie van alle Beaujolais cru's, en die haalde met gemak de top drie.

Allez, nog één op het lijstje dan... Blush

Charly Thevenet? Ik lees anthony... En die ken ik niet...
Oei ja typfoutje. Maar ik bedoelde wel degelijk Anthony. Hij nam destijds de wijngaarden van z'n grootouders over. Hoofdzakelijk in de morgon, nadat hij eerder al werkte bij Jean Foillard en G Descombes.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - peter - 10-11-2017 06:55 PM

ik ga er zondag voormiddag naar toe al het was maar voor de indrukwekkende aanwezigheid van referentiewijnmakers uit Elzas ( Zusslin, Deiss, Sipp, Frick, ...) , allemaal bio ...en/of biodynamie


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Kupers - 23-11-2017 01:05 PM

Zoals aangegeven in de Wine Analyst topic zal ik twee dagen present tekenen met een sake selectie. De volledige catalogus kan via onderstaande link worden geraadpleegd, en degenen die je kan proeven zijn de volgende:

Amabuki - Rosé
Fukuju - Kobe Special
Tedorigawa - Yoshidagura Junmai
Toko - Pure Rice
Yuki no Bosha - Snow Crystal
Shichiken - Velvet*
Amami Oshima Umeshu

*als deze op tijd aankomt.

https://thewineanalystdotorg.files.wordpress.com/2017/11/20171123-the-sake-collection.pdf


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - wvd - 23-11-2017 01:18 PM

(23-11-2017 01:05 PM)Kupers schreef:  Zoals aangegeven in de Wine Analyst topic zal ik twee dagen present tekenen met een sake selectie. De volledige catalogus kan via onderstaande link worden geraadpleegd, en degenen die je kan proeven zijn de volgende:

Amabuki - Rosé
Fukuju - Kobe Special
Tedorigawa - Yoshidagura Junmai
Toko - Pure Rice
Yuki no Bosha - Snow Crystal
Shichiken - Velvet*
Amami Oshima Umeshu

*als deze op tijd aankomt.

https://thewineanalystdotorg.files.wordpress.com/2017/11/20171123-the-sake-collection.pdf

Ben jij een saké kenner? Mijn schoonzus is Japanse en ze brengt dan ook af en toe een fles(je) mee. Er liggen er hier nu een stuk of 3-4, maar nog geen gekraakt want geen idee wat wat juist is, sommige zou je warm, andere koel moeten serveren. Ik ken er niks van en lees bovendien bijzonder weinig Japans...


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Kupers - 23-11-2017 02:27 PM

aha Smile. je kan altijd foto's van de labels doorsturen, dan kan ik je er hopelijk iets zinnigs over vertellen!


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - vinejo - 23-11-2017 06:16 PM

(23-11-2017 02:27 PM)Kupers schreef:  aha Smile. je kan altijd foto's van de labels doorsturen, dan kan ik je er hopelijk iets zinnigs over vertellen!

Op den duur gaan we hier nog een subforum "saké" moeten toevoegen... ;-)


salon van de rebelse wijnen en bieren : tips - johan - 25-11-2017 10:49 AM

Interessant salon. Ik heb er de voorbij edities al veel interessant geproefd en gekocht, te veel om op te noemen, maar hier toch een korte selectie.

Loire: Rémi Sédes bescheiden man die zijn wijngaarden nog bewerkt met een paard en er lekkere Gamay wijnen maakt.

Languedoc: Lou Grezes. Belgische wijnmakers. Er ligt nog een fles van hun cuvee Treesor (syrah) ligt nog in mijn kelder.

Elzas: LIssner. Misschien niet groots, maar reeds verschillende malen geproefd en zelden teleurstellende wijnen in een betaalbare prijsklasse.

Beaujolais: Naast de genoemde namen raad ik ook France Gonzalvez aan.

Piemonte: Rocco di Carpeneto. Mooie dolcetto en barbera, die twee jaar geleden helaas niet (meer) te koop waren op het salon. Hier kijk ik benieuwd naar uit.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren : tips - Smaakatleet - 25-11-2017 12:04 PM

(25-11-2017 10:49 AM)johan schreef:  Interessant salon. Ik heb er de voorbij edities al veel interessant geproefd en gekocht, te veel om op te noemen, maar hier toch een korte selectie.

Loire: Rémi Sédes bescheiden man die zijn wijngaarden nog bewerkt met een paard en er lekkere Gamay wijnen maakt.

Languedoc: Lou Grezes. Belgische wijnmakers. Er ligt nog een fles van hun cuvee Treesor (syrah) ligt nog in mijn kelder.

Elzas: LIssner. Misschien niet groots, maar reeds verschillende malen geproefd en zelden teleurstellende wijnen in een betaalbare prijsklasse.

Beaujolais: Naast de genoemde namen raad ik ook France Gonzalvez aan.

