wijnliefhebbers
Luc Sebille, Chinon - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Frankrijk (/forum-3.html)
+--- Forum: Loire (/forum-7.html)
+--- Discussie: Luc Sebille, Chinon (/thread-6054.html)


Luc Sebille, Chinon - vinejo - 22-08-2018 01:01 PM

Les Débonnaires Chinon 2011
Een flesje dat al een hele tijd tussen de Baudry s en Alliets ligt te lonken.
Geen idee waar ik het ooit vandaan haalde.
Tot ik besloot het te openen.
Even opgezocht en algauw ontdekt dat dit een "vin naturel" is.
Wellicht dus eens van Venne gekregen... Wink
De wijn ligt al járen in mijn garage, waar de temperaturen zonder excessen mooi de seizoenen volgen. Geen enkel probleem voor conventionele wijnen, maar zou dit ook gelden voor een vin naturel?
Snel checken!

Licht geëvolueerd Bordeauxrood kleur, in de neus geen brett maar fijne toetsen van rood en zwart fruit (aardbei, bosbes). Zeer peperachtig aroma met specerijen en een aangename mineraliteit (grafiet). In de mond is de wijn redelijk sappig, in evenwicht, veel fraicheur. Hier wel wat paprika en een bittertje in de afdronk.

Een wijn die zeer lekker wegdrinkt en me echt aangenaam heeft verrast.
En die blijkbaar temperaturen van 14 C°+ makkelijk overleeft. Wink


RE: Luc Sebille, Chinon - Venne - 22-08-2018 01:40 PM

Ben niet zeker , komt die niet van Dave? :-)


RE: Luc Sebille, Chinon - wvd - 22-08-2018 05:09 PM

(22-08-2018 01:01 PM)vinejo schreef:  Les Débonnaires Chinon 2011
Een flesje dat al een hele tijd tussen de Baudry s en Alliets ligt te lonken.
Geen idee waar ik het ooit vandaan haalde.
Tot ik besloot het te openen.
Even opgezocht en algauw ontdekt dat dit een "vin naturel" is.
Wellicht dus eens van Venne gekregen... Wink
De wijn ligt al járen in mijn garage, waar de temperaturen zonder excessen mooi de seizoenen volgen. Geen enkel probleem voor conventionele wijnen, maar zou dit ook gelden voor een vin naturel?
Snel checken!

Licht geëvolueerd Bordeauxrood kleur, in de neus geen brett maar fijne toetsen van rood en zwart fruit (aardbei, bosbes). Zeer peperachtig aroma met specerijen en een aangename mineraliteit (grafiet). In de mond is de wijn redelijk sappig, in evenwicht, veel fraicheur. Hier wel wat paprika en een bittertje in de afdronk.

Een wijn die zeer lekker wegdrinkt en me echt aangenaam heeft verrast.
En die blijkbaar temperaturen van 14 C°+ makkelijk overleeft. Wink

Sommige "naturisten" doen wel een piezeltje zwavel bij het bottelen, misschien is dat hier het geval. De grote vraag is dan: hoe kom je dat te weten?


RE: Luc Sebille, Chinon - Venne - 22-08-2018 06:35 PM

(22-08-2018 05:09 PM)wvd schreef:  
(22-08-2018 01:01 PM)vinejo schreef:  Les Débonnaires Chinon 2011
Een flesje dat al een hele tijd tussen de Baudry s en Alliets ligt te lonken.
Geen idee waar ik het ooit vandaan haalde.
Tot ik besloot het te openen.
Even opgezocht en algauw ontdekt dat dit een "vin naturel" is.
Wellicht dus eens van Venne gekregen... Wink
De wijn ligt al járen in mijn garage, waar de temperaturen zonder excessen mooi de seizoenen volgen. Geen enkel probleem voor conventionele wijnen, maar zou dit ook gelden voor een vin naturel?
Snel checken!

Licht geëvolueerd Bordeauxrood kleur, in de neus geen brett maar fijne toetsen van rood en zwart fruit (aardbei, bosbes). Zeer peperachtig aroma met specerijen en een aangename mineraliteit (grafiet). In de mond is de wijn redelijk sappig, in evenwicht, veel fraicheur. Hier wel wat paprika en een bittertje in de afdronk.

