Spanje 2 - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Interessante Topic (/forum-41.html) +--- Forum: Onvergetelijke degustaties (/forum-64.html) +--- Discussie: Spanje 2 (/thread-5739.html) |
Spanje 2 - Jordaens - 15-02-2018 07:32 PM Hier niks valentijn... Wel een mooi proeverijtje in onze reeks over Spanje. Er was nauwelijks onenigheid over de kwaliteit van de wijnen. In italics de commentaren van de leveranciers. Wie het over Spanje heeft, heeft het vaak over al die lokale druivenvariëteiten, dat zijn er wel 200 of 400, neen, wel 1000... Maar in de praktijk kom je toch voortdurende hetzelfde handvol soorten tegen: tempranillo met al zijn namen, garnacha, monastrell, mencìa, een beetje bobal... Tof dus, dat ik op de eilanden toch nog enkele rare druivennamen vond. Al viel het wat tegen, dat ik op het laatste nippertje moest ontdekken dat Tintilla eigenlijk een andere naam is voor Grenache... Maar de wijn zelf was dan weer een aangename verrassing voor zo'n toeristenval als Tenerife. 0 - Valdamor 2015 D.O. Rias Baixas Valdamor S.A. Pontevedra 100% Albariño 12,5% Vol - Spanjewijn, 15,55 € Valdamor betekent Vallei van de liefde, hetgeen toepasselijk is voor deze wijn: een liefde op het eerste gezicht. Een crispy Albariño: wit fruit, exotische vruchten, florale tonen en een goede zuurgraad.?Albarino Valdamor serveren tussen 10-12º C. 91 Peñin. - Helder, intens geelgoud met goeie tranen. - Vol aroma, fleurig, meloen, perzik, honing, appel, romig, veel weelde - Even iets metaligs in de mond, daarna goed evenwicht met zowel uitgesproken zuren als molligheid, die er een mooi, lekker aperitief van maken om nu te drinken. Goede lengte. 1 - Portrait Viura Chardonnay 2015 D.O.P. Cariñena Bodegas Paniza, Zaragoza 13% Vol - Lidl 3,49 € (jaja - en weer steelt die de show) Deze cuvée van viura en chardonnay heeft een strogele kleur. Fruitige aroma's van citroen, tropische vruchten en groene appel, aangevuld met zowel florale accenten van jasmijn, rozen en wilde bloemen als kruidige aroma's … een droge wijn vol verfijning, die werkelijk een plezier is om te drinken. Met zijn goed geïntegreerde zuren is hij uitermate fris. Serveer bij vis en zeevruchten of pastei. De aanbevolen serveertemperatuur bedraagt 8 tot 10 °C. - Helder, vol tot intens citroengeel met goeie tranen - Vol tot intens aroma met citrus, ananas en appelen, wat hout en romigheid, mineralen. Een fijn, gedistingeerd aroma. - Molligheid en zuren goed in balans, lang met wat zoethout en anijs in de staart. Fijne wijn met een wat karakteristieke afdronk om nu te consumeren. De prijs werd drie tot vijf keer te hoog ingeschat. 2 - Algueira Carravel 2015 D.O. Ribeira Sacra Adega Algueira, Lugo (Galicia) 100% Mencìa 13,5% Vol. - La Buena Vida, 29,81 € De Mencía's van Algueira zijn een andere dimensie en van een hele andere orde dan deze van Bierzo. Hier proef je meer Galicische identiteit met veel frisheid. Vinificatie Zoals bijna al hun wijnen maceratie en vergisting met hele trossen. 25% wordt verder gerijpt op inox cuves. Het belangrijkste aandeel gaat echter op eiken vaten gedurende 6 maanden. Gisting enkel met autochtone gisten. Proefanalyse Helderrood van kleur. Mooie bourgogneneus met zoete rode kersen, rode bessen, en fluwelige toetsen. Ook hier mooi geparfumeerd. Robuuste aanzet met veel frisheid in het midden. Mooie afdronk. Bewaarpotentieel 5 à 10 jaar. - Helder, vol, ondoorzichtig mauve gekleurd en met gekleurde tranen. - Vol tot intense geur met vlier, kers en diverse confituren, eik en rook, thee en kaneel, wat pelsbeest. Een volle, rijpe geur. - Een goed evenwicht tussen molligheid, zuren en tannines, goede lengte met wat krieken en kriekenpit in de finale. Deze wijn werd algemeen te duur bevonden. Hier was wel wat discussie, één of twee deelnemers vonden deze wijn te zuur en/of te bitter. Volgens mij enkel omdat hij nog vrij jong was. Zelf vond ik dit een mooie wijn, weze het met wat "beet". 