wijnliefhebbers
Lustau - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Spanje/Portugal (/forum-15.html)
+--- Forum: Andere Spaanse furie (/forum-21.html)
+--- Discussie: Lustau (/thread-5660.html)


Lustau - vinejo - 24-12-2017 04:48 PM

Door sommigen misschien wat onderschat omdat het zo n grote en commerciele naam is, maar Lustau maakt wonderlijke sherry s.

In afwachting van Kerstavond doe ik mezelf hier een plezier met een slokje
Oloroso abocado vintage 1997
13 jaar in Amerikaanse eik geeft deze oxidatieve sherry een hemels aroma van rozijn, gedroogde pruimen, nootjes, tabak, turf, caramel, nieuw leder.
In de mond is dit heerlijk geconcentreerd, als een snoepje dat in je mond smelt, op geen enkel ogenblik zwaar, enorm evenwichtig. In de afdronk gerookte toetsen en toffee. Vet goe jong! Vettig, visceus en hedonistisch.
94


RE: Lustau - Smaakatleet - 11-03-2018 07:49 AM

Lustau Pedro Ximenez San Emilio 17°

Als afsluitertje voor een vrijdagavond...

Tjah zelf ben ik gek op dit type wijnen.
Dadels en vijgen.
Zoet maar snijdende zuren.
Nog steeds vrij veel finesse ( staat al open van rond kerst! Smile ).
Een lange afdronk, ja tis zeker inorde!

Centiliter na centiliter, plezier telkens opnieuw.


RE: Lustau - Olivier - 11-03-2018 02:47 PM

(11-03-2018 07:49 AM)gertjeuh schreef:  Lustau Pedro Ximenez San Emilio 17°

Als afsluitertje voor een vrijdagavond...

Tjah zelf ben ik gek op dit type wijnen.
Dadels en vijgen.
Zoet maar snijdende zuren.
Nog steeds vrij veel finesse ( staat al open van rond kerst! Smile ).
Een lange afdronk, ja tis zeker inorde!

Centiliter na centiliter, plezier telkens opnieuw.

Redelijk speciaal, dit! De kleur van een hoestsiroop... Maar lekkere hoestsiroop Smile Mooie zuren inderdaad. Een perfecte afsluiter applaus


RE: Lustau - wvd - 11-03-2018 04:47 PM

(11-03-2018 02:47 PM)Olivier schreef:  
(11-03-2018 07:49 AM)gertjeuh schreef:  Lustau Pedro Ximenez San Emilio 17°

Als afsluitertje voor een vrijdagavond...

Tjah zelf ben ik gek op dit type wijnen.
Dadels en vijgen.
Zoet maar snijdende zuren.
Nog steeds vrij veel finesse ( staat al open van rond kerst! Smile ).
Een lange afdronk, ja tis zeker inorde!

Centiliter na centiliter, plezier telkens opnieuw.

Redelijk speciaal, dit! De kleur van een hoestsiroop... Maar lekkere hoestsiroop Smile Mooie zuren inderdaad. Een perfecte afsluiter applaus

Sherry is nog steeds zowat de (financieel) meest ondergewaardeerde grote wijn.
Maar de VO®Sjes zijn nu de achterstand snel aan 't inhalen, nu indoen is dus de boodschap. Ze zijn toch niet kapot te krijgen.

Eén van de mooiste wijnen uit mijn toch redelijk besrpenkeld leven is zeker de Amontillado Coliseo van (toen nog) Valdespino. Ik vond dat toen toch al vrij duur aan 370Bfr.
Kost nu 140€! Voor een halfje...


RE: Lustau - fleer - 24-06-2019 12:01 PM

We hebben een reisje gemaakt door Andalusië en Jerez de la Frontera mocht daar zeker niet in ontbreken, daar ligt namelijk Lustau, een sherry icoon.

Rond 1934 heeft Lustau zich in het centrum gevestigd om dichter bij de mensen te staan, om hun mening te horen.

We hadden gekozen voor een begeleide wandeling door de magazijnen met het glas in de hand, in totaal hebben we zes sherry’s kunnen proeven, eindigen deden we in de Sagrestia, het heilige der heiligen. (18€ pp)

De meest voorkomende druif is de Palomino (ook wel Listán genoemd), bewateren is toegelaten en zorgt voor een betere kwaliteit – de westenwind van de oceaan zorgt voor afkoeling terwijl de oostenwind droogt en beschermd.

Er wordt gewerkt met biologisch ouderen, de gist heeft zuurstof nodig en daarvoor zijn de vaten maar 5/6 gevuld, de vaten zijn afgesloten met een losse houten dop zodat er zuurstof in kan.