Een wijn die zeer lekker wegdrinkt en me echt aangenaam heeft verrast.
En die blijkbaar temperaturen van 14 C°+ makkelijk overleeft. Wink

Sommige "naturisten" doen wel een piezeltje zwavel bij het bottelen, misschien is dat hier het geval. De grote vraag is dan: hoe kom je dat te weten?
Just geen gram bij Luc. En ik heb hier honderden flessen liggen zonder 1 gr sulfiet , kan precies volgens jou niet? :-)
Hoe je dat te weten komt ? Ik ben geen proff proever maar dat proef je gewoon en anders vraag je het gewoon ad wijnboer en je kan het zien aan de analyse van zijn wijnen.

Maar ik heb geen probleem met een paar gr sulfiet bij het bottelen.
En in het begin van het vinificatieproces ook niet (gaat er meestal volledig uit dan als je wijnen erna gaat analyseren) maar maak aub de wijn niet dood en vlak en éénzijdig zoals iedereen het wil. En gebruik endogene gisten en geen potjesrommel.

En voor er hier nog iemand een reactie stuurt over deze zogezegde "andere" wijn op dit forum : lees wat andere boeken , volg wat andere cursussen en proef eens wat natuurwijn.... en niet 1 keer.... En omdat er AB of Demeter op de fles staat is het geen natuurwijn hoor.

En laat me duidelijk zijn , ik drink ook conventionele wijnen .... maar enkel van wijnbouwers die "proper" werken en goede bedoelingen hebben. De rest is commercieële shit en hoort thuis in supermarkets en louche wijnhandelaren.


RE: Luc Sebille, Chinon - vinejo - 22-08-2018 06:57 PM

(22-08-2018 06:35 PM)Venne schreef:  En laat me duidelijk zijn , ik drink ook conventionele wijnen .... maar enkel van wijnbouwers die "proper" werken en goede bedoelingen hebben.

Zou Palmer "proper" gewerkt hebben in 2002? Wink


RE: Luc Sebille, Chinon - wvd - 23-08-2018 09:50 AM

(22-08-2018 06:35 PM)Venne schreef:  
(22-08-2018 05:09 PM)wvd schreef:  
(22-08-2018 01:01 PM)vinejo schreef:  Les Débonnaires Chinon 2011
Een flesje dat al een hele tijd tussen de Baudry s en Alliets ligt te lonken.
Geen idee waar ik het ooit vandaan haalde.
Tot ik besloot het te openen.
Even opgezocht en algauw ontdekt dat dit een "vin naturel" is.
Wellicht dus eens van Venne gekregen... Wink
De wijn ligt al járen in mijn garage, waar de temperaturen zonder excessen mooi de seizoenen volgen. Geen enkel probleem voor conventionele wijnen, maar zou dit ook gelden voor een vin naturel?
Snel checken!

Licht geëvolueerd Bordeauxrood kleur, in de neus geen brett maar fijne toetsen van rood en zwart fruit (aardbei, bosbes). Zeer peperachtig aroma met specerijen en een aangename mineraliteit (grafiet). In de mond is de wijn redelijk sappig, in evenwicht, veel fraicheur. Hier wel wat paprika en een bittertje in de afdronk.

Een wijn die zeer lekker wegdrinkt en me echt aangenaam heeft verrast.
En die blijkbaar temperaturen van 14 C°+ makkelijk overleeft. Wink

Sommige "naturisten" doen wel een piezeltje zwavel bij het bottelen, misschien is dat hier het geval. De grote vraag is dan: hoe kom je dat te weten?
Just geen gram bij Luc. En ik heb hier honderden flessen liggen zonder 1 gr sulfiet , kan precies volgens jou niet? :-)
Hoe je dat te weten komt ? Ik ben geen proff proever maar dat proef je gewoon en anders vraag je het gewoon ad wijnboer en je kan het zien aan de analyse van zijn wijnen.

Maar ik heb geen probleem met een paar gr sulfiet bij het bottelen.
En in het begin van het vinificatieproces ook niet (gaat er meestal volledig uit dan als je wijnen erna gaat analyseren) maar maak aub de wijn niet dood en vlak en éénzijdig zoals iedereen het wil. En gebruik endogene gisten en geen potjesrommel.

En voor er hier nog iemand een reactie stuurt over deze zogezegde "andere" wijn op dit forum : lees wat andere boeken , volg wat andere cursussen en proef eens wat natuurwijn.... en niet 1 keer.... En omdat er AB of Demeter op de fles staat is het geen natuurwijn hoor.