3 - El Castro de Valtuille 2013 D.O. Bierzo Castro Ventosa, Valtuille 100% Mencìa 14% Vol - La Buena Vida, 17,46 € Men zegt dat Mencía lijkt op Pinot Noir of op Syrah. Neem de fruitgedrevenheid van Pinot Noir en het verkwikkende van Syrah en je hebt een goede Mencía. Valtuille is de naam van het dorp en staat voor een selectie van meer dan 100 jaar oude stokken. Castro de Valtuille is de burcht van Valtuille. Vinificatie 14 maand op Franse eik waarvan 1/3de nieuw. Proefanalyse Perfecte expressie om Mencía te ontdekken. Licht Bourgondische hints, mineralen en rode pitvruchten. Discrete aanzet die op het middenrif openplooit in een brede waaier met diepgang. Meer continentale stijl met toetsen van de vatrijping op de achtergrond, maar vooral een wijn met elegant rijp fruit met ruggengraat en vulling. Bewaarpotentieel Deze wijn ontwikkelt zich grandioos, potentieel van 7 jaar. Serveren 18°C in een bourgogneglas. - Helder, volle granaatkleur, vrij ondoorzichtig en met goede tranen - Vol tot intense neus met framboos en bessenjenever en gestoofd fruit, eik, vanille en peper en een beetje beestje. Heel versmolten. - Goed evenwicht in de mond, finesserijk maar toch stevig, wat kersenpit en framboos in de finale. Lang. Nu lekker en om stillekens aan te beginnen opdrinken. Betere QPR dan de vorige en het wekte verbazing dat deze wijn en de vorige van dezelfde druif gemaakt was. Een eerste fles had kurk, na dat in een emailtje te hebben gemeld stuurde La Buena Vida vandaag al een andere. Keurig. 4 - Viñàtigo Tintilla 2012 D.O. Ycoden-Daute-Isora (Canarias) Viñatigo 100% Tintilla 14% Vol - La Buena Vida, 20,68 € Viñátigo maakt mono-cépagewijnen van autochtone druivensoorten die wat van de scène verdwenen zijn. ‘Pie franco’ aangeplant op vulkanische ondergronden. Totale productie van slechts 7000 flessen. Vinificatie Lange alcoholische gisting en een rijping van 24 maanden op barriques van Allier. Proefanalyse Dieprode kleur die de rest van het verhaal vertelt. Sterk aromatische wijn met persoonlijkheid. Naast het subtiel roosterige ruiken we wat chocolade, rode bes, en dan volgt nog een hele waaier. Het vulkanische bloeit open en meer verfijnde geuren komen naar boven. Gebalde wijn die zich iets soepeler opstelt na wat verluchten. Directe smaakaanzet met bite en verbluffend weinig sporen van de 24 maanden vatrijping omwille van de enorme fruittannines die daar tegenover staan. Het middenrif geeft wat meer vrij van de vulkanische ondergronden, met hierdoor ook de handtekening van deze zurige bodem (mooi puntje zuren). Tintilla is degustatief gezien de minst zonovergoten wijn van de autochtone cépages die op de Canarische Eilanden terug te vinden zijn. Bewaarpotentieel 8 jaar. - Helder, vol kersenrood met kleine doorzichtigheid en goeie tranen. - Vol tot intense neus met framboos, gestoofd rood fruit, eik, tabak, beetje boenwas, peper, vanille, heel aantrekkelijk en goed verweven. - Zeer evenwichtig en zacht, eindigend op heel rijpe fruitimpressie. Lang. Een heel smakelijke wijn om nu te drinken. 