wijnliefhebbers
Antonio Madeira, Dao - Afdrukversie

+- wijnliefhebbers (http://www.vinejo.freebb.be)
+-- Forum: Spanje/Portugal (/forum-15.html)
+--- Forum: Portugal (/forum-65.html)
+--- Discussie: Antonio Madeira, Dao (/thread-6056.html)


Antonio Madeira, Dao - Olivier - 23-08-2018 12:57 PM

Tinto 2015

Gisteren pop and pour, niet gekoeld. Zeer ontgoochelende neus, dertien in een dozijn, wat kers, lactisch. In de mond een heel ander beeld. Is een wijnmaker die fraicheur zoekt in zijn wijn, maar in die mate dat de zuren bijzonder onaangenaam waren, en dat gebeurt mij nochtans niet vaak dat ik zuren te nadrukkelijk aanwezig vind. Hier dus wel. Onevenwichtig gewoon. Koelkast in.
Dag 2 met weinig verwachting : neus is ietsje subtieler nu, nog altijd volledig op het fruit maar het lactische is eruit. Drink deze wijn nu wel gekoeld. Een ietwat beaujolais aandoende neus zelfs. In de mond nu een veel beter evenwicht met goed geintegreerde zuren. In de mond framboosjes, zure kersjes, rijpe tannines. Staat mij veel meer aan dan gisteren.
Het is hier al zo vaak gezegd, maar schrijf een wijn niet af op basis van dag één. Was het trouwens niet Don die eens vroeg: welke wijn wordt echt beter op dag twee? Awel, deze! Smile


RE: Antonio Madeira, Dao - Vinogan(s) - 23-08-2018 01:04 PM

(23-08-2018 12:57 PM)Olivier schreef:  Tinto 2015

Gisteren pop and pour, niet gekoeld. Zeer ontgoochelende neus, dertien in een dozijn, wat kers, lactisch. In de mond een heel ander beeld. Is een wijnmaker die fraicheur zoekt in zijn wijn, maar in die mate dat de zuren bijzonder onaangenaam waren, en dat gebeurt mij nochtans niet vaak dat ik zuren te nadrukkelijk aanwezig vind. Hier dus wel. Onevenwichtig gewoon. Koelkast in.
Dag 2 met weinig verwachting : neus is ietsje subtieler nu, nog altijd volledig op het fruit maar het lactische is eruit. Drink deze wijn nu wel gekoeld. Een ietwat beaujolais aandoende neus zelfs. In de mond nu een veel beter evenwicht met goed geintegreerde zuren. In de mond framboosjes, zure kersjes, rijpe tannines. Staat mij veel meer aan dan gisteren.
Het is hier al zo vaak gezegd, maar schrijf een wijn niet af op basis van dag één. Was het trouwens niet Don die eens vroeg: welke wijn wordt echt beter op dag twee? Awel, deze! Smile

Klinkt alsof ie gewoon te jong werd gedronken, dan is de fles meestal beter op dag 2 Smile


RE: Antonio Madeira, Dao - Olivier - 23-08-2018 04:09 PM

(23-08-2018 01:04 PM)Vinogan(s) schreef:  
(23-08-2018 12:57 PM)Olivier schreef:  Tinto 2015

Gisteren pop and pour, niet gekoeld. Zeer ontgoochelende neus, dertien in een dozijn, wat kers, lactisch. In de mond een heel ander beeld. Is een wijnmaker die fraicheur zoekt in zijn wijn, maar in die mate dat de zuren bijzonder onaangenaam waren, en dat gebeurt mij nochtans niet vaak dat ik zuren te nadrukkelijk aanwezig vind. Hier dus wel. Onevenwichtig gewoon. Koelkast in.
Dag 2 met weinig verwachting : neus is ietsje subtieler nu, nog altijd volledig op het fruit maar het lactische is eruit. Drink deze wijn nu wel gekoeld. Een ietwat beaujolais aandoende neus zelfs. In de mond nu een veel beter evenwicht met goed geintegreerde zuren. In de mond framboosjes, zure kersjes, rijpe tannines. Staat mij veel meer aan dan gisteren.
Het is hier al zo vaak gezegd, maar schrijf een wijn niet af op basis van dag één. Was het trouwens niet Don die eens vroeg: welke wijn wordt echt beter op dag twee? Awel, deze! Smile

Klinkt alsof ie gewoon te jong werd gedronken, dan is de fles meestal beter op dag 2 Smile

Wellicht wel. Maar is dat dan niet altijd zo met wijnen die beter zijn op dag 2? Wink


