wijnliefhebbers
Zin en onzin over slechte jaren - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html)
+--- Forum: klik hier om bijzonder interessante topics te ontdekken! (/forum-42.html)
+--- Discussie: Zin en onzin over slechte jaren (/thread-5613.html)


Zin en onzin over slechte jaren - wvd - 02-12-2017 01:20 PM

Een stukje van Ian d'Agatha onlangs op Vinous, waar hem in een Vietnamees restaurant een Saint)-Emilion Haut-Pontet van 1977 werd aangeraden. Jawel, geen tikfout 1977! En,... hij ging erop in en dronk de wijn:

Ian d'Agatha: "Another useful lesson on this night was confirming just how beautifully the 1977 Château Haut-Pontet Saint-Émilion Grand Cru has aged and what a wonderful wine it is. Anyone who follows Bordeaux knows that 1977 was one of the most miserable vintages of all time, and yet this bottle proved just how magical Bordeaux reds can be when made by competent winemakers and given the right amount of bottle age. The 1977 wine was light but lively, a marvel of balance and dainty cedar, redcurrant and orange peel nuances that left the palate feeling fresh, clean and ready to eat some more. Precisely what wine should do and what all those high pH, chocolaty “liquid Viagra” bottlings out there fail at so miserably."

Ik heb die wijn uiteraard niet geprofd, maar ik ben het met zijn conclusie wel erg eens: we kopen en drinken wijnen die blinde degustaties winnen en verliezen zo de essentie van wijn stilaan compleet uit het oog: plezier brengen aan tafel.
Ik hoor de reacties al: "jamaar, die is gewoon om zure Italiaanse wijntjes te drinken." En inderdaad, die doen het dan ook bijzonder goed aan tafel...!


RE: Zin en onzin over slechte jaren - vinejo - 02-12-2017 01:35 PM

(02-12-2017 01:20 PM)wvd schreef:  Een stukje van Ian d'Agatha onlangs op Vinous, waar hem in een Vietnamees restaurant een Saint)-Emilion Haut-Pontet van 1977 werd aangeraden. Jawel, geen tikfout 1977! En,... hij ging erop in en dronk de wijn:

Ian d'Agatha: "Another useful lesson on this night was confirming just how beautifully the 1977 Château Haut-Pontet Saint-Émilion Grand Cru has aged and what a wonderful wine it is. Anyone who follows Bordeaux knows that 1977 was one of the most miserable vintages of all time, and yet this bottle proved just how magical Bordeaux reds can be when made by competent winemakers and given the right amount of bottle age. The 1977 wine was light but lively, a marvel of balance and dainty cedar, redcurrant and orange peel nuances that left the palate feeling fresh, clean and ready to eat some more. Precisely what wine should do and what all those high pH, chocolaty “liquid Viagra” bottlings out there fail at so miserably."

Ik heb die wijn uiteraard niet geprofd, maar ik ben het met zijn conclusie wel erg eens: we kopen en drinken wijnen die blinde degustaties winnen en verliezen zo de essentie van wijn stilaan compleet uit het oog: plezier brengen aan tafel.
Ik hoor de reacties al: "jamaar, die is gewoon om zure Italiaanse wijntjes te drinken." En inderdaad, die doen het dan ook bijzonder goed aan tafel...!

Ha, schitterend!
Btw, weet je welke wijn Haut Pontet vandaag is?
Het antwoord vind je hier:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/archive/2009/07/08/les-pieds-de-vignes-les-jambes-du-vin.html
Niet verwonderlijk dat iezo goed was dus Wink


RE: Zin en onzin over slechte jaren - wvd - 02-12-2017 01:57 PM

(02-12-2017 01:35 PM)vinejo schreef:  
(02-12-2017 01:20 PM)wvd schreef:  Een stukje van Ian d'Agatha onlangs op Vinous, waar hem in een Vietnamees restaurant een Saint)-Emilion Haut-Pontet van 1977 werd aangeraden. Jawel, geen tikfout 1977! En,... hij ging erop in en dronk de wijn:

Ian d'Agatha: "Another useful lesson on this night was confirming just how beautifully the 1977 Château Haut-Pontet Saint-Émilion Grand Cru has aged and what a wonderful wine it is. Anyone who follows Bordeaux knows that 1977 was one of the most miserable vintages of all time, and yet this bottle proved just how magical Bordeaux reds can be when made by competent winemakers and given the right amount of bottle age. The 1977 wine was light but lively, a marvel of balance and dainty cedar, redcurrant and orange peel nuances that left the palate feeling fresh, clean and ready to eat some more. Precisely what wine should do and what all those high pH, chocolaty “liquid Viagra” bottlings out there fail at so miserably."

Ik heb die wijn uiteraard niet geprofd, maar ik ben het met zijn conclusie wel erg eens: we kopen en drinken wijnen die blinde degustaties winnen en verliezen zo de essentie van wijn stilaan compleet uit het oog: plezier brengen aan tafel.
Ik hoor de reacties al: "jamaar, die is gewoon om zure Italiaanse wijntjes te drinken." En inderdaad, die doen het dan ook bijzonder goed aan tafel...!

Ha, schitterend!
Btw, weet je welke wijn Haut Pontet vandaag is?
Het antwoord vind je hier:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/archive/2009/07/08/les-pieds-de-vignes-les-jambes-du-vin.html
Niet verwonderlijk dat iezo goed was dus Wink

Haut-Pontet fungeert nu blijkbaar als tweede wijn van Confession. http://jpjdomaines.com/fr/vin/chateau-haut-pontet/

Jean-Philippe maakt eerder stevige, donkere wijnen met vrij soepele tannines. Ik heb ooit zijn eerste vinif op Le Conseiller gehad (2002?) en dat was gewoonweg schitterend na een jaar of 10.


RE: Zin en onzin over slechte jaren - Jordaens - 03-12-2017 02:41 PM

Het principe "nooit een wijn weggieten alvorens er minstens eens aan geroken te hebben" heilig ik al decennialang.

En af en toe kom je dan nog wel eens een aangename verrassing tegen. Zo herinner ik me o.m. iets uit het vermaledijde 1957 (Château Chauvin, als ik me niet vergis) dat bijzonder mooi geëvolueerd was... Maar laten we de verwachtingen toch niet te hoog spannen.

Qua Saint-Emilion ben ik eens bij Cheval Blanc gaan spieken, daar schrijven ze over 1977:

"L’année 1977 a été l’une des plus difficiles des dernières décennies chez Cheval Blanc. Les graves gelées blanches en avril puis les pluies et la froideur estivale ont anéanti quasiment tout espoir pour le millésime.

Le vin est donc d’un faible niveau, avec un manque de maturité au nez et une sécheresse et une certaine acidité en bouche. Trop fluet et trop léger, il n’a pas connu d’évolution favorable inespérée.

Aujourd’hui, l’amélioration des moyens et des techniques à la disposition de l’équipe de Cheval Blanc permettrait sans aucun doute de présenter un vin de meilleure qualité pour des conditions climatiques telles que celles de 1977."


RE: Zin en onzin over slechte jaren - wvd - 03-12-2017 06:15 PM

Dat is zeker zo, ik heb eerlijk gezegd behalve uit Toscane (en Port uiteraard), nooit veel goeds geproefd uit dat jaar. Maar het is een mooi verhaal en ik ben het helemaal met hem eens waar hij schrijft dat een wijn de maaltijd moet onderlijnen, iets waar vele overdone wijnen absoluut niet in slagen.


RE: Zin en onzin over slechte jaren - Mathijs81 - 03-12-2017 09:23 PM

Zelf ben ik grote fan van "oudere" wijnen ... al meermaals verrast van oude Bordeaux, zelfs uit zogenaamde "verguisde en vergeten jaren".

Inderdaad altijd eens proberen vooraleer de pompbak te voeden met rode vloeistof .... Slurp

Mathijs


RE: Zin en onzin over slechte jaren - wvd - 04-12-2017 12:40 PM

(03-12-2017 09:23 PM)Mathijs81 schreef:  Zelf ben ik grote fan van "oudere" wijnen ... al meermaals verrast van oude Bordeaux, zelfs uit zogenaamde "verguisde en vergeten jaren".