Piemonte: Rocco di Carpeneto. Mooie dolcetto en barbera, die twee jaar geleden helaas niet (meer) te koop waren op het salon. Hier kijk ik benieuwd naar uit.

Remi sedes is top hé!
Drink eens zenne trait gamay met oesters!

Beste wat ik ooit proefde ervan was die rosé samplemousse.

Lous grezes valt ook hier in de smaak.

Johan zeker eens riccardi Reale een bezoekje brengen!


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - troisetoiles - 25-11-2017 07:24 PM

(09-11-2017 11:46 AM)vinejo schreef:  Zoon van.
Denk dat je zijn Regnie al eens gedronken hebt bij mij.

Vandaag langsgeweest bij Anthony Thevenet. Is niet de zoon, maar een neef van Jean-Paul, als ik het goed begrepen heb. Zijn domein ligt vlakbij dat van Marcel Lapierre. Drie Morgons geproefd, eentje met o.a. druiven van een préphyloxeraperceel. Twee cuvées met een beetje mineraal karakter (grézeaux-ondergrond, dacht ik). Bijzonder goede beaujolais. Daarnaast onder de indruk van de drie verschillende rieslingcuvées van Zusslin.

Speciaal voor wvd even langsgeweest bij Colares. Wordt nog steeds met 100 procent Ramiscodruiven gemaakt (ze maken ook een witte wijn in de streek, de naam van die druif ben ik vergeten en heb ik ook niet geproefd). Kennelijk een kleine wijnstreek in de buurt van Lissabon, maar dan vlak aan de zee. Ik proefde een wijn van 2007 (veel tannines, erg veel zuren ook, niet helemaal mijn smaak maar kennelijk nog veel te jong), daarna kreeg ik een wijn uit... 1967 (!) in het glas. Daar kwamen heel wat tertiaire aroma's bij kijken, een erg gastronomische wijn. Bijzondere proefervaring, want o.a. gemaakt met druiven van 150 jaar oud - van voor de phylloxera, met andere woorden.

Tot slot twee primitivo's van Fatalone gedronken. Eentje uit 2015: een goede, herkenbare primitivo. Daarna eentje uit 2012, een riserva, die meer fruit had en me meer aan een wijn uit Toscane deed denken. Dat had iets met het maceratieproces te maken, maar die uitleg van de importeur heb ik niet volledig begrepen.

Ik wou graag ook nog even de sake komen proeven, maar iedere keer dat ik er passeerde stond er heel wat volk aan de stond en plots was het alweer tijd om naar huis te gaan.

Een fijne proeverij, al vind ik de inkom aan de hoge kant. Op een biowijnfestival in Bordeaux (Les Barriquades) bedroeg de inkom vorige week slechts 3 euro... Maar het is natuurlijk een mooie affiche. Voorts niets dan lof, bedankt voor de tips hier op het forum!


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Olivier - 26-11-2017 11:52 AM

eerste keer op dit salon, en valt goed mee, interessante domeinen. En gewoon ook al aangenaam om er te kunnen rondlopen in de gangen die drie keer breder zijn dan in Rijssel. Dus zelfs als is er redelijk wat volk, je kan nog altijd gemakkelijk van de ene naar de andere stand, ook met karrekes Wink

Globaal gezien toch wel wat extremen, van zeer mooi naar grotesk. In de laatste categorie zat bijvoorbeeld Cascina degli Ulivi, een domein uit Piëmonte, waar ik alleen de witte geproefd heb (daarna ben ik gaan lopen). Zeer veel verschillende cuvées in wit, meeste op basis van cortese, in de regio Gavi. Allemaal zogezegd met terroirverschillen, etc etc. Voor mij proefden en roken ze allemaal hetzelfde : naar het cliché van de biowijn, met die wilde aroma's die al de rest overheersten. Dit is de eerste witte wijn waarvan ik kan zeggen dat hij ook een rode biowijn had kunnen zijn, want de bio-aroma's en smaken waren exact dezelfde. Ik begrijp dit soort wijnen echt niet en zal dat ook nooit doen. Dit soort wijnen geeft voor mij een slechte reputatie aan andere biowijnmakers die er wèl in slagen om wijn te maken die niet smaakt/ruikt naar stront/paardenzweet/bruine appel/vul gerust aan. Zo zaten er nog enkele domeinen tussen die in meerdere of mindere mate dit soort wijnen verkochten.

Gelukkig ook andere, waar je af en toe een licht biotoetsje had, maar waar het niet stoorde, of anderen waar je het blind gewoon niet zou weten dat het bio(dynamisch) was. Anthony Thévenet, bijvoorbeeld, was één van de revelaties voor mij op dit salon. Hij zegt natuurlijke wijnen te maken, maar is in niets gecertificeerd. "Je vais pas donner mon argent à ce genre de conneries". Helaas geeft hij zijn geld ook niet aan een betaalbakske, en moet je cash zijn wijnen betalen. banghead Daardoor maar één flesje van zijn drie cuvées kunnen kopen. Drie Morgons, waarvan de eerste un vin friand, op het fruit, maar zéér lekker. Daarnaast een Cotes du Py, veel meer concentratie, fijn, zal een topper worden. De Vieilles Vignes is gemaakt van stokken van 150 jaar oud (!) en zat nog redelijk toe. Volgens mij wordt ook deze echter top. Alle drie 2016. Prijzen : 15€-20€-20€. Helaas ook hier geen koopjes meer. Zijn buurman Karim Vionnet had ook schone dinges, maar voor mij zijn Chénas die er bovenuit stak. Ook hier al 22€. De basiscuvées vond ik zo zo.