5 - An/2 2015 Vino de la Tierra de Mallorca Anima Negra 65% Callet, 20% Mantonegro, 15% Syrah, Fogoneu 13,5% Vol - La Buena Vida, 22,55 € De AN/2 is de tweede wijn van dit topdomein. Zoals in de eerste wijn, de AN, bestaat hij hoofdzakelijk uit de typische cépages van Mallorca. Het grote verschil met de eerste wijn is vooral de toevoeging van Syrah (15%) die werd gebruikt om deze tweede wijn wat meer structuur te geven. Vinificatie Klassieke vinificatie met een élevage van 13 maanden op 70% Franse eik en 30% Amerikaanse eik. 1/3 nieuw. Proefanalyse Een wijn met veel karakter en eigenheid. Kersenrood, jong en diep van kleur met een lichte evolutie. Zeer elegant, volledig in een finesserijke stijl. Een zeer aangename neus met mediterrane kruiden, aardse en gebrande tonen en fruittoetsen, type kers en rode bes. Het hout is perfect geïntegreerd en alles is zeer mooi in evenwicht; in de retro krijgen we een licht roosterig accent. In de mond zeer aangenaam en elegant, vlezig middenrif met diepgang en beet. Een wijn met een mineralige handtekening en grootsheid in elegantie. Bewaarpotentieel 6 jaar. - Helder vol karmijnrood met een vleugje blauw, goede tranen, behoorlijk ondoorzichtig. - Vol aroma met wat bloemen, rode bessen, fijn gestoofd fruit en boerenjongens, eik, peper, vanille, wat droge aarde. Heel kruidig en met veel rijp fruit. - Zeer evenwichtig met aangenaam zoete afdronk, merkbare alcohol. Heel lang. Nu lekker, klaar om te drinken en zeker nog een goeie drie jaar. 6 - Taron Cepas Centenarias 2011 D.O.C. Rioja Alta Bodegas Taròn, Tirgo 100% Tempranillo 13,5% Vol - Spanjewijn, 17,95 € Afkomstig van meer dan 100 jaar oude wijnstokken uit het hoogstgelegen deel van Rioja Alta (550m).?Van Taron Cepas Centenarias werden slechts 4000 flessen geproduceerd. Ondergrond met klei en kalk, manuele oogst. Koude maceratie met behulp van droog ijs, dagelijkse batonage, 21 dagen in de gistkuip. 7 maanden in nieuwe Franse eik, 10 maanden in fles. Excellente prijs- kwaliteitverhouding.?Taron Cepas Centenarias heeft 9 maanden houtrijping gehad op Frans eiken. ?Een evenwichtige, complexe 100% Tempranillo wijn. Rijp fruit, een vleugje kruiden, mineralen, goed geïntegreerde tannines en een prachtige afdronk.?Uitstekende combinatie met rundvlees, lam, stoofschotels, wild, ossehaas, geroosterd/gegrild vlees, jamon en harde kazen. ?Nu al op dronk, maar kan zich tot 2020 nog verder ontwikkelen.?De optimale drinktemperatuur voor Taron Cepas Centenarias is 14-16°C. ? The Wine Advocate:"Sourced from the oldest Tempranillo vineyards from the 650 hectares controlled by the cooperative, the 2011 Cepas Centenarias is a serious, ripe, but balanced red with notes of blackberries and subtle spices, possibly from the aging in French oak for nine months. The palate has a fine texture, lighter than you'd expect from very old vines, but very drinkable and tasty. 4,000 bottles were produced.??Terrain is the name of the cooperative of four villages of the Rioja Alta zone, Cuzcurrita de Río Tirón, Sajazarra, Tirgo and Villaseca. A reliable source offering some very good values."??Luis Gutierrez, Apr 2015 - Helder, vol tot intens, haast ondoorzichtige zwarte kersenkleur met mooie gekleurde tranen. - Vol tot intens aroma met overrijpe zwarte bes, krieken, vlier, zoet gestoofd fruit, eik, sigaren en cederhout, roostergeuren, vanille, peper, beetje munt naar het einde toe en wat leder. Een fijn, rustig en gebonden aroma. - Zeer evenwichtig met zeer sprekende molligheid, zuren en tannines en met fris fruit in de nasmaak. Lang. Nu lekker en binnen een jaar of tien allicht nog... RE: Spanje 2 - vinejo - 15-02-2018 11:35 PM (15-02-2018 07:32 PM)Jordaens schreef: Hier niks valentijn... Wel een mooi proeverijtje in onze reeks over Spanje. Er was nauwelijks onenigheid over de kwaliteit van de wijnen. In italics de commentaren van de leveranciers. Thks voor dit mooie verslag! Knap van La. Buena vida, straf van