In een gedeeltelijk doorzichtig wijnvat kunnen we de flor/gistlaag zien, soms sterft deze en zinkt het naar de bodem vervolgens moet het proces terug opgestart worden – de vaten worden gerepareerd en kunnen zo 100 jaar oud worden, anderzijds zijn er ook jonge vaten die verkocht worden aan whisky producenten.

In de meest voorkomende situatie zijn de vaten 3 hoog gestapeld, van de laatste oogst gaat 10% in het bovenste vat, 10% van het bovenste vat gaat naar het middelste vat en 10% van het middelste gaat naar het onderste vat, 10% van het onderste vat gaat op fles, heel het proces neemt 3 tot 5 jaar in beslag afhankelijk van het gistingsproces er is dus geen goed of slecht jaar bij de Sherry.

De magazijnen hebben een klimaat regeling door een speciale zandlaag en door de ramen die geopend worden afhankelijk van de windrichting – de oudere sherry’s staan in zalen waar meer schimmels op de muren aanwezig zijn, een goed aantal spinnen zijn ook bevorderlijk.

Het proeven, foto’s nemen en ondertussen de info verwerken ging veel te snel waardoor er weinig vragen werden gesteld maar al bij al toch een leuke ervaring.[attachment=4073]


RE: Lustau - vinejo - 24-06-2019 02:37 PM

Mooi bezoek, zeer interessant.
Bedankt Fleer!


RE: Lustau - wvd - 25-06-2019 11:28 AM

(24-06-2019 02:37 PM)vinejo schreef:  Mooi bezoek, zeer interessant.
Bedankt Fleer!

+1

Een van de beste (in mijn ogen) bodega's bezoeken, het is zeker de moeite waard. Zelf nooit bij Lustau geweest, wel enkele anderen en ik vond dat altijd impressionant, die kathedralen van wijn. En wetende dat ,behalve misschien de allergrootsten (ik denk o.a. aan Coliseo, Cardinal, Apostoles,...) Sherry nog steeds een wat ondergewaardeerde wijn blijft. Enerzijds vraag ik me af hoe dat komt, maar anderzijds merk ik dat we er zelf ook maar zelden één kraken. Bizar. Heeft het misschien iets te maken met het ontbreken van een oogstjaar?


RE: Lustau - Olivier - 25-06-2019 11:48 AM

Citaat:Enerzijds vraag ik me af hoe dat komt, maar anderzijds merk ik dat we er zelf ook maar zelden één kraken. Bizar. Heeft het misschien iets te maken met het ontbreken van een oogstjaar?

Ik zou het niet te ver zoeken. Volgens mij is het gewoon het smaakprofiel van sherry. Er zijn niet veel mensen die graag oxidatieve aroma's/smaken hebben. En als het zoet is, is het ook niet goed, want zoet staat voor de meesten gelijk met oudewijvendrank.

Beetje zelfde problematiek van porto. Het is voor een reden dat ze daar veel meer droge niet-versterkte wijnen gaan maken zijn.

Maar je hebt wel gelijk dat vintages meer aanspreken bij een bepaald publiek. In porto zijn dat ook de wijnen waar het meest op gejaagd wordt.


RE: Lustau - fleer - 25-06-2019 12:40 PM

(25-06-2019 11:28 AM)wvd schreef:  
(24-06-2019 02:37 PM)vinejo schreef:  Mooi bezoek, zeer interessant.
Bedankt Fleer!

+1

Een van de beste (in mijn ogen) bodega's bezoeken, het is zeker de moeite waard. Zelf nooit bij Lustau geweest, wel enkele anderen en ik vond dat altijd impressionant, die kathedralen van wijn. En wetende dat ,behalve misschien de allergrootsten (ik denk o.a. aan Coliseo, Cardinal, Apostoles,...) Sherry nog steeds een wat ondergewaardeerde wijn blijft. Enerzijds vraag ik me af hoe dat komt, maar anderzijds merk ik dat we er zelf ook maar zelden één kraken. Bizar. Heeft het misschien iets te maken met het ontbreken van een oogstjaar?

Ken niet veel van Sherry en na zo'n bezoek besef je dat nog meer.

Het oogstjaar is moeilijk, de leeftijd is misschien iets makkelijker zoals bij de V.O.R.S. Sherry's.

Zo'n "oude" Sherry (bvb 12 jaar) is lichter (in structuur) en misschien wel goedkoper dan een Porto en dat spreekt mij wel aan maar dan zal ik mij er wel iets meer in moeten gaan verdiepen om deze te ontdekken.
De V.O.R.S. zijn een klasse apart.