Maar dé ontdekking voor mij was Rocco di Carpeneto. Ongelooflijk pure barbera's, kristalheldere aciditeit, wijnen waar je even stil van wordt. De cuvée die in amforen opgevoed was, vond ik de beste. Alles 2014 by the way = voor de acid lovers. Wink Hij had ook een albarossa mee, die voor mij in dezelfde categorie van outstanding zat. Hij heeft nog maar net die stokken geplant, dus is een eerste probeersel. Maar dat probeersel mocht er best zijn, ook zeer fris en puur. Zijn dolcetto's vond ik iets breder, warmer. Misschien zat het jaartal 2015 daar ook wel voor iets tussen. Massaal inslaan denk je dan. Nope. Hij verkoopt niet op het salon, maar is op zoek naar importeurs... Tweede maal banghead

Om aldus te komen tot een kritiekpuntje op het salon : sommigen hebben stock mee en verkopen (al dan niet met een betaalbakje), anderen hebben geen stock mee en zoeken importeurs, nog anderen staan daar gewoon om de wijnen te laten proeven en zijn daar mèt hun Belgische wijnhandelaar, bvb Titulus, die dus aan Belgische prijzen verkoopt. Tja, in Rijssel weet je dus wel dat je kàn kopen. Uiteraard eigenlijk... Maar ook dat je aan het domein en dus domeinprijzen koopt. Toch wel een belangrijk verschil, vind ik. In Rijssel betaal je ook geen 13€ ingang overigens.

Als afsluiter nog even bij The Wine Analyst, alias Kupers, gepasseerd om eens van zijn sakes te proeven. Toch wel verrassend en interessant om eens iets volledig anders te proeven. Qua smaakprofiel iets dat je aan zeer weinig andere dingen kan linken. Ik kan me inbeelden dat sake een dankbare partner is in de keuken, maar dat ga ik dus eens moeten uitproberen. De Japanse pruimenlikeur was een verrassend frisse en lekkere uitsmijter. Merci Peter!


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - wvd - 26-11-2017 12:14 PM

(25-11-2017 07:24 PM)troisetoiles schreef:  Speciaal voor wvd even langsgeweest bij Colares. Wordt nog steeds met 100 procent Ramiscodruiven gemaakt (ze maken ook een witte wijn in de streek, de naam van die druif ben ik vergeten en heb ik ook niet geproefd). Kennelijk een kleine wijnstreek in de buurt van Lissabon, maar dan vlak aan de zee. Ik proefde een wijn van 2007 (veel tannines, erg veel zuren ook, niet helemaal mijn smaak maar kennelijk nog veel te jong), daarna kreeg ik een wijn uit... 1967 (!) in het glas. Daar kwamen heel wat tertiaire aroma's bij kijken, een erg gastronomische wijn. Bijzondere proefervaring, want o.a. gemaakt met druiven van 150 jaar oud - van voor de phylloxera, met andere woorden.

Mersie voor het verslag! Voor zoveel ik er van weet moet je Colares, net als sommige andere "antieke" wijnen, best pas drinken na 30 - 40 jaar. Dat was 100 jaar geleden blijkbaar ook zo met Bordeaux van de grote jaren. 1928 zou pas in de jaren 60 op dronk geweest zijn en 1870 werd pas geopend in de 20ste eeuw. En nu moet het al goed zijn voor ze op de fles zijn want we wonen op een appartement, de tijden veranderen.
Over pre-phylloxera: alle Ramisco druiven staan nu nog steeds op eigen voet en zijn dus pre-phyloxera. Dat komt doordat het beestje niet gedijt in dit type zand (zo zijn er nog).
Ik heb nog 2 flessen Azenhas do Mar 1957, binnenkort eens 1 proberen.

@Olivier: 1) gelieve bio-wijn niet te verwarren met de zogenaamde "vin nature". Ik ken en werk met heel veel wijnbouwers die bio of biodynamisch werken en hun wijnen zijn integendeel heel zuiver en zonder "off" aroma's.
2) als ik je commentaar lees over de Morgon's, dan vind ik dat eerlijk gezegd wel koopjes aan die prijzen. Waar ga je betere rqp's vinden dan bij de betere producenten in Beaujolais? Ik adviseer iedereen die van dit type wijnen houdt om er nu in te slaan. Het gaat daar momenteel fors vooruit en vele wijnbouwers uit de Bourgogne beginnen massaal wijngaarden aan te kopen in de cru's.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Olivier - 26-11-2017 01:28 PM

Citaat:gelieve bio-wijn niet te verwarren met de zogenaamde "vin nature". Ik ken en werk met heel veel wijnbouwers die bio of biodynamisch werken en hun wijnen zijn integendeel heel zuiver en zonder "off" aroma's.