RE: Antonio Madeira, Dao - wvd - 23-08-2018 06:39 PM

(23-08-2018 04:09 PM)Olivier schreef:  
(23-08-2018 01:04 PM)Vinogan(s) schreef:  
(23-08-2018 12:57 PM)Olivier schreef:  Tinto 2015

Gisteren pop and pour, niet gekoeld. Zeer ontgoochelende neus, dertien in een dozijn, wat kers, lactisch. In de mond een heel ander beeld. Is een wijnmaker die fraicheur zoekt in zijn wijn, maar in die mate dat de zuren bijzonder onaangenaam waren, en dat gebeurt mij nochtans niet vaak dat ik zuren te nadrukkelijk aanwezig vind. Hier dus wel. Onevenwichtig gewoon. Koelkast in.
Dag 2 met weinig verwachting : neus is ietsje subtieler nu, nog altijd volledig op het fruit maar het lactische is eruit. Drink deze wijn nu wel gekoeld. Een ietwat beaujolais aandoende neus zelfs. In de mond nu een veel beter evenwicht met goed geintegreerde zuren. In de mond framboosjes, zure kersjes, rijpe tannines. Staat mij veel meer aan dan gisteren.
Het is hier al zo vaak gezegd, maar schrijf een wijn niet af op basis van dag één. Was het trouwens niet Don die eens vroeg: welke wijn wordt echt beter op dag twee? Awel, deze! Smile

Klinkt alsof ie gewoon te jong werd gedronken, dan is de fles meestal beter op dag 2 Smile

Wellicht wel. Maar is dat dan niet altijd zo met wijnen die beter zijn op dag 2? Wink

Eigenaardig genoeg zijn sommige nog te jonge wijnen toch al geoxideerd op dag 2. Misschien heeft dat o.a. met zuren te maken?


RE: Antonio Madeira, Dao - Vinogan(s) - 23-08-2018 11:47 PM

(23-08-2018 04:09 PM)Olivier schreef:  
(23-08-2018 01:04 PM)Vinogan(s) schreef:  
(23-08-2018 12:57 PM)Olivier schreef:  Tinto 2015

Gisteren pop and pour, niet gekoeld. Zeer ontgoochelende neus, dertien in een dozijn, wat kers, lactisch. In de mond een heel ander beeld. Is een wijnmaker die fraicheur zoekt in zijn wijn, maar in die mate dat de zuren bijzonder onaangenaam waren, en dat gebeurt mij nochtans niet vaak dat ik zuren te nadrukkelijk aanwezig vind. Hier dus wel. Onevenwichtig gewoon. Koelkast in.
Dag 2 met weinig verwachting : neus is ietsje subtieler nu, nog altijd volledig op het fruit maar het lactische is eruit. Drink deze wijn nu wel gekoeld. Een ietwat beaujolais aandoende neus zelfs. In de mond nu een veel beter evenwicht met goed geintegreerde zuren. In de mond framboosjes, zure kersjes, rijpe tannines. Staat mij veel meer aan dan gisteren.
Het is hier al zo vaak gezegd, maar schrijf een wijn niet af op basis van dag één. Was het trouwens niet Don die eens vroeg: welke wijn wordt echt beter op dag twee? Awel, deze! Smile

Klinkt alsof ie gewoon te jong werd gedronken, dan is de fles meestal beter op dag 2 Smile

Wellicht wel. Maar is dat dan niet altijd zo met wijnen die beter zijn op dag 2? Wink

Ze moeten dag 2 wel halen om dat te kunnen zeggen. Durft hier al eens problematisch te zijn...


RE: Antonio Madeira, Dao - vinejo - 24-08-2018 07:14 AM

(23-08-2018 11:47 PM)Vinogan(s) schreef:  
(23-08-2018 04:09 PM)Olivier schreef:  
(23-08-2018 01:04 PM)Vinogan(s) schreef:  
(23-08-2018 12:57 PM)Olivier schreef:  Tinto 2015