En laat me duidelijk zijn , ik drink ook conventionele wijnen .... maar enkel van wijnbouwers die "proper" werken en goede bedoelingen hebben. De rest is commercieële shit en hoort thuis in supermarkets en louche wijnhandelaren.

Ik wil hier best graag eens live met je over doorbomen.
Laat me alvast stellen dat het niet ofwel het ene, ofwel het andere is, maar wel het ganse spectrum daartussenin.
En neen, je proeft niet (altijd) of er:
- zwavel toegevoegd is.
- houtrijping of houtschilfers gebruikt zijn.
- er "natuurlijke" gisten gebruikt zijn.
- er geklaard of gefilterd is.
- ...
als die technieken goed toegepast zijn.

Trouwens: wat exact bedoel je met" natuurlijke gisten"? Wist je dat de gisten die op de druivenschil zitten maar een alcoholgehalte kunnen opleveren van zo'n 6%? Als je wat geluk hebt, nemen daarna "andere" gisten het over. Die zijn dan al aanwezig in de kelder. Maar dat duurt langer, met meer kans op contaminatie met allerlei ongewenste gisten en bacteriën. Vanwaar het gebruik van de "pied de cuve" trouwens.

Er is geen wettelijk kader voor de omschrijving van natuurwijn, maar algemeen komt het hierop neer: "wijn van druiven die zijn geteeld met geen andere sproeimiddelen dan zwavel en koper. Bij de vinificatie geen enkel ingrediënt toevoegen zoals gisten, enzymen, nutriënten, zuren of ontzuringsmiddelen, noch andere corrigerende praktijken zoals bvb. osmotische concentratie. Geen klaring is toegestaan uitgenomen thermische stabilisatie (voor jonge wijnen) en natuurlijke sedimentatie. De wijnen zijn niet gefilterd en er wordt niets toegevoegd op eventueel een kleine hoeveelheid sulfieten na."

Bij ons vind je meer van dergelijke wijnen dan je zou vermoeden, met dat verschil dat de meeste van die wijnbouwers dar niet over reppen. Idem bio. Enkele domeinen waar we mee werken zijn ook helemaal bio(dynamisch), zelfs gecertificeerd, maar zetten dan nergens op de fles. Het is namelijk helemaal geen kenmerk voor kwaliteit.


RE: Luc Sebille, Chinon - Dave - 26-08-2018 09:33 PM

(22-08-2018 01:40 PM)Venne schreef:  Ben niet zeker , komt die niet van Dave? :-)

Zou kunnen ! Met die grote bestelling bij Vive Le Vin, misschien ?
Moet ik dringend nog eens langs gaan, trouwens !

En die Debonnaires is inderdaad een heel smakelijke wijn. Als ik moet kiezen tussen die wijn en de
oersaaie Bdx GCC (zie TN bij Bdx) die ik vanmiddag dronk, dan weet ik het wel !


RE: Luc Sebille, Chinon - vinejo - 26-08-2018 10:06 PM

(26-08-2018 09:33 PM)Dave schreef:  
(22-08-2018 01:40 PM)Venne schreef:  Ben niet zeker , komt die niet van Dave? :-)

Zou kunnen ! Met die grote bestelling bij Vive Le Vin, misschien ?
Moet ik dringend nog eens langs gaan, trouwens !

En die Debonnaires is inderdaad een heel smakelijke wijn. Als ik moet kiezen tussen die wijn en de
oersaaie Bdx GCC (zie TN bij Bdx) die ik vanmiddag dronk, dan weet ik het wel !

Ja, kan ik me voorstellen. Talbot heeft me ook nog nooit kunnen bekoren, in tegenstelling tot deze Debonnaires..


RE: Luc Sebille, Chinon - wvd - 27-08-2018 10:42 AM

(26-08-2018 10:06 PM)vinejo schreef:  
(26-08-2018 09:33 PM)Dave schreef:  
(22-08-2018 01:40 PM)Venne schreef:  Ben niet zeker , komt die niet van Dave? :-)

Zou kunnen ! Met die grote bestelling bij Vive Le Vin, misschien ?
Moet ik dringend nog eens langs gaan, trouwens !

En die Debonnaires is inderdaad een heel smakelijke wijn. Als ik moet kiezen tussen die wijn en de
oersaaie Bdx GCC (zie TN bij Bdx) die ik vanmiddag dronk, dan weet ik het wel !