Mocht je mijn verslag ook echt gelezen hebben en er niet alleen uithalen waar jij commentaar op wil geven, zou je ook gelezen hebben dat ik er inderdaad ook wijnen geproefd heb die zeer zuiver waren. Ook Thevenet bijvoorbeeld zegt van zichzelf dat hij "natuurlijke wijn" maakt.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - vinejo - 26-11-2017 03:10 PM

thank you 3etoiles en Olivier voor de verslagjes, heel leuk om lezen...!


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - don quichotte - 26-11-2017 08:47 PM

(26-11-2017 12:14 PM)wvd schreef:  ................................... .
Het gaat daar momenteel fors vooruit en vele wijnbouwers uit de Bourgogne beginnen massaal wijngaarden aan te kopen in de cru's.

Wel wdv , daar zou je eens gelijk in kunnen krijgen.
Heb in mijn kelder 't één en 't ander al liggen van wijnbouwers in de Beaujolais die traditionele, lokale en gereglementeerde vinificatie methodes ( Macération en semi macération carbonique) aan hun laars vagen. Ze laten zich leiden door hun leerschool vanuit de Bourgogne
Zowel de Morgons als Moulin A Vents die ik daar van heb zijn "Really promising"

Ik wacht nog altijd op een moment dat daar een wijnbouwer uit de Bourgogne een Pinot Noir gaat fabriceren op een niveau van een GC uit de Bourgogne.

En laat de Bourgogne fanaten dan maar afkomen met hun "terroirs"

En of de wijn die dan in mijn glas komt dan de appelatie draagt van Morgon of een Moulin A Vent zal me een worst wezen.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Olivier - 26-11-2017 09:11 PM

Citaat:En of de wijn die dan in mijn glas komt dan de appelatie draagt van Morgon of een Moulin A Vent zal me een worst wezen.

Tegen dan gaan ze even veel kosten als een premier cru in bourgogne, dus ik denk dat we ons niet veel illusies moeten maken...


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - don quichotte - 26-11-2017 10:59 PM

(26-11-2017 09:11 PM)Olivier schreef:  
Citaat:En of de wijn die dan in mijn glas komt dan de appelatie draagt van Morgon of een Moulin A Vent zal me een worst wezen.

Tegen dan gaan ze even veel kosten als een premier cru in bourgogne, dus ik denk dat we ons niet veel illusies moeten maken...

Olivier,
Daarom zou ik nog eens graag in de jaren 70 en 80 leven.
Toen kon je nog jaren profiteren van mooie ontdekkingen die je in de wijnwereld deed en aan minder dan democratische prijzen kon kopen.
De dag van vandaag gaat de communicatie zo snel als maar een paar individuen een wijn ophemelen de volgende dag de prijzen de hoogte in schieten.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Olivier - 26-11-2017 11:58 PM

Citaat:Daarom zou ik nog eens graag in de jaren 70 en 80 leven.
Toen kon je nog jaren profiteren van mooie ontdekkingen die je in de wijnwereld deed en aan minder dan democratische prijzen kon kopen.
De dag van vandaag gaat de communicatie zo snel als maar een paar individuen een wijn ophemelen de volgende dag de prijzen de hoogte in schieten.

Dat is van voor mijn tijd, maar ik kan me er wel iets bij inbeelden. Wijnen opzoeken in gidsen, naar proeverijen gaan, links en rechts snuisteren. Goede flessen ontdekken gaat nu zoveel gemakkelijker, want je vindt een massa aan informatie op internet. En daardoor wordt alles ook zo snel duurder eens het enige bekendheid krijgt. Maar het is wel dubbel, vind ik. Want door al die informatie, ga ik naar beurzen waar ik anders nooit op zou zijn gekomen, leer ik nieuwe wijnen kennen, en vooral ook mede wijnfreaks waarmee het leuk discussiëren en proeven is.
En geef toe, Don. Die wanpraktijken aan het licht brengen is toch iets waar je ook wel plezier aan beleeft, nee? Wink


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Kupers - 27-11-2017 09:03 AM