Gisteren pop and pour, niet gekoeld. Zeer ontgoochelende neus, dertien in een dozijn, wat kers, lactisch. In de mond een heel ander beeld. Is een wijnmaker die fraicheur zoekt in zijn wijn, maar in die mate dat de zuren bijzonder onaangenaam waren, en dat gebeurt mij nochtans niet vaak dat ik zuren te nadrukkelijk aanwezig vind. Hier dus wel. Onevenwichtig gewoon. Koelkast in.
Dag 2 met weinig verwachting : neus is ietsje subtieler nu, nog altijd volledig op het fruit maar het lactische is eruit. Drink deze wijn nu wel gekoeld. Een ietwat beaujolais aandoende neus zelfs. In de mond nu een veel beter evenwicht met goed geintegreerde zuren. In de mond framboosjes, zure kersjes, rijpe tannines. Staat mij veel meer aan dan gisteren.
Het is hier al zo vaak gezegd, maar schrijf een wijn niet af op basis van dag één. Was het trouwens niet Don die eens vroeg: welke wijn wordt echt beter op dag twee? Awel, deze! Smile

Klinkt alsof ie gewoon te jong werd gedronken, dan is de fles meestal beter op dag 2 Smile

Wellicht wel. Maar is dat dan niet altijd zo met wijnen die beter zijn op dag 2? Wink

Ze moeten dag 2 wel halen om dat te kunnen zeggen. Durft hier al eens problematisch te zijn...

Vinogansdieflesmoeleeg!


RE: Antonio Madeira, Dao - Vinogan(s) - 24-08-2018 10:26 AM

(24-08-2018 07:14 AM)vinejo schreef:  
(23-08-2018 11:47 PM)Vinogan(s) schreef:  
(23-08-2018 04:09 PM)Olivier schreef:  
(23-08-2018 01:04 PM)Vinogan(s) schreef:  
(23-08-2018 12:57 PM)Olivier schreef:  Tinto 2015

Gisteren pop and pour, niet gekoeld. Zeer ontgoochelende neus, dertien in een dozijn, wat kers, lactisch. In de mond een heel ander beeld. Is een wijnmaker die fraicheur zoekt in zijn wijn, maar in die mate dat de zuren bijzonder onaangenaam waren, en dat gebeurt mij nochtans niet vaak dat ik zuren te nadrukkelijk aanwezig vind. Hier dus wel. Onevenwichtig gewoon. Koelkast in.
Dag 2 met weinig verwachting : neus is ietsje subtieler nu, nog altijd volledig op het fruit maar het lactische is eruit. Drink deze wijn nu wel gekoeld. Een ietwat beaujolais aandoende neus zelfs. In de mond nu een veel beter evenwicht met goed geintegreerde zuren. In de mond framboosjes, zure kersjes, rijpe tannines. Staat mij veel meer aan dan gisteren.
Het is hier al zo vaak gezegd, maar schrijf een wijn niet af op basis van dag één. Was het trouwens niet Don die eens vroeg: welke wijn wordt echt beter op dag twee? Awel, deze! Smile

Klinkt alsof ie gewoon te jong werd gedronken, dan is de fles meestal beter op dag 2 Smile

Wellicht wel. Maar is dat dan niet altijd zo met wijnen die beter zijn op dag 2? Wink

Ze moeten dag 2 wel halen om dat te kunnen zeggen. Durft hier al eens problematisch te zijn...

Vinogansdieflesmoeleeg!

Tja, een fles die s avonds niet leeg is betekent bij mij meestal dat ze niet helemaal in de smaak valt Blush

Ik ben ook niet zo een voorstander van verschillende flessen die tegelijkertijd open zijn (behalve bij bezoek natuurlijk Smile ); ik ben persoonlijk altijd meer een seriële monogamist geweest ipv een polygamist


RE: Antonio Madeira, Dao - Olivier - 03-04-2021 07:53 PM

Vinhas Velhas 2014, Dão

Ik heb op het laatste moment naar deze wijn gegrepen ipv een Mencia die ernaast lag in de doos voor bij de lasagna. Wat achteloos open getrokken dus. Maar toen ik de snufferd aan het glas zette besefte ik direct dat dit geen 13 in een dozijn Portugees is. Beetje gereserveerd in de neus, maar op een manier dat je verder wil snuffelen! Rood (!) fruit, wat aards, beetje peper. Heel koel aandoend. Zelfs wat Noordelijke Rhone kenmerken.

In de mond zijdezacht, fris, met een kern van rijp rood fruit. Dit is een wijn die vraagt om onderzocht te worden. Ik sta redelijk versteld van deze wijn die even alles op zijn kop zet van wat je denkt te weten over Portugese wijn.

Een blik op de druiven verklaart een en ander : baga (natuurlijk, de ster van bairrada die mij ook al vaak verrast heeft), jaen (ironisch genoeg heb ik dan toch mencia in het glas...) en de voor mij nobele onbekende tinta amarela.

Wordt dit nog verkocht bij Portugal Collection? Staat niet meer op de site.