Ja, kan ik me voorstellen. Talbot heeft me ook nog nooit kunnen bekoren, in tegenstelling tot deze Debonnaires..

Over Talbot: ik vond dat ook altijd een van de meest ontgoochelende GCC's, maar de laatste 2 jaren op de UGCB degustatie kwam hij toch goed over. Zeker niet bij de top van St. Julien (Saint-Pierre!!), maar best OK, dus ik denk dat er nu wat serieuzer gewerkt wordt.


RE: Luc Sebille, Chinon - Cisse M - 27-08-2018 11:53 AM

Ik kocht Les Débonnaires 2011 van Luc Sebille in Collishop, op 29/11/2014. Nota's vertellen me dat ik hem zeer smakelijk vond, erg uitnodigend, boeiend, los, open en toch geconcentreerd. Zacht fruit, kruidig en floraal. Ik noteerde dat hij mij aan een superbeaujolais deed denken. De zes flesjes waren snel leeg.


RE: Luc Sebille, Chinon - Dave - 27-08-2018 03:34 PM

(27-08-2018 11:53 AM)Cisse M schreef:  Ik kocht Les Débonnaires 2011 van Luc Sebille in Collishop, op 29/11/2014. Nota's vertellen me dat ik hem zeer smakelijk vond, erg uitnodigend, boeiend, los, open en toch geconcentreerd. Zacht fruit, kruidig en floraal. Ik noteerde dat hij mij aan een superbeaujolais deed denken. De zes flesjes waren snel leeg.

Klopt ! Ik heb deze ontdekt bij Vive Le Vin, maar ineens stond hij ook bij Klassewijnen te koop, een paar euro/fles goedkoper. Ik heb er toen ook 6 bijgekocht. Ik heb er nog een paar, denk ik.

Die Bojo-vergelijking wordt wel vaker gemaakt. Blind zou ik in ieder geval nooit aan Chinon gedacht hebben.


RE: Luc Sebille, Chinon - vinejo - 27-08-2018 03:45 PM

(27-08-2018 03:34 PM)Dave schreef:  
(27-08-2018 11:53 AM)Cisse M schreef:  Ik kocht Les Débonnaires 2011 van Luc Sebille in Collishop, op 29/11/2014. Nota's vertellen me dat ik hem zeer smakelijk vond, erg uitnodigend, boeiend, los, open en toch geconcentreerd. Zacht fruit, kruidig en floraal. Ik noteerde dat hij mij aan een superbeaujolais deed denken. De zes flesjes waren snel leeg.

Klopt ! Ik heb deze ontdekt bij Vive Le Vin, maar ineens stond hij ook bij Klassewijnen te koop, een paar euro/fles goedkoper. Ik heb er toen ook 6 bijgekocht. Ik heb er nog een paar, denk ik.

Die Bojo-vergelijking wordt wel vaker gemaakt. Blind zou ik in ieder geval nooit aan Chinon gedacht hebben.

Aha, moet die dus zelf ooit gekocht hebben, thans om dit zo goed bij te houden, Cisse Smile
En inderdaad, hoe je de wijn beschrijft klopt perfect bij mijn aanvoelen, meer Bojo dan Cabernet franc. Jammer dat hij uit het aanbod van Colruyt verdwenen is.


RE: Luc Sebille, Chinon - Dave - 03-01-2021 11:59 AM

Gisteren mijn laatste fles hiervan gedronken en in lijn met de vorge exemplaren: eerst wat animale en reductieve neus, maar met wat lucht is dat snel opgelost. Verder alweer Bojo-feel: enorm smakelijk en fris.

Ik blijf dit een enorm mooi glas wijn vinden.
Helaas heel moeilijk vindbaar tegenwoordig.


RE: Luc Sebille, Chinon - vinejo - 03-01-2021 12:37 PM

(03-01-2021 11:59 AM)Dave schreef:  Gisteren mijn laatste fles hiervan gedronken en in lijn met de vorge exemplaren: eerst wat animale en reductieve neus, maar met wat lucht is dat snel opgelost. Verder alweer Bojo-feel: enorm smakelijk en fris.

Ik blijf dit een enorm mooi glas wijn vinden.
Helaas heel moeilijk vindbaar tegenwoordig.

En zeggen dat dit ooit bij Klassewijnen koop stond..
Dat wijnteam van Colruyt is toch wel sterk hoor.