(26-11-2017 11:52 AM)Olivier schreef:  Gelukkig ook andere, waar je af en toe een licht biotoetsje had, maar waar het niet stoorde, of anderen waar je het blind gewoon niet zou weten dat het bio(dynamisch) was. Anthony Thévenet, bijvoorbeeld, was één van de revelaties voor mij op dit salon. Hij zegt natuurlijke wijnen te maken, maar is in niets gecertificeerd. "Je vais pas donner mon argent à ce genre de conneries". Helaas geeft hij zijn geld ook niet aan een betaalbakske, en moet je cash zijn wijnen betalen. banghead Daardoor maar één flesje van zijn drie cuvées kunnen kopen. Drie Morgons, waarvan de eerste un vin friand, op het fruit, maar zéér lekker. Daarnaast een Cotes du Py, veel meer concentratie, fijn, zal een topper worden. De Vieilles Vignes is gemaakt van stokken van 150 jaar oud (!) en zat nog redelijk toe. Volgens mij wordt ook deze echter top. Alle drie 2016. Prijzen : 15€-20€-20€. Helaas ook hier geen koopjes meer. Zijn buurman Karim Vionnet had ook schone dinges, maar voor mij zijn Chénas die er bovenuit stak. Ook hier al 22€. De basiscuvées vond ik zo zo.

Eventjes zeer zelfgenoegzaam vermelden dat ik Anthony Thévenet reeds twee jaar geleden flagde als one to watch: https://thewineanalyst.org/2015/03/04/week-1-anthony-thevenet-morgon-2013/ Cool.

Merci voor langs te komen alvast!

troisetoiles, als je ooit een workshop wilt bijwonen rond sake, schrijf je in op de nieuwsbrief Rolleyes.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - troisetoiles - 27-11-2017 10:02 AM

(27-11-2017 09:03 AM)Kupers schreef:  troisetoiles, als je ooit een workshop wilt bijwonen rond sake, schrijf je in op de nieuwsbrief Rolleyes.

Is gebeurd!

(binnenkort emigreren we wel naar Nederland, maar ik zal nog regelmatig in België en Brussel zijn).


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - troisetoiles - 27-11-2017 11:08 AM

(26-11-2017 11:52 AM)Olivier schreef:  Om aldus te komen tot een kritiekpuntje op het salon : sommigen hebben stock mee en verkopen (al dan niet met een betaalbakje), anderen hebben geen stock mee en zoeken importeurs, nog anderen staan daar gewoon om de wijnen te laten proeven en zijn daar mèt hun Belgische wijnhandelaar, bvb Titulus, die dus aan Belgische prijzen verkoopt. Tja, in Rijssel weet je dus wel dat je kàn kopen. Uiteraard eigenlijk... Maar ook dat je aan het domein en dus domeinprijzen koopt. Toch wel een belangrijk verschil, vind ik. In Rijssel betaal je ook geen 13€ ingang overigens.

Terechte opmerking waar ik me helemaal in kan vinden! Het stoorde me vooral bij Fatalone, waar ik twee lekkere primitivo's dronk. Helaas stond er enkel een wijnimporteur die nogal warrige praatjes hield en daardoor waren de prijzen wellicht ook iets hoger. Bij Zusslin lagen er ook kaartjes van Titulus. Maar ik heb beide adresjes opgeschreven, dus als ik ooit in Frankrijk of Italië in de buurt ben...


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Kupers - 27-11-2017 12:03 PM

Het is een beetje dubbel denk ik, en naar de toekomst toe moeten ze misschien iets duidelijker een richting kiezen. wil je je meten met de beurs van Les Vignerons Indépendants, en dus mensen laten kopen aan domeinprijzen, of wil je richting RAW gaan, waar wijnmakers enkel hun wijnen kunnen presenteren en waar je niets kan kopen?

En qua prijs, RAW kost 45 pond, the Real Wine Fair was denk ik 20 pond per dag, dus all in perspective valt het nog wel mee Wink. ik denk dat er ook inkom wordt gevraagd om de prijzen naar de standhouders toe relatief lag te houden. Ik heb eens rondgekeken naar de verschillende wijnbeurzen die de afgelopen maanden warden georganiseerd overall, en dit was toch veruit de goedkoopste.

(27-11-2017 10:02 AM)troisetoiles schreef:  
(27-11-2017 09:03 AM)Kupers schreef:  troisetoiles, als je ooit een workshop wilt bijwonen rond sake, schrijf je in op de nieuwsbrief Rolleyes.

Is gebeurd!

(binnenkort emigreren we wel naar Nederland, maar ik zal nog regelmatig in België en Brussel zijn).

top! Begin December volgt normal een update.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - wvd - 27-11-2017 12:22 PM

(26-11-2017 09:11 PM)Olivier schreef:  Tegen dan gaan ze even veel kosten als een premier cru in bourgogne, dus ik denk dat we ons niet veel illusies moeten maken...

