Alto-Piemonte - Afdrukversie +- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be) +-- Forum: Wijn kopen/verkopen+ aankondiging degustaties (/forum-56.html) +--- Forum: Hoekje van de Handelaar (/forum-57.html) +--- Discussie: Alto-Piemonte (/thread-5841.html) |
Alto-Piemonte - wvd - 01-05-2018 04:04 PM Nu ook Roberto Conterno zich gaat moeien in het noorden een gelegenheid om deze wijnen onder de aandacht te brengen voor de financiële boom, die er zeker zal komen. Reeds jaren importeren wij uit die regio wijnen van 4 producenten. De meest bekende is Antoniolo, wiens Gattinara's beschouwd worden als de mooiste van wellicht de ganse regio. De prijzen zijn al wat hoger, maar liggen voor vergelijkbaar niveau nog steeds wat lager dan die uit de Langhe. Wijnen als San-Francesco en Osso San Grato hebben bewezen dat ze decennia kunnen rijpen. De laatste jaren krijgt ook de Boca van Le Piane meer aandacht met zeer hoge quoteringen in o.a. Vinous. De wijnen zijn een fractie lichter en lichtvoetiger (behalve Plinius!) dan in Gattinara, maar blijken ook een heel mooi parcours af te leggen. De Mimmo, een "kleine" Boca, is jong reeds mooi genietbaar. De prijs voor beste rqp gaat voor mij naar de hier te lande nog onbekende La Prevostura, maar sinds hun 2012 in Gambero Rosso de gegeerde Tre Bicchieri ontving (en de 2013 was zeker nog mooier!) is de binnenlandse vraag zo groot dat we ook hier al op allocatie staan... Vorige vrijdag proefden we nog Muntacc 2012 en Bramaterra 2011 en opnieuw valt het me op hoe schitterend deze wijnen toch zijn voor de gevraagde prijs. Zeker in (deels) Nebbiolo moeilijk te evenaren. Een echte "beste koop" zijn dan zeker de wijnen van Colombera & Garella, het eigen domein van œnoloog Cristiano Garella, met een stevige, krachtige Bramaterra en een wat elegantere Lessona, maar ook een Coste della Sesia van mooi niveau aan minder dan 13€. [attachment=3306] RE: Alto-Piemonte - Corto - 02-05-2018 11:46 AM Ik moet toegeven dat Bramaterra en Lessona voor mij onbekende begrippen zijn/waren. Met de Piemonte regio ben ik niet echt vertrouwd. Hier valt nog wat interessante info te vinden: http://paulbalke.com/lessona-bramaterra-piemontes-forgotten-wines/ RE: Alto-Piemonte - wvd - 02-05-2018 12:10 PM (02-05-2018 11:46 AM)Corto schreef: Ik moet toegeven dat Bramaterra en Lessona voor mij onbekende begrippen zijn/waren. Met de Piemonte regio ben ik niet echt vertrouwd. Thanks voor de link. Lessona vind ik echt een top DOP, zeer genuanceerde wijnen met flink wat body. Zoals de meeste wijnen in deze DOP is ook die van La Prevostura van nog relatief jonge stokken. Gezien het niveau dat die nu reeds halen, kan je niet anders dan besluiten dat het hier over top terroirs gaat. Het zijn geen goedkope wijnen (Lessona rond 30€), maar in vgl met Barolo / Barbaresco zijn ze toch zeer koopwaardig. Ik hou uiteraard ook van een mooie Bramaterra, maar dit is misschien een iets te uitgebreide DOP en hadden sommige iets mindere terroirs hier beter Coste della Sesia kunnen blijven. Al deze wijnen hebben zeer uitgesproken karakters en zijn dus niet aan iedereen besteed. Sommigen zijn er absoluut door gebeten (zoals wij), maar soms hoor ik ook erg afwijzend commentaar, meestal met de opmerking te zuur of teveel tannine. Ik had ooit een verticale van Ghemme en Gattinara en beide wijnen bleven gedurende een fors aantal jaren zeer hard en ontoegeeflijk,maar na een 10-tal jaren is er een plotse ommekeer en wordt het puur fluweel. En Antoniolo's Osso San Grato 1966 zou nu heel mooi zijn, helaas heb ik dat enkel van horen zeggen. RE: Alto-Piemonte - wvd - 03-09-2021 03:57 PM [attachment=5768] Ik was al een tijdje van plan om deze wijn te herproeven, een wijn die destijds voor enige controverse had gezorgd gezien de zeer lage rating van Antonio Galloni. Ik was toen zeer verrast, ik had de wijnen van 2011 jong geproefd met Lorella en we hadden allebei het gevoel dat dit jaar wat soepelere wijnen waren geproduceerd. Antonio vond harde en vooral erg groene (onrijpe) tannines, dus ongeveer het tegenovergestelde van ons idee. Deze wijnen zijn inmiddels bij ons uitverkocht, ik was net op tijd om de laatste fles te pakken. Om thuis niets te beïnvloeden, goot ik een glas in recht uit de fles, pop&pour en zette het onder Vera's neus. Ze had dus geen idee wat het was (dagelijkse routine.. ). Maar ze is een echte fan van Alto-Piemonte, misschien zelfs meer dan ik en ze had meteen een glimlach op haar gezicht. Vera is erg gevoelig voor (harde) tannines, zo krijgt ze bijvoorbeeld amper jonge Cabernet over haar lippen. Maar ze zei wel dat ze, hoewel ze erg van de aroma's en de smaak hield, de wijn nog vrij "jong" vond, maar dat hij wel zou passeren aan tafel. Deze wijn is wat vetter dan de Boca 2012, maar ook wat minder genuanceerd. De aroma's zijn absoluut Alto-Piemonte met kersenachtige fruit, sinaasappel, rozen, kruiden en inderdaad die koele streep van koele alpenlucht, als een plotselinge bries op een late warme septemberavond die je eraan herinnert dat de zomer voorbij is. Misschien zou je dat groen kunnen noemen, maar dat was absoluut niet onze perceptie. Er zijn tannines, zeker en gelukkig maar voor een Nebbiolo van amper 10 jaar, maar ze beginnen intussen wel mooi te versmelten. Ik heb de recensie van Antonio nooit begrepen en kan maar één verklaring bedenken. Antoniolo's Castelle wordt grootgebracht in relatief kleinere vaten en ik denk niet dat ze één tank hebben om ze allemaal bij elkaar te passen, dus er kzullen wellicht diverse bottelingen zijn. Ik merkte voorheen geen groene tannines en nu ook niet. |