Inderdaad altijd eens proberen vooraleer de pompbak te voeden met rode vloeistof .... Slurp

Mathijs

En als ze op 't eerste zicht naar de eeuwige jachtvelden zijn, toch een paar uur later nog eens proberen. Ooit meegemaakt met een Barbaresco 1961 van Gaja. Wijn was gedecanteerd, verdict was: kapot want heel lichte, oranje kleur, schraal, zurig boeket, dunnetjes in de mond.
4 uur later 2e poging: een van de meest memorabele wijnen uit mijn leven, echt niet te geloven. Dat was half jaren 90, dus wijn was ruim 30 jaar.


RE: Zin en onzin over slechte jaren - vinejo - 04-12-2017 02:23 PM

(04-12-2017 12:40 PM)wvd schreef:  
(03-12-2017 09:23 PM)Mathijs81 schreef:  Zelf ben ik grote fan van "oudere" wijnen ... al meermaals verrast van oude Bordeaux, zelfs uit zogenaamde "verguisde en vergeten jaren".

Inderdaad altijd eens proberen vooraleer de pompbak te voeden met rode vloeistof .... Slurp

Mathijs

En als ze op 't eerste zicht naar de eeuwige jachtvelden zijn, toch een paar uur later nog eens proberen. Ooit meegemaakt met een Barbaresco 1961 van Gaja. Wijn was gedecanteerd, verdict was: kapot want heel lichte, oranje kleur, schraal, zurig boeket, dunnetjes in de mond.
4 uur later 2e poging: een van de meest memorabele wijnen uit mijn leven, echt niet te geloven. Dat was half jaren 90, dus wijn was ruim 30 jaar.

Zeker weten... wijnen die ouder zijn dan 20 jaar hebben sowieso de Adouze-methode nodig: "La lente oxidation" Het effect is ongelooflijk.


RE: Zin en onzin over slechte jaren - Jordaens - 04-12-2017 05:25 PM

"No rules", zoals in dat reclamefilmpje met Schotten... Immers, voor het zelfde geld krijg je na een half uurtje nog slechts een vloeistof met het karakter van gekleurd water. Dat had ik b.v. ooit met een bij aanvang nog iet of wat charmerende Nenin van een beter jaar dan 1957 (maar ik weet niet meer welk).


RE: Zin en onzin over slechte jaren - wvd - 04-12-2017 06:23 PM

(04-12-2017 05:25 PM)Jordaens schreef:  "No rules", zoals in dat reclamefilmpje met Schotten... Immers, voor het zelfde geld krijg je na een half uurtje nog slechts een vloeistof met het karakter van gekleurd water. Dat had ik b.v. ooit met een bij aanvang nog iet of wat charmerende Nenin van een beter jaar dan 1957 (maar ik weet niet meer welk).

Pssst, wij melden hier enkel de positieve ervaringen, de andere gieten we door de pompbak. Sleepy


RE: Zin en onzin over slechte jaren - vinejo - 04-12-2017 07:49 PM

(04-12-2017 05:25 PM)Jordaens schreef:  "No rules", zoals in dat reclamefilmpje met Schotten... Immers, voor het zelfde geld krijg je na een half uurtje nog slechts een vloeistof met het karakter van gekleurd water. Dat had ik b.v. ooit met een bij aanvang nog iet of wat charmerende Nenin van een beter jaar dan 1957 (maar ik weet niet meer welk).

Ja maar je hebt de lente oxidation verkeerd verstaan. Ge moet de wijn in de fles laten he Rik. Geen enkele kans dat ie na 4 uur dood is. Als je dan de wijn inschenkt of decanteert moet je hem uiteraard geen 4 uur meer laten staan.


RE: Zin en onzin over slechte jaren - Jordaens - 04-12-2017 08:26 PM

't Was in de fles, hoor, Jo.