De Moulin-à-Vent's van Jules Desjourneys kosten nu al tussen de 50€ voor de "gewone" tot 70€ voor de Chassignol. En dat is idd vinificatie op z'n Bourgogndisch: fermentatie in nieuwe houten cuve's van Taransaud met pigeage en opvoeding in demi-muids van 600l waarvan een fors deel nieuwe. De wijnen zijn super, ik proefde indertijd 2009 en 2010 uit het vat en dat waren wijnen van een hoog niveau.
Ik had altijd al iets tegen maceration carbonique, dat we indertijd zagen als een methode om simpele, futloze fruitwijntjes te maken, type Bojo noevo van grote rendementen. Intussen weet ik wel beter en als het goed gedaan wordt geeft dit wijnen die minstens even goed zijn als van vinificatie "à la Bourguignonne". En wonder boven wonder blijken ze ook nog eens minstens even goed te ouderen. Steeds meer jonge wijnbouwers keren trouwens terug naar deze "methode traditionelle".


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - don quichotte - 27-11-2017 12:24 PM

(27-11-2017 11:08 AM)troisetoiles schreef:  
(26-11-2017 11:52 AM)Olivier schreef:  Om aldus te komen tot een kritiekpuntje op het salon : sommigen hebben stock mee en verkopen (al dan niet met een betaalbakje), anderen hebben geen stock mee en zoeken importeurs, nog anderen staan daar gewoon om de wijnen te laten proeven en zijn daar mèt hun Belgische wijnhandelaar, bvb Titulus, die dus aan Belgische prijzen verkoopt. Tja, in Rijssel weet je dus wel dat je kàn kopen. Uiteraard eigenlijk... Maar ook dat je aan het domein en dus domeinprijzen koopt. Toch wel een belangrijk verschil, vind ik. In Rijssel betaal je ook geen 13€ ingang overigens.

Terechte opmerking waar ik me helemaal in kan vinden! Het stoorde me vooral bij Fatalone, waar ik twee lekkere primitivo's dronk. Helaas stond er enkel een wijnimporteur die nogal warrige praatjes hield en daardoor waren de prijzen wellicht ook iets hoger. Bij Zusslin lagen er ook kaartjes van Titulus. Maar ik heb beide adresjes opgeschreven, dus als ik ooit in Frankrijk of Italië in de buurt ben...

Zusslin kocht ik in het verleden bij La Cave des Oblats en 1Jour1Vin.
bv Riesling Clos Liebenberg Monopole 2013 betaalde ik 24.5€ (april 2016)
Is dit veel duurder dan de prijs ex-domein van Zusslin?


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - troisetoiles - 27-11-2017 01:55 PM

(27-11-2017 12:24 PM)don quichotte schreef:  Zusslin kocht ik in het verleden bij La Cave des Oblats en 1Jour1Vin.
bv Riesling Clos Liebenberg Monopole 2013 betaalde ik 24.5€ (april 2016)
Is dit veel duurder dan de prijs ex-domein van Zusslin?

Ik heb de prijzen op de wijnbeurs niet genoteerd (ik moet dringend leren om wat meer noteren als ik naar zo een evenement ga); bij Titulus kost de Riesling Orschwir (2014) momenteel 17,60 euro en de Clos Liebenberg (2008) 28,80 euro.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - wvd - 27-11-2017 06:54 PM

(26-11-2017 01:28 PM)Olivier schreef:  
Citaat:gelieve bio-wijn niet te verwarren met de zogenaamde "vin nature". Ik ken en werk met heel veel wijnbouwers die bio of biodynamisch werken en hun wijnen zijn integendeel heel zuiver en zonder "off" aroma's.

Mocht je mijn verslag ook echt gelezen hebben en er niet alleen uithalen waar jij commentaar op wil geven, zou je ook gelezen hebben dat ik er inderdaad ook wijnen geproefd heb die zeer zuiver waren. Ook Thevenet bijvoorbeeld zegt van zichzelf dat hij "natuurlijke wijn" maakt.

Ik heb dat helemaal gelezen hoor! En ik las "Gelukkig ook andere, waar je af en toe een licht biotoetsje had, maar waar het niet stoorde".
Er bestaat niet zoiets als een "biotoetsje" en dat wou ik even kwijt. Ik vind wél hier en daar wat ik dan maar een "natuurtoetsje" zou noemen. Dat kan oxidatie zijn, biergist aroma's of gewoonweg vuile toetsen, kortom alle fouten die de moderne œnologie onder de knie heeft, maar wat blijkbaar velen toch aanvaarden. Wij niet.
(23-11-2017 02:27 PM)Kupers schreef:  aha Smile. je kan altijd foto's van de labels doorsturen, dan kan ik je er hopelijk iets zinnigs over vertellen!



RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Olivier - 27-11-2017 07:29 PM

Citaat:Er bestaat niet zoiets als een "biotoetsje" en dat wou ik even kwijt. Ik vind wél hier en daar wat ik dan maar een "natuurtoetsje" zou noemen. Dat kan oxidatie zijn, biergist aroma's of gewoonweg vuile toetsen, kortom alle fouten die de moderne œnologie onder de knie heeft, maar wat blijkbaar velen toch aanvaarden. Wij niet.