Lidl. Zijn we dan toch allen wijnsnobs? RE: Spanje 2 - Corto - 16-02-2018 10:01 AM Zeer boeiend verslag. Bedankt !!! RE: Spanje 2 - don quichotte - 16-02-2018 12:46 PM (15-02-2018 11:35 PM)vinejo schreef: ............. Neen Jo, we zijn met zijn allen zeker geen wijnsnobs. Nooit te snel veralgemenen in het wijngebeuren. Toch zijn er die denken dat ze betreffende wijn alle wijsheid in pacht hebben, personen die met een dikke nek rondlopen en waarvan de pretentie zo van afdruipt. Personen die een paar recensies over wijn schrijven en dan al denken dat ze een Parker Junior zijn. Individuen die beweren dat je in een supermarkt niet voor wijn moet zijn maar voor melk. Uitlating van een beperkt aantal personen waarvan de mening of wijn ideologie zo maar blindelings vele navolgers heeft. Loslopend wild die na een paar jaar wijncursus denken alles te weten over wijn. Forumbezoekers die niet verdragen dat ze tegengesproken worden en daarom gewoonweg niet meer publiceren of wegblijven op dit forum. Ik heb soms veel meer bewondering voor de enkeling die tijdens een degustatie zegt dat hij de wijn in het glas maar niets vind terwijl al de anderen dit zeer lekker of top vinden. Onbevooroordeeld moet men zijn en zijn persoonlijke bevindingen pas te kennen geven wanneer de wijn finaal in het glas komt. Ter illustratie nog een voorbeeld of ervaring. De laatste maanden dronk ik 3 witte Bourgognes van het domein Rougeot-Dupin uit Meursault. Een Saint-Romain van 2013 (Carrefour), een Saint-Aubin van 2013 ( Carrefour) en Meursault Sous la Velle 2014 (Auchan) Persoonlijke bevindingen van deze wijnen.: Saint-Aubin (25€ ->20.79€), Meursault Sous la Velle (24.5€): beide wijnen vond ik ondermaats en veel te duur. De Saint-Romain vond ik zeer lekker en later nog beter toen ik nog wat flessen aan 9.2€ kocht.(50% korting) Het domein Marc Rougeot waar ik vroeger meer dan 10 keer ben langs geweest ( jaren 70 en 80 en 90 ) en blindelings wijn kocht. Later is Marc Rougeot meer en meer de toer op gegaan van “negoce” wijnen die nu op het etiket de benaming Rougeot-Dupin dragen. RE: Spanje 2 - Jordaens - 16-02-2018 08:34 PM "Lidl" lijkt toch echt wel een trigger voor controverse... Misschien volgende keer eens met "Aldi" proberen... Maar echt, dit is een erg leuke witte wijn, je herkent er vrij probleemloos de gebruikte druiven in en hij drinkt mooi weg... Zoals ik al eerder schreef, interessant vind ik het dan hoe het mogelijk is voor die prijs zo'n wijn te verkopen. Slavernij? Racketeering? Of gewoon heel kleine winstmarges? Ik weet het niet. En nog vergeten: massale E.U.-subsidies? Industriële productie? RE: Spanje 2 - Fre - 16-02-2018 09:31 PM (16-02-2018 08:34 PM)Jordaens schreef: "Lidl" lijkt toch echt wel een trigger voor controverse... Misschien volgende keer eens met "Aldi" proberen... RE: Spanje 2 - Jordaens - 16-02-2018 09:39 PM En over dat woordje "wijnsnob"... Wat is dat, een wijnsnob? Ach, ze zullen er wel zijn, maar vaak speelt toch vooral het ruim verspreide missionariskarakter van de mens. Iemand die van wijn houdt en enige kennis ter zake heeft opgebouwd wil vaak erg graag zijn voorkeuren en zijn kennis overdragen op anderen. Zelfs (of zeker) als die andere niet dezelfde mening en/of kennis deelt. Over wijn wordt enorm veel gepraat, gediscussieerd, informatie gedeeld enz. En iedereen heeft het bij het rechte eind... Je koopt toch geen wijn bij de Lidl... RE: Spanje 2 - wvd - 17-02-2018 11:54 AM (16-02-2018 09:39 PM)Jordaens schreef: En over dat woordje "wijnsnob"... Wat is dat, een wijnsnob? Bourgogne liefhebber, sorry "kenner" die "liever water drinkt dan Marsannay". RE: Spanje 2 - Jordaens - 17-02-2018 01:07 PM Behalve die van Bruno Clair dan... RE: Spanje 2 - wvd - 17-02-2018 03:25 PM (17-02-2018 01:07 PM)Jordaens schreef: Behalve die van Bruno Clair dan... Met alle respect voor Bruno Clair, maar in Marsannay hoort hij m.i. niet bij de allerbeste, want censor censor censor censor Hij moet zijn hiërarchie in 't oog houden natuurlijk Anderzijds, op de vorige Paulée de Marsannay kwam hij af met een Clos Saint-Jacques en dat was helemaal niet slecht...... RE: Spanje 2 - Jordaens - 18-02-2018 09:49 AM Maar ik ken in Marsannay alleen maar Bruno Clair. Begin jaren negentig ben ik daar een keer geweest, toen het, intussen min of meer legendarische Clair-Daü nog niet zo lang onder de nazaten verdeeld was. Bruno Clair zette de traditie min of meer voort, met wijngaarden tot in Santenay. Met flessen van Clair-Daü heb ik destijds wel rondgezeuld bij het samenstellen van onze catalogi, maar er nooit van gedronken. Dat heb ik van de wijnen van Bruno Clair dan weer wél af en toe gedaan en toch steeds met enig genoegen (Santenay Vieilles Vignes, Morey Saint-Denis En la Rue de Vergy, een merkwaardige Marsannay rosé...). Maar het ging over de wijnsnob, die zegt dat hij nog liever water drinkt dan Marsannay, maar dus wel graag de naam Bruno Clair laat vallen, omdat hij dus een wijnsnob is... En nu terug naar Spanje! RE: Spanje 2 - Jordaens - 18-02-2018 11:53 AM Nog even iets over de Tintilla uit Tenerife... Even dacht ik bij mezelf: boerke, het is toch nog niet zo lang geleden dat we die prachtige Tintilia del Molise geproefd hebben (cfr. Italië 1). Hoe is het mogelijk dat ik die link niet gelegd heb. Zou het kunnen dat Tintilia een Italiaans synoniem is voor Tintilla. En derhalve eigenlijk gewoon Grenache is? Maar gelukkig spreekt DNA-onderzoek dat tegen en Tintilia is wel degelijk een inheemse druif van Molise. Weze het dat de naam wellicht afgeleid is van het Spaanse "tinto", als gevolg van de lange bezetting van Zuid-Italië door Spanje. Oef, dat zou anders wel stom geweest zijn. RE: Spanje 2 - vinejo - 18-02-2018 02:59 PM (16-02-2018 12:46 PM)don quichotte schreef: Forumbezoekers die niet verdragen dat ze tegengesproken worden en daarom gewoonweg niet meer publiceren of wegblijven op dit forum. Inderdaad Don. Ik zal één voorbeeld geven. De Populist. Niemand heeft die mens iets misdaan, maar nadat hij wat werd tegengesproken is hij hier nooit meer teruggekeerd. Correctie, hij blijft regelmatig bezoeker van het forum maar post niks meer. Ik vind dit ongelooflijk flauw en typisch voor de mentaliteit van vele Vlamingen. Korte teentjes en bij de minste tegenspraak of discussie weglopen en de deur toesmijten. RE: Spanje 2 - Jordaens - 18-02-2018 04:23 PM "Ik heb soms veel meer bewondering voor de enkeling die tijdens een degustatie zegt dat hij de wijn in het glas maar niets vind terwijl al de anderen dit zeer lekker of top vinden." (Don). Mijn broer is zo... Maar ik durf dat hier niet zetten, want ik heb 'm net het adres van dit forum doorgegeven en ik vind dat hij meestal ongelijk heeft. RE: Spanje 2 - wvd - 18-02-2018 07:16 PM (18-02-2018 02:59 PM)vinejo schreef:(16-02-2018 12:46 PM)don quichotte schreef: Forumbezoekers die niet verdragen dat ze tegengesproken worden en daarom gewoonweg niet meer publiceren of wegblijven op dit forum. Jammer want een interessant man met een gefundeerde eigen mening. (18-02-2018 04:23 PM)Jordaens schreef: "Ik heb soms veel meer bewondering voor de enkeling die tijdens een degustatie zegt dat hij de wijn in het glas maar niets vind terwijl al de anderen dit zeer lekker of top vinden." (Don). Oei, dat geeft zeker leuke familie feesten? |