Dan moet je 95% van de biowijnen weigeren.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - vinejo - 27-11-2017 07:43 PM

(27-11-2017 07:29 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Er bestaat niet zoiets als een "biotoetsje" en dat wou ik even kwijt. Ik vind wél hier en daar wat ik dan maar een "natuurtoetsje" zou noemen. Dat kan oxidatie zijn, biergist aroma's of gewoonweg vuile toetsen, kortom alle fouten die de moderne œnologie onder de knie heeft, maar wat blijkbaar velen toch aanvaarden. Wij niet.

Dan moet je 95% van de biowijnen weigeren.

Olivier, ik denk dat in je verslag wat onduidelijkheid optrad aangaande bio en biodynamie. Een bio-wijn is gemaakt zonder pesticiden en eventueel zonder kunstmest, etc, die kan je niet specifiek onderscheiden van gewone wijnen, dit in tegenstelling tot vele biodynamische wijnen die idd soms dat ergerlijke 'natuurtoetsje' vertonen.
Maar ik veronderstel dat je dit wel zo bedoelde ;-)


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Olivier - 27-11-2017 08:20 PM

(27-11-2017 07:43 PM)vinejo schreef:  
(27-11-2017 07:29 PM)Olivier schreef:  
Citaat:Er bestaat niet zoiets als een "biotoetsje" en dat wou ik even kwijt. Ik vind wél hier en daar wat ik dan maar een "natuurtoetsje" zou noemen. Dat kan oxidatie zijn, biergist aroma's of gewoonweg vuile toetsen, kortom alle fouten die de moderne œnologie onder de knie heeft, maar wat blijkbaar velen toch aanvaarden. Wij niet.

Dan moet je 95% van de biowijnen weigeren.

Olivier, ik denk dat in je verslag wat onduidelijkheid optrad aangaande bio en biodynamie. Een bio-wijn is gemaakt zonder pesticiden en eventueel zonder kunstmest, etc, die kan je niet specifiek onderscheiden van gewone wijnen, dit in tegenstelling tot vele biodynamische wijnen die idd soms dat ergerlijke 'natuurtoetsje' vertonen.
Maar ik veronderstel dat je dit wel zo bedoelde ;-)

En toch heb ik ook vaak een "biotoets" in biowijnen. Volgens mij heeft dat te maken met het feit dat ze autochtone gisten gebruiken, en weinig sulfiet waardoor dus ook soms off-aroma's in biowijn zitten.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - don quichotte - 27-11-2017 11:20 PM

(27-11-2017 12:22 PM)wvd schreef:  
(26-11-2017 09:11 PM)Olivier schreef:  Tegen dan gaan ze even veel kosten als een premier cru in bourgogne, dus ik denk dat we ons niet veel illusies moeten maken...

De Moulin-à-Vent's van Jules Desjourneys kosten nu al tussen de 50€ voor de "gewone" tot 70€ voor de Chassignol. En dat is idd vinificatie op z'n Bourgogndisch: fermentatie in nieuwe houten cuve's van Taransaud met pigeage en opvoeding in demi-muids van 600l waarvan een fors deel nieuwe. De wijnen zijn super, ik proefde indertijd 2009 en 2010 uit het vat en dat waren wijnen van een hoog niveau.
Ik had altijd al iets tegen maceration carbonique, dat we indertijd zagen als een methode om simpele, futloze fruitwijntjes te maken, type Bojo noevo van grote rendementen. Intussen weet ik wel beter en als het goed gedaan wordt geeft dit wijnen die minstens even goed zijn als van vinificatie "à la Bourguignonne". En wonder boven wonder blijken ze ook nog eens minstens even goed te ouderen. Steeds meer jonge wijnbouwers keren trouwens terug naar deze "methode traditionelle".

Ik ben ook nooit een grote supporter geweest van de maceration carbonique maar dit is wellicht persoonlijke smaak.
Heb ondertussen meer dan een dozijn flessen liggen uit de Beaujolais allen gemaakt "à la Bourguignonne".
En er zitten daar pareltjes tussen en gekocht meestal aan minder dan 20€.
En waar ik geen verklaring voor heb is dat deze gemiddeld een hogere densiteit hebben dan hun soort genoten uit de Bourgogne en veel eik hebben deze ook niet nodig.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Kupers - 29-11-2017 11:18 AM

@wvd:

Ik ken beide producenten niet, maar kan je wel volgende info meegeven.

Op het linkse etiket staan de volgende zaken:
Junmai - deze sake werd enkel gemaakt met rijst, water, gist en koji (schimmel), zonder additieven dus
Daiginjo - de polijstgraad van de rijst was hoog, wat als gevolg heeft dat je een sake hebt die door een trage fermentatie is gegaan. Dit uit zich in een vrij aromatisch karakter, heel puur fruit, en vrij zacht in de mond
Nama - deze sake werd niet gepasteuriseerd, en is dus gevoeliger voor omgevingsinvloeden, meestal is het bewaarpotentieel van dit sort sake zeer beperkt.
Genshu - Er werd geen water toegevoegd om het alcoholpercentage te verlagen. aan hoeveel zit je hier?

In het kort: als deze niet continu koel is bewaard, en daarnaast vrij recent werd geproduceerd (de datum staat meestal ergens op het etiket), zou ik mijn verwachtingen bijstellen Blush.

De tweede fles: weinig info, enkel dat dit ook Junmai is, dus zonder additieven gemaakt. Hier geldt ook: kijken naar de productiedatum.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - vinejo - 29-11-2017 11:28 AM

(29-11-2017 11:18 AM)Kupers schreef:  @wvd:

Ik ken beide producenten niet, maar kan je wel volgende info meegeven.

Op het linkse etiket staan de volgende zaken:
Junmai - deze sake werd enkel gemaakt met rijst, water, gist en koji (schimmel), zonder additieven dus
Daiginjo - de polijstgraad van de rijst was hoog, wat als gevolg heeft dat je een sake hebt die door een trage fermentatie is gegaan. Dit uit zich in een vrij aromatisch karakter, heel puur fruit, en vrij zacht in de mond
Nama - deze sake werd niet gepasteuriseerd, en is dus gevoeliger voor omgevingsinvloeden, meestal is het bewaarpotentieel van dit sort sake zeer beperkt.
Genshu - Er werd geen water toegevoegd om het alcoholpercentage te verlagen. aan hoeveel zit je hier?

In het kort: als deze niet continu koel is bewaard, en daarnaast vrij recent werd geproduceerd (de datum staat meestal ergens op het etiket), zou ik mijn verwachtingen bijstellen Blush.

De tweede fles: weinig info, enkel dat dit ook Junmai is, dus zonder additieven gemaakt. Hier geldt ook: kijken naar de productiedatum.

Hey Peter, eigenlijk wel interessant allemaal.
Mocht je eens tijd hebben (en zin ;-) ) zou het wel tof zijn om in de rubriek "het moet niet altijd wijn zijn" eens een topic te openen met info over wat saké nu eigenlijk is, hoe het wordt gemaakt, hoe het gedronken wordt, enz...


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - wvd - 29-11-2017 11:56 AM

(29-11-2017 11:18 AM)Kupers schreef:  @wvd:

Ik ken beide producenten niet, maar kan je wel volgende info meegeven.

Op het linkse etiket staan de volgende zaken:
Junmai - deze sake werd enkel gemaakt met rijst, water, gist en koji (schimmel), zonder additieven dus
Daiginjo - de polijstgraad van de rijst was hoog, wat als gevolg heeft dat je een sake hebt die door een trage fermentatie is gegaan. Dit uit zich in een vrij aromatisch karakter, heel puur fruit, en vrij zacht in de mond
Nama - deze sake werd niet gepasteuriseerd, en is dus gevoeliger voor omgevingsinvloeden, meestal is het bewaarpotentieel van dit sort sake zeer beperkt.
Genshu - Er werd geen water toegevoegd om het alcoholpercentage te verlagen. aan hoeveel zit je hier?

In het kort: als deze niet continu koel is bewaard, en daarnaast vrij recent werd geproduceerd (de datum staat meestal ergens op het etiket), zou ik mijn verwachtingen bijstellen Blush.

De tweede fles: weinig info, enkel dat dit ook Junmai is, dus zonder additieven gemaakt. Hier geldt ook: kijken naar de productiedatum.

De grote fles (links) zit al zo'n jaar in de frigo....
Het kleine flesje werd met veel hoeha overhandigd en zou van 1 van de sjiekste producenten komen. 3e foto gemist blijkbaar, hierbij dan:
[attachment=3031]


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Kupers - 29-11-2017 02:42 PM

Gekkeikan is top drie van grote producenten, enorm groot in productie. Horin is inderdaad één van hun prestigesakes. Daiginjo, dus voor minstens 50% gepolijst, en gemaakt van Yamada Nishiki, de meest courante maar ook hoogst aangeschreven rijstsoort.


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - wvd - 29-11-2017 03:51 PM

(29-11-2017 02:42 PM)Kupers schreef:  Gekkeikan is top drie van grote producenten, enorm groot in productie. Horin is inderdaad één van hun prestigesakes. Daiginjo, dus voor minstens 50% gepolijst, en gemaakt van Yamada Nishiki, de meest courante maar ook hoogst aangeschreven rijstsoort.

De vraag is, steek ik die alledrie in de frigo, drink ik als aperitief of drinken we ze als dessertwijn op kamer t°?
Die laatste zou zelfs in Californië gemaakt worden?


RE: salon van de rebelse wijnen en bieren - Kupers - 29-11-2017 04:08 PM

De nama, dus de eerste zou ik in de koelkast steken en ook iets koeler drinken. De andere twee kan je best in de koelkast bewaren, maar drinken op 16-18 graden.

De tweede is vrij versatiel naar de maaltijd toe, de eerste eerder aperitief of bij een voorgerecht, en de laatste zou ik eerder bij een lichte vegetarische maaltijd proberen.